Социалните мрежи премахват 72% от съдържанието, пораждащо омраза

Социалните мрежи премахват 72% от съдържанието, пораждащо омраза

© ReutersЕвропейската комисия представи днес поредната оценка за спазването на правилата за противодействие на речта на омразата онлайн, предаде пресслужбата на институцията.


Дружествата онлайн анализират 89% от посоченото съдържание в рамките на 24 часа, а 72% от съдържанието, което се смята за незаконни изказвания, пораждащи омраза, се премахва в сравнение със съответно 40% и 28% през 2016 г., когато беше въведен Кодексът на поведение за изказванията онлайн, съобщи пресслужбата на Европейската комисия. Дружествата обаче трябва да подобрят обратната информация за потребителите.


Неотдавнашната оценка потвърждава, че технологичните дружества предприемат бързи действия спрямо расистки и ксенофобски изказвания, пораждащи омраза, за които са уведомени. Те обаче трябва да подобрят обратната информация за потребителите, които уведомяват за съдържание, и да увеличат прозрачността за подадените сигнали и отстраненото съдържание.
Те премахват незаконното съдържание все по-бързо, но това не води до прекомерно премахване. Процентът на премахване на съдържание доказва, че дружествата продължават да извършват анализ, който зачита свободата на словото. Освен това благодарение на кодекса са били създадени партньорства между организациите на гражданското общество, националните органи и технологичните платформи с цел повишаване на осведомеността и за образователни дейности.


През 2018 г. четири нови дружества решиха да се присъединят към кодекса: "Гугъл+", "Инстаграм", "Снапчат", "Дейлимоушън". Днес френската платформа за игри "Уебедиа" (jeuxvideo.com) също обяви, че ще участва.


Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, заяви: "Незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза, са не само престъпление, но и заплаха за свободата на словото и демократичното участие. През май 2016 г. лансирах Кодекса на поведение за изказванията онлайн, пораждащи омраза, защото бяха необходими спешни мерки за справяне на това явление. Днес, две години и половина по-късно, можем да кажем, че беше намерен правилният подход и беше установен стандарт в цяла Европа за преодоляването на този сериозен проблем, като в същото време се запазва непокътната свободата на словото."


Решението за борбата с расизма и ксенофобията определя като престъпление откритото подбуждане към насилие или омраза, насочено срещу група хора или член на група, определена по отношение на раса, цвят на кожата, вяра, произход, национална или етническа принадлежност. Изказванията, пораждащи омраза, се възприемат като престъпление, когато се извършват онлайн. Преди три години Еврокомисията, "Фейсбук", "Майкрософт", "Туитър" и "ЮТюб" представиха правила (кодекс) за противодействие на незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Можеш да провокираш публиката с някакви прояви, но мрежите поставиха много нисък праг. Преди години имаше подобно гаменско поведение, като младежи си показваха голи зандиците от профучаващи коли или хора се събличаха публично.
  Сега всеки лесно може да бълва нещо скандално. Това не трябва да се допуска.

  подпис
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Министерството на любовта ще се бори срещу езика на омразата, докато камък върху камък не остане.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Мрежите, които кой знае защо още се наричат "социални" са инкубатор за омраза, агресия и изблици на комплексарщина.
  Всеки, който напусне разума и доброто възпитание се чувства"свободен" да обижда и да прави квалификации, на които не бе се зарадвал ако бъдат употребени по негов адрес....

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  "Социалните мрежи премахват 72% от съдържанието, пораждащо омраза"

  Има напредък, но не е достатъчно, трябва да стигнат поне 95% от съдържанието пораждащо омраза.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Онзи ден писах БОМБА в коментара си и го забраниха за публикуване.

 6. 6 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза, са не само престъпление, но и заплаха за свободата на словото и демократичното участие. През май 2016 г. лансирах Кодекса на поведение за изказванията онлайн, пораждащи омраза, защото бяха необходими спешни мерки за справяне на това явление. "

  Ако нещо не ни харесва, можем да ръкопляскаме.
  Наи-много да останем равнодушни.
  Ако реагираме на чуждата агресия, може би е незаконно?

 7. 7 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1109 Любопитно

  ве как ша обичаме кату не мойм да мразим??

 8. 8 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Нехаресването омраза ли е?

 9. 9 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Затова един колега тука се хвалеше как докладва ли докладва

 10. 10 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 422 Весело

  И какво е "реч на омразата"? Кой дефинира и кой решава? Тази борба срещу "речта на омразата" удивително прилича и на борабата "за социална справедливост" според която едни хора, които са некадърни и/или мързеливи имат правото да харчат парите на останалите.

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  "Незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза, са не само престъпление, но и заплаха за свободата на словото и демократичното участие"

  Брюксел много обичат да се борят с "езика на омразата" и с "фалшивите новини", понеже някак така в калабалъка удрят балтията на всяко мнение дето не им допада - така в името на свободата на словото...

 12. 12 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 422 Весело

  Направо да създават в Брюксел министерство на истината, което да се заеме с борбата срещу речта на омразата (в името на свободата на словото), а нарушителите ще се пращат за превъзпитание в министерство на любовта (в името на личните права).

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Идва ерата на политкоректността. Трябва да свикваме. Чудният нов свят е зад ъгъла.

  А че е нужна известна модерация на агресивните изказвания, съм съгласен. Въпросът е степента на цензура, която понякога ощетява дебата.

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2167 Любопитно

  Абсолютно вярно - премахват всичко, което не се харесва на Брюксел, Демократите, феминацитата, ислямистите и други подобни. Виж да махнат призивите за убийства на деца и палене на училища (за онзи случай с момчетата от католическото училище и алкохолизираният индианец-лъжец от януари говоря) - не ги търси. Това сигурно спада към 28-те процента. Как пък все пропуските са в една посока?!?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 16. 16 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 735 Неутрално

  и тогава съвсем нема да им се връзва човек.
  Начи- в реалността на сека крачка ша те обирът и ебът: банки, топлофикаци, хора, а в соцялните мрежи ше четеш за стабиуност и ше чуруликаш, така ли? Или па ше поверваш на леещата се сладост и джендеризъм?
  ИЗКУКАХТЕ, СОЦЯЛНИТЕ. Само от блондинки и от снимки на котентца нема как да си продавате рекламас вътре. омрете.

 17. 17 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  72%! Предполагам останалите 28% са запазени за омраза, но плод на културни особености и като такава не подлежи на премахване, защото се тртира като ограничаването на основни човешки права

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Абсолютно вярно - премахват всичко, което не се харесва на Брюксел, Демократите, феминацитата, ислямистите и други подобни. Виж да махнат призивите за убийства на деца и палене на училища (за онзи случай с момчетата от католическото училище и алкохолизираният индианец-лъжец от януари говоря) - не ги търси. Това сигурно спада към 28-те процента. Как пък все пропуските са в една посока?!?
  —цитат от коментар 14 на Тюфлекчия


  Забравяш, че тази тематика е скрита от трудящите се, за да не ги разсейва.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Кой решава кое е омраза? Новите болшевики искат да скрият истината и я наричат "омраза". Най-важното е, че докато нещо нарочено за "омраза" бъде изтрито, го виждат достатъчно хора и ролята му вече е изпълнена. Истината влиза в главите на хората и се размножава. Тя никога не може да бъде заличена.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 20. 20 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 422 Весело

  С решението на ЕСПЧ да потвърди санкцията за австрийката, която с пост във фейсбук пита дали сексуалния акт между Мохамед и 9 годишно момиче, не се квалифицира като педофилия, на практика се слага край на свободата на словото. А създаването на институции и принуждаването на компании да осъществяват цензура са инструменти на тази нова политика.

 21. 21 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "Madmax":

  И харесването е омраза :) ако примерно подкрепяш Тръмп или да не дава господ Путин.

  Путин - мы верим в тебя !
 22. 22 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Любопитно

  Ето например това си е абсолютно ОК:
  https://www.vice.com/en_au/article/8gkgj4/was-jesus-gay-702
  https://www.theguardian.com/commentisfree/belief/2012/apr/20/was-jesus-gay-probably

  ама когато една канадка беше отишла в Лутън да дискутира с хората на едно кръстовище дали Аллах и той не бил гей и да проповядва толерантност към ЛГБТ в ислямските общности, за 20 минути полицията дойде, заплаши я, че ще я арестува за нарушаване на обществения ред ако не си прибере масата и листовките. Тя се подчинява на органите на реда ама - хоп след 2 седмици е "сюрпризирана", че и е збранено доживот да влиза във Великобратиня заради разпространение на "расистка пропаганда"...

 23. 23 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Вече официално си имаме министерство на любовта. Най-после, след толкова чакане.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  Хубава инициатива, но! Дайте дефиниция(определение), какво е език на омразата! Назоваването на нещата с истинските им имена, попада ли под ударите? Направете списък с книгите, които според вас проповядват омраза, също и песните. Най - добре, едно ново министерство, казвало ни какво да говорим и пишем, да четем и пеем. Ех, Оруел, Оруел!!!

 25. 25 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Мрежите, които кой знае защо още се наричат "социални" са инкубатор за омраза, агресия и изблици на комплексарщина.Всеки, който напусне разума и доброто възпитание се чувства"свободен" да обижда и да прави квалификации, на които не бе се зарадвал ако бъдат употребени по негов адрес....
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Теб трябва да са те затворили вече, ти отдавна трябваше да си в затвора заради омраза. 90 % от всичките ти постинги са изпълнени с омраза.

 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2062 Любопитно

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Мрежата е средство и не е виновна за нечия агресия или пропаганда. Тази новина е добра, не може всеки да пише всичко, това не е точно свобода.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Чакаме Тръмп да се натутка за да реши този проблем и хората, които са цензурирани, да си търсят правата по съдебен път съдейки Фейсбук и останалите. Никой не е дал право на Фейсбук да въвежда цензура и никой не е дал право на Фейсбук да бъде цензор. Хората по света с големи жертви извоюваха свободата държавата да не ги цензурира, сега се навъдиха други цензори, още по-страшни от държавата. В България, както и във всяка друга страна си има закони за клевета, закони за обида. Няма закони за реч на омразата. Който се чувства засегнат, може да съди онзи, който го е обидил или наклеветил.

 28. 28 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 584 Весело

  Свобода на словото и изразяване на мнение с/у цензура. Май към второто клони...

  Тя, границата между любовта и омразата е много тънка - примерно да подканиш някой да прави любов със себе си или изразяването на привързаност към роднини от женски пол по възходяща линия, може да е и едното, и другото. Love-hate relationship, 'раиш ли.

 29. 29 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2062 Весело

  И друг път съм отбелязвала, в този форум с Оруел лягате, с Оруел ставате, ама много неща са четени без разбиране....

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Спомнете си Ботевия стих- "Силно да любим и мразим...". Да мразим врага, да мразим поробителя. Хайде сега си представете как един народ се освобождава, след като му е забранено да мрази врага, да мрази поробителя! Че то цялата литература по време на освободителните борби е изпълнена с омраза! Може ли да има освободителна борба при условие, че се пишат само хубави работи за турския поробител?
  Речта на омразата е жестока цензура, която надминава комунистическата цензура.
  Имам въпрос, ако пишеш омразни неща срещу нацистите, извършили Холокоста, срещу фашистите и срещу Гулаг или срещу извършителите на геноцида в Руанда и те докладват, от Фейсбук ще те трият ли? Защото реч на омразата означава всяка една омраза. Ако се цензурират подборно омрази,т.е. едни се забраняват, други толерират, то това дава основание Фейсбук да бъде съден за дискриминация.
  Чакаме Тръмп да се натутка и да реши този вдъпрос гражданите да могат да съдят Фейсбук заради цензура и дискриминация.

 31. 31 Профил на kth19588433
  kth19588433
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "gozambo":
  В България има закон срещу Словото на омрсьата още от 2004-та!
  КЗД следи за спазването му! Невежа!

 32. 32 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#20] от "Black Hawk":

  Да, това с Мохамед и Айше е много интересен казус. Преди години в един форум имаше много интересен спор, при това спорещите или поне част от тях бяха с богословско образование. Опитите на мохамеданите бяха направо жалки в стремежа си да се защитят. За съжаление дори в научно-популярни предавания се изказват ненаучни, но пък угодни на религията тези.

  Eddie lives... somewhere in time!
 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В последните три години в пресата и в социалните мрежи доминира омразата към Тръмп. Да сте видяли някой материал изтрит, защото съдържа омраза към Тръмп?

 34. 34 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#33] от "gozambo":

  Попадение в десетката! :)

  Eddie lives... somewhere in time!
 35. 35 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  С решението на ЕСПЧ да потвърди санкцията за австрийката, която с пост във фейсбук пита дали сексуалния акт между Мохамед и 9 годишно момиче, не се квалифицира като педофилия, на практика се слага край на свободата на словото. А създаването на институции и принуждаването на компании да осъществяват цензура са инструменти на тази нова политика.
  —цитат от коментар 20 на Black Hawk

  Знаеш ли, има едно нещо дето му се вика "еволюция". И ако преди векове са съществували порядки, практики разпространени сред всички нации, етноси и пр., то това не означава, че в 21 век трябва да се позоваваме на подобни типични за тогавашните времена взаимоотношения м/у представителите на хомо сапиенс.
  Нали еволюция означава развитие?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 36. 36 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  В последните три години в пресата и в социалните мрежи доминира омразата към Тръмп. Да сте видяли някой материал изтрит, защото съдържа омраза към Тръмп?
  —цитат от коментар 33 на gozambo


  Ние НЕ мразим Тръмп. Аз не мразя никого. Отвращават ме определени човешки постъпки/дейности. Ние трябва да реагираме с/о поведение, действия на личности или общности. Не с/у носителите им. Ето там минава тънката граница м/у омразата и критиката.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 37. 37 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#35] от "Реми":

  А когато подобни практики са записани в свещенните книги, това не би трябвало да означава че и те са свещенни.

  Eddie lives... somewhere in time!
 38. 38 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#35] от "Реми":А когато подобни практики са записани в свещенните книги, това не би трябвало да означава че и те са свещенни.
  —цитат от коментар 37 на tigervi


  Не разбирам и не приемам понятието "свещена книга". И ще тикажа защо. По времето на Андропов са били отпечатани и разпространени стотицихиляди фейк издания на Корана. Разбира се е било тенденциозно, за да се промени съзнанието на милиони мюсюлмани. За да се създаде омраза към различните от мюсюлманите. Не ми се търси линк. Питай Гугъл, напиши Юлий Андропов проект и си направи извод сам, дали има резон в т. нар "свещенни книги". Поле за опасна масова манипулация на огромна маса хора.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 39. 39 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#38] от "Реми":

  Ако се опитваш да намекнеш, че историята за Айшето е фейк, трябва да имаш по сериозни аргументи.

  Eddie lives... somewhere in time!
 40. 40 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Либералите-неомарксисти взеха 1984 за ръководство и я следват до буквата. Тези хора не разбраха, че комунизмът не работи и тия методи се израждат в диктатура и терор над инаквомислещите.
  Приемам, че има омраза по социалните мрежи, но не е работа на правителствата и особено на обсебени неомакрсисти да решават кое е омраза и кое не. Получава се парадокс всичко, което не се харесва на либералите да се обявява за "език на омразата" и даже да може да се преследва от закона. Същото бе през социализма и всички знаем какви бяха последиците.

 41. 41 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Европейската комисия (както и повечето европейци) не искат да осъзнаят, че това дали една социална мрежа (IT-фирма) ще премахва или не нещо не е само въпрос на желание и нежелание, а е въпрос на чисто техническа трудност (поне докато изкуственият интелект не е така добре развит - т.е. докато земята все още се управлява от хората).

  По абсолютно същата логика САЩ могат да поискат от ЕС да гарантира, че с нито един кухненски нож, произведен в ЕС и продаден в САЩ, никой никога няма да извърши убийство!

  Въпрос на желание ли е това, или на техническа невъзможност? Трябва ли европейската фирма-производител да назначи екип, който да следи всеки един техен клиент как и какво прави с кухненският си нож!?

 42. 42 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "Madmax":И харесването е омраза :) ако примерно подкрепяш Тръмп или да не дава господ Путин.
  —цитат от коментар 21 на terminal velocity


  Тогава съм го загазил.

 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2167 Весело

  До коментар [#38] от "Реми":Ако се опитваш да намекнеш, че историята за Айшето е фейк, трябва да имаш по сериозни аргументи.
  —цитат от коментар 39 на tigervi


  ...от това, че 1.8 милиарда мюсюлмани и всички изследователи на исляма четат фейк кораните на Андропов. Това е някаква нова умнокрасива опорка, която не бях чувал. Всеки ден измислят по нещо. Скоро ще излезе, че всички атентати са дело на агенти на КГБ...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Весело

  До коментар [#43] от Тюфлекчия

  Не, бе колега. Само искат да забравим, че съвременния уахабизъм е английско творение. Както и концлагерите в Южна Африка, по време на англо-бурските войни. За геноцида в световен мащаб, причинен от англичаните - да не говорим. Мултикултурен либерал-глобализъм в действие.

 45. 45 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Ами накрая социалните мрежи ще си останат да си социалничат само те, празни .
  То ясно ,че тоя ассет ще го закриват, мобилните ос го заместват събирането на данни, та и отгоре :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK