Европарламентът одобри сделката за свободна търговия между ЕС и Сингапур

Европарламентът одобри сделката за свободна търговия между ЕС и Сингапур

© ReutersЕвропейският парламент подкрепи споразуменията за свободна търговия и за защита на инвестициите между ЕС и Република Сингапур, служещи за модел за допълнително сътрудничество с Югоизточна Азия, предаде пресслужбата на институцията.


Споразумението за свободна търговия, което парламентът подкрепи с 425 гласа "за" срещу 186 гласа "против" и 41 "въздържал се", премахва на практика всички мита между двете страни в рамките на пет години. То ще позволи свободна търговия в областта на услугите, включително в сектора на банкирането на дребно, ще защити уникалните европейските продукти, например "чешко пиво" или "прошуто ди Парма", и ще отвори сингапурския пазар на обществени поръчки за европейските фирми, например в железопътния сектор. Споразумението включва укрепване на трудовите права и защита на околната среда, които са особено важни елементи за европарламента.


Важна стъпка към Азия


Като първо двустранно търговско споразумение, сключено между ЕС и членка на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН), сделката може да служи като начална стъпка към бъдещи търговски споразумения между двата региона в момент, в който ЕС не може повече да разчита на САЩ като търговски партньор, гласи резолюцията към споразумението. Повече подробности за елементите на търговското споразумение можете да прочетете тук.


Инвестиционен съд за уреждане на спорове
Парламентът отделно одобри с 436 гласа "за" срещу 203 гласа "против" и 30 "въздържал се" споразумение за защита на инвестициите, установяващо съдебна система с независими съдии за уреждане на спорове между инвеститори и държави, както и споразумение за партньорство и сътрудничество, одобрено с 537 гласа "за" срещу 85 гласа "против" и 50 "въздържал се", което разширява сътрудничеството отвъд областта на търговията.


След като съветът сключи търговското споразумение, то ще влезе в сила в първия ден от втория месец след подписването. За да влязат в сила споразуменията за защита на инвестициите и за партньорство и сътрудничество, държавите членки трябва първо да ги ратифицират.


Сингапур е най-големият партньор на ЕС в региона, като почти една трета от търговията със стоки и услуги между ЕС и АСЕАН и приблизително две трети от инвестициите между двата региона се дължат именно на него. Над 10 хил. европейски фирми имат регионални офиси в Сингапур.


На 1 февруари влязоха в сила споразуменията за икономическо и за стратегическо партньорство между ЕС и Япония. Икономическото споразумение е най-мащабната търговска сделка, сключвана някога от ЕС от гледна точка на размер на пазара, и създаде най-голямата зона за свободна търговия в света, обхващаща 635 милиона души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK