Насилието в Париж засилва натиска върху Макрон да реши какви реформи ще прави

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронТочно когато Еманюел Макрон мислеше, че е надделял над протестното движение на "жълтите жилетки" с неговия "голям дебат", последният взрив на насилие напомни на френския лидер, че няма да е лесно да върне в релсите своя план за реформи.


Срещите в кметствата из цяла Франция, започнали преди два месеца, за да успокоят протестите, помогнаха на Макрон да възстанови връзката си с избирателите, вдигнаха популярността му и премахнаха мрачното настроение в Елисейския дворец, въпреки че някои участници усещаха, че срещите са безсмислена говорилня.


Но видеокадри със запалени банки и разбити ресторанти на известния булевард "Шан-з-Елизе" в Париж през последните почивни дни отново поставиха Макрон в отбранителна позиция - точно когато обмисля нови политики за умиротворяване на протестиращите "жълти жилетки". "Съботните кадри от "Шан-з-Елизе" заплашват началните белези на умиротворяване, които националният дебат, изглежда, беше създал", каза Бернар Сананес от института за социологически проучвания "Елаб".
Организаторите на съботния протест го нарекоха "ултиматум", целящ да засили натиска върху 41-годишния президент, докато той систематизира резултатите от часовете лични срещи с кметове, гимназисти, работници и неработещи майки, както и от 1.4 милиона предложения, направени онлайн.


"Неговият дебат може и да е свършил, но ние още сме тук на улиците", каза 43-годишната безработна Аниес пред телевизия "Ройтерс" по време на похода на "жълтите жилетки" в Париж. "И ако той не удовлетвори исканията ни, ще се върнем по кръстовищата, ще отидем и ще блокираме всичко."


Насилието в Париж засилва натиска върху Макрон да реши какви реформи ще прави

© Reuters


Независимо дали това беше лебедовата песен на протестиращите, както предположи неговият вътрешен министър, или знак за "безкрайна криза", както в. "Монд" го формулира в редакционна статия, съботните погроми подчертаха напрегнатата среда, в която Макрон трябва да взема решения, които ще оформят остатъка от петгодишния му мандат.


Давайки си сметка за опасностите от големите очаквания и ограниченото поле за действие, което френските държавни финанси позволяват, Макрон очевидно е дал указания на министрите си да ограничават обхвата на предложенията, които той каза, че ще оповести до средата на април.


"Ще бъдем ли в състояние да приложим всички препоръки и да отговорим на всички очаквания? Не, защото политиката е свързана с правене на избор", каза правителственият говорител Бенжамен Гриво. Но помощниците на Макрон признават, че той ще трябва да промени както стила си - според критици той прекалено много държи нещата под свой контрол, а избирателите са ядосани от неговата надменност и арогантност, - така и да позволи демокрация с по-широко участие.


Риск от разочарование


Остава на масата възможността за референдум, който има предимствата да привлече изпитващите носталгия по плебисцитите от времето на Дьо Гол, като отговаря на ключовото искане на "жълтите жилетки" за повече народен вот. Но политическите спорни въпроси, които може да бъдат поставени на плебисцит, предстои да бъдат определени. "Най-лошото би било да се стигне накрая до огромно разочарование", каза президентски съветник. "Президентът беше ясен, той не иска периодът след дебата да бъде като този преди дебата."


По-малко от три месеца преди изборите за Европейски парламент, които обявяващи се срещу статуквото националисти искат да използват като демонстрация на сила по целия континент, един загубен референдум може да има обратен ефект и да даде на опонентите на Макрон възможност да оспорят легитимността му.


Антиправителствените протести показаха, че французите копнеят за по-малко неравенство както между Париж и най-бедните части на страната, така и между бедните и богатите като цяло. Затова мишена на най-тежкото насилие от ноември насам бяха булевард "Шан-з-Елизе" и неговите бутици, символи на охолния, успешен, буржоазен Париж, срещу който онези в провинцията, които се борят да свържат двата края, негодуват.


Насилието в Париж засилва натиска върху Макрон да реши какви реформи ще прави

© Reuters


Намаляването на териториалните неравенства и създаването на работни места за най-бедните, с възнаграждение, по-голямо от социалните помощи, беше неразделна част от манифеста на Макрон през 2017 г., казват сътрудниците му и са убедени, че домакинствата ще започнат да усещат облагите от мерките, въведени през последните 22 месеца.


В началото на мандата си той даде приоритет на данъчни облекчения за бизнеса вместо на мерки за подпомагане на нископлатените работници и това ядоса клонящите вляво гласоподаватели. Тъй като данъчното бреме във Франция е едно от най-тежките в света, финансирането на скъпоструващи мерки за намаляване на чувството за изолация в градчетата и провинцията посредством нови болници или отваряне на затворени училища ще бъде трудно, казват помощниците на Макрон. Това означава, че е по-вероятно неговият отговор да е смесица от символични мерки, целящи да дадат на хората по-голям глас, и промени в образованието и системите за квалификация.


"Достигнахме границите на разпространяване на богатството", коментира съветник. "Но потенциалът за справяне с корените на неравенствата е огромен. Така че може първоначално да сме изгубили от поглед някои от целите си, но твърдо сме се върнали в правия път и набираме скорост." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1385 Весело

  Таман мумията си беше въобразила, че е кралица ах ха ха

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Каквито и реформи да прави, метежниците няма да се кротнат. Само бой по тиквите на метежниците и после затвор. Браво на Макрон

 3. 3 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  Ти ли си мумията или Елена Милиончева?

 4. 4 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Макрон трябва да играе по-твърдо.
  Каквото и да става,каквито и настроения да има в обществото,никой няма право да пали,разрушава и унищожава,

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 5. 5 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Бой, стригане и сръпска музика! Старо изпитано лечение.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  Вандалите - в ареста! А другите, нека си протестират!

 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Статията е пълна манипулация. Тя сочи, че едва ли не сега във Франция няма храна, глад е и безисходица. Няма никаква необходимост от някакви специални реформи, просто трябва да се ходи на работа и да се спазва закона.
  Втората теза е за богатия Париж и бедната провинция..... Тук всеки, който е бил във Франция би се изсмял. Във Франция има добра и уредена провинция. Това, че някой е напуснал най- големите градове, продал е на добра цена и е отишъл в по- малко селище, като очаква там да има мол и работни места, си е негов проблем. Париж трябва да се отвоюва от криминални и безделници и ще стане като Барселона и Мадрид- един чудесен град.
  Макрон просто трябва да използва службите и да излови подстрекателите и рушителите. Другия вариант е нищо да не прави. Туристическия сезон ще е съсипан и анархокомунистите ще го отнесат, а Макрон ще си вдигне процента дори.

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Че Макрон може ли да реши нещо? ;)

  Той е само по речите и стратегиите :)

  http://sulla.bg/2019/03/09/4594.html

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  "Макрон трябва да взема решения, които ще оформят остатъка от петгодишния му мандат."
  ===============
  Забавно! Вчера викаха "Осанна" и се радваха на момчето с бабата, днес вече броят остатъка.
  Ако беше толкова добър, колкото го хвалеха, всички щяха да се молят "ерата"му да продължи.
  Злорадството ми не означава, че одобрявам палежите, многократно съм го казвал. Просто от първия ден бях сигурен, че не е за това място. Може да се провери.

  Еретик
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Горкото жюпитерче, толкоз зор, ще побелее преждевременно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Макрон беше избран не защото е велик лидер с велики идеи , а защото дълбоката държава дискредитира Франсоа Фийон -изборът на нормална Франция и разумът изчезна във френската политика . Еманюел Макрон е същество с тежка зависимост и психофизични проблеми . Той има за цел не въздигането на Франция , а ликвидирането на френския народ и подмяната му с африканци и араби . Никъде другаде това не се осъществява така явно и стакава безцеремонност , дори политическата му посестрима Меркел не изпада в такива крайности . Проблема на Макрон и неговите кукловоди , е че французите няма да се дадът без бой , както накои очакваха . Протестите не са икономически , ако бяха такива отдавна щяха да стихнат , те са цивилизационни - борба за самото съществуване на белите французи християни . Не случайно нама кьорав негър или арабин сред жълтите елечета .

 12. 12 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 856 Весело

  веднага давам идея за реформа - да направят работната седмица 40 вместо сегашните 35 часа (най- ниското в Европа)

 13. 13 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Вандалите от агитките - в затвора. След това реформи.

 14. 14 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Вижте сега какво се получава, дебили като номера 2, 4, 5, 6....които никога не са ходили, виждали Франция..дават тъпи мнения....Дневник, Дневник.....тъжен сайт станахте....

 15. 15 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 856 Весело

  До коментар [#7] от "grayeagle":

  има огромна разлика между Париж и прованса, както и между Лондон и техния прованс, София и Враца, и тн

  потърси в нета - има си изредени нещата, които водят до масовото обедняване на ниската средна прованс класа във Франция, не си прави изводите щото си ходил на почивка някъде за 1 седмица

 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  "Поради галския раздор и нехайство

  Ще се отвори път на Мохамед,

  С кръв земя и Сенска вода ще се напоят,

  Фосейското пристанище с платна и ладиии ще се покрие..."

 17. 17 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1546 Весело

  Намаляването на териториалните неравенства и създаването на работни места за най-бедните, с възнаграждение, по-голямо от социалните помощи, беше неразделна част от манифеста на Макрон през 2017 г., казват сътрудниците му и са убедени, че домакинствата ще започнат да усещат облагите от мерките, въведени през последните 22 месеца.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Ние пък си имахме един, дето щеше да ни докара подобни резултати за 800 дена!
  При нас не се получи, да видим при Макрончо дали ще стане.
  Ама пък и "жълтите жилетки" не щат да спрат, а продължават действията си!
  "Най-много се лъже преди избори,
  по време на война
  и след лов"!

 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2673 Весело

  Макрон и реформи !???
  Ааахахахаха.................................

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2971 Любопитно

  Насилието в Париж засилва натиска върху Макрон да реши какви реформи ще прави"

  това някакъв евфенизъм да не се новинари за десетки хиляди протестиращи днес ли е?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3751 Весело

  До коментар [#18] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Защо му се смееш..... той е точно твоя производна....!!!
  Смееш ли се на него, значи се смееш на себе си.... 😁

  Bukalemun
 21. 21 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Наглец,хората очакват единствено оставка и избори -той реформи ще прави

 22. 22 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 760 Любопитно

  До коментар [#14] от "jvr26585378":

  🤔 , дебили ?
  Ти сигур си съ сичкия си, нъл тъй?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 23. 23 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1705 Весело

  Вижте сега какво се получава, дебили като номера 2, 4, 5, 6....които никога не са ходили, виждали Франция..дават тъпи мнения....Дневник, Дневник.....тъжен сайт станахте....
  —цитат от коментар 14 на jvr26585378


  Хаххахаха дебили като номера 2.4.5 6 ит..

  Е аз съм 4-та поред.но не съм дебил.
  От 14 .02.до 23.02 бях във Франция и още 4 държави в Европа,като пропускам Словения,Хърватия и Сърбия през които премионавам по дифолт,така,че много добре знам какво е настроението там,а даже и за Новата 2019 година бях във Франция,
  Така,че по-спокойно,може и да съм дебил във Вашите очи,но знам какво съм видяла

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 24. 24 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1876 Весело

  Лебедова песен друг път
  Забраната на демонстрации ще доведе до отговор на следващите избори освен ако и изборите ги правят режисирани, но тогава съществува риска да има нова Френска революция

 25. 25 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1876 Весело

  а между другото кървавия диктатор Макрон е крайно време да си подаде оставка

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3751 Весело

  До коментар [#4] от "nessarox":

  Макрон трябва да играе по-твърдо.
  ========
  А след това ще ми позволиш ли да го нарека диктатор?

  Bukalemun
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3751 Весело

  До коментар [#23] от "nessarox":

  Така,че по-спокойно,може и да съм дебил във Вашите очи,но знам какво съм видяла
  ========
  :)..... Виждаш нали...... до какво води свободата на словото....

  Между другото..... 🤔.... как трябва да се произнася дебил в женски род?

  Може би.....дебилана....?

  Bukalemun
 28. 28 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#4] от "nessarox":Макрон трябва да играе по-твърдо.========А след това ще ми позволиш ли да го нарека диктатор?
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Да,ако е поръчал убииства на мирно население,,обрекъл ги е на глад,лишил ги е от елементарни човешки нужди.
  Тогава ДА

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 29. 29 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1705 Весело

  До коментар [#23] от "nessarox":Така,че по-спокойно,може и да съм дебил във Вашите очи,но знам какво съм видяла========:)..... Виждаш нали...... до какво води свободата на словото....Между другото..... 🤔.... как трябва да се произнася дебил в женски род?Може би.....дебилана....?
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  както муха в мъжки род

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7700 Неутрално

  На вандалите реформите никак няма да им харесат.

 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2673 Весело

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Продължаваш да свяляш летвата си !!!
  Аз съм обяснил какво е Макрон много преди да се събудиш Ети и много преди да те ''светне'' Ердо !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  До коментар [#28] от "nessarox":

  Тогава лесна работа....
  Всичко е въпрос на време...

  Bukalemun
 33. 33 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#28] от "nessarox":Тогава лесна работа.... Всичко е въпрос на време...
  —цитат от коментар 32 на eti mehter


  Не,няма да стане

  Няма случай в историята в богата демократична държава да стане гражданска война или диктатура.

  Факт

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3751 Весело

  До коментар [#31] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Продължаваш да свяляш летвата си !!!
  ========
  Принуден съм заради визията ти по въпроса.... 📉🔧
  Фактически ти плюеш по политика който е най новия представител и продукт на съвременна западна Европа.....
  Макрон е най новия "продукт" или резултат от така нареченото "съвременно, модерно, западно общество"......

  Bukalemun
 35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2673 Весело

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  В 50тина коментари (и преди и след като беше избран) съм писал конкретно, че.............''Макрон е обикновенна паста за зъби и от най-евтините ! Ако Макрон направи само половината от реформите които осъществи Ципрас, Френската револзция ще изглежда като селска свада'' !!!!!!!!!!
  Припомням ти, че за мен Франция е нещо като втора родина !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  До коментар [#33] от "nessarox":

  Няма случай в историята в богата демократична държава да стане гражданска война или диктатура.
  =======
  Ок, разбирам те.....
  За СА не намекваш, нали....
  Щото там, всички тия критерии са налице....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2673 Весело

  До коментар [#17] от "vagabond66":

  "Най-много се лъже преди избори,
  по време на война
  и след лов"!

  ....и по време на секс !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3751 Весело

  До коментар [#35] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  .''Макрон е обикновенна паста за зъби и от най-евтините
  ========
  Ма мен това не ме вълнува, бе джанъм.....
  Чел съм поне десетина статии на Дневник, от рода на.... " Макрон... цвеетето, последната дума (и т. н).... на западната цивилизация, демокрация, напредък (и т. н)..... в съвременния свят".....

  Те го казват..... не го измислям аз....!
  Е сега извинявай..... амма.... на теб ли да вярвам, или на цяла една медия.... :)

  Bukalemun
 39. 39 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Вандалите от агитките - в затвора. След това реформи.
  —цитат от коментар 13 на Пешу


  Помниш ли как ме нарече когато определих етноса на убиеца?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 40. 40 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Всички е точно- макарона е бита карта

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2673 Весело

  До коментар [#38] от "eti mehter":

  И Меркел беше любимка тук....и Макрон ! Даже и човекомразеца Шойбле !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#11] от "benefikato1":

  Когато един политик каже, че протести на граждани разваляли имиджа на страната му пред света значи нещо не е наред с него а не данъкоплатците му. Макрон бе избора на висшата прослойка и това бързо пролича. Четките, че бил лидер на ЕС не стоплят обикновения французин.

 43. 43 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Вандалите от агитките - в затвора. След това реформи.
  —цитат от коментар 13 на Пешу


  Цигането се установило в Канада, ама лае та лае във форума,. а и твоя приятел "Ох Ле Ле"-то- мангали от Факултета

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  До коментар [#42] от "One Hour":

  Точно така ! +

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  Далеч съм от идеята,че САЩ е богата държава във финансово отношение.
  Не говоря за икономическо развитие,природни ресурси,човешки потенциал и т.н.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 46. 46 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1385 Весело

  Вандалите от агитките - в затвора. След това реформи.
  —цитат от коментар 13 на Пешу


  Реформи? Ако беше дал една такава за племето ти щеше да си на нивото на Чирков, ама не- няма как циганин да се образова ах ха ха ха

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 47. 47 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#13] от "Пешу":

  Помниш ли мангал как веднага налучках кой е престъпника изнасилил и задушил русенската журналистка? Как ме нарече тогава? Айде да ти видим лицето, покажи се и се извини!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  Ети, наистина колегата “ЕРЕБОС” отдавна е критичен към Макрон и не реагира различно. Просто някои се зарадваха на лъскави опаковки, макар че фактите отдавна сочеха към един много сериозен потенциален проблем с новия “любимец”. Е, излъганите в очакване на реки от мед и масло си ги искат с разрушителната стихия на масите. Тежка ситуация, а и не може да изпоарестува хляди като в Турция. Разни страни, разни обичаи :-)

 49. 49 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ужас- мангалската напаст напредва. Не е ли вререме да вращеме малко респект? Например да наплескаме някой циганин?.

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  До коментар [#48] от "daskal1":

  Не е там работата.... кой кого обича и кой не.....
  Номера е, че цял един континент заложи надеждите си на един човек.
  И след като тая работа се затвърди, разбрах че е обречена на провал.
  Причините са най вече в спецификата на европейската демокрация....
  Тя е всякаква, но не и пряка.....
  Да си виждал някога, Меркел или Макрон да се изправят на трибуната и да говорят пред милиони свои почитатели....?
  Аз не помня такова нещо......
  Задкулистна ли е една демокрация, тя е само на хартия.....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Ужас- мангалската напаст напредва. Не е ли вререме да вращеме малко респект? Например да наплескаме някой циганин?.
  —цитат от коментар 49 на кокошката


  Агитките са в готовност за арабухите- ще ви разкатаем фамилията араПска само да изплаче малолетно момиче или заведение, в което сте се разпасали, пазете се арабухи

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3751 Весело

  До коментар [#48] от "daskal1":

  Ето ти пресен пример в коментар 49......
  Сам ставаш свидетел за какво се харчи демократичната енергия в Европа

  Bukalemun
 53. 53 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Ужас- мангалската напаст напредва. Не е ли вререме да вращеме малко респект? Например да наплескаме някой циганин?.
  —цитат от коментар 49 на кокошката


  Мисля, че е време да впрегнем технологиите- гледах пълният клип, после това, което оставиха

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 54. 54 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1876 Любопитно

  [quote#33:"nessarox"][/quote]

  то според историята точно там става - в богати които се мислят за демократични

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Ети, умен човек си, но явно не разбираш т.н. “ервоппейски надежди“ и подобни. Реално има исвестни концептуални принципи, но вяра в един човек няма, па бил той Макрон, Меркел или който и да е. Подгледни България, само една страна и ми кажи има ли една фигура на политическия небосклон която да обединява всички? Европа е скептична, цинична в оценката си на политици. В Турция все още може да има един наивитет в това отношение, все пак като република държавата не съществува толкова отдавна, а и масовата религиозна платформа играе своята роля в изковаването на едно мнение за простолюдието и средната класа. Още Де Гол беше говорил за трудността да управляваш един нарос със собствено мнение за избора на едно от 400-те вида сирене :-)

 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3751 Любопитно

  До коментар [#55] от "daskal1":

  В Турция все още може да има един наивитет в това отношение
  =======
  Жалко, че мислиш за Турция, на базата на принципа "все още"......
  Това да чакаш някъде да се случат някои неща, на обосновката на едни заучени теории...... вече не е за предпочитане....

  Както и да е....... темата е Макрон и всичко около него......
  Нито той, нито някой друг лидер вече вярва в...... в поетапната идеологическа еволюция на случващите се неща......

  Bukalemun
 57. 57 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Макрон трябва да играе по-твърдо.Каквото и да става,каквито и настроения да има в обществото,никой няма право да пали,разрушава и унищожава,
  —цитат от коментар 4 на nessarox


  Точно така, трябва като теб да умуват по форумите, пък после да се чудят защо не идвала промяната.

 58. 58 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":

  Като христоматиен пример -Чърчил и загубата на изборите веднага след войната.И то тежка загуба.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 59. 59 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#37] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  След секс Ере, след секс..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Любопитно

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Ети, политическият наивитет на избирателите в една страна не е нищо лошо, особено при значителен дял на млада младежта каквато Турция слава Богу има, и една активна религиозна култура, за влиянието на която ще се въздържа от мнение. Това не значи че политиците са наивни, напротив, те манипулират процесите доста успешно след като хора като теб вярват в чужди заговори от отвъд океана и одобряват масови арести на образовани хора.
  както и да е, може би застаряваща Европа е по-цинична, скептична и т.н., но да се дамгосва всичко лошо в Турция като вина на Запада и западната демокрация е пар-ексаланс елемент от друг един сценарий, близък до “живот във вражеско обкръжение”

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Любопитно

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Ети, политическият наивитет на избирателите в една страна не е нищо лошо, особено при значителен дял на млада младежта каквато Турция слава Богу има, и една активна религиозна култура, за влиянието на която ще се въздържа от мнение. Това не значи че политиците са наивни, напротив, те манипулират процесите доста успешно след като хора като теб вярват в чужди заговори от отвъд океана и одобряват масови арести на образовани хора.
  както и да е, може би застаряваща Европа е по-цинична, скептична и т.н., но да се дамгосва всичко лошо в Турция като вина на Запада и западната демокрация е пар-ексаланс елемент от друг един сценарий, близък до “живот във вражеско обкръжение”

 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Любопитно

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Ети, политическият наивитет на избирателите в една страна не е нищо лошо, особено при значителен дял на млада младежта каквато Турция слава Богу има, и една активна религиозна култура, за влиянието на която ще се въздържа от мнение. Това не значи че политиците са наивни, напротив, те манипулират процесите доста успешно след като хора като теб вярват в чужди заговори от отвъд океана и одобряват масови арести на образовани хора.
  както и да е, може би застаряваща Европа е по-цинична, скептична и т.н., но да се дамгосва всичко лошо в Турция като вина на Запада и западната демокрация е пар-ексаланс елемент от друг един сценарий, близък до “живот във вражеско обкръжение”

 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Любопитно

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Ети, политическият наивитет на избирателите в една страна не е нищо лошо, особено при значителен дял на млада младежта каквато Турция слава Богу има, и една активна религиозна култура, за влиянието на която ще се въздържа от мнение. Това не значи че политиците са наивни, напротив, те манипулират процесите доста успешно след като хора като теб вярват в чужди заговори от отвъд океана и одобряват масови арести на образовани хора.
  както и да е, може би застаряваща Европа е по-цинична, скептична и т.н., но да се дамгосва всичко лошо в Турция като вина на Запада и западната демокрация е пар-ексаланс елемент от друг един сценарий, близък до “живот във вражеско обкръжение”

 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Любопитно

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Ети, политическият наивитет на избирателите в една страна не е нищо лошо, особено при значителен дял на млада младежта каквато Турция слава Богу има, и една активна религиозна култура, за влиянието на която ще се въздържа от мнение. Това не значи че политиците са наивни, напротив, те манипулират процесите доста успешно след като хора като теб вярват в чужди заговори от отвъд океана и одобряват масови арести на образовани хора.
  както и да е, може би застаряваща Европа е по-цинична, скептична и т.н., но да се дамгосва всичко лошо в Турция като вина на Запада и западната демокрация е пар-ексаланс елемент от друг един сценарий, близък до “живот във вражеско обкръжение”

 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Любопитно

  Извинения за “залпа” от постинги

 66. 66 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2842 Весело

  Нищо, нищо, Наполеончо ще напише нова стратегия.

 67. 67 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3824 Весело

  До коментар [#11] от "benefikato1":

  Отново с расистките си заблуди се мъчиш да придадеш героичен ореол на протестите.
  Протестират точно омразните ти левичари - хора без работа или с минимална заплата, които не плащат данъци. Това е лумпенариат, който не може да протестира цивилизовано без да се сбие, да подпали или да чупи. И точно тук лъсва лицемерието на такива като теб, уж десничари и консервативни, но подкрепящи омразните ви левичари.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 68. 68 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3824 Весело

  До коментар [#55] от "daskal1":

  Умните хора не вярват във Вождове.
  Умните хора не вярват в конспирации от рода на: доларът ще изчезне 2017, Тръмп ще разпусне Сената, кораб на ЦРУ в Егейско море предизвика земетресението в Анкара, Гюлен налял стотици милиони за кампанията на Хилъри (а сам забегнал от Турция с десетки милиарди долари).

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK