Без поляците много селища в Източна Германия биха загинали

Без поляците много селища в Източна Германия биха загинали

© Associated PressПоляци от пограничните региони работят или се заселват в Източна Германия, където много селища са обезлюдени и западат. Ако не бяха новите заселници, тези региони биха загинали, пише германско издание, цитирано от "Дойче веле".


Живот от двете страни на границата: от 2011 година семейство Гаткиевич живее в Менкин - малко германско селце с калдъръмени улици, църква и 167 жители, разположено само на 30 километра от полския град Шчечин. "Тук имаме всичко, от което се нуждаем - къща с двор, спокойствие, свободно време. А и Шчечин е под носа ни", казва 38-годишната Моника Гаткиевич, майка на две деца.


Казано още по-точно, Гаткиевич никога не са напускали Шчечин: "Тук се прибираме само да спим, както правят много други хора от предградията", казва 41-годишният Гжегош Гаткиевич. Същото е и в големите германски градове като Мюнхен, Хамбург или Берлин, където много хора работят в града, но живеят в покрайнините, където цените са по-поносими. Единствената разлика е, че семейство Гаткиевич пресичат границата и сменят езика, културата, валутата - благодарение на ЕС, който (все още) прави това възможно, пише в репортаж по темата вестник "Зюддойче цайтунг".
Семейство Гаткиевич не са единичен случай: много поляци използват отворените граници в Европа и се преместват да живеят от другата страна на границата - в Източна Германия, където през последните години много населени места бяха обезлюдени. Привличат ги ниските цени на имотите там, както и германските детски надбавки, германските пенсии и германските училища, четем по-нататък в публикацията.


В цяла Западна Полша няма друг по-голям град, който като Шчечин да е толкова близко до отсрещната страна на дългата 460 километра обща граница. Тук Европа изглежда малко по-обединена във време, когато това все по-малко важи за ЕС. В окръг Льокниц, Източна Германия, досега са се заселили 1800 поляци, а в цялата провинция Мекленбург-Предна Померания те са над 12 хиляди. В Менкин, намиращ се на 6 километра от Льокниц, поляците заемат местата на германците, които са избягали или са починали.


"Ако не бяха поляците, всичко това нямаше да го имаме"


В Шчечин Гаткиевич са обитавали жилище от 55 кв. метра, а в Менкин те притежават двуетажна къща с 1.2 декара дворно място. Купили са я за 70 хиляди евро - за тези пари в Шчечин никога не биха намерили подобен имот, се казва в публикацията.


"За нас това е спасение. Докато много други селища загиват, ние процъфтяваме", е цитиран да казва кметът на Льокниц Детлеф Еберт от ХДС. Той смята, че Льокниц и районът отново са станали предградие на Шчечин - влакове пътуват редовно през границата, както е било и преди, когато Шчечин е бил германски, а жителите му са идвали да се къпят в езерото край Льокниц. Няколко важни събития ни делят от онова време - войната, комунизмът, падането на стената и източното разширяване на ЕС.


"3218 жители, хиляда ученици, четири училища, две детски градини, три супермаркета и лятна къпалня - всичко това нямаше да го имаме в Льокниц, ако не бяха ЕС, поляците и близостта на Шчечин", убеден е Еберт. Кметът добавя, че в околността работят много полски лекари, учители и водопроводчици. Веднъж той попитал колегата си от Шчечин дали не се ядосва, че толкова много поляци се преместват да живеят оттатък границата, на което колегата му отвърнал: "Точно обратното. Вие сте тайната столица на германско-полското сътрудничество".


Моника и Гжегож Гаткиевич се ядосват, че Полша е направила политически завой надясно, но двамата не са избягали от полската политика. Нито пък се страхуват от германските десни екстремисти. На местните избори през 2016 г. "Алтернатива за Германия" спечели в този избирателен окръг, а в общинския съвет на Льокниц има двама представители на крайнодясната Националдемократическа партия на Германия. На една своя проява неонацисти издигнали лозунги против бежанците и поляците, затова пък някой е написал на една сграда "Долу нацистите". "Вярно е, че не всички конфликти са отстранени, но пък виждаме и много нови приятелства", казва по този повод кметът Детлеф Еберт. Неговият съсед например е поляк, юрист в една строителна фирма от Шчечин.


Поляците купуват и ремонтират къщите, изоставени от германците


Не всички обаче се радват на пришълците от Полша. И до днес са живи някои от най-разпространените клишета и предразсъдъци. Всеки ги е чувал: поляците крадяли колите на германците, а германците - полските жени; поляците отмъквали работните места на германците, които пък искали да си върнат имотите в Шчечин. Истината обаче е друга: поляците са тези, които сега купуват и ремонтират къщите, изоставени от германците, пише "Зюддойче цайтунг".


Гаткиевич получават германски детски надбавки - по 194 евро месечно на дете. Моника трупа и стаж за германска пенсия като служителка в една счетоводна фирма близо до полската граница. В Полша заплатите не стигат и наполовина германските, а пенсиите са като германските социални помощи. След 20 години трудов стаж като самоосигурено лице в Полша на Гжегож му изчислили 360 злоти пенсия - около 80 евро.


"Ще останем в Германия, тук децата ни ще имат по-добри възможности. Пък ще видим - винаги можем да се върнем в Полша", казва Моника Гаткиевич.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Света не признава луфтове.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Що така?
  Кво и е на Полша?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 847 Неутрално
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  "Тук Европа изглежда малко по-обединена във време, когато това все по-малко важи за ЕС."

  Ах колко драматично! И какво му е разединеното на ЕС? Нали тези случки са точно последствие от принципите на ЕС - свободно движение на хора, стоки и капитали.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "КА2":

  "Светът" - позволявам си да отбележа.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Германия със силната си икономика ще си върне това, което загуби като територии след ВСВ въпреки 12 000 000 изселени немци. Всеки, който е посещавал наскоро Западна Полша (бившите земи на Райха до 1945 г.), Мемел и Рига се досеща какво имам предвид. Правят го като по учебник регерманизирането. И то доброволно, сами се натискат кандидатнемците. 😉 Респект!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Светът е глобално село

 8. 8 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз пък явно съм се заблудил, че там ще се заселят и ще се трудят и благоденстват брадатите лекари, архитекти, инженери и художници, които Меркел прие в Германия.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  Не е само това. Месо се кара от Германия за да се разфасова и пакетира в Полша, доста технологични предприятия, например за алармени системи, пристанища и обработка на товари в тройния град за Германия - по-евтино, германските лели пресичат моста за да идат на фризьор в Полша, и о, изненада за някои, имат и полско-германско военно съединение за бързо реагиране.

 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 943 Весело

  До коментар [#9] от "daskal1":

  То и други полскогермански работи е имало между 1918 и 1939

  гошо
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Германия да си върне Кьонингсберг!

 12. 12 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Весело

  Опетненото Кралство иска да ни демонстрира.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  А за нашите пустеещи селища няма кандидати.

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#11] от "vassilun":

  Всяко нещо с времето си. Все пак да германизираш 1 000 000 руски военни изисква време и такт.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#11] от "vassilun":

  Германия много инвестира в Калининград /Кьонигсберг и също така възстановява доколкото и позволяват старият облик на града и старите наименования. Това създава со кротце и со благо нова идентичност у сегашните му жители. В Москва явно са се усетили, какво им се готви с мекият брус и имаше голямо дърпане на ушите на ректора на университета и релокация на държавни служители (замяната им с такива от вътршността) Та така...има какво да се научи от немците 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 314 Весело

  До коментар [#6] от "DDR":

  аман от wanna-be арийци.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 17. 17 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  и какво регерманизиране те гони в Клайпеда (не Мемел) и Рига. Там се равняват изключително по Скандинавието и специално по Швеция в Латвия... ааа и да не забравиш да цункаш портрета на фюрера за лека нощ :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#17] от "KLINGON":

  Добре 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":Разделението се забеляза днес, когато над половината страни в ЕС (над десет само за първите няколко часа) признаха Гуайдо за президент на Венецуела

  Ами нищо не му е . Само дето в Полша , която в България е сочена като пример за благоденствие , след двайсе години осигуряване дава пенсия 80 евро . Не четеш ли статията до край ?.

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Бе май засега продължава започналият от края на 19-ти век процес на Ландфлухт и Остфлухт - бягство от земята и бягство от изток и заемане на освободилото се пространство от поляци, литовци и т.н.
  Празната люлка пречи на икономическото и политическо величие!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK