"Имам чувството, че ме ограбват": недоволството, което подхранва "жълтите жилетки"

Протест на "жълтите жилетки" в Париж

© Reuters

Протест на "жълтите жилетки" в ПарижЖълтата жилетка" "Иза" Дюшен е измръзнала от студения дъжд, но продължава да стои на кръстовището при входа в Монтаржи (намиращ се на 125 километра от Париж) въпреки началото на обществения дебат в града след дванадесет седмици на демонстрации.


Според 57-годишната работничка, която живее с 1200 евро на месец при 39 години трудов стаж, президентът Еманюел "Макрон подготвя европейските избори, но за нас не го е грижа". В разположения в периферията на Парижкия регион и на един час път южно от столицата малък 15-хиляден град, част от чиито жители се занимават със селско стопанство, цари усещане за изоставеност.


Два месеца след началото на социалното движение, което разтърси Франция и доведе да инциденти по време на съботните демонстрации, Еманюел Макрон предложи "голям обществен дебат" в кметствата до средата на март, като обеща да вземе предвид направените предложения.
"Недоволството няма да спре въпреки откриването на обществения дебат. Днес има толкова много страдащи хора, които не желаят да водят диалог", твърди 64-годишният пенсионер Марк Пошон, който още от първия ден е в редиците на "жълтите жилетки" на кръстовището "Фъстъка" (наричано така заради формата си) на юг от Монтаржи. Пошон е участвал във всички демонстрации "от 17 ноември до 22 декември, заедно с възрастни хора, самотни майки, пенсионери - хора, тропали на всички врати и които не издържат повече".


"Богат пенсионер"


"С пенсията ми от 2500 евро ме смятат за богат, но всичките данъци, които плащам, се увеличиха. Имам усещането, че ме ограбват", споделя Пошон, според когото обаче сега е време за напредък. "Трябва да знаем как да решим конфликта. Имаме шанса да се изкажем и трябва да се възползваме от него. Обръщам се обаче към президента с призив веднага да се погрижи за бедните работници, без да чака края на дебатите", посочва пенсионерът.


В Монтаржи, наричан "Венеция на Гатине" със своите 130 моста, индустриалната зона е опустяла, казармата е затворена и обрасла с диви растения, а безработицата е достигнала 13 процента - по-висока от средната за Франция. С изключение на спретнатия център, останалите части на града са пълни със сгради със спуснати кепенци - пазарът на недвижими имоти е в застой.


Градът привлича бедните хора от парижкия регион с ниските си наемни цени, обяснява Франк Сюплисон, председател (от десницата) на агломерацията (която включва 15 общини и 65 хил. жители). "Движението на "жълтите жилетки" тук продължава да е динамично и се ползва с подкрепата на голяма част от населението", изтъква Сюплисон.


Първият от четирите дебата бе проведен в четвъртък вечер: 45 души от един от кварталите на работническата класа в града бяха приети в зала на общината за два часа разговори. Във фокуса на разговорите бе финансовата политика "за богатите", липсата на медицинска помощ, липсата на транспорт, отсъствието на депутатите, срочните договори и тези на непълен работен ден, които създават необходимостта да се полага труд на няколко работни места едновременно, за да могат да се свързват двата края на месеца. Микрофонът преминаваше от ръка на ръка, без да се губи време.


Дошла от село, в което "никога няма автобус", 40-годишната служителка в училищна столова Мари-Рен Пулен иска да говори за покупателната способност. "Не мисля, че това ще промени нещо, хората с власт не желаят да се откажат от нея. Ние жените обаче трябва да сме тук, както и на кръстовищата, защото ние сме най-уязвими пред социалната несигурност", казва тя.


15-часови трудови договори


"Понякога при мен идват 15 кандидати за един трудов договор на 15-часова работна седмица и изпитвам срам. Не искам да чувам, че хората са мързеливи", гневи се Пулен.


Четиридесет и една годишният Жереми Клеман имал желание да отиде, но двата месеца на мобилизация и демонстрации в Париж - "шест поредни съботи" - оставили на заден план строителната му компания. "От 30 хил. евро месечен доход стигнах до нула евро", казва Клеман, който бил принуден да се раздели с двамата служители на компанията. Сега той работи седем дни в седмицата в опит да я възстанови.


"Живеем в богата страна. Как тогава да приемем това, че хората не могат да се издържат от работата си? В големите градове не си дават сметка за това, но ако не направим нещо, ще се озовем в задънена улица", твърди Клеман. Той обаче остава "оптимист": "По кръстовищата се срещнах с невероятна братска солидарност. Въпреки неразбирателствата, движението устоя. Искаме да разговарят с нас и да ни чуят".


Съпругата на Клеман е на второ място в листата на "жълтите жилетки" за европейските избори през май. Движението се обявява за референдум за европейска гражданска инициатива, но всява разделение, най-вече в Монтаржи, където три от първите шест имена в листата са на местни жители.


"Някои искат да станат крале", казва със сарказъм Мари-Рен. "Аз просто искам да живея по-добър живот", обобщава "Иза" на кръстовището си. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3379 Любопитно

  А ограбват ли ги наистина?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3142 Неутрално

  А ограбват ли ги наистина?
  —цитат от коментар 1 на DDR


  Щом се бият с полицията...

 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3142 Неутрално

  От тази статия нищо не научихме. Но и Дневник не е мястото, където трябва да се осведомим за какво протестират Жълтите жилетки във Франция.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Имат само чувство за ОГРАБВАНЕ .. иначе всичко е ТОЧНО.

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  "Според 57-годишната работничка, която живее с 1200 евро на месец при 39 години трудов стаж...."
  ..................,...............
  Същата логика, както и у нас!

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  "Живеем в богата страна."

  живеете в страна с над 100% дълг и дефицит над 3% , тоест в страна системно нарушаваща фискалните правила на ЕС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  "С пенсията ми от 2500 евро ме смятат за богат, но всичките данъци, които плащам, се увеличиха. Имам усещането, че ме ограбват", споделя Пошон

  >>> Всеки с проблемите си....Жълтите книжки не правят изключение.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Един отвратителен съветски комунист беше дефинирал точно този тип хора, като : "Полезни идиоти"!!!

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  През 2017 Франция окончателно оглави световната класация за данъчното бреме. Постъпленията на френската държава от данъци са в размер на 46% от брутния им продукт. Тук французите се сблъскват със закономерностите на социалната/социалистическа държава, когато все по-голяма част от жадната за равенство популация се изправя пред равенство в мизерията.

  Точно дебатите с Ману ще помогнат...🤣

 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Тия нямат ли си Ганевци, Каролевци, Хърсевци, Мишоконстантиновци, ГеорГпоцелуйкобоковияг.з и друга противонародна сволоч и да им обясни що е то пазарна икономика...

 11. 11 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 224 Неутрално

  1200 евро заплата е СМЕШНА ЗАПЛАТА !
  Прави са !

 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Неравенство винаги ще има. Ако тези бяха соц. страна, щяха добре да го знаят.

 13. 13 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 713 Неутрално


  "Понякога при мен идват 15 кандидати за един трудов договор на 15-часова работна седмица и изпитвам срам. Не искам да чувам, че хората са мързеливи", гневи се Пулен

  15-часова работна седмица !!!!!- по 3 работни часа на ден - хахах не са мързеливи ли?!!!

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 14. 14 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 933 Неутрално

  С 2500 евро пенсия имал чувството че го ограбват😴Какво ли чувство има майка ми с 38 години етаж като мед сестра и 140 евро пенсия,ще трябва да в попитам!

 15. 15 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#13] от "DS":


  То там е пълно с черняци,а те са от най-работливите по принцип!

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#2] от "gozambo":

  Може да се бият защото им е скучно, например 😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Весело

  До коментар [#14] от "angeles":

  някакво объркване е станало при вас , майка ми също сестра(старша) е с 165 евро

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Ние този филм го гледаме отдавна - издържаме циганите, а те за благодарност убиват, изнасилват, пребиват, ограбват и разнасят болести. При французите това се случва отдавна, но поради либералната заблуда и по-високия си стандарт, го усещат чак сега.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 19. 19 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#13] от "DS":

  Ако беше прочел че хората работят на по няколко места за да вържат двата края може би щеше да загрееш а не да ги определяш като мързеливи.
  15 часова седмица е като нашето непълен работен ден.
  Мнозина работят на по две или три места и като сложиш времето и разходите за транспорт сметките пак не излизат. Това са си работещи бедни , само че в Франция хората стачкуват а в България мрънкат .

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 20. 20 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Нагли, мързеливи, жилетки. 2500€ пенсия??!?? Тук за тия пари работим по 12 часа на ден

 21. 21 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#14] от "angeles":

  Предполагам че и майка ти се чувства ограбена , разликата е че българските пенсионери си стоят в къщи и се оплакват на приятели а френските излязоха по улиците.
  Виждаш числото 2500 , което Дневник услужливо са посочили за да дразнят но не виждаш разходите на дадения човек. А данъците в Франция наистина са огромни - за лека кола , за къща ( местните масово са собственици не като черните) , удръжки , застраховки - като ги сметнеш и 2/3 от сумата са отишли. Не казвам че 800 евро са малка сума но не са като 2500 дето ги хвърлят от Дневник. И от тях се плащат лекарства , храна , бензин и консумативи.
  Лесно е на нашичките псевдожурналисти да настройват хората едни срещу други , хвърляш едни голи числа и готово.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 22. 22 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Започнаха добре и с устрем, но ще свършат като треторазрядни комунета. Е, жената на разорения бизнесмен може и да захлеби на топло в европарламента.

  Иначе наистина няма смисъл да се плащат все по-високи данъци, срещу които да не се получава нищо. Е, не съвсем нищо- обгрижват се разни "мигранти" (бъдещи стожери на демокрацията) и една все по-разрастваща се обществена класа от всевъзмпжни клакьори- квартални визионери, превдо-анализатори, затоплисти, псевдо-консултанти на държавна заплата и пр. гмеж.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Аз съм чувала, че здравните осигуровки са на различно ниво:
  1. Имаш право само на спешна помощ
  2. Спешна помощ и личен лекар
  3.Спешна помощ+личен лекар+специалисти
  4.спешна помощ+личен лекар+специалисти+болнично лечение
  и т. н.
  Цените не си спомням, но бяха с голяма разлика.
  Някой, ако знае да сподели.
  И без това нищо не знаем за стандарта на живот във Франция.
  Например има ли държавни детски градини, колко струват, данъците колко са.
  Десетки хиляди хора протестират вече толкова време.

  Някой да ни обясни защо!!!!!!!!!! С цифри.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Неутрално

  Това не са типичните жълти жилетки, това са водачите, които ги използват. 2500 пенсия, 30000 евро месечен доход, станал 0 с гена кандидат депутат

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Работещите французи отделят 57,3% от годишните си заплати за подоходни данъци и социални отчисления. Това е най-големият размер на данъчно натоварване в Европейския съюз се посочва в изследване на френско-белгийския икономически институт Molinari(IEM), пише днес Le Figaro.

  По този начин Франция за първи път изпревари Белгия (с данъчно бреме 56,9%), която няколко година бе лидер в ЕС по размер на събираните данъчни отчисления.

  В Австрия и Унгария този показател достига съответно 54,7 и 54,1 процента. В Германия размерът на данъчните и социални удръжки от заплатата представляват 52,36%, в Италия – 50,13%, във Великобритания – 35,3 процента.
  --------------------------
  Франция 56,9 %
  Великобритания 35,3%

  Огромна разлика!!

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Вероятно няма в света поне един човек, който да няма причини да бъде недоволен от нещо и странното, но не и неоаквано нещо е, че не той, а някой друг му е виновен.
  Затова обличай жълтата жилетка и протестирай, всеки за своето си, па ако ще и да е срещу това, което иска съседната до теб жилетка.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Животът е труден навсякъде, не виждам смислени причини да се протестира по този начин. Не вярвам някой току така да им вдигне заплатите и пенсиите, а да им намали данъците.. Усещанията за несправедливост са навсякъде, но за щастие не всички реват и се правят на толкова важни. Обединена Европа така или иначе е едно от най-добрите места за живеене и работа, а над 6 милиарда души биха били предоволни да живеят и работят в страна като Франция. Само с жилетки, ревове и шествия няма да стане, едновремешните идилийки, спокойствие и сигурност няма да се върнат.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 29. 29 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 554 Весело

  Усещане имал... Ама то и малко акъл трябва да имаш, а не само "усещания".

 30. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Не е лесно да имаш професия, която вече не се търси, да нямаш желание за промяна, но да си недоволен от материалното си положение. Повечето от жилетките са бедни бели французи,. На едни са им виновни арабите, на други - капиталистите, но на всички от тях - правителството и президентът.

 31. 31 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 933 Весело

  До коментар [#17] от "дерибеев":Пенсионирана е по късно Дерибейка,или се е пенсионирала с по -голяма заплата,фактори много! Не мога да отрека че е дръпнала доста напред с тея 165))))

 32. 32 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  И аз.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 33. 33 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 933 Весело

  До коментар [#21] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":


  Абе пич...за какви разходи говориш?????Със 140 евро пенсия можеш ли да правиш разходи въобще??? Я се стегни малко!

 34. 34 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#19:"Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН."]До коментар [#13] от "DS":Ако беше прочел че хората работят на по няколко места за да вържат двата края може би щеше да загрееш а не да ги определяш като мързеливи. 15 часова седмица е като нашето непълен работен ден. Мнозина работят на по две или три места и като сложиш времето и разходите за транспорт сметките пак не излизат. Това са си работещи бедни , само че в Франция хората стачкуват а в България мрънкат .

  Освен за протести в статията за работа не пише - камо ли пък някоя жилетка да е на втори договор .....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Французите безуспешно се опитват да построят комунизЪма вече няколко десетилетия. Паралелно с това се опитват да се държат като център на купчина колониални владения, които ги пълнят с мързеливи емигранти от кол и въже. Отделно имат мераци да са световна икономическа и военна сила.

  Е няма как да стане. Тия жълти жилетки са като нашите пенсионери. 50 години копали в грешната посока и сега реват. Ами това посяхте, това жънете.

 36. 36 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Французите са известни мрънкала и демонстриращи за щяло и нещяло. Имат система, която изключително преразпределя, а подобна система е бавна, скъпа и неефективна.
  Имат най-кратката работна седмица (35 часа) и получават значителни (и в рамките на ЕС) заплати.
  Според мен трябва да намалят преразпределението чрез високи данъци, да намалят бюрокрацията и може и да потръгне работата. Но те предпочитат да демонстрират и да трошат витрини и да палят коли. Техен си е проблемът.

  E PLVRIBVS VNVM
 37. 37 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Тия "имат чувството". И се съсипаха от протести.
  А нас реално и денонощно ни баламосват, лъжат и грабят, но ние "нямаме чувството".
  И затова си траем. Както си траехме 45 години под комунистическо.
  Тогава елитът на нацията беше избит. Сега елитът на нацията е някъде по света.
  А какво сме останали тук всеки си знае и затова си трае.

 38. 38 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lemmy":

  да ама там са рамо до рамо пенсионера с 2500 евро и работничката с 1200 :) :) :) :) :)
  и двамата са ограбени :)

  Какво мисли обикновеният руснак: Болгары русских предают при каждом удобном случае- свойство всех маленьких государств, ложиться под сильного. Раздавят же большие дяденьки сапожищем, как таракана, не поморщатся.
 39. 39 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#34] от "DS":

  "срочните договори и тези на непълен работен ден, които създават необходимостта да се полага труд на няколко работни места едновременно"

  Цитат от статията. За тези които не четат

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 40. 40 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1815 Любопитно

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Ама сега Макрон легитимен президент ли е или Щото нали протести

  гошо
 41. 41 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Един от основните уроци който трябва да предадат на децата си хората е, че не са центъра на света, вселената не им дължи нищо и животът е тежък, несправедлив и завършва с летален изход.
  Сума народ си мисли, че няма как животът им да не се нареди :)

  Какво мисли обикновеният руснак: Болгары русских предают при каждом удобном случае- свойство всех маленьких государств, ложиться под сильного. Раздавят же большие дяденьки сапожищем, как таракана, не поморщатся.
 42. 42 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#33] от "angeles":

  Писах за разходите на дядото - 2500 преди облагане и 700 - 800 след. Малко му са и протестира.
  Ако 140 евро са малко нека протестира. "Щом няма протест значи са достатъчно" - това е мисленето на управляващите.
  Не коментирам стигат или не - не е моя работа.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  "С пенсията ми от 2500 евро ме смятат за богат, но всичките данъци, които плащам, се увеличиха. Имам усещането, че ме ограбват", споделя Пошон, според когото обаче сега е време за напредък."

  За тва па другите ще бачкат за 1200 Евро, за да може да определени пенсионери да получават по 2500 Евро.

  Съвременната централизирана държава с всичките и измишльотини като ДДС, пенсии, социални, пропорционални данъци, акцизи, етц, бла, бла отива към своя край. Системата е толкова сложно, че сама ще се срути. :)

  За да плащат 2500 Евро пенсия високи данъци на работещите. Работещите мрънкат - качват другите данъци на тоя пенсионер. Той почва да мрънка. Параграф 22.

 44. 44 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Социализма е просто харчене на чужди пари. Докато свършат...

  Какво мисли обикновеният руснак: Болгары русских предают при каждом удобном случае- свойство всех маленьких государств, ложиться под сильного. Раздавят же большие дяденьки сапожищем, как таракана, не поморщатся.
 45. 45 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  капиталистическа държава със социални функции - харчат се по-бавно чуждите пари и свършват по-бавно :)

  Какво мисли обикновеният руснак: Болгары русских предают при каждом удобном случае- свойство всех маленьких государств, ложиться под сильного. Раздавят же большие дяденьки сапожищем, как таракана, не поморщатся.
 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  Един от основните уроци който трябва да предадат на децата си хората е, че не са центъра на света, вселената не им дължи нищо и животът е тежък, несправедлив и завършва с летален изход.Сума народ си мисли, че няма как животът им да не се нареди :)
  —цитат от коментар 41 на Apollo Eight


  Проблемът е че там държавата все пак е изпълнявала някакви социални функции и ги е понаучила да търсят на работата лекото и на хляба мекото. А пропадането боли много. При нас беше доста шоково и ни държи влага още. Обаче младите дето не са преживели 89-97 в БГ си мислят, че могат да направят социална държава.

 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  "С пенсията ми от 2500 евро ме смятат за богат, но всичките данъци, които плащам, се увеличиха. Имам усещането, че ме ограбват"
  *
  И защо не каже колко са му данъците за да разберем наистина ли е толкова зле?
  Ето статистиката: средна работна заплата 2900 евро. Той получава 2500. Данъците са около 25%. Чисто 1875.
  Kаква пенсия иска за да му стигне?
  https://www.reinisfischer.com/average-salary-european-union-2018

 48. 48 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Социалната система във Франция трябва да поддържа новодошлите имигранти, защото белите не искат да имат деца. Ако не вдигнат данъците това значи населението на Франция да намалее, а това е недопустимо.

 49. 49 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#39] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  Да, пропуснал съм го.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Да дойдат в България. С 2500 евро пенсия, ще си живеят царски. Тука хората я получават за една година, а някой и за две.

 51. 51 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8676 Неутрално

  Не ги разбирам какво искат, недоволни бяха за горивата и нещо направиха. Данъци и ние плащам и живеем къде къде по скромно от тях. А те с протестите си си съсипват икономиката и държавата.

 52. 52 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8676 Неутрално

  Не ги разбирам какво искат, недоволни бяха за горивата и нещо направиха. Данъци и ние плащам и живеем къде къде по скромно от тях. А те с протестите си си съсипват икономиката и държавата.

 53. 53 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Жерар Депардйо затова се изнесе, не иска да дава 80% от парите си за данъци
  със които се се хрантути цялата паплач налазила Франция от десетилетия !!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK