Страх и неяснота: британците в ЕС осъзнават, че е време за действие

Британското посолство в Берлин

© Asscociated Press

Британското посолство в БерлинСлед по-малко от месец Обединеното кралство може да напусне Европейския съюз, но над един милион британски граждани ще останат в него, тъй като не искат заради Брекзит да бъдат принудени да се откажат от живота, който са си изградили на континента.


Досегашният отказ на британския парламент да одобри договореното с блока споразумение за излизане поражда перспективата за хаотичен развод, който може да засегне особено сериозно британците в чужбина, като изведнъж ги лиши от придобивките, които са имали като граждани на ЕС през последните 46 години.


"Много хора може да се окажат в неясна ситуация", казва Джейн Голдинг, председател на организацията "Британци в Европа", която води кампания за правата на британските граждани в ЕС след Брекзит. Дали тези хора ще се окажат в трудно положение зависи от индивидуалните им възможности и от това в коя от 27-те оставащи в ЕС страни живеят, допълва Голдинг.
Няколко правителства, включително френското, испанското, полското и германското, подготвят законови "предпазни мрежи" за британските имигранти в случай на Брекзит без сделка. Британските пенсионери обаче продължават да нямат гаранции, че пенсиите им ще са защитени, професионалната квалификация на лекари, учители и архитекти може вече да не се признава, реципрочните споразумения за здравно осигуряване може да бъдат замразени, а британците, кандидатстващи за работа в ЕС, бяха предупредени, че молбите им имат малки шансове, докато не бъдат уредени отношенията за времето след Брекзит. Някои от предполагаемите 1.3 милиона британски граждани на континента


бавно започват да осъзнават, че е време да се действа.


"Има хора, които вече са наистина много обезпокоени и потиснати от всичко това, но има и други, което се надяват, че накрая всичко ще бъде наред. Колкото по-вероятно става напускането без сделка, толкова по-малко ще стават хората, заровили глава в пясъка", отбелязва Голдинг пред АП.


Във влажната и ветровита понеделнишка нощ тази седмица няколкостотин британци, някои от тях - стиснали здраво виненочервените си европейски паспорти - се събраха в общината в Берлин, надявайки се германските и британските служители да им дадат яснота и сигурност във връзка с бюрократичните изисквания за оставане след Брекзит.


Джошуа Спригс, актьор, занимаващ се и с дублаж, дошъл заедно с двама приятели, казва, че много хора не знаели какво всъщност ги очаква, независимо от информацията в социални медии като "Редит" и "Фейсбук" или на сайта на британското посолство. "Наистина е трудно да се получи ясна информация", споделя Спригс. Тук ми отговориха на повече въпроси, отколкото в Обединеното кралство", допълва той.


Властите в германската столица призоваха британците да се регистрират до 29 март, когато се очаква Великобритания да напусне ЕС. "Това е единственият начин да са сигурни, че няма да се сблъскат с правни спънки, когато настъпи Брекзит, независимо дали това ще стане със или без споразумение", казва Енгелхард Мазанке, който ръководи бюрото, обработващо разрешителните за постоянно пребиваване на чужденци в Берлин.


Досега са се регистрирали само около 7 хил. от общо 18 хил. британски граждани в Берлин, допълва той. Онези, които не се регистрират, може да се наложи да напуснат страната през юли след тримесечен гратисен период. Дори на онези, които кандидатстват, може да се наложи да чакат до ноември за разрешително за постоянно пребиваване, което може да ги лиши от възможността да пътуват извън Германия за няколко месеца.


Мазанке казва, че властите се надяват да се избегне такова развитие, но нещата до голяма степен зависят от това дали Лондон ще одобри споразумението за напускане, договорено с Брюксел миналата година. Липсата на правна сигурност за трите милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, в случай на Брекзит без сделка кара много правителства в ЕС да не поемат официални ангажименти. Въпреки разочарованието в ЕС от позицията на британското правителство,


на континента има симпатия и отзивчиво отношение


към британските имигранти. Лин Нодегър, копирайтър на свободна практика, живееща в баварския град Вюрцбург, е получила автоматично правото да живее и работи навсякъде в ЕС, когато преди 20 години се преселила от Шотландия в Германия. Надделялото на косъм на референдума през 2016 г. решение Великобритания да напусне 28-членния блок я поставило пред перспективата след Брекзит да бъде третирана като гражданин на трета страна.


Предприемайки нехарактерна за германската бюрокрация стъпка, градските власти дали на Нодегър телефоните си и й предложили да помогнат с каквото могат, когато наскоро кандидатствала за германско гражданство - процедура, усложнена от факта, че пребиваването й в страната е било прекъсвано от продължителни престои в чужбина.


"Те спазват буквата на закона, но наистина правят всичко възможно да помогнат", казва тя в интервю по телефона за АП. Нодегър отбелязва, че положителният й опит може да се дължи отчасти на факта, че е европейка, говори свободно немски с местен баварски акцент и че е толкова озадачена от Брекзит, колкото и хората, работили по нейния случай. "Няма каквото и да било чувство на злорадство", казва Нодегър, използвайки немската дума "шаденфройде". "Има само много съчувствие към британците, принудени да поемат по този път", добавя тя.


Мазанке от имиграционната служба казва, че Берлин е щастлив да помогне на всеки, който е превърнал града в свой дом и допринася за неговото благополучие и растеж. "Това включва и много британци. Искаме да им помогнем по всякакъв възможен начин и се радваме на всеки британец, който остава", подчертава той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK