Еврокомисията рязко намали прогнозата за ръст на еврозоната тази година

Еврокомисията рязко намали прогнозата за ръст на еврозоната тази година

© ReutersБрутният вътрешен продукт на еврозоната ще нарасне с 1.3% през 2019 г. и с 1.6 на сто през 2020 г. Това съобщи Европейската комисия в зимната си прогноза за икономиките на държавите членки, общо на ЕС и еврозоната (за България четете тук).


Това е под очакванията в есенната прогноза - съответно 1.9 и 1.7 на сто за 2019-2020 г. Прогнозата за увеличението на БВП на ЕС също бе понижена на 1.5 на сто през 2019 г. и на 1.7 на сто през 2020 г. (при съответно 1.9 и 1.8 на сто в предходната прогноза).


През втората половина на миналата година икономическата активност намаля, защото растежът на световната търговия се забави, несигурността засегна доверието, а резултатите в някои държави в ЕС бяха засегнати неблагоприятно от временни вътрешни фактори като проблеми в производството на автомобили, социално напрежение и несигурност, свързана с фискалната политика, отбелязва комисията. В резултат нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) в ЕС намалява на 1.9 на сто през 2018 г. спрямо 2.4 на сто през 2017 г. (есенната прогноза - 2.1 на сто за ЕС), продължава комисията.


Трудности в големите икономики
Икономическата динамика от началото на тази година бе ниска, но основните фактори останаха устойчиви. Икономическият растеж ще продължи, макар и по-умерено. Европейската икономика ще продължи да се възползва от подобрени условия на пазара на труда, благоприятни условия за финансиране и леко експанзионистична фискална позиция.


Сред големите държави в ЕС отрицателните корекции за намаляване на растежа през 2019 г. бяха осезаеми в Германия, Италия (1 пункт) и Холандия (0.7 пункта). В много държави се наблюдава благоприятно устойчиво вътрешно търсене, подпомагано и от фондовете на ЕС.


Очакваният ръст в най-голямата икономика, Германия, е 1.1% - охлаждане при отчетени от комисията 1.5 на сто миналата година (есенната прогноза оценяваше ръста за тази година на 1.8%, колкото предвиждаше и Бундесбанк, но германската централна банка също обяви, че вероятната стойност ще е 1.1%). Вчерашни данни за резултати от последното тримесечие повдигнаха въпроса за състоянието на германската икономика.


Италианският ръст ще е едва 0.2% - най-слабият резултат в еврозоната - след като страната официално навлезе в рецесия в края на 2018 г. Според комисията дългът, заложен и в последния приет бюджет (предизвикал спорове между Рим и Брюксел), също ще допринесе за забавянето на икономиката.


Несигурност


Инфлацията на потребителските цени в еврозоната намаля към края на 2018 г. заради резкия спад в цените на енергията и по-ниската инфлация на цените на храните. Същинската инфлация, която изключва цените на енергията и на непреработените храни, бе слаба през годината въпреки по-бързия растеж на заплатите. Общата инфлация (ХИПЦ) достигна средно 1.7% през 2018 г., което е повече от 1.5% през 2017 г. Затова допусканията за цените на петрола за тази и следващата година са по-ниски от тези през есента, инфлацията в еврозоната се очаква да остане умерена на равнище от 1.4% през 2019 г., преди да се увеличи слабо до 1.5% догодина. За ЕС прогнозата за инфлацията е средно 1.6% за тази година, след което се увеличава на 1.8% през 2020 година.


Съществува висока степен на несигурност, свързана с икономическите перспективи, затова се отчитат опасности по отношение на прогнозите. Напрежението в областта на търговията, което от известно време влияеше отрицателно на нагласите, намаля, но все още предизвиква загриженост. Китайската икономика може да се забави по-рязко от очакваното, а световните финансови пазари и много от бързо развиващите пазари са податливи на резки промени в глобалното усещане за заплаха и очакванията за растежа. За ЕС процесът с оттеглянето на Великобритания остава източник на несигурност.


В светлината на оттеглянето на Великобритания от ЕС прогнозите за 2019 г. и за 2020 г. се основават на чисто техническо допускане, че статуквото в моделите на търговията между ЕС-27 и Лондон ще се запази. Това се прави само за целите на прогнозирането. Тази прогноза се основава на набор от технически допускания относно валутните курсове, лихвените проценти и цените на стоките към 25 януари 2019 година. По отношение на всички други входящи данни в прогнозата е взета под внимание информацията до 31 януари.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Стига с тоя растеж, не остана планета.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Боко е виновен. Поне според краснъйе ребята в форуме.

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  Брекзит, забавяне в Китай, руски санкции, Тръмп

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Ето възможност малко да си помечтаем, че ще бием по този показател всички. :) Утопии всякакви ражда човешкиет мозък. Наздраве!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1116 Любопитно

  Брекзит, забавяне в Китай, руски санкции, Тръмп
  —цитат от коментар 3 на PisnaMi


  Цялата парадигма за растежа е фалшива и обслужва предимно интересите на "комисионерите".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Този ръст не може безкрай да се надува.

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2942 Любопитно

  Първо беше - европейската комисия намаля. Сега стана - евро комисията рязко намаля. Да не стигнем до отрицателни стойности ей?!

 8. 8 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Предполагам, че това са прогнози при "Брекзит със сделка". Най-добре да си направят прогнозите след 2 месеца...

 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  То ако има ръст - добре.
  Ама пустата му инфлационна спирала...

 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Ниските цени на петрола ви са подарък от Тръмп. Иначе икономическото положение щеше да е по-трагично.

 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  От години ви пиша, че щом хуните дигнаха глава срещу Големия батко, нищо добро не ги очаква !!! Лошото е, че отново заради тях ще плаща пак цяла Европа !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#3] от "PisnaMi":

  Е какво пък руските санкции имат общо ,нали обратното трябваше да е обратното

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK