Брекзит предизвика най-голямата от десетилетия промяна в британските партии

Хайди Алън, Ана Субри и Сара Уоластън. Те обявиха, че напускат Консервативната партия.<br />

© Reuters

Хайди Алън, Ана Субри и Сара Уоластън. Те обявиха, че напускат Консервативната партия.Предизвиканите от Брекзит пукнатини в политическата партийна система на Великобритания станаха още по-големи вчера, след като трима проевропейски депутати напуснаха управляващите консерватори, за да се присъединят към нова центристка група на независими. Всички те са против решимостта на консервативното правителство да изведе Великобритания от Европейския съюз със или без сделка за развод.


Ана Субри, Хайди Алън и Сара Уоластън напуснаха Консервативната партия, за да се присъединят към осем бивши депутати лейбъристи в съюз, наречен Независима група. Това са съвсем малка част от 650-те депутати в Камарата на общините. Напусканията обаче представляват най-голямата промяна за политическите партии във Великобритания от десетилетия.


Отцепилите се депутати се надяват да привлекат членове сред недоволните проевропейски политици както от Лейбъристката, така и от Консервативната партия и да изградят нова сила в центъра на британската политика. Те донякъде са вдъхновени от движението на френския президент Еманюел Макрон, което доминираше на последните президентски и парламентарни избори във Франция за сметка на партиите от основното течение в страната.
"И двете ни партии са развалени. Ние ще променим политиката към по-добро", заяви вчера групата в "Туитър". В писмо до министър-председателя Тереза Мей трите обвиниха партийните лидери, че са изоставили политическия център, и казаха, че "последната капка, с която според нас чашата преля, е катастрофалният подход на това правителство към Брекзит".


Излизането на Великобритания от ЕС е планирано за 29 март, но британските депутати още не са постигнали съгласие по сделка за условията на развода. Тримата напуснали депутати обвиниха правителството на Мей, че позволява на подкрепящото Брекзит твърдолинейно крило на консерваторите да тласне страната до ръба на вредно за икономиката излизане от общността "без сделка". Алън каза, че


Мей е била "принудена да се подчини"


от привържениците на Брекзит и "тегли страната и парламента, въпреки бурната им съпротива, към ръба на пропастта без сделка". Субри заяви, че опитите за модернизиране на десноцентристката партия чрез насърчаване на по-многообразна членска маса и справяне със социалните проблеми са били унищожени от всепоглъщащото вманиачаване с Брекзит. "Аз не напускам Консервативната партия - тя ни напусна", посочи Субри.


Мей каза, че е натъжена от решението, но заяви, че правителството "върши това, което е правилно за нашата страна", като изпълнява решението на избирателите за излизане от ЕС.


Част от депутатите, напуснали Лейбъристката партия

© Reuters

Част от депутатите, напуснали Лейбъристката партия


Трите се присъединиха към осем разбунтували се лейбъристи, които тази седмица напуснаха основната опозиционна партия заради посоката, в която върви тя под ръководството на левия лидер Джеръми Корбин. Напусналите лейбъристи го обвиняват, че оказва слаба съпротива срещу плановете на Мей за излизане от ЕС и не премахва антисемитизма в партията.


Джоан Райън, която е един от бившите лейбъристки депутати, каза, че партията се е "заразила с напастта на антиеврейския расизъм" под ръководството на Корбин, който е отдавнашен поддръжник на палестинците.


Отдавна има признаци, че решението на избирателите от 2016 г. за излизане от ЕС може да предизвика голяма промяна в британската политика, защото


Брекзит разцепи както консерваторите, така и лейбъристите


на враждуващи крила - поддръжници на Брекзит и поддръжници на ЕС. Не е ясно дали разцеплението в двете партии, които отдавна доминират в политиката, ще помогне за излизане от политическата безизходица във Великобритания заради Брекзит.


Миналия месец британските депутати отхвърлиха споразумението за развод, договорено от правителството на Мей и ЕС, а опитите на Мей да убеди Брюксел да се съгласи за промени в сделката са безуспешни. Членовете на Независимата група


искат свикване на нов референдум


за Брекзит, който може да задържи Великобритания в общността от 28 държави. Консервативното правителство на Мей е против тази идея, а лейбъристите под ръководството на Корбин се отнасят хладно към нея. През идните седмици към Независимата група вероятно ще се присъединят още депутати, но е трудно да се предскажат шансовете й за успех.


Преподавателят по политика в Манчестърския университет Роб Форд каза, че това прегрупиране - "междупартийно разцепване, противопоставящо центъра срещу крайностите" - няма аналог в следвоенната британска политика.


А макар политическата система във Великобритания отдавна да се противопоставя на промените, Форд каза, че господството на двете големи партии, консерваторите и лейбъристите, отслабва.
"Вече не са толкова много хората, които имат "отбор", към който се чувстват привързани", каза той. "Затова е по-лесно нова сила да направи пробив." "А тук има нова форма на племенна привързаност, която е привързаност към твоя глас на референдума (за Брекзит). Тази нова партия очевидно ще бъде политическото крило на (привържениците на) оставането." /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK