Планът на Макрон за Европа: възраждане срещу реалност

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронЕманюел Макрон не може да бъде обвинен в липса на идеи. Колко от тях обаче могат да се превърнат в реалност? Френският президент представи визията си за ЕС в писмо, публикувано във всички държави членки в понеделник вечерта (пълният текст можете да видите тук). Той призова за "европейско обновление" и предложи редица нови политики и институции, които да ги прилагат. Макрон освен това настоя за провеждане на конференция за преосмисляне на европейския политически проект, като заяви, че дори промените в договорите на ЕС не трябва да са табу.


Да се говори е лесно. Както обаче безброй национални лидери преди Макрон са установявали, да накараш ЕС да промени курса е трудната част. "Политико" представя анализ на ключовите предложения на френския президент и на това какъв шанс за успех имат те.


Търговия


Какво иска Макрон: В статията на Макрон има широко поле за интерпретации, но търговията е областта, в която предложенията му представляват най-радикална промяна спрямо статуквото. Те в голяма степен съответстват на скорошните френско-германски опити да се преосмисли подхода на ЕС към конкуренцията и търговската политика. Макрон настоява за "европейска преференция" в обществените поръчки и казва, че ЕС трябва да "положи нови основи на търговската ни политика: да налагаме санкции или да забраним в Европа предприятия, които извършват посегателство спрямо нашите стратегически интереси и изконни ценности, като екологични стандарти, защита на данни или справедливо плащане на данъци".
Какво мисли ЕС: "Европейската преференция" звучи много като закона "Купувай европейското", за който Макрон настояваше в предизборната си програма. Дори и френски официални лица обаче признават, че този тип протекционистка мярка няма шанс за успех в Брюксел.


Един по-реалистичен подход, за който Франция вече е настоявала, би бил "реципрочност" в обществените поръчки. Това би означавало, че правителствата в ЕС не трябва да купуват стоки и услуги от държави, които не са отворени за европейски компании. Идеята печели подкрепа, включително в най-скорошната индустриална стратегия на Германия. Има и старо предложение на Европейската комисия в този смисъл, което може да бъде предоговорено между държавите членки след евроизборите.


За взимането предвид на "основните ценности" на ЕС в търговията, Макрон има малък проблем – когато бе казано, че стратегическата за Франция оръжейна индустрия не трябва да изнася за Саудитска Арабия, той определи забраната за износ като "чиста демагогия".


Конкуренция


Какво иска Макрон: "Трябва да реформираме политиката си за конкуренция", пише Макрон. Призивът му носи следи от френско-германското предложение от миналия месец, което дойде след като Европейката комисия блокира сливането на железопътния бизнес на германския концерн "Сименс" (Siemens) и френската група "Алстом" (Alstom) с мотива, че компаниите не са успели да разсеят "сериозните" притеснения, свързани с конкуренцията. И двете страни настояха, че е необходима реформа на сегашните правила на ЕС, която да позволи на европейски компании да станат световни играчи. Това изисква преосмисляне на начина, по който Еврокомисията оценява сливанията, основно за да вземе предвид в по-голяма степен конкуренцията на световно ниво. Друг важен стълб на стратегията би позволил повече държавна помощ.


Какво мисли ЕС: В момента ЕС не позволява на държавите членки да дават на компаниите специални предимства. Няколко изключения обаче позволяват това правило да бъде заобиколено, включително скорошната рамка за съвместни научни и иновационни проекти от европейски интерес. Франция и Германия казаха, че това е "полезен", но "много сложен" инструмент и призоваха за преразглеждане на условията.


Отговаряйки по-широко на френско-германските призиви, еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер защити съществуващите инструменти, включително проектите от европейски интерес и правилата за държавна помощ с цел избягване на укриването на данъци. Но в условията на засилващ се протекционизъм по света, има потенциал за предложенията на Франция и Германия.


Технологии


Какво иска Макрон: Доста неща. Френският президент призовава за "европейски надзор" на големите дигитални платформи, включително "ускорено санкциониране на нарушенията на конкуренцията, прозрачност на алгоритмите им", както и за повече финансиране за иновации. Той освен това иска "европейска агенция за защита на демокрациите", която да помага на държавите да се защитават от "кибератаки и манипулации", както и да "прокудим от интернет чрез европейски правила всяко изразяване на омраза и насилие".


Какво мисли ЕС: Вече много неща в това отношение са направени. Съществува "европейски надзор на големите дигитални платформи", както и европейска Обсерватория на икономиката на онлайн платформите, макар за момента да няма специфичен фокус върху прозрачността на алгоритмите (насоките в това отношение ще са задача на следващата Европейска комисия). За киберсигурността и защитата на изборите ЕС има план за действие, който да направи платформите по-сигурни.


Комисията освен това работи с национални служители и провежда стрес тестове на системите за гласуване. За речта на омразата и защитата на демокрациите има доброволни кодекси за поведение на ЕС, но блокът няма особено желание да се придвижи към регулация.


Бюджет


Какво иска Макрон: Френският призовава за финансиране на "иновации, предоставяйки на Новия европейски съвет за иновации бюджет, сравним с бюджета на Съединените щати, за да застане начело на всеки технологичен пробив като изкуствения интелект". Освен европейска агенция за защита на демокрациите, той иска и "Европейска банка за климата, за финансиране на екологичния преход", "европейска санитарна сила за засилване на контрола върху храните ни" и "европейски съвет за вътрешна сигурност". В неговите големи панове обаче не се споменава как те може да бъдат финансирани.


Какво мисли ЕС: Европейската комисия предложи увеличение на разходите за изследвания в следващия многогодишен бюджет на ЕС за периода от 2021 до 2027 г. Нейното бюджетно предложение включва също средства за климат и околна среда, както и програми за финансиране на управлението на границите.


Евентуално увеличение на европейското финансиране за подпомагане на някоя от големите идеи на Макрон обаче в голяма степен ще зависи от желанието на нетните донори - богати страни като Германия, Франция и Холандия, които дават най-много пари за бюджета на ЕС. В момента група страни, сред които Холандия, Дания и Швеция, се противят на призивите за увеличаване на националните вноски в бюджета на ЕС след Брекзит. Без финансиране от ЕС много от идеите на Макрон са изправени пред несигурно бъдеще. Бюджетът на блока изисква единодушно съгласие сред всички държави членки.


Селско стопанство


Какво иска Макрон: Той настоява за намаление наполовина на пестицидите до 2025 г. и предлага да се създаде европейски орган за безопасност на храните, чиято работа да бъде да подобри контрола върху храните, да се противопостави на заплахата, идваща от силни лобистки организации, и да подкрепя независими научни оценки на опасните за околната среда и за здравето вещества.


Какво мисли ЕС: Намаляването на половина на употребата на пестициди до 2025 г. вече е политика на френското правителство, но френските фермери са ядосани, защото според тях има твърде малко алтернативни решения. В момента няма предложение за европейско законодателство с подобна цел. Брюксел обаче е на последната фаза в реформирането на т.нар. Законодателство в областта на храните, според което Европейският орган за безопасност на храните ще получи повече правомощия, за да провежда свои собствени тестове за безопасност на продукти като пестицидите. Според "Политико" намаляването на употребата на пестициди с 50% за шест години е малко вероятно, дори за Франция, а да не говорим за цяла Европа.


Околна среда


Какво иска Макрон: Френският президент настоява ЕС да се стреми към нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Той освен това предлага Европейска климатична банка да финансира прехода. Останалите идеи на Макрон включват наказания за бизнеса, който прави компромиси със стандартите за околната среда.


Какво мисли ЕС: Стремежът на Макрон към въглероден неутралитет съответства на дългосрочната визия за климата на Европейската комисия. Тя обаче настоява за "климатично неутрален" ЕС до 2050 г., а това включва всички парникови газове, не само въглеродния диоксид. И все пак Макрон е един от малкото държавни глави, които подкрепят тази цел. Скорошни дискусии между министри изкараха наяве сблъсък между страните, настояващи за бързи и дълбоки съкращения на въглеродните емисии, и тези, които се безпокоят за конкурентоспособността и работните места.


По отношение на Европейската климатична банка не е ясно какво точно има предвид Макрон и как тя би могла да се финансира и да бъде различна от Европейската инвестиционна банка, която вече е най-големият кредитор на климатични проекти по света. Идеята за наказания за търговците, които не се съобразяват с околната среда, звучи неприложима на практика и не среща широка подкрепа.


Миграция и сигурност


Какво иска Макрон: "Обща Гранична полиция и европейска служба за убежище" и Европейски съвет за вътрешна сигурност. Друго в списъка с желания: "договор за отбрана и сигурност трябва да определи нашите необходими задължения при връзка с НАТО и европейските ни съюзници", както и увеличение на разходите за отбрана. Той иска също така "Европейски съвет за сигурност, към който да бъде асоциирано и Обединеното кралство с цел подготовка на колективните ни решения".


Какво мисли ЕС: Много от тези предложения са музика за ушите на Комисията, но някои държави членки не са толкова съгласни. Европейската комисия настоява за обща гранична сила, по-силна служба за убежище на ЕС и хармонизиране на правилата за убежището в съюза. Някои правителства обаче са силно против идеята да се откажат от правомощия като това да определят кой може да влиза в страните им.


За договора за отбрана и сигурност ключовият въпрос е дали бюджетът на ЕС може да се използва за военни операции, нещо, което е забранено в договорите на съюза.


Еврото


Какво иска Макрон: Френският президент, бивш банкер и финансов министър, превърна реформата в еврозоната в един от приоритетите си. В статията му обаче има само ограничен коментар за общата европейска валута. "Как бихме устояли на кризите на финансовия капитализъм без еврото, което е сила за целия съюз?", пита той.


Макрон изглежда е решил, че това не е мястото да настоява за повече, особено на фона на продължаващите трудни преговори за бъдещия бюджет на еврозоната. Статията е за това да тласне блока отвъд въпросите, чието решаване засяга финансовите средства. "Европа не е просто пазар, тя е проект", заявява Макрон.


Какво мисли ЕС: Официални лица и правителства в ЕС ще са благодарни, че Макрон не е задълбочил проблемите им. Те имат достатъчно работа по продължаващите разговори на теми като бюджета, завършването на банковия съюз и други подобни.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  Макрон освен това настоя за провеждане на конференция за преосмисляне на европейския политически проект, като заяви, че дори промените в договорите на ЕС не трябва да са табу.
  ========
  Ако тръгне от тук, ще станат хубави неща......

  Bukalemun
 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Макрон иска повече централизация в Европа. Президентски му щения.

  За какво е готова Европа?
  - За обща армия.
  -За обща гранична охрана.
  - Да, и за обща бежанска служба, но след изясняване на понятието "бежанец" и категоричното му отделяне от "мигрант".
  Всичко това е залегнало в програмата на ЕНП. Извън приемането на бежанци, то е и в програмите на консерваторите, наричани от ляво - либералите "популисти".

  Истинският популист реално е Макрон.

  Тази статия още веднъж бележи острият завой на "десните хора, подкрепили Радев" към ляво - либералното. ДСБ вече не е член на ЕНП. Не е "дясно".

 3. 3 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Ще бъда максимално политически некоректен. Макрон ах ти мръсен популист. Предлагам да опростиш предложенията си.
  1. Всичко угодно на Франция и Германия е правилно.
  2.Всички останали страни нямат права а само задължения.
  3. Който се прави на отворко се отлъчва и анатемосва без право на индулгенция.

  Да живей воскреснал СеСеСер и СИВ.

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  От предложенията на Макрон едва ли има нещо читаво, което да е полезно за всички европейски страни.
  В търговията- Макрон се заблуждава, или се опитва да заблуди останалите, че доброто за френските или германските фирми е добро за цяла Европа. Няма такова животно като европейски фирми и затова европейският протекционизъм е неприложим. Приложим е националният протекционизъм, когато всяка една европейска държава налага протекционистични мерки, за да съхрани и развива собствения си национален бизнес. Европейски протекционизъм за европейските фирми означава протекции за френския и германския бизнес в ущърб на всички останали. Това означава доунищожаване на бизнеса в Източноевропейските страни, в Южноевропейските страни, в Балтика и други. Ще спрат вноса за Европа на стоки от други региони в света, за да отворят пазарни ниши за германски, френски и някои други западноевропейски фирми. Но германските и френските фирми не работят и не печелят за Европа, не плащат данъци в Европа, те работят единствено за благото на Германия и германците, за Франция и французите. С други думи, европейски протекционизъм означава още по-голям колониализъм в Европа. Имам предвид, че страни като България в момента са колонии на Германия. Европейският протекционизъм ще направи още по-голяма нашата колониална зависимост.
  Идеята на Макрон за европейски протекционизъм е не само непригодна, а и вредна за повечето страни от ЕС, защото води до още по-голямо нарастване на неравенствата между европейските страни и до още по-голяма колониална зависимост на страни като България.
  Правилният протекционизъм, който трябва да се въведе е НАЦИОНАЛНИЯТ ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ. Всяка нация сама за себе си да решава какви мерки трябва да взема, за да развива собствените си производства, да реализира собствените си възможности, да подпомага собствения си бизнес.
  Нека не забравяме, че в зората на демокрацията западняците ни накараха да си унищожим цялата промишленост. Нашите страни трябва да възстановят производствените ни възможности, но това не може да стане по пътя на европейски протекционизъм за германски и френски фирми, а чрез национален протекционизъм за българския бизнес.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Като допълнение- "...правителствата в ЕС не трябва да купуват стоки и услуги от държави, които не са отворени за европейски компании. "-край на цитата

  Преведено, България не трябва да купува стоки и услуги от държави, които не са отворени за германските компании. Каква е българската далавера? В България ли ще донесат печалбите германските компании, в България ли ще платят данъците? Ние си вързваме ръцете, за да оправяме бизнеса на германците!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Той освен това иска "европейска агенция за защита на демокрациите", ..."

  Това, барабар с искането му за "обща" минимална заплата, но съобразена с региона/държавата/ и определяна под надзора на европейски "авторитети".

  Всичко това е ГРЕВИО и нищо повече. Пар екселанс популизъм. Пар екселанс централизъм.
  Аре.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Любопитно

  "Колко от тях обаче могат да се превърнат в реалност?" - сигурно не знае за - всяка коза за свой крак, е валидно за всяка от държавите в ЕС, не само като примера на Брекзит. Освен, че прекалено розови са въжделенията му, пак не осъзнава, че основите, а и надграждането им, във всяка една от страните са различни. Не вяра, религия, партии ще обединят хората, а реалните условия, които да са оптимални, с оглед различите условия, в които живеят. То, така или иначе, всеки манифест прокламира най-доброто, но защо ли всеки негов създател не стига докрай. За комунизма, който има в Скандинавия, и на БГ глилостта от соца, с надстройката от дивия капитализъм, няма общ знаменател. Не само заради ценностите, които пък на север се израждат, а тук няма да се възродят скоро, но и заради мат`риала, за който най-важно е единито и пиинито. До идеалните общества или почти такива, има много време, дори и да си прощаваме всекидневно.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За конкуренцията. Планът на Макрон е да се позволи възникването на още по-големи монополи, т.е. да се монополизират определени бизнеси в Европа заради това тези монополи да се направят конкурентноспособни на американски, китайски и други големи компании. че и на всичко отгоре тези монополи допълнително да се подпомагат финансово. За него конкуренция вътре в Европа не е необходима. Големият проблем на Европа не е, че европейските /западноевропейските/ монополисти не са достатъчно големи, за да се конкурират с американските и китайските фирми. големият проблем е, че над половината от Европа е неконкурентна на определени страни в Западна Европа. Българският проблем е, че нямаме фирми, които да се конкурират с германски и френски. По-горе обясних, навремето вместо да си преустроим производствата, за да можем да се конкурираме със западноевропейските, те ни накараха да ги унищожим. И оттогава насам сме на подаяния. Когато се набелязват мерки за конкуренцията в Европа, на първо място трябва да се постави въпроса за издигане конкурентната способност на страните и компаниите от Източна и Южна Европа. И ако трябва да се финансира конкурентноспособността, то точно тук трябва да се финансира, при нас.
  Макрон не става за европейски лидер. Той изхожда само от интересите на Франция и всички мерки, които набелязва обслужват само Франция и Германия и са във вреда на останалите страни.

 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  А Шефе, може ли да купя и халва ??? Щото един приятел на брат ми, гледал един как яде халва и, било много хубаво.

  Та от Макрон нашего брата нЕма да яде халва.

 11. 11 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Не съм търсил публикация на целия "план", която би предложила освен пожеланията и обосновки с инструментариум за постигане, полза -риск и тн.. Това тук са приказки в насипно състояние, като за нова петилетка на партиен конгрес.

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В технологиите- "Той освен това иска "европейска агенция за защита на демокрациите", която да помага на държавите да се защитават от "кибератаки и манипулации", както и да "прокудим от интернет чрез европейски правила всяко изразяване на омраза и насилие"."-край на цитата


  Като разшифроваме написаното се получава следното- Макрон иска да наложи здрава цензура върху всичко онова, което Макрон не харесва. Това е болшевизъм в най-чист вид. Кибератаки, манипулации, омраза, насилие, това са все субективни определения. Ако Макрон ги определя, той ще определи целият консервативен трафик в медиите за цензуриране. Ако Орбан ги определя, той ще забрани целият либерастки и левичарски трафик в медиите. Подобна цензура не трябва да се допуска, защото властта се сменя. Днес глобалистите са на власт и ще я използват, утре националистите ще са на власт и ще я използват, но и в двата случая демокрация и свобода на словото няма да има. Предложението на Макрон директно води до фашизъм и болшевизъм, нацистка цензура и пропаганда, или комунистическа цензура и пропаганда. Те са еднакво жестоки и еднакво лишават хората от свобода на словото.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":

  Не мисля,че неконкурентността на българските стоки е проблем. За всеки влак си има пътници. В действителност много малко хора по света могат да си позволят да си купят чисто нов Мерцедес. Нужни са и по-евтини и неконкурентни коли. За българските стоки имаше и има пазари ако не в Европа,то извън нея. Особено ме е яд за българските електрокари и мотокари! От 47 000 бройки произвеждани преди "10-ти",днес се правят около 180 на година. Като всички те се продават само в България.

 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За Бюджета- "... призовава за финансиране на "иновации, предоставяйки на Новия европейски съвет за иновации бюджет, сравним с бюджета на Съединените щати, ..."-край на цитата


  То е добре да се сравнява със САЩ, но САЩ са една държава, една нация, а ЕС е сбор от държави и нации. Щатите когато финансират Мъск или който и да е друг, те финансират американска фирма. А когато ЕС финансира иновациите, той ще финансира все германски и френски фирми и за баланс някоя и друга холандска и шведска. С други думи, Макрон си осигурява за Франция големи суми от бюджета на ЕС. Но това противоречи на интересите на останалите страни от Европа, защото България и Източна Европа няма да получат никакви бенефити от тези иновации. И вместо Източна Европа да настига Западна, разликата ще става още по-голяма.

  "...той иска и "Европейска банка за климата, за финансиране на екологичния преход",..."-край на цитата

  Това е една вятърничава идея. Французите му отказаха пари за вятърничавите проекти за борба с въглеродния двуокис, той сега ще създава банка, за да натопори цяла Европа да му плаща за безумната идея. В действителност тя не е толкова безумна, защото с борбата срещу въглеродния двуокис Макроновци разпределян милиарди и стотици милиарди и все в джобовете на приближените им обръчи от фирми. Т.е. става въпрос за грабежа на века.

 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Ами, добре е да се чуят и другите мнения и предложения. Дискусията, за бъдещето на ЕС, е началото на пътя, който трябва да се извърви.
  А това че, статията в Дневник, препечатва анализ на "Политико", не коментирам!

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Селското Стопанство- "Той настоява за намаление наполовина на пестицидите до 2025 г..."-край на цитата


  Това е един волунтаристичен курс. Никакво съобразяване с природните и биологичните закони. Решил, че ще бъдат намалени наполовина пестицидите, дал срок и толкова. Не пита ни учени, ни агрономи това възможно ли е. Същински Ленин, който беше дал къс срок да се разработи технология за производство на спирт /или беше на бензин, вече не си спомням/ от дървени стърготини. И в резулюцията на Ленин- виновните за забавянето на изобретяването да се разстрелят!
  Макрон отлично следва болшевишката линия и в земеделието.

 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Много добри предложения на Макрон. Дори и да не се осъществят, вече предизвикват дискусия и размисъл. В сегашния му вид ЕС не е особено ефективен и е лесна жертва на всякакви популисти, които му приписват своите грешки, а достиженията заради ЕС стават техни лични.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Абсолютен тюрлюгювеч, способен да излезе само от главата на френски интелектуалец без нито ден опит в реалния живот. :)

 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1934 Весело

  Емануелито се превръща в най-мощния европейски генератор на малоумни идеи. Силата на подобни идеи е в масово им обсъждане по форуми, семинари, кръгли и шведски маси. Макроновите лакърдии са безопасни докато не бъдат приложени на практика. Видяхме какво стана след екологичния данък на бензина, който баболюбът въведе във Франция. Затова социалният мир в Европа минава през категоричното игнориране на Макрон.

 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Допълнение за селското стопанство- реакцията на френските фермери е показателна. Като започнат да намаляват пестицидите ще започнат да берат от полето нищо, ще започнат да фолират и сигурно вече това се случва, щом недоволстват. То не е измислено нещо ново, което да замени пестицидите. Разбира се, съществува технология, но тя е старата примитивна технология- с мотичката и ръчичката, иска много ръчен труд, но това вече не е възможно заради размера на фермите и не става с наемен труд. Или ако се прилага, цените ще нарастнат десетина пъти, та никой няма да може да си подзволи лукса да се храни.

 21. 21 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#17] от "stein":

  На Макрон му пречи заместничката на Меркел

  гошо
 22. 22 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За миграция и сигурност няма да коментирам. Там знаем на Макрон позициите и нито една не е полезна за Европейските страни. Неговата задача, поставена от Ротшилд и Сорос е да набута колкото може повече имигранти от Африка и Мала Азия и да създаде европейска армия с полицейски функции, която да потушава Пражки пролети, унгарски въстания и подобни. Бронирани машини на ЕС в момента участват в потушаване протестите на жълтите жилетки във Франция.

 23. 23 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 528 Неутрално

  макрон разчита на хора, които не са чели 1984 - тъй като повечето лилави комунисти са неграмотни и не са я чели, те му се кефят; червените комунисти пък се кефят, на когото им каже путин, така че засега си траят; отвратителна история, но важното в случая е, че Дневник се превърна в орган на комунистическата партия официално, въпреки че моя подпис е поне от година

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 24. 24 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За еврото- Германия налага европейската си доминация чрез еврото. Еврото е инструмент за ограбване на Европа в полза на Германия и за ограбване на европейците в полза на паразитния непроизводствен финансов капитал. Макрон имаше амбицията да изтегли чергата малко към Франция, но Меркел я държи здраво и не дава и Франция да намаже от далаверата с еврото.

 25. 25 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Чешкият премиер Бабиш много точно определи идеите на Макрон с две думи- Когато Макрон говори за Европа, той има предвид Франция, казва Бабиш. Т.е. Макрон е направил някаква програма, която най-добре служи на Франция и на глобалистката му идеология, но я нарича европейска. Няма да му мине номерът.

 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Макрон си търси работа за след изборите !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":Не мисля,че неконкурентността на българските стоки е проблем. За всеки влак си има пътници. В действителност много малко хора по света могат да си позволят да си купят чисто нов Мерцедес. Нужни са и по-евтини и неконкурентни коли. За българските стоки имаше и има пазари ако не в Европа,то извън нея. Особено ме е яд за българските електрокари и мотокари! От 47 000 бройки произвеждани преди "10-ти",днес се правят около 180 на година. Като всички те се продават само в България.
  —цитат от коментар 13 на deaf


  Аз дори не говоря за конкурентноспособност на български стоки. То какви ли стоки произвеждаме! Аз говоря за неконкурентност на българския бизнес. Нямаме фирми, нямаме производства, разрушиха ги и на тяхно място нищо не се създаде. В момента сме някакви измекяри на Западна Европа.

 28. 28 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ЕС скоро ще трябва да отговори на искането на президентаТРЪМП за сключване на ново, равностойно и реципрочно търговско споразумение САЮ- ЕС. Това споразумение новината и глвната задача на брюкселските лидери, а не да се занимават с Тезисите на другаря Макрон , които той великодушно пусна за обсъждане от широките народни европейски маси. Още повече, че народните маси нащо не искат да бъдат управлявани от франко- германските социалисти.

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Весело

  Макрон първо да се разбере със сънародниците си и да реформира Франция, че дълговете й се трупат, а след това да дава радикални идеи за Европа.

 30. 30 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 267 Любопитно

  Бабоеба е заложил доста капани в подлия си план за реформи.
  Чудя се, законно ли е да се дава власт на такива психопати?

 31. 31 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":

  Човек, с какво френските фермери са обработвали полетата преди пестицидите?


  До коментар [#24] от "gozambo":

  Това за непроизводсвения финансов капитал в учебника по марксистка политикономия ли го прочете? Аман от "консерватори", дето пробутват комунистически щампи!


  До коментар [#4] от "gozambo":

  За западняците, дето ни накарали да си унищожим предприятията - тази лъжа и сто пъти да я повториш, няма как да стане истина.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 32. 32 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 284 Весело

  макрон разчита на хора, които не са чели 1984 - тъй като повечето лилави комунисти са неграмотни и не са я чели, те му се кефят; червените комунисти пък се кефят, на когото им каже путин, така че засега си траят; отвратителна история, но важното в случая е, че Дневник се превърна в орган на комунистическата партия официално, въпреки че моя подпис е поне от година
  —цитат от коментар 23 на hhhuuunnnn


  +++++++
  А моят подпис е на повечко години...

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 33. 33 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Българският проблем е, че нямаме фирми, които да се конкурират с германски и френски. По-горе обясних, навремето вместо да си преустроим производствата, за да можем да се конкурираме със западноевропейските, те ни накараха да ги унищожим. И оттогава насам сме на подаяния...
  —цитат от коментар 9 на gozambo


  Таваришч Газамбо, през 2017 година България е изнесла за Германия стоки за 7, 0 млрд лева и внесла за 7,24 милиарда. Съответно за Франция сме изнесли стоки за 2,1 милиарда, а сме внесли за 1,7 милиарда. По времето на великата социалистическа икономика хората се редяха на опашки за мляко и за хляб. Тъпанар!

 34. 34 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1934 Любопитно

  Ето докъде го докара символ-веруюто на ЕС мосю Макрон. Как стана така, че президентът на Петата република звучи почти като полуграмотната социалистка от Брoнкс Александрия Оказио Кортез?

 35. 35 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 920 Неутрално

  На път е да построи социализЪма !!!

 36. 36 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "faeton.":

  Маниакалната фиксация върху Тръмбовите щения е съвсем друга тема. Тук се разисква за бъдещето и необходимите промени в ЕС много след кратковременното появяване на политическа сцена на Тръмб, Макрон и на кой да е избираем президент, премиер....
  Ок?

 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Весело

  Във форума се наблюдава категорично отрезвяване относно оценките за Макрон.
  Помня какво хвалене беше, когато го избраха.

  Еретик
 38. 38 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 267 Любопитно

  Българският проблем е, че нямаме фирми, които да се конкурират с германски и френски. По-горе обясних, навремето вместо да си преустроим производствата, за да можем да се конкурираме със западноевропейските, те ни накараха да ги унищожим. И оттогава насам сме на подаяния. Когато се набелязват мерки за конкуренцията в Европа, на първо място трябва да се постави въпроса за издигане конкурентната способност на страните и компаниите от Източна и Южна Европа. И ако трябва да се финансира конкурентноспособността, то точно тук трябва да се финансира, при нас. Макрон не става за европейски лидер. Той изхожда само от интересите на Франция и всички мерки, които набелязва обслужват само Франция и Германия и са във вреда на останалите страни.
  —цитат от коментар 9 на gozambo


  Сам си си отговорил, но явно пак таиш някаква наивна надежда, че Западна Европа трябва да помага на Източна.

  Защо според теб ни накараха да си унищожим производствата? Нали точно за да НЕ ги конкурираме. И сега да се надяваме да си променят мнението, и да вземат да ни помагат?!

  Затова те предпочитат да сме(да ни дават) на подаяния, отколкото да сме им конкуренти. А ние все още си въобразяваме, че те изпитват някакво желание, да ни помогнат. От какво, от идеализъм? При капитализма няма идеализъм.

  Да ни помогнат да ги конкурираме, означава сами да си създадат търговски противници. Което си е абсурд някакъв. Те си имат достатъчно конкуренти, с които вече не могат да се справят. Вчера писах същото.

  Докато Китай произвеждаше ширпотреба си затваряха очите, защото и техните фирми правеха огромни печалби от това, но когато почнаха да ги застигат, и надминават във високите технологии, взеха да надават вой.

  reductio ad absurdum...
 39. 39 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#25] от "gozambo":
  "Чешкият премиер Бабиш много точно определи идеите на Макрон с две думи- Когато Макрон говори за Европа, той има предвид Франция, казва Бабиш. Т.е. Макрон е направил някаква програма, която най-добре служи на Франция и на глобалистката му идеология, но я нарича европейска. Няма да му мине номерът."
  ..............................
  Абсолютно вярно. Франция има съществен проблем с огромните си социални разходи и Макрон търси откъде да ги набави. Явно е решил да цоца бюджета на ЕС.

 40. 40 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Макрон става все по-неприятен...Лошото е, че явно Германия и Франция наистина ще натискат да няма конкурентност вътре в ЕС, за да могат немско-френски монополи да се конкурират с Америка и Китай. Това, обаче, е лоша новина за периферията, т.е. нас. Брекзит допълнително усложнява нещата, за съжаление.

 41. 41 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бездетен комунист, тръгнал да оправя Европа...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 42. 42 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "gozambo":"Чешкият премиер Бабиш много точно определи идеите на Макрон с две думи- Когато Макрон говори за Европа, той има предвид Франция, казва Бабиш. Т.е. Макрон е направил някаква програма, която най-добре служи на Франция и на глобалистката му идеология, но я нарича европейска. Няма да му мине номерът."..............................Абсолютно вярно. Франция има съществен проблем с огромните си социални разходи и Макрон търси откъде да ги набави. Явно е решил да цоца бюджета на ЕС.
  —цитат от коментар 39 на volarok


  А уж го избраха за да прави непопулярните реформи за преструктуриране на работен пазар и социална политика...уж беше либерал, човек на банките. Много много неприятен тип.
  Освен това, като сме започнали темата с педофилията и Майкъл Джексън, мадмуазел Макрон също е явен педофил и е злоупотребила с положение и авторитет, изнасилвайки Макрон като 15 годишен. Това няма как да не даде отражение върху психиката му.

 43. 43 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Няколко думи за обединена Европа и новите тръмперасти / стари комунисти/ губят самообладание...

 44. 44 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 531 Неутрално

  От кого е тази статия? В смисъл откъде е преписана? Просто не звучи като "редакционна". Или авторът се крие зад редакцията?
  По стила на писане ми прилича на творба на ИПИ, Петър Ганев и т.н., когато няма какво да кажат, но трябва да оспамят тук таме

  Бог да благослови Америка за България!
 45. 45 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Откакто е станал президент, Макрон всячески се опитва да прокара като уж "европейски" проекти, неща които да пряко изгодни за Франция.С изложените предложения, тенденцията се запазва.Има и определено смислени неща, но повечето е джънк...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 46. 46 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  "Той призова за "европейско обновление" и предложи редица нови политики и институции, които да ги прилагат. Макрон освен това настоя за провеждане на конференция за преосмисляне на европейския политически проект, като заяви, че дори промените в договорите на ЕС не трябва да са табу."

  Този да не се окаже скрит фен на Брекзит?!

  I Want To Believe
 47. 47 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 221 Гневно

  Бездетен комунист...
  —цитат от коментар 41 на Суджук Герберите


  Супер жалък си.

 48. 48 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#47] от "Боби Бобев":

  Супер прав съм, па ти си мисли каквото искаш и се обиждай както искаш.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Ето докъде го докара символ-веруюто на ЕС мосю Макрон. Как стана така, че президентът на Петата република звучи почти като полуграмотната социалистка от Брoнкс Александрия Оказио Кортез?
  —цитат от коментар 34 на Lemmy


  Дали са полуграмотен или си интелектуалец няма голяма разлика когато се разискват теоретични идеи от хора без грам опит в реалния живот/бизнес/работа.

 50. 50 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Едни и същи опорки с/у Макрон циркулират навсякъде в ЕС - от крайно ляво до ултра дясно, като се мине и през дебилните жълти жилетки. Щом Болен, Салвини и Люпенката пеят в един глас, смятайте кой поръчва музиката!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Продаваха се само в СИВ.и бяха крайно некачествени.

 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#51] от "yanne":

  Китайските стоки да не би да са качествени?! Но се продават в цял свят. На практика няма значение колко ти е качествена стоката,а дали успяваш да намериш купувачи за нея.

 53. 53 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Любопитно

  някои от идеите са добри, други не. Остава подозрението, че се гласи френско-немска империя...

 54. 54 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 427 Неутрално

  С това популистко (!) открито писмо Макрон цели две неща:
  - да отнеме инициативата от несъгласните с развихрилия се "турболиберализъм" (изразът не е мой, но ми допада);
  - ДА ПРОМЕНИ ПРОМЯНАТА. Онази промяна, които противниците на зелените, социалистите, на либералите и на либералните среди в ЕНП желаят.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 55. 55 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#12] от "gozambo":

  +++++!
  Съжалявам, че коментирах, преди да прочета Вашия коментар!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 56. 56 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#11] от "One Hour":


  Не съм търсил публикация на целия "план", която би предложила освен пожеланията и обосновки с инструментариум за постигане, полза -риск и тн.. Това тук са приказки в насипно състояние, като за нова петилетка на партиен конгрес.
  —цитат от коментар 11 на One Hour


  Ето ти го в ОРИГИНАЛ, без тълкуване :

  """"....
  Grigor Lilov
  2 часа ·
  В оригинал: какво предложи френският президент:
  ЕВРОПА НА СТАТУКВОТО ИЛИ НА ПРОМЯНАТА?

  Обръщението на френския президент Еманюел Макрон към гражданите на Европа беше направено на 4 март.
  Вече седмица наред критици у нас оспорват идеите в него, обаче без да сочат оригинала и какво всъщност е предложил.
  Това е начин за цензура.
  Затова давам пълния му текст (първите две вътрешни заглавия са мои)

  -------------------------
  ГРАЖДАНИ НА ЕВРОПА,

  Ако си давам свободата да се обърна пряко към вас, то не е само в името на историята и на ценностите, които ни обединяват. А защото е неотложно. След няколко седмици, европейските избори ще бъдат решаващи за бъдещето на нашия континент.

  Никога, от Втората Световна война насам, Европа не е била така необходима. И така застрашена.
  Брексит е символ на това. Символ на кризата на Европа, която не съумя да отговори на потребността от закрила на народите, изправени пред тежките трусове на съвременния свят. Но и символ на европейската клопка.
  И не принадлежността към Европейския съюз е клопката, а лъжата и безотговорността, които могат да го разрушат. Кой каза на британците истината за бъдещето им след Брексит ? Кой им спомена, че ше загубят достъпа до европейския пазар ? Кой каза какви опасности за мира в Ирландия крие връщането към границата от миналото ? Самоизолацията, която проповядват националистите, не предлага нищо ; това е афект, но не и проект. Тази клопка застрашава цяла Европа : онези, които използат гнева за своя сметка, с подкрепата на невярна информация, обещават едно и точно обратното.
  Пред подобни манипулации, ние трябва да останем прави. Горди и трезвомислещи.

  ******* Какво е Европа? ************

  Първо да кажем какво е Европа. Това е исторически успех : помирението на сринат до основи континент, в първи в историята проект за мир, благоденствие и свобода. Нека никога не забравяме това.
  Този проект ни закриля и днес: коя страна може да направи нещо сама срещу нападателните кроежи на могъщи държави ? Кой може да твърди, че е суверенен, сам, срещу цифровите гиганти ? Как бихме устояли на кризите на финансовия капитализъм без еврото, което е сила за целия Съюз ? Европа, това са и онези хиляди проекти от ежедневието, които промениха облика на нашите територии, обновена гимназия, ремонтиран път, най-после - бърз достъп до Интернет.
  Тази битка е ежедневно усилие, защото Европа, както и мирът, винаги могат да ни се отнемат. Във и от името на Франция, аз оглавявам усилието неуморно, за да накарам Европа да върви напред и за да защитя нейния модел. Показахме, че онова, за което твърдяха, че е невъзможно, а именно създаването на европейска отбрана или защитата на социалните права, е възможно.

  ***** Клопката на статуквото *****

  Но трябва да се направи повече, и по-бързо. Защото има и друга клопка, клопката на статуквото и на примирението.
  И когато наблюдават тежките трусове, които люлеят света, гражданите много често ни казват : „Къде е Европа ? Какво прави Европа ?”. В техните очи тя се е превърнала в бездушен пазар.
  А Европа не е само пазар, тя е проект.
  Пазарът е нещо полезно, но не бива да ни кара да забравяме, че са необходими граници, които пазят, и ценности, които обединяват.
  Националистите се заблуждават, когато твърдят, че защитават нашата идентичност, оттегляйки се от Европа ; просто защото нас ни обединява, освобождава и защитава европейската цивилизация. Онези, които не желаят каквато и да било промяна също се заблуждават, защото отказват да видят страховете, които народите ни изпитват, съмненията, които подронват устоите на демокрацията в страните ни. Намираме се в решителен момент за континента ни ; момент когато, заедно, трябва да пресътворим, и политически, и културно, формите на нашата цивилизация в един променящ се свят. Това е моментът на Европейското Обновление. Ето защо, възставайки срещу затварянето в себе си и срещу разделенията, ви предлагам заедно да извършим това Обновление, около три цели на амбициите ни : свобода, защита и напредък.

  ******* За защитата на свободата ****

  Европейският модел се основава на свободата на човека,разнообразието на мненията и на творчеството. Първата ни свобода е демократичната свобода, свободата да избираме правителствата си, тогава когато, на всички избори, чужди сили се опитват да наклонят везната на нашия вот.
  Предлагам създаването на Европейска агенция за защита на демокрацията, която да предоставя европейски експерти на всяка страна-член, за да защити тя собствения си избирателен процес срещу кибератаки и манипулации. И в същия дух на независимост, трябва да забраним финансирането на европейски политически партии от чужди сили. Трябва да прокудим от Интернет, чрез европейски правила, всяко изразяване на омраза и насилие, защото уважението към индивида е темел на нащата цивилизация на достойнството.

  ******** За защитата на нашия континент ****

  Основавайки се върху вътрешното помирение, Европейският съюз забравя да обърне
  поглед към действителността по света. А нито една общност не създава усещане за принадлежност, ако няма граници, които да защитава. Границата, това е свобода с чувство за сигурност. Това ни налага да преосмислим изцяло Шенгенското пространство : всички онези, които желаят да участват в него, трябва да изпълняват задължения за отговорност (строг граничен контрол), и за солидарност (една и съща политика за убежище, и еднакви правила за прием и за отказ).
  Една обща Гранична полиция и европейска служба за убежище, строги задължения за контрол, европейска солидарност, към която всяка страна допринася, подчинена на Европейски съвет за вътрешна сигурност : пред лицето на преселенията, аз вярвам в една Европа, която защитава своите граници и отстоява своите ценности.
  Същите изисквания трябва да се приложат и към отбраната. От две години насам се постигна значителен напредък, но ние трябва да посочим ясна посока : един договор за отбрана и сигурност трябва да определи нашите необходими задължения, при връзка с НАТО и европейските ни съюзници : увеличение на военните разходи, клауза за взаимна защита, която да бъде оперативна, Европейски съвет за сигурност, към който да бъде асоциирано и Обединеното кралство с цел подготовка на колективните ни решения.
  Границите ни трябва да подсигуряват и честна конкуренция.
  Коя световна сила допуска обменът да продължи с онези, които не спазват нито едно от нейните правила ? Не можем да търпим и да мълчим. Трябва да направим реформа на политиката ни в областта на конкуренцията, да положим нови основи на търговската ни политика : да налагаме санкции или да забраним в Европа предприятия, които извършват посегателство спрямо нашите стратегически интереси и изконни ценности, като екологични стандарти, защита на данни или справедливо плащане на данъци ; и да заявим, при стратегическите производства и обществени поръчки, европейска преференция, както правят нашите американски и китайски конкуренти.

  ******** Да си възвърнем духа на прогреса ****

  Европа не е второразрядна сила. Цяла Европа е един авангард : тя винаги е могла да определя нормите на прогреса. За целта, тя трябва да изведе на преден план проект за конвергенция, а не за конкуренция : Европа, където е създадено социалното осигуряване, трябва да постави, за всеки работник, от Изтока до Запад, и от Севера до Юг, социален щит, който да му осигурява еднакво заплащане на едно и също работно място, и минимална европейска заплата, съобразена с всяка страна и договаряна колективно всяка година.

  Да подхванем отново нишката на прогреса, означава и да застанем начело на битката за природата.
  Ще гледаме ли децата си в очите, ако не изплатим и дълга си към климата ? Европейският съюз трябва да си постави като амбиция – 0 въглерод 2050 г., намаление на половина на пестицидите 2025 г. – и да съобрази своята политика във всяка област с това изискване : Европейска банка за климата, за финансиране на екологичния преход ; Европейска санитарна сила, за засилване на контрола върху храните ни, срещу заплахата от лобитата ; независима научна оценка на опасните за околната среда и за здравето вещества ... Тази неотложна необходимост трябва да направлява всяко наше действие : от Централната банка до Европейската комисия, от европейския бюджет до инвестиционния план за Европа, климатът трябва да бъде правомощие на всяка наща институция.

  Напредък и свобода, това е да можеш да живееш от труда си : за да се създават работни места, Европа трябва да действа изпреварващо. За това тя трябва не само да регулира гигантите в цифровия свят, създавайки европейски надзор над големите платформи (ускорено санкциониране на нарушенията на конкуренцията, прозрачност на алгоритмите им ...), но и като финансира новостите, предоставяйки на Новия европейски съвет за иновации бюджет, сравним с бюджета на Съединените щати, за да застане начело на всеки технологичен пробив, като изкуствения интелект ...
  Европа, която вижда мястото си в света, трябва да бъде обърната към Африка, с която трябва да сключим пакт за бъдеще. Осигурявайки обща съдба, подкрепяйки нейното развитие с амбиция, а не в отбрана : инвестиции, партньорство между университети, образование за момичетата ...
  Свобода, защита, напредък. Върху тези стълбове трябва да изградим Европейското обновление. Не можем да оставим националисти без решение да си служат с гнева на народите. Не можем да бъдем сомнамбулите на омърлушена Европа. Не можем да се оставим на рутината и да си опяваме все едно и също.

  Европейският хуманизъм е строго изискване за действие. Навсякъде гражданите настояват да участват в промяната. Нека създадем за целта, до края на тази година, с представители на европейските институции и на държавите, Конференция за Европа и там да бъдат предложени всички необходими промени в политическия ни проект, без забранени теми, пък било то и темата за преразглеждане на договорите. Тя трябва да привлече групи от граждани, да изслушва представители на академичните среди, на духовните общности. Тя ще определи пътна карта за Европейския съюз, като преведе в конкретни действия тези основни приоритети. Между нас ще има разногласия, но по-добре ли е застинала, неподвижна Европа от Европа, която понякога напредва с различен ритъм, но остава отворена към всички ?

  В такава Европа народите отново, същински, ще поемат контрола върху съдбините си ; в такава Европа, сигурен съм в това, Обединеното кралство, ще намери своето подобаващо място.
  Граждани на Европа, безизходицата на Брексит е урок за всички. Да излезем от тази клопка, да дадем смисъла на наближаващите избори и на нашия проект. Вие сте тези, които ще решат дали Европа, ценностите на напредък, чиито носител е тя, трябва да бъде нещо повече от затворена в скоби част от историята.
  Това е изборът, който ви предлагам, за да очертаем заедно пътя към Европейско обновление.
  Емануел Макрон

  --------------------------------
  Обръщението е публикувано на сайта на Елисейският дворец, вкл. и на български език

  https://www.elysee.fr/ …/2…/03/04/za-evropeisko-obnovlenie.bg ....""""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 57. 57 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Има и добри неща, като това за храните, или по-силната и ефективна отбрана.
  Но за големите проблеми с ислямизацията, мачкането на "нормалното" семейство, доминантна позиция на всякакви малцинства и настъпващия повсевместно левашки нео-социализъм ни дума.
  Що се отнася до финансирането, то пригответе се- богатите както винаги ще се измъкнат, а от бедните не могат да вземат- остава средната класа.

 58. 58 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#51] от "yanne":


  До коментар [#13] от "deaf":Продаваха се само в СИВ.и бяха крайно некачествени.
  —цитат от коментар 51 на yanne


  И ти си жертва на шаблона !
  В СИВ се продаваха само тези произведени по ПЪРВО НАПРАВЛЕНИЕ, т.е. за които получавахме т.н. "преводни рубли" ! ! !
  Успоредно се произвеждаха и по ВТОРО НАПРАВЛЕНИЕ и за тях се получаваха ДОЛАРИ , като обема на ВТОРО направление ВИНАГИ Е БИЛ ПО-ГОЛЯМ от обема на този по първо направление!
  Не случайно Завод 12 спечели конкурса за получаване на лиценза от фирма Йелау!
  Йелау направиха конкурс между всички световни производители на мотокари като им разреши да направят по техни чертежи САМО по ПЕТ бр.
  След това събра от всички мотокарите и ги изпрати на ШЕСТ месечен непрекъснат денонощен режим на работа в пристанището на Пирея! ! !
  Само нашите издържаха и ни дадоха лиценза !
  - = - = -
  Имаш ли предвид колко много наши технологии от онова време се ползват в цял свят ?
  Алуминиевите джанти са например наше изобретение и технология на Ангел Балевски и Димитър Николов ! ! !
  Производството и използването на изк.диаманти за обработка на металите са също наши От ЦНИИТМАШ !
  Елката, електронните часовници са също наше изобретение. . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 59. 59 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":Човек, с какво френските фермери са обработвали полетата преди пестицидите?До коментар [#24] от "gozambo":Това за непроизводсвения финансов капитал в учебника по марксистка политикономия ли го прочете? Аман от "консерватори", дето пробутват комунистически щампи!До коментар [#4] от "gozambo":За западняците, дето ни накарали да си унищожим предприятията - тази лъжа и сто пъти да я повториш, няма как да стане истина.
  —цитат от коментар 31 на stein


  Френските фермери преди са обработвали земята като българските фермери- с много ръчен труд и с отглеждане на примитивни сортове. Примитивните сортове, които издържат на вредители, отдавна ги няма. В земеделието се ползват само селекциониране сортове, които дават висок добив и пр., но в същото време се нуждаят от много пестициди. Селекцията на нов сорт трае от 15 до 20 години. Дори от днес да започнат да селекционират сортове, които са издържливи откъм вредители, тези сортове ще получат радпространение не по-рано от 2050-та година. Друг е въпросът дали изобщо е възможно да бъдат селекционирани.
  В момента и да искате да се върнем на онова старото земеделие с ръчния труд, не можем, защото всички стари малодобивни, но издържливи на болести и вредители сортове вече ги няма.

  Паразитния непроизводителен финансов капитал е факт. Спекулата на финансовите пазари има една единствена функция, да преразпределя пари. Един барел петрол от кладенеца до резервоара на автомобила го препродават над 30 пъти. Переодично във финансовата система биват опустошавани пенсиите на хората. Хората си скъсват задниците да работят, да пестят и като дойде време да се пенсионират, пенсиите им окрадени. Ако има златен стандарт това би било невъзможно. Финансовият капитал печели днес от същото, от което е печели някогашния феодал, който е заставал до брода на реката и е облагал всеки, който преминавал. Данъкосъбирачество. Абсолютен паразитизъм. Паразитният финансов капитал е деформация на капитализма, той не е истински капитализъм. Истинският капитализъм използва капитала, за да произвежда. Финансовият капитал използва капитала, за да преразпределя произведеното от други в своя полза.

  За унищожаването на предприятията съм жив свидетел. И повечето от този форум са свидетели. И предприятията нарязахме за скраб, и животните изклахме и овощните градини изсякохме. Това беше ликвидация. Ликвидацията беше по идея на западни емисари, наложена ни като на победени в Студената война.

 60. 60 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#33:"gianni"][/quote]

  Дай списък на износа за Германия и Франция! Дай да видим какви стоки сме изнесли от ишлемето!

 61. 61 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":Продаваха се само в СИВ.и бяха крайно некачествени.
  —цитат от коментар 51 на yanne


  Това е вярно, българските промишлени стоки се продаваха в СИВ и бяха некачествени. Но повечето от тях бяха по-качествени от това, което внасяме през всичките тези години от Китай. С българска пила, или какъвто и да е инструмант можеше да работиш с години, с китайската работиш един път и хвърляш. Българските стоки не бяха толкова некачествени, колкото правени с остарели технологии. На китайците им дадоха технологии, нас ни накараха да си унищожим производствата.
  Та така, с българското качество решението беше нови технологии, които сами щяха да си дойдат при преминаване предприятията на ралбота на пазарни принципи. Решението беше да се обновят и модернизират предприятията, а не да се унищожат. Заради бълхата изгорихме юргана.

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#61] от "gozambo":


  Никой не е унищожавал българските социалистически предприятия. Те сами се унищожиха като неконкурентно способни в условията на пазарната икономика. По времето на Виденов натрупаха огромни дългове към държавата и изпаднаха в неплатежоспособност или фактически фалит. Костов се опита да ги спаси чрез приватизация , но някои бяха неспасяеми. Трябваше цялото остаряло физически и морално съветско оборудване, машини и технологии да се подменят с нови, модерни и производителни. Но това не става за дни. Огромен брой квалифицирани работници и специалисти останаха на улицата и намериха препитание в чужбина.


 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  "Еманюел Макрон не може да бъде обвинен в липса на идеи"

  Така започват фейк-новините. Никой никога не е обвинявал Макрон за идеи, а за лъжи - щял бил да намали данъците … като вдигне акциза за бедните и намали данъка върху доходите на богатите.
  Другата лъжа е, че с данъците щял бил да се бори с "глобалното затопление" или както модерно се нарича "активна борба срещу вятъра и Слънцето" (Климатични промени). У нас 45 години имаше такава "активна борба срещу фашизма и Капитализма" …. и затънахме в дългове, финансови и демографски кризи.

 64. 64 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Пропуснати са социалните му искания, които са против интересите на българия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 65. 65 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 267 Неутрално

  По-добър план би бил избиване на панелната свлоч.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK