Дори да обжалва, България трябва да изпълни решението за глобата на енергийния холдинг

Дори да обжалва, България трябва да изпълни решението за глобата на енергийния холдинг

© Георги КожухаровДори да обжалва решението на Европейската комисия за налагане на глоба на Българския енергиен холдинг (БЕХ), България ще трябва да го изпълни. Това заяви днес говорител на комисията в отговор на въпрос, свързан с обявените намерения за обжалване на решението, предаде БТА.


През декември комисията глоби БЕХ със 77 милиона евро за възпрепятстване на достъпа до газопреносната мрежа в страната. Глобата засяга БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".


Както при всеки подобен случай, еврокомисията ще защити решението си пред Съда на ЕС, заяви говорителят. Обжалването на решението не отменя неговото изпълнение до момента, в който жалбата бъде уважена от съда, добави той.
Попитан дали комисията е изненадана от обжалването, говорителят поясни, че прилагането на решенията в областта на конкуренцията не е въпрос на чувства. "Затова не може да се каже, че сме изненадани или че изпитваме някакво друго подобно чувство. По силата на процедурите, когато Европейската комисия вземе дадено решение в тази област, то може да бъде обжалвано. Това е част от нашата работа и от правото на защита на засегнатите страни", посочи говорителят.


Жалбата на енергийния холдинг пред Общия съд на ЕС е подадена на 28 февруари. БЕХ и дъщерните му дружества не приемат заключението на Европейската комисия, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар и настояват съдът да отмени санкцията.


Разследването е започнало през 2013 г. От стенограма на правителствено заседание, проведено два дни след оповестяването на глобата, се разбира, че в продължение на три години България е предлагала на Брюксел различни мерки, но не се е съгласила с предложението на еврокомисията собствеността на "Булгартрансгаз" да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял. Тогава като български успех беше изтъкнато, че размерът на глобата е намален над три пъти - от 300 млн. на 77 млн. евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK