ЕС договори създаването на орган, който да улеснява работещите в чужбина

ЕС договори създаването на орган, който да улеснява работещите в чужбина

© Надежда Чипева, КапиталРумънското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха днес предварително споразумение за правилата за създаване на Европейски орган по труда (ЕОТ). Целта на този нов орган е да оказва подкрепа на държавите в ЕС при прилагането на законодателството в областта на трудовата мобилност и съгласуването на системите за социална сигурност, се посочва в съобщение на Съвета.


ЕОТ ще предоставя информация на работещите и на работодателите за сложните въпроси на трансграничната трудова мобилност. Споразумението предстои да бъде предадено на представителите на държавите в Съвета на ЕС за одобрение.


ЕОТ ще улеснява достъпа на работниците, работодателите и националните администрации до информация за правата и задълженията в случаите на трансгранична мобилност; ще подпомага съгласуването между държавите при трансграничното прилагане на имащото отношение общностно законодателство, включително чрез улесняване на съгласуваните и съвместните проверки; ще оказва подкрепа за сътрудничеството между държавите в ЕС за противодействие на незаявения труд; ще оказва подкрепа на властите в държаните от ЕС при уреждането на трансгранични спорове.
Бъдещите правила предвиждат посредник от ЕОТ и представители на засегнатите държави да постигат издаването на необвързващо становище. Ако не бъде намерено решение, заинтересованите държави могат да се споразумеят случаят да бъде отнесен до Административната комисия. Тази комисия, в съгласие със засегнатите държави, може да представи същото искане.


ЕОТ ще обедини техническите и оперативните задачи на няколко съществуващи служби на ЕС. Целта е да се създаде постоянна структура, която да осигури бързи действия. Въпросът за седалището на ЕОТ ще бъде решен след приемането на законодателното предложение, се посочва в съобщението.


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: "17 милиона европейци понастоящем живеят или работят в друга държава от ЕС и е крайно време да имаме европейски орган по труда, който да подкрепя мобилните граждани, да улеснява работата на държавите членки и да гарантира справедливостта и доверието в нашия единен пазар."


Комисарят за заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен отбеляза "Този орган ще изпълнява двойна мисия - да помага на националните органи в борбата с измамите и злоупотребите и да улеснява мобилността на гражданите."

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3193 Неутрално

  Е сега разказаха играта на работещите в чужбина :)

  Органът хубаво ще ги "оноди".

 2. 2 Профил на ctg00596648
  ctg00596648
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Браво. Реално работещите в други страни често имат нужда от навременна и адекватна помощ за документи, условия, превод, договори и т.н., която често е бавна и неактуална.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK