Германия е парализирана от невъзможен избор

Ангела Меркел

© Reuters

Ангела МеркелСветовният търговски ред, на който се крепи германският просперитет, се разпада, а Ангела Меркел не знае какво да направи по въпроса. Политиката "Америка на първо място" на президента Доналд Тръмп принуждава Германия да направи невъзможния избор между САЩ и Китай, докато силата, стояща зад модерния икономически успех на страната, се изправя срещу тази, която е ключът за бъдещия й растеж. Резултатът е политическа парализа в момент, когато съюзниците на Германия искат тя да поеме политическо лидерство.


По редица въпроси, от търговията до киберсигурността и международната данъчна реформа, Меркел е спъвана от страха да не се противопостави на ключовите търговски партньори на страната си. Вътрешният кръг на Меркел се опасява, че всяка твърда позиция създава риск от ответна реакция, която би могла да тласне напрежението извън контрол, твърдят запознати източници.


Същевременно ситуацията става все по-неотложна. Икономиката се забавя, популистите, тласкани напред от Тръмп, печелят терен в целия Европейския съюз, а стратегическите съюзници на Меркел разработват планове как да отклонят още страни от многостранната система, на която тя държи. Отчаянието й става все по-очевидно.
"Нима се разцепваме на малки парченца от пъзел, като всеки мисли, че може да разреши проблемите най-добре сам", запита Меркел миналия месец на Мюнхенската конференция по сигурността. "Ако случаят е такъв, като германски канцлер мога да кажа само, че нещата изглеждат зле за нас", заяви тя.


Меркел е решена да продължава да протяга ръка на Тръмп


В окото на бурята е мощната автомобилостроителна промишленост на Германия, която и без това се бори да се справи с прехода към ерата на самоуправляващи се електрически коли.


Тръмп заплашва да наложи мита на вноса на европейски автомобили. Такъв ход би засегнал особено тежко "Мерцедес-Бенц", БМВ и подразделението на "Фолксваген" - "Порше". Евентуални американски мита биха свили германския автомобилен износ с около 18.4 млрд. евро (20.7 млрд. долара), сочи изследване на мюнхенския икономически институт "Ифо" (Ifo).


Въпреки враждебността на Белия дом и недоволството на французите Меркел е решена да продължи да протяга ръка на Тръмп. Германският лидер иска САЩ възможно най-бързо да бъдат включени в преговори за по-широко търговско споразумение и се опасява, че европейски ответни мерки на митата биха могли да ескалират до пълномащабен трансатлантически търговски конфликт, посочва източник, запознат с правителствената позиция.


Спорът за автомобилите е показателен за това как Германия се чувства все по-неловко в геополитиката. От десетилетия страната се облагодетелства от международна търговска система, направлявана Запада и подкрепяна от военната мощ на САЩ. Правителството просто стои настрани и гледа как износът си върви.


Сега обаче това време свърши. Тръмп пося съмнения в ангажимента си да защитава американските съюзници в НАТО, популистите в Европа повеждат опозицията срещу свободната търговия и отправят предизвикателства към основните принципи на членството в ЕС. Китай пък предлага алтернативен източник на финансиране на по-слаби страни като Италия, Португалия и Гърция, които са недоволни от изискването на Германия бюджетите да се затягат.


"Германия е в хватката на дилемата на променящи се търговски модели и не знае как да реагира", казва Себастиан Дулиън, анализатор в Европейския съвет за международни отношения. В резултат Меркел се лута между ангажираност и упорство. Понякога тя се опитва да ухажва както САЩ, така и Китай. Друг път изразява силна национална позиция в отговор на заплахите, макар все още да не е изпълнила обещанията си.


Сред въпросите, по които канцлерът зае твърдо становище, е съдбата на новия газопровод до Русия. Меркел държи на позицията си за проекта "Северен поток 2" въпреки гръмките оплаквания на САЩ от засилваща се зависимост от Москва и европейските опасения, че с него ще отслабнат позициите на Украйна. Правителството освен това затегна правилата за чуждестранните придобивания в опит да предпази германските технологии от икономически съперници като Китай според новата промишлена стратегия за Германия на министъра на икономиката Петер Алтмайер.


В повечето области обаче желанието на канцлера да избягва неприятности пречи на Германия, а често и на ЕС, да заеме позиция.


"Правителството изостава от събитията"


Стремежът на Франция да бъде изкован единен европейски фронт за борба с трудно разбираемите данъчни структури на интернет гиганти като "Амазон", "Алфабет" и "Фейсбук" е друга жертва на германската предпазливост. В центъра на всичко отново е автомобилната промишленост.


Френският план предвижда технологичните компании, повечето от които на практика са с централи в САЩ, да бъдат облагани с данъци според страната, където правят продажбите си, вместо според тази, в която са произведени услугите им. Това е плашещ прецедент за експортна сила като Германия, особено в момент, когато Тръмп се опитва да накаже автомобилостроителите й. Така че, вместо да застане начело заедно с Франция, администрацията на Меркел иска да изчака да се появи международен консенсус, който да й осигури прикритие, според информиран източник.


Финансовият министър Олаф Шолц иска да обвърже САЩ с международно споразумение, преди инициативата за европейски дигитален данък да е напреднала. Французите междувременно въвеждат данъка на национално ниво въпреки липсата на подкрепа от най-важния им партньор.


"Правителството изостава от събитията", посочва Керстин Андрее, депутат от партията "Зелени", участваща в икономическата комисия на германския Бундестаг. "Стратегическата икономическа политика е игнорирана", допълва тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2941 Любопитно

  " Китай пък предлага алтернативен източник на финансиране на по-слаби страни като Италия, Португалия и Гърция, които са недоволни от изискването на Германия бюджетите да се затягат."
  ================
  Когато дойде ден Китай да си събира вересиите ще опрощава ли милиарди на Гърция или няма?

  Еретик
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5509 Весело

  "Правителството изостава от събитията"

  Ние имаме един изявен специалист, който може да им помогне.

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Колко процента трябва да станат т.нар. популисти, преди някой да обясни сериозно какво представляват те, какво искат, и коя е тяхната противоположност?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Най накрая доживяхме времето, когато политиците ще са задължени да преследват националния интерес, а не идеологии, ценности и пр.

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  "популистите в Европа повеждат опозицията срещу свободната търговия"

  Как в този контекст да интерпретираме неотдавнашното обръщение на Макрон към гражданите на Европа?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 789 Неутрално

  В рамките на преследването на собствените интереси все по вече ще сме свидетели на алианси ад хок за решаване на конкретни въпроси, а не блоково игране по тази или друга свирка.

 7. 7 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Най-опростено нещата стоят така: или с Америка или с Китай.

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  "инициативата за европейски дигитален данък"

  Европейски дигитален данък -- това звучи гордо. Чудя се за каквио ли обществено полезни цели ще бъдат изразходвани събраните средства.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Добра статия! Отдавна разправяме, че Германия е продукт на добрата воля на САЩ след войната! За благодарност Германия стана главната неомарксистка държава и печели от глобалистката търговия и несправедлив отношение към другите държави от Европейския съюз. Е, дойде президентът Тръмп и сложи край!

 10. 10 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "zyb18561487":

  За социала на клетките мигранти!

 11. 11 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  " Китай пък предлага алтернативен източник на финансиране на по-слаби страни като Италия, Португалия и Гърция, които са недоволни от изискването на Германия бюджетите да се затягат."================ Когато дойде ден Китай да си събира вересиите ще опрощава ли милиарди на Гърция или няма?
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Сложен въпрос. Аз се сещам за друг. На Гърция трябваше ли да бъдат опростени задълженията? А също така, кой ги плати? Опростените задължения, имам предвид. Сега по същество. За да не зависи ЕС от външни източници на финансиране, трябва да се хомогенизира и да затегне общите правила. Да, знам - това е стъпка към федерализация, която не е лесна - не става изведнъж. Но обсъждането трябва да върви в тази посока, а не да се измислят врагове. Недоброжелатели ЕС си има достатъчно. Не само Русия (слава Богу, слаб икономиèски фактор), но щатите също. Последното е отскоро, но òвек трябва да е сляп, за да не го види.

 12. 12 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Китай просто иска да си купи някоя и друга страна в Европа ... като за начало.

 13. 13 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vili Jambov":

  добре, част от задълженият. моля, не се хващай за думата. ясно е за какво става дума.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2941 Любопитно

  До коментар [#3] от "zyb18561487":

  "Колко процента трябва да станат т.нар. популисти, преди някой да обясни сериозно какво представляват те, какво искат, и коя е тяхната противоположност?"
  ===============
  Те са като таласъмите на Радичков:
  "Таласъми, разбира се, няма. Но майка ми ги е чувала, а баба даже ги е виждала".
  Цитирам по памет, простете, ако съм неточен.

  Еретик
 15. 15 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Дано Германия да не кихне...

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  В това може ли да има някаква истина:

  https://noch.info/en/2017/12/angela-merkel-is-the-daughter-of-hitler/

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Твърдо срещу Китай, винаги със САЩ. Русийката е вън от класацията.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Китай просто иска да си купи някоя и друга страна в Европа ... като за начало.
  —цитат от коментар 12 на Smoke


  Нещата с Китай могат да се регулират, ако Европа говори на един език като цяло. Уви, не е така. А ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТАКА. Китай е значим икономически фактор, който не може да бъде пренебрегнат. Просто Европа трябва да е единна по въшнополитическите въпроси. Без да стига арогантността на щатите. Европа е икономически гигант. Но в политически смисъл е джудже. Това трябва да се промени. Не можем да упрекнем Китай, в чието общество устройство никой европеец не би живял доброволно. Те са си си те. Според мен - просто строг държавен капитализъм. Прослойката на "предприемачите" при тях се определя централизирано от една клика. Но, за съжаление са конкуретноспособни, изоставяйки старите догми и позволявайки частна собственост. Това, от което се боя е, че запъдът и Китай конвергентно вървят към едно и също. Власт на ФИНАНСОВИЯ КАПИТАЛ. Абсолютно спекулативен и несъобразен с реално икономическо развитие, освен съвсем косвено - винаги през призмата на собствена облага. Уви, в този смисъл, Китай има предимства. За сега. Затова и ръстът им е голям.

 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#9] от "faeton.":

  Не само Германия е продукт на САЩ, а целия ЕС. И точно затова ЕС е толкова успешен.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Махнете на германците американската защита и привилегированата търговия и ги накарайте да избират и резултатът е рецесия!

 21. 21 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3181 Весело

  Политиката "Америка на първо място" на президента Доналд Тръмп принуждава Германия да направи ...Дойчланд юбер алес !!!

 22. 22 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#19] от "EU defender":

  Източна и Централна Европа и Прибалтика не са! Тепърва САЩ преоценят съюзите си.

 23. 23 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 314 Неутрално

  От статията: "съюзниците на Германия искат тя да поеме политическо лидерство"

  аФтора, ясно германец е, но всъщност съюзниците на Германия искат точно обратното: Германия никога повече да не взима никакво лидерство, и при това на всяка цена! Грешка беше, че не разпарчетосаха Германия, на 10тина малки австрийки. И това ще доведе до нова голяма епохални грешка! Германския манталитет е фашистки по съществото си.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 24. 24 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Гневно

  Хммм... Типична дезинформация. Вярни неща, но тълкувани по превратен начин.

  Я гледай: германците ще загубят 20млрд от евентуални мита? Значи Тръмп знае какво прави. И има умни глави за съветници!
  "От десетилетия страната се облагодетелства от международна търговска система, направлявана Запада и подкрепяна от военната мощ на САЩ." А да платят нещо? Бюргера не обича да плаща! Той обича бира и вурст.
  Колко пъти вече пиша, че благоденствието на Европа е плащано от реднеците Джон и Мери?
  Но както и друг път съм писал: Не искам германците да имат решаваща роля във световната политика. Само напоследък 2 пъти светът им яде попарата! Да не се връщам по-назад!
  И последно: Десните във Европа )вече наричани от левичарската преса единствено и само популисти) били срещу свободната търговия? Това кой болен мозък го измисли? Левичарството е срещу това и поради това на всеки форум за световна търговия, икономика и политика антифа правят погроми! Да е имало протести, насочени срещу търговията и икономиката, оглавявани от десни партии?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 25. 25 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  "инициативата за европейски дигитален данък"Европейски дигитален данък -- това звучи гордо. Чудя се за каквио ли обществено полезни цели ще бъдат изразходвани събраните средства.
  —цитат от коментар 8 на zyb18561487


  Ми като онези над 600млрд евро от данък Екология. Еврочиновниците нито казват, нито за какво ги харчат. Явно ще напояваме пустините. То батковците им СССР-то правеха същото.
  Социалисти сър!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#17] от "EU defender":

  Пак не си се ориентирал правилно откъм гъ.......рба. Внимавай откъде ще ти влезе.....разум....

 27. 27 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  От Европа искали Германия да поеме лидерството, молА ви се?!
  Кой го иска това? Журналистите явно.
  Макрон се чуди накъде да закачи старата госпожа Франция и иска тя отново да бъде фактор във Европа - но този път във съюз със Германия.
  А това хич, ама хич не се харесва на всички останали европейци!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#7] от "dgerald":

  А не може ли и с двете?

 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#27] от "skara":

  той Макронии иска мястото на фактора Британия да заеме... сладур...
  Иска да прецака стааааарата Британия...има човека афинитет към старото...

 30. 30 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  От статията: "съюзниците на Германия искат тя да поеме политическо лидерство"аФтора, ясно германец е, но всъщност съюзниците на Германия искат точно обратното: Германия никога повече да не взима никакво лидерство, и при това на всяка цена! Грешка беше, че не разпарчетосаха Германия, на 10тина малки австрийки. И това ще доведе до нова голяма епохални грешка! Германския манталитет е фашистки по съществото си.
  —цитат от коментар 23 на ndb


  Точно това пиша и аз: Германия трябва да бъде разпарчадисана на отделните си провинции, за да има благоденствие и мир във Европа! Затриването на Прусия беше едно добро начало!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 31. 31 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#27] от "skara":

  След напускането на ВБ Франция остава единствената ядрена държава в ЕС. Няма нужда от напъни на който и да било да и "връща величието"

 32. 32 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Италия, Португалия и Гърция се надявали на финансиране от Китай.
  Че Италия кога във най-новата история не е предавала съюзниците си?
  Гърците, понеже са тарикати, по време на Византия докарали турците да охраняват границите из Мала Азия?
  Португалците пък за 10 години успяха да ликвидират една огромна империя - както е вярно, че и техните колонии до днес са най-зле като държави. Дори Бразилия.
  Та: Нищо ново под Слънцето. Доказани неудачници са на път отново да провалят една прекрасна идея: Обединена Европа.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 33. 33 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#30] от "skara":


  До коментар [#23] от "ndb":

  Аз пък мисля, че ако се разпарчетоса Русия на малки княжества света ще стане по добър.

 34. 34 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  [quote#25:"skara"][/quote]

  не са социалисти. лобисти са. впрочем мине не мине година и някой се опитва да яхне световната мрежа, да. започваме от щатите (АСТА - ако си спомняш, провали се) и стигнем до Русия. дори Иран се сафиряса. решиха аятоласите да използват Интернет, а не да го блокират. впрочем какво ще им дойде на ум, не ми е известно. просто исках да подчертая, че желанието да се яхне мрежата е като сезонен сърбеж. у нас, в ЕС, бабоебецът предлага да правят министерство на истината. и да наказват. който говори неправилно. не на новговор. и формулира престъпмисъл. много прав е бил Оруел. аз обаче мисля, че световната мрежа няма да бъде яхната. от когото и да било. късно е. това ни различава, нас, живеещите в информационната епоха. на всякакви лайнари, независимо в какви разцветки се определят. няма да позволим да ни отнемат права.

 35. 35 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 586 Неутрално

  След японските най-купуваните вносни коли в САЩ са немските. Да загубиш такъв солиден пазар като САЩ е развносилно на самоубийство. Ето защо Меркел е готова отново да подаде ръка на Тръмп, само и само да не облага с мита немските коли.

 36. 36 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#27] от "skara":След напускането на ВБ Франция остава единствената ядрена държава в ЕС. Няма нужда от напъни на който и да било да и "връща величието"
  —цитат от коментар 31 на George Svinarov


  Голем прас, че била ядрена държава!
  Ще употреби ядрено оръжие? Нищо чудно - то ядрената война ще тръгне от такива второстепенни сили, овладени от със нищо неподкрепени амбиции.
  И второ: Франция е във такъв кьорсокак със нейната ядрена енергетика, че проблемацията на днешната японска енергетика е детска градина!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  Изобщо не му прилича. И няма мустаци. И не преследва неарийците.....

  Еретик
 38. 38 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#30] от "skara":

  Абсолютно съм съгласен за Германия. Прочетох статията до точно този цитат, и не издържах повече да им чета брътвежите. Започнаха с грешна, и абсолютно фашистка гледна точка, перифразирам: "ние сме най убавите, все пак сме арийци, и много ясно, че ние трябва да управляваме поне континентална Европа". А афтора, изобщо даже не разбира колко кухо и елементарно фашистко парче е, но да не обиждам онея 3% от германците, които не са такива.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 39. 39 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Весело

  До коментар [#30] от "skara":До коментар [#23] от "ndb":Аз пък мисля, че ако се разпарчетоса Русия на малки княжества света ще стане по добър.
  —цитат от коментар 33 на George Svinarov


  Това е другата истина, но статията е за Германия!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Весело

  До коментар [#37] от "Костадин Иванов":

  Учителката по история на дъщеря ми, щяла да им представя революционен урок на тази тема, че се зачетох и аз, това набързо успях да намеря...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 41. 41 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#30] от "skara":До коментар [#23] от "ndb":Аз пък мисля, че ако се разпарчетоса Русия на малки княжества света ще стане по добър.
  —цитат от коментар 33 на George Svinarov


  Разпадането на Русия с хилядите единици ядрено оръжие и носители ще бъде огромно бедствие за милиони хора. Ще избухнат такива конфликти,че Сирия и Ирак ще ни се струват песен . Парадоксално е, но целият свят трябва да следи целоста на Русия , въпреки че Русия е една от основните опасносто за свободния свят.

 42. 42 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 292 Любопитно

  Правителството изостава от събитията", посочва Керстин Андрее, депутат от партията "Зелени", участваща в икономическата комисия на германския Бундестаг. "Стратегическата икономическа политика е игнорирана", допълва тя.

  Зелените са най-големите душмани на немското автомобилостроене и индустрия. Не е лошо госпожата да си трае.

 43. 43 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#33] от "George Svinarov":

  Това също е сигурно. За съжаление за Германия имаше скоро шанс, дори два, а за Русия, по добре да го направи някой друг, не Европа. Уви, няма да му е лесно на този, но и икономически може да се получи разпад както наскоро със СССР.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Весело

  "От десетилетия страната се облагодетелства от международна търговска система, направлявана Запада и подкрепяна от военната мощ на САЩ. Правителството просто стои настрани и гледа"

  Политика на "нищонеправене"

  подпис
 45. 45 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Весело

  След японските най-купуваните вносни коли в САЩ са немските. Да загубиш такъв солиден пазар като САЩ е развносилно на самоубийство. Ето защо Меркел е готова отново да подаде ръка на Тръмп, само и само да не облага с мита немските коли.
  —цитат от коментар 35 на proza


  Ми тогава къде са тръгнали тези управляващи кръгове из Германия?
  На Изток: вечната мечта на германеца за лебенсраум (вечния им рев за земя)! Поради това са най-голям инвеститор във Раша.
  Ненаядоха и ненапиха се. И все им е малко!
  Лесно е да въртиш търговийка, особено ако някой друг плаща за правилата и сигурноста на търговията. Еврейска работа - нямаме държава, но сме велики търгаши. То явно и затова нацизма толкова им прилегна на германците: да отстранят физически главния конкурент.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 46. 46 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#30] от "skara":До коментар [#23] от "ndb":Аз пък мисля, че ако се разпарчетоса Русия на малки княжества света ще стане по добър.
  —цитат от коментар 33 на George Svinarov


  Има дълго да чакаш!

 47. 47 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#36] от "skara":

  Освен ядрената енергетика Франция има собствено автомобилостроене. Аз лично не съм му фен, но държи значителен пазарен дял в световен мащаб. Да не забравяме и в чисто философско културно отношение. Много групи закони по целия свят са по френски модел. Разликата в интересите на Франция и Германия е, че Франция не е сериозен играч на американския пазар и много не се влияе от заплахите на Тръмп.

 48. 48 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Весело

  До коментар [#37] от "Костадин Иванов":Учителката по история на дъщеря ми, щяла да им представя революционен урок на тази тема, че се зачетох и аз, това набързо успях да намеря...
  —цитат от коментар 40 на hamiltonf


  Май учителите излизат най-ревностни адепти на всякакви налудничави теории?
  Наскоро нали имаше нещо за формата на Земята - децата разбрали, че е плоска. И че това, дето виждат на живо от камерите на МСК било анимация.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 49. 49 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  В рамките на преследването на собствените интереси все по вече ще сме свидетели на алианси ад хок за решаване на конкретни въпроси, а не блоково игране по тази или друга свирка.
  —цитат от коментар 6 на von_seeckt


  Вчера в един алианс, днес в друг, утре в трети, от време на време с Русия и след време всички започват да те избягват като ненадежден съюзник, на който не може да се вярва.
  Надеждите ти и манипулацията, която опитваш, са напразни, поради сбърканата ти логика. Такава е и логиката на Путин и колекцията примати около него. Поради това правят гаф след гаф.
  А относно ценностите и компромисите с тях( в по-горните ти коментари, също манипулативни), руснаците през последния век никога не сте имали ценностна система различна от пиянството и измислените ви фалшификати комунизъм и социализъм. По времето на царска Русия само махаме комунизма и социализма и каквото остане, това ви е била "ценностната" система. Такава "ценност" всеки би пренебрегнал заради интереса си. Временно, заради някой алианс.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 50. 50 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 292 Весело

  Авторът на статията работи за Блумбърг. И това има значение,

 51. 51 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#32] от "skara":

  Обединена Европа?
  НА няколко скорости?
  Пращиш от акъл...мда....

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#49] от "quatro_4x3":

  Празни приказки, на черно бял сектант, дето си мисли, че все някой иска да го манипулира, лъже и т.н. Перефраза на вечно будния партиен войник.

 53. 53 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Добра статия! Отдавна разправяме, че Германия е продукт на добрата воля на САЩ след войната! За благодарност Германия стана главната неомарксистка държава и печели от глобалистката търговия и несправедлив отношение към другите държави от Европейския съюз. Е, дойде президентът Тръмп и сложи край!
  —цитат от коментар 9 на faeton.


  Пишеш разумни неща. Трябва да се има предвид,че като лидер на Европа Германия продава интересите на останалите европейски държави при договори с Китай и др. като обира всички бенефити от търговията. Меркел прави такива договори, с Китай например, че Китай да купува германски стоки,а да продава китайските стоки на цяла Европа. Задълженията на Германия да приеме китайските стоки се поемат от останалите европейци. Така Меркел осигурява германския износ, използвайки европейските колонии. Германският просперитет е бич за европейците. Ако Меркел отиде още по-близо към Китай,това ще изостри още повече противоречията по икономическа линия в ЕС, защото още повече ще натовари със задължения европейците.

 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  Според мен авторката нагнетява излишно текста с политически лозунги. Големите предприятия на Мерцедес, БМВ и т.н. , например за джипове, или както ги наричат, са в САЩ. Стила на Тръмп е да кресне, да натисне агресивно със заплахи, и след това да се отдръпне и остави на експертите да си вършат работата. Меркел води много правилна политика на спокойно изчакване, без резки изказввания. Реалността е че Европейският и Американският пазар са интегрирани и силно зависими един от друг във всяко едно отношение.

 55. 55 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Весело

  [quote#41:"faeton."][/quote]

  Този страх беше преди 30 години!
  Днес из Раша има толкова ядрени отпадъци, че на който му трябваше "мръсна бомба" той си напазарува материала.
  Нищо няма да стане. Замяната ще бъде: един тон храна - един тон ракети. Като свършат ракети - почваме със танкове.
  Но то си има виц и за таци: Със тази безстопанственост печелите - като свършили ракетите на двете страни, то на Генсека докладват: намерихме 10 ракети във Сибир. Та такива ми ти работи. Нито путин, нито Генщаба знаят действително колко годни ракети имат. Днес! Това е трагедията.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 56. 56 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#53] от "gozambo":

  Неравностойната търговия е само част от цялостната картина . Всъщност общата валута, ЕЦБ с нейната кредитна и лихвена политика, Еврозоната - всички са в полза на Германия.

 57. 57 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  От самото начало на президентството си Тръмп нарочи Германия и с право. Знаете, че Западна Европа непрекъснато се сочи за успешен пример за демократичен социализъм. Но този социализъм е на гърба на американците, които поемат всички разходи за отбрана,охраняват търговските пътища, структури и пр. и дават всякакви аванти на европейците. Тръмп иска да провали европейския социализъм, като ги накара да си плащат сметките,да ке натоварят с разходи и да им отреже всички аванти. Да нямат пари са социализъм и посрещане на мигранти. Тръмп приключи с американската наивност.

 58. 58 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Весело

  Авторът на статията работи за Блумбърг. И това има значение,
  —цитат от коментар 50 на Jesuit


  Много вярно!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 59. 59 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 789 Неутрално

  От самото начало на президентството си Тръмп нарочи Германия и с право. Знаете, че Западна Европа непрекъснато се сочи за успешен пример за демократичен социализъм. Но този социализъм е на гърба на американците, които поемат всички разходи за отбрана,охраняват търговските пътища, структури и пр. и дават всякакви аванти на европейците. Тръмп иска да провали европейския социализъм, като ги накара да си плащат сметките,да ке натоварят с разходи и да им отреже всички аванти. Да нямат пари са социализъм и посрещане на мигранти. Тръмп приключи с американската наивност.
  —цитат от коментар 57 на gozambo


  От кого отбраняват американците Германия? Кой застрашава търговските пътища?

 60. 60 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  А баба Меркел в момента наистина не знае на кой свят се намира. Не зная как протяга ръка на Тръмп, но колкото и да протяга, няма да му стигне по-високо от зарзаватите.

 61. 61 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#40] от "hamiltonf":


  "Учителката по история на дъщеря ми, щяла да им представя революционен урок на тази тема......"
  ============
  Аман от революции, включително и в образованието.

  Еретик
 62. 62 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Разстроено

  Ей го на, чисто прясно: Германия отказва да дешифрира Черните кутии на етиопскя Бонг.
  Бил нов софтеура, бил нов тип самолет, било намквоси.
  Мишки, които могат да бият само вързан човек! Това са германците.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 63. 63 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#48] от "skara":

  "Май учителите излизат най-ревностни адепти на всякакви налудничави теории?"
  =============
  Подлудиха колегите да се правят на "иновативни и креативни" и по-наивните се вързаха.

  Еретик
 64. 64 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Гневно

  [quote#59:"von_seeckt"][/quote]

  Сомалия, Иран, Нигерия и малките държави от Западна Африка, индонезийските и малайзийски острови, филипинските острови.
  Още нещо, бе?
  Китай му дреме на шапката - през Тихия океан няма пирати, а за Европа строи Нов копринен път. Дето за него нашенските набедени олигарси са се наточили от поне 30 години.
  СпИциалис???

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 65. 65 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#59] от "von_seeckt":

  "От кого отбраняват американците Германия? Кой застрашава търговските пътища?"
  =============
  Няма значение.... Те си ги отбраняват.
  Търговските пътища бяха застрашени по едно време от едни сомалийски пирати, дето и българският флот можеше да ги разтури, не знам чии протежета бяха, та толкоз ги търпяха.

  Еретик
 66. 66 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#49] от "quatro_4x3":Празни приказки, на черно бял сектант, дето си мисли, че все някой иска да го манипулира, лъже и т.н. Перефраза на вечно будния партиен войник.
  —цитат от коментар 52 на von_seeckt


  За да си спестиш малко от писането на глупости на ишлеме, запомни, че никога не съм членувал и симпатизирал на партия. В България, по руски модел, партиите са организации от мафиотски тип, с които аз не искам да имам нищо общо, точно защото са в противоречие с ценностната ми система - нещо, което за тебе не означава почти нищо, видно от коментарите ти.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3584 Любопитно

  Тръмп принуждава Германия да направи невъзможния избор между САЩ и Китай,
  ========
  Не е Германия единствената държава, подложена на подобен натиск.
  Но тя е може би единствена в Европа, която за пръв път се сблъсква с подобен проблем......
  Или ще свикне с това темпо, или няма да и дадат стол за сядане около масата за преразпределение на новия световен ред......

  Bukalemun
 68. 68 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Нищо ново, немците са си кофти като цяло...

  Модератора е неадекватен!
 69. 69 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  Не!

  Модератора е неадекватен!
 70. 70 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#36] от "skara":

  "Франция е във такъв кьорсокак със нейната ядрена енергетика, че проблемацията на днешната японска енергетика е детска градина!"

  И двете не са верни!

  Модератора е неадекватен!
 71. 71 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  До коментар [#36] от "skara":"Франция е във такъв кьорсокак със нейната ядрена енергетика, че проблемацията на днешната японска енергетика е детска градина!"И двете не са верни!
  —цитат от коментар 70 на Ivan_


  Кое не е вярно?
  Че Япония се чуди накъде да тръгне без ядрена енергетика?
  Че Франция във момента няма алтернатива на ядрената енергетика?
  То леснао - И двете не са верни!
  Що?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 72. 72 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1201 Весело

  До коментар [#67] от "eti mehter":

  Ту ти ту ту!
  Чабук!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 73. 73 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Бабичката и макаронения отдавна показаха на цяла Европа, че изобщо не знаят какво правят. Всъщност много добре знаят какво правят, но го правят за балгото на един "филантроп" и неговите дружки от концерните, както и за балгото на китайците, в сериозен ущърб на интересите на европейските граждни, които уж трябва да предсатавляват и защитават. Бабичката е за затвора, а макаронения е крайно време да изчезне от политическата сцена, заедно с повечето сегашни европолитици мъдрещи се в Брюксел. Световният търговски ред се оказа сладък медец за Китай и Германия, но отрова за повечето дребни и средни европейски фирми и граждани!!

 74. 74 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#11:"Vili Jambov"][/quote]

  Задълженията на Гърция не ги е платила Германия. Платени са от всички европейски страни. Германия и финансовата олигархия са застроили схема за ограбване на останалите европейски страни. Доколкото парите са германски,те са ограбени от такива като нас пари.

 75. 75 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#59:"von_seeckt"][/quote]

  Цялата световна търговия е гарантирана от САЩ. Ако не е военната сила на САЩ, нечия друга сила ще охранява и търговските пътища и цялата тази световна търговска мрежа. Чел ли си история? Винаги с военна сила са охранявани търговските маршрути. Да не споменавам пиратството. Ако не е САЩ държави ще се занимават с пиратство. Това е на най-елементарно ниво. Ако не е САЩ имаш ли идея Европа на каква цена ще купува петрола от арабския картел, или от Русия? И дали ще има изобщо достатъчно петрол? САЩ въдворяват такъв световен ред,че да има свободни ресурси,да се предлагат на пазара,да върви световната търговия. Където трябва воюва,където трябва въдворява мир, но контролира осигуряването на достатъчно суровини и енергоносители, и охранява циркулирането на стоки,пари,информация и пр. В търговията алтернативите са две,ред,или хаос. Редът се осигурява със сила. Германия няма такава сила.
  САЩ охраняват също Европа и Германия от Руската империя. Нали цялата военна мощ е насочена срещу Русия.

 76. 76 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonf":Изобщо не му прилича. И няма мустаци. И не преследва неарийците.....
  —цитат от коментар 37 на Костадин Иванов


  Прилича му по това, че също като него не може истински да приеме съществуването на други партии. Другарят Сталин беше от същото тесто -- висока смъртност сред всички, които са се съюзявали с него. Разбира се, при баба Меркелана смъртта е политическа, времената са по-милостиви.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 77. 77 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5743 Неутрално

  Германия губи от изчаквателната позиция на Меркел. Тя е активна там където не трябва (СП2) и нерешителна навсякъде другаде...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 78. 78 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#59:"von_seeckt"][/quote]

  Без САЩ, европейците оставени самостоятелно, ще продължат европейските войни до Второ пришествие. Всяка една европейска страна има територии и население в съседните държави. Виж само Балканите! Югославската война щеше да е повсеместна. САЩ не само охраняват Европа от външни врагове. САЩ пазят мира вътре в Европа. Пазят европейците от самите себе си. Нито Германия, нито ГБ, нито Франция стават за опазване на мира вътре в Европа. Нито европейците са толкова съзнателни, че да живеят и се разбират по братски. Нито европейските тароди и нации са интегрирани като в САЩ. Единствено НАТО и САЩ като лидер осигуряват европейския мир.

 79. 79 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#78] от "gozambo":

  Да бе..Засилили са се да воюват в Европа.Кой тва?Меките китки и Германия с 4 оперативно готови самолета?!Прекаляваш по някой път..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 80. 80 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#77]:

  За съжаление точно така стоят нещата, колега penetrating!
  Изоставените седем ,,фронтови” държави (Естония, Латвия, Литва, Полша, Украйна, Румъния и България) съвсем сами се борят срещу хибридната експанзия. Сред все по-разочароващите се източноевропейци се усеща потискаща умора от безплодното очакване препатилите германци да се вземат в ръце.
  Рационалният източноевропейски страх произлиза точно от германското бездействие, а не от евентуално възраждане на германската военно-политическа мощ. През двадесети век Колелото на Съдбата прегази Германия заради нейната прусашка арогантност. Сега изпъква друго отблъскващо качество. Необузданата алчност на германски индустриалци, акционери и политици няма как да не докара бедствие...

 81. 81 Профил на Разредител
  Разредител
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Най накрая доживяхме времето, когато политиците ще са задължени да преследват националния интерес, а не идеологии, ценности и пр.
  —цитат от коментар 4 на von_seeckt


  Твоята нация не е и няма да бъде моя.

  Поне си призна, че каманистите принципи и идеология нямате...

 82. 82 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5743 Неутрално

  До коментар [#80] от "Practic":

  За бедствие - не знам, но позицията на Германия създава проблеми в целия ЕС, предизвиква разделение в общата позиция, за сметка на личен германски интерес. В момент на остра нужда от водач-визионер със заплахи за икономиката от САЩ и Китай се усеща липсата на Германия на пазара на идеи за бъдещо развитие, в противовес на опасните и спорни социалистически идеи на Макрон, който иззема трибуната с говорене на ниво ЕС, но насочени предимно за френските работници.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK