Страх и неяснота: британците в ЕС осъзнават, че е време за действие

Британското посолство в Берлин

© Asscociated Press

Британското посолство в БерлинСлед по-малко от месец Обединеното кралство може да напусне Европейския съюз, но над един милион британски граждани ще останат в него, тъй като не искат заради Брекзит да бъдат принудени да се откажат от живота, който са си изградили на континента.


Досегашният отказ на британския парламент да одобри договореното с блока споразумение за излизане поражда перспективата за хаотичен развод, който може да засегне особено сериозно британците в чужбина, като изведнъж ги лиши от придобивките, които са имали като граждани на ЕС през последните 46 години.


"Много хора може да се окажат в неясна ситуация", казва Джейн Голдинг, председател на организацията "Британци в Европа", която води кампания за правата на британските граждани в ЕС след Брекзит. Дали тези хора ще се окажат в трудно положение зависи от индивидуалните им възможности и от това в коя от 27-те оставащи в ЕС страни живеят, допълва Голдинг.
Няколко правителства, включително френското, испанското, полското и германското, подготвят законови "предпазни мрежи" за британските имигранти в случай на Брекзит без сделка. Британските пенсионери обаче продължават да нямат гаранции, че пенсиите им ще са защитени, професионалната квалификация на лекари, учители и архитекти може вече да не се признава, реципрочните споразумения за здравно осигуряване може да бъдат замразени, а британците, кандидатстващи за работа в ЕС, бяха предупредени, че молбите им имат малки шансове, докато не бъдат уредени отношенията за времето след Брекзит. Някои от предполагаемите 1.3 милиона британски граждани на континента


бавно започват да осъзнават, че е време да се действа.


"Има хора, които вече са наистина много обезпокоени и потиснати от всичко това, но има и други, което се надяват, че накрая всичко ще бъде наред. Колкото по-вероятно става напускането без сделка, толкова по-малко ще стават хората, заровили глава в пясъка", отбелязва Голдинг пред АП.


Във влажната и ветровита понеделнишка нощ тази седмица няколкостотин британци, някои от тях - стиснали здраво виненочервените си европейски паспорти - се събраха в общината в Берлин, надявайки се германските и британските служители да им дадат яснота и сигурност във връзка с бюрократичните изисквания за оставане след Брекзит.


Джошуа Спригс, актьор, занимаващ се и с дублаж, дошъл заедно с двама приятели, казва, че много хора не знаели какво всъщност ги очаква, независимо от информацията в социални медии като "Редит" и "Фейсбук" или на сайта на британското посолство. "Наистина е трудно да се получи ясна информация", споделя Спригс. Тук ми отговориха на повече въпроси, отколкото в Обединеното кралство", допълва той.


Властите в германската столица призоваха британците да се регистрират до 29 март, когато се очаква Великобритания да напусне ЕС. "Това е единственият начин да са сигурни, че няма да се сблъскат с правни спънки, когато настъпи Брекзит, независимо дали това ще стане със или без споразумение", казва Енгелхард Мазанке, който ръководи бюрото, обработващо разрешителните за постоянно пребиваване на чужденци в Берлин.


Досега са се регистрирали само около 7 хил. от общо 18 хил. британски граждани в Берлин, допълва той. Онези, които не се регистрират, може да се наложи да напуснат страната през юли след тримесечен гратисен период. Дори на онези, които кандидатстват, може да се наложи да чакат до ноември за разрешително за постоянно пребиваване, което може да ги лиши от възможността да пътуват извън Германия за няколко месеца.


Мазанке казва, че властите се надяват да се избегне такова развитие, но нещата до голяма степен зависят от това дали Лондон ще одобри споразумението за напускане, договорено с Брюксел миналата година. Липсата на правна сигурност за трите милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, в случай на Брекзит без сделка кара много правителства в ЕС да не поемат официални ангажименти. Въпреки разочарованието в ЕС от позицията на британското правителство,


на континента има симпатия и отзивчиво отношение


към британските имигранти. Лин Нодегър, копирайтър на свободна практика, живееща в баварския град Вюрцбург, е получила автоматично правото да живее и работи навсякъде в ЕС, когато преди 20 години се преселила от Шотландия в Германия. Надделялото на косъм на референдума през 2016 г. решение Великобритания да напусне 28-членния блок я поставило пред перспективата след Брекзит да бъде третирана като гражданин на трета страна.


Предприемайки нехарактерна за германската бюрокрация стъпка, градските власти дали на Нодегър телефоните си и й предложили да помогнат с каквото могат, когато наскоро кандидатствала за германско гражданство - процедура, усложнена от факта, че пребиваването й в страната е било прекъсвано от продължителни престои в чужбина.


"Те спазват буквата на закона, но наистина правят всичко възможно да помогнат", казва тя в интервю по телефона за АП. Нодегър отбелязва, че положителният й опит може да се дължи отчасти на факта, че е европейка, говори свободно немски с местен баварски акцент и че е толкова озадачена от Брекзит, колкото и хората, работили по нейния случай. "Няма каквото и да било чувство на злорадство", казва Нодегър, използвайки немската дума "шаденфройде". "Има само много съчувствие към британците, принудени да поемат по този път", добавя тя.


Мазанке от имиграционната служба казва, че Берлин е щастлив да помогне на всеки, който е превърнал града в свой дом и допринася за неговото благополучие и растеж. "Това включва и много британци. Искаме да им помогнем по всякакъв възможен начин и се радваме на всеки британец, който остава", подчертава той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Цирка е пълен и британците го осъзнават много добре.
  Днес си говорих с британски граждани относно този въпрос и всички бяха съгласни, че това е пълен фарс, че целия свят с ОСНОВНИЕ им се смее и че техните политици са абсолютни некадърници.
  Наясно са и че всъщност не знаят какво искат, политиците им.

  Модератора е неадекватен!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Защо се обръщат към европейските държави, да ходят да питат Мей.

 3. 3 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  20 дена остават, а те тепърва започват "бавно да осъзнават"? Не го вярвам.

 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Любопитно

  До коментар [#1] от "Ivan_":

  А тези британски граждани, с които си говорил,
  случайно да са бивши съветски/руски поданици?

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5136 Любопитно

  Ако не се лъжа около 52% го искаха на референдум и си получиха искането.

 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Британците тотално откачиха!

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#4] от "Practic":

  Съжелявам но не ти разбирам въпросът?
  Ако може някак си да доуточниш, какво точно те интересува?

  Единственно едни от тях споменаха, че имат прителка семейна която се е омъжила за датчанин и е взела датско поданство преди години и сега била доволна от това свое решение.

  Та, когато си говоря с британци, някой път уточняват дали са англичани или шотландци ... но досега никой не ми е предоставял родословието си до христа, че да разберем аджеба какви корени има.
  Виж всички са били родени на острова, с изключение на един, който е бил роден в тайланд и на 3 години са отишли във Великобритания, сега е над 70 годишен, ще го питам може пък попътем да е минал през СССР.

  Модератора е неадекватен!
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Участвам в дългогодишен проект с едни прекрасни английски колеги и неотдавна юридическият им отдел провери какви биха били последиците от твърд Брекзит за бъдещето на проекта. Отговорът: никакви. А на тези, всеки ден пишат за ужас и паника, им плащат от друго място.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "След по-малко от месец Обединеното кралство може да напусне Европейския съюз"

  Може? Нали уж беше сигурно. BeLEAVE, Independence day това онова

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#8] от "zyb18561487":

  На британските пенсионери които живеят в държави от ЕС ли им плащат от друго място?

  Ти въобще успял ли си да разбереш за какво се пише във статията?

  Модератора е неадекватен!
 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#8] от "zyb18561487":

  На британските пенсионери които живеят в държави от ЕС ли им плащат от друго място?

  Ти въобще успял ли си да разбереш за какво се пише във статията?

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#8] от "zyb18561487":

  На британските пенсионери които живеят в държави от ЕС ли им плащат от друго място?

  Ти въобще успял ли си да разбереш за какво се пише във статията?

  Модератора е неадекватен!
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Участвам в дългогодишен проект с едни прекрасни английски колеги и неотдавна юридическият им отдел провери какви биха били последиците от твърд Брекзит за бъдещето на проекта. Отговорът: никакви. А на тези, всеки ден пишат за ужас и паника, им плащат от друго място.
  —цитат от коментар 8 на zyb18561487


  Юридическият им отдел е от пълни некадърници, които трябва да бъдат уволнени на минутата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ivan_":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  За това са си виновни самите те!И в крайна сметка ще "клекнат" пред ЕС..............и тогава ще станат още по-жалки и смешни в очите на цивилизования свят!

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  За къде са се разбързали, има още 3 седмици.

 16. 16 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Е, не е коректно това което пишеш.
  Не знаеш какъв е проектът, може наистина да не му повлияе Брекзит.

  Модератора е неадекватен!
 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  До коментар [#5] от "Peni Nikol":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Интересната подробност е , че за да стане факт/като законо- обвързващ резултат/ трябваше поне 75 % от имащите право на глас да гласуват или/и/ поне две-трети да са гласували за излизане от ЕС!Нито едното от тези две неща не бяха спазени и самите късогледи и меко казано тъпи британски политици задвижиха Брекзит ................без да са наясно какво точно искат и как да го постигнат!!!!Най-просто казано " островна идиотия"!!!!

 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#14] от "bat_plamen":

  От хората от статията много малко са гласуване ЗА напускане.
  В крайна сметка това са британци които не живеят във Великобритания по тяхно желание. И учудващо, сериозен процент от тях не са тук заради по-хубавия климат, просто не им е харесвал животът във Великобритания...

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ivan_":

  Не може да не се повлияе. Няма такъв филм. Абсолютно цялата икономика ще бъде засегната, без изключение.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Збогом Ишиас!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#19] от "EU defender":

  Е, щом казваш...
  Ако е проект към краят си, с осигурен бюджет и независим от регулации какво да му повлия въпросната промяна?

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  До коментар [#18] от "Ivan_":

  Но все пак и на Острова взеха да "изтрезняват"!

 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#22] от "bat_plamen":

  Лошото е, че са на етапа на силен и болезнен махмурлук:)
  И май незнаят дали няма да прминат директно към мигрена без шанс за излекуване:)

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Твърде късно хората разбраха за хаоса, лъжите и недомислиците

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Твърде късно хората разбраха за хаоса, лъжите и недомислиците
  —цитат от коментар 24 на penetrating


  Може да е късно, ама пък ще е за дълго!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2226 Весело

  До коментар [#8] от "zyb18561487":"Участвам в дългогодишен проект с едни прекрасни английски колеги и неотдавна юридическият им отдел провери какви биха били последиците от твърд Брекзит за бъдещето на проекта. Отговорът: никакви. А на тези, всеки ден пишат за ужас и паника, им плащат от друго място."

  Откъс от скеч:
  - И какво стана?
  - Всичко е наред, човект каза - ще видим!
  :)
  Интересно, какво са "проверили" колегите от юрЕдическия отдел, след като цялото ОК не знае какво, аджеба, става?! Барабар с Парламентът им! Може би са "врачки"-те на "юридическият" им отдел?!
  Може би звучи грубо, но заради такива "юристи", като Фараж & "народняци", виланите ще чакат да се сбъднат мечтите им за миналото величие на ОК!
  Старо знание е, че: "Каквото сам си направиш, дори и врагът ти няма да може!"
  Та дай Боже да не съм прав, ама надали!

 27. 27 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Няма каквото и да било чувство на злорадство", казва Нодегър, използвайки немската дума "шаденфройде". "Има само много съчувствие към британците, принудени да поемат по този път", добавя тя.""

  "Наистина е трудно да се получи ясна информация", споделя Спригс. Тук ми отговориха на повече въпроси, отколкото в Обединеното кралство", допълва той."

  Британските гранитни плочи е хубаво да се вслушат в техните сънародници живеещи в ЕС.
  Да отлагат за по-дълго време и нов референдум.
  Или Мей да бъде принудена да денонсира задействането на процедурата по чл. 50

 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Опа! След като досадиха и на птичките и вдигнаха олелия до небето, започнаха да осъзнават. Бавничко топлят, ама все пак!

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#19] от "EU defender":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 30. 30 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 426 Весело

  Нагледен пример, до какво води 'пряката демокрация чрез РЕФЕРЕНДУМ' предложена преди време от Учиндолският експерт.
  Ама доста такива и от тукашния форум още му се връзват, без да си дават сметка, че ако го бяха приели, при нас положението щеше да е още по-кафяво и миризливо, като си знаем 'мъдрия' електорат....

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 31. 31 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Ясно е че навсякъде в ЕС са толерантни към британците ... по-интересно ще стане ако ВБ излезе без сделка или само с търговско споразумение и започнат да гонят европейскате граждани от там.
  Понеже нали поляци,българи и пр.са им виновни за всичко.

 32. 32 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Кога почваме да отваряме в Англия фирму за съдействие за българска виза :-)

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#31] от "lynyrds":

  Не ми се вярва някой да бъде изгонен от ОК дори и при твърд Брекзит. Но безспорно ще е много по-трудно да се получи разрешение за работа. Освен за пакистанци, де!

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#32] от "blondofil":

  Няма да има визи със сигурност!

 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Стига сте плашили хората! Живот има и извън ЕС.

 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":Е, не е коректно това което пишеш.Не знаеш какъв е проектът, може наистина да не му повлияе Брекзит.
  —цитат от коментар 16 на Ivan_


  Ми половината ми заплата идва оттам, а дифендърите се тревожат повече от мен. Щото им иде по вътрешно убеждение и не се нуждаят от връзка с реалността.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Свобода или Смърт!! Да кажем НЕ на омразната Гейропейска Бюрокрация и ДА на независима Великобритания далеч от всички поробители!

  Марс е изконна Американска територия!
 38. 38 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Най-хубавото е, че на Континента няма злорадство или злоба към англичаните и недалновидното им решение. Така са решили - да си носят последствията. Никой не ги гонеше. И дано по-бързо отрезнеят като видят минусите и да се върнат към ЕС. Има други страни, които повече заслужават подобна съдба.

 39. 39 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#8] от "zyb18561487":

  Ти на кой клон в дървовидната струтура на проекта седиш? Звучиш, като "чистачката питала шефа". И отговорът е такъв.

 40. 40 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 362 Весело

  До коментар [#8] от "zyb18561487":
  то не всички англичани в ЕС участват в проекти - "демек са архитекти"... за тия, другите англичани, става въпрос.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 41. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#8] от "zyb18561487":
  “А на тези, всеки ден пишат за ужас и паника, им плащат от друго място.”
  ——-
  Личи си. В цялата тази истерия се чувства нещо абсурдно. Питам се само:каква е целта на всичко това? Кому служи?

  Мърфи е оптимист!
 42. 42 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Цирка е пълен и британците го осъзнават много добре.Днес си говорих с британски граждани относно този въпрос и всички бяха съгласни, че това е пълен фарс, че целия свят с ОСНОВНИЕ им се смее и че техните политици са абсолютни некадърници.Наясно са и че всъщност не знаят какво искат, политиците им.
  —цитат от коментар 1 на Ivan_


  Аз говоря и слушам много и най-различни британски граждани и всичките те не знаят какво искат. Всеки си интерпретира нещата както му се иска и се карат едни други по ужасен начин. Нещата са много тревожни, защото гражданите на Великобритания са разделени точно по начина, по който са разделени и в Парламента. Техните депутати са олицетворение на собствените им искания, обръкани сигнали и неяснота по въпроса. Всички статистики показват, че са дълбоко разделени по отношение на Брекзит, а в самия Брекзит - как да стане той - има още по-голямо разделение. Така че не разбирам какво само плюят по политиците си, след като самите те говорят същите глупости. Мислили, че като кажат "искаме да излизаме" и ще излязат - сякаш не са подписвали споразумние, сякаш няма закони, сякаш когато държава кандидтства в ЕС не преминава през процедури и години преди да я приемат - за да може да има плавен преход и адаптация към институциите. Ми нормално е и обратният процес да е същият - не ЕС е конфигурацията, която кандидаства или излиза, а обратното - държавите изявяват желанието да бъдат членки или да си тръгнат според правилата, които подписват. Така че да не се правят на ударени британците как не им обяснили и как не разбирали нещата - напротив, много ясно си се разбира, само че едните се отдадоха на популизъм, другите на подигравки към ЕС, третите не разбраха какво се случи и не отидоха да гласуват. И после 17 млн определят съдбата на 70 млн-на държава! Не, за всичко са виновни хората - сами си го направиха това с високомериото си, с глупостта си и с невежеството си. Никой друг не им е винове.

  На фона на всичко това един нов Референдум ще бъде унищожителен за тях - казвам с най-голямо съжаление и състрадание към хората там.

  На тази безпътица винаги ще има само едно решение - но то няма да удовлетвори всички тези многобройни страни и затова и не го взимат. За политиците им говоря. Трудно им е - ще има протести, побои и т.н. И в момента се чудят какво да правят и затова и не могат да подадат на премиера си какво искат и тя не може да отиде в Брюксел и да даде окончателното им решение. Незавидна позиция за който и да е политик. По-късно сигурно ще се учи в учебниците по история.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK