От 24 на 1 евро: как ще се променят цените за преводите на пари в Европа

От 24 на 1 евро: как ще се променят цените за преводите на пари в Европа

© Надежда Чипева, КапиталДа направиш превод на сума в евро от една към друга държава е много евтино или дори безплатно, ако живееш в страна член на еврозоната, но излиза доста скъпо извън нея. Това положение ще продължи още десет месеца - до 15 декември, когато влизат в сила приетите от Европейския парламент нови правила за плащания. "Дневник" прави преглед какво ще се промени с тях за потребителите, включително и в България:


Банките ще трябва да уеднаквят таксите за трансгранични плащания в евро и за вътрешни плащания и да направят по-прозрачни разходите за превалутиране, се посочва в решението на Европарламента. Това на практика ще облагодетелства особено гражданите и бизнеса от страни извън еврозоната, които вече ще имат достъп до по-евтини плащания в евро в рамките на съюза.


Транзакциите, извършени в европейски валути, различни от евро, не са засегнати от промените, но държавите членки могат да разширят правилата, включвайки и други валути, предвижда решението.


Цената за банков превод
Днес една транзакция в евро, извършена в еврозоната, например от Франция до Португалия, струва точно толкова, колкото еквивалентна транзакция в рамките на съответната държава членка. В зависимост от банката, тя може да е освободена от такса или да струва няколко евроцента. Това позволява на потребителите в еврозоната да правят транзакции през границите на същата цена, както в рамките на собствените си страни.


Транзакция в евро от държава извън еврозоната (например България) към страна в еврозоната (като Финландия) обаче струва между 15 и 24 евро, дори самата сума, която се прехвърля от България да е 10 евро.


С новия регламент за презграничните плащания от 15 декември 2019 г. цената на транзакции в ЕС в евро от България до Финландия се очаква да намалее от сегашните между 15 и 24 евро до около 1 евро.


По данни на Европейския парламент България е страната с най-високи такси по този показател – за превод от 100 евро към чужбина таксата е средно 20 евро. В Швеция например е нула, а в Полша - 1.5 евро.


Средна такса за трансграничен превод от 100 евро:

Държава20122017
България18.68 €19. 98 €
ХърватияN/A8.23 €
Чехия9.50 €8.71 €
Дания2.17 €2.69 €
Унгария15.32 €5.93 €
Полша2.73 €1.54 €
Румъния12.58 €11.19 €
Швеция0 €0 €
Обединено кралство15.63 €9.26 €

Какво ще стане с таксите за превалутиране


Когато потребителите правят картови плащания, докато пътуват в чужбина, или когато плащат през интернет, те често могат да избират дали да плащат в местна валута или в тази на собствената си страна. Когато изберат местната валута, тяхната банка конверира сумата на транзакцията и потребителите могат разберат едва няколко дни по-късно колко реално е струвала транзакцията. Ако пък решат да платят във валутата на страната си, доставчикът на платежни услуги конвертира сумата на транзакцията веднага, като в замяна взима такса.


Така, ако един германец иска да плати с карта в ресторант в Полша, обикновено той ще бъде попитан дали иска да направи плащането в евро или в местната валута (злоти). Ако избере плащане в злоти, превалутирането ще бъде извършено от неговата банка; ако предпочете плащане в евро, услугата може да бъде предоставена от банката на ресторантьора.


В момента клиентите не могат да сравняват таксите за използване на местната или на тяхната валута. С новите правила се въвежда повече прозрачност за таксите за презгранични плащания и кредитни трансфери, така че хората да могат да правят информиран избор.


Когато плащат във валутата на своята страна, било то в магазин, онлайн или при теглене на пари от банкомат, клиентите ще трябва да бъдат информирани за таксите за превалутиране преди извършването на транзакцията.
Предвижда се да има има единна база за пресмятане на таксите за превалутиране на местата за продажба или на банкоматите (референтният процент на ЕЦБ + х% с максимални ставки за надценка определени индивидуално от банките).


Потребителите ще получават електронно известие, например текстово съобщение, имейл или известие на своите мобилни приложения или на уеб приложение на банката за приложимите такси за превалутиране.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2898 Весело

  Горките банкери , резнаха им дохода !

  Сал от една Венецуела остана да пичелят ...

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3558 Весело

  Трябваше да влезе в сила още по-рано, не чак на 15.12. Но все пак - добро е!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Да, край на далаверата банката да печели от такси многократно над малки преводни плащания и от неинформираността на клиента.

 4. 4 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много добра и дългоочаквана новина! Долу мръсните мафиотски български "банкери"!

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не бързайте да се радвате. Директивата казва, че таксата трябва да се уеднакви за вътрешно държавен превод и превод в ЕС.

  Току виж на от 2020 един превод в страната вземе та стане 2-3 евро. Което ще удари бизнеса и гражданите много повече от колкото скъпите трансгранични преводи....

  Все пак да не забравяме, че нашите банки са рекордьори по печалби формирани от такси и комисионни...

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нашите банкери, най-големите кожодери.

  мурзилка
 7. 7 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ползвайте https://transferwise.com

  Не ги хваля, но е много по-евтино!

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Весело

  Дано по-скоро да влезем в еврозоната. Да се спихнат чейнчаджиите!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 743 Весело

  Лош ЕС, лош! Роумингът намаляват, банковите такси намаляват, но все още ги има и се плащат такси. А ако бяхме членове на Евразийския съюз, нито нужда от роуминг щяхме да имаме, нито от банкови преводи с чужбина, и паричките ни щяха да си остават тук!

 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Всъщност и чуждите банки, като си направят клон на БГ територия и като гледат как нашите дерат с петорни такси за обслужване и те вдигат цените. Сестра ми казва, че цената на услугите на банките на територията на други страни се различават от тези в клоновете им в България. НЕ знам дали тук не се налага да заделят процент за политиците. Някаква такса "спокойствие"?

  мурзилка
 12. 12 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#7] от "Tuta Nota":

  Или пейсера. Аз ги ползвам редовно. Превод в еврозоната е 15 цента. А и валутните им курсове са по-добри от тези на нашите банкери.

 13. 13 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 676 Неутрално

  години наред банките ни се 'скатаваха' и буквално смучеха такси прравнявайки таксите за SEPA с тези на SWIFT ...има банки, на които ред "приходи от такси и комисионни" в отчета е по-голям от лихвения приход".

  Та с две думи да не очакваме, че банките току така ще се разделят с този най-сладък и немъчен приход. Обосновано :) ще предположа скрито/нескрито покачване на други такси (теглене на каса, АТМ, дребен шрифт в договорите и пр.)

  Но слава Богу вече има доста финтек компании, които ежедневно, да не кажа ежечасно дърпат бизнес от банките и те са в луда паника от това между другото. Transferwise и Revolut са два, за които се сещам на първо четене. Последните взеха и ЕС банков лиценз наскоро.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Тази промяна трябваше да е факт много по - отдавна ! Новите технологии, като блокчейна на криптовалутите, принудиха банкерските безумни печалбарски такси и комисионни да паднат там, където те бяха неадекватно високи !

 15. 15 Профил на arax
  arax
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Споко това не важи за България. Ако беше за нещо друго, да се уеднакви законодателство или такси ще сме първи, но това са банки. Те в България още не са постъпили даже в Европейския съюз ;)

 16. 16 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Любопитно

  Трохи, за населението на територията, за да се почувства, че превключва на по- ...европейска предавка(скорост).

  Ама ОСНОВНОТО доене ще продължи, по разписание.

  Е, все пак ще има и печеливши-Честито!

  reductio ad absurdum...
 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Най- много, банките да измислят нещо друго за да ни дерат. Лихвите са високи, защото сме били рискова страна?! Наглост без подобна. Само законово ограничаване на такси и комисионни, може да помогне донякъде.

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Полша не е страна от ЕЗ, но преводните такси са 13 пъти по-ниски от нашите.
  Все пак да не бързаме да се радваме, защото банките няма да са губещата страна - все ще измислят нещо

 19. 19 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Егати в България таксата е най-висока...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 20. 20 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 512 Весело

  Ужас! Поредната комунистическа уравниловка! Къде остана свободната пазарна икономика в Европейския съюз?!

  Бог да благослови Америка за България!
 21. 21 Профил на Georgi Kanev
  Georgi Kanev
  Рейтинг: 304 Весело

  Много отдавна забравих за тези такси ползвайки Paysera.За физически лица до 30 превода месечно таксата е 0 евроцента:).Превалутирането е супер изгодно и всичко става за сукунди.

 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Дания и Полша не са в зоната, а Чехия е..

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Прекрасна новина, ама банките сега ще ги вземат от друго място тия пари. Я по-ниски лихви по депозити, я по-високи лихви за потребителски. Или, любимото ми: Такса за поддръжка на сметка/дебитна карта - 3 евро

 24. 24 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Както обикновено българските банки са оглавили класацията.

 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Не бързайте да се радвате. Директивата казва, че таксата трябва да се уеднакви за вътрешно държавен превод и превод в ЕС. Току виж на от 2020 един превод в страната вземе та стане 2-3 евро.
  —цитат от коментар 5 на niakoi_si


  Кат нищо. По СЕПА трябваше да се изравнят таксите по вътрешни и външни преводи в евро. И я изпълниха наредбата - дигнаха и вътрешните преводи на дебелата цена.

 26. 26 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 502 Неутрално

  както винги досега нашите банкстери пак ще му намерят цаката - тъй , че не ги мислете.

 27. 27 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Гневно

  За тия дето продадът левчето има специално запазено място в ада. А ЦК на предателите ще има да ни заливат с подобни новини до втръсване.
  Еврото е лош избор за държавата. Целта е да ни прилапат до степен да не можем да напуснем никога като англетата. Пълен отказ от сувернитет е това.

  Путин - мы верим в тебя !
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Избирайте мъдро банката си! :)
  Може да изберете КТБ или неин заместител...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Банкерите никога не губят. Те просто прехвърлят финансовата тежест от едни потребители на други. Или от един вид такса на друг. Например лихвите - когато вдигат лихвите, намаляват таксите, а когато намаляват лихвите, вдигат таксите. И в двата случая са на печалба, но се рекламират със слогани от типа "свръх ниски лихви!!!". Същото ще се случи и с намаляването на тези такси за превалутиране. Отнетите 18 евро на 100 евро превод ще си ги начислят върху таксите за други услуги. Например теглене от банкомати - най-масовата такса. Там с 1-2 лв да вдигнат таксите, ще наваксат цялата загуба.

  Една банка, която работи на загуба, никаква банка не я пиши.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  В България , най-високите такси. Същите банки работят и в много други еврпейски държави, но никъде няма такова безхаберие на регулаторите.

 31. 31 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мен ми е по-чудно защо като превеждам Евро или Долари между БГ банки, таксите са чудовищни. За 16 000$ ми взеха 160$

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 32. 32 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#21] от "Georgi Kanev":
  Как става това, мен ме таксуват в Пейсера по 1 лв за превод.

  забавление и приключение
 33. 33 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Не бързайте да се радвате. Директивата казва, че таксата трябва да се уеднакви за вътрешно държавен превод и превод в ЕС. Току виж на от 2020 един превод в страната вземе та стане 2-3 евро. Което ще удари бизнеса и гражданите много повече от колкото скъпите трансгранични преводи....Все пак да не забравяме, че нашите банки са рекордьори по печалби формирани от такси и комисионни...
  —цитат от коментар 5 на niakoi_si

  То и сега преводите в България са безбожно скъпи - банките печелят предимно от такси. Аз съм от потребителите, които ровят и пак като ти изсипят Тарифа за таксите и комисионните от 120 страници върви се оправяй. Не мисля, че е нормално такса за междубанков превод през интернет банкиране да надхвърля стотинки. В момента в някой банки такава екстра може да е няколко лева, което е малоумно.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 34. 34 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 501 Неутрално

  години наред банките ни се 'скатаваха' и буквално смучеха такси прравнявайки таксите за SEPA с тези на SWIFT ...има банки, на които ред "приходи от такси и комисионни" в отчета е по-голям от лихвения приход".Та с две думи да не очакваме, че банките току така ще се разделят с този най-сладък и немъчен приход. Обосновано :) ще предположа скрито/нескрито покачване на други такси (теглене на каса, АТМ, дребен шрифт в договорите и пр.)Но слава Богу вече има доста финтек компании, които ежедневно, да не кажа ежечасно дърпат бизнес от банките и те са в луда паника от това между другото. Transferwise и Revolut са два, за които се сещам на първо четене. Последните взеха и ЕС банков лиценз наскоро.
  —цитат от коментар 13 на Yomega


  ++
  Скоро се очаква даже револут да открият и сметка в бг (ако вече не са открили) и ще си спестим още някоя друг атакса.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До 27
  "...Пълен отказ от сувернитет е това...."

  С нашите русофилски мутри ще е за добро.

 36. 36 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#7] от "Tuta Nota":

  Да добавя, за преводи от карта на карта, с 1.5 евро такса:

  https://paysend.com/


 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Вижте, кои се "начело' - ние, Румъния, "горките" брекзитаджии, Хърватия, Чехия - срамота

 38. 38 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 467 Неутрално

  В края на годината ще се окаже, че на банките се налага да взимат по-малко за международен превод от 2-3хил.лв пред теглене на пари в брой от собствена сметка в банката, за което кожодерите сега с новите такси ще Ви вземат между 5-10лв

 39. 39 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Дания и Полша не са в зоната, а Чехия е..
  —цитат от коментар 22 на Николай Колев


  И Чехия не е в ЕЗ. Може би си мислите за Словакия?

 40. 40 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Добре много добре нашите бансктери цоцат като за световно от такси, а в някои банки само името им е такова като ниво на облужване.


  Има напредък, най-вече заради контактите на повече хора с нормална банкова система, а не разбойническа като нашата.

 41. 41 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Дания и Полша не са в зоната, а Чехия е..
  —цитат от коментар 22 на Николай Колев


  В Чехия ползват чешки крони.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 42. 42 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 254 Неутрално

  идеята е добра, но реалният ефект у нас няма да е положителен - за да си компенсират тези приходи, банките просто ще вдигнат други такси... Такса теглене, месечна поддръжка, междубанкови преводи в лева и т.н. Както се случи и с регулацията на роуминга - орязоха сериозно включените мегабайти и ако искаш интернет - плащаш по 20-30 лева месечен абонамент..

 43. 43 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Весело

  Сега ще завалят едни такси "броене на електронни пари при превод", такса "сигурност", такса "антиспам"......

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 44. 44 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Весело

  Тука явно коментират хора дето нито имат пари, нито ползват банки.

  За сведение в момента абсолютно всички БГ банки събират яка такса от 0,3% при теглене в брой но не по малко от 2-3 лева.

  Тоест ако изтеглиш 10 000 лева олекваш с 30. И това е с заявка. Ако не си ги заявил два дни предварително - двойно.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 45. 45 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Весело

  До коментар [#34] от "Психонавт":

  http://paysera.bg/ имат български виртуален клон с всички екстри...

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 46. 46 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "Yomega":

  Бих препоръчал да си охладите ентусиазма за т.нар банков лиценз на Revolut. Първо си задайте въпроса защо кандидатстваха точно пред централната банка на Литва. Revolut твърдят, че имат
  3 милиона клиенти – повече от цялото население на Литва. Тази страна и финансовата й система не могат да издържат такъв натиск, ако нещо се случи. Същевременно, EDIS все още не се ползва със солидарната подкрепа на страните от ЕС и ЕЦБ т.е. ако нещо стане тя няма да се намесят и Литва ще трябва да се оправя сама. Нека не забравяме какво се случи с Landsbanki през 2008 г., когато страната се оказа неподготвена за посрещне задълженията по гарантиране на депозитите на клиентите на Landsbanki и FSCS и DNB трябваше спешно да се намесят.

 47. 47 Профил на Petar Ganchev
  Petar Ganchev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Отлично но защо сега?!Тези изроди ни ограбваха до сега и никаква защита от държавата......Всички хубави неща ни се случват от ЕС защо ни са тогава тези отрепки дето се хранят на наш гръб

 48. 48 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#7] от "Tuta Nota":

  Всъщност Пейпал има сравнително нова услуга която за цени над 1000 долара е по-добра и от трансферуайз. При преобразуване на превода в местна валута е най-евтините превод който съм виждал. Съмнявам се някой да прехвърля от България навън освен ако не е сихе на бисеров .банов или друг хубавец.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 49. 49 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Промените, които се предвиждат, според са нужни. Защото не може да има чак такава пропаст между еврозоната и извън нея. То става дума само за транзакции в евро, но пак е нещо.

 50. 50 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#46] от "dc_ken":

  не знаех тези детайли, но те и без лиценз се справят добре за сега.

  Миналата година бях на една тек конференция в София тех парк и една от презентациите беше тяхна и маркетинг директора им каза, как в България вече имат около 15,000 активни потребители без да са похарчили и лев за реклама и маркетинг.

 51. 51 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Тука некви комунизи врещят срещу таксите и банките. Чемадан - вакзал - Пхенян. Българина трябва да се научи честно да си плаща за всичко. Само разни сюрмаси, дето искат сичко да им е почти без пари, щото са мързеливи и некадърни искат по - ниски такси. Ми стани и ти банкер бе, ко плачеш като оплаквачка на гробища?

 52. 52 Профил на simulant1
  simulant1
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Защо в момента цената на превода от Унгария (страна извън Еврозоната) струва 6 евро, а от Белгария 19 евро? Пак ли Брюксел е виновен или алчноста на банките у нас?

 53. 53 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#51] от "pavur":

  Честно? Кое му честното на едни от най-високите такси и лихви в целия ЕС? И съмнения за картел...

 54. 54 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Е, разгеле! Тези такси са ужасно дразнещи най-вече за това, че са очевидно необосновани.

 55. 55 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 269 Неутрално

  засега вариантът да се плати в оригиналната валута на транзакцията е най-изгоден.
  Пример за много неизгоден валутен курс е да се плати в лева при плащане в Амазон или PayPal, вместо във валутата на сделката.

 56. 56 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#31] от "Медиен манипулатор":

  Нема какво да ти е чудно, междубанковите валутни преводи с нищо не са по-различни от международните валутни преводи, та за това.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 57. 57 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#46] от "dc_ken":

  Предполагам латвийският лиценз е защото Балтика е Швейцарията на руската мафия, не знам кой седи зад Револут, но Пейсенд са руска компания. А и не само на руската мафия, защото Данске банк препра милиарди през естонския си клон.

  По-интересно е, ако брекзит се случи какво ще се случи със всички регистрирани във Великобритания такива компании, включвам и Скрил.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 58. 58 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#48] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Аз прехвърлям пари на Бисеров! :( Проверих това , което ми подсказваш за Пейпал, не ми хареса как е направено. Трансфъруайз и Пейсера са по-добри.

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 59. 59 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#55] от "nevermindme":
  transfer wise имат карта в която превалутират между 60 валути по кроскурса на момента срещу 0.25 %.след което плащаш във валутата на продавача. може и в индийски рупии :) :)

 60. 60 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Дано по-скоро да влезем в еврозоната. Да се спихнат чейнчаджиите!
  —цитат от коментар 8 на Незнайко в Слънчевия град


  Превалутиране от лева в евро е много евтино още откак стана валутния борд и левът се върза на фиксиран курс 1.9583 към еврото. Тогава БНБ обяви, че ще продава неограничени количества евра по този фиксиран курс и изкупува обратно, така че оттогава маржините на чейнчаджиите за лев/евро са много тънки. Те няма да загубят много от влизане в еврозоната.

 61. 61 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  имат лек лаг от спрямо FX платформите,ако си търпелив си избиваш и таксата

 62. 62 Профил на cnu44483672
  cnu44483672
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Почна се с глупостите. Какви такси, какви 5 лв. Който има плаща, който няма намира начин да не плаща. Това че не знаете как и чакате някой да ви оправи си е ваш проблем. В момента плащания в евро от България струват точно 0.5 евро. Даже определена бройка има и без пари. Живеем в единен пазар без граници няма как да ме задължават да ползвам техните услуги.

 63. 63 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#7] от "Tuta Nota":

  Де да ги знаех преди една седмица, щях да си спестя не малко време и пари.

 64. 64 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Повече ме притеснява, че за всяко теглене на пари на каса в банков клон, се изисква комисионна. Не могат да се изтеглят 1000 лв без да се вземе комисионна.

 65. 65 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Премерен точен удар срещу най-големите лакомници

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 964 Гневно

  А нещо за таксите за получаване на пари? Щото преди 3 години една приятелка като ми върна едни пари, се оказа, че банката са си гепцали няколко еврака трансфер....

 68. 68 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#51] от "pavur":

  Изключително арогантно мнение,на фона на изтипосаната в началото информация за цените на преводите.И като не може да стане банкер,българина който си плаща честно,но не иска да го правят на идиот,чемодан .... и на запад.Ей такива тарикатчета като павура,изнесоха повечето севстен народ на Запад.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 69. 69 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Цитат: "...С новия регламент .... цената на транзакции в ЕС в евро от България до Финландия се очаква да намалее от сегашните между 15 и 24 евро до около 1 евро..."

  НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА СЕ РАДВАТЕ !!!
  Таксите за преводи в България, които нашите банки събират напоследък се вдигат рязко. УНИКРЕДИТ за няколко месеца си вдигна таксите 2 пъти. И това е за плащане в България между фирмите. Докато приравнят с преводите към чужбина може да станат и 10 евро. Нашите банки не печелят от отпускане на кредити. Те печелят основно от такси, които ни изнудват да плащаме. За тях доволният клиент не е цел. Така действат всички монополисти, държавните фирми, общините, застрахователите... Изобщо мафията ни дои навсякъде и както си иска. А ние си мълчим и плащаме. Сега държавата като унищожи малките бензиностанции бензина ще стане 4 лв. Частният монопол, който Бойко с цялата държавна машина налага във всички оборотни сфери на дейност цели мафията да няма никаква конкуренция. Това ще ни върне поне 30 години назад.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK