"Събудете се": Демокрацията в Италия е в опасност

Луиджи ди Майо и Матео Салвини

© Reuters

Луиджи ди Майо и Матео СалвиниПри положение че мигрантите са подлагани на расистки атаки, а журналистите са оставени незащитени, Италия трябва да преоткрие по-добрата си страна


Този месец се навършва една година от последните парламентарни избори в Италия. Три месеца след тях партия "Лига" на Матео Салвини и Движение "Пет звезди" на Луиджи ди Майо дойдоха на власт. Време е да направим оценка - макар че, честно казано, ние не можем да спрем да правим оценки - дотолкова отчайваща е ситуацията, в която страната се намира.


Първо и най-важно, намираме се в извънредно положение по отношение на демокрацията. Някои смятат, че няма нужда от безпокойство; все пак никой не е взимал властта със сила, а правителството се радва на голяма обществена популярност (рейтингът му на одобрение според социологическите проучвания достига приблизително 60 процента). Но очевидно само защото дадено правителство се радва на подкрепа, не бива да си затваряме очите за това, което то прави. Либералната демокрация не може само за няколко месеца да стане авторитарна, но има признаци, колкото и малки и нямащи връзка помежду си да са те, трасиращи пътя за подобно потискащо пътуване.
Преди няколко седмици италианските медии посрещнаха с тревога доклад на тайните служби до парламента. Обрисуваната от него картина беше доста сериозна, особено в две области: увеличаването на случаите на расизъм с наближаването на европейските избори през май и неспособността - с оглед на пропагандата и фокусирането върху затварянето на пристанищата за мигранти от Либия - да бъде ограничено тайното пристигане по бреговете на малки моторни лодки, които е възможно да карат пътници, свързани с терористични групи.


Списъкът с регистрираните расистки инциденти в Италия от началото на годината е шокиращ. В провинция Лече младеж от Сиера Леоне беше бит със стол по гърба, след като нападателите го тормозили на расова основа и му казвали да "си върви у дома". В Рим 12-годишен египтянин беше подложен на словесен тормоз и пребит толкова тежко от група по-големи момчета, че трябваше да бъде приет в болница. Във Фолино, Централна Италия, чернокожи брат и сестра бяха публично унижени от учител. Цветнокожите жени все повече биват третирани като сексуални работнички - и то не само на улицата, но дори и в учреждения. За много от случаите изобщо не е съобщено, но това не отменя факта, че случващото се в Италия е


признак за плъзгане към варварщина.


Изникнаха имигрантски гета, в които хора, които имат официални разрешения за пребиваване в Италия, живеят на минимална заплата и при робски условия. Вземете например мигрантския лагер в град Сан Фердинандо в провинция Реджо ди Калабрия в дълбокия Юг на Италия, където Салвини, министърът на вътрешните работи, беше избран за сенатор. По време на прибирането на реколтата Сан Фердинандо приютява до 2 хил. мигранти, изкарващи по 50 евроцента на щайга набрани портокали и 1 евро на щайга набрани мандарини.


Хората не само водят нечовешко съществуване в тези палаткови лагери и работят на полето като роби; в действителност те дори умират там, от студ и пожари. За да се скрият от студа, те използват мангали и газови печки в тесни самоделни подслони, направени от силно запалими материали. Миналата година в Сан Фердинандо трима имигранти загинаха при пожари. Политиката, която насажда омраза към мигрантите, не прави нищо, за да облекчи тези условия, защото, разбира се, тези работници са полезни, особено в земеделието:


евтина работна ръка без права,


която може да бъде както експлоатирана, така и обвинявана с цел привличане на популистки вот. Ето дотук стигнахме в Италия: климатът на расистка агресия се разпространява, расизъм, насочен не само срещу мигрантите, но и срещу всеки, който не е с бяла кожа, дори срещу деца, осиновени от италиански семейства. Когато хората говорят общо за популизма във връзка с това правителство, те рискуват да прикрият наистина тревожни факти на терена чрез даването на абстрактни политически определения. Няма съмнение, че това, че властта си затваря очите за расистките нагласи, има сериозни последствия. Правителството по циничен начин кима и намигва на екстремистки групи, чиито гласове не иска да загуби.


Стратегията на подхранване на климата на омраза се състои от две части. Първо, екстремистките групи наводняват мрежата с лъжи и фалшиви новини. Най-голямата от тях е за така нареченото нашествие на чужденци в Италия.


Карат ни да мислим, че мигрантите нахлуват в Италия и са първопричината за икономическите й проблеми. Но според "Истат" (националният статистически институт на Италия) мигрантите, включително тези от ЕС, съставляват 8.7 процента от цялото население. Нелегалните имигранти, които осигуряват основата на антиимигрантската пропаганда, са приблизително 533 хил. души в страна с над 60-милионно население. Никой по никакъв начин


не може да говори за нашествие


и въпреки всичко именно това слушаме всеки ден. Второ, тези, които защитават различна визия и искат страната да изглежда по различен начин, биват отхвърляни като "елита". След като подложи на атаки журналисти от цялата гилдия, първият официален акт на помощник-секретаря в това правителство за издателската дейност Вито Крими (треторазреден политик, способен на безпричинна злост) беше да ореже публичното финансиране за печата, нанасяйки удар по тези, които не получават приходи от реклами, но въпреки всичко предлагат висококачествена информация и обществена услуга.


В резултат на това ще станем свидетели на залеза на радио "Радикале", изданията "Манифесто" и "Авенире" - три прогресивни опори на италианската медийна сцена, които никога не са подкрепяли някакво правителство и които никое предишно управление не си е и помисляло да заплашва. Да се подлагат на атака тези издания, означава да бъдат подложени на атака ценностите на либералната демокрация и плурализма.


Атаката срещу радио "Радикале", което от 40 години отразява дейността на парламента и големите институции в страната, е красноречив пример за трансформацията на основаното от Бепе Грило Движение "Пет звезди". Движението преди предаваше на живо в интернет дори и преговорите за съставянето на правителство, които трябваше да са при закрити врата; сега то предпочита


дейността на парламента да е на тъмно


и все още не знаем кой и какво ще замени в крайна сметка радио "Радикале", както и изключително важната работа, която то върши. Именно това е най-голямата извънредна ситуация в Италия. Тя се превръща в страна, където е все по-трудно да публикуваш информация и където, ако критикуваш правителството, ставаш мишена. Само си спомнете за скандала около премахването на полицейската закрила за журналисти (сред които и на пишещия тези редове), които са получавали смъртни заплахи, защото това било много тежко бреме за бюджета. Никога обаче не се споменава, че от 600-те души в Италия, които получават закрила, само 20 са журналисти. Как може да има свобода на словото в страна, чието правителство подлага на атаки хора, които пишат и отразяват новините ежедневно?


Миналия март италианците гласуваха, затрупани от антимигрантска пропаганда и отегчени до краен предел от традиционните политически партии. Днес, в навечерието на европейските избори, нещата са дори по-зле. Сега правителството - грубо и отблъскващо по призвание - е това, което прави пропагандата. Всеки случай на отпратена от бреговете на Италия лодка с мигранти предизвиква изблици не на възмущение, а на ликуване, подобно на това по футболните стадиони. Антимигрантската риторика се използва, за


да се прикриват проблеми,


които двете партии имат със своите привърженици. Движение "Пет звезди" е в сянката на "Лига" в управлението. В същото време големите предприемачи от Севера - традиционният извор на подкрепата за "Лига" - са разочаровани от икономическата политика на партията. Но рейтингът на Салвини продължава да расте, защото всеки ден той предлага изкупителна жертва на хората, която да захапят със зъби, която да обиждат и срещу която да използват насилие.


Опонентите на това правителство се чувстват по-самотни от всякога. Как да накараш хората да разберат, че са в плен на някаква черна магия? Защото икономиката със сигурност няма да се възстанови, ако ставаме все по-изолирани от Европа или благодарение на съюзника ни Русия, или на новите ни унгарски приятели. Това няма да стане и като се отнемат права на мигрантите, които живеят, работят и си плащат данъците в Италия.


Това, от което ние, прогресистите, се нуждаем, е не просто оптимизъм, а различно виждане за бъдещето. Но понеслите тежки загуби партии от лявото не слушат: те са се фокусирали върху това да решават вътрешните си проблеми и изглеждат безразлични към тревожните заплахи за италианската демокрация. В наши дни всеки, който опита да опише страна, която сама трябва да се вдигне, страна, която трябва да застане твърдо и да преоткрие добродетелите си, е самотен. Напълно самотен.


*Роберто Савиано е италиански журналист и автор на книгата "Гомор" /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  "При положение че мигрантите са подлагани на расистки атаки, а журналистите са оставени незащитени, Италия трябва да преоткрие по-добрата си страна.."
  --------------------
  Мигрантите, що не са в затвора, заради незаконно преминаване на границата?
  А също и НПО-тата каналджии!

  Глоби, конфискация на корабите и затвор!
  Както казва законът за трафик на хора!

 2. 2 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  П.П
  "Дневник" отново го подкара с препечатките от левичарските парцали ...

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Ревът на един италиански умнокрасивец.

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално
 5. 5 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 272 Неутрално

  За демокрацията да му мислят тия в Италия.
  Ние, в България, успяхме да изритаме тия от ДСБ и СДС от Парламента.

 6. 6 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Само вижте заглавието и подзаглавието - хората си имат правителство, което харесват, значи демокрацията е в опасност! Може да е най-лошото това правителство, но точно то е демократично.

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Отвратителни популисти, които най-нахално си изпълняват предизборните обещания, с което създават опасни прецеденти в политиката. Обещаха да ограничат имиграцията и не щат да пуснат гемийката с новата партида. Обещаха граждански доход и го въведоха -- почти 800 евро за отделен нуждаещ се, 1200 за семейство с две деца (гардианският "прогресист" не е забелязал, колко странно). Накъде отива този свят, ако обещанията започнат да се изпълняват?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Карма
  Карма
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е плашещо - ако някой на 12 години е бит от група по-големи, само защото го смятат за различен.

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Това е плашещо - ако някой на 12 години е бит от група по-големи, само защото го смятат за различен.
  —цитат от коментар 8 на xyg18597209


  Виж, ако е убит от онези различните, тогава не е толкова страшно. Тежко детство, културни различия. В Германия в момента съдят един, убил 14-годишно момиче.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  "расизъм, насочен не само срещу мигрантите," класифицира еднозначно ПЕС-овете, виещи от този материал... :)

  Популярноста на Салвини е заради незаконните мигранти, които нямат нищо общо с бежанци. Приказките за финансиране от Путин за сега са само ЕЖК, типичен прийом на черния ПР на ПЕС-оглавите. Комикът Грило, Пет Звезди, е друга тема. Чий продукт са те, ако не на популизма и кукловодите му?

  Аре.

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#6] от "kazushi":

  Е да ама според либерал-болшевиките, всеки, който не споделя техните идеи е прополисът, фашист, консерва, крайно-десен, ислямофоб, ЛБГТИ-фоб и т.н.
  Усас направо.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  Аз лично не се тревожа за Италия:)

  Гърция и случилото се с нея са ми пресен спомен.

  Тези популисти ще си разиграят коня точно колкото да направят възможно взимането на Италия на пряко ръчно управление от Брюксел.
  След това италианците ще си седнат на дупетата:)

  Модератора е неадекватен!
 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Много ме кефят минусите, които падат като от небето. Италианското правителство въвежда политики, които са прекалено леви за моите разбирания. Най-левият вестник в България ни чул, ни видял, а пък най-левите тролове на света плескат минуси, за да изразят своето дълбоко несъгласие с... фактите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  набълбуканите с преводни рубли руски слуги изпълняват покорно заповедите на кремъл

  нищо ново

 15. 15 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#1] от "ajsayder":

  Главно защото не познаваш закона, затова.

 16. 16 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#7] от "zyb18561487":

  Ами на рецесия в Италия, нататък. Щото обещанието на крайнолевия Ди Майо - да даваш по 800 евро на калпак ей така - е идиотско и ще ти го каже дори изритан от УНСС в първи курс напушеняк. Следващия път, когато Корнелия ти обещае 100 лв за вота ти, гледай да не гласуваш за нея, молим.

 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#7] от "zyb18561487":Ами на рецесия в Италия, нататък. Щото обещанието на крайнолевия Ди Майо - да даваш по 800 евро на калпак ей така - е идиотско и ще ти го каже дори изритан от УНСС в първи курс напушеняк. Следващия път, когато Корнелия ти обещае 100 лв за вота ти, гледай да не гласуваш за нея, молим.
  —цитат от коментар 16 на Адекватно мислещ


  Идиотско или не, то вече се изпълнява, и не съм видял никаква информация по въпроса, никакви коментари, прогресистчето на Гардиан и то не е забелязало.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  533 000 нелегала и нямало нашествие, а много интересно е как са ги преброили, щом са нелегални? Въобще левичарските мантри са забавни с тъпотата си, колко трябва да са, за да ги считаме за нашествие-5000000, 50000000? Имало гета пълни с нелегални, затова виновна била анти -имигрантската риторика, ако цъфнеш някъде, където си непоканен, нежелан и вследствие на това мизерстваш, вината на домакините ли е? Така нареченият журналист, колко такива е приютил в своя дом, зер: "дайте да дадете", може да крещи всеки!

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  [quote#17:"zyb18561487"][/quote]

  А въпросът, който Вие съзнателно изкривихте, беше: Къде отиваме, ако всички политици започнат да си изпълняват обещанията?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Любопитно

  "По време на прибирането на реколтата Сан Фердинандо приютява до 2 хил. мигранти, изкарващи по 50 евроцента на щайга набрани портокали и 1 евро на щайга набрани мандарини. Хората не само водят нечовешко съществуване в тези палаткови лагери и работят на полето като роби; в действителност те дори умират там, от студ и пожари. За да се скрият от студа, те използват мангали и газови печки в тесни самоделни подслони, направени от силно запалими материали."

  Европа е пред криза и няма пари за издръжката на мигрантите.
  Добре е те да знаят какво ги чака преди да влязат в лодките - така няма да са толкова разочаровани впоследствие.

 21. 21 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2823 Весело

  До коментар [#14] от "carlosestrada":

  Ама италианчето отричаше за руски пари, и съвсем случайно се беше снимал до Червения площад в тениска с Путин.
  Случайност.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 22. 22 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Демокрацията е в опасност в цяла Европа, но не Италия е виновна за това, а канцлерицата и придворните й!

 23. 23 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#17] от "zyb18561487":

  Ако гугълнеш конкретното нещо, за което питаш, ще видиш бая информация и още повече коментари. Това, че ти не си я видял, е изцяло по твоя вина.

  https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-01-28/italy-s-populists-hand-out-some-free-money

  https://www.forbes.com/sites/annalisagirardi/2019/02/07/the-italian-citizens-income-reform-part-1-the-measure-against-poverty-and-the-welfare-in-the-eu/ #55d22006f771

  Просто два примера.

  Колкото до това, че се изпълнява - това е добре според теб. Според мен не е. Ще забележиш, че дори крайнодесните анти-имигрантски и анти-европейски лидери в ЕС, като Курц и Орбан, протестираха срещу Италия за тая тъпотия. Защото дори те са наясно, че с такъв бюджет, Италия ще вкара Еврозоната в нова криза. Дори те не искат да плащат за извратените лъжи на италианските ултра-демагози.

  “Austria is not prepared to stand up for the debts of other states while these states knowingly contribute to uncertainty in financial markets,” Kurz said. “Now the EU must prove that it has learned from the Greece crisis.”

  https://www.reuters.com/article/us-italy-budget-austria/austria-says-eu-must-reject-italys-draft-budget-unless-its-changed-idUSKCN1MW0QO

 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не трябва да забравяме откъде тръгна фашизмът. Расизъм,популизъм, национализъм, това са все начални стъпки към фашизма. Дано да не се стига до такова общество, но няма никакви гаранции.

 25. 25 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#5] от "nmn58592067":

  "За демокрацията да му мислят тия в Италия.
  Ние, в България, успяхме да изритаме тия от ДСБ и СДС от Парламента."

  Има моменти, когато се срамувам, че съм Българин. Този е един от тях.

 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  "Който сее ветрове ще жъне бури".

  Предупреждавахме ги либерастията още в самото начало на това нашествие на "бежанци", че накрая ще докарат нещата до един с мустачки. Вирнали високо нос и не слушаха. Е, става това което е логично да се получи, хората се обединяват и вземат сами мерки. След като политиците либерасти не ги слушат те избират на тяхно място други.

  И това е само началото, тепърва либерастията ще ядат бой. Защото тези натрапени "бежанци" са сред хората, с проблемите си, с престъпността си. ЕЖЕДНЕВЕН дразнител, нещо което не може да се скрие. И всички помнят КОЙ ги покани, как не искаха да чуят гласът на разума.

  "На зла круша зъл прът" е казал народът. Тепърва ще има да играе дряновицата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Изникнаха имигрантски гета, в които хора, които имат официални разрешения за пребиваване в Италия, живеят на минимална заплата и при робски условия.
  *
  След като въпросните мигранти нямат никакви други умения освен да работят на полето, кой да им осигури по-добре платени работни места? Пък и нали либералните медии все това ни повтарят, че идвали в Европа да работят.
  При същите условия са и другите мигранти от Източна Европа: сами си търсят работа, наемат квартира и т.н. Приемащата страна нищо не плаща. Защо тогава идващите от държави извън Европа трябва да са на специален режим и обгрижвани?

 28. 28 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Е,либерастите наистина прекаляват.В дълбокия юг на Италия,"клетите" мрели от студ.

 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#23] от "Адекватно мислещ":

  Аз питах защо левите вестници, коментатори и прочие тролове не забелязват тази лява новина. На мен информация не ми е липсвала, иначе нямаше да мога и да задам въпроса. Пожелавам Ви да се научите да мислите не само адекватно, но и логично.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2215 Любопитно

  Роберто Савиано колко "клети" е прибрал и от кой лукс в живота си се е отказал за да им подобри положението?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Весело

  Познавам от три години форума на "Дневник".
  Ако разчитаме на местните, всяка новина, дори нормална, но в полза на Русия ще бъде охулена.
  НО! Дневникарите са категорично против навлеците и появата на десет или двайсет плюса в полза на манголюбите в рамките на няколко минути ми се виждат като "божествен пръст" в гласуването.
  Три години съм бил коректор на вестник, знам как се отстоява позиция.

  Еретик
 32. 32 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Италия е бяла , християнска , европейска срана и няма никакви задържения да приема примати от Африка и да ги дундурка доживот . Нека африканците направят страните си годни за живот и с нормална икономика и правосъдие . Не могат . Защо ли ? Юруш към Европа да разрушим цивилизацията пък после що имало расизъм . Спокойно това е само началото . Скоро и оградки и картечни гнезда ще има , че и патрулиращи кораби в морето . Навлеците не са желани и никой не ги е канил , отделно са носители на варварщина , престъпност и болести .

 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Демокрацията във Франция е в опасност. Макрон се чуди какви диктаторски мерки да въведе. В Италия е спокойно .

 34. 34 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Бастион на интереси circa Римската Империя.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK