Въглищни централи на Западните Балкани струват на България до 700 млн. евро годишно

ТЕЦ "Обилич" в Косово

© Reuters

ТЕЦ "Обилич" в КосовоЕвропейският съюз трябва да вземе по-строги мерки към 16 електроцентрали в 5 държави от Западните Балкани, защото въглеродният диоксид и микрочастиците, които изхвърлят, са виновни за смъртта на над 3000 души всяка година.


Само през 2016 г. остарелите ТЕЦ-ове в Сърбия, Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора са причинили смъртта на 253 души в България. През същата година разходите на българите, свързани с ефекта от вредните емисии на тези централи, са оценени в рамките на 300-700 милиона евро (10-18% от здравните разходи). Това поставя България на шесто място в топ 10 на финансово най-ощетените от тяхната дейност страни.


Това се казва в разпространен във вторник в Брюксел доклад "Хронично въглищно замърсяване - действията на ЕС в Западните Балкани ще подобрят здравето и икономиките в цяла Европа". Зад него стоят пет природозащитни организации: HEAL, CAN Europe, Sandbag, CEE Bankwatch Network и Europe Beyond Coal.
Разпространение през 2016 г. на замърсяването с микрочастици (РМ2.5), изхвърлени от 16-те ТЕЦ-а на Западните Балкани (компютърен модел)

© CEE Bankwatch

Разпространение през 2016 г. на замърсяването с микрочастици (РМ2.5), изхвърлени от 16-те ТЕЦ-а на Западните Балкани (компютърен модел)


В него авторите обясняват, че построените още по времето на комунизма 16 централи с обща мощност 8 гигавата са изхвърлили през 2016 г. толкова серен диоксид, колкото 250 въглищни централи в ЕС с 30 пъти по-голям капацитет (156 гигавата). Само централата в Углевик в Босна и Херцеговина е изхвърлила повече серен диоксид от всички въглищни централи в Германия.


Основната причина е използването на евтини и достъпни лигнитни въглища в района, но и слабата реакция на ЕС.


Изброените балкански държави членуват от 2005 г. в Договора за енергийна общност, чиято цел е да интегрира енергийния пазар на ЕС със съседите. С него те поеха ангажимент да приложат до 2018 г. мерки за съкращаване на замърсяването и изравняване със стандартите на ЕС. Но задължителните инвестиции в нови заводи или технологии за намаляване на вредните емисии масово се отлагат за друго време, допълва докладът.


Разпространение през 2016 г. на замърсяването със серен диоксид, изхвърлен от 16-те ТЕЦ-а на Западните Балкани (компютърен модел)

Разпространение през 2016 г. на замърсяването със серен диоксид, изхвърлен от 16-те ТЕЦ-а на Западните Балкани (компютърен модел)


"Замърсяването на въздуха не признава граници и продължава да е невидим убиец в Европа", предупреждава Влатка Маткович Пулич, водещ автор на доклада и отговаряща за енергетиката и здравните проблеми в HEAL.


Всяка година, казват авторите, тези балкански централи причиняват още 8000 случая на бронхит при децата (други над 2000 при възрастните) и хронични заболявания, струващи на здравните системи и икономиките между 6.1 и 11.5 милиарда евро. По-голямата част (3.1-5.8 млрд. евро) от тези разходи се падат на страни от ЕС.


Децата в ЕС, страдащи от астма, са имали през изследваната 2016 г. общо 36 400 дни с пристъпи (от всички регистрирани 86 200 дни), причинени от балканските въглищни централи.


През 2016 г. е пострадала и производителността в Европа - над 3000 настанявания в болници и повече от 1.16 милиона изгубени работни часове за бизнеса в ЕС и на Западните Балкани.


Брой на смъртните случаи по държави, причинени от замърсяването от 16-те ТЕЦ-а на Западните Балкани (компютърен модел)

Брой на смъртните случаи по държави, причинени от замърсяването от 16-те ТЕЦ-а на Западните Балкани (компютърен модел)


Авторите обясняват, че това не са реално регистрирани случаи, а резултати от компютърен модел, използван при изследване замърсяването на въздуха от Световната здравна организация и Европейската агенция за защита на околната среда, както и публично достъпни данни.


През 2015 г. призив за мерки за по-чист въздух подписаха няколко здравни института и лекари в Сърбия, според които всеки тераватчас електричество, произведено от въглища, води до средно 24.5 смъртни случая заради мръсен въздух, 225 случая на сърдечно-съдови, дихателни и заболявания на кръвоснабдяването на мозъка, както и 13 288 случая на болни деца в Европа. Моделираните данни бяха още по-тревожни при варианта с енергия от лигнитни въглища, каквито са източниците на 70% от сръбския ток.


Авторите предупреждават още, че правителствата в района планират в следващите 10 години да добавят 2.7 гигавата енергийни мощности на въглищни централи, основно благодарение на финансиране от китайски банки. Повечето от тези проекти няма да отговорят на правилата на ЕС за контрол над замърсяването, допълва докладът. Властите отвръщат на подобни твърдения, че икономиките се нуждаят от енергийна сигурност и че новите мощности ще изхвърлят по-малко парникови газове.


Досега страните - членки на Договора за енергийна общност, не са били наказвани с глоби, когато не спазят поетите ангажименти.


Десетте централи, изхвърлили най-много серен диоксид в Европа през 2016 г. Само последните две са от ЕС - "Белчатов" в Полша и "Марица-изток 2" в България

Десетте централи, изхвърлили най-много серен диоксид в Европа през 2016 г. Само последните две са от ЕС - "Белчатов" в Полша и "Марица-изток 2" в България


Десетте централи, изхвърлили най-много микрочастици (РМ10) през 2016 г.

Десетте централи, изхвърлили най-много микрочастици (РМ10) през 2016 г.

Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 303 Неутрално

  А въглищните ТЕЦ-ове в България?
  Или може би те бълват само чист пирински въздух, наситен с кислород, и аромат на дъхави планински билки ?

 2. 2 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Продължават дивите пропагандни атаки на руското енергийно лоби срещу българските марици, които работят с българска суровина! Изсмукват се от пръстите всякакви нагласени доводи - екологични, финансови, технологични, социални...
  Я помислете малко, откъде идва ядреното гориво за Козлодуй,
  петрола за Нефтохим, газа по тръбите?
  Маришкият въглищно-енергиен комплекс се явява единствения гарант на енергийната ни независимост и национална сигурност.
  Долу ръцете от мариците!

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Картинката е хубава, но може и още - например да турите и малко черепи и полуразложени меса.

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Продължават дивите пропагандни атаки на руското енергийно лоби срещу българските марици, които работят с българска суровина! Изсмукват се от пръстите всякакви нагласени доводи - екологични, финансови, технологични, социални...Я помислете малко, откъде идва ядреното гориво за Козлодуй, петрола за Нефтохим, газа по тръбите?Маришкият въглищно-енергиен комплекс се явява единствения гарант на енергийната ни независимост и национална сигурност. Долу ръцете от мариците!
  —цитат от коментар 2 на Practic


  Всъщност няма лошо мариците да си работят, ако изпълняват условията да не замърсяват. Просто трябват инвестиции в тази посока.

  No Pain No Gain
 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  "Но задължителните инвестиции в нови заводи или технологии за намаляване на вредните емсии масово се отлагат за друго време"
  Прозира нечия заинтересованост да внедри нови технологии, защо не се говори с имена?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Много ми е интересно,как проследяват смъртните случаи от ФПЧ???
  Или си слагаме едни цифри,които да плашат хората,без реални доказателства.
  Или ако ги няма тези централи,повече никой няма да умира?!

  sdg
 7. 7 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Стига бе, ние като живеем на Балканите да не си ядем доматите с коловете и да вадим картофи с гранати! Смъртни случаи в Испания причинени от балкански централи...
  Ако се вярва на статията след затваряне на тези централи можем да намалим бюджета за здравеопазване с 10-18% ??? Тия хептен ни взеха за марули!

 8. 8 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Дайте ги сега онези, с опорните тези:
  Няма нищо такова, какво замърсяване, какъв серен диоксид, какви микрочастици. Всичко е дело на зелените, зелките и затоплистите.
  "Синове на Ковачки и Тиквенски".
  Неукия, разум не можеш да му влееш, само времето ще си изгубиш...

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 9. 9 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#6] от "Svetlio":


  Много ми е интересно,как проследяват смъртните случаи от ФПЧ???Или си слагаме едни цифри,които да плашат хората,без реални доказателства.Или ако ги няма тези централи,повече никой няма да умира?!
  —цитат от коментар 6 на Svetlio


  Не, за съжаление пак ще умират хора..., но други хора ще забогатеят покрай затварянето на централите...
  Защо никой не споменава МИ1 и МИ3? Хайде ревете, че токът им бил скъп!

 10. 10 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#8] от "Андонов":

  Прощавайте, Вие лично на това наукоподобно писание в статията вярвате ли? Или просто така да поплюете тия, дето се опитват и да мислят.

 11. 11 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Мариците имат сероочистка, но бълват и СО2 като за световно.

  Ако тези папагали си затворят централите, както и ние, ще има недостиг на ел. енергия и единственото решение тука знам, форума ще скочи е една от най-върховите технологии на човечеството - атомната енергия.

 12. 12 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Толкова неверни неща на едно място, скоро не бях чел!
  Само ще отбележа, че някои от изброените централи не са на въглища!

  Машини прости, народ неук.
 13. 13 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  п. с. в САЩ има 675 ТЕЦа на въглища!

  Машини прости, народ неук.
 14. 14 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz73":

  Аз разчитам на факти. А фактите са налице.
  Проследете данните и емисиите за въпросните централи на Балканите и в Германия.
  Вашето мислене, определено, оказва се безцелно...
  Прощавайте.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#5] от "korc":

  "Прозира нечия заинтересованост да внедри нови технологии, защо не се говори с имена?"

  Според мен прозира заинтересованост да дишаме по-чист въздух! Всички "имена"!

 16. 16 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  За справяне съсъситуацията е необходимо да заместят въглищата с водород. Тъй като това няма да се случи в скоро време, нека се допуснат газопроводите и се премине на по-чистото горива. Ама доставчикът да се избира по икономически критерии. Е, това няма как да стане, защото течната стока е рискова по отошение на доставката и е по-скъпа от тръбопроводната. Твърдата газопроводна връзка е добра и с това, че прави двата края на ръбата взаимнозависими.

 17. 17 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  ТЕЦ-овете не само на Балканите, а и в цяла Европа трябва да работят, за да се гарантира енергийната обезпеченост на населението. А това, че замърсяват и трябва да инвестират в по-чисто производство е от ясно по-ясно. Просто всяко решение в тази посока си има цена (например преминаването на газ), която колкото и да е висока, ще е по-ниска от тази, която бихме платили за изцяло нови мощности. Да, има много инвестиции във фотоволтаици и ветрогенератори, но те са определено допълващи мощности, а не основни, именно поради тази причина скоро няма да можем да се разделим с ТЕЦ-овете. Затова там, където ЕС може да упражнява някакъв контрол, да го прави, а не само да пише доклади. А за страните извън ЕС... Е, за тях решение скоро няма да има, най-вероятно...

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#14] от "Андонов":


  До коментар [#10] от "lz73":Аз разчитам на факти. А фактите са налице. Проследете данните и емисиите за въпросните централи на Балканите и в Германия. Вашето мислене, определено, оказва се безцелно... Прощавайте.
  —цитат от коментар 14 на Андонов


  Никой не оспорва тези факти. Но явно осмислянето им не е толкова лесно...
  Ето ви още един факт. Употребата на боза в Германия е в пъти по-ниско от това в България. Да се вземат веднага мерки за коригиране на този проблем!

  Аз не оспорвам, че въглищните централи замърсяват, накои повече. Просто казвам, че като изключим данните за емисиите, всичко останало в статията е "силно преувеличено", т.е. по-скоро невярно!

 19. 19 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 708 Неутрално

  А въглищните ТЕЦ-ове в България?Или може би те бълват само чист пирински въздух, наситен с кислород, и аромат на дъхави планински билки ?
  —цитат от коментар 1 на ohg30520577


  ТЕЦ Марица Изток 2 към всеки котел има филтър по-голям и по-скъп от самия котел. Така, че там практически фини прахови частици не се изхвърлят. За улавяне на серните оксиди също има инсталации за улавянето и преработването им. Единственото плащане за емисии е за въглеродния диоксид, но няма как да гориш въглерод и да не получаваш СО2. Впрочем въглеродния диоксид не е отровен и няма нищо общо със здравето на хората.

 20. 20 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#16] от "venelingeologia":


  За справяне съсъситуацията е необходимо да заместят въглищата с водород.
  —цитат от коментар 16 на venelingeologia


  А от къде ще получаваме водород?

 21. 21 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  не знам колко ни замърсяват централите на западните Балкани ,ама в Русе цяла нощ беше обгазен града и миришеше на пушек , а да не говорим ,че в града хронично никой не мие улиците и е един пръст прах навсякъде ,дори на 15 ти етаж по первазите на високите блокове ,мръсотия ,смрад ,няма кой да спре замърсителите тук ,ние сме тръгнали да оправяме чужди тецове

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Добре де нали Марица Изток 2 сложиха сероочистващи инсталации на всички блокове.Защо още бълват серен диоксид?

 23. 23 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#6] от "Svetlio":

  "Много ми е интересно,как проследяват смъртните случаи от ФПЧ???
  Или си слагаме едни цифри,които да плашат хората,без реални доказателства"
  Точно. После същите смъртни случаи ги пишат на сметката на тютюнопушенето, сърдечно-съдовите заболявания, преяждането със солена сланина и - като дойде лятото - на инфаркти от жегата.

 24. 24 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":


  Добре де нали Марица Изток 2 сложиха сероочистващи инсталации на всички блокове.Защо още бълват серен диоксид?
  —цитат от коментар 22 на Мусаши


  Верно ли питате?
  Според мои познати от комплекса, сероочистките са нескопосан опит за кражба на чужди технологии, реализиран от бг фирми с/у съответните мангизи...Резултатът е незадоволителен...Т.е. опитали са се да копнат сероочистките на американските комшии, но не особено успешно. Не съм сигурен в това, но поне така твърдят специалисти от района...

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Трудно ще стане. Искат се много пари.

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":
  —цитат от коментар 24 на lz73


  Ясно.Явно става въпрос за пореднаа далавера.За съжаление в случаят се отразява негативно и на здравето на хората.Щото с другите две централи Марица изток проблеми няма.

 27. 27 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За трепане са всички екоталибани в ЕС. Като закрият тецовете на въглища и токът поскъпне, хората ще почнат да се отопляват на кюмюр и дърва в градовете, и замърсяването ще се премести от районите на централите в населените места.. Така от белодробни болести ще мрат повече хора ...
  Аз съм човек на 79 години имам работено 22 години стаж на мариците преди да им сложат още сероотчистки и съм в добро здраве-при личния лекар ходя само на профилактични прегледи и за медицинско за колата.. Няма как да повЕрвам на тези инсинуации..

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 28. 28 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz73":

  Пак коментари от типа ЕЖК.
  Тези приказки на ваши познати от комплекса не се отнасят за сероочистките на ТЕЦ Марица Изток 1 (АЕС), 2 (държавния ТЕЦ), 3 (Контур Глобал). Всички тези сероочистки на 1,2,3, бяха построени от сериозни небългарски фирми по работеща и ефективни технологии.
  Тези приказки се отнасят за ТЕЦ Брикел (бившия ТЕЦ Марица Изток 1) на Ковачки в Гълъбово, от който в момента работят няколко блока по около 40 МW всеки. Там сероочистката беше построена от българска фирма, също собственост на Ковачки.

 29. 29 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#26] от "Мусаши":


  Ясно.Явно става въпрос за пореднаа далавера.За съжаление в случаят се отразява негативно и на здравето на хората.Щото с другите две централи Марица изток проблеми няма.
  —цитат от коментар 26 на Мусаши


  Ммне, с МИ1 и МИ3 има по-сериозен проблем. Те имат добри сероочистки, но това струва едни пари и токът им е скъп...За което е виновен...сещаш се, да не споменавам името му, че ще стане една...

 30. 30 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 835 Неутрално

  "Но задължителните инвестиции в нови заводи или технологии за намаляване на вредните емсии масово се отлагат за друго време"Прозира нечия заинтересованост да внедри нови технологии, защо не се говори с имена?
  —цитат от коментар 5 на korc


  Чудя се кое тук е лошото: "нови технологии" "или нечия заинтересованост да ги внедри". Ако новите технологии са доказано по-добри от старите - какъв е проблемът? Що се отнася до заинтересоваността - е, пазил те господ нещо да ти го внедрява някой незаинтересован! Не сме ли се нагледали на такива?

 31. 31 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#28] от "wawa":


  До коментар [#24] от "lz73":Пак коментари от типа ЕЖК.Тези приказки на ваши познати от комплекса не се отнасят за сероочистките на ТЕЦ Марица Изток 1 (АЕС), 2 (държавния ТЕЦ), 3 (Контур Глобал). Всички тези сероочистки на 1,2,3, бяха построени от сериозни небългарски фирми по работеща и ефективни технологии.Тези приказки се отнасят за ТЕЦ Брикел (бившия ТЕЦ Марица Изток 1) на Ковачки в Гълъбово, от който в момента работят няколко блока по около 40 МW всеки. Там сероочистката беше построена от българска фирма, също собственост на Ковачки.
  —цитат от коментар 28 на wawa


  Та какво казва жената:
  "Държавната "ТЕЦ Марица-изток 2" се отказва от претенциите си към консорциума, изградил със закъснение, дефекти и с открадната технология сероочистващи инсталации на два от блоковете в централата. "
  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/07/15/2344338_tec_marica-iztok_2_plashta_cialata_suma_za_problemni/

 32. 32 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz73":

  Очевидно демонстрираш функционална неграмотност. Ако не те мързи, прочети пак статията.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Мръсни тецове. Винаги има решение - финансов стимул от ЕС да си закрият таралясниците. Алтернативно - по примера на другарката Захарова от страната на мечоците "Няма доказателства!". И пито-платено.

  master
 35. 35 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#32] от "derek101":


  До коментар [#7] от "lz73":Очевидно демонстрираш функционална неграмотност. Ако не те мързи, прочети пак статията.
  —цитат от коментар 32 на derek101


  Не ме мързи, но има неща от които ме е гнус!

 36. 36 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 272 Неутрално

  [quote#26:"Мусаши"][/quote]

  Ако говорите за ТЕЦ Марица Изток 2 и сероочистките им, всички сероочистки (СОИ) бяха построени от сериозни фирми по гарантирано работещи технологии. Може би се бъркате със спорната ситуация относно финансирането на проекта за СОИ за блокове 5 и 6. Там проектът го взе един италианско-китайски консорциум, който построи СОИ, използвайки технология на Алстом, един от световните лидери в енергийните системи, без да имат право за това (така поне твърдеше Алстом). Стигна се до съд и т.н., но това е друг въпрос и не е по темата.
  Но технологията, дори и да е била крадена от Алстом, си е работеща и ефективна.
  Така че далаверата не е била в технологията, т.е. не е имало компромис там.

 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мусаши":
  —цитат от коментар 29 на lz73


  Ами не е Костов виновен за скъпият ток от мариците.Той подписа договора за изграждане на централите,а цената за изкупуване бе договорена впоследствие от НДСВ и Румен Овчаров.

 38. 38 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":

  Вече не бълват, но отделят известни количества, няма как изхвърлените отпадни газове да станат 100 % чисти. Между другото, доколкото съм запознат, сега започва и борбата с азотните окиси, но трябват инвестиции, при положение, че дълговете на МИ2 са вече около 800 милиона, а се отказаха в полза на Доган и от студения резерв.

 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  [quote#26:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 36 на wawa
  Ако говорите за ТЕЦ Марица Изток 2 и сероочистките им, всички сероочистки (СОИ) бяха построени от сериозни фирми по гарантирано работещи технологии. Може би се бъркате със спорната ситуация относно финансирането на проекта за СОИ за блокове 5 и 6. Там проектът го взе един италианско-китайски консорциум, който построи СОИ, използвайки технология на Алстом, един от световните лидери в енергийните системи, без да имат право за това (така поне твърдеше Алстом). Стигна се до съд и т.н., но това е друг въпрос и не е по темата.Но технологията, дори и да е била крадена от Алстом, си е работеща и ефективна.Така че далаверата не е била в технологията, т.е. не е имало компромис там.[/quote]

  Тогава защо са в списъка на най-замърсяващите тецове със серен диоксид?
  Аз не знам и питам ако някой знае да каже.

 40. 40 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  А изследвали ли са кумулативният ефект от последните 10-20-30-40 години? Понеже тези ТЕЦ-ове не са от вчера. Ако бяха толкова мръсни досега да са създали много проблеми. Или фината прахова частица е като хигс-бозона - скоро го откриха?

 41. 41 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мусаши":

  Казах ти да не споменаваш това име...сега ще стане една...ще те налази сичкоту червен и гърбав трол...
  Иначе това, дето си го написал и аз го знам, но няма как да го втълпиш в нечии кратуни.

 42. 42 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#31] от "lz73":

  Тук става въпрос за блокове 5 и 6, това е стара история - от 2014-2015 г. Блокове 1,2,4, 7 и 8 имат нови модерни сероочистващи инсталации.

 43. 43 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 577 Любопитно

  Интерсно, какво защитават чукчите в форума..
  Иде реч, за ДЪРЖАВНАТА ТЕЦ 2 и крематориума на Ковачки.
  Поняли?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 44. 44 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  "Но задължителните инвестиции в нови заводи или технологии за намаляване на вредните емсии масово се отлагат за друго време"Прозира нечия заинтересованост да внедри нови технологии, защо не се говори с имена?
  —цитат от коментар 5 на korc


  Жан-Клод Юнкер ..
  Ето и конкретно име!

 45. 45 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#42] от "derek101":


  До коментар [#31] от "lz73":Тук става въпрос за блокове 5 и 6, това е стара история - от 2014-2015 г. Блокове 1,2,4, 7 и 8 имат нови модерни сероочистващи инсталации.
  —цитат от коментар 42 на derek101


  Кога и от кой са построени? Колко ефективни са?

 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  Който е на морето, добре....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 47. 47 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Тази статия не намеква, не усуква, а говори направо:
  ===================
  ИМАТЕ НУЖДА ОТ ГАЗ!(а ни)
  ===================
  т.е. "имаме нужда от вашите пари, с които ще купите газа от нас (и само от нас!)"
  "Иначе - губите 700милиона годишно (???). Платете пет пъти по толкова и ето - ще ви се изплатят за няма и пет години!"
  ...
  КОМАЙ НИ ЛЪЖАТ ТИЯ СИНКОВЦИ!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 48. 48 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  ,,Разпространение през 2016 г. на замърсяването със серен диоксид, изхвърлен от 16-те ТЕЦ-а на Западните Балкани (компютърен модел)''.

  Данните изнесени на тази карта доста наближават това, което наблюдавам от предишни прогнози на БАН за прахово замърсяване - вълни от частици идват все от Румъния, Сърбия и Турция: http://info.meteo.bg/cw2.1/index.php?pol=PM10&steps=0&dom=3

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 49. 49 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мусаши":

  Не мога да коментирам колко е вярна информацията в доклада.

  Мога да коментирам, че лигнитните въглища от Маришкия басейн са с високо съдържание на сяра. Поради тази причина в комбинация с големите мощности на ТЕЦ Марица Изток 2, 1600 MW, това все пак е огромен ТЕЦ, и макар че СОИ-тат им работят с над 90% ефективност, ефективността може да се види в реално време на сайта им, остава малък процент серни диоксиди, които се изпускат в атмосферата. За да бъде уловен и този малък процент SO2, се изискват инвестиции от стотици милиони, коити просто ще фалират централите, ако се започнат.
  Тук големият проблем са мощните централи в Западните балкани, които изобщо нямат сероочистващи инсталации. При тях всичко се изхвърля в атмосферата.
  Преди 15 години и в България беше като в Сърбия и Босна. Вече положението тук определено е много по-добро с изградените системи за пречистване.
  И това го казвам, защото съм от Южна България, живея до ТЕЦ-те, и знам какво беше тпреди и какво е сега. Не се бъркайте със София, където замърсяването е поради други причини.
  Знам и какво е замърсяването в местностите в Сърбия и Босна, където са им техните ТЕЦ-е, и виждам, че положенито при тях е като в България преди 15-20 години. Пътувам редовни по работа там.

 50. 50 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Добре де нали Марица Изток 2 сложиха сероочистващи инсталации на всички блокове.Защо още бълват серен диоксид?
  —цитат от коментар 22 на Мусаши


  За една от мариците със сигурност знам че вечер нарочно изключват сероочистката, а денем я включват за икономия.

 51. 51 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Ами не е Костов виновен за скъпият ток от мариците.Той подписа договора за изграждане на централите,а цената за изкупуване бе договорена впоследствие от НДСВ и Румен Овчаров.
  —цитат от коментар 37 на Мусаши


  Ето от .. :

  ---------------------
  Тази драма, с възможно опасно развитие най-вече за данъкоплатците, би могла да бъде избегната, ако тези, които допуснаха да бъдат сключени загробващите договори, се бяха ръководили не от користни подбуди, а бяха работили в полза на избирателите. Затова е добре да се припомни, че главен виновник за ощетяващите договори за двата теца се носи от бившия премиер Иван Костов.
  “Това е най-голямата чуждестранна инвестиция в България изобщо и тя е знакова за международната общност. Ако тези сделки не се сключат, България за дълго ще отпадне от полезрението на големите чуждестранни инвеститори”, заяви на 17 юни 2001 г. Костов при подписването на договора за изграждането и производството на електроенергия от ТЕЦ “AES Гълъбово” („Марица-изток 1”).
  “В крайна сметка това променя статуквото, води до повишаване на националната сигурност и е важен геополитически фактор за влизането ни в ЕС и НАТО”, каза тогава Костов.
  В резултат на този договор и последвалите грешки, дължащи се най-вече на слаб административен капацитет, които продължават и досега, се оказва че гражданите на България са плащали с около 3% по-скъп ток само защото ТЕЦ “AES Гълъбово” не е работила, но скъпата енергия от нея вече е била включена в цените ни от 1 юли 2010 г. Оказа се, че електроенергията от тази ТЕЦ - общо 2 557 736 мегаватчаса за година, трябва да се изкупи от НЕК за 324,193 млн. лева по договора „Костов”. Цената за 1 мегаватчас - 126,75 лева, е определена, след като от AES поискали 136,91 лева. Утвърдената цена се оказва два пъти по-висока, отколкото тази за тока от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, която работи в същия регион и със същия вид въглища."
  ---------------------------
  Аз чета "цени , договорени от Костов" ..

  То и "Капитал" имаха поредица публикации и аз съм ги цитирал нееднократно.

 52. 52 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#31] от "lz73":

  Виж мнение 36:
  Ако говорите за ТЕЦ Марица Изток 2 и сероочистките им, всички сероочистки (СОИ) бяха построени от сериозни фирми по гарантирано работещи технологии. Може би се бъркате със спорната ситуация относно финансирането на проекта за СОИ за блокове 5 и 6. Там проектът го взе един италианско-китайски консорциум, който построи СОИ, използвайки технология на Алстом, един от световните лидери в енергийните системи, без да имат право за това (така поне твърдеше Алстом). Стигна се до съд и т.н., но това е друг въпрос и не е по темата.
  Но технологията, дори и да е била крадена от Алстом, си е работеща и ефективна.
  Така че далаверата не е била в технологията, т.е. не е имало компромис там.

  Проблемите от времето на строежа на СОИ-то, вече ги оправиха и СОИ-то работи с висока ефективност.

 53. 53 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz73" Тези приказки се отнасят за ТЕЦ Брикел (бившия ТЕЦ Марица Изток 1) на Ковачки в Гълъбово, от който в момента работят няколко блока по около 40 МW всеки.
  —цитат от коментар 28 на wawa


  Какви 40 мегавата всеки блок на Брикел? Ти добре ли си? Явно кракът ти не е стъпвал там.

 54. 54 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Стига бе, ние като живеем на Балканите да не си ядем доматите с коловете и да вадим картофи с гранати! Смъртни случаи в Испания причинени от балкански централи...Ако се вярва на статията след затваряне на тези централи можем да намалим бюджета за здравеопазване с 10-18% ??? Тия хептен ни взеха за марули!
  —цитат от коментар 7 на lz73


  Така ами - ти още малко ще повярваш, че и по въздух могат да се разпространяват микрочастици!Има си граници - все пак.А и земята, както вече са ти доказали - не е кръгла, а абсолютно плоска.
  Да не говорим пък за Чернобил - какви радиоактивни облаци, какви вековни последствия - такава авария дори не се е случвала!
  И накрая - дано догодина ти си от онези българия, които ще са си отишли, заради подобни гадории!Без такива, като теб, имаме по-голям шанс, останалите!!!!

 55. 55 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#51] от "ajsayder":

  Костов е виновен!!!!Ти така си знаеш, тъй, че няма какво повече да ти се обяснява!
  Костов е виновен и за световното положение, климатичните проблеми и липсата ти на акъл!

 56. 56 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  "Но задължителните инвестиции в нови заводи или технологии за намаляване на вредните емсии масово се отлагат за друго време"Прозира нечия заинтересованост да внедри нови технологии, защо не се говори с имена?
  —цитат от коментар 5 на korc


  Жан-Клод Юнкер ..
  Ето и конкретно име!
  —цитат от коментар 44 на ajsayder


  Що сте сложили идиотски минуси, какво не е конкретно?
  Европейската Комисия ни искаше сероочистване , не помните ли?

 57. 57 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#53] от "Боби Бобев":

  Преди 10 год, откогато са ми данните, блокове бяха по толкова.
  От оргиналните 50 MW толкова беше останоло.

  Темата обаче е за замърсяването и сероочистките, все нещо с което Брикел изостава от другите централи в региона. Макар че признавам, мерки бяха взети и построихте СОИ и в Брикел, която ползва друг способ за изчистване на газовете, не е като този в другите ТЕЦ-ве в региона.

 58. 58 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#6] от "Svetlio":

  Според картата Сицилия в скоро време ще се обезлюди. Там хората масово измират заради босненските въглищни централи.
  Да не говорим за Сардиния.

 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Въглищните централи трябва да се закрият за сметка на АЕЦ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ТЕ ГИ ПОЛИВАТ С ЦИАНИДИ ОНИ МИ ГОВОРАТ ЗА , ПРОМИТ МОЗЪК ДО НЕМАЙ КЪДЕ

 61. 61 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  За 10 години управление на Герб по 700 млн.евро,ето сумата,с която можехме да имаме изградена новата атомна централа,поне един блок от нея. Сега ще продължим да плащаме на ЕС за чист въздух и няма да имаме насреща нищо,а проблемът си стои неразрешен,защото Герб послушаха т.н. "реформатори",за да не сме зависими от Русия,а Германия нямат тези предразсъдъци и си строят Северен поток 2. Хората наблягат на икономиката си и на екологията,а не от кого ще бъдат зависими. Те са разбралу,че в свят на глобализация никоя държаване е независима,ако си независим от една държава,ще бъдеш зависим от друга...

 62. 62 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#51] от "ajsayder": Костов е виновен!!!!Ти така си знаеш, тъй, че няма какво повече да ти се обяснява! Костов е виновен и за световното положение, климатичните проблеми и липсата ти на акъл!
  —цитат от коментар 55 на Капабланка


  Костов е НЕВИНЕН!
  ТАКОВА БЕШЕ ВРЕМЕТО!

  Но договорите , ги подписа ТОЙ ..

  Да, знам си, какво има да ми се обяснява, или да ми се бърборят идиотски поучения , от някой кретен ?..

  Знам си, щото "Капитал" си писаха, хората, а аз чета:

  "..." По неофициална информация в четвъртък Иван Костов бил вбесен на основните отговорници Петър Жотев и Иван Шиляшки заради неяснотата около договорите и отложеното обсъждане на доклада на работната група. Премиерът ги натиснал да свършат работата в четвъртък през нощта, за да може в петък докладът да мине за одобрение от министрите. Неофициално беше обяснено, че в петък членовете на работната група стигнали единодушно до решение да се даде положително становище за проектите. Единствено председателят на комисията Петър Жотев се обявил категорично против. Вбесен, той заявил, че отказва да подпише такъв доклад, и си заминал. .. .. Официалната подкрепа на американските инвестиции от правителството трябваше да премахне последните въпросителни около посещението на Иван Костов в САЩ в началото на следващата седмица. Премиерът разчита да бъде приет във Вашингтон на високо ниво - от вицепрезидента Ричард Чейни, за което съдействаха най-вече лобисти от американските енергийни компании. .. ... Съдбата на инвестициите на “Ентърджи”, Ей И Ес и “Уестингхаус” ще бъде един от трудните въпроси при визитата на Костов във Вашингтон, а съществува голям риск българският премиер да се окаже неподготвен с отговорите. ... ...
  Една от задачите на посещението е да се представят условията за инвестиции у нас. Пита се кой ще приеме сериозно думите на Костов, след като две от най-големите енергийни компании в САЩ години наред не могат да се преборят с българската бюрокрация.
  При неотдавнашната си еднодневна визита у нас търговският заместник-министър на САЩ Чарлз Лудолф даде ясно да се разбере, че бъдещите инвестиции на други щатски компании в България зависят изцяло от реализацията на проектите на “Ентърджи” и Ей И ЕС в “Марица-изток”. ..
  Основният проблем при двата проекта е Сключването на 10-годишни договори .. за изкупуването на произведената електроенергия. Срещу дългосрочното договаряне в енергетиката възразява Световната банка,.... носи риск за бюджета при евентуални проблеми на НЕК."
  -------------------------

  Та аз ЧЕТА "КАПИТАЛ" И ТАМ НАМИРАМ КОСТОВ. И дати намирам, и точна информация ..
  И сам си правя извод!
  И не ми трябва, малоумен гъз, да се пеняви, да вярвам ли, да не вярвам ли?
  Да не вярвам на "Каиптал"?

  Що? .. щото тъпанар някой си , малоумен , не дава и прашинка да падне връз Командира?

  Ето и още инфо:
  ----------------------------
  "От началото на 1998 г., след търг с доста странни правила, за изпълнител по проекта за "Марица Изток" 1 бе избрана никому неизвестната офшорна компания "3C". Нейн собственик се води роденият в България израелски гражданин Джейкъб Менахем, живеещ в момента в САЩ. По-късно той продаде 88% от "3C" на петата по големина в света енергийна фирма - "American Energy System" (AES), и й прехвърли правата по проекта...

  Преговори с "Entergy Power Group" за "Марица Изток" 3 се водят от средата на 1997 г. За проекта дори не бе обявен търг. Тогавашният шеф на НЕК Константин Шушулов коментираше така: "Ами сватба с търг не се прави". Идеята бе НЕК и "Entergy" да направят смесено дружество, в което НЕК да държи 34% под формата на апортна вноска. Изкупната цена на тока беше определена на 3,12 цента, защото ставало въпрос за ремонт, а не за нови блокове.

  Първоначалното споразумение между тогавашния Комитет по енергетика (КЕ) и "Ентерджи" бе подписано на 4.02.1998 г. Тогава в енергийните среди се твърдеше, че зад проекта стои вицепремиерът Евгений Бакърджиев. Свидетели засякоха как Шиляшки се покачи на трибуната на един от следизборните митинги на СДС с огромна папка в ръка и разпалено обясняваше нещо на вицепремиера, споменавайки "американците" и "Ентерджи". После Бакърджиев му нареди да се върне обратно в комитета и да подпише. По-нататък той с нищо не показа, че има нещо общо с този проект...

  Отначало "Ентерджи" смяташе, че за рехабилитацията и новото оборудване ще са необходими $ 120 млн. Осем месеца по-късно инвестицията вече бе вдигната на $ 374 млн., а още по-късно - на $ 440 млн. Тогава енергийните спецове обясняваха, че в интереса към износа на ток за Турция няма нищо странно, защото големите инвеститори не се интересуват от нашия сравнително ограничен пазар на ток. .."
  -------------------
 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#2] от "Practic":

  Да бяхте прочели статията! Изобщо не става дума за нашите ТЕЦове, но вие бдете! Руското лоби може да ви изненада и в банята!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Идиотите, душици , какво ще кажете за публикациите в "Капитал" за Костов и "Марица-Изток"?

  Да не им вярвам?
  За "Горна Арда" и БГА"Балкан" да вярвам ли?

  А на Едвин Сугарев, за "Лукойл" да вярвам ли?

  А останете със здраве.. много поздрави и на санитарите - от техния комп пишете, нали ?

 65. 65 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Продължават дивите пропагандни атаки на руското енергийно лоби срещу българските марици, които работят с българска суровина! Изсмукват се от пръстите всякакви нагласени доводи - екологични, финансови, технологични, социални...Я помислете малко, откъде идва ядреното гориво за Козлодуй, петрола за Нефтохим, газа по тръбите?Маришкият въглищно-енергиен комплекс се явява единствения гарант на енергийната ни независимост и национална сигурност. Долу ръцете от мариците!
  —цитат от коментар 2 на Practic


  Долу ръцете от въглищните централи..

  ЕС и Юнкер, що искат разни очистващи съоръжения?
  Всички на бунт, на борба! Да подкрепим и Ковачки, нали Practic?!

  Това е борба за "единствения гарант на енергийната ни независимост и национална сигурност."

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz73":

  Абсолютно вярно. МИ2 е стара ГЕДЕЕР-ска технология от 60-те години , модернизирана не особено удачно...

 68. 68 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#62] от "ajsayder":

  Абе казах аз на колегата да не споменава името Костово ама той не слуша. Всички знаем, че довежда червените и гербавите до състояние на амок...
  Айде сега бавно прочети пак това, дето си го постнал и в двата поста и виж дали някъде случайно не пише кой е подписал договорите, фиксиращи цените на изкупуване. Провери и кой е включил (през 2010г.) тези цени в микса за домакинствата...
  А че Костов е виновен знаем всички, той закусва с малки дечица, пиеки кръв.
  Той е откраднал цялата Земя 12 пъти, последните три от себе си....

 69. 69 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Абсолютно манипулативна статия. В нея се казва че част от данните са от компютърна симулация. А най тъпото са цифрите на умрелите от праховото замърсяване. Това си е чиста лъжа и непростимо да се плашат хората по този начин. Ако продължим ад слушаме "затоплистите" и еколозите, ще трябва бързо да се върнем в пещерите, защото всяка съвременна човешка дейност, колокото и екологично да е издържана отделя и въглероден диоскид и замъсняване и всичко, което носи напредъка на цивилизацията.
  Трябвада се полагат усилия да се намаляват замърсяванията, това спор няма, но да се спират централи, защото някой цитира компютърно моделирани данни е престъпление към хората.
  Историята с глобаното затопляне и свързаното с това напрежение и страх в масовото съзнание е ярък пример на чавешката глупост, като в поговорката "не режи клона на който стоиш".
  И последно - американците да не са часк толкова тъпи, че де са саморазрушават и изтравят, като възстановяват въглищите централи и се оттеглиха от споразумението от "Киото"? Не разбира се.
  Проста става ясно, че глобалното "замърсяване" и глобалното "затопляне" са чиста проба политика и пари.
  Спете спокойно деца - краят на света се отлага! :)

 70. 70 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Като гледам снимката нашите Марици са направо спа център . ... да не кажа , че дори пречистват въздуха...ако не умрете скоро смейте се ......

 71. 71 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Затова там, където ЕС може да упражнява някакъв контрол, да го прави, а не само да пише доклади. А за страните извън ЕС... Е, за тях решение скоро няма да има, най-вероятно...
  —цитат от коментар 17 на Г.Е.М.


  Ами това е проблема.
  ФПЧ и SO2 се разпространяват далеч от източника.
  Ако утре "Марица-Изток 2" спре, това ще допринесе много малко за качеството на въздуха в България и Европа. Но ще ни остави без електричество...
  Няма никакъв смисъл да затвориш централа в България, след като на един хвърлей място се бълват десетки пъти повече вредни емисии.
  Няма никакъв смисъл да натовариш икономиката на Европа с такса "глобално затопляне", при положение, че САЩ и Китай отказват да задушат икономиките си с подобна такса.

 72. 72 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#68] от "lz73":

  Това е най-тъпата опорка, която обичате да повтаряте! Той Костов няма нищо общо и със спирането на блоковете от АЕЦ! Само обеща са ги спрем и срещу това получи транша.

  А за мариците е ясно! Тъпите американци са инвестирали там по времето на Костов без изоооооообщо да си имат представа по колко ще им се изкупува тока! Нещо повече - великият Костов е мислел изобщо да не им го плаща, но после царят прецакал работата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 73. 73 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#72] от "tribiri":


  До коментар [#68] от "lz73":Това е най-тъпата опорка, която обичате да повтаряте! Той Костов няма нищо общо и със спирането на блоковете от АЕЦ! Само обеща са ги спрем и срещу това получи транша.А за мариците е ясно! Тъпите американци са инвестирали там по времето на Костов без изоооооообщо да си имат представа по колко ще им се изкупува тока! Нещо повече - великият Костов е мислел изобщо да не им го плаща, но после царят прецакал работата.
  —цитат от коментар 72 на tribiri


  Ами не, тъпите американци инвестираха там с/у задължението ние да им купуваме тока на цени, такива че да се изплаща инвестицията. Когато искаш да имаш сравнително чисти централи, си плащаш. Така работи системата...Когато янките си построиха нещата представиха сметката. Е, тогава друг един инкасатор трябваше да я провери и да каже О.К. става или "не, много сте се оляли". Дали цената е справедлива е спорен въпрос, но не е определяна от Костов. Толкова ли е сложно да го признаете?
  А, да, занете ли колко милиона евро е получила до момента България само заради затворените блокове на Козлодуй? Не, не Ви питам за всички мангизи взети от ЕС, питам конкретно за тези наляти в НЕК точно заради Козлодуй.

 74. 74 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  А въглищните ТЕЦ-ове в България?Или може би те бълват само чист пирински въздух, наситен с кислород, и аромат на дъхави планински билки ?
  —цитат от коментар 1 на ohg30520577


  чукча, чете ли въобще статията? Става въпрос за ТЕЦовете в бивша югославия - замърсяват повече от всички ЕС ТЕЦове, взети заедно с българските!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 75. 75 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#72] от "tribiri":
  Дали цената е справедлива е спорен въпрос, но не е определяна от Костов. Толкова ли е сложно да го признаете?
  —цитат от коментар 73 на lz73

  Ами разбира се, ЧЕ НЕ Е ОПРЕДЕЛЯНА ЦЕНАТА ОТ КОСТОВ!
  Костов Е ПОДПИСАЛ, КАКВОТО СА МУ ДАЛИ!
  Че то "Капитал" писа ..!

  Толкова ли е сложно да се признае?


  Да припомним :

  -"Мариците" са по времето на Костов. Жотев не е бил съгласен ..
  - Не Костов е казвал, каква да е цената ..

 76. 76 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Еваларка на Скиперия, екото е на ниво. Изостанали а-а??

 77. 77 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#75] от "ajsayder":

  Май не Ви се отдава четенето с разбиране...
  В това, което Костов е подписал цени няма. Има принцип, по който те ще бъдат определени след завършване на строежа и въвеждане в експлоатация. Цената е определена с договор, подписан от Дългия Инкасатор...

 78. 78 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#62] от "ajsayder":...Айде сега бавно прочети пак това, дето си го постнал и в двата поста и виж дали някъде случайно не пише кой е подписал договорите, фиксиращи цените на изкупуване.....
  —цитат от коментар 68 на lz73


  А де, кой?
  За газта беше подписал Бакърджиев , доколкото помня, за "Нефтохим" -комай Александър Божков .. за Мариците да не е подписал Шиляшки?


  Иначе знаем ЧИЕ БЕШЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО:

  .."Жотев е против държавна гаранция за проекта "Марица- Изток 1" Вицепремиерът Петър Жотев заяви по време на парламентарния контрол, че той не е съгласен да се даде държавна гаранция по проекта за изграждане на заместващи мощности в ТЕЦ "Марица- Изток 1". ...обвини правителството, че договорените с американската компания условия по договора са неизгодни. .... ...... ... Според него AES е предложила 4, 69 цента на квтч., като в края на 15-годишния срок на договора тази цена трябва да се повиши и да достигне 5, 1 цента. Това означавало, че НЕК ще губи ежегодно $130 милиона, а цената на тока ще се увеличи с 1 цент на квтч.
  ..........................
  Жотев отказа да потвърди или отрече договорените цени, защото това щяло да повлияе на преговорите за проекта, още повече, че в момента се водели преговорите и за друг проект в енергетиката, този за "Горна Арда" ... ...инвеститорът иска да има предварителен договор с ясни финансови ангажименти, за да може да докаже пред банките способността си да обслужва кредитите, взети за изграждане на заместващите мощности.
  Засега правителството обосновава инвестициите в енергетиката с прогнозата, че страната ни ще има възможност да изнася електричество в съседните страни - Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Според експерти обаче е трудно да се правят прогнози за развитието на енергийните пазари за повече от две години напред. Затова неприятното за българската страна в проекта за ТЕЦ "Марица- Изток 1" се поема изцяло от НЕК..."
  --------------------------

  Ако не е Костов лично подписал, ще да е бил друг човек, от Правителството.. ама Костов му е наредил и носи отговорност той ..
  Не ли?

 79. 79 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2754 Весело

  До коментар [#2] от "Practic":

  "Маришкият въглищно-енергиен комплекс се явява единствения гарант на енергийната ни независимост и национална сигурност.
  Долу ръцете от мариците!"
  =============
  Направо ми се струва, че защитаваш не точно независимостта на България, а и нечии интереси. Там централите не са само български.

  Еретик
 80. 80 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#75] от "ajsayder":


  Толкова ли е сложно да се признае?
  Да припомним :
  -"Мариците" са по времето на Костов. Жотев не е бил съгласен ..
  - Не Костов е казвал, каква да е цената ..
  —цитат от коментар 75 на ajsayder


  Прилагайки Вашия метод:
  Толкова ли е трудно да се признае?
  Да припомним:
  Ленин е бил комуняга.
  Ленин е имал мозъчни увреждания, причинени от нелекуван сифилис.
  Всички комуняги са сифилистици с болни мозъци!

  Модераторите да заповядат...

 81. 81 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Явно, че замърсяването е факт, обаче ЕС трудно ще въздейства върху тези държави, преди да са станали членки или поне да са започнали преговори.

 82. 82 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#62] от "ajsayder":Абе казах аз на колегата да не споменава името Костово ама той не слуша. Всички знаем, че довежда червените и гербавите до състояние на амок.....
  —цитат от коментар 68 на lz73


  Костов довежда до амок!
  Едвин Сугарев написа цял материал за "Нефтохим" и вътре е сложил , червиви приказки за Костов!

  Долу ръцете от Иван! .. Той е нашта гордост!
  Чудил съм се за Сугарев .."що тъй прай тоз човек"? съм викал ..

  Сега се договедих - Едивин ще да е бил изпаднал в амок!

  Хора бдете!

 83. 83 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#78] от "ajsayder":

  НЕ знаех, че Р.Овч. е част от правителството Костово....

 84. 84 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2754 Весело

  До коментар [#7] от "lz73":

  "Ако се вярва на статията след затваряне на тези централи можем да намалим бюджета за здравеопазване с 10-18% ??? Тия хептен ни взеха за марули!"
  ===============
  И с право. До моето гласуване оценката ти беше 26/26.
  Тука има такива, дето още мислят, че тях ги е донесъл щъркелът, макар че се радват на внуци.

  Еретик
 85. 85 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Дрънр Дрън стакмистика! Щом се "моделират" умрелите заради дейността на дадена ТЕЦ, трябва да се моделира и числото на хората коита не са умрели заради енергията и приходите давани от споменатите ТЕЦ!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 86. 86 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2754 Весело

  До коментар [#17] от "Г.Е.М.":
  "А това, че замърсяват и трябва да инвестират в по-чисто производство е от ясно по-ясно. Просто всяко решение в тази посока си има цена (например преминаването на газ), която колкото и да е висока, ще е по-ниска от тази, която бихме платили за изцяло нови мощности."
  ================
  И веднага докарва въпроса за произхода на този газ.
  Скъп презокеански или евтин, но не натовски.
  Кюмюрът пък си е български, ама пуши.
  Таковата докрая и душата в рая не можело.

  Еретик
 87. 87 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2754 Весело

  До коментар [#23] от "Неизвестен Извършител":

  "После същите смъртни случаи ги пишат на сметката на тютюнопушенето, сърдечно-съдовите заболявания, преяждането със солена сланина и - като дойде лятото - на инфаркти от жегата."
  ++++++++++++++++++
  И накрая излиза че1 човек е умрял 1.7 пъти по 12 различни причини.
  Може да се изключват взаимно като недохранване и преяждане с месо.

  Еретик
 88. 88 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#75] от "ajsayder":Май не Ви се отдава четенето с разбиране...В това, което Костов е подписал цени няма. Има принцип, по който те ще бъдат определени след завършване на строежа и въвеждане в експлоатация. Цената е определена с договор, подписан от Дългия Инкасатор...
  —цитат от коментар 77 на lz73


  В това което е подписал Костов (последно - той ли е подписал) ЦЕНИ ИМА!

  Що тъй изпадате в амок, като се чуе думата в"Костов"??

  ------------------
  "Договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от "Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1 са подписани на 13 юни 2001 г. в Министерския съвет присъствието на тогавашния премиер Иван Костов ..."
  --------------------
  ..."Договорът с “3С” беше подписан през октомври 1998 г., след като се проведе търг с иницииращ партньор. Иницииращият партньор се оказа наскоро регистрираната в Ирландия офшорка “3С” и тя елиминира световноизвестни енергийни компании като “Нешънъл пауър”, “Ентерджи”, “Мицуи” и др. Условията на търга даваха право на иницииращия партньор да подобри офертата си след отварянето на офертите на останалите фирми и това предреши изхода от състезанието. Още тогава тръгнаха слухове, че шефовете на НЕК смятат договора за неизгоден, но са го подписали под натиска на председателя на агенцията по енергетика Иван Шиляшки. Специалистите предупреждаваха, че “3С” няма да построи централата, защото няма нито умения, нито финансови възможности .."
  -----------------
  "НЕК ще плаща за разполагаемост (за цялата мощност) без значение дали ще вземе електричеството.
  В договора е записана специална формула за определянето на цената на електроенергията. Според Джакоб Менахем цената (таксата за преобразуване) ще бъде около 3.2-3.4 цента на квтч. Като се прибави и горивната компонента, която е около 1 цент на квтч, токът, който НЕК ще купува от “Марица-изток 1”, ще струва над 4.3 цента на квтч..."
  .."В договора бившият Комитет по енергетика, представен с подписа на Иван Шиляшки, и НЕК са поели странни ангажименти. Записано е например, че “корпоративният подоходен данък, плащан от “3С”, ще бъде изчисляван, базирайки се на хипотезата, че компанията ще бъде освободена от плащането на 50% от общата стойност на корпоративния подоходен данък за период от 10 години”. Освен това вносът на оборудване и консумативи трябва да се освободи от вносни мита, такси и ДДС “съгласно Закона за чуждестранните инвестиции”. Тези митнически и данъчни облекчения вече ги няма в Закона за чуждестранните инвестиции, но цената на тока е договаряна при хипотезата, че съществуват и се прилагат спрямо “3С”...
  --------------------

  Та архивите ги има!
  Да ни е ЖИВ И ЗДРАВ "КАПИТАЛ" ..!


  И се вижда , че:

  -подписал е май Шиляшки ..
  -комунетата са изпаднали в амок и бръщолевят. Ама цени си има!
  -Едвин сугарев и той май е в амок!
  Той пък не се занимава с "Марица Изток" а пита за "Нефтохим". Има питания и за БГА "Балкан"

  Амок навред, а в средата - омърлушен Костов ..

  Що тъй правят тез хора?

 89. 89 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#78] от "ajsayder":НЕ знаех, че Р.Овч. е част от правителството Костово....
  —цитат от коментар 83 на lz73


  Верно ли бе?
  Що тъй правят тез хора???

  А договорът го е подписал Шиляшки!
  Има вътре цена!
  А те - трупат всичко върху Костов .. а той невинен напълно!

  Хора бдете!

 90. 90 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Комунетата сте изпаднали в амок!

  Бръщолевите малоумии .. нерде Шиляшки, нерде Жотев, нерде Овчаров, нерде Крис Корнел?

  Те всичко объркват! Че ясно е правителството на Костов кое е и е ясно, за "Марица изток" .. що се идиотско бръщолеви? Да ни е жив и здрав архивът на "Капитал" ..

  Комунета сър ..

  А Костов - целият бял .. ти да видиш ..

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#89] от "ajsayder":


  А договорът го е подписал Шиляшки!
  Има вътре цена!
  —цитат от коментар 89 на ajsayder


  Ммда, значи има два варианта.
  Вариант 1: ти казваш къде и в кой договор, подписан от правителството на Костов, има фиксирана цена, а аз си признавам, че съм тъп като галош.
  Вариант 2: ти не намираш такъв договор, а аз ти казвам в кой договор, подписан от Р.Овч. е определена цената. Като резултат ти пишеш тук с главни букви, че си червен боклук, страдащ от ....чети по-горе.

 93. 93 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#90] от "ajsayder":

  "Двата договора – единият за рехабилитация на ТЕЦ “Марица-изток 3″, а
  другият – за ново строителство на ТЕЦ “Марица-изток 1 ” – са подписани на
  13 юни 2001 г. от тогавашния директор на НЕК Данаил Тафров. Всеки
  може да ги прочете на сайта на Народното събрание. Те са качени там от
  около месец. И всеки може да се увери, че в тези договори не е
  определяна никаква цена на електроенергията. Специално за ТЕЦ
  “Марица-изток 1″ няма нито една стойност в целия договор."

  Ето тук още малко инфо:
  http://ivo.bg/2017/01/14/лъжите-на-борисов-за-американските-це/

 94. 94 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Само като прочета абсурдистана "западни балкани" и преставам да чета по- нататък. Ето как ги е дефинирал някой корифей на географската мисъл: https://bg.wikipedia.org/wiki/Западни_Балкани
  --------
  "Западни Балкани е политически термин от 21 век. Създаден е за чисто политическа употреба по отношение на държавите на Балканите, които не са членки на ЕС."
  --------
  География и политика в един кюп! Западнобалканската държава Словения, в качеството си на член на ЕС, вече не е западнобалканска. Каква е? Източнозападна? Североюжна? Вие в ред ли сте?

  Мърфи е оптимист!
 95. 95 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#89] от "ajsayder":

  А договорът го е подписал Шиляшки!
  Има вътре цена!
  —цитат от коментар 89 на ajsayder
  мда, значи има два варианта.
  Вариант 1: ти казваш къде и в кой договор, подписан от правителството на Костов, има фиксирана цена, а аз си признавам, че съм тъп като галош.
  Вариант 2: ти не намираш такъв договор, а аз ти казвам в кой договор, подписан от Р.Овч. е определена цената. Като резултат ти пишеш тук с главни букви, че си червен боклук, страдащ от ....чети по-горе.
  —цитат от коментар 92 на lz73


  Има и трети вариант. Айде да го разиграем:
  1.ТИ ще казваш, че си си червен боклук , ченге и тъп като галош ..
  И признаваш си изпаднал в амок , щото Едвин Сугарев написал нещо си за "Нефтохим"

  2.АЗ пък ще казвам, че може да има НЯКОЛКО ДОГОВОРА , през различните години с ЦЕНИ..

  3.Ти ще се паентиш по омунистическому и ще викаш , ЧЕ ОТ САМОТО НАЧАЛО , от костово време , Шиляшки, не е бил договорил АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ЦЕНИ..
  Било е ей така - кой колкото даде , без цени !

  Системата "бате, колкото дадеш" е променена , ще твърдиш ТИ , едва при Овчаров..
  ТОГАВА имаме цена ..
  А по Костово време - цена няма и не е можело да има!

  И накрая приключваме, с общо извод, ти драги ми lz73 , си си червен чугун , ченге и тъп като галош ..

  А?
  Поздрави

 96. 96 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  "Добре де нали Марица Изток 2 сложиха сероочистващи инсталации на всички блокове.Защо още бълват серен диоксид?"
  До [#22] "Мусаши":
  Очевидно е защо. Трите централи изполват един тип въглища, а само "2" замърсява. Явно е, че филтрите на държавната не прочистват достатъчно добре газовете.
  Този случай показва, че с правилните инвестиции, всяко гориво може да се изгори както трябва.

 97. 97 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#95] от "ajsayder":

  http://ivo.bg/2017/01/14/лъжите-на-борисов-за-американските-це/

  Ама верно страдаш от някакво умствено разстройство, пий си хапчетата...

  2.АЗ пък ще казвам, че може да има НЯКОЛКО ДОГОВОРА , през различните години с ЦЕНИ..
  —цитат от коментар 95 на ajsayder


  Ти пък може да казваш, че Костов ти е виновен за всичко и може и да си прав за себе си...
  Чугун!

 98. 98 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Вариант 1: ти казваш къде и в кой договор, подписан от правителството на Костов, има фиксирана цена, а аз си признавам, че съм тъп като галош.:
  —цитат от коментар 92 на lz73


  Е да де ..
  Тъп като галош е хубаво казано ..

  Ей дал съм любезно, факти и данни:
  Мнението ми е № 88 ,15:26, 19 фев 19..
  Не го ли видя, душко объркана? ТИ СЛЕД ТОВА питаш за линк? Ами ТОЙ ТИ Е ДАДЕН БЕ, ЧЕРВЕНУШКО МАМИН..


  "Договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от "Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1 са подписани на 13 юни 2001 г. в Министерския съвет присъствието на тогавашния премиер Иван Костов ..."
  —цитат от коментар 88 на ajsayder


  Ето и от къде е цитатът ми:
  "Добрев: Костов не иска да каже за договорите за "Мариците" 09.07.2012 18.19 .. .. Министър Добрев показа договорите на журналисти и съобщи, че към документите има финансови модели,които определят как се изчислява цената на електроенергията..."

  http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=576875

  Че си "Тъп като галош" (сам се определяш така) - ясно , но обърни внимание и на неадекватността си!

  Спешно е!
  да не съм голословен:

  До коментар [#75] от "ajsayder":
  Прилагайки Вашия метод:
  Толкова ли е трудно да се признае?
  Да припомним:
  Ленин е бил комуняга.
  Ленин е имал мозъчни увреждания, причинени от нелекуван сифилис.
  Всички комуняги са сифилистици с болни мозъци!

  Модераторите да заповядат...
  —цитат от коментар 80 на lz73

  Ами говорим си с тебе за Шиляшки - този плазмодий злоупотребил с доверието на Костов, дали, като е подписвал Договора, е идело реч за някакво плащане!
  ТИ твърдиш, че едва Овчаров е договорил плащанията, а до тогава е било пълен батак : "Бате, колкото дадеш"..
  ОК .. уточняваме, търсим факти, стигаме с тебе заедно до Истината ..

  До тук- добре, ама в твоите приказки изведнъж Ленин пристига със гръм! Целият един такъв сифилистичен - както клоуна на Стивън Кинг от "То".

  И ТИ душко , решаваш да споделяш , кой знае защо С МЕНЕ , познанията си за Ленин и по История на Комунистическото движение, и се шмугваш и праскаш мнение?? Дето в най-добрия случай, можем да го наречем "напълно несвързано и чудато"..

  Що?
  Очакваш да се впечатля от знанията ти?
  Да кажа - "Браво, за История на Комунизма знаеш много, бил си отличник по политическа подготовка? Браво!"

  Ами модераторът да заповяда!
  да ..

  Поздрави

  П.П
  Абе, санитарите да те не тормозят?
  Сподели, сред приятели си ..

  А Костов не е виновен!
  Той Шиляшки подписва! .. това поне, покрай тебе бе изяснено!

 99. 99 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#95] от "ajsayder":http://ivo.bg/2017/01/14/лъжите-на-борисов-за-американските-це/ Ама верно страдаш от някакво умствено разстройство, пий си хапчетата...
  —цитат от коментар 97 на lz73


  Долу ръцете от Костов..
  Той Шиляшки подписва.

  Нека подкрепим с факти и данни ,гласовете на костолоките откъм стаята на санитарите..
  Тях ги тормозят, нощем ги вързват ,пък денем им сянка пази орлица и старшата сестра им боцка дупетата..

  Освен,че Шиляшки подписва, не са договаряни и плащания1

  Ей така- не са договаряни и туй то!
  "Бате, колкото дадеш"..  Който това го не вярва е комунист!

 100. 100 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мусаши":
  Подписаното от Костов е споразумение за възстановяване и рехабилитация. Договорите с цени и задължения за неустойки са подписани по-късно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK