Нови съюзници или нов проект: какви са опциите пред Виктор Орбан

Виктор Орбан

© Reuters

Виктор ОрбанУнгарският премиер Виктор Орбан е на кръстопът. На 20 март Европейската народна партия (ЕНП) ще обсъди дали неговата партия "Фидес" трябва да остане член на дясноцентристката организация. Дебатът идва на фона на наближаващите избори за Европейски парламент борбата за влияние на групите от целия политически спектър.


В писмо до президента на ЕНП Жозеф Дол 12 партии от девет страни поискаха "Фидес" да бъде временно отстранена или изключена, разгневени по-конкретно от антиимигрантската кампания на унгарското правителство, насочена срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.


Официално "Фидес" твърди, че иска да остане в ЕНП. "Фидес" не води разговори с никоя друга група", заяви Балаж Хидвегхи пред "Политико", кандидат за евродепутат и директор на комуникациите в партията. "Ние сме в ЕНП и искаме да останем там. Готови сме да представим нашата позиция в семейството на ЕНП", допълни той. Но на фона на засилващите се искания за изгонване на партията му реториката на Орбан към ЕНП също се промени. Той нарече критиците си в организацията "полезни идиоти".
Премиерът сега е изправен пред ключово решение. "Политико" представя пет възможни варианта, които стоят пред него.


Да остане в ЕНП


За да остане в ЕНП, Орбан вероятно ще трябва публично да се извини за скорошните си действия, като в същото време направи сложен обратен завой пред избирателите си.


Водещият кандидат на ЕНП за евроизбрите Манфред Вебер заяви миналата седмица пред "Шпигел", че Орбан "сериозно е навредил на ЕНП с коментарите си и кампанията (срещу Юнкер)". В писмо до Дол Вебер настоява Орбан да се откаже от кампанията, да признае вредата, която е нанесъл, и да реши спора, който принуди Централноевропейския университет да напусне Будапеща.


Виктор Орбан и Манфред Вебер

© Asscociated Press

Виктор Орбан и Манфред Вебер


В някои унгарски градове обаче може да се окаже трудно хората да бъдат убедени в това, предвид че Орбан работи усилено, за да увери вътрешната си публика, че Юнкер е поставил в опасност сигурността на страната. Освен това по никакъв начин не е сигурно, че едно евентуално извинение ще бъде прието в ЕНП.


Да се включи в "Европа на нациите и свободата"


Макар "Фидес" да твърди, че не води разговори с други политически блокове, член на "Европа на нациите и свободата" (ЕНС), каза, че групата "провежда дискусии" с партията на Орбан.


Ако се обедини с ЕНС, Орбан ще бъде в една група с крайнодясната италианска партия "Лига", водена от вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини, с "Национален сбор" на Марин льо Пен във Франция и с крайнодясната Австрийска партия на свободата на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе.


Идеологически Салвини и Льо Пен заемат мека позиция спрямо Русия и споделят евроскептични възгледи по отношение на взимането на решения в Брюксел. Но по много политически въпроси те се различават. За мигранцията категоричният отказ на Орбан да приема търсещи убежище хора се подкрепя от "Лига" на Салвини, която иска останалите страни от ЕС да направят повече, за да помогнат на Италия в приема на мигранти.


Виктор Орбан и Матео Салвини

© Associated Press

Виктор Орбан и Матео Салвини


Като политици от страни, които плащат повече в бюджета на ЕС, отколкото получават под формата на фондове, френски и италиански официални лица като цяло нямат особено желание за по-големи европейски разходи в по-слабо развитите държави членки в Централна и Източна Европа.


Според прогнози на "Политико" ЕНС ще спечели 60 места на изборите за Европейски парламент през май спрямо сегашните си 37 места. "Фидес" ще бъде третата по големина партия в ЕНС с 13 места след "Лига" и "Национален сбор".


Да се присъедини към Европейските консерватори и реформисти


В много отношения евентуален съюз между "Фидес" и полската партия "Право и справедливост" - доминираща сила в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), която ще бъде отслабена от напускането на британските консервативни депутати след Брекзит – изглежда като естествена комбинация.


Двете правителства вече работят тясно и имат помежду си неформално споразумение за взаимна защита чрез налагане на вето при всяка опасност от европейски санкции заради нарушения на върховенството на закона. Идеологически те са близки по големи въпроси като миграцията, а във вътрешнополитически план изтъкват историческите връзки между двете страни. Варшава и Будапеща обаче са много далечни по въпроси за сигурността и възприятията за Русия.


Виктор Орбан и полският премиер Матеуш Моравецки

© Asscociated Press

Виктор Орбан и полският премиер Матеуш Моравецки


"Орбан се нуждае от ЕНП като щит. Затова остана толкова дълго в групата", коментира полският евродепутат и съпредседател на ЕКР Ришард Легутко пред "Политико". Според него за полското правителство ще бъде чудесна новина "Фидес" да е кандидат за присъединяване към ЕКР. По думите му вдясно може да се осъществява и по-широко сближаване на силите. Той отбеляза, че "се водят разговори между "Прави и справедливост" и (италианската) "Лига" и че лично той сериозно би обмислил приемането на Австрийската партия на свободата в ЕКР.


"По отношение на ценности и програма ние със сигурност няма да затворим вратата" пред Орбан, каза друг източник от ЕКР, добавяйки, че "няма официални разговори" между групата и "Фидес".


По прогнози на "Политико" ЕКР ще спечели 57 места през май в сравнение със сегашните 75.


Да създаде нов съюз


Според някои анализатори Орбан има амбиции за ръководство на европейската сцена, така че не трябва да се изключва и ръководена от Унгария инициатива за ново европейско обединение, включващо смесица от консервативни поляци, германци, италианци и евроскептични представители на северните страни.


До изборите през май обаче може би остава твърде малко време, за да се организира нещо силно, а и другите партии вече водят кампании със сегашните си съюзи, така че този сценарий е малко вероятен.


Да изчака


Орбан може просто да не предприема никакви действия, ако "Фидес" не бъде изключена от ЕНП, и да изчака, за да види как ще се развият изборите и дали ще има голяма промяна в политическата динамика, особено в ЕНП и сред евроскептичните групи.


Ако бъдат временно отстранени или изключени от ЕНП преди изборите, членовете на "Фидес" ще останат независими евродепуати, което ще доведе до намаляване на финансирането за тях и на влиянието им в институцията. Затова партията има силен интерес да бъде част от група в дългосрочен план.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK