Без поляците много селища в Източна Германия биха загинали

Без поляците много селища в Източна Германия биха загинали

© Associated PressПоляци от пограничните региони работят или се заселват в Източна Германия, където много селища са обезлюдени и западат. Ако не бяха новите заселници, тези региони биха загинали, пише германско издание, цитирано от "Дойче веле".


Живот от двете страни на границата: от 2011 година семейство Гаткиевич живее в Менкин - малко германско селце с калдъръмени улици, църква и 167 жители, разположено само на 30 километра от полския град Шчечин. "Тук имаме всичко, от което се нуждаем - къща с двор, спокойствие, свободно време. А и Шчечин е под носа ни", казва 38-годишната Моника Гаткиевич, майка на две деца.


Казано още по-точно, Гаткиевич никога не са напускали Шчечин: "Тук се прибираме само да спим, както правят много други хора от предградията", казва 41-годишният Гжегош Гаткиевич. Същото е и в големите германски градове като Мюнхен, Хамбург или Берлин, където много хора работят в града, но живеят в покрайнините, където цените са по-поносими. Единствената разлика е, че семейство Гаткиевич пресичат границата и сменят езика, културата, валутата - благодарение на ЕС, който (все още) прави това възможно, пише в репортаж по темата вестник "Зюддойче цайтунг".
Семейство Гаткиевич не са единичен случай: много поляци използват отворените граници в Европа и се преместват да живеят от другата страна на границата - в Източна Германия, където през последните години много населени места бяха обезлюдени. Привличат ги ниските цени на имотите там, както и германските детски надбавки, германските пенсии и германските училища, четем по-нататък в публикацията.


В цяла Западна Полша няма друг по-голям град, който като Шчечин да е толкова близко до отсрещната страна на дългата 460 километра обща граница. Тук Европа изглежда малко по-обединена във време, когато това все по-малко важи за ЕС. В окръг Льокниц, Източна Германия, досега са се заселили 1800 поляци, а в цялата провинция Мекленбург-Предна Померания те са над 12 хиляди. В Менкин, намиращ се на 6 километра от Льокниц, поляците заемат местата на германците, които са избягали или са починали.


"Ако не бяха поляците, всичко това нямаше да го имаме"


В Шчечин Гаткиевич са обитавали жилище от 55 кв. метра, а в Менкин те притежават двуетажна къща с 1.2 декара дворно място. Купили са я за 70 хиляди евро - за тези пари в Шчечин никога не биха намерили подобен имот, се казва в публикацията.


"За нас това е спасение. Докато много други селища загиват, ние процъфтяваме", е цитиран да казва кметът на Льокниц Детлеф Еберт от ХДС. Той смята, че Льокниц и районът отново са станали предградие на Шчечин - влакове пътуват редовно през границата, както е било и преди, когато Шчечин е бил германски, а жителите му са идвали да се къпят в езерото край Льокниц. Няколко важни събития ни делят от онова време - войната, комунизмът, падането на стената и източното разширяване на ЕС.


"3218 жители, хиляда ученици, четири училища, две детски градини, три супермаркета и лятна къпалня - всичко това нямаше да го имаме в Льокниц, ако не бяха ЕС, поляците и близостта на Шчечин", убеден е Еберт. Кметът добавя, че в околността работят много полски лекари, учители и водопроводчици. Веднъж той попитал колегата си от Шчечин дали не се ядосва, че толкова много поляци се преместват да живеят оттатък границата, на което колегата му отвърнал: "Точно обратното. Вие сте тайната столица на германско-полското сътрудничество".


Моника и Гжегож Гаткиевич се ядосват, че Полша е направила политически завой надясно, но двамата не са избягали от полската политика. Нито пък се страхуват от германските десни екстремисти. На местните избори през 2016 г. "Алтернатива за Германия" спечели в този избирателен окръг, а в общинския съвет на Льокниц има двама представители на крайнодясната Националдемократическа партия на Германия. На една своя проява неонацисти издигнали лозунги против бежанците и поляците, затова пък някой е написал на една сграда "Долу нацистите". "Вярно е, че не всички конфликти са отстранени, но пък виждаме и много нови приятелства", казва по този повод кметът Детлеф Еберт. Неговият съсед например е поляк, юрист в една строителна фирма от Шчечин.


Поляците купуват и ремонтират къщите, изоставени от германците


Не всички обаче се радват на пришълците от Полша. И до днес са живи някои от най-разпространените клишета и предразсъдъци. Всеки ги е чувал: поляците крадяли колите на германците, а германците - полските жени; поляците отмъквали работните места на германците, които пък искали да си върнат имотите в Шчечин. Истината обаче е друга: поляците са тези, които сега купуват и ремонтират къщите, изоставени от германците, пише "Зюддойче цайтунг".


Гаткиевич получават германски детски надбавки - по 194 евро месечно на дете. Моника трупа и стаж за германска пенсия като служителка в една счетоводна фирма близо до полската граница. В Полша заплатите не стигат и наполовина германските, а пенсиите са като германските социални помощи. След 20 години трудов стаж като самоосигурено лице в Полша на Гжегож му изчислили 360 злоти пенсия - около 80 евро.


"Ще останем в Германия, тук децата ни ще имат по-добри възможности. Пък ще видим - винаги можем да се върнем в Полша", казва Моника Гаткиевич.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK