Германия и Белгия предлагат доброволен механизъм за контрол срещу беззаконие в ЕС

Дидие Рейндерс и Михаел Рот

© Asscociated Press

Дидие Рейндерс и Михаел РотДържавите - членки на ЕС, трябва да имат правомощия взаимно да се проверяват за състоянието на върховенството на закона, заявиха Германия и Белгия. Предложението, което бе направено по време на среща на министри на ЕС, идва в момент, когато срещу Полша и Унгария има задействани процедури по чл. 7 от Договора за ЕС заради нарушаване на независимостта на съдилища и медии, а Румъния е обвинявана, че отстъпва от реформите срещу корупцията, посочва "Ройтерс".


Германия и Белгия смятат, че предложението им ще създаде възможност държавите членки да насочват вниманието към опасения за върховенството на закона отрано, вместо да чакат, както е в момента, проблемите да ескалират достатъчно в дадена страна, за да бъде задействан сложният и многоетапен механизъм по чл. 7. Повече за него четете тук. Крайната санкция по чл. 7 е отнемане на правото на глас в ЕС, но за да се стигне до нея, е необходимо единодушие сред държавите членки.


Признавайки трудностите, които предложението им вероятно ще срещне, Германия и Белгия предложиха новата процедура да бъде доброволна и да не е свързана със санкции.

"ЕС е съюз на ценности. Не става въпрос само за единен пазар", заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот. "Всеки трябва да се придържа към тези ценности", допълни той. Белгийският външен министър Дидие Рейндерс изрази надежда новият механизъм да бъде доразвит и конкретизиран до края на годината. Предложението веднага бе подкрепено от Холандия.


EurActiv отбелязва, че той ще се прилага паралелно със съществуващия по чл. 7 и ще представлява годишен мониторингов механизъм, подобен на контрола върху бюджетите в ЕС.


По думите на Рот състоянието на върховенството на закона трябва да бъде проучвано всяка година на основата на "обективни критерии" и процедурата "няма да се прилага само за две или три държави членки, а за всички тях". "Имаме много широко мнозинство, повече от 20 страни, които подкрепят правилата за установяване на механизъм за взаимна оценка по отношение на върховенството на закона", посочи Рейндерс.


Какво точно се предлага?


В проекта на предложението, с който EurActiv разполага, се отбелязва, че механизмът "ще позволи значителен обмен на възгледи за начина, по който върховенството на закона се прилага, надзирава, гарантира и подсилва".


Според белгийско-германския документ механизмът ще обхваща "върховенството на закона, включително независимостта на съдебната система, ефективната съдебна защита и правната сигурност". В началото ще има принос от "предварително определена група източници, включително национални, европейски и международни организации", следван от "редовни интерактивни дискусии" на експертно ниво "и на политическо ниво в рамките на Съвета по общи въпроси на ЕС".


Посочва се, че механизмът "няма да има задължителни правни последици" и не се предвиждат санкции срещу участващите държави, защото участието ще бъде доброволно, като все пак стремежът е към включване на всички държави членки.


По думите на Рот "процедурата по чл. 7 е в много голяма степен фокусирана върху две държави членки. Някои колеги ни критикуваха и критикуваха процедурата по чл. 7, защото тя ще бъде просто инструмент на Запада, за да изнудва Изтока". Според него новият механизъм ще бъде по-включващ и ще третира всеки еднакво.


Полският министър по европейските въпроси Конрад Шимански каза, че страната му ще се присъедини, когато разполага с пълни гаранции за безпристрастност, обективност, ролята на евроинституциите и държавите и отношенията с други процедури, свързани с основните права. "Полша може да участва в процеса, но само след изясняването на тези съмнения", допълни той.


Рейндерс отбеляза, че Финландия е обещала да постави предложението в списъка си с приоритети за финландското председателство на Съвета на ЕС, което ще започне през юли.


В събота кандидатът на Европейската народна партия за председателския пост в еврокомисията Манфред Вебер предложи нов механизъм за проверка на върховенството на закона. Вебер подкрепя създаването на "независим експертен съвет", който редовно да прави преглед на условията във всички държави членки.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1794 Разстроено

  Ние явно няма да сме от доброволците... А ако измислят закон за върховенството на закона, ще намерим начин да го заобиколим...

 2. 2 Профил на Гъска
  Гъска
  Рейтинг: 0 Любопитно

  И кой ще провери и осъди геноцида извършен от необолшевиките спрямо европейските народи заселвайки милиони животни на континента?

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1403 Весело

  До коментар [#2] от "Гъска":

  Необолшевики. Хареса ми тая нова думичка.

  Неолиберали и необолшевики от всички страни - обединявайте се. (с)

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1794 Гневно

  И кой ще провери и осъди геноцида извършен от необолшевиките спрямо европейските народи заселвайки милиони животни на континента?
  —цитат от коментар 2 на Гъска


  Предполагам, наричате "животни" емигрантите от другите континенти? Каквото и да мислите за политиката за приемане на бежанци в много европейски държави, обезчовечаването на тези хора във Вашето съзнание е проява на фашизъм!

 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гъска":Необолшевики. Хареса ми тая нова думичка.
  —цитат от коментар 3 на БМЗ


  Може да Ви харесва, но няма смисъл, освен ако не искате да раздавате епитети без да разбирате какво значи "болшевик". Ако разбирате, ще знаете кой води болшевишка политика днес в Европа.

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Цивилизацията срещу мафията...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1387 Весело

  Не, аз не съм за равни права в ЕС на мигранта и европееца- к'ви права имам напр.аз в Китай или Саудитска Арабия, може би в Афганистан или Сомалия ?!
  Нито пък равни права, напр.изборни, с мързеливците и пандизчиите, които хрантутя чрез данъците.
  Та бездетните управници в ЕС (Меркел, Макрон, Мей, Оланд,...) нека се замислят- не съм сам в позицията си !

 8. 8 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#4] от "plamen_b":
  В ЕС регламентите се прави много ясна разлика между нелегални икономически имигранти- официален ЕС правен термин- и лицата, кандидатстващи за статут на бежанци. Не трябва да се смесват двете групи чужденци, защото смесването им представлява нарушение на ЕС законодателство. По-интересното, което се забравя масово е, че самите ЕС закони казват, че “мигранти“ се наричат ЕС гражданите от една ЕС държава, които са се установили и живеят в друга ЕС държава, и тази правна категория лица няма нищо общо с нелегалните икономически имигранти от трети държави- т.е. от държави извън ЕС. Та- когато се използват с лека ръка определения, е добре да се познава ЕС законодателство, за да се знае какъв правен смисъл влага то в тези правни дефиниции, преди да се продължи използването им в грешният контекст и в грешното им правно съдържание. Незнанието не извинява никого- особено, когато се поставят ярки квалификации и оценки на чужда писмена реч.

 9. 9 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 272 Любопитно

  "Полският министър по европейските въпроси Конрад Шимански каза, че страната му ще се присъедини, когато разполага с пълни гаранции за безпристрастност, обективност, ролята на евроинституциите и държавите и отношенията с други процедури, свързани с основните права. "Полша може да участва в процеса, но само след изясняването на тези съмнения", допълни той."

  Щом поляците се съмняват, сигурно има защо.

 10. 10 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1794 Гневно

  До коментар [#4] от "plamen_b":В ЕС регламентите се прави много ясна разлика между нелегални икономически имигранти- официален ЕС правен термин- и лицата, кандидатстващи за статут на бежанци. Не трябва да се смесват двете групи чужденци, защото смесването им представлява нарушение на ЕС законодателство. По-интересното, което се забравя масово е, че самите ЕС закони казват, че “мигранти“ се наричат ЕС гражданите от една ЕС държава, които са се установили и живеят в друга ЕС държава, и тази правна категория лица няма нищо общо с нелегалните икономически имигранти от трети държави- т.е. от държави извън ЕС.
  —цитат от коментар 8 на cmy12603507


  Не разбрах само, коя от тези категории хора смятате че могат да бъдат наричани "животни" в коментар [#2] от "Гъска"...

  А иначе аз знам много добре разликата между нелегални и легални емигранти, между икономически емигранти и бежанци. Има си законен процес чрез който едните могат да бъдат отделени от другите. Лепването на епитет "животни" на когото и да е не е част от този процес! Той говори повече за този, който го използва и смятам, че такава идеология няма място в България и Европа, а още повече в този форум...

 11. 11 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 272 Весело

  "Държавите - членки на ЕС, трябва да имат правомощия взаимно да се проверяват за състоянието на върховенството на закона, заявиха Германия и Белгия."

  Ще си търсим взаимно гнилите ябълки ли?
  Има ги навсякъде. Но някои се дразнят и не приемат критика, а искат само да критикуват.

 12. 12 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Германия, Франция и Белгия са най- заразените държави.
  Следват Швеция, Норвегия и Испания.

 13. 13 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 272 Любопитно

  "Държавите - членки на ЕС, трябва да имат правомощия взаимно да се проверяват за състоянието на върховенството на закона, заявиха Германия и Белгия."Ще си търсим взаимно гнилите ябълки ли? Има ги навсякъде. Но някои се дразнят и не приемат критика, а искат само да критикуват.
  —цитат от коментар 11 на Jesuit


  Ще пада яка намеса във вътрешните работи на приятелски страни.

 14. 14 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Тъй като в статията става въпрос за въвеждане на доброволен механизъм за проверка на върховенството на закона в държавите- членки на ЕС, си позволявам да обърна внимание на това официално видео и да попитам- защо правният принцип на върховенството на закона не трябва да се правоприлага спрямо нелегалните икономически имигранти, находящи се на територията на ЕС държава, които се държат по начина, който се вижда във видеото?
  https://www.youtube.com/watch?v=BfgHCNPnbVs
  Клипът е с автор унгарската полиция.

 15. 15 Профил на Карма
  Карма
  Рейтинг: 72 Неутрално

  [quote#10:"plamen_b"][/quote]

  Това се нарича ксенофобия - омразата към всеки различен. Похватите са принизяване на другия, наричайки го "животно" или други думи, насаждане на подсъзнателната идея след слушателите/ читателите/ аудиторията, че той е различен, по-низш - стари нацистки похвати. А аз лично това което виждам в Европа - нямо нищо общо с това, което се пропагандира в този форум - виждам работещи, усмихнати, приятни хора навсякъде, без значение от раса, пол, възраст, вяра. Насаждането на страх е удобно извинение на незнаещите и неможещите.

 16. 16 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#10] от "plamen_b": “.... Има си законен процес чрез който едните могат да бъдат отделени от другите. Лепването на епитет "животни" на когото и да е не е част от този процес! ...“ Нима? А какво човешко виждате в поведението на чужденците от този клип?
  https://www.youtube.com/watch?v=BfgHCNPnbVs
  Ако един човек бяга от война и е гладен и жаден, нима не би оценил фактът, че чуждата държава му предлага храна и бутилирана минерална вода? Защо се държи като животно и изхвърля водата и храната на влаковите релси? Той ли е купил тези храна и вода, че да ги изхвърля? Какво човешко отношение показва с това- че зачита върховенството на закона в чуждата нему държава, така ли?

 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1694 Весело

  Да започнат от КТБ!

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2553 Весело

  Брюксел пак се оляха.
  Доброволни мероприятия за измамници

  подпис
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Аз ще мога ли да протестирам срещу германските съдии, които спират депортацията на джихадисти, щото разбираш ли в тяхната страна не било много сигурно. :)

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Страшно беззаконие е да се лустрират прокурорите от комунистическо време. А за обвинителите от т.нар. Народен съд и тяхното щастливо, либерално и европейско потомство цяла библиотека може да се изпише.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Цивилизацията срещу мафията...
  —цитат от коментар 6 на Боян Таксиров


  Ако някой не е разбрал: под "цивилизация" среднощният програмист разбира такива като него.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Само бой и безпаричие оправят нещата, така че доброволен или задължителен, но трябва да има твърд механизъм, защото без реални наказания, доникъде няма да я докараме. Такива като наш ББ, като "великия" Орбан и подобни ( има ги достатъчно особено в южните краища) само от такива мерки разбират.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4888 Неутрално

  "Самобичуване"? В протестантски страни, може би но не и в България :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7934 Неутрално

  Те може и от нас да почнат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK