България има 2 месеца да подобри оценката за въздействие на проекти върху околната среда

България има 2 месеца да подобри оценката за въздействие на проекти върху околната среда

© ReutersЧетири нови наказателни процедури срещу България обяви днес Европейската комисия. И четирите процедури са за околна среда, а само през последната година България има 13 процедури в сферата на околната среда - за чистота на въздуха, различни неизпълнения на изискванията за "Натура 2000" (повече за Натура 2000 - тук), шумовото замърсяване, качеството на питейната вода и други.


Екологичните оценки


Първата от днешните процедури констатира, че в България някои елементи, свързани с решенията за скрининг, докладите за оценка на въздействието върху околната среда и информацията за обществеността, не отразяват достатъчно стандартите на ЕС, а наблюдението на проектите, които имат значителни неблагоприятни последици, не отговаря на изискванията.


Заради тези опасения Брюксел призова България да приведе законодателството си за оценката на въздействието върху околната среда в съответствие с новите европейски стандарти. С тях се гарантира, че преди да получат разрешение, публичните и частните проекти подлежат на извършване на оценка за въздействието им върху околната среда. Подобно предупреждение е отправено и към още четири държави (Хърватия, Франция, Холандия и Полша).
През 2014 г. държавите членки актуализираха законодателството на ЕС, като намалиха административната тежест, повишиха степента на защита на околната среда и направиха бизнес решенията за публични и частни инвестиции по-добре обосновани. Еврокомисията обаче откри редица недостатъци в актуализациите, представени от посочените страни. С официални уведомителни писма тя им дава два месеца за отговор. В противен случай може да премине към следващия етап на наказателната процедура - да изпрати мотивирано становище.


Морска среда


Европейската комисия освен това настоятелно призова България и още осем страни да спазят задълженията си за докладване за състоянието на околната среда в морските води, предвидени в Рамковата директива за морска стратегия.


През юни 2008 г. държавите членки постигнаха съгласие да преразгледат и актуализират до 15 октомври 2018 г. своята оценка на състоянието на околната среда в съответните води, въздействието на човешката дейност върху околната среда, своето определяне на добро състояние на околната среда и своите екологични цели. Засегнатите държави не представиха доклади на комисията в определения срок.


Затова комисията реши да започне производство за установяване на нарушение като изпрати на тези държави членки официално уведомително писмо. Те имат два месеца, за да отговорят. В противен случай Брюксел може да изпрати мотивирано становище.


Данни за околната среда


Комисията поиска България, Латвия, Литва и Полша да обменят информация за околната си среда според европейските изисквания, предвидени в специална директива. Нейната цел е да се създаде масив от пространствени данни на европейско равнище, чрез който да се улесняват провеждането на политиката на ЕС в областта на околната среда и дейностите, които оказват въздействие върху околната среда, така че те да могат да бъдат споделяни с гражданите и организациите от публичния сектор.


Тези правила влязоха в сила през 2007 г. и пълното им транспониране трябва да стане до 2021 г. Посочените държави членки обаче не са предоставили никакви масиви от данни и не са изпълнили задълженията си във връзка с метаданните и услугите за изтегляне на данни, лишавайки по този начин гражданите от информация, която трябва да е свободно достъпна. Затова комисията изпраща официални уведомителни писма на четирите държави, като им дава два месеца за отговор. В противен случай може да изпрати мотивирано становище.


Отпадъците от миннодобивните индустрии


Комисията настоятелно призова България да транспонира в националното си право правилата на ЕС за управлението на отпадъците от миннодобивните индустрии.


Директивата за отпадъците от миннодобивните индустрии цели да се предотвратят или намалят неблагоприятните последици от отпадъците от тези индустрии върху околната среда и да се намалят рисковете за здравето на човека от тях.


През март 2006 г. държавите членки се споразумяха за преразглеждане и актуализиране на всеки три години на информацията за мерките за безопасност и на действията в случай на авария във връзка с отпадъците от миннодобивните индустрии и предоставяне на обществеността на информация за разрешенията за съоръжения за отпадъци. Българското законодателство понастоящем не отговаря на тези разпоредби. Тъй като от април 2017 г. насам не е постигнат достатъчен напредък, днес комисията реши да изпрати допълнително мотивирано становище. Ако България не предприеме действия в срок от два месеца, комисията може да сезира Съда на ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  Нено, бойко и цеко не харесват това !
  Пращайте троловете на амбразурата герберасти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 719 Любопитно

  Нено Димов сега нЕма време,избори идат,

  строежите изостават,а сезона наближава,...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 3. 3 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1237 Весело

  "България има 2 месеца да подобри оценката за въздействие на проекти върху околната среда"

  Абе тя БГ на всеки 2 месеца подобрява сички оценки, ама проблема е че и трябват поне 20 години да пооправи въздействието върху умственото състояние на министъра отговарящ за околната среда.....

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Разстроено

  До коментар [#3] от "1_april":

  Кауза пердута !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  на крива управа, зелените ѝ пречат.
  И европейските стандарти.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Разстроено

  Какви евростандарти ? БГ територията е едно бетонно сметище

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Абе що за дебелоглава пасмина сме ние. ЕК само с нас ли ще се занимава. Нищо не правим, като хората и правила не признаваме.

 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Гневно

  4 наказателни процедури за един ден го може само ГЕРБерската калинка Нено Димов!
  ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА

 9. 9 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 395 Гневно

  Нено, ти си перфектен!!!
  4 за един ден! Браво! Брилянтен си!!!

 10. 10 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Толкова некадърен и открито корумпиран министър като Нено Димов в историята на България едва ли е имало.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK