Наследничката на Меркел се обяви против идеята на Макрон за минимална заплата в ЕС

Наследничката на Меркел се обяви против идеята на Макрон за минимална заплата в ЕС


Лидерът на германския Християндемократичен съюз (ХДС) се обяви против няколко от основните идеи, предложени от френския президент Еманюел Макрон за реформиране на Европа.


Анегрет Крамп-Каренбауер, която през декември наследи начело на партията канцлера Ангела Меркел, отговори със статия във в."Велт ам Зонтаг" и в нея изразява и съгласие с някои от предложенията на Париж. Основната линия, която Крамп-Каренбауер продължава, е че Берлин е против прекалена централизация на ЕС и има малко по-разлчна визия за икономическото засилване на съюза.


Според нея наистина има нужда от реформиране на миграционната политика, но тя отхвърля идеи като въвеждането на европейска минимална работна заплата, адаптирана към нуждите на всяка страна, както и опитите колективно да се носи отговорност за дълговете на конкретна страна член, разказва "Ройтерс".
"Нашата Европа трябва да стане по-силна. Но европейски централизъм, колективизация на дълговете, европеизация на социалните системи и минимална заплата биха били погрешен път", заявява тя в статията.


Според Крамп-Каренбауер, която е протеже на Меркел и се смята, че има водеща позиция за наследяването ѝ като канцлер, би трябвало вътрешният банков пазар на ЕС да осигури на европейския бизнес средства.


Освен това финансирането на нови технологии би трябвало да става чрез общ за всички в ЕС бюджет за иновации.


За подсилване на икономиката трябва също да се затворят вратичките в данъчните законодателства на съюза и да се въведе цифров данък на базата на модела, предложен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


Акцентът при миграционната политика трябва да е върху справяне с причините за имиграция на мястото, от което хората тръгват да бягат. Нужно е да се защитават добре външните граници на ЕС, но и да има система за приемане на получилите убежище, която да ги разпределя справедливо между страните.


В допълнение Крамп-Каренбауер настоява в бъдещете ЕС да получи място на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. С тази привилегия разполагат единствено САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания. Това означава, че след Брекзит единствената страна от ЕС, която ще е с право на вето върху решенията на съвета, остава Франция.


Статията на лидера на ХДС запълва мълчанието на Берлин, оставено от Меркел след публикуването на статията на Макрон. Нейният говорител каза единствено, че Германия подкрепя дискусиите за бъдещето на Европа. Крамп-Каренбауер реагира на натиска от партията пгермански олитически лидер да заеме позиция по предложенията на френския президент.

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Разумно. Прагматизъм. 👏

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Неутрално

  По-смислените идеи май идват от Германия засега.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 504 Неутрално

  нормални аргументи, но слаби; би следвало отговорът да бъде нещо от типа - наглото комуне Микрон предлага убийството на Европа - затова нека го обесим на първото дърво!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 4. 4 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Разумни доводи, но нещо не ме кефи АКК..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 5. 5 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Нищо изненадващо.
  Всеки ще дърпа юргана към себе си.
  Накрая открити ще останат пак краката на малките.

  Не ща да влизам у затвора!
 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1504 Разстроено

  На Германия, за съжаление, изглежда и липсва волята да е истински лидер на Европа. Изграждането на една по-силна Европа изисква решителност от всички ни, но и поемане на отговорности (включително и финансови), които единствено държави като Германия и Франция са в позиция да направят. Вместо това надделява разпокъсаността на интересите, а както знаем не е това, което прави силата.

 7. 7 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Моето лично мнение по заявленията на Анегрет:
  -- тя отрича колективизацията на дълговете - съгласен съм с нея
  -- финансирането на нови технологии би трябвало да става чрез общ за всички в ЕС бюджет за иновации - не съм съгласен
  -- акцентът при миграционната политика трябва да е върху справяне с причините за имиграция на мястото, от което хората тръгват да бягат - съгласен съм
  -- тя отхвърля идеята за европейска минимална работна заплата - не съм съгласен с нея
  -- ЕС да получи място на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН - по-скоро самата Германия трябва да получи такъв статут, заедно с Япония
  -- централизъм - не, да живее федерализацията на ЕС
  Най-много ми харесва това, че крива или права, Анегрет Крамп-Каренбауер високо и ясно си казва мнението, а не разтяга локуми като комсомолската секретарка Меркел и не се изтъква като майка-закрилница на германските концерни. Само бъдещето може да покаже Анегрет ще запази ли борческия си, лидерски облик, демонстриран в момента, или бавно ще се превърна в досаден епигон на кака си.

 8. 8 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Нищо изненадващо. Всеки ще дърпа юргана към себе си. Накрая открити ще останат пак краката на малките.
  —цитат от коментар 5 на Батко и Малчоганчо


  Може "краката на малките" да се окажат първи на студа (те и сега не са на най-топлото място). Но накрая юргана ще се скъса и за всички от европейското семейство ще стане по-зле, защото Европа не е света.

 9. 9 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamen_b":

  Прекалено сте тактичен, колега!
  Обединена Германия се оказа относно източните си съседи в положението на Съединените щати спрямо нея самата през далечната четиридесет и пета година. Нейната силна позиция и осигуряваше възможността да продължи еквивалента на ,,Плана Маршал” за източноевропейските нации. Германско дългосрочно влагане на многоцелеви капитали, основано върху изстрадана пазарна интелигентност във ,,фронтовите” държави, разположени между Балтийско и Черно море, щеше да ги укрепи като западен бастион, с лекота отбиващ всяко хибридно домогване. Така щеше да бъде постигната и съкровена национална цел: постепенното повишаване на западащата германска конкурентоспособност, навреме подсилена с източна креативност и жажда за пазарна изява. Нямаше да бъде трудно: германският тип капитализъм за разлика от англо-американския либерален модел стои много близо до бившия комунистически свят - не само географски, а и в психологически и идеологически план.
  През деветдесетте години без никакво двоумение групово кривнаха настрани именити стълбове на германското стопанство. Парите не миришат: още преди световната криза знакови финансови институции и промишлени компании станаха антистандарти на западните принципи. Германски водещи икономически и политически дейци намериха общ език с постсъветските олигарси и ,,нови дворяни” още по-лесно, отколкото с предшествениците им. Някогашната концепция за конвергенция на системите се изроди в колаборационистка симбиоза.
  ,,Ост-Аусшус”...

 10. 10 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 932 Неутрално

  към това трябва да се върви, но, съгласен съм, не може да стане изведнъж. изобщо, в момента наистина е страхотна неразбория и всеки тегли черджето към себе си. пак казвам, консолидация на Европа е дневният ред, а не проблемите с навлеците и извратеняците. впрочем на тази дама ще и мине. след изборите през май. ще се види кой на кого вярва. и какъв дневен ред иска. бедата е, че ще се мине през турбуленция с маса представени несистемни партии - тези, експлоатиращи неадекватността на дневния ред, предлаган от системните. докато на системните не им уврат главите. ще стане. по лесния или по трудния начин. аз съм оптимист. ЕС има бъдеще. общо бъдеще. а не на лобисти неомарксисти от всякакви разцветки - от ЕНП до ПЕС. :)

 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Комунистите не построиха комунизма, но Макрон е на път !!!

 12. 12 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#11] от "valtoro":

  последното, за което можеш да обвиниш бабоебеца, е че е комунист. не е. иска еднавкост при стригането. логично. но трудно постижимо. не и от раз. въпреки всичко, това уеднаквяване в рамките на Европа трябва да е цел наистина. инак ЕС никога няма да заговори на едни глас във външнополитически план, например. ще си остане икономически колос, но политическо джудже. в този дух, обединени европейски въоръжени сили също са необходими. за да не плаща Европа постоянно рекет. ако ще плаща за сигурност, ще я има самостоятелно. а не да плаща за нея чрез съгласие с доста съмнителни политически решения на щатите. това стана особено оèвидно с идването на Тръмп на власт. той иска да се плаща ДВА ПЪТИ. един път политически и втори път директно кеш... :)

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Това е най-слабият пункт в Манифеста на Макрон!!!

 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Клетият Макрон, останаха само две циганки да го хвалят -- Франс Прес и познайте коя е другата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  финансирането на нови технологии би трябвало да става чрез общ за всички в ЕС бюджет за иновации - не съм съгласен
  —цитат от коментар 7 на Practic


  Това означава някой португалски селянин да решава какво да се финансира, а парите да отиват предимно за радикални феминистки изследвания и за ядене и пиене на корем в някой петзвезден хотел в Кипър.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  До коментар [#4] от "Noise":

  "Не ме кефи" е страхотен аргумент! Поздравления!

  По темата: В предложенията на Макрон има и резонни такива. Общоевропейска минимална заплата не е от тях. Аз съм за по-голяма интеграция в ЕС, но това ще отнеме десетилетия.

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamen_b":

  +++!

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2874 Любопитно

  това с "наследничката" не го ли отрекохме като прийом присъщ на работническо дело , БКП и СССР

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Евро-централизъм по немски — само когато и където ни отърва. Според думите на тая гуспожа бедните са грижа на (бедните) държави (“eine Europäisierung der Sozialsysteme und des Mindestlohns wären der falsche Weg”) ама пък грижата за богатите е обща грижа (“müssen wir einen gemeinsamen Binnenmarkt für Banken schaffen”) . Така щяла да направи Америка ... пардон: Европа грейтъгейн ... пардон: по-силна (“Unser Europa muss stärker werden.”) ... Е, поне е неприкрита ... нали е двусмислено чия е тази “наша Европа” ... или е недвусмислено.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  До коментар [#7] от "Practic":

  Интересно ми е как си представяте една и съща минимална заплата в България и в Дания, например!? Освен ако не е % от средната за страната заплата, де. За другите Ви бележки съм ЗА!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Всеки , според възможностите си.

 23. 23 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Крамп-Каренбауер е права за минималната заплата. Богатите икономики нямат нужда от подобна мярка. Търсенето определя предлагането. Ако има търсене за определен вид кадри, заплатите в сектора ще са големи и много над предполагаемата минимална заплата. Ако няма търсене, заплатите ще бъдат ниски. Така работи пазарният механизъм.

  Но аз разбирам Макрон. Да не забравяме, че цяла година онези леви "жълти жилетки" му протестират под прозореца в Париж. Той в момента прави няколко популистки хода, за да успокои ситуацията. Без подкрепата от Берлин, Париж нищо не може да промени. Макрон е наясно с това. Франция и Германия бяха единодушни в едно - да фалират източноевропейските превозвачи и да им откраднат кадрите, които са в недостиг в западните компании. И вече видяхме как това извършва в действие.

  Вече виждам един нов европейски сблъсък, който ще продължи в следващото десетилетие. "Новата Меркел" Крамп-Каренбауер срещу Макрон и ексцентричните му идеи. А баба Меркел вече си подготвя пенсията. По подобие на Желю Желев в последните му 20 дни то мандата не желае да се намесва и прехвърли отговорността на наследничката.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 24. 24 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#15] от "zyb18561487":

  “финансирането на нови технологии би трябвало да става чрез общ за всички в ЕС бюджет за иновации - не съм съгласен
  —цитат от коментар 7 на Practic


  Това означава някой португалски селянин да решава”
  ——
  Е, това си е просто завист. Хубаво, че са го питали Прастиса, нищо че не е от село... може би.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 25. 25 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#4] от "Noise":"Не ме кефи" е страхотен аргумент! Поздравления!По темата: В предложенията на Макрон има и резонни такива. Общоевропейска минимална заплата не е от тях. Аз съм за по-голяма интеграция в ЕС, но това ще отнеме десетилетия.
  —цитат от коментар 16 на vassilun


  Аз смятам пък че точно това предложение е смислено. Да, съгласен съм. Не може да стане веднага. Но към това трябва да се върви. Не е нужно да обяснявам защо. Инак редица нации просто се обезкървяват. Включително България. Нещо повече, те са осъдени на умиране, ако няма хомогенизация. Пенсиите примерно, се плащат солидарно от работещите. Но все по-малко работещи българи ще има в България. Очевидно е. Млади хора, които тепърва ще отглеждат деца, няма да останат тук при тези геноцидни доходи. Това е истински проблем. Не е измислен. Истински е, защото същите тези хора (със съответен образователен ценз, разбира се), полуàват в поти по-голямо заплащане в други държави. Нека не си мислим, è Мутристан може да оцелее в рамките на ЕС. Не може.

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  До коментар [#25] от "Vili Jambov":

  Колега, едно кило домати (а и всичко друго) в Дания струва над 10 пъти повече от същото в България! Ако заплатите се уеднаквят, то всички датчани ще дойдат у нас! 🤣

 27. 27 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "Practic":


  Подобна идеалистична концепция с дълбока историческа препратка не е предлагана в посттоталитарно време. При малко повече реализъм(за съжаление със задна дата) нещата стават в известна степен разбираеми. Същото се отнася и за пресилената симбиоза.
  В този ред на мисли възниква и един въпрос. Дали грешките оправдават ресурсно обезпечение с приспиването на един звяр. С днешна дата се констатира будност и не само.

 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Любопитно

  До коментар [#7] от "Practic":

  Опитвам се да намеря поне една разумна причина Япония или Германия да станат постоянни членки на СС на ООН, опитвам се и не откривам.

  Виж защо да не са веднага се сещам...

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  Не виждам цялостна и единна адекватна политика на Европа в контекста на съвременните предизвикателства нито спрямо Китай, нито спрямо Турция, Иран или Русия ! Подобни " за" и " против" отделни идеи на този или онзи е доста бюрократично и дребнаво поведение и не защото минимална работна заплата за целия ЕС е нещо маловажно, а защото докато спорим за подобни неща, в Източна Украйна бушува война, която няма изгледи да спре скоро, Турция изнудва Европа, Иран открито говори за ракетни системи последна технология, както междувпрочем и Русия, а европейците на тоя фон изглеждат доста гротескно с подобни разногласия. Дамата от снимката изглежда да има малко общо с реалността, извън тази в една уредена европейска страна, каквато е Германия .....

 30. 30 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  Не участвам в спор , за да давам аргументи.Просто не я харесвам и туй то.Има нещо съмнително около нея.Фалшива ми изглежда.Така че, не ме кефи.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 31. 31 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#26] от "vassilun":

  Кой говори всички заплати да се уеднаквят?Говорим за минимален доход.И кой казва , че трябва да е еднакъв навсякъде?!Да ви е минавало през акъла, че ако доходите са като датските, то вероятно ще има промяна и в цените на доматите?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 32. 32 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#31] от "Noise":

  Без да се меся в чужд спор ми се струва за уместно да се говори за долна граница на минимален доход.

 33. 33 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  Колега vassilun,
  "...европейска минимална работна заплата, адаптирана към нуждите на всяка страна..."
  Точно така, както сте формулирали решението, чрез процент!
  Благодаря за поддръжката, отдавна знам, че сме съмишленици!

 34. 34 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#32] от "gmbh":

  Съгласен.По скоро би трябвало да се изчислява по някакъв коефициент на покупателна способност.И да бъде задължителен за страните-членки.И ми се струва, че трябва да се разпростре върху всички доходи.Вкл върху пенсиите.Защото това, което се случва с нашите родители е обидно.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 35. 35 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#34] от "Noise":

  "Защото това, което се случва с нашите родители е обидно.""

  Така е.
  Методиката за изчисляване не е наша работа. Важно е да се спазват ясни, точни и обективни принципи.

 36. 36 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Не са предадени изцяло мъдрите мисли на др Каренбауер. Има несъгласие за заплатите, обаче единодушие в манголюбието и затоплизъма. Даже има ново предложение при манголюбието - освен солидарността за разселване в други държави, тея къде сега ги хранят (+ кинтите къде ще се пращат в Африка) да си ги прихващат от еврофондовете. В смисъл част от 20 - тях милярда годишно с които Германия храни Клетите да си ги избива за сметка на тъмните балкански субекти и прочее източноевропейци.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 867 Неутрално

  За нас българите е малко непонятна дискусята между Франция и Германия, защото досега не сме чули почти нщо официално като идея, освен тъпните на русофилите (съжалявам, но те не са патриоти) за повече "патриотизъм" Тъжно ми е, че има дебили, които гласуват за тях. "Патриотизъм" с 8 000 евро заплата.

 38. 38 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Каката се отърсва от крайното олевяване на комсомолката, но сякаш все още носи родилните социалистически пртна по наследство от Мути. Все пак Анегрет води с няколко обиколки на налудния френски президент.

  Преди няколко дни Крамп-Каренбауер нарече германците най-впрегнатите, спечени хора на света по повод политкоректното възмущение заради нейна шега за джендър-тоалетните. Да ме извинят дойч-шпрехерите, цитатът е на английски: "third-gender bathrooms are for the men who can’t decide if they want to sit or stand when they pee".

  Има надежда за жената - католичка със здраво семейство и отгледала три деца.

 39. 39 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Мисля, че имаме късмет с тази дама. Струва ми се, че е малко по-дясна от Меркел и ще подреже крилете на френския хвалипръцко.

 40. 40 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 257 Весело

  Макарона си показа колко е неграмотен, сега е ред на заместничката на лудата бабушкера, ама с нова позиция, за пред малоумниците- да се покаже колко е против политиката на досегашните леви социопати. Ха ха. Същата мърда- лява социалистка. ЕНП отива на боклука😂😂

 41. 41 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 257 Весело

  Омръзнахте ни с гейове, феминизъм и джендъри- дайте си зор да ни поднасяте истински новини, защото понякога писва..
  Май ще останат да ви "цъкат рефреша" само мунчовците, но и те, завалиите като се усетят, че са еинствени, ще се разкарат 😂 😂 гаа гаа

 42. 42 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#41] от "кокошката":

  Точно в статията под която си се изходил няма и дума за "гейове, феминизъм и джендъри".
  Но явно търсиш да прочетеш нещо по темите, които те вълнуват.
  Пробвай в канала на "Руссия Тудей".

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 43. 43 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Нашата Европа трябва да стане по-силна. Но европейски централизъм, колективизация на дълговете, европеизация на социалните системи и минимална заплата биха били погрешен път", заявява тя в статията.
  ====
  Чудесно. За България това означава продължение на процеса на източване на работната ръка.
  Тая иска солидарност за миграцията, но не иска иконимечаска и социална слидарност в ЕС. Сякаш остеритетът по време на кризата, който буквално оглозга европейската периферия не е достатъчен.
  А познайте кой най-много ще намаже от европейския фонд за иновации - познахте немските автомобилни концерни.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 44. 44 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Ще изчакаме да се появи в превод на български какво точно е искала да каже каката.
  Не ми се търси на английски сега.
  Иначе е интересно че се позовава на ОИСР. Не трябва да се забравя, че Германия бе последната държава която се опъваше и не приемаше антикорупционните регулации на ОИСР до скоро. Това беше преди гръцката дългова криза. Комшиите ги набълбукаха с няколко десетки милиарди покрай олимпиадата, ние минахме с леко ужилване от немски фирми с едни мотриси и паспортите.
  Нищо не казва за климата, температурите с колко и докога ще трябва да ги свалим и колко трябва да им платим на ортаците в Германия и Франция.
  Щото те китайците произвеждат турбините ветрови и соларките, ама им сложиха европейско мито щото имали проблем немските фирми с бизнеса - пазарен дял, печалби и пр. детайли.
  Като ги гледам двамата с Макрон-а тия наистина не са в час в политиката на това време и като нищо ще докарат в или ляв радикал троцкист или някво фаше.
  Американците поне се уредиха с Тръмп и в момента пробват нови пътеки в политическата гора, а тия са забили в храсталака на 50-те години от миналия век. 45. 45 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 497 Неутрално

  нека въведат единна минимална работна заплата,, браво, съгласен съм, всеки трудещ се има право на достойно заплащане!

 46. 46 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На Германия, за съжаление, изглежда и липсва волята да е истински лидер на Европа. Изграждането на една по-силна Европа изисква решителност от всички ни, но и поемане на отговорности (включително и финансови), които единствено държави като Германия и Франция са в позиция да направят. Вместо това надделява разпокъсаността на интересите, а както знаем не е това, което прави силата.
  —цитат от коментар 6 на plamen_b


  Проблемът с Германия не е, че ѝ липсва воля, а че има провинциално мислене, тип Андрешко. Можеш ли да си представиш Калифорния да си издейства преференциални цени на земен газ като прецака съседните щати? Германия иска хем тя да си върти далавери за сметка на ЕС, хем да налива в германската промишленост с абсолютно забранени държавни помощи за да прецака всички конкуренти в ЕС, хем да разполага без ограничения с огромния пазар на ЕС. Германският принцип е: важното е на мен да ми е добре, другите да се оправят както могат. Германия налива пари в корумпирани режими като ГЕРБ за да си осигури подкрепа в ЕС за своите тесногръди интереси. Най-голямото проклятие за България си остава Кремъл, но Берлин е на почетното второ място. И ако България е незначителна пешка на световната шахматна дъска, Италия през 1990 стана четвърта по икономическа мощ в целия свят, изпреварвайки Великобритания и Франция. 20 години по-късно, Италианската икономика бере душа. Ако никой не усмири германската алчност, въпросът за Италексит не е дали, а кога. Макрон е същият провинциален политик - върти, суче, някой да плаща огромните харчове на Франция, без дори плах опит за реформи в интерес на ЕС като цяло.

 47. 47 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Кое е прагматичното на предложението- да се отстраняват причините за миграцията в Африка и Мала Азия? Ще рече да се направи така, че африканците да не желаят да емигрират от Африка, а малоазиатците от Мала Азия. Това яйце може ли да го снесе Европа? то бива интернационализъм бива, но Европа да се нагърби да им създава на всички тези михлюзи благоденствие в собствените им страни, за да не бягат към Европа, това е наивна фантастика. Европа не може да създаде благоденствие за собствените си граждани за да не бягат в Америка, ще създава на африканци и мюсюлмани от Африка и Близкия изток!
  И Макрон и Меркел и на Меркел протежетата, всички са откачени.

 48. 48 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  По принцип дискусия за бъдещето на Европа е нещо много добро. И това е единственото добро нещо от предложението на Макрон, че отваря път за разгръщане на дискусия. Нека се развият идеи за Европа, нека има свободен форум и да се даде гласност на всички критики и на всички нови идеи. Нека всички идеи бъдат подложени на критика. За съжаление глобалистите всячески ще се стремят да убият дискусията и да наложат своите виждания, а Германия и Франция няма да искат и да чуят какво предлагат малките страни като България. То не, че България ще предложи нещо, но има други страни, които имат ясни национални позиции.

 49. 49 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Европейска минимална заплата? Но за всяка страна? Демек едно нищо!

 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Моето лично мнение по заявленията на Анегрет:
  ...
  -- финансирането на нови технологии би трябвало да става чрез общ за всички в ЕС бюджет за иновации - не съм съгласен
  -- тя отхвърля идеята за европейска минимална работна заплата - не съм съгласен с нея
  —цитат от коментар 7 на Practic

  АРГУМЕНТИ?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Кое е прагматичното на предложението- да се отстраняват причините за миграцията в Африка и Мала Азия? Ще рече да се направи така, че африканците да не желаят да емигрират от Африка, а малоазиатците от Мала Азия. Това яйце може ли да го снесе Европа? то бива интернационализъм бива, но Европа да се нагърби да им създава на всички тези михлюзи благоденствие в собствените им страни, за да не бягат към Европа, това е наивна фантастика. Европа не може да създаде благоденствие за собствените си граждани за да не бягат в Америка, ще създава на африканци и мюсюлмани от Африка и Близкия изток! И Макрон и Меркел и на Меркел протежетата, всички са откачени.
  —цитат от коментар 47 на gozambo


  По принцип си прав. Меракът да оправяш проблемите на цял свят ще прекърши гръбнака на Европа. Твърде голям е този товар - повече от 6 милиарда и те нарастват екстремно бързо.

  Но има и рационален елемент. И той е, че не трябва да се приемат бежанците в Европа защото заедно с тях идват и проблемите им. Като начало трябва да се сложи резето и въобще да не се приемат повече бежанци, това да стане ОФИЦИАЛНА политика. Да се знае, че ако има проблем помощта е там на място, не да ни ги мъкнат с калните крака в подредената къщичка.

  А АКО има мераклии да помагат да го правят там на място. На доброволен принцип, колкото и както могат, независимо дали са хора и институции. Много по-евтино е да храниш 1 млн души на палаткови лагери там в Сирия отколкото да им осигуриш социалният минимум в Европа и да се бориш с престъпността им при теб в къщи. Пък като се оправи държавата обратно по домовете

  Разбира се възможен е и подхода "Да се оправят сами, това са си техни проблеми". Но това означава повишени разходи за граничната охрана а опитът показва, че на всяка ограда се намират дупки. Когато човек се бори да оцелява става много изобретателен. Затова пред него трябва да има и алтернативи.

  Абе трябва си един просветен колониализъм. Едно 500 години докато такива народи достигнат цивилизационото ниво достатъчно за да се самоуправляват. Но това са само теоретични мечти. Нито такива идеалисти ще е намерят нито "борците за правата" ще го приемат, ще сдъвчат всеки който посмее да го каже. Затова охрана на границите пък за останалото колкото може.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#46] от "ddemi":

  +++++++++++++++++

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  нека въведат единна минимална работна заплата,, браво, съгласен съм, всеки трудещ се има право на достойно заплащане!
  —цитат от коментар 45 на BloodSport


  Ако минималната заплата стане 1000 евро месечно и работодателят ти фалира какво "достойно" заплащане ще получаваш?

  Не виждате ли, че това суперлеке Макрон има за цел да фалира източноевропейските конкуренти на Франция, не да помогне на народите им? Като е толкова загрижен защо не даде личен пример и задължи ФРЕНСКИТЕ работодатели да плащат на персонала в чужбина френските заплати?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  "Патриотизъм" с 8 000 евро заплата.
  —цитат от коментар 37 на historama

  Истината се познава в сравнението. Тези 8000 евро ги получават и Джамбазки и Светослав Малинов. Хайде кажи ми какво са направили /или поне казали/ единият и другият в защита на БЪЛГАРСКИТЕ интереси. Или целта е да хвърляме камъни в чуждата градинка, дано забравят нашата?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#7] от "Practic":Интересно ми е как си представяте една и съща минимална заплата в България и в Дания, например!? Освен ако не е % от средната за страната заплата, де. За другите Ви бележки съм ЗА!
  —цитат от коментар 20 на vassilun


  Самата идея някой отвън да определя заплати е безумна. И то точно бюрократите в Брюксел, ПАЗИ БОЖЕ! Те не могат да измислят нещо надвишаващо нивото на кривите краставици и щастливите кокошки та ще определят заплати. Диференцирано по страни разделено по десетките хиляди професии, представяте ли си го?

  Разбира се съблазнително е някой някъде там далече да натисне нашите да ти дадат двойна заплата, лигите на мнозина потекоха. Но гледайте малко по-далеч от носът си, какво ще стане ако този работодател просто хлопне кепенците защото не може да я плаща тази заплата?

  Проблемите трябва да се решават на място. С кръв, пот и сълзи, няма лесен начин, още Чърчил го е казал. Като искаш висока заплата бори се за нея, не да стоиш с подвита опашка. Ако не успееш да се пребориш местиш се там където дават по-добра заплата. А ако не го правиш значи си или страхлив или некадърен, иска ти се повече от това което можеш и заслужаваш.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#55] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  " Но гледайте малко по-далеч от носът си, какво ще стане ако този работодател просто хлопне кепенците защото не може да я плаща тази заплата? ""

  Да, хлопва кепенците защото уравлява несъстоятелен бизнес и освобождава пазарна ниша.
  Мястото се запълва от друг икономически субект; още повече, че става въпрос за минимална заплата давана само на работна ръка с ниска квалификация, образователен ценз и ред други неща. Или иначе казано за по-малката част от общите разходи за заплати. Няма лошо ако се определи долна граница за минимално заплащане в границите на ЕС при съответна актуализация през годините. Всичко това не е въпрос на лява или дясна политика.

 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3774 Неутрално

  До коментар [#7] от "Practic":Опитвам се да намеря поне една разумна причина Япония или Германия да станат постоянни членки на СС на ООН, опитвам се и не откривам.Виж защо да не са веднага се сещам...
  —цитат от коментар 28 на Ivan_


  Можеш ли да намериш поне една разумна причина САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания да имат привилегията да са постоянни членки на СС на ООН , а други страни да нямат тази привилегия? Какъв е критерия точно тези страни и никоя друга, да са постоянни членове?

 58. 58 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamen_b":

  "На Германия, за съжаление, изглежда и липсва волята да е истински лидер на Европа. "
  ===============
  Тогава пък щяхме да ревем, че Германия се превръща във фелдфебел и ни командва.

  Еретик
 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3774 Неутрално

  Не виждам цялостна и единна адекватна политика на Европа в контекста на съвременните предизвикателства нито спрямо Китай, нито спрямо Турция, Иран или Русия ! Подобни " за" и " против" отделни идеи на този или онзи е доста бюрократично и дребнаво поведение и не защото минимална работна заплата за целия ЕС е нещо маловажно, а защото докато спорим за подобни неща, в Източна Украйна бушува война, която няма изгледи да спре скоро, Турция изнудва Европа, Иран открито говори за ракетни системи последна технология, както междувпрочем и Русия, а европейците на тоя фон изглеждат доста гротескно с подобни разногласия. Дамата от снимката изглежда да има малко общо с реалността, извън тази в една уредена европейска страна, каквато е Германия .....
  —цитат от коментар 29 на samoedin


  Този пост е единствено разумния до прочетеното във форума до сега. Политиците на двете най-големи европейски страни сякаш не виждат външните заплахи за ЕС, за да не ги коментират дори. Затварят си очите и сякаш това не ги интересува за фактите на агресии в Европа и за окупация и анексия на европейски земи, нещо , което не се беше случвало от ВСВ насам. Учудващо безотговорна политика на политиците от двете водещи страни на ЕС, да ни занимават с вътрешните проблеми на ЕС на фона на екзистенциалните външни опасности за ЕС. Късогледи са да видят , че вътрешните проблеми , които разискват до голяма степен са предизвикани от пренебрегването на външните опасности за ЕС.
  Ще се съглася с теб , че " Дамата от снимката изглежда да има малко общо с реалността, извън тази в една уредена европейска страна, каквато е Германия ." Жалко ,че такива хора стават политици с претенции да определят бъдещето на Европа. Европейската политическа класа е скапана.

 60. 60 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Ха, ха :)

  Като макарано се изказа по темата, аз писах, че дори и германците няма да го подкрепят. Най-много да получи подкрепа в Гърция, Испания и Италия. :)

 61. 61 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 483 Любопитно

  „Социалният щит” на Макрон е митът за дъмпинга на стероиди."
  https://www.economic.bg/bg/news/11/sotsialniyat-shtit-na-makron-e-mitat-za-dampinga-na-steroidi.html

 62. 62 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Младата Кака рече: "Спасението на бедните е дело на самите бедни!".
  Това е сравнително културно изказване, защото можеше и да каже:
  "Бедните да го духат!"

 63. 63 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun":

  По-скоро ако заплатите се уеднаквят цените в България бързо ще се изравнят с тези в Дания. А и Макрон не е казал това. По-скоро може би да се спазва еднакво отношение между минимална и средна заплати за всички страни в ЕС. Или минималната заплата да гарантира задоволяване на определен брой потребности. В България живяхме при дивашки "социализъм", сега живеем при дивашки капитализъм и парадокса е, че и двата строя се дирижират от една и съща мафиотска структура-БКП/БСП.

 64. 64 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#57] от "tacheaux":

  Много просто. Това са победителите от Втората световна война. А и сега са най-силни във военно отношение, имат атомни бомби и средства да ги пратят където си искат. Светът винаги и сега се е управлявал от позиция на силата, а ЕС се прави, че не разбира това.

 65. 65 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Много по-добре от Макрон!
  С повечето от идеите съм съгласна, а относно бежанците с право на статус смятам, че трябва да им се вменят и някакви задължения като например да започнат работа до няколко месеца. Освен това бежанският статус трябва да е временен и бежанците да се завърнат в родните си държави веднага след като стане възможно.
  Личи си германският прагматизъм: неморално е финансово стабилните държави да покриват дефицитите на закъсалите само защото последните не са си направили добре сметките.

 66. 66 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  причина САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания да имат привилегията да са постоянни членки на СС на ООН , а други страни да нямат тази привилегия? Какъв е критерия
  —цитат от коментар 57 на tacheaux


  Това е по причина че са победители във ВСВ и имат Бомбата (дъ пауър). Треба да е "2 в 1". Германия и Япония са загубили ВСВ, нямат Бомба и на практика са демилитаризирани (0 в 1)

 67. 67 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Не може да кръщавате нещо преди да е станало. В този смисъл тя не е наследница а най-вероятен кандидат.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 68. 68 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много ясно, нали тя ще я плаща.

 69. 69 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#57] от "tacheaux":

  "Можеш ли да намериш поне една разумна причина САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания да имат привилегията да са постоянни членки на СС на ООН , а други страни да нямат тази привилегия? Какъв е критерия точно тези страни и никоя друга, да са постоянни членове?"
  ================
  Последици от ВСВ. Първи ядрени сили.
  Не коментирам дали е справедливо. Животът никога не е справедлив.

  Еретик
 70. 70 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#67] от "Kiril":

  Наследница е начело на партията.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Democratic_Union_of_Germany
  За канцлер е евентуален кандидат.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#55] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":" Но гледайте малко по-далеч от носът си, какво ще стане ако този работодател просто хлопне кепенците защото не може да я плаща тази заплата? ""Да, хлопва кепенците защото уравлява несъстоятелен бизнес и освобождава пазарна ниша.Мястото се запълва от друг икономически субект; още повече, че става въпрос за минимална заплата давана само на работна ръка с ниска квалификация, образователен ценз и ред други неща.
  —цитат от коментар 56 на gmbh


  Остава да го обясните защо досега тези мечтани икономически субекти не са се появили досега? Щом като са толкова ефективни дори при високите заплати значи при ниските щяха да правят свръхпечалби и отдавна трябваше да са завладели пазара, нашият и чуждият. Къде са те?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално
  На Германия, за съжаление, изглежда и липсва волята да е истински лидер на Европа. Изграждането на една по-силна Европа изисква решителност от всички ни, но и поемане на отговорности (включително и финансови), които единствено държави като Германия и Франция са в позиция да направят.
  —цитат от коментар 6 на plamen_b


  Защото за Германия много по печелившо е да е ХИБРИДЕН лидер, лидер в сянка. Дърпа конците и става нейното но не носи никакви отговорности. Не прави разходи за лидерството и прибира само печалбите.

  ЕГОИЗМЪТ, това е основната определяща черта за политиката на лидерите на Германия и Франция. Ясно се видя още когато прехвърлиха гръцките дългове към немски и френски банки да ги плаща европейският данъкоплатец. При имиграционната политика чрез Дъблинското споразумение прехвърлиха с "бежанците" да се оправят граничните държави. Когато тази система даде пукнатина направиха и невъзможното, дори рискувайки разпад на ЕС само и само да ги разпределят от Германия към останалите страни от ЕС. Сега Макрон дори не се крие, обикаля останалият ЕС и открито лобира за интересите на френските транспортни фирми.

  И всичко това маскирано с красиви думи. Затова бъдете МНОГО внимателни когато тези лидери ви предлагат нещо което било в общ интерес. Винаги се оказва, че интересът не бил общ ами ТЕХЕН.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR", [#2] от "penetrating" и разни други:
  1. Приятелите са си приятели, ама сиренето е с пари;
  2. Вашите интереси, не са наши интереси. "Германия над всичко!" в мек вариант.
  3. Немкинята се съобразява не само с историята на Германия, но с мнението на вътрешната опозиция, но и с източните и южните си съседи - Полша и Австрия и дори с Унгария, която не е далеч.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun": А и Макрон не е казал това. По-скоро може би да се спазва еднакво отношение между минимална и средна заплати за всички страни в ЕС. Или минималната заплата да гарантира задоволяване на определен брой потребности.
  —цитат от коментар 63 на Oggie Petkov

  Много интересно е да се наблюдава как политик предизвикал социални безредици в собствената си държава се напъва да дава акъл на други страни как да се оправят.

  Това със заплатите и съотношенията между тях е прекалено индивидуално, обвързано е не само с икономическото развитие на дадена държава но и с психологията и традициите в нея. Шведите спокойно и като необходимо приемат такова преразпределение чрез данъците, че накрая професорът и пазача на лабораторията му да получават приблизително еднакво. Предпочитат колективната сигурност пред индивидуалният успех. Американеца ще грабне оръжието ако му предложиш това.

  Затова всякакво регулиране отвън е обречено на неуспех. Просто системата ще го отхвърли. По-лошо, приучава към социален мързел. Вместо да се бори за правата и интересите си човек почва да разчита на някаква външна сила, да мрънка и хленчи че ТЯ не го е оправила. Вместо да търси причините в себе си и какво трябва да направи. Прекрасно пасва на психологията на некадърниците. Това иска да ни направи Макрон, безволев народ, народ над който ТОЙ да властва.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 775 Весело

  До коментар [#26] от "vassilun":

  Лъжеш!
  https://www.lidl.dk/da/ugenstilbud.htm?id=880&week=1

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 76. 76 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Този Макрон съвсем откача. Той представя ли си какъв вой ще наддадат нашите "капиталисти",когато им кажеш 1500 лева минимална заплата? Не можеш да изравняваш минималната заплата в целия ЕС,когато страните в него са на различен етап на икономическо развитие и производителността на труда е различна. Дори в Америка към която всички се стремим,всеки щат имат различна минимална заплата и не се насилват да правят обща федерална минимална заплата. Този Макрон много започна да си позволява веднъж с превозвачите,а сега с минималните заплати. Не можеш да даваш предложения за неща,които не разбираш. Трябва да бъде собственик на фирма,за да види как се увеличават минимална заплата,когато производителността на труда ти е ниска и нямаш достатъчно средства за увелучаване на заплатите,а правителството ти налага със закон това увеличение. Тогава се налага или да съкращаваш работници или да фалираш,като нямаш възможност да закупиш нови по-производителни машини.

 77. 77 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Евро-централизъм по немски — само когато и където ни отърва. Според думите на тая гуспожа бедните са грижа на (бедните) държави (“eine Europäisierung der Sozialsysteme und des Mindestlohns wären der falsche Weg”) ама пък грижата за богатите е обща грижа (“müssen wir einen gemeinsamen Binnenmarkt für Banken schaffen”) . Така щяла да направи Америка ... пардон: Европа грейтъгейн ... пардон: по-силна (“Unser Europa muss stärker werden.”) ... Е, поне е неприкрита ... нали е двусмислено чия е тази “наша Европа” ... или е недвусмислено.
  —цитат от коментар 19 на Gretel


  Много ми хареса тоя коментар.

  Мерси :)

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 78. 78 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До # 6. Ало ти в час ли си? Какъв лидер трябва да бъде Германия? Мисля,че ЕС е съюз на своводно сдружаващи се държави с равни права и задължения,а всички решения да се вземат колективно,а не от определени "лидери" да налагат мнението си над другите,както това се опитва да прави този Макарон. То и заради такива като него Англия иска да напусне ЕС,защото са стара колониална държава и едва ли ще допуснат Макрон и Меркел да им казват какво да правят.

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#30] от "Noise":

  Как да те кефи, когато Анегрет Крамп-Каренбауер прави опит за подвеждане:
  "да има система за приемане на получилите убежище, която да ги разпределя справедливо между страните."

  Тия, дето са получили убежище, отиват в страната, която им издала визата. Нарушителите не границите не се разпределят, а се връщат назад, преди нарушението.

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2532 Весело

  До коментар [#66] от "dosetliv":

  "и на практика са демилитаризирани (0 в 1)"

  И на теория (Парижкия мирен договор), и на практика са напълно демилитаризирани до 1989 г. А Германия беше и окупирана до 1992 г. … докато изплати САЩисаните репарации … от ПСВ.

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2532 Весело

  До коментар [#63] от "Oggie Petkov":

  "А и Макрон не е казал това. По-скоро може би да се спазва еднакво отношение между минимална и средна заплати за всички страни в ЕС"

  Всъщност размерът на заплатата няма голямо значение. По-важни са данъчните и осигурителните, повтарям осигурителните плащания/тежести. Още по-важно е "правната сигурност" (съд, прокуратура, полиция, законодагелство). Защото под девиза "свободно движение на хора, стоки и капитали" никой не подразбира "свободно движение на осигуровки" (скъпоструващо здравно лечение) или "свободно движение на затворници" (данъчни/митнически "предприемачи" или банкови, офшорни, бит- и уан-койнови "иноватори").
  Още по-важно е "чувството за справедливост", възприемано от данъкоплатците в една страна. Ей на, французите за една Макронска лъжа (как акциза върху горивата щял бил да предотврати гроб-алното Макронско затопление) протестират вече 18 седмица. В България за десет лъжи (винетки, пенсии, набутване в илюзорни изтребители, опростени дългове - религиозни и не само, неплащане на данък върху наем при ползване на чужд, кръстнически имат, преференциално гласуване и т.н.), има мижави протести на платени джендъри за техните си глупости.

 82. 82 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#57] от "tacheaux":

  Ти причината не е ли знаеш?
  Това са държавите които гарантирано прди 70+ години гарантираха на света свободата му.
  С оглед на горното получиха правото да го правят като постоянни членки на СС на ООН, за да не им се налага да го правят отново с оръжие.

  Сега ако не си забравил, злото от което отърваха този сват бяха точно Германия и Япония...

  Модератора е неадекватен!
 83. 83 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  към това трябва да се върви... Инак редица нации просто се обезкървяват. Включително България. Нещо повече, те са осъдени на умиране, ако няма хомогенизация. Пенсиите примерно, се плащат солидарно от работещите. Но все по-малко работещи българи ще има в България. Очевидно е. Млади хора, които тепърва ще отглеждат деца, няма да останат тук при тези геноцидни доходи.
  —цитат от коментар 25 на Vili Jambov


  За проблемите на социалната система в страните със слаба промишленост, които губят работници сте прав. Но точно в това трябва да се проявява солидарността на ЕС: "европеизация на социалните системи". Германия трябва да разбере, че не само не е справедливо, но съще не е устойчиво състоянието, при което нейната икономика привлича образованите и работоспособните от цяла Европа и по този начин решава само проблемите на своята социална система за сметка на техните.

  От друга страна, минимална заплата не се вдига с решение от някой си. Тя се повишава с повишаване на опита и уменията на работниците. Можем още утре да наредим минималните заплати в България и Германия да се изравнят. Единственият резултат ще бъде загуба на и без това малкото чуждестранни инвестиции в страната ни, и безработица на нивото на други държави от Южна Европа, които имат ниска производителност на труда (като Гърция).

  Не е нужно да измисляме колелото. Системата в САЩ работи много по-добре, отколкото е в САЩ. Но в САЩ има федерална социална система- пенсионния фонд Social Security, медицинското обслужване за възрастни Medicare и федералната подкрепа в случай на криза на щатските осигурителни фондове за безработни и за медицинско обслужване на бедни Medicaid. По този начин, при икономическа криза в даден щат федералните пари служат като предпазна мрежа. Пенсионерите продължават да си получават пенсиите, продължават да си купуват стоки и услуги, и това полека съживява икономиката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK