Какво включва планът на Франция и Германия за бюджет на еврозоната

Какво включва планът на Франция и Германия за бюджет на еврозоната

© ReutersВ края на миналия месец Франция и Германия представиха съвместно предложение за "бюджетен инструмент за еврозоната", който да подкрепя националните реформи и инвестициите във валутния съюз. Планът е далеч от първоначалните амбиции на Франция за въвеждане на специален бюджет за еврозоната и все още има риск да срещне съпротива, защото част от финансирането му ще идва от нови национални вноски в допълнение към редовния бюджет на ЕС. EurActiv анализира детайлите в предложението.


Целта: реформи и инвестиции


Както се договориха и лидерите на ЕС през декември, Франция и Германия заявиха, че целта на новия фискален инструмент ще бъде да подсили конкурентоспособността и сближаването сред страните от еврозоната и държавите членки, които са кандидатки за присъединяване към еврото. "Напредъкът в конкурентоспособността и конвергенцията ще увеличат и стабилността на еврозоната", се посочва в предложението.


За постигането на тази цел новият фонд ще финансира разходите, директно свързани с реформи, или подкрепящи инвестиции " в стратегически области, свързани с реформа и/или инвестиционни приоритети, определени в рамките на европейския семестър".


Бегъл поглед към стабилизираща функция?
Лидерите на ЕС в крайна сметка изключиха възможността новият бюджетен инструмент да се използва и за поемане на внезапни икономически шокове, както Франция и Европейската комисия искаха. Голяма група държави, водени от Холандия, отхвърлиха стабилизиращата функция, с която един истински бюджет на еврозоната би бил свързан.


Страните ще трябва да съфинансират част от инвестиционните проекти. При сериозен икономически спад, определен на основата на прогнози, съфинансирането от държавите членки ще бъде намалено временно, което ще им помогне да привлекат повече евросредства.


В сравнение със съществуващите кохезионни и структурни фондове, "по-кратката времева рамка" за изплащане на фондовете в новия инструмент ще позволи повече гъвкавост, се посочва в предложението, засилвайки стабилизиращата функция във време на икономически спад.


Как ще работи


Първият етап е в Еврогрупата, където финансовите министри на еврозоната приемат препоръки за целия валутен съюз. Списъкът с приоритети след това ще бъде подкрепен от лидерите на страните в еврозоната.


След като бъдат одобрени приоритетите, страните ще представят планове на Европейската комисия, посочвайки готвените реформи и предложенията за проекти, които да бъдат финансирани с новия инструмент. Еврокомисията ще одобрява плановете в рамките на европейския семестър за координиране на икономическите политики. Парите ще бъдат изплащани в зависимост от постигнатия напредък в прилагането на договорените реформи.


Колко и кой плаща


Във френско-германския инструмент не е посочена сума. Идеята е да се започне със скромна сума и след това тя да нарасне от националните вноски. В предложението си от юни Еврокомисията изчисли около 55 милиарда евро за стабилизираща функция и подкрепа на инвестициите и реформите (целите за сближаване и конкурентоспособност).


Франция и Германия заявиха, че размерът на новия инструмент ще бъде определен по време на преговорите за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г. в зависимост от заключенията на Европейския съвет от декември 2018 г.


Финансирането ще идва от части от "редовни вноски" от държавите, които ще бъдат определени в междуправителствено споразумение (извън бюджета на ЕС). Може да се включват и други източници, като данък върху финансовите транзакции, който все още се обсъжда.


На срещата си в края на миналата година лидерите на ЕС заявиха, че финансирането ще е "част от бюджета на съюза". Франция обаче настоя бюджетът на еврозоната да бъде изключен от редовния многогодишен бюджет на ЕС. Париж и Берлин в крайна сметка се споразумяха за неясна формулировка, според която парите ще включват средства от бюджета на ЕС, "когато е възможно".


Кой ще го контролира


Новият бюджетен инструмент трябва да бъде предмет на критерии и стратегически насоки от държавите членки на еврозоната, се казва в документа. Финансовите министри и лидерите на страните от валутния съюз ще определят приоритетите и ще вземат ключови решения, евентуално включвайки и страните кандидатки за влизане. Функционирането и приоритетите ще бъдат определени според правото на ЕС, а междуправителствени споразумения ще определят някои процедури.


Еврокомисията ще одобрява националните планове, представени от държавите членки, за отпускане на фондове. Препоръките на Брюксел, отправени като част от европейския семестър, също ще са начална точка на целия процес.


Кога ще стане реалност


Френско-германското предложение вероятно ще оформи основата за работата на Еврогрупата по бюджетния инструмент за еврозоната. Лидерите поставиха за задача на своите финансови министри да представят основните елементи на новия инструмент до юни. Крайното му приемане обаче изисква официалното одобрение на всички държави членки на ЕС.


Холандия, една от най-скептичните страни за идеята за бюджет на еврозоната, подчерта, че лидерите на ЕС са се споразумели новият инструмент да бъде част от многогодишната финансова рамка на ЕС. Според френско-германското предложение обаче повечето средства вероятно ще идват от национални вноски, включени в междуправителствено споразумение. Холандия оспорва необходимостта от такова споразумение и то може да се натъкне на пречка в холандския парламент.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Логично е най-големите икономики в ЕС, които са нетни донори да искат реформи, рестрикции и край на комунизма в Европа!

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Определено е добра стъпка в посока СЕЩ. Одобрявам

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3006 Весело

  Научаваме се че:

  1. размерът на новия инструмент ще бъде определен по време на преговори.

  2. имаме нов шедьовър на евробюрокрацията, въплътен в "европейски семестър" за координиране на координацията.

 4. 4 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Италия са най-големите кретени в Европа в момента. При липсата на Великобритания в ЕС се получава силов вакуум, който следващата най-голяма икономика можеше да запълни. Италия можеше да бъде сериозна част от начина, по който се решават нещата в Европа в бъдеще и да се вмести в дуото Франция-Германия. Вместо това, тяхното малоумно правителство ги води към изолация и конфронтация и те губят страшно много. Италия в момента се превръща в нещо като Сърбия на Балканите - всички около нея се опитват да работят заедно към общи цели, с идеята да получават дивиденти от тази работа, докато тя седи изолирана и намусена в ъгъла. И това е чисто вътрешно решение. И е идиотско.

 5. 5 Профил на wyn37593602
  wyn37593602
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Поредният безмислен фонд. Европа няма да се научи, че проблемите не се решават с пари.

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  Ми сега, на кого не му е ясно? Парите на Европейския съюз ще остават в Еврозоната, а навлеците ще получават..... глоби. Дъртите империи нищо ново не научиха, но и нищо старо не са забравили.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":
  Добре би било да включат в пакета и задължителна лустрация за получаващите особено!

 8. 8 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  С две думи: развитие и прогрес. Не са за нас тия неща, на нас си ни дай руска тиня, ватенки и някое друго кебапче по избори

 9. 9 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  За съвсем друго става въпрос. Целта е да се засили конкурентоспособността на ЕС в сферата на върхови технологии. В момента цари голяма уплаха от напредъка на китай в областта на свръхскоростните влакове и песимизъм за влаковете на Сименс и на френските такива. А има много други области, където ЕС изостава.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10516 Неутрално

  Вътрешният кръг на Макрон става реалност...
  България е повече във външния кръг на Путин...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 678 Весело

  „Колко и кой плаща“
  Всичко, плаща Германия...

  „Кога ще стане реалност“
  Никога...

 13. 13 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ми сега, на кого не му е ясно? Парите на Европейския съюз ще остават в Еврозоната, а навлеците ще получават..... глоби. Дъртите империи нищо ново не научиха, но и нищо старо не са забравили.
  —цитат от коментар 6 на Judjuk


  Ти империиите ги остави , те каквото трябва са го научили (по тежкия начин!). Ама имам един въпрос ти въобще какво по точно си учил, че така компетентно се изръсваш по теми, които явно не вдяваш съвсем?!

 14. 14 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Брюксел явно забрави, че целият Брекзит започна оттам, че евро-бюрокрацията излиза от контрол. Вместо да върви към оптимизиране на бюрократичния апарат, нещата отиват в обратна посока.

 15. 15 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#14] от "Густав":

  Целият Брекзит започна, защото няколко корумпирани политици излъгаха нискообразования провинциален английски и уелски електорат. Няма нищо общо с бюрокрацията в ЕС. Цялата ЕК има по-малко служители, отколкото нашето МВР. Цялата велика бюрокрация на ЕС има по-малко служители от едно министерство в една от по-малките държави в ЕС, да не говорим за по-големите държави като Италия, където вече има бюрокрация, каквато не си могъл и да си представяш. Стегнете се, моля ви се.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8671 Неутрално

  Ние, понеже държим да останем в орбитата на Русия, където само се плаща, защо надаваме такъв вой за пари?

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  "Ти империиите ги остави , те каквото трябва са го научили (по тежкия начин!). Ама имам един въпрос ти въобще какво по точно си учил, че така компетентно се изръсваш по теми, които явно не вдяваш съвсем?!"
  До коментар [#13] от "znaesht":

  Не ти трябва да знаеш. Всеки си е някакъв, а всезнайковците са изключение. Само че в случая няма нищо специално. Човекът рече, че парите на ЕС ще остават в Еврозоната. На първо време малка част, после всичките, както му е реда. Не че трябва да жалим, нас не ни трябват подаяния, трябва ни реална икономика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK