Амстердам - големият печеливш от Брекзит

Амстердам - големият печеливш от Брекзит

© ReutersХоландците са много добри в това да извличат възможности от трудностите. Затова не е изненадващо, че Амстердам прави всичко възможно, за да спечели от Брекзит, пише "Политико".


Никой в холандската столица не е щастлив от излизането на Великобритания от ЕС. Негативните последици за икономиката ще са значителни. Градът обаче направи много повече от който и да е друг в ЕС, за да минимализира щетите и дори да извлече ползи от ситуацията.


През 2018 г. холандският град привлече рекордните 153 чуждестранни компании и заедно с тях 7200 работни места. Половината от четирите хиляди работни места, които ще бъдат открити през следващите три години, са пряко свързани с решението на Великобритания да напусне ЕС, според градската управа.
"Много сме щастливи от идването на тези компании в Холандия, разбира се, това е нещо добро, то е неочаквана полза", коментира Ане Милдер, депутат и говорител по въпросите за ЕС на партията на премиера Марк Рюте.


Градските власти реагираха на Брекзит навреме и бързо, като създадоха екип, воден от зам.-кмета Удо Кок, посветен на това да покаже високото качество на живота в града, силната икономика и желанието да се прави бизнес на английски език.


Голяма победа бе спечелването на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която бе принудена да напусне Лондон заради Брекзит. Амстердам спечели надпреварата за ново седалище на агенцията, изтъквайки транспортните връзки в града, широкото разпространение на английския език и възможностите са отглеждане на деца там.


ЕМА в момента завършва преместването на своите 900 служители в специално построена за целта сграда в южен Амстердам. Градът помогна на служителите и семействата им с всичко – от медицинските осигуровки до намирането на подходящи училища.


Ключови имена в бизнеса - от японския гигант "Сони" до телевизионните канали на "Дискавъри" - са част от дългия списък с фирми, които се преместват или отварят дъщерни дружества в Амстердам заради несигурността за търговията след Брекзит. Освен това през последните две години градът се превърна в новия център на ЕС за финансова търговска инфраструктура. Холандският орган за финансовите пазари е провел 150 интервюта с фирми, които искат лиценз за работа в Холандия, а Агенцията за чуждестранни инвестиции води разговори с 250 чужди фирми, обмислящи да се установят в страната.


"Неизбежният Брекзит и напрежението около международната търговия предоставят възможности за холандските компании", коментира министърът за външната търговия Сигрид Кааг. "Нашите компании са иновативни, гъвкави и се адаптират към този променящ се пазар. Освен това позицията на Холандия като стабилен икономически център е привлекателна за чуждестранните компании", допълни той.


Викококввалифицирани кадри


Амстердам вече е пълен с хора, решили да се преместят. "Казват ни Брекзит бежанци", коментира Майкъл Спийд, 30-годишен ИТ специалист от Кардиф, който се премеистил в Амстердам с партньорката си през октомври. "Когато отида на бръснар или на лекар, хората казват: "О, вие сте още един британец, дошъл заради Брекзит".


Именно Брекзит е основната причина Спийд да се премести. Той бил уплашен от липсата на яснота около правото на пребиваване на неговата приятелка, която е от Франция, и освен това бил привлечен от културата и процъфтяващата технологична среда в Амстердам.


Спийд и партньорката му вече са намерили работа и са си купили жилище. Подобни случаи водят до сериозно раздвижване на имотния пазар в Амстердам. Преместването на 15 хил. души в града миналата година е довело до рекордно високи цени на жилищата.


Вреди


И все пак притокът на фирми и работници няма да бъде достатъчен, за да компенсира щетите от между един и два процента от националния икономически растеж, които се очаква страната да понася всяка година заради Брекзит.


Холандците бяха сред първите, които започнаха сериозно да се готвят за евентуален Брекзит без сделка. Правителството нае почти 1000 нови митнически служители миналата година, а на пристанището в Ротердам бе изградена система за предварително подаване на митнически документи и дигитално проследяване на товарите, за да се минимализират нарушенията.


Като част от информационна кампания, призоваваща компаниите да се подготвят за най-лошото, холандският външен министър Стеф Блок прибягна към необичайна тактика: той публикува в "Туитър" своя снимка, на която на бюрото му се е излегнало огромно плюшено електриковосиньо чудовище, облечено с тениска с надпис "Брекзит", което му пречи да работи.


Ако Великобритания излезе без споразумение, може да повлече със себе си цели сектори. Амстердам е дом на най-големия пазар за цветя в света. Много от търговците са силно зависими от износа за Великобритания – повече от 13% от цветята и растенията и 15% от преработените плодове и зеленчуци, изнесени от Холандия, са отишли във Великобритания през 2016 г.


Ефектът от Брекзит без сделка ще бъде особено тежък за фирмите, занимаващи се с този тип селскостопански продукти. Те не могат да бъдат складирани или купени предварително и ще се развалят, ако бъдат забавени заради опашки на митниците или проверки. Сегашната система разчита на липсата на проверки и митници заради единния европейски пазар и митническия съюз. Холандските камиони се качват на ферибот от пристанището в Ротердам и още на следващата сутрин доставят стоките си до супермаркетите във Великобритания.


При хаотичен Брекзит обаче тази система ще рухне. Търговията ще бъде предмет на митническо оформяне, здравни инспекции и тарифи на Световната търговска организация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK