Управляващите партии в Германия са загубили около 18 хил. свои членове за година

Ангела Меркел

© Reuters

Ангела МеркелПартиите от правителствената коалиция в Германия са загубили за година хиляди свои членове, сочат резултатите на проучване на ДПА.


В началото на 2018 г. членската маса на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел е наброявала 426 хиляди души, а сега числеността й е намаляла на около 415 хиляди души. Баварският Християнсоциален съюз (ХСС) - сестринска партия на ХДС - е намалял от 141 400 до 139 хиляди членове през същия период. А при социалдемократите (ГСДП), които участват във федералното правителство, намалението е от 443 хиляди на 438 хиляди.


Управляващите партии в Германия са загубили за една година общо около 18 хиляди свои членове.
Анкетата на ДПА установява, че крайнолявата партия "Левицата" остава стабилна с около 62-хилядна членска маса, а членовете на либералната Свободна демократическа партия са се увеличили с хиляда и достигат 54 хиляди. Крайнодясната "Алтернатива за Германия" също има прираст от около хиляда души и в нея сега членуват към 33 615 души.


В понеделник вестник "Велт" обяви, че през последните 12 месеца партията "Зелени" се е сдобила с около 10 хиляди нови членове и те вече са 75 хиляди.


През втората половина на миналия век ХДС/ХСС и ГСДП бяха основните политически сили в Германия, като често получаваха на избори общо над 80 на сто от гласовете. През 1990 г. ГСДП имаше 943 хиляди, а ХДС/ХСС - 975 хиляди членове. През 2017 г. изборният резултат на ХДС/ХСС бе 32.9, а на ГСДП 20.5 на сто, припомни ДПА. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK