ЕС договори по-добра защита на хората, подаващи сигнали за нарушения

Вера Йоурова

© Associated Press

Вера ЙоуроваЕвропейският парламент и държавите членки постигнаха днес предварително споразумение относно нови правила, които ще гарантират високо равнище на защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения, които докладват за случаи на нарушаване на законодателството на ЕС, предаде пресслужбата на Европейската комисия.


Тези нови правила за определяне на общи за ЕС стандарти за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения, бяха предложени за първи път от еврокомисията през април 2018 г.


Новите правила обхващат голям брой области на правото на ЕС, включително борбата с изпирането на пари и корпоративното данъчно облагане, защитата на данните, защитата на финансовите интереси на съюза, безопасността на продуктите и храните и защитата на околната среда и ядрената безопасност. Освен това държавите членки са свободни да разширят обхвата им, за да включат и други области.
- Ще се създаде система от безопасни канали за сигнализиране както в рамките на дадена организация, така и към публичните органи.


- Лицата, подаващи сигнали за нарушения, се насърчават да използват първо вътрешни канали, ако нарушението, което желаят да разкрият, може да бъде ефективно отстранено в рамките на тяхната организация и когато не съществува риск от ответни действия за отмъщение. Те могат и да докладват директно на компетентните органи. Освен това, ако след сигнализирането до компетентните органи не бъдат предприети подходящи действия, в случай на непосредствена или явна опасност за обществения интерес или когато подаденият до органите сигнал няма да даде резултат, например защото тези органи са в тайно споразумение с извършителя на престъплението, сигнализиращите лица могат да оповестяват нарушението публично, в това число чрез медиите.


- Правилата ще осигурят защита на хората, подаващи сигнали за нарушения, срещу уволнение, понижаване в длъжност и други форми на ответни действия с цел отмъщение. Те ще изискват също така от националните органи да информират гражданите за процедурите за подаване на сигнали и за наличната защита. Лицата, подаващи сигнали за нарушения, ще бъдат също така защитени при съдебни производства.


Сега предварителното споразумение трябва да бъде официално прието от Европейския парламент и съвета.


Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, заяви: "Разкритията по скандалите "Дизелгейт" , "Досиетата от Панама" и "Кеймбридж аналитика" ни показаха как лицата, подаващи сигнали за нарушения, ни помагат за разкриването на незаконни дейности, които са в ущърб на обществения интерес и на общото ни благосъстояние. Трябва да подкрепяме и защитаваме онези смели хора, които изкарват на показ незаконни дейности."

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално
 2. 2 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 269 Любопитно

  - Ще се създаде система от безопасни канали за сигнализиране, както в рамките на дадена организация, така и към публичните органи.

  Кои са тези организации, които действат извън публичните органи, дето трябва да бъдат финансирани?
  Важни са детайлите

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  " Правилата ще осигурят защита на хората, подаващи сигнали за нарушения, срещу уволнение, понижаване в длъжност и други форми на ответни действия с цел отмъщение."

  Така трябва.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Добре е за българите, защото доста пострадаха от отмъстителни чиновници и държавници...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Тия нищо не разбират. При нас, който подаде сигнал треба да си напише името, ЕГН, адреса, майка си, дядо си. Та като си напише всички ТТ-данни, сам осъзнава, че си е сложил въжето и решава... да не подава никъв сигнал. Демек никой нема да го заплашва и отмъщава.
  Май е по-добре зелки отколкото тикви........

 6. 6 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Към коментар # 5 от "Хи-хи" :
  Този страх на средния българин да се бори против нарушаването на закона и в комбинация със стария балкански синдром "наведена глава сабя не я сече " ни доведоха за съжаление до такива изводи и заключе ния като Вашите ! ! !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK