Брекзит проправя път за британската моцарела

Брекзит проправя път за британската моцарела

© Reuters



Моцарелата, която се произвежда във Великобритания, намира все по-голямо място на трапезата на британците и има надежда, че тя ще детронира италианската си братовчедка, възползвайки се от Брекзит, информира АФП.


На 2 хил. километра от италианската област Кампаня, насред зеленеещите се хълмове на Хемпшир, Англия, няколко десетки биволи излизат лениво от обора. Настъпил е часът за доене във фермата в Лейвърстоук. Млякото им, богато на протеини и калций, е събрано и превърнато през деня в големи бели топки, които могат да бъдат опитани още същата вечер.


Джоди Шектър, 69-годишният бивш шампион във Формула 1, е сменил професията си и се насочил към биоземеделието и отглеждането на животни. Той се е заел с производството на моцарела от биволско мляко преди 10 години с цел да получи най-добрия вкус, без да се правят компромиси. Днес Шектър произвежда 150 тона биомоцарела на година във фермата си от 1000 хектара.




Все пак вкусът на британците е трябвало да се приспособи към този нов местен специалитет. "В началото бе сложно, тъй като моцарелата ми бе прясна, а по-голямата част от хората в Англия никога не са вкусвали прясна моцарела. Моцарелата, която те купуват в супермаркетите, е на поне 5 дни и започва да омеква", обяснява Шектър.


Топките моцарела, които са произведени в тази ферма, се продават в супермаркетите "Уейтроуз" (Waitrose), в интернет от онлайн доставчика "Окадо" (Ocado) и могат да бъдат намерени в менюто на веригата за бързо хранене "Прет а манже".


Няколко седмици преди излизането на Великобритания от ЕС, което е предвидено за края на март, Джоди Шектър гледа на бъдещето с оптимизъм. Потенциални клиенти са се свързали с него, опипвайки почвата. "Има интерес", твърди той.


Около една трета от консумираните хранителни продукти във Великобритания в момента идва от континента и търговците се страхуват от нарушения във веригата им за снабдяване в случай на Брекзит без споразумение. Някои компании трупват запаси от храни, а други сменят доставчиците, обръщайки се към местния пазар.


Компанията "Адзури" (Azzurri) също залага на произведена във Великобритания моцарела във веригите си ресторанти "Аск ителиън" и "Дзици". Там се използват 650 тона моцарела всяка година.


"Направихме дегустации на сляпо и британската моцарела спечели. Тя имаше много по-добра структура и бе по-кремообразна", заяви пред "Франс прес" директорът за развитие на храните в "Адзури" Катрин Търнър. "Това е много добър продукт, и то не само като вкус. Това е и по-местен продукт", добави тя. "Брекзит не бе единствената причина за избора ни, но бе взет предвид", обяснява Катрин Търнър. Според нея да се смени произходът на един от ключовите продукти "е нещо добро, като се има предвид сегашната несигурност". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2409 Неутрално

    С млеконадоя как са?

    The best way to predict the future is to invent it.
  2. 2 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2409 Неутрално

    Да си поръчат съветски консултанти, те са много добри в Импортозамещение. Биха могли да внасят и от Беларус. Те са огромен производител на всичко.

    The best way to predict the future is to invent it.
  3. 3 Профил на Jumbo Jet
    Jumbo Jet
    Рейтинг: 2480 Неутрално

    Една моцарела пролет не прави. Това че на 20 бивола в Англия ще им е по-добре не означава че на всички хора ще им е по-добре. За много продукти англичаните ще следват светлия руски опит с импортозамещението. Със същия резултат.

  4. 4 Профил на espresso
    espresso
    Рейтинг: 509 Неутрално

    Не че нещо, но тази видимо космата ръчичка бъркаща моцарелата не е голяма реклама.

  5. 5 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2409 Неутрално

    Една моцарела пролет не прави. Това че на 20 бивола в Англия ще им е по-добре не означава че на всички хора ще им е по-добре. За много продукти англичаните ще следват светлия руски опит с импортозамещението. Със същия резултат.
    —цитат от коментар 3 на Jumbo Jet


    С тия 150 тона годишен производствен капацитет на година не знам :)
    Великобритания внася над 8000 тона месечно само чедър. 35000 тона други сирена, 6000 тона масло..... https://dairy.ahdb.org.uk/market-information/processing-trade/imports-exports/uk-dairy-imports/ #.XGKVcVUzbIU

    The best way to predict the future is to invent it.
  6. 6 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 3534 Неутрално

    Залагам, че никой не познава НЕбританец, който би ял ТОВА!!!

  7. 7 Профил на bojidar67
    bojidar67
    Рейтинг: 1335 Весело

    "няколко десетки биволи "
    Хм, ако верно доят бивоЛИ, а не - биволиЦИ, аз таз моцарела НЕ Я ВКУСВАМ!!! ;)

    Само слабите се стремят към порядък ... силните владеят хаоса!
  8. 8 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4168 Неутрално

    Да си поръчат съветски консултанти, те са много добри в Импортозамещение. Биха могли да внасят и от Беларус. Те са огромен производител на всичко.
    —цитат от коментар 2 на EU defender


    Евентуалното мито не означава ембарго

  9. 9 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2771 Неутрално

    Мда - сега ще почна да се оглеждам и за британски зехтин...

  10. 10 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 2468 Весело

    Британците и във ВеЦе да ги затвориш... 💩

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  11. 11 Профил на В Василев
    В Василев
    Рейтинг: 800 Весело

    панаир ще гледате като им прекъсне снабдителната линия на СО2

    Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
  12. 12 Профил на Ще върнем България в Европа
    Ще върнем България в Европа
    Рейтинг: 2770 Неутрално

    До [#4] от "espresso":
    Ако имя косъм в моцарелата, значи че е ръчно направена. Това е идеята на боипродуктите.

  13. 13 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4168 Неутрално

    Интересното е, че у нас навлезе и чужд капитал в млечната промишленост (гръцки, немски, а и френски), и по неизвестни поне за ме причини се ограничават само в саламурените бели сирена, и някакви кашкавали, без да са направили кой знае какво.

  14. 14 Профил на kapitan_laino
    kapitan_laino
    Рейтинг: 956 Весело

    Имаше един виц, че в ада храната е английска.

  15. 15 Профил на wak26352646
    wak26352646
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Британска моцарела с чаша британско червено вино. Ммм Гурме!

  16. 16 Профил на Кейгецу
    Кейгецу
    Рейтинг: 53 Неутрално

    Няма особен смисъл да се говори за италианскаТА и британскаТА моцарела.

    В Италия има много марки моцарела, рикота и пр. И това не е случайно - вкусът и качеството им са доста различни.

  17. 17 Профил на Калник
    Калник
    Рейтинг: 881 Неутрално

    До коментар [#7] от "bojidar67":

    Пише че била по-кремообразна...

  18. 18 Профил на .
    .
    Рейтинг: 1698 Неутрално

    Бе смейте се на англичаните, ама истинско мляко се лее там на цена 5 л. за 2 паунда и за 66 милиона народ. Тука за 6 милиона къде купуват колко 1 милион англичани не може да се произведе.

  19. 19 Профил на amg32
    amg32
    Рейтинг: 33 Неутрално

    Със сигурност, хората придвижващи процеса на брекзит на територията на острова разполагат с достатъчно средства(на някои останали им от кремълските спонсори) за да продължат да си купуват италианския оригинал! А за подкрепящите обикновенни лумпени е по-важно да получават достатъчно социални за да могат да продължат да пълнят вените с дрога....

  20. 20 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1726 Неутрално

    Всеки може да направи в домашни условия моцарела.
    С фермерско краве мляко става особено хубава, чувствително по-хубава от купената прясна в българските магазини или пакетираната италианска.
    Моя милост редовно си правя ако не всяка, то през седмица.
    Мога да ви кажа как се прави, ще се учудите колко е лесна и какъв хубав продукт е!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  21. 21 Профил на Noise
    Noise
    Рейтинг: 2743 Весело

    Да замениш паспортните права на Ситото, за 200т моцарела... Безценно!

  22. 22 Профил на ЙЕИ
    ЙЕИ
    Рейтинг: 1234 Весело

    До коментар [#1] от "EU defender":

    Ами то си пише :-)
    Само тая верига ползва 650 тона моцарела, а фермата за миналата година е произвела 150.
    Ситуацията е като в Русия. По щандовете има някакви кашкавали, но те все още не са това което е било.
    Плюс това всички руски фермери говорят какви субсидии изсипва държавата за да се промотира селскостопанското производство, въпреки това много мераклии няма. Появяват се проекти наложени на олигарсите и те за да се отърват строят ферма за 5000 крави, вкарват животни от Европа, вкарват роботи за хранене и доене и послеее квото се случи. Нали са изпълнили повелята на баицата.

  23. 23 Профил на ЙЕИ
    ЙЕИ
    Рейтинг: 1234 Неутрално

    До коментар [#18] от ".":

    Правилно е да напишеш се ЛЕЕШЕ.
    Защото основният доставчик на мляко в Англия е ХОЛАНДИЯ и ИРЛАНДИЯ.
    В Англия по-голяма част е месодайно говедовъдство, защото то не изисква толкова много човешки труд. И един твърд брекзит ще го постави на изпитание. Сега аржентинското, американското(ГМО) и бразилското телешко не могат да се конкурират поради 30% бариера с английското и шотландското, но за в бъдещееее ...

  24. 24 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 3117 Весело

    До коментар [#4] от "espresso":

    Те правят моцарела от (както пише в статията) мляко от "биволи", а не биволици, Вие за една космата ръчичка се притеснявате :-)

  25. 25 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 4975 Неутрално

    Помня го Джоди Шектър от Ф1! Браво на него! Успех!

  26. 26 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9176 Неутрално

    И колко ще произведат от няколко десетки животни?

  27. 27 Профил на ПЧЕЛАТА - ВЪЛК
    ПЧЕЛАТА - ВЪЛК
    Рейтинг: 258 Весело

    Подозирам, че същата космата ръка е доила и биволите...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK