Изпускане на парата: Откъде започна атаката на "жълтите жилетки" срещу държавата

Изпускане на парата: Откъде започна атаката на "жълтите жилетки" срещу държавата

© ReutersТова е най-дългата протестна вълна във Франция от Втората световна война досега. С поредица от започнали през ноември демонстрации с участието на хиляди хора, "жълтите жилетки" искат да скъсат Конституцията на Петата република и да заменят представителната демокрация с "народно правителство". И макар подкрепата за тях да започва да намалява, все още не е известно дали те ще се предадат скоро.


В събота за 14-ти пореден уикенд имаше протести - отново приключили с насилие и сблъсъци с полицията - но участниците видимо намаляват. През ноември излизаха над 300 000 души в цялата страна, този път не бяха повече от 50 000, твърдят властите.


Просто обяснение за феномена "жълти жилетки" няма. Те не са монолитно и съсредоточено върху една цел движение. Нямат лидерска структура, нито единна програма с искания. И именно това ги прави толкова интересни и тревожни като явление, отбелязва в статия за "Гардиън" Джон Личфийлд, бивш международен редактор на "Индипендънт" и кореспондент на вестника в Париж в продължение на 20 години.
В опит да изясни защо и как се появи този протест разговаряхме с френски анализатор, а сътрудникът на "Дневник" във Франция Владислав Николов сподели личните си наблюдения. Потърсихме отговор на въпроса какво е бъдещето на такива явления и кой в крайна сметка печели от тях. Накрая добавихме и изброяване на 8 категории в движението, част от които взаимно се ненавиждат.


Една петиция взриви интернет


Как започна всичко? През май миналата година младата бизнес дама от френско-карибски произход Присила Лудоски, на 31 години, инициира онлайн петиция заради високата цена на бензина и дизела във Франция. Реакция на практика няма. През октомври с нея се свързва Ерик Друе, 33-годишен шофьор на камион, с когото се обединяват в подкрепа на петицията. Друе е луд по колите и е склонен към крайни политически възгледи. Сега той е може би най-влиятелната фигура сред "жълтите жилетки".


Към момента, в който той се намесва, цените на бензина се увеличават заради световното поскъпване на петрола. Първоначалната петиция на Лудоски гръмва онлайн, привличайки стотици хиляди подписи. Именно на Друе е предложението за национален протест срещу данъците върху горивата на 17 ноември. На някой друг хрумва брилянтната пиар идея всички да се облекат с жълтите светлоотразителни жилетки, които френските шофьори по закон трябва да имат в колите си. Цените на бензина разпалват недоволството и от други проблеми във френската провинция – липсата на обществени услуги, високите разхди за живот, новите данъци върху някои пенсии, частичното премахване на "данък богатство". (Повече за икономическите и социални индикатори във Франция четете тук).


Присила Лудоски

© Associated Press

Присила Лудоски


Всичко това действа като клечка кибрит за тлеещото убеждение в "периферна Франция", че провинцията и далечните предградия по някаквъв начин субсидират успеха на градовете. Съществува и мнението, че ниската и средната класа във Франция са нечестно облагани с данъци в полза на богатите. Личфийлд отбелязва, че във Франция недоволството се излива на улиците по-бързо, отколкото в почти всяка друга демократична страна. Някак се подразбира, че социалните искания няма да бъдат приети сериозно без улични демонстрации, а демонстрациите няма да се вземат на сериозно без известна доза насилие.


Те обаче не идват от обичайните източници на недоволство – синдикати, фермери, студенти, мултикултурни предградия, а от онази част на френското общество, която обикновено е невидима, постоянно недовилна, но слабо ангажирана с политиката. Хора, които от години не са гласували или са гласували за крайнодесни или крайнолеви сили. Сред тях действително има такива от мрачните места в обществото, има безработни, маргинализирани, но най-често те са хора, които са над дъното, но мислят, че трябва да живеят по-добре, смята още Личфийлд.


Ерик Друе

© Associated Press

Ерик Друе


Тази смесица от поддръжници от части обяснява хетерогенния характер и искания на движението, което настоява за по-високи социални помощи и пенсии, но и за по-ниски данъци, едновременно за по-малко държава и за повече държава. Много често в чуждестранните медии на тях се гледа като на протести срещу Макрон. Те обаче отиват отвъд това и искат идаваща отдолу пряка демокрация на постоянни народни решения чрез референдуми.


Напоследък движението показва признаци за разцепление. Някои "жълти жилетки" решиха да влязат в политиката и да опитат да я реформират или разрушат отвътре. Три листи се подготвят за евроизборите през май. Всичко това може да помогне на Макрон. Според социологическите проучвания той вече започва да се възстановява от кризата. Направи отстъпки, започна т.нар. национален дебат в стотици села и градове. Според скорошно проучване една "жълта" листа може да събере 13% от френските гласове на евроизборите, привличайки гласоподаватели основно от крайнодесните и крайнолевите сили.


Защо Франция е по-различна


По думите на Оливие Коста, анализатор и преподавател от френския Национален център за научни изследвания и Института за политически изследвания в Бордо, това напрежение е резултат от еволюцията на обществото и икономиката през последните 20 години в западните демокрации. Пред "Дневник" той коментира, че част от него е доста типично сред западните държави – увеличено неравенство при разпределението на богатството, прогресивно намаляване на обществените услуги, опасения за бъдещето на обществата и икономиките, усещане за цялоствен упадък.


Останалото обаче е по-специфично за Франция – въпроси като принудата хората от средната класа да живеят далеч от градовете, в които работят, липса на обществени услуги в тези отдалечени региони, зависимост на хората, които живеят там от тяхната кола, за да могат да отидат на работа.


Правителството според него също е допуснало някои грешки, например агресивната схема за данък върху горивата, за да се ограничат вредните емисии, ограничаване на скоростта по пътищата, някои малки намаления в социалните разходи или увеличения на данъци. Освен това цялостната комуникация на правителството и Макрон създаде напрежение сред някои части от населението – по-слабо образованите, които смятат политиците за част от арогантен елит.


Изпускане на парата: Откъде започна атаката на "жълтите жилетки" срещу държавата

© Reuters


Макар някои от проблемите във Франция, да съществуват и в други страни, според Коста френската ситуация е специфична в три отношения. Първо, традиционните олитически партии преминават през големи трудности, особено лявоцентристите и дясноцентристите, което създава политически вакуум. Второ, Макрон създаде силно социално напрежение с реформи, на които не се гледа добре в една страна, съпротивляваща се срещу промените. И накрая, във Франция има стара революционна традиция – френските граждани са склонни да протестират и дори да участват в насилствени протести.


За Коста фактът, че протестите продължават, въпреки отстъпките на Макрон, доказва, че мобилизацията не е свързана само с няколко искания, а се корени в по-дълбоко недоволство.


Харизматичен лидер или край


За едно движение, подето от обикновените хора, винаги е трудно да се структурира, отбелязва той. Според него пред "жълтите жилетки" има две опции. Първата е да се появи харизматичен лидер, способен да наложи политическата си линия и да поддържа единство сред движението. Именно това се случи в Италия с Движение "Пет звезди", партията, основана от телевизионния комик Бепе Грило, която в момента е една от двете в управляващата коалиция.


Ако няма лидер, или няколко лидери, е много вероятно движението на жилетките да се раздели. Някои активни членове ще се включат в съществуващи партии и вероятно ще има съперничещи си опити движението да се превърне в партия. Но тъй като никой от лидерите няма качествата да превърне движението в успешна политическа организация, е много вероято постепенно то да отслабне.


Според Оливие Коста по някакъв начин Макрон може и да спечели от кризата. Тя бе повод за него да започне нова предизборна кампания с "големия национален дебат", позволяващ на гражданите да изразят тревогите си и на правителството и на Макрон да обяснят вижданията си.


Изпускане на парата: Откъде започна атаката на "жълтите жилетки" срещу държавата

© Reuters


Освен това, ако на евроизборите има една или няколко листи на "жълтите жилетки", това ще лиши крайнодесния "Национален сбор" и крайнолевия "Непокорна Франция" от част от електората им.


И накрая, тъй като "жълтите жилетки" прибягват до насилие в поведението и комуникацията си, а двамата основни опоненти на Макрон също са доста радикални (Марин льо Пен и Жан-Люк Меланшон), умерените избиратели смятат, че Макрон е единственият лидер, способен да удовлетвори очакванията им.


Умора


Сътрудникът на "Дневник" във Франция Владислав Николов също е на мнение, че напрежението се е трупало с десетилетия. "Ширещо се мнение е, че Макрон "обира пешкира" за управленията от 30-40 години насам. Дошлият на власт през 1981 г. първи социалистически президент Франсоа Митеран е направил последните големи социални промени във Франция, но от втория му мандат, започнал през 1988 г., когато е все по-безсилен пред болестта, динамиката във френското общесвто е като затлачена. Десният Жак Ширак идва на власт с мантрата срещу разделението на обществото, без обаче да успее да прокара необходимите според него реформи. "Отхвърлените" след един мандат Никола Саркози и Франсоа Оланд също бяха изправени пред невъзможността да осигурят на съгражданите си запазване огромните социално придобивки от 30-те години след Втората световна война, сред все галопираща глобализация. Така че, сега свирката на тенджерата под налягане просто изхвръкна".


Изпускане на парата: Откъде започна атаката на "жълтите жилетки" срещу държавата

© Reuters


Според Николов след мерките, обявени от Макрон в началото на декември в полза на слоевете от населението, от които най-вече произлизат "жълтите жилетки", обществото е все повече на мнение, че основните техни искания са до голяма степен удовлетворени. А на фона на постоянното нарастване на уличното насилие и все по-сериозни разрушения, фалити на малки магазини и предприятия, все повече и по-сериозни прояви на антисемитизъм, расизъм, ксенофобия, хомофобия, женомразство и други, общественото мнение като че ли започна да се уморява и да копнее за възстановяване нормалния начин на живот.


Според проучване от 13 февруари за пръв път повечето французи (56%) искат край на протестите. Успехът на Големия дебат също допринася за намаляване на напрежението и позитивно отношение към търсенето на изход от страна на властта, отбелязва Николов.


"Проядени"


За скорошното обявяване на листи за евроизборите и назряващото разделение в движението той отбелязва, че "своеобразният фестивал на егоизми и "всеки за себе си" на "жълтите жилетки" се премества и върху политическата сцена, от която те нямаха и понятие, но на която влизат с гръм и трясък".


Според него "от зародиша си те са "проядени'‘ и от крайната десница, едновременно ултрадесните и от ултралевите, както анархо-либертианци. Съботните манифестациите стават поле за противопоставяне, вид игра, на двата края на политическия спектър". Николов предвижда, че движението върви към все по-голяма радикализация и постепенен разпад, с оставане до последно на най-крайните и най-подлъганите от фалшиви новини елементи.


Изпускане на парата: Откъде започна атаката на "жълтите жилетки" срещу държавата

© Reuters


Според него има и явни опити за влияние на и на Русия и на САЩ, от страна на Стив Банън, например, и адмирациите му към Марин Льо Пен. "Russia Today, мрежата на Кремъл, дава едва ли не свободен ефир за всичко свързано с кризата и кани всякакви "жълти жилетки" и експерти и т.н., само и само да допринасят за отслабване на френските институции и демократична система", посочва той, като уточнява, че в Russia Today "жълтите жилетки" винаги са повече от добре дошли, тя предоставя напълно отворен екран, с неограничено време, и тенденциозно покритие, и така се е превърнала от една в техните платформи.


Тези дни дори се е появило съобщение, че тъй като "Фейсбук" - досега главна интернет платформа за движението, затяга коланите, те са канени да се преместат на руски такива, за да продължават да си общуват.


Нов модел срещу популизма?


И според Николов положението на Франция е малко по-особено в сравнение с останалите държави като се има предвид, че традиционно и символично тя се смята като "родина на Просветлението, на узаконяване човешките права". Традициите на стачки, на протести на трудни реформи и силно отстояване на извоюваните права на трудещите се са нещо от всекидневието на французите, но този път нещата са далеч по-сложни, допълва той.


Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел Макрон


Николов също споделя мнението, че Макрон може и да извлече ползи от кризата и отбелязва, че вече двойното му покачване в проучванията на общественото мнение от идването му на власт през май 2017 г. е безпрецедентно, особено последният скок, с 11 пункта, който никога досега не се бе случвал на президент на Петата Република. Досега, щом избран президент започнеше да пада в сондажите, тенденцията се запазваще до слизането му от власт.


Част от това покачване се дължи и на популярността на Големия дебат и желанието на французите гласът им да бъде чут, посочва Николов. Ако Макрон успее да приложи изводите от дебата и внесе повече пряка демокрация и непосредствено участие на обикновените хора в управлението и обществения живот, ще спечели не само той, не само Франция, а току виж излязъл вид модел за справяне с демагогията, популизма и разрушителните сили, допълва Николов.


Гневни пенсионери, безработни, крайни


Интересно обобщение за категориите "жълти жилетки" прави Джон Личфийлд пред "Политико":


- хора с малък бизнес от предградията или от беден провинциален град, мразят данъците и бюрокрацията;


- гневни пенсиониери от същите места като първите, които мразят ниските пенсии и високите данъци;


- безработни или работници от провинцията, реално страдащи от ниската покупателна способност и високите разходи за живот, искат по-високи минимална заплата и социални плащания;


- занаятчии от провинцията, мразят да плащат данъци и искат по-добри обществени услуги. Смятат, че може да има изобилие от държавни пари, стига само политическата класа да бъде елиминирана.


- любители на конспиративните теории;


- младежи на 20-ина години, студенти, безработни или заети в областта на изкуството, от семейства с добро финансово състояние с лявоцентристки политически възгледи, ненавиждат капиталисткическите банки и полицията (както и следващата категория);


- 20-годишни, студенти или безработни, но от богати семейства от модерни части на Париж, обявяващи се против абортите, антисемити, анти-ЕС настроени, мразят полицията (но най-вече предната категория);


- искат да променят системата отвътре, например да създадат политически партии или да участват в евроизборите.

Коментари (188)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  Всички знаем, че атаката на "жълтите жилетки"е постановка на Путин!

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  А мен ме вълнува не толкова атаката на "жълтите жилетки", а какво ще измисли Путин за протест срещу касовите апарати у нас !?

  [email protected]
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Всички знаем, че атаката на "жълтите жилетки"е постановка на Путин!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Бастоне, не е постановка на Жужи, но жилетките искат " народно правителство" , където виолончелистите са милЯрдери и шофьорите са президенти.
  Чети преди да пишеш!!!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  "Russia Today, мрежата на Кремъл, дава едва ли не свободен ефир за всичко свързано с кризата и кани всякакви "жълти жилетки" и експерти и т.н., само и само да допринасят за отслабване на френските институции и демократична система", посочва той. "

  ужасТ!! давали свободен ефир !! едва ли не дори. да се забранят. и заменят

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#3] от "4ort":

  Майтап, бе , 4ort !:)
  А к'во искат от НАП - ще ми обясниш ли ?
  щот аз мисля, че искат да ни тормозят, а може би не е така...???

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Весело

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Ако беше от Кремъл - щяха да са червени жилетки , ...:)

  [email protected]
 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Бла-бла-бла. Един чаршаф лакардии и нищо по въпроса, че ако Наполеон Бабоеб се махне, протестите мигновено ще спрат. Поне на първо време.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Весело

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  А тия са жълти, за да подчертаят , че имат жълти книжки...:)

  [email protected]
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lemmy":

  Наполеона не е случаен минувач...!
  И жълтите не са..............?!

  [email protected]
 10. 10 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lemmy":

  "Един чаршаф лакардии"

  Явно тоя път Ротшилд е развързал кесията. Голямо писане на глупости е паднало.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#5] от "karabastun":

  ми да вържат КА с ДАНС , с един заек два изстрела

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3957 Любопитно

  А какво им пречеше да не разбиват, трошат, палят, демолират??? Нямаше ли да бъдат по-убедителни?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Статията е малоумна! Един пример само:

  "...гневни пенсионери...мразят ниските пенсии...",(?!).

  Не,те мразят богаташкото леке Макрон,което им краде от пенсиите.

 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Разбира се, Путин налива пари в партиите на Льо Пен и Меланшон, а 60% от жилетките симпатизират на едната или другата. РТ пък не само дава трибуна на жилетките - това правят и другите канали, но излъчва тенденциозни материали и псевдоанализи, насочени срещу Макрон. Отделно в социалните медии платени тролове разпространяват слухове и измислици. Някакви идиоти бяха дошли на манифестацията със знамената на ДНР и ЛНР, а други искаха Путин за президент. Така че путиноидите се опитват да се възползват, но във Франция номерът май няма да мине. Статията предлага добър обзор на ситуацията.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  Ха! То и у нас, политическият елит е далеч от реалността. И тук, богатите стават все по-богати, а бедните - все по-бедни. И тук се правят икономически и законови ромени, за които да се чуди човек, колко "умни" са вносителите им и, как с тази вродена некадърност, са успели да завършат средно образование. За висшето - да не говорим. Физкултурник - вътрешен министър. Крупие в казино - икономически експерт. Намерена на кръстовището - здравен министър. Примерите са безброй. Да не говорим за главния пожарникар на страната.. Ако не беше трагично, щеше да е смешно.

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#12] от "дедо Андро":

  Може да изразиш протест , като си сипеш ракия и палнеш цигара, нали ?

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#14] от "stein":

  Баси, откъде толкоз пари, че да налееш на 50-60 милиона у Франция, на 50-60 милиона в Дойчланд, и на още няколко милиарда народ по света и у нас ?
  Да не споменавам за космоса.............

  [email protected]
 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  “типично сред западните държави – увеличено неравенство при разпределението на богатството, прогресивно намаляване на обществените услуги, опасения за бъдещето на обществата и икономиките, усещане за цялоствен упадък.”
  ——
  Това, че социалната държава приритва и че французите имат достатъчно пипе да се опитат да направят нещо, го разбирам. Това, което ме озадачава е тоя “цялоствен упадък.” ... дори да изтрием въ-то...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#14] от "stein":

  и за 0.9-1.5% бронебойни патрони няма открити ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Разстроено

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  За пореден път / май 4 -5 вече/ връзват едни фирми с наредба на хранилка към държавата ....:(

  [email protected]
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  До коментар [#18] от "Gretel":

  Няма упадък там , камо ли “цялоствен упадък.” - хората си гледат и държавата и благосъстоянието и хич не ги вълнува, кой пише, и кой тиражира тъпотии по нета....

  [email protected]
 22. 22 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":

  Ти какво предлагаш ,щото пък другите са само червени букови глави ,излезли от пропадналия социализъм и насочени към комунизма ,дето само комунистите са плебеи ,другите сме роби ,избери един от тях да те управлява , като любимия ни президент и догодина ще си и на манифестация и на бригада на къра ,а партийния секретар ще те следи и ще ти определя заплатата и колко си верен на партията ,май забравихте соца , всички лелеяте за кумунизъма ,ама на комунистите децата тичат на запад ,не се развиват на изток .

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#18] от "Gretel": Това, което ме озадачава е тоя “цялоствен упадък.”

  Путин хакнал и google translate. лесно обяснимо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#18] от "Gretel":

  на средния парижанин по мои сметки му трябват поне 100 евро на ден да преживее деня ,всичко от метрото до водичката и закуската са кратни на 5 евро , та се пита как средния човек да изкара тези пари , а недай боже да ги умножи и по броя на хората в семейството си ,нещата са много брутални .

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#24] от "edin drug":

  Тоз пък се чудил, как преживяват?! Ами студентите как преживяват, да не би да им трябват 3000 евро на месец?! И се научи да поставяш правилно запетайки!?
  Неграмотна история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Има и друга свенливо премълчана истина за гнева. Французите смятаха, че са се отървали от мазния соц-президент Оланд и Макрон уж беше евроцентрист и с десни икономически възгледи. Не щеш ли Емануелчо им завъртя такива данъци, че социалистите завистливо заподсмърчаха в ъгъла. Прибавяме арогантната надменност на мосю ле президан и пътят към подземното скривалище е открит.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Весело

  До коментар [#26] от "Lemmy":

  А да не ги мислим чак толкоз френк гяурите :)

  [email protected]
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 30. 30 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Разбрахме само, че Путин е виновен!

  Иван Костов е за съд!
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Весело

  До коментар [#29] от "aleks ivan":

  Яка мисла ! :)
  Откъде я коппипастна, че да пробвам и аз:)

  [email protected]
 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#29] от "aleks ivan":

  А как се връзва Либия с Франция, като беден с богат народ - и колко струва да купиш 5 -6 племенни вождове и колко струва да подкупиш няколко милиона хора с доход около 4-5 000 евра на месец, мислиш ли че същото !?

  [email protected]
 33. 33 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Е как откъде идват милионите за пропаганда - от природните ресурси, дето Русия високотехнологично продава.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  До коментар [#29] от "aleks ivan":

  та какво ви разправят, че постигнали Хилари/Обама

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Весело

  До коментар [#33] от "stein":

  А това видя ли ?
  Не че за "жълтите жилетки" срещу държавата..ама пак е в твоя смисъл ?!! :)
  Те имат санкции, нямат пари, ама имат - БОЛ :)
  --------------
  Бившият посланик на България в Русия: Ясно е, че Митьо Очите е агент на службите и понякога получава куршум от други агенти

  [email protected]
 36. 36 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  Може да изразиш протест , като си сипеш ракия и палнеш цигара, нали ?
  —цитат от коментар 16 на karabastun

  Имам най-добри намерения да разтълкувам посланието ти, карабастуне, но някак си никак не достигам до логично обяснение...
  Дали не искаш да кажеш, че е лесно отстрани да критикуваш, както правя аз?
  В този случай нека те подсетя, че човекът е разумно същество, появило се на този свят за да създава, а не да руши безмислено.
  Хубав остатък от уикенда ти пожелавам и ще ти бъда благодарен, ако внесеш малко яснота по въпроса.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  До коментар [#34] от "дерибеев":

  ДЕМОКРАЦИЯ, братчед , им разправят , че са пшостигнали в Либия, Афганистан и Ирак - ама отървали САщ, Германия и в случая Франция ..."жълтите жилетки" срещу държавата......:)

  [email protected]
 38. 38 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":Майтап, бе , 4ort !:)А к'во искат от НАП - ще ми обясниш ли ?щот аз мисля, че искат да ни тормозят, а може би не е така...???
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Прав си, работата на НАП е да тормозят хората. Ама какво да се прави като трябва да се плаща Данък Русия?

 39. 39 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  "Russia Today, мрежата на Кремъл, дава едва ли не свободен ефир за всичко свързано с кризата и кани всякакви "жълти жилетки" и експерти и т.н., само и само да допринасят за отслабване на френските институции и демократична система", посочва той.___________

  А защо МСМ не им дават ефир, и как РТ допринасят за "отслабване на френските институции и демократична система"?! 😏

  Нали това е едно от върховните проявление на демокрацията? Защо западните СМИ (почти) не предават нищо? 🤐

  Заслужавали си изобщо да говорим ЛИЦЕМЕРИЕТО, двойните стандарти, цинизма и т.н.? 🙄

  reductio ad absurdum...
 40. 40 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Разбрахме само, че Путин е виновен!
  —цитат от коментар 30 на Ivan Prodanov


  Най-накрая и ти да разбереш нещо...

 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#36] от "дедо Андро":

  Благодаря, дедо Андро!
  Не се заяждам, ама като им кипне на френците - чупят!
  Като ни писне на нас - си сипваме ракия и псуваме!
  Изясних ли си добре мнението - ЗАщО Франция е Велика сила / по нов език - Международна Общност / , а ние за съжаление си седим на г..за, и не пеем в Международната Общност.
  ---------------
  Извинявам се, ако нещо ...............

  [email protected]
 42. 42 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Жълтите ватенки.

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 43 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#38] от "bez_ime2":

  К*ва Данък Русия?
  Като апаратите са китайски чаркове , сглобени в Силистра, бе ?

  [email protected]
 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Весело

  Най-смешното е, че НЕУМНО КРАСИВИТЕ ЖЪЛТОЖИЛЕТНИЦИ
  ще постигнат обратния ефект на този, който кукловодите,
  които бавно ги обяздват искат да се случи.

  Става ясно, че ПРО РУСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ като МАРФА Льо ПЕНОВНА
  се чувстват застрашени, защото ЗНАЧИТЕЛЕН БРОЙ ГЛАСОВЕ, които
  иначе биха отишли за нея ЩЕ ИДАТ за жадните вече за ВЛАСТ И ПРИВИЛЕГИИ
  ТАРТОРИ на "жилетките"
  Което съответно ЩЕ УБИЕ ПОЛИТИЧЕСКИ и МАРФА, и
  НЕУМНО КРАСИВИТЕ ЖЪЛТОЖИЛЕТНИЦИ
  На това хубаво нещо ОТ КРЕМЪЛ НЯМАТ ПРОТИВООТРОВА.
  Зер, там майсторят главно ОТРОВИ....

 45. 45 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  [quote#3:"4ort"][/quote]

  И какво значи "народно правителство"?! Нали пак някой ще е на власт! Нали някой ще води политика! А с референдумите УК даде такъв отрицателен пример, че скоро никой няма да се реши да ги провежда по сериозни въпроси!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 46. 46 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Всички знаем, че атаката на "жълтите жилетки"е постановка на Путин!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  То и няма как да е нещо друго, щото инак ще трябва да признаят, че сегашната система се РАЗПАДА, пред очите ни.

  reductio ad absurdum...
 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#37] от "karabastun":

  трогателно семпли , дори не се усещат хвалейки пролет /Хилари/Обама, че дефакто казват как/защо споменатите запалиха Украйна.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3957 Весело

  Не се заяждам, ама като им кипне на френците - чупят! Като ни писне на нас - си сипваме ракия и псуваме! Изясних ли си добре мнението?
  —цитат от коментар 41 на karabastun

  Да, изясни го и напълно го приемам!
  Но все пак чупенето... хич не мога да го схвана. Скивай сърбите - три седмици по-малко протестират против напастта Вучич и протестите все повече и повече нарастват. А не чупят...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 49. 49 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  А какво им пречеше да не разбиват, трошат, палят, демолират??? Нямаше ли да бъдат по-убедителни?
  —цитат от коментар 12 на дедо Андро


  Още малко и ще попиташ, за какво са използвали изобретението на д-р Гилотин?! 😁

  reductio ad absurdum...
 50. 50 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  До коментар [#37] от "karabastun":трогателно семпли , дори не се усещат хвалейки пролет /Хилари/Обама, че дефакто казват как/защо споменатите запалиха Украйна.
  —цитат от коментар 47 на дерибеев


  Вземам повод от ОПОРКАТА за "запалената Украйна"
  КОЛКО украинци в момента искат да се върнат
  съветските времена и ЯНУКОВИЧ ?!?!?!
  КОЛКО украинци в момента искат УКРАЙНА да се върне
  в РУСКАТА ИМПЕРСКА ОРБИТА ?!?!?!
  Отговорът е пределно ясен.
  В Украйна ОТ ОЛИГАРХА ДО БЕДНЯКА,
  И УКРАИНЕЦА И РУСНАКА НЕ ИСКАТ И ДА ЧУЯТ
  ЗА ВРЪЩАНЕ В РУСКАТА ИМПЕРСКА ОРБИТА
  И ВРЪЩАНЕТО НА РУСКАТА КУКЛА ЯНУКОВИЧ
  НИКОЙ !!!!

 51. 51 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 656 Весело

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Това за свободния ефир ми хареса нещо на демократичните свободата взе да им става в повече и да нагарча

  гошо
 52. 52 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Защо търсят мнението на някакви си експерти, а не питат титаните на мисълта и политическите експерти от форума на Дневник?
  Те веднага щяха да направят анализ и с няколко изречения да обяснят всичко. Все пак са карали такъв дълъг политически стаж зад клавиатурите. А някои даже се имат и за богати, изтънчени и преуспели хора. Последното малко контрастира с висенето по 10 часа във форума (коментират през 20-30 минути средно), но да приемем, че е особеност на бг форумният разбирач и епикуреец.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 53. 53 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Разбира се, Путин налива пари в партиите на Льо Пен и Меланшон, а 60% от жилетките симпатизират на едната или другата. РТ пък не само дава трибуна на жилетките - това правят и другите канали, но излъчва тенденциозни материали и псевдоанализи, насочени срещу Макрон.
  —цитат от коментар 14 на stein


  Давай доказателствата, за наливането на пари от Путин?

  Второ, дай пример кои са "другите канали", дето предават с часове НА ЖИВО протестите, и без коментар?

  Ето от днес: https://youtu.be/HDF82uxWx7w

  Къде тук е тенденциозното, и псевдо намкоси?

  reductio ad absurdum...
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3957 Весело

  Още малко и ще попиташ, за какво са използвали изобретението на д-р Гилотин?!
  —цитат от коментар 49 на Divi filius


  Знам, чедо, знам за 1789, за Робеспиер, за Марат, пък и за д-р Гийотен.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Феноменът "жълти жилетки" е индикатор , че става нещо !!!
  Може като цунами да повтори "арабската пролет" родена от "нищото" и отнесла цяла Северна Африка в небитието
  Светът плува в непознати води и "жилетки" дебнат от всякъде !
  Липсва смислено обяснение на процеса - време е за много анализи.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Весело

  В списъка се повтаря думата "мразят". Какво? Няма значение, важното е да мразят :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  Бла-бла-бла. Един чаршаф лакардии и нищо по въпроса, че ако Наполеон Бабоеб се махне, протестите мигновено ще спрат. Поне на първо време.
  —цитат от коментар 7 на Lemmy


  По-скоро твоето е лакардия.
  Явно Путин не ги е създал жълтите жилетки, но това не значи, че не се възползва в най-голяма сила от тяхното появяване.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Весело

  Дневник кога ще публикува изказването на Тръмп,че заслужава да му бъде връчена Нобелова награда за мир? И че Нобела на Обама е незаслужен.

 60. 60 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#54] от "citoplast":

  забавляват се без да нарушават правилата , и без да използват характерен за вас стил/език. малко трудно като , че ли приемате една по обективна медия и липса на служебна подкрепа във форума.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 61. 61 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 460 Весело

  До коментар [#59] от "deaf":

  Японски медии пишат че тръмп се примолил на Абе да го номинира.Стабилното явно има големи комплекси от Обама :)

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 62. 62 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Аа, не. Във Украйна и Венецуела - може. Там протестиращите са умни и красиви. Във Франция - не. Там тези лумппени са "любители на конспиративните теории" и "анти-семити".

 63. 63 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Весело

  В списъка се повтаря думата "мразят". Какво? Няма значение, важното е да мразят :)
  —цитат от коментар 57 на penetrating


  Точно по тази линия Макрон ги удари най-силно.
  В директен дебат им поставя въпроса КАКВО ИСКАТЕ ?
  Което ги поставя в неудобното положение да нямат продължение....

 64. 64 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Най-смешното е, че НЕУМНО КРАСИВИТЕ ЖЪЛТОЖИЛЕТНИЦИ ще постигнат обратния ефект на този, който кукловодите, които бавно ги обяздват искат да се случи.Става ясно, че ПРО РУСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ като МАРФА Льо ПЕНОВНАсе чувстват застрашени, защото ЗНАЧИТЕЛЕН БРОЙ ГЛАСОВЕ, коитоиначе биха отишли за нея ЩЕ ИДАТ за жадните вече за ВЛАСТ И ПРИВИЛЕГИИТАРТОРИ на "жилетките"Което съответно ЩЕ УБИЕ ПОЛИТИЧЕСКИ и МАРФА, и НЕУМНО КРАСИВИТЕ ЖЪЛТОЖИЛЕТНИЦИНа това хубаво нещо ОТ КРЕМЪЛ НЯМАТ ПРОТИВООТРОВА.Зер, там майсторят главно ОТРОВИ....
  —цитат от коментар 44 на Hawaii


  Просото класика - хотели как лучше, получилос как всегда.

  The best way to predict the future is to invent it.
 65. 65 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#18] от "Gretel":Няма упадък там , камо ли “цялоствен упадък.” - хората си гледат и държавата и благосъстоянието и хич не ги вълнува, кой пише, и кой тиражира тъпотии по нета....
  —цитат от коментар 21 на karabastun


  Е, то нямаше проблем и в навечерието на "Великата Рецесия"(great recession 2007), ама жалко че не се оказа само тъпотия. 😏

  П.П. На български я пишат като "Световната Рецесия".

  reductio ad absurdum...
 66. 66 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Протестите започнаха заради данък"затоплизъм"-Макрон наложи данъци върху горивата,за да имало пари да се бори с"глобалното затопляне".Явно вече хората се усещат,че ги стрижат като овце,за да се облагодетелстват малцина.

 67. 67 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#54] от "citoplast":забавляват се без да нарушават правилата , и без да използват характерен за вас стил/език. малко трудно като , че ли приемате една по обективна медия и липса на служебна подкрепа във форума.
  —цитат от коментар 60 на дерибеев


  Нали и аз това пиша, след като вашите глупости ви забавляват, така да бъде!

  Имало едно време ссср...
 68. 68 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Весело

  "Просто обяснение за феномена "жълти жилетки" няма. Те не са монолитно и съсредоточено върху една цел движение. Нямат лидерска структура, нито единна програма с искания. И именно това ги прави толкова интересни и тревожни като явление, отбелязва в статия за "Гардиън"

  Няма как да се даде отговор на това какво е нещо като яление, което нито има ясна физиономия, нито утвърдена структура, нито единни цели ! Единственото, което може да се каже, е видимо от тяхното поведение - то е стихийно, излято като гневен протест на фона на пламъци, разрушение и се гордее с мнозинството си и постоянството си ! Французите имат вкус към революциите и гилотините, с които се гордеят и ги празнуват като начало на едно по - справедливо общество - това на републиката, но успехите им като държава и нация са дошли не от революцията, а от това, че са колонизирали огромни територии и са извличали тяхните ресурси, което отчасти продължава и до днес с някои африкански държави. Свободата, братството и равенството си остават само в учебниците по история........

 69. 69 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Как откъде започна атаката?! Много ясно, че от Путин. Всички протести в демократичните, уредени държави започват от него.

 70. 70 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Снимката е красноречива. Червеното знаме със сърпа и чука. Какво изобщо има да се коментира?

  The best way to predict the future is to invent it.
 71. 71 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#70] от "EU defender":

  "Снимката е красноречива. Червеното знаме със сърпа и чука. Какво изобщо има да се коментира?"

  Агенти на ГРУ, разкри ги. Браво! Печелиш наградата - портрет на дедо Шори с автограф.

 72. 72 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Любопитно

  ...Макрон уж беше евроцентрист и с десни икономически възгледи. Не щеш ли Емануелчо им завъртя такива данъци, че социалистите завистливо заподсмърчаха в ъгъла.
  —цитат от коментар 26 на Lemmy


  На тях им завъртя, а премахна "данък богатство"!?

  reductio ad absurdum...
 73. 73 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  До коментар [#50] от "Hawaii":

  Не бъркайте Франция с БЕДНА и изостанала провинция!

  [email protected]
 74. 74 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  До коментар [#22] от edin drug

  Ех, колега, колега! Понеже си загрижен от настъплението на червените и разни комунистически призраци те преследват, защо не погледнеш любимия си вожд баце Бойко? Неговата партийна членска книжка, надлежно стои в задния му джоб. Даже, навремето напусна МВР, за да е с любимата партия до край. Виж, колко комунисти(пребоядисани, или не) има в ГЕРБ! Не напразно я наричам(а и не само аз) БКП-2.Но ти, като бивш партиен секретар, боядисал се на демократ, по стар навик громиш несъгласните с новата партийна линия. Това те поддържа жив и изпълва битието ти с мисълта, че си отново от най- необходимите. Както казва библията :"блажени са вярващите". Нищо, де. Бъди жив и здрав! Развеселявай ни с коментарите си.

 75. 75 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#53] от "Divi filius":

  Ами ето ти разследвания за руското финансиране:

  https://www.mediapart.fr/journal/france/dossier/dossier-largent-russe-du-front-national
  https://www.liberation.fr/debats/2017/04/20/jean-luc-melenchon-et-la-russie-ce-qui-nous-derange_1563817

  Другите канали, дето предават на живо, са например

  https://www.lci.fr/
  https://www.bfmtv.com/

  Пък ако нямаш желание да видиш руската пропаганда на РТ, доказателства няма да ти помогнат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 76. 76 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  В основата на проблемите в Западна Европа са турбо 'либералните' по същество комунистически умнокрасивци които с глупостите си напълно легитимираха всеки да излезе и да иска и вряска и чупи като нещо не му уйдисва. Което ги хвана off guard, те си мислеха че да искат, вряскат и трошат начумерено е запазено право само за тях, по-равните :)

  Най-забавното е че една част от жълтожилетниците ако допипат власчица изобщо няма да цепят басма на циврещите 'либералчета' ако те на свой ред излязат да врякат. Как беше оня руския лаф - за което се борили, на него се нахендрили

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 77. 77 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#38] от "bez_ime2":К*ва Данък Русия?Като апаратите са китайски чаркове , сглобени в Силистра, бе ?
  —цитат от коментар 43 на karabastun


  Ама вЕрно си бастун...

 78. 78 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Бла-бла-бла. Един чаршаф лакардии и нищо по въпроса, че ако Наполеон Бабоеб се махне, протестите мигновено ще спрат. Поне на първо време.
  —цитат от коментар 7 на Lemmy


  Жалко, че там нямат(засега) някой да се самообяви за (временен) президент, и да го признаят най- важните 40 държави! 🤷‍♂️😒

  reductio ad absurdum...
 79. 79 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Истината е, че французите отказаха да плащат данък на затоплистите, а междувременно си припомниха и за други несправедливости и избухнаха. Не може негрите по цял ден да лентяйстват по кафетата, а франсетата да бачкат и да плащат 50% данък. Време разделно наближава.

 80. 80 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тази сутрин някви роми в Кюстендил са изпуснали парата

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 81. 81 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  увеличено неравенство при разпределението на богатството, прогресивно намаляване на обществените услуги, опасения за бъдещето на обществата и икономиките, усещане за цялоствен упадък.
  ______________
  Много точно казано, либерастийската идеология води до обществен разпад с дълбоки културни противоречия!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 82. 82 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#38] от "bez_ime2":

  Аха...! Ама, какво да се прави, когато хората искат да си плащат данък "Русия"...?

  Бивш tww09306483.
 83. 83 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#38] от "bez_ime2":Аха...! Ама, какво да се прави, когато хората искат да си плащат данък "Русия"...?
  —цитат от коментар 82 на tww09306483


  Ама много ли искат? Ти как го разбра?

 84. 84 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Какво е чудо
  Чудо станало
  в града Парижа

  пустите жълти книжки
  станали жълти жилетки

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 85. 85 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#78] от "Divi filius":

  "Жалко, че там нямат(засега) някой да се самообяви за (временен) президент, и да го признаят най- важните 40 държави! "

  Актуалните тенденции са да им обявят някой за Президент, без тяхно участие. Някакси по евро-атлантическо е.

 86. 86 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Снимката е красноречива. Червеното знаме със сърпа и чука. Какво изобщо има да се коментира?
  —цитат от коментар 70 на EU defender


  Има, има.

  Защо сърп и чук може, а пречупен кръст не може?

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 87. 87 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Как откъде започна атаката?! Много ясно, че от Путин. Всички протести в демократичните, уредени държави започват от него.
  —цитат от коментар 69 на moreee

  Абе щом ядат толкова бой и им късат ръцете с бомби и има жертви, става доста спорно колко демокрация има при либертоносната инсталация Макрон и колко се уважава правото на протест!

  Единството закономерно при проестите е ,че най често цереуто плаща за тях ако имат нужда от спешна промяна с вътрешната политика в дадена стана , справи арабска пролет, Украйна и латино зоната!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 88. 88 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Дневник кога ще публикува изказването на Тръмп,че заслужава да му бъде връчена Нобелова награда за мир? И че Нобела на Обама е незаслужен.
  —цитат от коментар 59 на deaf


  Както и за Пенс, който предлага европейците да заменят американските войски в Сирия!?? 🤪🤯🙄

  https://youtu.be/m10p9MFeaeU

  reductio ad absurdum...
 89. 89 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Благодаря за информативна та и балансирана статия. От известно време се чудя какви са тези жилетки и все не се наканвам да проуча.

 90. 90 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#83] от "bez_ime2":

  Не знам, дали е много или малко, но е достатъчно за да си избират все такива, които да събират данъка. Ей на... Тоя, дето най-много ревеше, че Белене било гьол се оказа, по добър сибирач на данък "Русия" и от комунистите

  Бивш tww09306483.
 91. 91 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#59] от "deaf":Японски медии пишат че тръмп се примолил на Абе да го номинира.Стабилното явно има големи комплекси от Обама :)
  —цитат от коментар 61 на Jalis Ironhammer


  Напомня на ББ с неговия комплекс Станишев(в началото). 😏

  reductio ad absurdum...
 92. 92 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#83] от "bez_ime2":Не знам, дали е много или малко, но е достатъчно за да си избират все такива, които да събират данъка. Ей на... Тоя, дето най-много ревеше, че Белене било гьол се оказа, по добър сибирач на данък "Русия" и от комунистите
  —цитат от коментар 90 на tww09306483


  Че той си е комунист, даже не го крие...

 93. 93 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#87] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  "Единството закономерно при проестите е ,че най често цереуто плаща за тях ако имат нужда от спешна промяна с вътрешната политика в дадена стана"
  ..........................
  Този път не е цереуто, а е гереуто, което виждаме, че доста се е активизирало напоследък да руши западната демокрация.

 94. 94 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Да, да, държавата. Щото макрончето не е доволно нито на де Гол, нито на Наполеон, нито на Луи XIV -- иска да бъде Жюпитер, ни повече, ни по-малко.

  Ма колко лесно стана да се злоупотребява: плеснат теменужка и хоп -- "държавата". Дедо Шори и хоп -- "Европа". Мама Меркел, която ХДС в Източна Германия на колене моли да не им помага в изборите -- "европейските ценности". И т.н.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 95. 95 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Истината е, че след разпада на СССР западната олигархия няма полза от поддържането на т.н. средна класа, същата обеднява прогресивно, затова и недоволстват.

 96. 96 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Както и за Пенс, който предлага европейците да заменят американските войски в Сирия!??
  —цитат от коментар 88 на Divi filius


  Както и за Тръмп, който предлага Германия да си прибере немците, сражавали се за Ислямска държава, и да си ги съди по своите си закони.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 97. 97 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#87] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":"Единството закономерно при проестите е ,че най често цереуто плаща за тях ако имат нужда от спешна промяна с вътрешната политика в дадена стана"..........................Този път не е цереуто, а е гереуто, което виждаме, че доста се е активизирало напоследък да руши западната демокрация.
  —цитат от коментар 93 на volarok


  А ти защо не се запиташ, защо толкова лесно се руши т.н. западна демокрация?

 98. 98 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#97] от "von_seeckt":

  Изобщо не е лесно. Направено е дуракоустойчива. Устойчива на руски дураци.

  The best way to predict the future is to invent it.
 99. 99 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Истината е, че след разпада на СССР западната олигархия няма полза от поддържането на т.н. средна класа, същата обеднява прогресивно, затова и недоволстват.
  —цитат от коментар 95 на von_seeckt


  Старши, твоите фантазии са много далече от истината...

 100. 100 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Истината е, че след разпада на СССР западната олигархия няма полза от поддържането на т.н. средна класа, същата обеднява прогресивно, затова и недоволстват.
  —цитат от коментар 95 на von_seeckt


  Не съди по себе си за другите, бедняче.

  The best way to predict the future is to invent it.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK