Франция и Германия искат страните в ЕС да могат да отменят антитръстови решения на комисията

Европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер

© Associated Press

Европейският комисар за конкуренцията Маргрете ВестагерФранция и Германия предложиха днес на Европейския съвет - форума, представляващ правителствата на членките на ЕС, да получи правото да отменя някои антитръстови решения на Европейската комисия в определени "добре дефинирани случаи", предаде "Ройтерс".


Берлин и Париж искат да бъдат преразгледани правилата за сливания след ветото, наложено от ЕС, на планираната сделка за сливането на бизнеса в железопътния транспорт на германската група "Сименс" (Siemens) и на френската "Алстом" (Alstom). Целта на неразрешената сделка бе да се създаде европейски шампион в жп сектора, който да се конкурира с по-големите чуждестранни играчи.


Във френско-германското съвместно предложение, публикувано във вторник, двете държави също предлагат да бъдат актуализирани сегашните основни рамки за сливанията, като се вземе предвид в по-голяма степен конкуренцията на световно равнище, а не толкова на европейско.
По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел, заяви, че на Европа може й да се наложи да преосмисли правилата си за конкурентоспособността, ако иска да създаде компании, които да играят значителна роля на световната сцена.


Коментарите на Меркел на конференцията за дигиталния бизнес в Берлин идват две седмици след като антитръстовите власти на ЕС блокираха сделката за създаването на гигант в сектора на оборудване за железопътния транспорт, който би могъл да се съревновава с Китай.


Сливането на "Алстом" и "Сименс" се разглеждаше като възможност Европа да се подготви за разширяването на бизнеса в света на китайската железопътната корпорация Си Ар Ар Си (CRRC). Без да споменава пряко провалената сделка, Меркел каза, че позицията на ЕС за конкуренцията "буди у мен съмнение дали можем наистина да създаваме глобални играчи по този начин". Тя добави, че за да се постигне това, би трябвало най-напред да има желание на европейско ниво да се промени законът за конкурентоспособността.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK