Кардинал Пел - драматичното падение на ковчежника на Ватикана

Джордж Пел

© Reuters

Джордж ПелВ продължение на две десетилетия Джордж Пел беше господстваща фигура в католическата църква в Австралия - момче от град със златна мина, чиито амбиции, интелект и умение да печели приятели сред влиятелни хора го издигнаха до третата по важност позиция в йерархията на Ватикана.


Всичко това обаче рухна през декември, когато съдът призна 77-годишния Пел за виновен по пет обвинения в престъпления от сексуален характер срещу деца, извършени в катедрала в Мелбърн. Той самият е от град Баларат, намиращ се на 115 км оттам. Тогава съдът постанови решението да не бъде огласявано. Днес съдията отмени тези ограничения.


Пел е най-високопоставеният представител на Римокатолическата църква, признат за виновен в извършване на сексуални престъпления. С неговия случай разгръщащият се скандал за посегателства, който от три десетилетия измъчва католическата църква в цял свят, достигна и до Ватикана, и до обществения живот на Австралия.
Пел е прекарал по-голямата част от първите си три десетилетия като свещеник в Баларат, стар миньорски град в щата Виктория, известен със златодобива. По-късно щатски и федерални разследвания ще констатират, че това е един от католическите диоцези, които са най-тежко засегнати от случаите на сексуални злоепотреби, макар че нито една от жалбите срещу Пел не засяга времето, когато е работил там.


След като Пел е напуснал родния си град, за да стане през 1996 г. архиепископ на Мелбърн, той е извършил престъпления срещу две момчета от църковния хор на катедралата "Свети Патрик" в Мелбърн, за които 12-те съдебни заседатели го признаха за виновен. За жалбите срещу Пел се разбра едва през 2016 г., а обвиненията бяха повдигнати през 2017 г. През това време той продължаваше да се издига в църковната йерархия в Австралия.


Още преди през 2001 г. да стане архиепископ на Сидни, най-високия пост в Католическата църква в Австралия, той бе поляризираща фигура - почитана от много от консервативни политици, но критикувана от либералите за открито изразяваните си възгледи. През 2002 г. на Световните дни на младежта в Торонто Пел влезе в новините с думите, че


"абортът е по-позорен от морална гледна точка от сексуалния тормоз


на свещеници срещу млади хора", защото абортът "винаги е унищожаване на човешки живот". В кратко изявление днес пред съда, направено след като Пел отпътува с чакащата го кола, адвокатът му Пол Галбали заяви: "Кардинал Пел винаги е казвал, че е невинен, и продължава го твърди". По думите на адвоката вече е внесено обжалване на решението на съда.


На заседанията на кардиналите преди конклава, избрал през 2013 г. папа Франциск, австралиецът се открояваше, но не само с внушителния си ръст и широки рамене, но с познанията си по финансовите въпроси. С надеждата да потуши ватиканските финансови скандали папата прехвърли Пел в Рим и през 2014 г. той беше назначен за ръководител на ново министерство - секретариата по икономическите въпроси.


Междувременно в Австралия щатско разследване за злоупотреби в институции започна да съобщава за свидетелства за тормоз над деца и потулване на случаи в Баларат и другаде в продължение на десетилетия. Така започна по-голямо разследване, водено вече от Федералната кралска комисия.


В нито едно от разследванията Пел не беше споменат като предполагаем извършител. Когато беше извикан да даде показания пред Кралската комисия, той трябваше само да каже какво му е известно за поведението на други хора, както и дали е присъствал при вземането на решения от църковните ръководители да местят извършили престъпления свещеници в други енории.


В показания пред комисията през март 2016 г. Пел заяви, че не е знаел нищо за сексуалния тормоз над деца в Баларат, упражняван от друг свещеник през 70-те години, докато последният не бил признат за виновен през 1993 г. Други обаче казаха пред комисията, че поведението на свещеника е било обществена тайна в диоцеза. "Това е тъжна история и не съм проявявал особен интерес към нея", каза Пел в това разследване и добави, че Църквата е направила "катастрофален" избор, като не е реагирала активно и е потулвала жалбите за посегателства.


Когато през юни 2017 г. световната вълна на обвинения в сексуални злоупотреби застигна и Пел, някои от най-влиятелните хора в страната застанаха зад него, включително бившият премиер консерватор Тони Абът, самият той ревностен католик, който каза следното пред един вестник: "Онзи Джордж Пел, когото аз познавам, е прекрасен човек".


Наследникът на Пел като архиепископ на Сидни Антъни Фишър също заяви по онова време пред медиите, че " Джордж Пел, когото познава, е почтен в отношенията си с хората, човек на вярата и високите идеали, изключително благоприличен". Абът и Фишър засега не са отговорили на запитванията за коментар, отправени след оповестяване на решението на съда.


Марк Колъридж, председател на Конференцията на австралийските католически епископи, заяви, че решението на съда е шокирало хората в цяла Австралия и по света, включително епископите. "Молим се за всички, които са били подлагани на тормоз, и техните близки и се ангажираме отново да направим всичко възможно, за да направим така, че


църквата да бъде безопасно място


за всички, особено за младите и уязвимите", каза той. Пел си взе отпуск от финансовите си функции във Ватикана, за да изчисти името си, но по време на делото официално продължаваше да заема този пост.


Когато през декември съдът призна Пел за виновен, папа Франциск и Светият престол не коментираха, като заявиха, че ще се съобразят със законите на Австралия и съдебната заповед да не се разгласява съдебното решение. Ден след като през декември съдът се произнесе, Пел беше един от тримата кардинали, които папата отстрани от групата на близките си съветници. Но тогава не бяха посочени конкретни причини.


Според адвокати на жертви признаването за виновен на човек, който е толкова високопоставен в църковната йерархия, може да насърчи и други пострадали от тормоз от свещеници, да проговорят.


"Много хора, особено преживелите такива злоупотреби, се страхуват да говорят публично, защото си мислят: "Никой няма да ми повярва, съдът няма да ми повярва", каза Филип Нейгъл. Той е бил ученик в Баларат, където Пел през 70-те години Пел е бил свещеник, и е свидетелствал срещу друг свещеник, който след това бил осъден на лишаване от свобода. "Липсата на правосъдие е може би по-вредна от самите престъпления, така че това ще даде по-голям кураж на повече хора да излязат публично", добави той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1274 Любопитно

  Няма такива мръсници като католическите свещеници - обета им за целомъдрие го няма предписан в Библията. Това водят до извращенията.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 2. 2 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Да, католическите прелати са чудовища и изверги,
  а гундяевските епископи, попове и служители -
  ангели небесни, слезли сред нас, грешните...

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2077 Неутрално
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално
 5. 5 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Католици, Сър!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  Долен мръсник!Такива като него само опорочават имиджа на църквата!!!!

 7. 7 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Католическите свещеници не се женят. Идеята е да оставят цялото си имущество на църквата. Напротив, православните и протестантски свещеници трябва да се женят. Не се женят само висшите сановници. Предполага се, че са се обрекли на Господ. Но май не е така. Гледайки висшите сановници на БПЦ, обрекли са се на всички други грехове, освен познаването на жената. А и това не е сигурно. Така, че женете се хора, това ще ви спаси от греха.

  vesela
 8. 8 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 237 Гневно

  Инквизиция трябва за такива!

 9. 9 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Това е падение на църквата!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#7] от "vesela":

  Католическите свещеници не се женят за да покажат,че са едва ли не светци и така да съблазняват народа!

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Това падение не е започнало сега, а когато е нарушил Божиите закони...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  След всяка подобна статия разбирам защо Бенедикт напусна Ватикана.....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Любопитно

  До коментар [#5] от "Noise":

  И всички католици са престъпници?

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Любопитно

  До коментар [#7] от "vesela":

  Женитбата не е гарантирано спасение от греха! Подобни случаи само показват лицемерието на клира. Прекрасно знаят, че не е морално и от религиозна гледна точка, но са сигурни, че ще избегнат наказание на Земята, а в Бог те не вярват!

 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 410 Неутрално
  "абортът е по-позорен от морална гледна точка от сексуалния тормоз

  на свещеници срещу млади хора", защото абортът "винаги е унищожаване на човешки живот".
  Да, много удобна формулировка за оправдание на гнусните му деяния. Сексуалният тормоз срещу невинни деца е най-гнусното престъпление, което може да съсипе цял един живот. Католическата църква тотално се ос..а и колкото и да се молят за пострадалите, нищо не може да ги оневини. Такова лицемерие, такава липса на морал и човечност, такава душевна мръсотия, нямам думи. Нищо друго не ми идва наум, освен кастрация на тези пръчове, облечени от власт от тази мракобесна институция - църквата.

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "Пел си взе отпуск от финансовите си функции във Ватикана, за да изчисти името си, но по време на делото официално продължаваше да заема този пост."

  Колко млади хористи е таковал през отпуската и то под зоркия поглед на началството?!
  Църквата е един прелял външен кенеф - пълна отврат и лицемерие.

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Интересно как се доказват такива обвинения.

 18. 18 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Трябва да избием католиците и белите хетеросексуални мъже. Но преди всиско, трабва да заграбим парите им!

 19. 19 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "vesela":Женитбата не е гарантирано спасение от греха! Подобни случаи само показват лицемерието на клира. Прекрасно знаят, че не е морално и от религиозна гледна точка, но са сигурни, че ще избегнат наказание на Земята, а в Бог те не вярват!
  —цитат от коментар 14 на vassilun


  Разбира се че "Женитбата не е гарантирано спасение от греха! ". Но нормален женен мъж има жена за секс, та има къде да си задоволи сексуално, няма да налита на на беззащитни деца. НОРМАЛЕН, за перрвертите това НЕ важи. Вероятно има не малко католически попове които успяват да овладеят своят ЕСТЕСТВЕН сексуален нагон. Пита се само ЗАЩО католическата църква е наложила тази НЕЕСТЕСТВЕНА "целомъдреност" на свойте попове.

  Православните попове също се женят, равините също, което е ОК. Нещо повече-на неженените (над 30 г') евреЙ е забранено да учат Кабала (и други "книги), и с право: Неженен мъж акълът му ..."може да мръдне в друго направление" вместо да се съсредоточи върху религията. Не че няма перверти/педофили-има, като във всяка друга общност. Но ДАЛЕЕЕЧ по малко от това в католическата църква.
  До коментар [#14] от "vassilun":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Простотиите на християните край нямат.

 21. 21 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 237 Гневно

  тач ми фадър фор ай хев синт! педофилия/педерастия до шия!

 22. 22 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пешката":

  Точно, лишението им от семеен живот прави така, че няма желаещи да служат (за Франция мога да кажа). Както се внася работна ръка от третия свят за, така примерно набавят католически свещеници от Африка и Азия.

 23. 23 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Айде стига вече с тия църкви, в 21-ви век сме.
  На никого не му пука за Християнството.
  2000 години стигат.

 24. 24 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  На никой ли не му се струва подозрително, двама души да се сетят след толкова години, че са били тормозени сексуално и то чак след като техният "насилник" вече е човек с огромна власт и отговаря за огромен финансов ресурс?

  Особено след като задачата на този кардинал е била "да потуши ватиканските финансови скандали" - т.е. има намесени много много пари и е настъпил някои много много богати и властни хора!!! А и Рим през вековете е бил най-известен с интригите си.

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  РЕСПЕКТ за Папа Франциск!!!
  Не само отвори темата, но и предприе конкретни мерки срещу тези мерзавци!!!

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Всичко, което се случва срещу отделни представители на католическата църква показва, че в нея няма недосегаеми, а извършиш ли нещо в разрез с ценностите, които изповядваш, рано или късно си получаваш заслуженото ! Това е напълно немислимо с някои православни общности - в Русия самото общество знае, че патриархът им е абсолютен безбожник, замесен в контрабандни схеми, имащ пълните протекции на Кремъл, за да може последния да прокарва своята политика сред самите вярващи руснаци и да ги държи в политически контрол като гласоподаватели и да им промива мозъците. Там неверието изобщо не се отбелязва за грях, явните грехове като изнасилване, блудство, пиянства, корупция - оплаквай се на който си искаш.....и никой не го прави естествено !
  Срещу католиците е друго - тук виждаме достойната позиция и на Папа Франциск, и на мнозина други по цял свят, дори и в такива, критични за църквата моменти, а камъка се хвърля винаги срещу дървото, което принася плод ! Срещу доказани безбожници - никой не си играе дори да си отвори устата ! А и няма смисъл - съвременните ЛГ....общности нали това целят - да наложат сексуалните перверзии и извращения, да извратят психиката дори на децата за половата им принадлежност и сексуалната ориентация и то като норма на поведение, като " либерална ценност" !

 27. 27 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Каква ирония, скоро го пращат в затвора, и там ще го пръснат и ще му се върне. Вероятно е и да го убият. Което е някак честно дори

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK