Технологиите могат да обединят популистите преди евроизборите

Виктор Орбан и Матео Салвини

© Associated Press

Виктор Орбан и Матео СалвиниЕдна онлайн платформа, наречена на името на почитан френски популистки философ и създадена от италиански интернет предприемач, има за цел да превърне широко разпространените недоволства в предложения, а активистите - в политически кандидати.


Когато италианският вицепремиер предложи на протестиращите във Франция "жълти жилетки" платформата "Русо" на популисткото Движение "Пет звезди", той отиде твърде далеч според френския президент Еманюел Макрон. Френският лидер отзова посланика на Франция в Италия за една седмица - най-острият дипломатически спор между двете съюзнически страни от Втората световна война.


Споделянето на технологията "Русо" е най-наглият опит досега за интернационализиране на популистките движения в Европа. То е предвестник за предстоящите избори за Европейски парламент през май, на които според сегашните прогнози популистките евроскептици могат да спечелят една трета от местата, което е нещо невиждано. Твърде възможно е това да предизвика рухване на групата, която досега има най-големия блок гласоподаватели.
Европейските избори обаче ще са също така проверка доколко популистките партии, които обикновено са злостно националистически, могат да се обединят през границите и от единия до другия край на политическия спектър. Само в Италия двете управляващи популистки партии, които влизат в правителството - Движението "Пет звезди" и "Лигата", си сътрудничат, поне толкова, колкото си и съперничат.


"Тези партии са против Европа, но използват Европа и общоевропейското пространство, за да породят политически дебати", каза италианският анализатор Алберто Алемано.


На най-основното си ниво популистите както от дясно, така и от ляво настройват обикновените хора срещу елита - окопалата се политическа класа.


Технологиите им помагат да напредват.


Движение "Пет звезди" използваше портала "Русо", за да позволи на активистите само с кликване да избират кандидати и политики, до голяма степен както новоизлюпената партия "Подемос" в Испания използваше "Редит", за да активизира онлайн дебати, започвайки преди пет години, и все още използва онлайн референдуми. Протестиращите от популисткото движение на "жълтите жилетки" във Франция още не са представили общо онлайн пространство - те имат умножаващи се групи във "Фейсбук" и канали в "Ютюб", в които текат потоци от различни искания.


Ако идеологията и организацията могат да надделеят над географията, популистките партии в Европа биха могли да създадат блок, способен да отслаби или дори да парализира Европарламента, при условие че прогнозите, оповестени тази седмица, се сбъднат.


"Ние трябва да отхвърлим финансистите, които се смятат за полубогове. Да отхвърлим брюкселските бюрократи, представляващи техните интереси, и да отхвърлим фалшивите активисти на гражданското общество", каза унгарският министър-председател Виктор Орбан в своето обръщение за състоянието на държавата по-рано този месец.


В петък лидерът на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо обяви нова формация от популистки движения от цяла Европа, събираща наедно крайнодясна полска партия, оглавявана от бивш рок музикант, и подкрепяща свободния пазар финландска партия, основана от бизнесмен, превърнал се в риалити телевизионна звезда. Забелязваше се отсъствието на националистите, което оставя отворен въпросът какво влияние би могъл да има новият съюз без по-нататъшно разширение.


Да направиш така, че крайнолявата партия "Непокорна Франция" да гласува в тандем с популистката партия "Фидес" на Орбан изглежда доста трудно. Италианското правителство, разделено между двете популистки групи, е до голяма степен


един нещастен брак по сметка.


Но в шествията на "жълтите жилетки" във Франция участват наедно крайнодесни и крайнолеви, надяващи се да свалят правителството.


"В това се състои красотата на цялото нещо: те са както леви, така и десни. Това е популистка работа", каза политическият стратег Стив Банън в интервю за френското сп. "Експрес", публикувано малко след като Макрон отзова посланика.


Банън създаде фондация в Брюксел, за да удари в сърцето на Европейския съюз. Европейските популисти от десницата - Марин Льо Пен във Франция, Орбан в Унгария, Матео Салвини в Италия - не го подкрепят съвсем, но и не отблъскват американеца, който според мнозина има заслуга за изстрелването на Доналд Тръмп в Белия дом. Банън е до голяма степен пренебрегван от популистката крайна левица.


Изборите за Европейски парламент са всъщност четиридневна поредица от национални избори, които ще бъдат произведени между 23 и 26 май в Европа и ще определят състава на институцията. Нейните членове създават общоевропейско законодателство, произнасят се по международни споразумения и - което е от решаващо значение - могат да порицават страните от ЕС за нарушаване на основните ценности като независимостта на съдебната система и спазването на правата на малцинствата и мигрантите.


Но дори да могат да се обединят по въпросите, довели ги на власт, настроените против ЕС популисти може да се натъкнат на


проблем с избирателите.


Като цяло доверието в Европейския съюз е по-голямо от доверието в националните правителства, показа най-новото проучване на "Евробарометър", направено през ноември 2018 г. - точно когато се зараждаше протестното движение на "жълтите жилетки". Според проучването 42 процента от европейците имат доверие на ЕС, а на своите национални правителства или парламенти доверие имат 35 процента.


Следователно Орбан и италианските популисти, макар да заемат позиция категорично против подкрепящия ЕС Макрон, много добре осъзнават, че собствените им граждани нямат особено желание да сринат ЕС, въпреки че посочват имиграцията като своя основна тревога. А самият Макрон е нещо като парвеню - той победи двете основни френски партии на първия тур на президентските избори във Франция през 2017 г. и Льо Пен на втория тур. Оттогава двете центристки партии от основното течение във Франция - социалистите и "Републиканците" - губят популярност. Те запазиха местата си в Брюксел, но до голяма степен се очаква да задълбочат политическия си срив на европейските избори през май.


Избирателите обаче може също така да използват гласуването за Европейски парламент, за да протестират. Според сегашните прогнози крайнодесните и крайнолевите вероятно ще постигнат успехи за сметка на основното течение.


"Има опасност тези избиратели, които гласуват за по-радикалните партии само за да изразят своето разочарование от Европа, да гласуват за решения, с които не биха се съгласили при нормални обстоятелства", каза Павел Зерка, един от авторите на изследване миналата седмица на подкрепящия ЕС Европейски съвет за външни отношения, според което евроскептиците са на път да спечелят по-голямата част от гласовете на европейските избори. Дори някои, които подкрепят ЕС, мислят, че


евентуален съюз между евроскептичните популисти не е непременно нещо лошо


за Европарламента. Според живеещия в Париж италиански анализатор Алемано това е иронично доказателство, че европейската идея е силна и трайна, след като популистите се обединяват в свой собствен Европейски съюз. "В известен смисъл аз гледам на "жълтите жилетки" от италианска гледна точка. Виждам Движението "Пет звезди" преди 10 години", каза той.


Този вид намеса, която Макрон прецени като толкова нетърпима от страната на "Пет звезди", ще стане по-често срещана и дори приветствана, каза той. В краткосрочен план е твърде възможно Европарламентът, а оттам и самият ЕС да станат почти неуправляеми, добави той.


Льо Пен вече изоставя отдавнашната си позиция за отказване от ЕС и еврото - общата валута, използвана от 19 държави в ЕС. Тя преименува основаната от баща й националистическа партия и каза, че нейната марка популистки национализъм вече не е изключение. "Днес ние можем с основание да си представим да променим Европа отвътре, да видоизменим самата природа на Европейския съюз", каза Льо Пен, "защото се смятаме за достатъчно силни." /БТА

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Като деца ни плашеха с Торбалан и баба Яга, сега с популистите..

 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  “портала "Русо", за да позволи на активистите само с кликване да избират кандидати и политики, .... да активизира онлайн дебати, ... използва онлайн референдуми.”
  ——
  Той този популизъм заприличва като демокрация в действие...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  Повечето хора и движения искат промяна, а не разпадане на ЕС. Явно, старите класически партии не могат и най-вече - не искат да се променят. Също и бюрократите в Брюксел. Всяка промяна води до загуба на топли местенца, големи пари и лежерно живуркане. Затова е цялата дандания.

 4. 4 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Не мисля, че са толкова умни. Тия хора обикновено има мисленето от средновековието и някои дори са толкова невежи, че не знаят как се работи с компютър... Популисти сър...

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  Окопалата се политическа класа ще трябва да се разкопае и разрохка. Да поеме малко фини прахови частици и тя.

 6. 6 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 531 Неутрално

  “портала "Русо", за да позволи на активистите само с кликване да избират кандидати и политики, .... да активизира онлайн дебати, ... използва онлайн референдуми.”——Той този популизъм заприличва като демокрация в действие...
  —цитат от коментар 2 на Gretel


  И то каква демокрация ще се получи, когато всеки гласува за:
  - да му се увеличи заплатата
  - да му се увеличи пенсията
  - да се направят безплатни пътищата, т.е. винетки без пари
  - безплатно образование
  - безплатно ... ... ...
  - безплатно ... ... ...
  - безплатно ... ... ...
  и плюс това:
  - да се намалят или направо премахнат данъците
  - да се намали работния ден
  - да се намали работната седмица
  - да се увеличи платеният отпуск
  и т.н. и т.н. и т.н.
  Е, страхотна демокрация е това. И никой не казва от къде ще дойдат парите или кой ще плаща, при положение, че гласуващите не искат да са те!
  Това не е демокрация, това е КРАЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Любопитно

  "...Споделянето на технологията "Русо" е най-наглият опит досега за интернационализиране на популистките движения в Европа..." ???
  Не разбирам, къде е описано, че се забранява нещо толкова естествено и правено от много други партии? Да не са доказали някъде, че популистите са новият Хитлер?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 328 Неутрално

  НА вас пък кой ви пречи,вия нямате ли нпо-та и милиони грантове,да създадете анти-русо-значи когато вие използвате целият европейски парламент за политически ислям и лгбт пропаганда няма проблем,това са политики на мнозинството ,а когато опозицията реши да намери алтернатива-престъпление срещу демокрацията?Откъде накъде нпо-тата и сорос ше се срещат с юнкер и той ще определя цял континент,как да живее

 9. 9 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 574 Весело

  Авторът нещо се е объркал! Та нима демокрацията не е дело на народа (res populi). Сега остава в Асошиейтед да почнат да наричат любителите на налния секс пдрсти.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Движение "Пет звезди" използваше портала "Русо", за да позволи на активистите само с кликване да избират кандидати и политики, до голяма степен както новоизлюпената партия "Подемос" в Испания използваше "Редит", за да активизира онлайн дебати, започвайки преди пет години, и все още използва онлайн референдуми.

  Според това е много добре, само не знам що Лори Хинант от Асошиейтед прес мисли наобратно :)

 11. 11 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1773 Весело

  Технологиите могат да обединят популистите ..
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Глупости!
  Нищо не може да обедини нацисти или както и да ги наричаме по друг начин популисти, националисти или фашисти! Иначе нямаше да бъдат нацисти или популисти...! Пресен пример са българските националисти.
  Обединение може да има само между свободни (либерални) хора! Всички други обединения са менте.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Ако вземем предвид дефиницията за популизъм, то у нас имаме силна нужда от такова чудо.

  Поради липса на популизъм при нас бедните плащат данъци, а богатите не.
  Всякакви форми за пряка демокрация се осакатяват. Да си спомняте за референдум, който е взет предвид.
  Управлява ни крадлива върхушка, в която населението няма никакво доверие.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  В момента , в нашия парламент има само популисти. Не толкова крайни, но популисти.

 14. 14 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Националистите (използващи популизъм) - това са най-големите врагове на народа!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 850 Неутрално

  "Днес ние можем с основание да си представим да променим Европа отвътре, да видоизменим самата природа на Европейския съюз", каза Льо Пен, "защото се смятаме за достатъчно силни." /БТА

  И как точно смятат да изменят природата на ЕС казва ли се? Защото ЕС се развива според принципите, определени преди десетилетия от държавниците, построили Европа наново след войната.

  Каква "алтернатива" предлагат палячовците, измекярите и слугите на Путин? Около какви принципи ще се изгражда "новия" Европейски Съюз?

  Никой не казва точно, хвърлят се мъгляви приказки за "народа срещу елитите" и т.н. но какво точно означава това, никой не уточнява. Защото при една дискусия по въпроса бързо би станало ясно, че "алтернативата" е една - разпад на ЕС и разпарчетосана Европа поднесена на тепсия на Путин, Тръмп и Цзи Пин.

  Всички популисти са предатели и са за затвора.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Въобще не съм убеден че технологиите вдигат рейтинга на популисти, националисти и прочее политически брокери, на които им е абсолютно все едно какво ще стане "след". За тях важното е те да си намерят хубавата нища, а народа да го кара, съгласно изказаното исторически :След мен и потоп.."
  Това което праща популистите във всички страни на неприлично високи позиции е глупостта, наивността и въобще вярвата в чудеса на доста голяма част от популацията. Горе-долу като да търкаш билетчета с надежда и ти да се оправиш, вместо да хванеш и поне малко да се образоваш, понаучиш и да заработиш като човек.

 17. 17 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 244 Весело

  "Днес ние можем с основание да си представим да променим Европа отвътре, да видоизменим самата природа на Европейския съюз", каза Льо Пен, "защото се смятаме за достатъчно силни." /БТАИ как точно смятат да изменят природата на ЕС казва ли се? Защото ЕС се развива според принципите, определени преди десетилетия от държавниците, построили Европа наново след войната.Каква "алтернатива" предлагат палячовците, измекярите и слугите на Путин? Около какви принципи ще се изгражда "новия" Европейски Съюз?Никой не казва точно, хвърлят се мъгляви приказки за "народа срещу елитите" и т.н. но какво точно означава това, никой не уточнява. Защото при една дискусия по въпроса бързо би станало ясно, че "алтернативата" е една - разпад на ЕС и разпарчетосана Европа поднесена на тепсия на Путин, Тръмп и Цзи Пин.Всички популисти са предатели и са за затвора.
  —цитат от коментар 15 на Боян Таксиров


  Мене ми е много интересно как от една страна отхвърлят европейския съюз пък от друга се бутат всички да стават евро депутати????

  Когато щеше да става президентка беше срещу Европа и ценностите й. Обаче, когато я нокаутираха леко така и вече пее нова песен "Льо Пен вече изоставя отдавнашната си позиция за отказване от ЕС и еврото - общата валута, използвана от 19 държави в ЕС......Днес ние можем с основание да си представим да променим Европа отвътре, да видоизменим самата природа на Европейския съюз, защото се смятаме за достатъчно силни"

  хахахахахаххахахахахаххахахахахаха

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1332 Весело

  Турболиберастка мъка.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#6] от "cristo_n":
  “ И то каква демокрация ще се получи, когато всеки гласува за:
  - да му се увеличи заплатата
  ...”
  ——
  Каква ли? Истинска?Справедлива? ...Не се притеснявайте, ще гласуваме на Вас да не Ви се увеличава заплатата, щом не искате

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боян Таксиров":

  “хвърлят се мъгляви приказки ...

  Всички популисти са предатели и са за затвора.”
  ——
  +
  Точно така! За такива приказки и разстрел дори .

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK