Кризата в Украйна спасява "икономическото чудо" на Източна Европа

Украинци на протест в Полша, ноември 2018 г.Преди почти точно пет години Русия анексира Крим, а дни след това се разгоря и конфликтът в Източна Украйна. Европа застана зад Киев в конфликта с Москва, но получи и скрита полза от него - трудностите, които изпита Украйна, подтикнаха милиони нейни жители да потърсят прехрана в чужбина.


Страните от Централна и Източна Европа, бързащи да настигнат Запада по стандарт на живот, се оказаха подходящ избор. Жизненото равнище стремглаво се увеличаваше след влизането в евросъюза, включително заради европейските средства. В последните години зад гръмките правителствени послания за икономически бум и ниска безработица (и заявките, особено във Вишеградската четворка, за нарастващо политическо влияние заради този просперитет в години на крехко възстановяване на запад) обаче се криеше зависимост от притока на чужди работници. Няма значение, че част от страните се обявиха за "антиимигрантски" след кризата от 2015 г.


Украйна се оказа подходящ източник в момент, в който бизнесът в повечето от тези държави предупреждава, че стотици хиляди служители, които са им нужни, не могат да бъдат намерени, а динамичният растеж в региона се очаква да се забави. "Дневник" събра данните от страните, където украинските мигранти са най-много и все по-ценни.
Официално населението на Украйна е намаляло от 45.5 на 42.4 млн. души между 2014 и 2018 г. Според министъра на социалната политика 3.2 млн. души са напуснали страната за пет години (въпреки че година по-рано държавната статистика обяви, че броят им е едва 1.3 млн.). От тях голяма част са в Европа - според Евростат само за 2017 г. 662 хил. души са получили право на пребиваване в държави от съюза. От тях 585 хил. са отишли в една държава.


Имигрантска или емигрантска държава


"Полша става имигрантска страна." Така бе озаглавен коментар на швейцарския "Нойе цюрхер цайтунг" в края на 2017 г. "Без трудовите мигранти от Украйна икономиката на Полша едва ли би могла да процъфти. Те са добре интегрирани и на тях се гледа добре," макар че, както разказват други германски издания, Варшава ще трябва да свикне с набор от емоции за тях - едва всеки четвърти поляк изпитва симпатии към украинците. Все пак тогавашният финансов министър (а сега - премиер) Матеуш Моравецки, с когото швейцарският вестник разговаря, казва: "Трябва ни повече имиграция." Украинците следват този призив - от строителството до таксиметровите услуги (90% от шофьорите на "Юбер" са украинци) и сезонната работа в земеделие, в почти всеки ресторант или хотел. Полша е по-малко желана от Германия за украинците, но далеч пред САЩ и Канада.


Самата Полша се рекламира като антиимигрантска държава, а десетилетия беше емигрантска. През 2017 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изненадващо я определи като лидер в притока на сезонни работници. Една от причините вероятно се нарича Украйна. Според украинските власти там работят 2 млн. украинци, от които милион - нелегално - почти колкото поляците, разселили се из евросъюза, след като Полша стана членка през 2004 г. Властите във Варшава разбират, че на страната ѝ липсва работна ръка и дори изготвиха план за привличане на хиляди живеещи във Великобритания поляци след Брекзит.


Лесното придобиване на нужния статут за работа и пребиваване, многохилядната украинска общност и ниските разходи за живот дадоха възможност стотици хиляди да работят в страната. Полски агенции за набиране на кадри действат в почти всеки украински регион. Различните изследвания и данни на държавни агенции не създават ясна представа дали числата, обявени от Киев, отговарят на действителността.


Най-малкият брой законно пребиваващи в началото на миналата година, регистриран от полска служба, е бил 900 хил. украинци. За цялата 2017 г. обаче полските власти са издали 1.8 млн. свидетелства, че смятат да наемат украински работници (документа за временна заетост, спестяващ кандидатстването за разрешително за работа).
Дори живеещите постоянно украинци да са 900 хил. души, числото прави впечатление - при 17 млн. работещи и 662 хил. безработни поляци (според националната статистика).


"Следващата Полша"


Украинците, които не намират работа в Полша, го правят в Чехия. Страната облекчи режима за наемане на чужденци. От 2012 до 2016 г. силно рестриктивната политика в миграцията предполагаше украинци да могат да работят в страната единствено след като са го правили в Полша.


През лятото на 2016 г. бе въведена квота за наемане на 20 хил. украинци годишно и в резултат към май 2018 г. в страната, според чешката статистика, работят 85 хил. души. Легално пребиваващите бяха повече - над 117 хил. към началото на 2018 г., почти всички за над 12 месеца (и това не включва хората с "полски визи", а вероятно и други сектори на сивата икономика). В определен момент от годината броят им според някои издания е бил 167 хил., или 34% от общо 493 хил. чужденци, за пръв път най-голямата група дори преди словаците.В средата на октомври Прага удвои квотата - от 20 на 40 хил. Чешката търговска камара, водеща работодателска организация, заяви за "Хосподарске новини", че бизнесът се нуждае от поне 440 хил. души, но догодина недостигът може да е още по-голям 0.5 млн. (в страна с около 5 млн. души в активна възраст).


В Чехия никога от независимостта насам не е имало толкова чужденци - около 11 на сто от всички служители (след като са около 5 на сто от населението). Заради липсата на кадри икономиката се задъхва - трипроцентният ръст е доста под този в Полша 5.1%), Унгария (4.9%) и Словакия (4.1%). От няколкостотин хиляди свободни работни позиции повечето са в индустрията. Статистическата служба в Прага отбеляза, че се наблюдава "изтичане на мозъци" квалифицирани работници от Източна Европа.


Дори съседна Словакия, в която живеят сравнително малко чужденци и в която според местни медии е издала повече разрешителни за украинци. Точният им брой не е известен, но по данни на ОИСР всички живеещи през 2017 г. украински граждани са били 10.7 хил., (1000 повече спрямо 2014 г.), а според посланика на Киев в Братислава само работещите през август 2018 г. са били 10 хил.


Отложена криза на идентичността


И "антиимигрантска" Унгария гледа към Украйна и въведе по-лесна процедура за придобиване на гражданство, макар да е основно за чужденци, които се възприемат като етнически унгарци (например румънски или украински граждани). Същевременно получилите паспорти по тази схема украинци са над 100 хил. души, при малцинство от 156 хил. в Закарпатието. Унгарски и украински издания периодично твърдят, че основната цел на част от "новите унгарци" не е трудова миграция, а достъп до Европейския съюз.


Докладът за миграцията в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обаче сочи, че към края на 27 г. 55.8 хил. души, родени в Украйна, живеят в страната, при 28.8 хил. в края на 2013 г. (преди анексията на Крим и кризата в Донбас) - почти двойно увеличение.


Хиляди украинци гледат и Литва - при 3600 живеещи там в началото на 2017-а те се увеличиха няколко пъти. В малката страна с население 2.8 млн. души живеят (при това по данни от 2017 г.) 11892-ма души - втората (след 12.8 хил. руски граждани) най-голяма група от страни извън ЕС. Това е около една пета от всички чужденци в страната.


Литовските миграционни служби очакват тази година броят на украинските мигранти да се увеличи с между 30 и 50%. Страната премахна и визите за украинци преди две години. Литовците "не искат повече хора да се заселват в страната им" въпреки силната поддръжка, която Вилнюс оказва на Киев в сблъсъка с Москва, написа за "Дойче веле" Константин Егерт. Въпреки това, продължава той, някои компании са готови да плащат част от наема на украинските и беларуски работници (последните са около 9200 души, но от по-стара миграционна вълна), за да могат да ги задържат - украинците в някои случаи са готови да работят 10-12 часа. Същевременно социолози смятат, че "кражбата" на работни места е недоказуема, а хилядите литовски емигранти едва ли ще се върнат скоро, за да се справят с нуждата от кадри.


Дори Естония, въвела строги ограничения за трудови мигранти извън ЕС, започна през 2016 г. кампания за набиране на украинци.


След мигрантите


Някои от украинците в тези държави вероятно ще останат. За пенсионна схема в Полша са кандидатствали 425 хил. души - 26 пъти повече граждани на страната, отколкото през 2008 г., и четири пъти повече, отколкото през 2016-а.


Задъхващата се Източна Европа обаче ще трябва да мисли и за алтернативи, след като другите си отидат.


Вълната мигранти от Украйна в Полша вече започна да намалява, твърди Марта Ярошевич в доклад, озаглавен "Миграцията от Украйна към Полша" и публикуван през октомври от полския Център за източни изследвания. Освен това скоро част от мигрантите може да предпочетат по-конкурентната Германия, която до началото на идната година смята да облекчи процедурите за достъп до пазара си за някои държави извън ЕС, включително Украйна, пише Ярошевич.


Безработицата не е най-големият проблем в Украйна. Хората в трудоспособна възраст (между 18 и 60 г.) са не повече от 25 млн. според националната статистика в края на 2017 г. От тях икономически активни са около две трети от жителите, но от останалите мнозина не са безработни, а си намират временна работа в съседни държави. Освен това населението намалява и застарява и работещите ще са все по-малко, така ще намалее и източникът на работна сила, на който редица европейски държави разчитат.Сред желаещите да ползват този ресурс е и България - политици и предприемачи тук говорят от години за възможността да се набират недостигащите кадри сред хилядите бесарабски българи. Хиляди сезонни работници от Украйна идват и в България и броят на разрешителните, издавани за тях, се увеличава в пъти всяка година - трикратно за миналата според Агенцията по заетостта. Интересът към по-успешно развиващите се държави в Източна Европа и конкуренцията на Германия обаче повдигат въпроса дали по-голямата част от украинските трудови мигранти няма да предпочетат по-добри икономически възможности.


Проблемът е, че конкуренцията за наемане на кадри от "съседите" на ЕС ще става все по-остра, а нуждите на икономиките само ще нарастват. Украинците запълниха временно празнината в немалка част от Централна и Източна Европа, но дали ще са вечно там, за да движат икономиките. Често го правят предприемчиви украинци, които може да потърсят по-добри условия (например Германия) или да се върнат в страната си, ако тя се стабилизира. "Стимулите за раждемостта", за които говорят част от правителствата, няма да осигурят служители веднага. За тях въпросът какъв модел на миграция е нужен, за да работят икономиките, ще става все по-деликатен.

Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 786 Весело

  Абе те и нашите “бизнесмени” са наточили зъби ма,,,,,с трици маймуни се не ловят!

 2. 2 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Нищо чудно няма,че държавите от Източна Европа предпочитат имигранти да са украинци,вместо араби ,негри и афганистанци.Които нито са работни,висят на социални помощи и са с високи нива на престъпност.

 3. 3 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 723 Неутрално

  >се разгоря и конфликтът в Източна Украйна.
  Защо и уж нормалните медии говорите с (полу-)евфемизми? Страшно ли да се назове започнатата, но недекларирана, от Русия война в Източна Украйна като такава??

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 4. 4 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ние също си поръчахме три броя украйнци(две дами и момче) за лятото))) 1200 кинта+подслон и храна излиза всеки от тях))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 5. 5 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мусаши":

  Да сравняваш украинците с негри и араби си е просто невероятно.
  Едните са си европейци, онези са си дивото зове.

  Common sense !
 6. 6 Профил на Старши
  Старши
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много добра сбирка на факти, но липсва анализ. Най-важното според мен е защо украинците предпочитат Полша пред България. Не е езикът или културата а тежката бюрокрация, затруднен процес за пребиваване и др.

 7. 7 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Любопитно ми е, нея по-горе дава ли същите заплати и условия на българските си работници??

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Любопитно

  Не видях в графата за Чехия, статистиката дали обхваща и самонаетите украинци в Чехия (така наречените ”живностници” и хората фирми). Те са с разрешителни за дълъг престой и е предпочитаната форма за работа с местните работодатели, защото се свежда до бизнес между юридически субекти.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#4] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  За разплод ли ще ги ползвате?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 10. 10 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#6] от "Старши":

  Какви бюрокрации те гонят, предпочитат Полша, заради липсата на стабилност и видими резултати.

  За разлика от Б-я Полша не е гробница, а със завиден икономически ръст, у нас безработицата е ниска по простата причина, че първо квалифицираните хора се изнесоха, а после ги последваха и нискоквалифицираните.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#6] от "Старши":

  украинците предпочитат Полша пред България заради по-високото заплащане, езика, близостти до родината, културата.... все пак те идват от бивши полски територи.

  Или както се казва "Накрая кокошката отива при петеля"

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2216 Неутрално


  Украинците с руско самосъзнание пък отиват в Русия, която също е на кяр от конфликта.

  И тук става дума за над милион души.

 13. 13 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нинов":

  От отиването на тея с руското самосъзнание в Русия най-много Украйна е на кяр, особено с оглед на предстоящите избори.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#13] от "zo":

  Предполагам, че идващите в Б-я украинци са също с руско самосъзнание.

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мусаши":

  Държавите не предпочитат. Има си правила по които се издават работни визи и разрешителни за престой. Няма емоции и симпатии в тази работа. Който иска да живее някъде другаде или трябва да си намери препитание там и да получи раб виза или трябва да заложи фирма (демек да има поне мин капитал) и тогава получава статут на престой, различен от този на наемният работник. Та държавите нищо не предпочитат а си имат правила, които се нагаждат според реалностите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Неутрално

  Заплатите у нас, особено в по-малките градове, са обидно ниски за квалифицирани украинци. Самите те го казват, знам го от първа ръка.
  В София е ОК, но в провинцията - няма шанс да привлечем такива хора.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Много интересно защо България я няма в таблицата за растежа? Сега започват да ни подготвят за украински имигранти ще има много от догодина и то без война.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нинов":

  И да и не. Срещал съм много рускоговорящи украинци в Словакия, Чехия. На въпроса кскви са обикновенно отговарят ”я из Украинь” Ако задълбаеш за етноса, почти никога не казват направо, че са руснаци а първо съобщават региона и ако много настояваш казват че са израсли в руска езикова среда.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Ние също си поръчахме три броя украйнци(две дами и момче) за лятото))) 1200 кинта+подслон и храна излиза всеки от тях))
  —цитат от коментар 4 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  РУСКИЙ,
  Приемаме, че това ти ФАНТАЗИРАНЕ е вярно.
  Ти, обаче не вдяваш ли, каква АНТИРЕКЛАМА НА РУСИЯ
  и СЪВЕТИЗМА правиш ?!?!?!

  Точно тази ти ИЗФАНТАЗИРАНА "поръчка"
  показва РАЗЛИКАТА В СТАНДАРТА НА ЖИВОТ
  между ОТКЪСНАЛАТА СЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ
  ОТ СЪВЕТСКАТА ОРБИТА БЪЛГАРИЯ
  и ОТКЪСНАЛАТА СЕ ПРЕДИ 5 ГОДИНИ ОТ СЪВЕТИЗМА УКРАИНА

  25 ГОДИНИ САМО,

  А БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ ПОРЪЧВАТ ПРИСЛУГА

  ОТ ЗАКЪСНЯЛАТА С

  ДЕСЪВЕТИЗАЦИЯТА СИ УКРАИНА

  Ха-хаааааа

 20. 20 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#6] от "Старши":

  Малка транспортна фирма фирма до мен има 2-3 украинци шофьори, единия от Днепропетровск.Чух за голяма фирма от Пловдив с 12 ,щели да вземат още.Миролио от Сливен чух че щял да се мести в Румъния, отказал се ,щял да взема виетнамци. Не са търсили, не са намерили. Българите нали знаеш че сме малко бавноразвиващи се.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#13] от "zo":Предполагам, че идващите в Б-я украинци са също с руско самосъзнание.
  —цитат от коментар 14 на Нинов


  Абсолютно вярно !
  Дори през Съветско време, когато българчета отиваха
  да учат във ВУЗовете на Украинска ССР - тези в Киев, Харков....
  до едно се връщаха с булки оттам, като почти 99.99 %
  бяха етнически РУСКИНИ

 22. 22 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  А те умрели украинците да идват в тая дупка. Еле па София която изглежда като от третия свят в сравнение с Киев.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 23. 23 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 446 Неутрално

  "Кризата в Украйна спасява "икономическото чудо" на Източна Европа".............И всичко това за сметка на Украйна и украинците разбира се!Дойде време и те като нас да си платят за" евроинтеграцията" и разсипаната си държава.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#13] от "zo":Предполагам, че идващите в Б-я украинци са също с руско самосъзнание.
  —цитат от коментар 14 на Нинов  До коментар [#14] от "Нинов":


  До коментар [#21] от "Hawaii":

  Тогава защо във Варна видях два ОТДЕЛНИ клуба или нещо подобно,на украинци живеещи във Варна и другият на руснаци пак там?

 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#18] от "DDR":

  от рускоговорящите обаче има много, които се определят като украинци и съответно учат езика.
  Най-знаковите представители от тази група са Кличко-брадърс, както и газовата прицеса Юлия Тимошенко, която е критикувана от украинските баби, че й куца произношението, когато говори да украински. Вместо "о" , казаваала "а" и бабите съответно я коригирали.

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Само дето от Брюксел искат направо да натресат имигранти,под предлог,че са бежанци.И никакви процедури да не се спазват.Затова и Орбан и Качински са лоши, защото не искат да им натрисат нежелани имигранти.

 27. 27 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1045 Неутрално


  "Украинците с руско самосъзнание пък отиват в Русия, която също е на кяр от конфликта.

  И тук става дума за над милион души "

  Де да можеше и "българите" с руско самосъзнание да последвате примера на тези 1 милион !

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Тогава защо във Варна видях два ОТДЕЛНИ клуба или нещо подобно,на украинци живеещи във Варна и другият на руснаци пак там?
  —цитат от коментар 24 на deaf  Това по-скоро е ИЗКУСТВЕНО РАЗДЕЛЕНИЕ на РЕЛИГИОЗЕН ПРИНЦИП

  "Руския" клуб е по-скоро на ПУТИНИСТИТЕ от седмия ден.

  Бъди сигурен, че там се ИЗПОВЯДВА и ПРОПОВЯДВА

  ОРТОДОКСАЛЕН ПУТИНИЗЪМ и затова всъщност е създаден такъв клуб.

  Другият - "Украинският" клуб си е клуб на УКРАИНЦИТЕ ОТ УКРАИНА,

  които НЯМАТ НИКАКВАТА НУЖДА ДА СЕ ДОКАЗВАТ в ПРАВОВЕРНОСТ

  към когото и да е.....

 29. 29 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#16] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Знам един случай за привлечени украинци във фабрика в Централна България.
  Само че, освен заплатите, им осигуряват квартира и т.н.
  Но сте прав, че това е по-скоро изключение.
  В Чехия, украинците са 18% от чуждите работници. Какво да говорим.

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  "Украинците с руско самосъзнание пък отиват в Русия, която също е на кяр от конфликта.И тук става дума за над милион души " Де да можеше и "българите" с руско самосъзнание да последвате примера на тези 1 милион !
  —цитат от коментар 27 на Dankol


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Да, де, ама НОЖИЦАТА МЕЖДУ РАЗВИТИТЕ ЕС и САЩ от една страна

  и РУСИЯ, става от ден на ден все по-голяма, и затова

  ТУКАШНИТЕ РУБЛАДЖИИ вече и с топ не можеш ги накара да отидат

  да летуват за 1-2 седмици в КРИМ.

  Още по-малко пък не можеш ги накара да ЕМИГРИРАТ И ЖИВЕЯТ В РУСИЯ

 31. 31 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#17] от "madridchanin":

  Няма начин да дойдат тук, при положение, че в Чехия и Полша ще им плащат повече, а и реално им помагат да се интегрират по-бързо.

 32. 32 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 215 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нинов":И да и не. Срещал съм много рускоговорящи украинци в Словакия, Чехия. На въпроса кскви са обикновенно отговарят ”я из Украинь” Ако задълбаеш за етноса, почти никога не казват направо, че са руснаци а първо съобщават региона и ако много настояваш казват че са израсли в руска езикова среда.😉
  —цитат от коментар 18 на DDR


  Много украинци говорят само руски, но не са руснаци и освен езика нямат нищо общо с Русия.

  Много се бъркат хората заради руския език... има и други такива националности там... татари, грузинци, казаци...

 33. 33 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Да, след като превратаджиите сринаха Украйна милиони хора побегнаха и потърсиха спасение в Русия, Полша и така нататък. А тук разни мунчовци оплакваха 2 000 000 човека ( повечето от тях приютени колумбийски бежанци) които напуснаха Венецуела за 15 години.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Украинците с руско самосъзнание пък отиват в Русия, която също е на кяр от конфликта.И тук става дума за над милион души.
  —цитат от коментар 12 на Нинов


  доста над милион ... няколко милиона украинци са на работа в Русия
  - един милион са само тези които от Донбас се преселиха в Русия още в началото на гражданската война , когато опълчението владееше и повече територии.
  ... имаше съобщения и от Беларус - и там има някакви украински емгранти

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Както казва един приятел, с хотел на морето,
  "Като дойдат тука искат да правят пари и бачкат яко, вадят ми и на мен пари. Не им пука къде е какао бийч, кой приятел им бил дошъл да ги види". Та така. Все повече сезонни работници ще има от Украйна и Беларус. Освен това знаят езици.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Весело

  "Украинците с руско самосъзнание пък отиват в Русия, която също е на кяр от конфликта.И тук става дума за над милион души " Де да можеше и "българите" с руско самосъзнание да последвате примера на тези 1 милион !
  —цитат от коментар 27 на Dankol


  само малцинствата в България не са русофили - ще останеш тук сам самичък

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Да, след като превратаджиите сринаха Украйна милиони хора побегнаха и потърсиха спасение в Русия, Полша и така нататък. А тук разни мунчовци оплакваха 2 000 000 човека ( повечето от тях приютени колумбийски бежанци) които напуснаха Венецуела за 15 години.
  —цитат от коментар 33 на bulgarin.


  Аллллооооо,уууу, русначе,

  Нали затова УКРАИНЦИТЕ ИЗРИТАХА ЯНУКОВИЧ

  И ПРО-РУСКАТА МУ ВЛАСТ

  ЗАЩОТО ЗАЕДНО С РУСИЙКАТА БЯХА ЗАГРОБИЛИ УКРАИНА

  и не се живееше там !!!!

  Затова и МИЛИОНИ СЕ ИЗНАСЯТ ОТ ПОСТ СЪВЕТСКА УКРАИНА

  Колкото ПО-КЪСНО една държава се ОТКЪСНЕ ОТ РУСИЯ,

  ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ ЖИВЕЕ в сравнение С ПО-РАНО ОТКЪСНАЛИТЕ СЕ държави

 38. 38 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#25] от "Нинов":

  Огромната грешка, която много правят е да изравняват рускоезичен с руски етнос, огромната част от рускоезичните украинци не са етнически руснаци, то това трудно го разбират хората, които не са ходили в Украйна

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 39. 39 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Много добра сбирка на факти, но липсва анализ. Най-важното според мен е защо украинците предпочитат Полша пред България. Не е езикът или културата а тежката бюрокрация, затруднен процес за пребиваване и др.
  —цитат от коментар 6 на Старши


  Граница м/у Полша и Украина +500 км
  Граница м/у България и Украина 0 км

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 40. 40 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Правото да работят за чужденци, особено от близки държави е много полезно нещо за тази държава. Тези хора остават трайно в тази икономика. Издадеш ли паспорт на човек дето не е живял поне 10г. в новата държава означава, че просто му даваш лесен достъп до Германия, но някоя партия може да го пише гласувал за нея.

 41. 41 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Много украинци говорят само руски, но не са руснаци и освен езика нямат нищо общо с Русия.

  Много се бъркат хората заради руския език... има и други такива националности там... татари, грузинци, казаци...
  —цитат от коментар 32 на V. Uzunov

  +++
  Абсолютно вярно.
  В резултат на съветизацията, националните гонения и депортации на цели народи, както и на налагания руски език се формира една аморфна маса из целия бивш СССР.
  Да не говорим, че за полуграмотния българин де що идва от бившия СССР все е 'руснак'.

 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Тогава защо във Варна видях два ОТДЕЛНИ клуба или нещо подобно,на украинци живеещи във Варна и другият на руснаци пак там?
  —цитат от коментар 24 на deaf


  и украинците са разделени като нас на русофили и русофоби , само че по признак руско говорящи и украинско говорящи = нали заради езика стана гражданската война в Донбас - в тези региони на руски говорят 75 - 85 % , а в други региони на Украйна от 4 % на запад до 60 % на изток.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#3] от "zo":

  Войната започна с преврат организиран от краварите, който целеше унищожаването на руския черноморски флот базиран в Севастопол.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Чехия има още един "коз" в Украйна - чешкото малцинство във Волиния (повечето днес е в Украйна, по-малката част е в Полша). Волинските чехи са потомци на изселници от Чехия за Руска Полша от средата и втората половина на XIX век. Там са приели православието и днес говорят на много странен диалект с доста русизми. През 1920-21 Волиния остава в Полша и чешкото малцинство там е спокойно. Но през 1939 по-голямата част остава в СССР (пакта Рибентропп - Молотов и подялбата на Полша), което е потвърдено от мирните договори след 1945. Така през 1945-47 година една част от волинските чехи се връщат в Чехословакия, където все още има буржоазно-демократичен строй и те се надяват да не настъпи комунизъм. От тези чехи беше предишният ни православен свещеник тук, отец Владимир.
  На 25.II.1948 комунистите превземат властта с държавен преврат в Прага и завръщането на още волински чехи става не само невъзможно, но и безсмислено.
  След разпадането на СССР на 25.XII.1991, и особено след разделянето на Чехословакия на 1.I.1993, Чехия прави съвсем целенасочени усилия да си приобщи обратно волинските чехи и те полека - лека си се връщат на групи от по няколкостотин до към 2000 души. Така са се върнали около 10 000 души за последните 27 години.
  Подобна политика се води и за банатските чехи, за славонските чехи и за други малцинства, които имат - обикновено из източна Европа. Но прирастът от тези общности е всъщност само около 5% от имигрантите в Чехия. Повечето са нечехи.

  E PLVRIBVS VNVM
 46. 46 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 335 Неутрално

  "...Жизненото равнище стремглаво се увеличаваше след влизането в Евросъюза..."
  ======================================
  Тука при нас, в Годеч, жизненото равнище така стремглаво се увеличаваше, че не може да спре ...

  Не ща да влизам у затвора!
 47. 47 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vassil Stoychev":

  Няма да се съгласят нашенци. 1200 лв за едно лято само украинци ще се навият. За това и не може да си наеме българи. Нашите имат ЕС предимства. И си работят в чужбина.

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#14] от "Нинов":

  Не съвсем?Има и украинци,които са в България,които мрсзят в червата Русия.

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Много украинци говорят само руски, но не са руснаци и освен езика нямат нищо общо с Русия.
  Много се бъркат хората заради руския език... има и други такива националности там... татари, грузинци, казаци...
  —цитат от коментар 32 на V. Uzunov


  +++ Абсолютно вярно ! След преврата на Майдана започна някакъв вид "възродителен процес" в Украйна с насилствено налагане на украински език и някаква истерия, че който говори руски е задължително руснак :-) "нос плоский, глаз узкий - все равно русский"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#6] от "Старши":

  Да ти кажа още един факт. В търгивския регистър можеш да видиш 14 060 фирми с украинци в управлението.

  За информация на тези, които не могат да спят щото руснаците били превзели България, фирмите с руско участие в управлението са под 1 800.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Нищо чудно няма,че държавите от Източна Европа предпочитат имигранти да са украинци,вместо араби ,негри и афганистанци.Които нито са работни,висят на социални помощи и са с високи нива на престъпност.
  —цитат от коментар 2 на Мусаши


  Глупости.
  Украинците са по-мързеливи дори от арабите.
  Просто те са единствените, които се съгласяват да работят за толкова малко пари.
  Кога арабин ще се хване да бачка в "Кауфланд" за 350 евро ?

  Не ща да влизам у затвора!
 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Пример за успешен малък украински бизнес в България е спа комплексът Римска баня в с. Баня на около 5 километра от Банско. След като си регулираха цените и преустроиха хотелската част и спа комплекса правят по над 2.5 милиона лева обороти и по половин милион печалба годишно, която реинвестират.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Източноевропейците заминаха в Западна Европа, тука идват украинци.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Т.е. опорките, че Вишеградсктите страни не приемат имигранти са безкрайно неверни.

  Приемат, при това пороцентно повече от Западна Европа. Просто не желаят да има бъдат натрапвани разни мързеливи лешеи, неграмотни "гинеколози" и бивши бойци на ИД.

 56. 56 Профил на Норман Гъз
  Норман Гъз
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#32] от "V. Uzunov":


  "Много украинци говорят само руски, но не са руснаци и освен езика нямат нищо общо с Русия"
  Ти малоумен ли си ?

  Норман Гъз
 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  България изпусна шанса си да привлече емигранти от Украйна
  - както от българската диаспора, така и от сроден нам вид.
  = още едно доказателство , че капитализма тук не работи
  и не може да се води политика за националния ни интерес

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#32] от "V. Uzunov":"Много украинци говорят само руски, но не са руснаци и освен езика нямат нищо общо с Русия"Ти малоумен ли си ?
  —цитат от коментар 56 на qzf19578968


  НЕ ! Информиран е ... :-) Четете повече - обикновено помага !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#57] от "dark'star":

  Българските капиталисти са закърмени с любов към Русия бивши анти-капиталисти, та той нашият капитализъм такъв олигархично-престъпен като тоя на Московията, с какво да е привлекателен?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 60. 60 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  А нали викаха че Вишеградци били против миграцията, били ксенофоби и т.н.
  Ми явно не са.

  Panta rhei....
 61. 61 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#60] от "Molossian":

  Вишеградци са против незаконата имиграция или миграцията )както му казват по новому) на индивиди който идват да смучат социалната система

 62. 62 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#60] от "Molossian":

  Като нямаш хора, почваш да приемаш, какво ще правиш. Ти не виждаш ли, че нашите чорбаджии още си мечтаят за филипинци, пакистанци и виетнамци.

 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#49] от "dark'star":Не знам колко гнусно и долно същество трябва да си, за да говориш за „гражданска“ война, та от тая напълно ненужна война и хора с руско самосъзнание умират, но това кремълските боклуци не ги трогва.
  —цитат от коментар 54 на zo


  Какво да направи Кремъл ? Украински граждани се бият за правото си да говорят на "майчин език" - дори и да не са етнически руснаци друг език не знаят , а другите се бият да им наложат украински език. Русия не участва в тази война на украинска територия между украински региони. Толкова ли е трудно за разбиране ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#61] от "Quo Vadis?":

  Добре, че нашата социална система никой не я смуче.

 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#60] от "Molossian":Като нямаш хора, почваш да приемаш, какво ще правиш. Ти не виждаш ли, че нашите чорбаджии още си мечтаят за филипинци, пакистанци и виетнамци.
  —цитат от коментар 62 на Killing Joke


  Имам приятели от социалистически Виетнам - учили са и са работили в България - наистина имат интерес от работа в България, но като работодатели - те и във Виетнам си имат проспериращи частни фирми = нито са бедни, нито имат намерение да стават аргати на наши чорбаджии

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1007 Разстроено

  До коментар [#64] от "Killing Joke":

  Да не дава господ да опреш до нашата социална система.

  П.С. В германия имаше случай на иракчанин с 4 жени и 22 деца ако не се лъжа който вземаше 33к ЕУРО месечни социални помощи, това е повече от средния брутен годишен доход на чех или поляк

 67. 67 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Русия не участва в тази война на украинска територия между украински региони
  —цитат от коментар 63 на dark'star


  Единствено и само поради руското участие има война на територията на Украйна.

  Защо в рускоезични градове и региони като Днепро и Запорижие рускоезичните не се бият за правото да говорят руски? Право, което никому не е отнето в Украйна.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 68. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#57] от "dark'star":Българските капиталисти са закърмени с любов към Русия бивши анти-капиталисти, та той нашият капитализъм такъв олигархично-престъпен като тоя на Московията, с какво да е привлекателен?
  —цитат от коментар 59 на zo


  Доживях да ти пиша (+)
  Зад всеки успял българин стои номенклатурата на соца,
  за това какъвто ни беше соца, такъв ни е и капитализма
  = "средния ръководен кадър" на БКП толкова си може

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#66] от "Quo Vadis?":

  На германците съм им признал едно - винаги, ама винаги си правят сметката.
  Трябваха им хора да им бачкат - докараха си ги. Да, не всички ще са читави, да, социалната система ще има някои пробойни.
  Но като се понапълниха местата, почнаха да ги чистят. Съответно - да запълват полека пробойните. Накрая пак ще им излезе сметката.
  След 20 години пак ще си правят мерцедесите, а ние пак ще им се смеем на социалната система, при положение, че у нас май няма ром без фалшив ТЕЛК.

 71. 71 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#67] от "zo":

  Извинявайте вие отскоро ли сте кацнали на земята?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 72. 72 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#70] от "Killing Joke":

  Грешиш! На бабата и трябваха потребители за да не изпадне германия в рецесия. немците са стиснати и пестеливи а тази са като скакалците. 21 млрд. ЕУРО бяха добавеникъм БВП чрез потреблението вместо 10-15 млрд. евро към спестяванията на германците.

 73. 73 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#72] от "Quo Vadis?":

  Дали греша, времето ще покаже.
  Иначе скакалци през Германия са минали доста, пък все си е там. Няма нужда да ги мислим, имат си методи да се справят с асимилиране :)

 74. 74 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Чудесно ще е ако вместо африкански мигранти, Европа се напълни с украински мигранти.
  И да има някакви минуси, то плюсовете са десеторно повече.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Единствено и само поради руското участие има война на територията на Украйна.
  Защо в рускоезични градове и региони като Днепро и Запорижие рускоезичните не се бият за правото да говорят руски? Право, което никому не е отнето в Украйна.
  —цитат от коментар 67 на zo


  ами не е така = 9 украински региона въстанаха срещу Майдана и редовно избрани украински депутати се събраха в Харков да обявят Новорусия (руско говорящите региони) , но неофашистките (според Конгреса на САЩ) батальони смачкаха съпротивата. Самият Харков въстава два пъти и ги разгонваха с бронетранспортьори. В Одеса ги изгориха живи. Само Донецк и Луганск успяха да се спасят от издевателствата.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ха! А българските лекари, сестри, инженери и програмисти къде ги? А стопеното с една четвърт(!!!) население къде го? Нещо ми се губи някой да е проявил загриженост в тази насока!

  Мърфи е оптимист!
 77. 77 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#73] от "Killing Joke":

  На Германците прекалената им алчност и ксенофобия винаги са им пречели, не вижда това да се промени и в бъдеще .... 4 милиона турци дошли през 60те години нито са асимилирани нито дават някакви признаци на интеграция, а положението с мигрантите е в пъти по зле и като културни различия и като желание за работа

 78. 78 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#9] от "zo":

  е момчето си го е поръчал за удоволствие само...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#38] от "zo":

  При положение че към преброяването през 1979 година 25% от семействата в Украйна са били етнически смесени смятайте колко милиона са хората, които биха могли да се самоопределят и като украинци и като руснаци!

 80. 80 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#46] от "Батко и Малчоганчо":

  В цяла Северна България жизненото равнище от влизането в ЕС се срина. Явно само 10-15% от софиянци им се е повишило жизненото равнище. Но за разлика от това в България не останаха предприемчиви хора. Малкият бизнес умря, а вече никой не иска да прави каквото и да е. Няма предприемчиви млади хора, няма желаещи да се научат млади хора, няма можещи или знаещи работници... Има само тъпи крадци, които дълго време са слугували на своите началници. Те се опитват да превърнат всички останали в слуги. Но защото са тъпи и не обичат свободата и свободната конкуренция в момента се опитват да превърнат всяка дейност в България в свой частен монопол. И защото се страхуват от народа вчера приеха промяна в закона за концесиите - 35 до 100 години да ни владеят без значение дали ние искаме това. Явно сами няма да се сетят, но да им кажа, че такава лакомия и унижаване на стадото свършва със страдание. И тогава колкото и да ревът да има никакво изкупление и значение. Защото както се пееше в песента "Зад вратата" на Щурците -
  "... хей още може трупай своя дял че идва край..."
  https://www.youtube.com/watch?v=j2yAF7EIbow

 81. 81 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#63] от "dark'star":

  Русия не участва в тази война на украинска територия между украински региони. Толкова ли е трудно за разбиране ?
  =====
  🤦🏻‍♂️ както в Крим. Слушайте внимателно от 1:20 минути. Еволюция на Путин😳😅 НАСТАМНЕТ😡
  https://youtu.be/4OPRJYoPxEY

  "Чуждестранен агент"
 82. 82 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 252 Неутрално

  То има 2 милиона поляци само в Англия. Много са прокопсали - само дето за украинците и Полша е добре в сравнение с тяхното корупционно блато донесено от оранжевата революция хахаха

 83. 83 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Предпочитам украинци пред араби, разликите в културата са по малки, религията и езика също са близки малко или много, но нашите бизнесмени няма да успеят да привлекат нищо с мизерните заплати които дават. Може би малка група бесарабски българи подлъгани от хранени надежди през поколенията ще се остановят, но това ще се по скоро изключения. Избягалите към Русия са съизмерими с потока към ЕС, за съжаление Украйна има БВП на човек като това на Албания и Папуа Нова Гвинея

 84. 84 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#77] от "Quo Vadis?":

  Казано точно от нас, дето Доган ни върти на малкия си пръст, а с ромите не можем да се справим вече сигурно 70 години и да ги приучим да вършат нещо смислено... Как да ти кажа :)

 85. 85 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Тръгнали са по нашия път. Високо образованите, ще се изнесат в чужбина и няма да се върнат. Гурбетчиите, ще пращат пари, но и това е до време. Промишленост 🏭 разрушена, икономика - в колапс. Висока смъртност, съчетана с бедност. Добре са само олигарсите, срещу които уж започна майдана.

 86. 86 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Любопитно

  До коментар [#15] от "DDR":Само дето от Брюксел искат направо да натресат имигранти,под предлог,че са бежанци.И никакви процедури да не се спазват.Затова и Орбан и Качински са лоши, защото не искат да им натрисат нежелани имигранти.
  —цитат от коментар 26 на Мусаши


  Проблема с бежанците-мигранти е, че им се издава бежански статут, който не им дава право да работят. Други пък чакат с години, за да им се издаде някакъв статут и по време на това чакане, пак нямат право пълноценно да работят. Прави ги системата зорлем паразити, защото един вид, защитава местният пазар на труда - вятър и мъгла. Много от тези хора биха работили с радос, ако системата не ги спираше. Не става въпрос за лекари и инженери (които сситемата също спира) а за обикновеннио търговци, майстори, фризьори и т.н. Тези хора могат навсякъде да си упражняват занаята, без да са в тежест на системата. Ама системата е така направена - зорлем създава паразити. навремето един турчин монтажник дойде да ме пита какво е това филолог- Обясних му, той ми зададе следващ въпрос - какъв е занаята на филолога. Тука ме затрудни та посторих предното обяснение. Той с голямо неудоволствие ми съобщи, че единият му син записал филология, та ми вика, аз имам занаят и ейго нат, тука съм дошъл, без език само със занаят и веднага почнах да работя и то добре работя и от първият ден ме оцениха. Ама имам занаят. Та много от тези хора също имат занаят. Нали не си мислиш, че в тяхните страни ходи една фея и с магическа пръчка кара нещата да се случват?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 87. 87 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "zo":

  Няма да е зле да отидеш там и да обясниш на местните какво трябва да правят и кое е най-добре за тях!

  Sic transit gloria mundi
 88. 88 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#83] от "Фат Ким":

  Хубаво е да ни запознаете с тези нЕкои съображения, които имате. Проблемът е, че има и официална статистика, която показва, че получаващите бъларско гражданство украинци са на второ място след македонците.

  Както споменах и по горе, в търговския регистър са регистрирани над 14 000 фирми с украински капитали.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 89. 89 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#84] от "Killing Joke":

  Относно ромите и помаците от 1878 до 1944 има държавна и религиозна политика за приобщаването им към обществото. През 1947 комунистите решават да правят България многонационална държава по подобие на СССР и висчко постигнато до момента бива заличено ... В резултат на комуснистическите безумия в момента Македонците се самоопределят като самостоятелна нация с език и култура, помаците са капсулирани като общност, циганите не спазват никакви закони и норми и в по голямата си част също са капсуловани в своята си култура ....

  Да не повярва човек, че за 70г някой може да причини толков щети борейки се за "щастието" на човечеството ...

 90. 90 Профил на zibeltbg
  zibeltbg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Робски истории на разрушени държави.

 91. 91 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#80] от "proizvoditel":

  Страшен коментарл БЛАВО!!!

  не съм избягал
 92. 92 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Много украинци говорят само руски, но не са руснаци и освен езика нямат нищо общо с Русия.

  Много се бъркат хората заради руския език... има и други такива националности там... татари, грузинци, казаци...
  —цитат от коментар 32 на V. Uzunov


  много от булките от СССР във Варна работеха в туризма, т.е. имал съм контакти - за мое учудване някои от тях и след 20 години не успяха да научат приличен български, а други след 2 години го говореха без акцент. След промените разбрахме, че тези които научаваха почти идеално български за 2 години бяха украинки.
  Според мен украинците са като другите европейци - нямат нищо напротив да се интегрират в страната, която са се преместили да живеят. За разлика от руснаците, при които желаещите да се интегрират са изключение.

 93. 93 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Над 3 милиона украинци избягали от "успехите" на Порошенко.

 94. 94 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#32] от "V. Uzunov":

  "Много украинци говорят само руски, но не са руснаци и освен езика нямат нищо общо с Русия.
  Много се бъркат хората заради руския език... има и други такива националности там... татари, грузинци, казаци."

  Само дето татари и грузинци си имат и свои езици, а огромна част от украинците говорят само по руски.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  [quote#86:"DDR"][/quote]

  Ами дай като искали да работят да заселим по 1 милиард от Африка и Азия в Европа.И окончателно да ликвидираме европейската цивилизация.То не че не става точно това,ама поне процесът е по-бавен.

 97. 97 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 723 Весело

  До коментар [#67] от "zo":Няма да е зле да отидеш там и да обясниш на местните какво трябва да правят и кое е най-добре за тях!
  —цитат от коментар 87 на lon01600906


  Ходил съм и в Днепро, и в Запорижие.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 98. 98 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#93] от "moreee":
  Над 3 милиона украинци избягали от "успехите" на Порошенко.
  =========
  🤦🏻‍♂️колко руснаци са избягали от Русия заради "успехите" на Путин. 🤔Само в България повече от 120 000 души. Колко българи са заминали за Русия? 10 или 20?😁

  "Чуждестранен агент"
 99. 99 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ...🤦🏻‍♂️колко руснаци са избягали от Русия заради "успехите" на Путин. 🤔Само в България повече от 120 000 души. Колко българи са заминали за Русия? 10 или 20?😁
  —цитат от коментар 98 на putinxujlo

  Или само във Варна, Поморие и Бургас?

 100. 100 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#13] от "zo":Предполагам, че идващите в Б-я украинци са също с руско самосъзнание.
  —цитат от коментар 14 на Нинов


  Или поне рускоговорящи.

  Повечето етнически украинци не умеят да говорят на украински. Като с ирландците се е получило - много малко ирландци умеят да говорят на ирландски, повечето говорят само на езика на бившия поробител Англия.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK