ЕС продължава да се върти в кръг с реформата на правото на убежище

Димитрис Аврамопулос

© Reuters

Димитрис АврамопулосСтраните членки на Европейския съюз вчера за пореден път демонстрираха различията си във връзка с реформата на правото на убежище, предаде "Франс прес". В Брюксел вътрешните министри на 28-те страни членки констатираха липсата на напредък с разпределянето на отговорността по приемането на кандидати за убежище и с реформата на пораждащия противоречия Дъблински регламент.


"Все още не е постигнат консенсус. По тази причина ще се фокусираме върху други въпроси" на внушителната реформа на правото на убежище, заяви румънският вътрешен министър Кармен Даниела Дан, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС.


Няколко държави, сред които Франция и Германия, и Европейската комисия призоваха на срещата да бъдат разгледани други, пораждащи по-малко спорове въпроси, като създаване на "истинска европейска служба по предоставянето на убежище" или включване в базата данни "Евродак" на пръстови отпечатъци на мигранти.
Трябва "възможно най-бързо да бъдат приети" текстовете, по които бе отбелязан напредък, без да се чака хипотетично споразумение за нов Дъблински регламент, заяви френският държавен секретар към министъра на вътрешните работи Лоран Нунес на дебат с колегите си.


"Трябва да бъдат приети готовите инструменти. Това ще създаде у съгражданите ни усещането, че сме готови да преминем към действие" по въпроса с миграцията, отбеляза германският вътрешен министър Хорст Зеехофер.


Паралелно с това съществува "голяма необходимост да продължим работата по реформата на Дъблинския регламент", тъй като европейската система за предоставяне на убежище" страда от сериозни пороци, които трябва да бъдат отстранени", каза Нунес.


Тази тема е една от основните в публикувания неотдавна план на френския президент Еманюел Макрон, съдържащ призив за реформа на европейските правила за свободно движение и за хармонизация на правилата за предоставяне на убежище.


Няколко страни обаче, сред които Италия, Полша и Унгария, се обявиха против поетапната реформа на правото на убежище. Те дадоха да се разбере, че ако няма реформа на Дъблинския регламент, въобще няма да има реформа в тази област.


Според италианското правителство предлаганата сега реформа не води до съществена промяна на Дъблинския регламент. Той запазва негативното си действие за страните, в които кандидатите за убежище първоначално са влезли в ЕС, защото именно тези страни трябва да разгледат молбите на кандидатите. Държавите от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария, Словакия) отхвърлят реформата заради предвидените в нея задължителни мерки за солидарност със страни като Гърция и Италия.


Въпреки противоположните интереси съществува "съюз между страните от Вишеградската четворка и държавите от първата линия", който блокира напредъка по въпроса с правото на убежище, твърди дипломатически източник.


Без съгласие преди изборите


Съветът на ЕС по вътрешни работи заседава за последен път вчера преди изборите за евродепутати през май, без да успее да постигне съгласие по промяната на правилата за миграцията, съобщи след заседанието еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.


Не бързаме да постигнем някакво споразумение преди изборите, искаме да решим проблеми, които стоят пред нас отдавна, добави той. По неговите думи всички промени в областта на миграцията са важни, затова Европейската комисия не би подкрепила частични решения.


Той изрази "предпазлив оптимизъм", че решение по въпроса за европейската гранична служба "Фронтекс" ще се постигне преди изборите. Еврокомисията предлага държавите в ЕС да осигурят 10 хил. граничари, които да бъдат на постоянно разположение и да поемат задачи в страните, където възникне кризисна обстановка.


Аврамопулос призова за спешно въвеждане на общоевропейска система за пресичане на дезинформацията. Той настоя това да се случи преди изборите, защото гражданите трябва без външно влияние да участват в излъчването на следващия Европейски парламент. По неговите думи се предвижда всички държави в ЕС, засекли дезинформация и опити за външно влияние, да съобщават това на останалите в Общността и така противодействието да бъде съгласувано. Аврамопулос призова платформите в интернет да проявят съответната отговорност. /БТА

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1948 Весело

  Както и да се вътиш, задникът си остава отзад.

  подпис
 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1685 Весело

  Ес гризе дървото.

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Европейските глобалисти всякак се мъчат да узаконят преселението на народите от Африка и Мала Азия в Европа.

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  "Паралелно с това съществува "голяма необходимост да продължим работата по реформата на Дъблинския регламент", тъй като европейската система за предоставяне на убежище" страда от сериозни пороци, които трябва да бъдат отстранени", каза Нунес."

  Това безспорно е така. И ЕС, ЕК и ЕП трябва да направят така, че да реформират сегашната твърде либерална политика на ЕС по отношение на миграцията.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  "Паралелно с това съществува "голяма необходимост да продължим работата по реформата на Дъблинския регламент", тъй като европейската система за предоставяне на убежище" страда от сериозни пороци, които трябва да бъдат отстранени", каза Нунес."

  Това безспорно е така. И ЕС, ЕК и ЕП трябва да направят така, че да реформират сегашната твърде либерална политика на ЕС по отношение на миграцията.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  Ще ви се. И от 1917 все погребвахте капитализЪма, а тойк взе че оцеля.

  По темата. Правото на убежище е толкова чувствитрелна политическа тема, че е над силите на децентрализирана група от държави, каквато е ЕС. Напомня ми на Свещената Римска Империя от последния й етап - 1648 - 1806, когато, ако не броим помпозните имперски сеймове за избор на император във Франкфурт на Майн, практически централна власт няма.
  Т.е., ако Европа не заприлича малко повече на конфедерация и централните институции нямат повече власт в определянето на всеобщо задължителна външна политика, обща армия, задължителен валутен съюз и данъчни правила и общи полицейски сили, няма как да има обща миграционна политика.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  Ора трябват, ора.... ама млади....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Проблемът няма да бъде решен докато няма съпричастие. Ние имаме интерес от него, Орбан и другите популисти - нямат.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  А, здрасти. Европа теоретизира по меркелски, но практикува предимно по орбански. Самата Меркел пък се цупи на Тръмп заради "Америка фърст", докато всичко, което прави, е "Джърмани фърст". Юбер алес.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#5] от "Иво":

  Честит 8- март 😂😂😂 га га га

 11. 11 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 272 Неутрално

  След изборите като изметем левите лумпени всичко ще си дойде по местата...

 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  "Аврамопулос призова за спешно въвеждане на общоевропейска система за пресичане на дезинформацията."

  1984 - Паневропейско министерство на истината?

  Колко години не може да се намери "приемливо решение на мигрантската криза"
  Ми как да се намери, като сегашните европолютици са част от проблема.
  Айде метла, нещастници!

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Право на убежище може да се търси в Африка, Азия и Америките. Защо трябва да уреждаме със закони изчезването на Европа?

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 14. 14 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Проблемът няма да бъде решен докато няма съпричастие. Ние имаме интерес от него, Орбан и другите популисти - нямат.
  —цитат от коментар 8 на penetrating


  Викаш,в наш интерес е да ни натресат квотно хиляди мигранти.Интересно.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Днешното ръководство на Европейския Съюз не е в състояние да реши проблемите в Дъблинския регламент. Този регламент е продукт на широкия съвет на Европа, включващ е Путинова Русия. В него доминира/ха/ ляво-либералните виждания, чиито символ у нас беше договорът между Луканов и Сорос. Днес тези виждания бяха манифестирани от Станишев и Малинов с общата им позиция срещу Орбан и Фидес.

  Изясняване на разликите между мигранти и бежанци, строго дефиниция на бежанци като хора, чиито живот е застрашен, могат да се получат само при осъвремено ръководство на Европа. Ръководство, в което Луканов и Сорос, Станишев и Малинов, ще участват с актуалното си обществено "тегло".

  Ляво-либерализмът на амнистията на Станишев се оттича. Идва ред на консервативните идеи, страстно унищожавани у нас още от управлението на Филип Димитров и демонстрирани в отношението към него.

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Проблемът няма да бъде решен докато няма съпричастие. Ние имаме интерес от него, Орбан и другите популисти - нямат.
  —цитат от коментар 8 на penetrating


  До коментар [#8] от "penetrating":

  Такова "съпричастие" у нас имаше по отношение на Мултигруп и тяхната "икономика на паяка". Манифестира по времето на Беров, който пък казват, че бил активист на Сорос. Напълно логично след осветените връзки на Сорос с Луканов.
  Със здраве

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#6] от "PavelCZ":

  Без солидарност няма ЕС !
  За това трябва бързо да се реформира на скорости/ядра и съответните превилегии и ангажименти ! Всяка жаба да си знае гьола.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Весело

  До коментар [#10] от "кокошката":

  Хахаха... не съм жена като теб да празнувам 8 март, честит ти на тебе празник кокошчице Венцислава! Хахаха.... :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Весело

  До коментар [#11] от "кокошката":

  Само в твоите кокоши фантазии подобен сценарий би се реализирал. На предстоящите евроизбори първа партия ще бъде ЕНП, втора ПЕС, трета АЛДЕ, четвърти Зелените, а вие крайно десните маргинали някъде 5-6 място.... и още 5 годинки ще висите в опозиция, където вие мястото впрочем. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Вижте как турболибераста Трюдо е решил проблема. Мигрантите /незаконни разбира се/ са в хотел Радисън /вече 3 години/, а местните бездомници спят под мостовете на отрицателни темепратури. Найс а.

  Междудрогото защо не ни иформирате за неволите на Трюдо? Яко с сгазил лука и май ще подава оставка и ще ходи в затвора. :-) Ама тук комунистите мълчат все едно нищо не се е случило!! Ако беше Тръм, еххее, щяха да са ни проглушили ушите.

 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#17] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Доколкото познавам европейската история, с чиста солидарност не става. Солидарността проработва, само ако е подкрепена с авторитета на някаква централна власт.
  Иначе съм съгласен с Вас, че без солидарност няма да стане.

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 288 Весело

  "Въпреки противоположните интереси съществува "съюз между страните от Вишеградската четворка и държавите от първата линия", който блокира напредъка по въпроса с правото на убежище, твърди дипломатически източник."

  Бетон марка.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  До коментар [#16] от "plebs":

  Мултигруп няма нищо общо с това което мам предвид. Ние сме франична държава. Вишеградските - не са. Когато настъпят мигрантите според Дъблинското споразумение - ще останат при нас и вишеградция няма да искат дда приемат дял от тях. За това говоря

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK