Вебер предлага по-труден за блокиране начин за защита от беззаконие в ЕС

Манфред Вебер

© Reuters

Манфред ВеберМанфед Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в европарламента, предложи нов механизъм за наказания при нарушаване на върховенството на закона в блока.


В статия на Вебер със съавтор Удо ди Фабио, бивш съдия от германския Конституционен съд, публикувана във "Франкфуртер алгемайне цайтунг", се посочва, че върховенството на закона в държавите - членки на ЕС, трябва да бъде редовно оценявано от независим експертен съвет, съставен от бивши съдии с висока репутация. В случай на сериозни нарушения държавите трябва да бъдат изправяни пред Съда на ЕС.


Ако съдът открие нарушение, Европейската комисия ще трябва да предложи санкции, които според Вебер и Ди Фабио ще могат да бъдат спрени само с решение на (може би дори с квалифицирано) мнозинство на една от двете законодателни институции в ЕС – Европейския парламент или съвета, представляващ държавите членки.
"В противен случай инициираните мерки автоматично ще влязат в сила след присъдата", пишат двамата.
Според тях "все още липсва прозрачен, независим и ефективен механизъм за върховенството на закона", а процедурата по чл. 7 "е силен сигнал, но в практическо измерение е като много голям пистолет – не много точен и труден за овладяване".Такива процедури са задействани срещу Полша (по инициатива на Европейската комисия) и срещу Унгария (по искане на европарламента). И двете страни обаче си обещаха да се защитят с вето, което ще попречи на
налагането на най-тежката санкция - отнемане на правото на глас в ЕС.


Статията идва на фона на очакваното в сряда решение на ЕНП дали да изключи партията на унгарския премиер Виктор Орбан "Фидес". Повод за конфликта между Орбан и няколко от партиите - членки на ЕНП, бяха правителствени билбордове срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и финансиста Джордж Сорос. В тях се изброяват предполагаеми действия на ЕС за улесняване на имиграцията, например по-лесен достъп до визи или отпускане на пари за имигранти. Според еврокомисията тези твърдения са "конспиративна теория". Брюксел направи опит да опровергае кампанията.


Вебер е кандидатът на ЕНП за председателския пост в Европейската комисия.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Весело

  Ако си против Сорос - няма върховенство на правото!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  Това е много интересно.....
  Жалко, че Макрон не е толкова радикален и конкретен в решенията си....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тоя нещо се филмира....
  ще е интересно, ако е той...

 4. 4 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  Това е много интересно.....Жалко, че Макрон не е толкова радикален и конкретен в решенията си....
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  Мемедò,не коментирай непонятни за теб неща.Твоят Ердоганò е пълен провал за Турция.За това ЕС ще го видите през крив макарон.

  shlshlshlshl
 5. 5 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  Тоя нещо се филмира....ще е интересно, ако е той...
  —цитат от коментар 3 на Велков


  Най-много се филмираш ти,защото нищо не зависи от теб.Мартин Вебер е сигурен председател на ЕК,защото ЕНП ще спечели европейските избори.От него ще зависи много неща,и реформите ще са неизбежни в ЕС.Разбра ли бе Перков????

  shlshlshlshl
 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Ще има да плащаме...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Е ако улесняването на издаване на визи и помощите за имигранти не са неща улесняващи идването на хора, не знам кое е? За мен ако не създаваш работни места за хора родени в съответната държава или не плащаш данъци и говориш местния език, то след изтичане на разумния срок за туризъм или си тръгваш или стоиш под ключ в лагер.

 8. 8 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 747 Неутрално

  и този е турболейбераст ЛГБТИ ...
  отново бездетен гъзобръкник ...
  Крайно време е на бездетни, да се забраняват висши постове.
  И този плехундер ще казва как да живеем, а не е създал живот ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 9. 9 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#7] от "Batezuzi":

  Съгласен съм с всичко написано от вас!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  ДругарЕте от "дясното" крило на харанениците на "филантропа" нещо пак са се превъзбудили. Голям страх ги тресе клонингите на пишмандемократите.

 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ние влязохме в ЕС за да достигтем благосъстоянието на западноевропейците,а вижте с какви неща се занимава ЕС, с цензура,с докарване на мигранти, с наказване на онези,които не искат мигранти,с наказване на онези,които критикуват Юнкер и на онези,които критикуват Сорос и не му изпълняват желанията, наказване на онези,които не желаят централизация на властта в брюкселските чиновници.

 12. 12 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  " ... независим експертен съвет, съставен от бивши съдии с висока репутация. В случай на сериозни нарушения държавите трябва да бъдат изправяни пред Съда на ЕС. "

  Това с бившите съдии с висока репутация сме го гледали- избират няколко дърти пенсионирани съдии либерасти, обличат ги в голяма власт- в случая става дума за наказване на ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ и гледай сеир. Тия цял живот са били либерасти и са решавали човешки съдби, изхождайки от левите си убеждения, сега ще се чувстват всемогъщи .

 13. 13 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Гореописаният механизъм, заимстван от германските Зелени, представлява димна завеса и я види, я не види бял свят - хитроумният Манфред събира воля, сили и съмишленици за по-решаващи дела.
  Вдругиден ЕНП ще вземе решение дали да изключи Fidesz.
  Ключов момент най-вече за Манфред Вебер: без унгарските гласове се губи мнозинството, необходими за избирането му за председател на Комисията.
  Политиката е изкуство на възможното - банално, но факт.
  Да смъмрят строго Орбан, след това Вебер да разбие конкуренцията и да постигне заветната цел. И чак тогава да се заеме с коравоглавия уж, но лукав всъщност унгарец...
  Витя не е заек да избяга, Фреди!

 14. 14 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Само вижте БИТКИТЕ , които се водят, когато трябва да се избере ЕДИН нов съдия във Върховния съд на САЩ. Дали да бъде либерал или консерватор понякога решава цялата политика на САЩ. Тук Вебер си прави майтап с тая работа- дайте да турим няколко съдии с авторитет , че да накажем Полша , Чехия и Унгария ! Това е толкова несериозно, толкова левашко, че не мога пак да не кажа- няма ПЕС, няма ЕНП, няма АЛДЕ- другаде е разделението в Европа и САШ днес .

 15. 15 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  " Вебер със съавтор Удо ди Фабио, бивш съдия от германския Конституционен съд "


  Германски визионери, пази Боже !

 16. 16 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Хаха, това не може да мине през РК посмъртно.Поне 4-5 държави ще наложат вето.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 17. 17 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#16] от "Noise":

  ЕК*

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 18. 18 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Като стана дума за правните битки в Европейския парламент, защо няма ни дума , ни стон , че днес ЕП разреши на България и Германия да ползват всички дерогации за Северен поток 2 и Турски поток, ако те бил първите страни, в които стъпвали потоците ?! А те са ! Човек би очаквал тази новина да е на първа страница с гриф МЪЛНИЯ и т.н.

 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Да видим сега каква ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ има процедурата, предлагана от Вебер. Първо някакъв "независим" експертен съвет, съставен от бивши съдии щял да оценява върховенството на закона. Кой ще избира експертите - гъста либерална мъгла. После ЕК щяла да се изкаже и да сезира съда. Комисията е съставена на квотен принцип като всяка страна ПОСОЧВА представител след задкулисни договорки, а назначаването на председателя на ЕК става по изключително перверзен начин - образец на антидемократичност. Следва европейският съд, където 28 съдии пак ПОСОЧЕНИ бог знае от кого ще решават съдбата на ПРЕДСТАВИТЕЛНИ демокрции, чието легитимно управление, излъчено чрез всеобщи избори се осъществява според суверенно приети закони. Някой да вижда противоречие?

 20. 20 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  Вебер се изказа срещу Северен поток и изведнъж стана враг номер едно на Тутраканската селищна система. Слабо Перков, слабо.

 21. 21 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Под "беззаконие" се разбира "неподчинение".
  А "съюза" вече е "блок".
  Другарски съд периодично щял да разглежда неподчинението на живущите в блока и да налага наказания.
  Смешници в отчаян опит да забавят разпада.

 22. 22 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Само като им видиш смешните физиономии на тези нищожества, назначени от финансовата върхушка, веднага разбираш защо тази организация се спихва.

 23. 23 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#20] от "Doge":

  Вебер може да се е изказал колкото си иска, ама виж какво прави ЕК по- горе !

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Прави впечатление, че под статията за правилните и необходими мерки за правосъдието първо са се изказли най-големите фенове на ЕС:).
  Напълно съм съгласен и е крайно време. Не знам за другите страни, въпреки че се виждат някои от техните проблеми, но за нас тези и подобни мерки остават единствения ни шанс да видим ред в тази система.

 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  " ... независим експертен съвет, съставен от бивши съдии с висока репутация. В случай на сериозни нарушения държавите трябва да бъдат изправяни пред Съда на ЕС. "Това с бившите съдии с висока репутация сме го гледали-
  —цитат от коментар 12 на faeton.


  Туй и сега съществува - Гревио мусавика. Само че то е по линия на друга Ценност на др Сорос : гендеризъма. Тука бистрят другата Ценност : #прокурорнаш (а.к.а "върховенство на закона" , или "съдебна реформа")

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK