Бежанци могат да бъдат прехвърляни в страни с недостатъци в социалните системи

Бежанци могат да бъдат прехвърляни в страни с недостатъци в социалните системи

© ReutersБерлин е в правото си да депортира търсещи убежище в други страни от Европейския съюз, дори и там те да се сблъскат с лоши условия, според решение на Съда на ЕС, цитирано от "Дойче веле". Изключения са позволени само в крайни случаи.


Според съда слабите системи за социално подпомагане и условията за живот в определени страни не са основание за блокиране на прехвърляния.


В решението се посочва, че:
- Недостатъците в социалната система на дадена държава членка не трябва да са пречка за това търсещи убежище да бъдат депортирани там.


- Изключения се прилагат само в крайни случаи, когато индивидите не могат да задоволяват свои "най-основни потребности, по-специално потребностите от храна, лична хигиена и дом".


- Съдиите изтъкват, че системата за убежище на ЕС се основава на взаимно доверие и че решенията, взети от страните от ЕС, трябва да зачитат човешките права.


- Те освен това посочват, че молбите за убежище могат да бъдат отхвърляни в случаи, когато кандидатът вече се ползва от субсидиарна закрила в друга държава - членка на ЕС.


Според Дъблинския регламент търсещите убежище трябва да подадат молбата си в първата страна, през която са влели. Тя е отговорна за защитата им и за обработването на техните молби. Мигрантите, които влязат нелегално в друга държава членка и подадат молба там, могат да бъдат изпратени в страната, през която са влезли. Това прехвърляне трябва да се осъществи в рамките на шест месеца.


Какъв е случаят?


Германски съдии отправиха молба към Съда на ЕС да разтълкува правилата на блока за предоставяне на убежище, за да изясни съмнения за няколко случая на депортации. Един от случаите е свързан с гамбиец, подал молба за убежище в Италия, преди да отпътува за Германия и да подаде друга молба там. Той твърдял, че не трябва да бъде изпращан обратно в Италия заради лошите условия за бежанците там. Други случаи са свързани с палестинец, който отишъл в Германия през България, и чеченец, влязъл през Полша.


Макар решението на Съда на ЕС да е от голямо значение, крайното решение за съдбата на търсещи убежище ще зависи от германските федерални съдилища. Не е ясно как ще отговорят Унгария, Италия и Полша, предвид че правителствата там отказват да приемат бежанци. Миналата година Германия е прехвърлила повече от 8 хил. търсещи убежище в други страни от ЕС. Повечето са отишли в Италия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK