Спиране на преговорите ЕС - Турция едва ли ще повлияе на сделката за мигрантите

Спиране на преговорите ЕС - Турция едва ли ще повлияе на сделката за мигрантите

© ReutersЕвропейският парламент призовава да бъдат прекратени преговорите за членство на Турция в ЕС, но не вярвам това да има някакъв ефект върху споразумението с Анкара, благодарение на която има контрол над миграционните потоци към Европа.


Това заяви за "Дневник" евродепутатът Кати Пири, която е автор на доклада и проекта за резолюция, в които с внушително мнозинство Комисията по външни работи на европарламента призовава вече замразените преговори с Турция да бъдат и прекратени. Такова действие означава и отнемане на Турция на статута на страна - кандидат за членство, но правомощия за взимането му има Съветът на ЕС, а не евродепутатите.


Български евродепутати не са подкрепили на 20 февруари доклада и проекта за резолюция. В комисията Илхан Кючюк (АЛДЕ) и Асим Адемов (ЕНП) са се обявили против, а Владимир Уручев (ЕНП) се е въздържал. Ден преди вота против решението да се прекратят преговорите се обявиха пред български журналисти евродепутатите Сергей Станишев (СиД) и Андрей Ковачев (ЕНП). Според тях това затваряне на още една врата за диалог с Анкара не отговаря на българския национален интерес, а и не виждат смисъл ЕС да взема подобно решение, което би трябвало да дойде от Турция, ако тя не желае повече евроинтеграция. На дебата в пленарната зала Ангел Джамбазки призова за прекратяване на преговорите, защото Турция се месела в България в религиозния и политическия живот и от години влияела на изборите в страната.
Не смятам, че има опаност Реджеп Таийп Ердоган "да пусне" мигрантите на запад като някакво средство в спора си с Европа, каза още Пири. Тя припомни, че в доклада специално се отделя внимание на сделката с ЕС за мигрантите, както и че противно на няколко прогнози тя се е оказала стабилна.


В проекта за резолюция, който ще бъде гласуван тази вечер на пленарната сесия в Страсбург, се отбелязва "важната роля, изиграна от Турция в отговор на породената от войната в Сирия миграционна криза" от 2015 г. и че властите и населението са демонстрирали "голямо гостоприемство, предлагайки подслон на над 3.5 млн. сирийски бежанци". Призивът към страните от ЕС и евроинституциите е да спазват обещанията си за "широкомащабно презаселване и да осигурят достатъчно финансови средства за дългосрочна подкрепа за сирийските бежанци в Турция".


На пресконференция днес Пири изрази съжаление, че през последните години – особено след опита за преврат от лятото на 2016 г. и най-вече след приемането през 2017 г. на поправките в Конституцията на Турция – отношенията отиват "от лошо към по-лошо". Това е четвъртият и последен за състава на този европарламент доклад и в него призоваваме да се прекрати подигравката с "присъединяването на Турция към ЕС", допълни тя. Според нея в Комисията по външна политика и в парламента като цяло има широка подкрепа за това да се признае най-после, че преговори, отваряне и затваряне на преговорни глави с Анакар и т.н. са невъзможни в сегашната ситуация и при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган.


През ноември 2016 г. европарламентът призова Европейската комисия и страните - членки на ЕС, временно да замразят преговорите, а през юли 2017 г. - и официално да ги спрат, ако пакетът за конституционна реформа в Турция бъде приложен без промяна.


По-добре е стотиците милиони евро, предвидени всяка година по предприсъединителните програми с Турция, да бъдат пренасочени към подкрепа на гражданския сектор, медиите и обмяната на граждани (например увеличаване на участниците по "Еразъм+"), каза Пири. Докато преговорите са замразени, тези средства продължават да отиват предимно при администрацията в Анкара, докато при официалното им прекратяване тези потоци спират. Става дума за около 700 млн. евро, които в бюджета за 2019 г. са намалени с почти 147 млн. евро.


Тя критикува еврокомисията и съвета, че нямат никаква стратегия как да се справят с проблемните отношения с Турция, не използват инструментите на преговорния процес и Митническия съюз за натиск. Според нея редно е да има всяка година среща на върха между Турция и ЕС, на която Европа ясно да заявява изискванията и условията си, но такива срещи не е имало от години.


Запитана от "Дневник" какви са критериите, по които би трябвало един ден да се поднови кандидатурата на Турция за ЕС (ако съветът последва парламента и прекрати преговорите), Пири посочи на първо място възстановяване върховенството на закона и независимостта на правораздавателната система. На второ място - значително трябва да се подобри свободата на медиите, тъй като в момента много над половината от тях са проправителствени. Третото условие е да бъдат освободени хиляди турски граждани, които са задържани месеци наред – най-вече в кампанията след опита за преврат - без да са им повдигнати обвинения.


В резолюцията има и други призиви и предложения:


- турското правителство да спре плановете си за изграждане на атомната електроцентрала "Аккую"; отправя искане към турското правителство да включи правителствата на съседните си държави като Гърция и Кипър във всяко по-нататъшно развитие на проекта "Аккую" или най-малко да проведе консултации с тях
- изразява се съжаление относно предприеманите от турското правителство действия срещу турски граждани в трети държави, включително тормоз и отвличания и скрито наблюдение, както и практиката за поддържане на горещи линии, чрез които хората биват насърчавани да правят доноси до правителството за други граждани;


- изказва се дълбока загриженост относно незаконното отвличане и екстрадиране на 101 турски граждани, извършено в 18 държави, което беше потвърдено в изявлението на турските органи от 16 юли 2018 г.


- настоятелно призовава държавите – членки на ЕС, да обработват по прозрачен начин всички искания за екстрадиране от страна на Турция, при спазване на съдебните процедури в пълно съответствие с международните стандарти в областта на правата на човека; отново заявява, че заповедите за арест на Интерпол не могат да бъдат използвани неправомерно срещу турски дисиденти, защитници на правата на човека, журналисти и лица, критикуващи правителството, като например бившия финалист за наградата "Сахаров" Джан Дюндар


- изразява дълбока загриженост във връзка със съобщенията за използването на Дирекцията по религиозните въпроси (Дианет) от турската разузнавателна агенция за целите на преследването на опозиционни лидери от движението "Гюлен" или на други опоненти, и настоятелно призовава институциите, отговарящи за сигурността на равнището на ЕС и на държавите членки, да разследват това сериозно нарушение на суверенитета и обществения ред.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9168 Любопитно

  Турция смята, че е в Европа, така или иначе !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9379 Неутрално

  Когато става въпрос за Турция и Ердоган, нищо не е сигурно.

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Няма да повлияе на сделката, защото ЕС си плаща. Освен това турските стоки за европейския пазар не се облагат с мита.

 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4210 Неутрално

  "В резолюцията има и други призиви и предложения:
  - турското правителство да спре плановете си за изграждане на атомната електроцентрала "Аккую";

  Интересно какви са мотивите да искат спиране "плановете" за изграждане на АЕЦ Аккую.

 5. 5 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Звучен шамар за геврекаджията Ердоган.Натиска се като жених на булка за еврочленство ,но европейците го изритаха много яко.Хихихи.....Само това да се чува....Цигански,западнали държави никога в цивилизовани съюзи....Милиардите евро са химера за Турция...Хихихи......

  AGAINST CHINA
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  Не смятам, че има опаност Реджеп Таийп Ердоган "да пусне" мигрантите на запад като някакво средство в спора си с Европа, каза още Пири.
  _______________
  Така и така сме приятели с Израел, трябва да се рърси сътрудничество за сена по 10-15 метра като тяхната! Орките ще се надигнат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 1558 Весело

  Нали войната в Сирия формално свърши, защо не връщат бегълците? Сега ще им трябват много лекари и инженери 😂😂 га га

 8. 8 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2537 Весело

  На ети-ТО му дреме. Има си българско паспортче (което не отрича) и няма против простолюдието да си остане извън ЕС 🖕

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 9. 9 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  "
  - настоятелно призовава държавите – членки на ЕС, да обработват по прозрачен начин всички искания за екстрадиране от страна на Турция, при спазване на съдебните процедури в пълно съответствие с международните стандарти в областта на правата на човека; отново заявява, че заповедите за арест на Интерпол не могат да бъдат използвани неправомерно срещу турски дисиденти, защитници на правата на човека, журналисти и лица, критикуващи правителството, като например бившия финалист за наградата "Сахаров" Джан Дюндар"

  Предлагам този пасаж Боко Тиквата да си го сложи в рамка на стената на кабинета си.

 10. 10 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Трябваше да оставят Ердо да престане да мрънка за членство, а не ЕС да прекрати преговорите.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4736 Любопитно

  До коментар [#9] от "George Svinarov":

  Ти въобще знаеш ли кой е Джон Дюндар?
  Този хубавец не само измени на родината си, но и заряза цялото си семейство....... за едни жалки пари.....
  В Германия всички му се подиграват, че е жалкар и изменник....
  Постоянно получава подигравателни сигнали по телефона..... и после казва, че са му заплашвали живота.....
  Ти въобще не си в час..... относно тоя "журналист".....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK