Промените в таксите за преводи ще спестят над 1 млрд. евро на хората извън еврозоната

Лъчезар Богданов, Ева Майдел ръководителят на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев и Даниела Данаилова-Шербел

© Анелия Николова

Лъчезар Богданов, Ева Майдел ръководителят на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев и Даниела Данаилова-ШербелПромените в таксите за преводи в евро ще спестят над 1 млрд. евро на гражданите извън еврозоната на година. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/Европейска народна партия) по време на дискусия по повод промените, с които се уеднаквяват разходите за трансгранични плащания в евро между страните от еврозоната и тези извън нея и се повишава прозрачността при таксите, свързани с услуги по превалутиране. Ева Майдел бе докладчик по темата в Европейския парламент.


Регламентът за презграничните плащания вече беше гласуван в пленарната зала и одобрен от държавите членки, а част от промените се очаква да настъпят от декември 2019 г. По думите на Майдел той изпраща един двоен стандарт в историята и представлява втората малка революция в ЕС след отпадането на таксите за роуминг. Тя обясни, че от 15 декември тази година всички европейски граждани и бизнеси ще са третират еднакво, когато трябва да превеждат и получават евро и преводите в евро ще струват колкото вътрешните преводи в национална валута. Досега това се отнасяше само за държави в еврозоната и поставяше други в неравностойно положение, допълни тя (повече за промените четете тук).


Майдел отбеляза, че регламентът засяга всички българи и най-големият ефект ще е за тези, които имат близки в чужбина, които много често превеждат или получават пари, почиват и учат в чужбина, както и за българския бизнес, който вече няма да трябва да отваря банкова сметка във всяка държава в ЕС, където осъществява дейност.
Тя каза, че много години българите са плащали най-високите такива такси, между 30 и 50 лева, независимо от стойността на превода. От 2012 до 2017 г. средната цена, която българите са заплащали, се е увеличила. След България втората държава с най-високи такси е Румъния, но там таксата е близо двойно по-ниска отколкото за българите, отбеляза Майдел. Според нея това е много явен пример за двоен стандарт, а същевременно всички европейци трябва да бъдат третирани наравно, защото там се корени силата на обеднена Европа.


Втората част на регламента, която ще започне да се прилага от 2021 г., ще помогне на българските граждани да сравняват как използват кредитната или дебитната си карта в чужбина и какъв е начинът за превалутиране. Това, което ще могат да виждат гражданите и бизнесът, ще е на момента каква ще е комисионната при разплащането. Потребителите ще получават електронно известие като смс или чрез банковото си приложение и да изберат коя банка да направи превалутирането – тяхната или тази на търговеца.


По думите на Майдел целта е да се премахнат скритите такси, които някои банки или търговци прилагат и които стават известни след получаването на банковото извлечение.


Според Европейския парламент всички европейски валути трябва да се третират наравно и затова той е договорил 36 месеца след влизането в сила на регламента Европейската комисия да направи препоръка за прилагането на правилата към всички европейски валути, каза още евродепутатът като уточни, че в Европа 80% от транзакциите са в евро. Тя и екипът й работят за разговори с Еврокомисията, като целта им е да има платформа, която да дава по-голяма прозрачност и яснота как регламентът ще влезе в сила.


Ползите за малките предприятия


Икономистът Лъчезар Богданов отбеляза, че към 2017 г., последната, за която има данни, изходящите трансгранични преводи от България са около 1.9 млн. на година, или на стойност около 98 млрд. лева, а входящите са около 4.3 млн. превода на стойност 248 млрд. лева.


Той отбеляза, че България е относително бедна в общия европейски пазар икономика и нейният начин да постигне дългосрочен догонващ растеж е да бъде отворена икономика. Това става, като българските пазари за стоки и услуги са отворени. За България външната търговия и съответно разплащанията са относително много по-важни, отколкото за големи икономики като Франция, Германия и дори Полша и такива пречки като таксата за разплащане са важни, допълни Богданов. Той отбеляза, че външната търговия на България е 131% от нейния БВП, а износът е 66% от БВП, докато при Германия е един път и половина по-малко.


За всички около 36 хил. малки предприятия, които осъществяват внос, и около 15 хил., които осъществяват износ, съществуващите тежести са непропорционални. Същевременно големите компании могат по-лесно да договорят по-добри условия. Затова промяната според Богданов ще засегне в много голяма степен дейността на малките предприятия и хората, които осъществяват пътувания.


Студентите в чужбина


Даниела Данаилова-Шербел, член на управителния съвет на организацията на българите с опит в чужбина "Тук-Там", коментира, че един студент в чужбина на края на годината вижда, че разходите за такси в преводи са почти равни на едномесечната му издръжка в тази държава. На ежедневна база тези суми биха му стигнали да се прибере в България и да се върне след това. По думите на Данаилова-Шербел завърналите се в България и работещи с чужбина хора, както и фирмите, които осъществяват дейност с други страни, имат сметки във всяка валута, в която работят.


Тя даде пример и със себе си. Първите два месеца със съпруга й отделили много време на въпроса къде да си отворят сметка и 13 месеца по-късно все още нямат сметка в българска банка, защото условията с тези в германска банка са несравними. Според нея промените са изключително необходими, макар и малко закъснели.


В отговор на въпрос Майдел каза, че влизането в чакалнята на еврозоната би дало силен сигнал накъде България се е запътила. Кредитните институции и агенциите, които следят кредитния рейтинг, със самото влизане в чакалнята ще затвърдят и повишат кредитния рейтинг на страната, а това е едно от първите неща, които виждат чуждестранните инвеститори.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 819 Любопитно

  Синът ми учи трета година в чужбина и досега не съм дал и една стотинка за преводи на пари , в цяла Европа се плаща с карти достатъчно е да се извади карта от българска банка с един титуляр и двама ползватели .

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  До коментар [#1] от "lout66":

  Плащал съм излишни пари, когато запазвам почивки около Алпите и ми искат процент от цената. Знам как се заобикаля, но местните не искат да чуят за екзотична валута като лева, който после могат да изтеглят в евро. Миналата година платих 35 евро, което си беше неприятно.

  Еретик
 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Време е и таксите за роуминг в страните от чакалнята за ЕС да се премахнат (напр. у т.н. Сев.Македония) !

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#1] от "lout66":

  При плащане в чужбина с българска карта пак има такси. Няма такса, ако плащаш във Великобритания с карта от британска банка. В това поне съм сигурен, защото дъщеря ми е в Лондон пета година. Аз си отворих сметка в NatWest, издадоха ми карта, която дъщеря ми ползва там. Никой не и е поискал документ за самоличност, а картата е на мое име!

 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "lout66":

  За всяка транзакция с карта обаче ви удържат такса 0.2%( - 0.3% от сумата на теанзакцията за разлика от транзакциите в България.
  Казвам го въпреки, че и аз изучих двама и сега приключвам с третия на същия принцип.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "lout66":

  И освен това не съм чувал за карта с двама ползователи! Има картова сметка с две или повече карти с различни титуляри, но и това не е ОК.
  Най чисто е, ако имате три деца да си откриете на свое име три разплащателни сметки (ще ви струва 6 лева допълнително такса за обслужване месечно) и към всяка сметка да закачите по една карта на името на всяко от децата.
  Така всеки си има отделен бюджет и имате пълен контрол върху харчовете. Практикувах го с хлапетата в момента, в който тръгнеха на училище и освен всичко друго страшно много ги дисциплинира и усъвършенства.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  Е да де, ама в този случай трябва да правите транзакции към британската си сметка и да плащате такса за поддръжка на тази сметка, която всъщност не съм ровил да видя, колко горе долу би била.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":Е да де, ама в този случай трябва да правите транзакции към британската си сметка и да плащате такса за поддръжка на тази сметка, която всъщност не съм ровил да видя, колко горе долу би била.
  —цитат от коментар 7 на tribiri


  Точно това правя. Но пък от тази сметка с директен дебит се плащат всички битови сметки на детето: ток, газ, интенет, вода. То трябва само да учи! А и едва миналата година стана на 18. Мъничка отиде на Острова!

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#8] от "vassilun":

  "Всяко хубаво нещо си има и своята лоша страна!", както казал този, на който му умряла тъщата и трябвало да плаща за погребението.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1296 Гневно

  А промените на таксите за управление на сметки колко ще им вземат? И въобще някой занимава ли се с това какво е понятието такса, как се формира размера на съответната такса и тн. От януари 2018 до юни 2018 печалбата на банките беше 801 милиона, от които 517.8 милиона са такси - това е близо 65% /шестдесет и пет процента/ от всички приходи! Айде някой да погледне сега и закона за кредитните институции и да обясни аджеба каква е основната дейност на банките и по пътя на коя точно логика те формират 65% от печалбата си от ТАКСИ, повечето от които с абсурден размер. Някой от форумците може да ми подскаже как точно се отразяват счетоводно тези такси. Таксата би следвало да има някаква еквивалентност като стойност на услугата, за която се таксува. Т.е - такса превод следва да съответства на разхода, който банката прави за да извърши съответния превод. Интересно дали това е така за повечето банкови такси.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Правилно е да се каже

  "Промените в таксите за преводи ще спестят над 1 млрд. евро на хората извън еврозоната, но банките ще си ги избият от останалите 90% дето не правят плащания извън еврозоната"

  :)

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  И банките няма да отчитат такъв огромен ръст на печалбите.

 13. 13 Профил на Боже
  Боже
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Много добра разпоредба и голямо облекчение, поне за фирмите.

  Боже, Боже ...
 14. 14 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Аз не се радвам на това неясно решение.
  "УНИКРЕДИТ" за няколко месеца вдигна 2 пъти цената на преводите в България за фирмите. Предполагам, че до влизането в сила на тази регулация таксите на преводите в България ще се вдигнат още няколко пъти. А държавата ни приняждава да си държим парите в банките, а не по бурканите. За разлика от плащащите няколко пъти в годината, фирмите в България са длъжни всеки месец да внасят осигуровки и задължения към бюджета с по над 10 платежни, въпреки, че много от плащанията стават по една и съща бюджетна сметка. Плащаме и други задължителни плащания. Някога Дянков замени многото платежни към бюджета с 2-3, но мафията ги върна отново. Държавата се е заела да смачка всички малки фирми и да създаде навсякъде частни монополи. Ако днес не ви интересуват малките фирми, то утре ще ревете от цените на монополистите. Ако собствениците на малки бензиностанции започнат протести, то всички трябва да излезем на улицата. Защото под фалшивото оправдание, че се борят за изсветляване, слугите на мафията са впрегнали всички ресурси на държавата да унищожат малките фирми.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Статистиката показва, че нивата на таксите са местно "изобретение", което означава, че ЕС се вкарва в решаване на местни проблеми. Тук няма двойни стандарти, а напълно липсващи национални регулатори.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK