"Господарка на часовниците": Стратегията на пропастта на Тереза Мей

Тереза Мей

© Reuters

Тереза МейВ офиса си в парламента в Уестминстър Ник Боулс е закачил голямо норвежко знаме. Тази провокация е достатъчна, за да го изкара предател. От месеци консервативният депутат пледира за "мек" Брекзит с оставане в европейския общ пазар по модела на Норвегия. Това накара активистите от местната организация на Консервативната партия в избирателния му район Грантам, този на друг убеден привърженик на общия пазар - Маргарет Тачър, да започнат процедура в опит да го лишат от депутатското му място.


"Брекзитърите са се радикализирали. В кампанията за референдума намираха само положителни черти на норвежкия модел", констатира умереният депутат, без да се впечатлява от ставащото. Това не му пречи да продължи да агитира за алтернативното си решение на сегашната безизходица в тясно сътрудничество с членове на лейбъристката опозиция.


Четирсет и пет дни преди Брекзит и две седмици след предишния краен срок, който сама си беше поставила, Тереза Мей вчера поиска от депутатите "да запазят хладнокръвието си" и да й дадат още 15 дни, за да "продължи да проучва идеи" за изменения в споразумението за Брекзит с ЕС при липса на резултат до момента. След като от декември постоянно отлагаше различни крайни срокове, ето че и февруари отпадна.
"Не разбира ли министър-председателят, че лидерите на ЕС отказват да отстъпят по каквото и да било", остро я апострофира председателят на парламентарната група на шотландските националисти Иън Блакфорд, който гласно се запита


"дали тя живее в паралелна вселена"


От своя страна лидерът на лейбъристката опозиция Джеръми Корбин осъди "единствената й тактика, която се състои в бавене на топката за упражняване на шантаж върху депутатите и принуждаването им да приемат дълбоко несъвършеното й споразумение".


Нищо обаче не сочи, че Тереза Мей ще има да им предложи нещо ново на датата на следващия краен срок, който си постави, 27 февруари. Министърът й за връзките с парламента Андреа Ледсъм впрочем даде да се разбере, че ратифицирането на евентуално споразумение може да бъде отложено за дните след следващия Европейски съвет в Брюксел на 21 март, или осем дни преди датата на излизането от ЕС!


Тази стратегия цели да "ужаси всички"


чрез заплахата за хаоса, който ще дойде от Брекзит без споразумение, смята Ник Боулс. Той и съюзниците му са решени да я осуетят. Бунтовните депутати обаче на свой ред са принудени да се опитват да печелят време. Още не е готова нова версия на отхвърления пред две седмици техен проектозакон, който предвижда отлагане с няколко месеца на датата 29 март за излизане от ЕС.


"Тереза Мей е господарка на часовниците. Сега нямаме никакъв шанс да действаме. Трябва да можем да сме сигурни, че ще спечелим. Ще е по-лесно, когато бъдем по-близо до пропастта. Много членове на Лейбъристката партия ще са готови да избегнат катастрофа, както и редица консервативни министри", примирява се Боулс.


Според лейбъристкия депутат Лиса Нанди между 40 и 60 от колегите й "активно проучват как да се подкрепи някакво споразумение". Нужно е отхвърляне на "плана Б" на Тереза Мей - първоначалният плюс извоювани от ЕС символични отстъпки - за да се премине към нещо друго, смята Ник Боулс. Възможно е тогава министър-председателят да се види принудена неохотно да приеме такъв друг вариант.


Засега политиката на протегната ръка към опозицията отпада. Мей отхвърли предложението на Корбин Великобритания да остане в митнически съюз с ЕС. "Тя не отстъпи и на сантиметър от позицията си", изразява съжаление той. Колкото и да твърди, че е загрижена на защитата на "правата на работниците" в опит да купи лейбъристки гласове, няма да й се получи.


Консервативният лидер в действителност предпочита единството на партията си, отколкото да търси двупартиен консенсус. Под


натиска на "джихадистите" на Брекзит


както ги нарича влиятелен евроскептичен консервативен депутат, тя не проявява желание да подаде ръка на центристите както отляво, така и отдясно. До степен, че в Уестминстър все повече да се питат дали тя в дъното на душата си не се е присъединила към каузата им за "твърд" Брекзит без споразумение.


Парламентът разполага с ограничени възможности за маневриране. "Не можем да възпрем "твърд" Брекзит, а само да попречим той да стане на 29 март, като отложим датата на напускането", признава Ник Боулс. Макар и от няколко седмици да заплашват, че ще поемат контрола над процеса, депутатите са парализирани и не преминават в настъпление. Февруарската им ваканция, която започва следващата седмица, може и да е официално анулирана, но задкулисно те са насърчавани да не се отказват да ходят на ски, тъй като няма планирана законодателна дейност. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK