Нови съюзници или нов проект: какви са опциите пред Виктор Орбан

Виктор Орбан

© Reuters

Виктор ОрбанУнгарският премиер Виктор Орбан е на кръстопът. На 20 март Европейската народна партия (ЕНП) ще обсъди дали неговата партия "Фидес" трябва да остане член на дясноцентристката организация. Дебатът идва на фона на наближаващите избори за Европейски парламент борбата за влияние на групите от целия политически спектър.


В писмо до президента на ЕНП Жозеф Дол 12 партии от девет страни поискаха "Фидес" да бъде временно отстранена или изключена, разгневени по-конкретно от антиимигрантската кампания на унгарското правителство, насочена срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.


Официално "Фидес" твърди, че иска да остане в ЕНП. "Фидес" не води разговори с никоя друга група", заяви Балаж Хидвегхи пред "Политико", кандидат за евродепутат и директор на комуникациите в партията. "Ние сме в ЕНП и искаме да останем там. Готови сме да представим нашата позиция в семейството на ЕНП", допълни той. Но на фона на засилващите се искания за изгонване на партията му реториката на Орбан към ЕНП също се промени. Той нарече критиците си в организацията "полезни идиоти".
Премиерът сега е изправен пред ключово решение. "Политико" представя пет възможни варианта, които стоят пред него.


Да остане в ЕНП


За да остане в ЕНП, Орбан вероятно ще трябва публично да се извини за скорошните си действия, като в същото време направи сложен обратен завой пред избирателите си.


Водещият кандидат на ЕНП за евроизбрите Манфред Вебер заяви миналата седмица пред "Шпигел", че Орбан "сериозно е навредил на ЕНП с коментарите си и кампанията (срещу Юнкер)". В писмо до Дол Вебер настоява Орбан да се откаже от кампанията, да признае вредата, която е нанесъл, и да реши спора, който принуди Централноевропейския университет да напусне Будапеща.


Виктор Орбан и Манфред Вебер

© Asscociated Press

Виктор Орбан и Манфред Вебер


В някои унгарски градове обаче може да се окаже трудно хората да бъдат убедени в това, предвид че Орбан работи усилено, за да увери вътрешната си публика, че Юнкер е поставил в опасност сигурността на страната. Освен това по никакъв начин не е сигурно, че едно евентуално извинение ще бъде прието в ЕНП.


Да се включи в "Европа на нациите и свободата"


Макар "Фидес" да твърди, че не води разговори с други политически блокове, член на "Европа на нациите и свободата" (ЕНС), каза, че групата "провежда дискусии" с партията на Орбан.


Ако се обедини с ЕНС, Орбан ще бъде в една група с крайнодясната италианска партия "Лига", водена от вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини, с "Национален сбор" на Марин льо Пен във Франция и с крайнодясната Австрийска партия на свободата на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе.


Идеологически Салвини и Льо Пен заемат мека позиция спрямо Русия и споделят евроскептични възгледи по отношение на взимането на решения в Брюксел. Но по много политически въпроси те се различават. За мигранцията категоричният отказ на Орбан да приема търсещи убежище хора се подкрепя от "Лига" на Салвини, която иска останалите страни от ЕС да направят повече, за да помогнат на Италия в приема на мигранти.


Виктор Орбан и Матео Салвини

© Associated Press

Виктор Орбан и Матео Салвини


Като политици от страни, които плащат повече в бюджета на ЕС, отколкото получават под формата на фондове, френски и италиански официални лица като цяло нямат особено желание за по-големи европейски разходи в по-слабо развитите държави членки в Централна и Източна Европа.


Според прогнози на "Политико" ЕНС ще спечели 60 места на изборите за Европейски парламент през май спрямо сегашните си 37 места. "Фидес" ще бъде третата по големина партия в ЕНС с 13 места след "Лига" и "Национален сбор".


Да се присъедини към Европейските консерватори и реформисти


В много отношения евентуален съюз между "Фидес" и полската партия "Право и справедливост" - доминираща сила в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), която ще бъде отслабена от напускането на британските консервативни депутати след Брекзит – изглежда като естествена комбинация.


Двете правителства вече работят тясно и имат помежду си неформално споразумение за взаимна защита чрез налагане на вето при всяка опасност от европейски санкции заради нарушения на върховенството на закона. Идеологически те са близки по големи въпроси като миграцията, а във вътрешнополитически план изтъкват историческите връзки между двете страни. Варшава и Будапеща обаче са много далечни по въпроси за сигурността и възприятията за Русия.


Виктор Орбан и полският премиер Матеуш Моравецки

© Asscociated Press

Виктор Орбан и полският премиер Матеуш Моравецки


"Орбан се нуждае от ЕНП като щит. Затова остана толкова дълго в групата", коментира полският евродепутат и съпредседател на ЕКР Ришард Легутко пред "Политико". Според него за полското правителство ще бъде чудесна новина "Фидес" да е кандидат за присъединяване към ЕКР. По думите му вдясно може да се осъществява и по-широко сближаване на силите. Той отбеляза, че "се водят разговори между "Прави и справедливост" и (италианската) "Лига" и че лично той сериозно би обмислил приемането на Австрийската партия на свободата в ЕКР.


"По отношение на ценности и програма ние със сигурност няма да затворим вратата" пред Орбан, каза друг източник от ЕКР, добавяйки, че "няма официални разговори" между групата и "Фидес".


По прогнози на "Политико" ЕКР ще спечели 57 места през май в сравнение със сегашните 75.


Да създаде нов съюз


Според някои анализатори Орбан има амбиции за ръководство на европейската сцена, така че не трябва да се изключва и ръководена от Унгария инициатива за ново европейско обединение, включващо смесица от консервативни поляци, германци, италианци и евроскептични представители на северните страни.


До изборите през май обаче може би остава твърде малко време, за да се организира нещо силно, а и другите партии вече водят кампании със сегашните си съюзи, така че този сценарий е малко вероятен.


Да изчака


Орбан може просто да не предприема никакви действия, ако "Фидес" не бъде изключена от ЕНП, и да изчака, за да види как ще се развият изборите и дали ще има голяма промяна в политическата динамика, особено в ЕНП и сред евроскептичните групи.


Ако бъдат временно отстранени или изключени от ЕНП преди изборите, членовете на "Фидес" ще останат независими евродепуати, което ще доведе до намаляване на финансирането за тях и на влиянието им в институцията. Затова партията има силен интерес да бъде част от група в дългосрочен план.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3047 Весело

  Другите с радост ще го лапнат като топъл ляб , докат ЕНП се топи ...

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Невъзможно е да изключат "Фидес" на Орбан от ЕНП. Само девет страни от двадесет и седем са поискали изключване. Другите или подкрепят Орбан,или са пас.

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Пишете нещо и за други държави-Словения,Хърватия,Словакия.
  Тази Унгария ли е най-интересна.

 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Силата на дясната вълна има вътрешен източник: протеста срещу диктата на брюкселската бюрокрация и разходите за миграционната политика.
  Не по-малко важна е и подкрепата на главния бенефициент на разделянето на обединена Европа, какъвто се явява Владимир Путин. Почти всички лидери на десния европейски популизъм се противопоставят на антикремълските санкции. Режимът на Путин подкрепи почти всички: финансово, информационно, политически. С някои резерви можем да кажем, че путинизмът е не само главният бенефициент, но и главният подбудител и организатор на националистическото нападение срещу Брюксел, което е насрочено за май 2019-а. И за тази среща на силите Виктор Орбан загрява по тъчлинията с числото на централен нападател върху кафяво-оранжевата фланелка. Той има право, той е отработил и шлифовал първи главния коз на популистите. Последните, макар и да изопачават факти и цифри, макар и да спекулират, но все още се занимават с истинските проблеми на хората, а либералите отиват на бой, носейки високо над главите на тълпите наследството на Еразъм, Данте, Гьоте и Хусерл. Мнозинството може да се откаже от наследството, тъй като е адски уморително да опъваш охранена шия и да гледаш мигащи звезди в небето. Да предпочете апетитното пъдпъдъче в ръката пред абстрактната либерална птица феникс в небето ... В историята това се е случвало неведнъж. Новото на сегашната ситуация е, че зад гърба и на десния популизъм в Европа, и на левия популизъм, например в Латинска Америка, стои вездесъщият режим на Путин, който има ядрена кама, газова примка и право на вето в Съвета за сигурност на ООН.
  И така, опитният опортюнист Орбан ще лавира и изчаква, за да посрещне Fidesz майските избори неизключена. А след това, обединен със себеподобни, ще започне същинската офанзива.
  Ала до разгара на лятото има няколко месеца... Преди време такива като Орбан и Орешарски ги поставяше на мястото им покойният сенатор Маккейн. Но тъй като залогът вече стана твърде значителен, ушите на немирниците ще бъдат болезнено издърпани лично от американския президент. Да, да - Майк Пенс, който на 7 юни ще празнува 60-годишен юбилей, се слави с яка десница!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  Ще изчака...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 313 Неутрално

  За статията с автор Дневник - този материал изглежда еднакъв с публикувания в БГНЕС:
  https://bgnesagency.com/world/пред-орбан-има-много-варианти-но-кой-е/

  Двата материала се основават до голяма степен на мнение на Политико. А Политико често дистрибутира удобни Льо Пенски, или директно путински опорки. Такива са писанията за отношенията на Орбан с Льо Пен и Салвини.
  Тук
  "Двете правителства вече работят тясно и имат помежду си неформално споразумение за взаимна защита чрез налагане на вето при всяка опасност от европейски санкции заради нарушения на върховенството на закона."
  В БГНЕС
  "Двете правителства вече работят тясно и имат неформален пакт за отбрана, като ангажирайки се с налагане на вето на всякакви потенциални санкции на ЕС поради загриженост за положението с върховенството на закона. Идеологически те са близки по големите въпроси като миграцията, а на местно ниво залагат на исторически връзки между двете страни.
  Но Варшава и Будапеща са далеч един от друг по въпросите на сигурността и възприемането на Русия."

  Пакт за отбрана между Полша и Унгария и едновременно различия по отношение на Русия ама съвсем не върви. Това си е опорка, страстно разработвана, точно както у нас се внушава близост между ББ и Путин. Това на фона на идеята за Западни балкани и избора на самолети.

  Аре. И Политико, и Дневник, и БГНЕС.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 313 Неутрално

  "Hungary Today: Манфред Вебер изпрати последен ултиматум от 3 точки на Виктор Орбан
  „Виктор Орбан незабавно трябва да прекрати анти-Брюкселската кампания на своето правителство“, обяви лидерът на Европейската народна партия (ЕНП). Шпитценкандидатът обсъди условията за продължаване на членството на управляващата унгарска партия „Фидес“ в европейската фракция в интервю пред вестник Bild, пише електронното издание Hungary Today.
  Вебер обясни, че прекратяването на членството на „Фидес“ в ЕНП може да бъде избегнато ако незабавно бъдат изпълнени следните три условия:
  • Премиерът Виктор Орбан, председател на „Фидес“, трябва „веднага и завинаги да прекрати кампанията срещу Брюксел“
  • Орбан трябва да се извини публично на партиите-членки на ЕНП
  • Орбан трябва да осигури оставането на Централноевропейския университет на Джордж Сорос в Будапеща
  „Всички варианти са на масата, особено опцията за изключване и продължаването ни в бъдещето без „Фидес“, заяви Вебер. „Днес в партията имаме нова ситуация“.
  Той посочи още, че ще направи последен опит да задържи Орбан и „Фидес“ в ЕНП, „но за ценностите на християндемокрацията не може да се преговаря“. Ако унгарското правителство не изпълни исканията в рамките на един месец, „Фидес“ ще бъде изключена.
  ...
  „Фидес“: Унгарците са по-важни от партийната дисциплина на ЕНП


  „Да представяме позицията на унгарския народ в Брюксел е по-важно от партийната дисциплина“, заяви говорителят на управляващата партия Янош Халаш в отговор на последните критики на ЕНП.
  „Това е голямо семейство от партии; всяка от тях има своя позиция и „Фидес“ също. Смятаме, че е важно да запазим европейските християнски ценности и да осигурим защита на нашите общности“, настоя Халаш, като посочи, че „това е позицията, която унгарските избиратели ни дадоха разрешение да заемем“."
  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2631578

  Съобщението завършва пак с внушенията на Политико за Орбан и Льо Пен...

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#4] от "Practic":

  "Преди време такива като Орбан и Орешарски..."

  Минус.
  Много минуси...

 9. 9 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  "сериозно е навредил на ЕНП с коментарите си и кампанията (срещу Юнкер)". ____________________________________________________________От кога в една,по презумпция демократична организация като ЕС,стана смъртен грях да критикуваш някои от ръководителите и?

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  С най-голяма радост ще го "лапне " Евразия ! Тя има нужда от такива КРАЙНИ ПОПУЛИСТИ !

 11. 11 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 290 Любопитно

  Някой може ли да посочи друг международен спекулант от ранга на Сорос, с когото председателят на ЕК се е снимал под знамето на ЕС! Програмата на Сорос по въпроса за миграцията е добре известна. Ако ЕНП споделя тази програма, Орбан какво да прави там?

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Орбан не работи за ЕС, а за едни други, които много искат да го разбият.

 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Орбан - президент на ЕС!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сд":

  за Сорос е интересна, т.е. и за Дневник

  -voxy
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK