Какво договори Мей с ЕС и защо то може да не й донесе победа при вота за Брекзит

Тереза Мей

© Reuters

Тереза МейВ разговори в последната минута британският премиер Тереза Мей, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер постигнаха сделка за излизане от застоя около Брекзит.


Бяха договорени два документа, посочва Би Би Си. Британският първи министър Дейвид Лидингтън, който се явява заместник на Мей, каза пред парламента, че документите ще "подсилят и подобрят" споразумението за излизането от ЕС и политическата декларация за бъдещите отношения.


Първият документ е "правно обвързващ инструмент" към споразумението за напускане. По думите на Мей той може да се използва за задействането чрез независим арбитраж на механизъм за решаване на спорове срещу ЕС, ако съюзът се опита да задържи Великобритания обвързана с "предпазния механизъм" за ирландската граница за неограничено време. ЕС посочва, че предпазният механизъм, който на практика се равнява на митнически съюз, ще се прилага временно.
Вторият документ представлява "съвместно изявление", което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания. С него двете страни поемат ангажимент да заменят предпазния механизъм с алтернатива до декември 2020 г. Според "Гардиън" става въпрос за развиването на нови технологии на границата, които да са готови дотогава.


Правителството ще внесе и още един документ, известен като "едностранна декларация". Той представя позицията на Великобритания, че нищо не може да й попречи да напусне предпазния механизъм, ако преговорите за бъдещите отношения с ЕС се провалят и няма перспектива за споразумение. "Гардиън" коментира, че ключът е в думата "едностранно" и ЕС на практика не е обвързан от тази декларация.


Последен шанс


"Гаридън" отбелязва, че минути след началото на среднощната пресконференция в Страсбург Юнкер е дал да се разбере, че ЕС не е отстъпил пред централното искане на Мей. Той отбеляза, че договореното правно допълнение към сделката за Брекзит, подчертаващо временния характер на ирландския предпазен механизъм, "допълва споразумението за оттеглянето, без да го отваря отново".


Той освен това предупреди британските депутати, че Брюксел няма да предлага повече "уверения и разяснения", и подчерта, че "няма да има трети шанс". "Няма да има допълнителни интерпретации на интерпретацията. Няма да има гаранции за гаранциите, ако вотът утре (днес - бел.ред.) се провали". "Нека говорим напълно ясно за този избор: или ще е тази сделка, или Брекзит няма да се състои изобщо", подчерта Юнкер.


След историческото поражение при първото гласуване на нейната сделка в британския парламент, Мей обеща на депутатите, че ще подсигури механизъм за едностранно излизане от "предпазната мрежа" за ирландската граница, времево ограничение или заменянето й с алтернативна договорка като технически средства за контрол.


Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер

© Reuters

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер


Попитана дали е подсигурила тези цели в разговорите си в Страсбург, тя не отговори категорично. Вместо това подчерта, че правно обвързващите промени са точно това, което парламентът е поискал от нея. По думите й от текста става напълно ясно, че прилагането на предпазната клауза, целяща избягване на появата на нова твърда граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, не може да бъде неограничено във времето, ако изобщо се стигне до него.


Подкрепящата Брекзит "Група за европейски изследвания" (European Research Group, ERG) и Лейбъристката партия веднага изразиха песимизъм дали промените ще бъдат достатъчни, за да спечелят на Мей подкрепата на парламента. Според Корбин постигнатото снощи споразумение с Брюксел не включва нищо дори близко до обещаните от премиера промени.


"Политико" отбелязва, че изглежда малко вероятно резултатът от преговорите на премиера да убеди скептичните депутати в Камарата на общините да подкрепят сделката. Много привърженици на Брекзит поискаха предпазният механизъм да бъде заменен изцяло с алтернативни договорки, нещо, което преговарящият екип на премиера не успя да постигне. Ако сделката бъде отхвърлена за втори път, отлагането на Брекзит изглежда все по-вероятно.


Очаква се юридическият консултант на британското правителство, главният прокурор на страната Джефри Кокс да представи своя правен анализ на дадените от ЕС уверения преди гласуването довечера. Много подкрепящи Брекзит депутати ще изчакат да го видят, преди да решат как да гласуват.


Мей е казвала, че ако загуби гласуването тази вечер, утре ще даде на депутатите възможност да гласуват дали да напуснат ЕС без споразумение. Ако те отхвърлят и това, се очаква гласуване дали Лондон да поиска отлагане на Брекзит.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  Не зная дали британските медии отделят такова внимание на Брекзита , каквото отделят българските и в частност Дневник. Всеки ден по минимум два три материала за Брекзит. Сякаш тази тема е от първостепенно значение за България. Не се ли цели така отклоняване вниманието на българите от други теми, много по-важни за нас?

 2. 2 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#1] от "tacheaux":
  Естествено, че тази тема е от първостепенна важност за България. Освен, че има много българи в ЮК, тя е важна и защото излизането ан една такава водеща държава от ЕС ще промени и финансирането ан страни като нашата.

 3. 3 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1876 Весело

  Какво договори Мей с ЕС и защо то може да не й донесе победа при вота за Брекзит
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  От цялата статия разбрах, че Мей се намира в същото положение, в което се намираше и преди таз вечерното споразумение!
  Едни и същи неща се изписаха по 100, да не кажа 1000 пъти и пак чакаме да видим дали ще има "брекзит" със сделка, дали без сделка, дали ще има отлагане или пък въобще "брекзит" няма да има?!?
  Егати и анализите!

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#1] от "tacheaux":

  Да, занимават се британските медии.
  Що за ограничено мислене.
  На теб маловажна тема ли ти се струва Брекзит?

  Не зная дали британските медии отделят такова внимание на Брекзита , каквото отделят българските и в частност Дневник. Всеки ден по минимум два три материала за Брекзит. Сякаш тази тема е от първостепенно значение за България. Не се ли цели така отклоняване вниманието на българите от други теми, много по-важни за нас?
  —цитат от коментар 1 на tacheaux


  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#1] от "tacheaux":

  Британските медии наистина отделят толкова (и повече) внимание на Брекзит. Откъде иначе Дневник ще взима материалите - със сигурност няма свои кореспонденти в Лондон и Брюксел.

  Като членка на ЕС България е силно заинтересована от бъдещето на съюза, което пък има силна връзка с Брекзит. (Разбира се Великобритания е много по-силно засегната), Така или иначе, понеже българската политика и дори държавност в момента нямат оправия, остава ни само да се надяваме на европейската. Поради това и интереса към ЕС и Брекзит.

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Със сигурност парламента ще отхвърли сделката, после ще отхвърли и хард брекзит. И ще си дойдем на думата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Потенциалното излизане и начинът, по който ще бъде извършено е геополитически въпрос. И ще влияе много сериозно на целият ЕС. Една голяма част от бюджета на ЕС се финансира от Великобритания. Търговският оборот с Великобритания е сериозен. Всичко това има голямо значение

  Димитър Димов
 8. 8 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Отново да кажа- всички са се вторачили в подробностите около предпазното споразумение и днешните legally binding agreements и не виждат главното- ЗАЩО Великобритания напуска ЕС, КОЙ е причината за това и КАК се решава този въпрос ? По- горе аз коментирах, че КАК се решава Брекзит е основа за бъдещо все по- задълбочващо се разделение . Британците помнят такива неща ! В момента гледам експозето на Юнкер след срещата с Мей и си исля, че всеки британец го гледа и скърца със зъби ! А когато Британия скръцне със зъби, Германия и Франция се ...

 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Понеже ЕС работи на принципа на консенсуса, всички важни въпроси се решават на нощни срещи в най-последния момент. Би трябвало да има пи-добър начин!

 10. 10 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Юнкер клекна пред Мей за ирландската граница.
  Преди Юнкер клекна пред Меркел за бежанците.
  Май му е време да се пенсионира с клякането 🍺

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Не виждам какво изобщо се е е променило. Митническият съюз нямало да е вечен . ами той и сега не е вечен. Не плащаш не играеш.

 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално
 13. 13 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Юнкер клекна пред Мей за ирландската граница. Преди Юнкер клекна пред Меркел за бежанците.Май му е време да се пенсионира с клякането 🍺
  —цитат от коментар 10 на event_horizon


  И как точно ѝ е клекнал Юнкер? Не виждам съществена, да не кажем никаква, разлика в позицията на ЕС.
  Освен гръмките заглавия по същество не се наблюдава особен напредък.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 14. 14 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Довечера Мей ще получи трипръстна комбинация от парламента си.
  Ако има нещо по-ограничено от брюкселските политици, това са британските такива.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 15. 15 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 619 Весело

  До коментар [#8] от "faeton.":

  Brexit = разпадане на Обединеното Кралство в средносрочен план.
  Кралицата и лордовете са наясно с това, за разлика от ниско образованите англичани и уелсци, които гласуваха за идеите на тъпоумните националисти. Последните се изнизаха от отговорност като пръдня в гащи, като разбраха за какво иде реч. Случващото се от референдума насам е театър за наивници...

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 16. 16 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Любопитно

  Съсобственикът на "Алфа Груп", руският милиардер Михаил Фридман стана най-богатият жител на Лондон, според Forbes. Изданието оценява състоянието му на 15,1 милиарда долара.
  Фридман е признат за най-богатия лондончанин за първи път. Преди това най-богатият гражданин на британската столица се смяташе за родом от СССР, собственик на "Access Industries" Леонард Блаватник. Състоянието му, според Forbes, е 18 милиарда долара, но той се премести да живее в Ню Йорк.
  В края на 2017 г. Фридман заяви пред "Forbes", че живее предимно в Лондон и е жител на Великобритания.
  Свръхбогатите хора сигурно имат ай-кю над 150 и сто процента са много умни и проницателни. Защо госпожа Мей не се посъветва с този примерен данъкоплатец и издигнат човек, под ръка и е ?!

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Весело

  ЕС всячески гледат да помогнат на Великобритания в безпътицата, в която сама се е поставила, но няма как да се иска от Съюза да плати и цената на авантюрата Брекзит ! Британците да си поемат сметката за избора си да напуснат Съюза и усещането си колко са специални и незаменими !

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Мей ще занесе в Лондон същото, което и Невил Чембърлейн след срещата в Мюнхен - един хвърчащ лист хартия, веещ се от вятъра. И също като Чембърлейн ще се скъса да хвали написаното на въпросния хвърчащ лист. В действителност Мей нищо ново не носи на Парламента. Само правно обещание за арбитраж. И едно общо обещание да се търсят решения за ирландската граница напред във времето - т.е. да отложим проблема за по-добри времена, щото сега няма време. Великобритания може и да напусне митническия съюз едностранно - нека го направи. После обаче какъв отговор ще получи от Брюксел, жална им майка.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Неутрално

  "Победа"??????
  Британците за съжаление вече "победиха" здравият Разум!!!!

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Успех в парламента ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  Не виждам какво изобщо се е е променило. Митническият съюз нямало да е вечен . ами той и сега не е вечен. Не плащаш не играеш.
  —цитат от коментар 11 на blondofil


  То изобщо НЯМА никакво "Споразумение за Брекзит"! Т. нар. "споразумение" е временно отлагане на твърд Брекзит! Отлагане на граница на ирландския остров!

 22. 22 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Юнкер клекна пред Мей за ирландската граница. Преди Юнкер клекна пред Меркел за бежанците.Май му е време да се пенсионира с клякането 🍺
  —цитат от коментар 10 на event_horizon


  А пък цяла Европа е клекнала за 100 годишната окупация на северната част на една европейска страна.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  До коментар [#19] от "selqnin":

  " Британците за съжаление вече "победиха" здравият Разум!!!!'

  За съжаление още битки срещу здравия разум има да печелят ! Дано не съм прав и да стопират безумието, наречено Брекзит. А дано, ама.......

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#23] от "samoedin":

  За съжаление сте прав!!!
  сънят на Разума ни докара популистите!
  Качински, Салвини и куп други са готови да продадат Европа на джуджето и Китай....

 25. 25 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Май се поизясниха нещата. Кокс казва, че рискът не е премахнат => шансът крайните поддръжници на Брекзит да подкрепят сделката е минимален

 26. 26 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Голямо театър разиграват г-жа Мей и г-н Юнкер.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 27. 27 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Към коментар #1 от Tasheaux:
  Абсолютно подкрепям мнението Ви!
  +++++++++++++

 28. 28 Профил на kirkata
  kirkata
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Сутринта бях 50 на 50 за това дали ще мине в парламента.
  Обаче след новината от преди половин час относно юридическото заключение на Кокс, ми се струва, че нещата отиват към 99% Ней... Май ще гледаме театър поне още няколко месеца ...

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#2] от "авторът":

  Оставам на мнението , че темата Брекзит е преекспонирана в нашите медии и в частност Дневник. Причината не е някаква "загриженост" за съдбата на ЕС и Великобритания , нито е за съдбата на българите там, още повече, че българите извън България не са само в Англия.
  Има далеч по-важни теми за дебатиране в България , които се премълчават и се игнорират за сметка на Брекзит.

 30. 30 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Общо взето, нищо не може да спре британците да действат едностранно. Те това и правят, и то винаги са го правили. Нищо обаче не може и да принуди ЕС да прави някакви жестове. Най-добре и ясно един твърд брекзит и Фарадж за крал, Борис Джонсън за кралица.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Любопитно

  До коментар [#28] от "kirkata":

  Даа, и аз се зарадвах снощи с ръста на паунда и акциите, но главният прокурор на ЮК поля надеждите ни за стабилизация със студена вода. Май принципът е "Може Рим да изгори, но законът да възтържествува"..

 32. 32 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Утре е най-важното гласуване. Днес сделката на Мей пак ще бъде отхвърлена.

  Путин - мы верим в тебя !
 33. 33 Профил на lionly
  lionly
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Понеже ЕС работи на принципа на консенсуса, всички важни въпроси се решават на нощни срещи в най-последния момент. Би трябвало да има пи-добър начин!
  —цитат от коментар 9 на plamen_b


  Аха, ясно откъде нашите убавци са копирали, само че при нас всички нагорещени решения се взимат м/у Коледа и НГ.

 34. 34 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  или ще е тази сделка, или Брекзит няма да се състои изобщо", подчерта Юнкер.
  –––––––––––––––––––––––––––––
  Обичам Жан-Клод Юнкер!
  Тереза ясно каза: Leave Means Leave!
  Е, хайде сега да видим докъде ще стигне британската гордост.
  Ясно е, че сделка няма да има. Остава интересният избор - хард брекзит и голям хаос или отказ от брекзит и голям срам.
  Изборът е ваш, уважаеми британски депутати.
  Като добавим и декларациите на двата парламента на Уелс и Шотландия за сделка с ЕС или отлагане на брекзит, положението с целостта на Обединеното кралство е много по-важен въпрос за кралицата, отколкото политическото или физическото оцеляване на г-жа Мей.
  Часовникът тиктака: брек-зит, брек-зит...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 35. 35 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "Practic":

  Защо трябва непременно да е жител на Лондон? Путин е много по богат, да се посъветва с него, още повече че той вече има опит като главен организатор на референдума за брекзит!

 36. 36 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1155 Весело

  Интерпретационни интеретиращи интерпретации повече няма да се интерпретират интерпретиращо. Ще се интрепретират третиращо! Мей ще я отвей!

  Малинчо
 37. 37 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1155 Весело

  С тоа Брек-назад европците си хванаха голяма муха отзад и сега се чудят на кого ли да я пуснат. Всеки ден, обаче, се се появяват интерпретации на процеса, поради което е най-добре да пуснат окончателно мухата нанякъде заедно с Мей! И после ще я намерят на бунището...

  Малинчо
 38. 38 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 853 Неутрално

  То и второ клякане нямаше да има, сега никога нямало да има и трето... Приказките на овчарчето.

 39. 39 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Лелката ше я отрежат и гледай цирка

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Уж различно, а пак същото.

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  "................."Гаридън" отбелязва, че минути след началото на среднощната пресконференция в Страсбург Юнкер е дал да се разбере, че ЕС не е отстъпил пред централното искане на Мей.................."

  Браво на ЕС, защото т.н. промени са само козметични!!!!

 42. 42 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#1] от "tacheaux":

  Всеки ден има новини за Брекзит на Острова- последните няколко месеца дефакто не спират новините и коментарите по този въпрос!!!!ББС 1 има коментарно студио преди 6 часа сутришно време и винаги под една или друга форма става дума за Брекзит!

 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#5] от "plamen_b":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И аз предполагам , че ще се развият нещата!Островните политици са обезумели и оглупели тотално, но не вярвам ,че им "стиска" да излязат без сделка!!!!!

 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#11] от "blondofil":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Реално погледнато така стоят нещата

 46. 46 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#1] от "tacheaux":
  Предстви си, има и хора които се интересувст от темата. Ти можеш да я отминеш без внимание и да се прехвърлиш на спортната страница. Или да си пуснеш порнофилм.

 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Със сигурност парламента ще отхвърли сделката, после ще отхвърли и хард брекзит. И ще си дойдем на думата.
  —цитат от коментар 6 на EU defender


  И аз така мисля. И понеже тези смотаняци не знаят какво искат ЕС трябва да заяви, че ако до съответната дата британският парламент не гласува споразумението ще има едностранен твърд Брекзит. Няма никакъв смисъл от удължавания, те никога няма да приемат споразумение, вечно ще са недоволни и вечно ще искат все повече.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#1] от "tacheaux":Предстви си, има и хора които се интересувст от темата.
  —цитат от коментар 46 на pwj18583757

  Тази тема се износи и не е в състояние да генерира никаква новина. Британците до последно ще стоят в разкрачено положение, не искат споразумение но не искат и Брекзит. Ще мрънкат и натискат за нови и нови отстъпки. Което ще е грешка от страна на ЕС ако ги направи защото те веднага ще поискат още.

  На какво се надявате интересуващите се от Брекзит, че те ще откажат? Няма да стане, защото това е политическа смърт за този който го направи и за партията му.

  Затова ЕС трябва да постави твърди условия: няма повече отстъпки, няма повече отлагания, на съответната дата сте вън от ЕС. Ако искате със споразумение приемайте го, ако не искате вън без споразумение. Целият този цирк само удължава агонията и не носи нищо позитивно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK