Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

Тереза Мей

© Reuters

Тереза МейБританският премиер Тереза Мей поиска Европейският съюз да отложи Брекзит до 30 юни, предаде "Ройтерс".


В нейно писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск се посочва: "Пиша, за да информирам Европейския съвет, че Великобритания иска удължаване на периода по чл. 50 до 30 юни 2019 г.".


Мей подчерта, че иска излизане от ЕС със сделка и че възнамерява да внесе за гласуване в парламента вече отхвърлената два пъти сделка, която постигна с блока, без обаче да посочи кога това може да се случи.
"Като премиер не съм готова да отложа Брекзит по-дълго от 30 юни", заяви премиерът пред парламента. "Затова тази сутрин писах до председателя Туск, председателя на Европейския съвет, информирайки го, че Великобритания иска удължаване на периода по чл. 50 от Лисабонския договор до 30 юни. Правителството възнамерява да представи предложения за трети значим вот. Ако този вот мине, удължението ще даде на Камарата (на общините) време, за да обмисли законопроекта по споразумението за оттеглянето. Ако не, Камарата ще трябва да реши как да действа", допълни Мей.


Тя заяви, че е против продължително отлагане на Брекзит, защото е време страната да спре да се занимава с този въпрос и националният дебат да продължи с други проблеми. "Резултатът от едно продължително отлагане ще бъдат безкрайни часове и дни, в които тази камара ще продължи да се занимава изключително с Европа и няма да се заеме с темите, които имат значение за нашите избирателни райони."


Мей подчерта, че отлагането на Брекзит чрез удължаване на преговорите не изключва възможността Великобритания да напусне без сделка.


Едно по-дълго удължаване ще доведе и до "неприемливото" участие на Великобритания на европейските избори в края на май, отбеляза още тя. Британският премиер освен това изключи възможността за свикване на предсрочни парламентарни избори във Великобритания. Британците искат да се осъществи онова, за което те гласуваха на референдума за Брекзит преди три години, допълни тя. В писмото си до Туск Мей пише, че има намерение да представи още предложения за предпазния механизъм за ирландската граница с цел защита на общия пазар.


Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че избирайки кратка отсрочка, Мей принуждава депутатите да решават между приемането на сделка, която вече са отхвърлили, или излизането без сделка. Членовете на Консервативната партия, които подкрепят Брекзит, са против по-дълго отлагане, защото се опасяват, че в такъв случай Брекзит може никога да не се състои. Лидерът на лейбъристката опозиция Джеръми Корбин каза, че ще отиде утре в Брюксел, за да се срещне с европейски лидери и представители.


Решението за отлагане на Брекзит трябва да се вземе единодушно от държавите членки на ЕС.


Брюксел може да е против


Според документ, видян от "Ройтерс", Европейската комисия е против удължаването на британското членство в ЕС до 30 юни, както Мей предлага. В съобщение за Брекзит, разгледано по време на редовната среща на еврокомисията в сряда, официални лица посочват, че лидерите, които ще се срещнат с Мей в четвъртък, са изправени пред "двоен" избор - за кратко отлагане на Брекзит от 29 март до преди 23 май или дълго отлагане поне до края на тази година. Във втория случай Великобритания ще бъде задължена да проведе избори за Европейски парламент на 23 май.


"Всяко удължаване, предложено на Великобритания, трябва или да продължи до 23 май 2019 г., или да бъде значително по-дълго и налага провеждането на европейски избори. Това е единственият начин да бъде защитено функционирането на евроинституциите и тяхната способност да взимат решения".


Държавите членки, които трябва да получат допълнителни места в европарламента след Брекзит, ще трябва да знаят до средата или края на април дали няма да получат тези места, защото Великобритания остава в съюза.


В съобщението се посочва също, че при удължено членство Великобритания трябва "в духа на лоялно сътрудничество" да се ангажира с "конструктивно въздържане" по ключови въпроси като многогодишната финансова рамка на ЕС и запълването на висши европейски постове след изборите през май.


Евроизборите


Говорител на комисията, цитиран от БТА, каза, че Мей е потърсила днес по телефона председателя Жан-Клод Юнкер. След съобщенията от Лондон, че Великобритания иска отсрочка до 30 юни на оттеглянето си от ЕС, говорителят направи допълнителни уточнения за разговора. По неговите думи Юнкер е предупредил Мей, че ако Великобритания не напусне ЕС до 23 май, трябва да свика избори за евродепутати.


Юнкер е отбелязал, че поисканата отсрочка от британската страна до 30 юни е след датата на изборите. Той е пояснил, че без свикването на избори за евродепутати във Великобритания при това положение, институциите на ЕС ще бъдат изправени пред "трудности и правна несигурност".


В няколко поредни гласувания миналата седмица британските депутати отхвърлиха (за втори път) сделката за Брекзит, която премиерът Тереза Мей договори с ЕС, блокираха варианта Обединеното кралство да излезе от съюза без споразумение и подкрепиха отлагане на Брекзит. Те освен това решиха тази седмица да гласуват за трети път сделката на Мей. Това обаче се оказа невъзможно, защото председателят на парламента Джон Бъркоу каза, че споразумението за Брекзит не може да бъде подложено ново гласуване, ако в него не бъдат внесени съществени промени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 991 Любопитно

  Мале ужас!
  Край няма тази драма!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 552 Неутрално

  'И след мъглата , ха пак мъгла.' 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Любопитно

  Ами след 30.06.?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Тя май не разбра, че за отлагане им поставиха условия.

 5. 5 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Барние и Юнкер казват нещо друго- официално писмо с искане на о.к. за забава на брекзит, не е получено от ЕС. Защо отново се представят дебатите в британският парламент, за юридически факти- т.е. нещо, вече случило се в обективната действителност? Британската “брилянтна“ политика се бази на принципа на шизофренията- изисква едновременното изпълнение на минимум 2 взаимнопротиворечащи си решения, а когато им се казва, че е това е невъзможно и трябва да изберат само 1 от двата варианта, започват да гласува с незаконодателни резолюции, които нямат правно действие, и да ги представят като окончателно правно решение по даденият казус:) Тези дни британските политици окончателно се сринаха в очите ми като неадекватни хора, които би следвало да не са депутати в парламент, а да минат през кабинета на психиатър за оценка на вменяемостта...

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Сега ще й откажат и остава само една възможност, позовавайки се на Европейския съд.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/10/3359317_velikobritaniia_moje_da_se_otkaje_ednostranno_ot/

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Мечтата на неонацистите и пребоядисаните комунисти за разпадане на ЕС се отлага. Ще.

 8. 8 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2032 Гневно

  Мей подчерта, че иска излизане от ЕС със сделка и че възнамерява да внесе за гласуване в парламента вече отхвърлената два пъти сделка, която постигна с блока, без обаче да посочи кога това може да се случи.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Старата песен на нов глас!

 9. 9 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Както се казваше в една реклама: "И пак, и пак и пак"

 10. 10 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Добре, де, какъв е смисълът?!От едно две годишно отлагане смисъл има, доколкото има време за цялостна преоценка , но 3 месеца?! Мей очевидно не иска евроизбори, но може ли да каже какво иска?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 11. 11 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  “....В нейно писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск се посочва: "Пиша, за да информирам Европейския съвет, че Великобритания иска удължаване на периода по чл. 50 до 30 юни 2019 г."....“ Ако писмото съдържа само този текст, то вече можем да поздравим о.к. с брекзит без сделка:) ЕС изрично посочи, че следва да е налице писмена мотивация на о.к. за какво иска да използва времето на забавата на брекзит, иначе и Франция, и Италия, ще блокират положителният отговор на британското искане и о.к. няма да го получи:) Правната последица от отхвърлянето от ЕС на удължаването на срока преди настъпване на брекзит, е юридическото настъпване на брекзит без сделка в 00:01 ч. на 30.03.2019г. брюкселско време:) Моето мнение е, че в 00:02 ч. на 30.03.2019г. , азиатските борси ще отговорят с тотално потъване на паунда:) Да видим заключителната част от британската сага:)

 12. 12 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ЕП не може да чака.Няма лъжа, само фалш.

 13. 13 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  Тези съвсем изнагляха! Написали ,,молба” ! ЕС да не им е общината в Солсбъри? Всички им повториха и потретиха, че искането за удължаване трябва да има сериозно обоснована причина! Но те си наглеят! Европейските политици би следвало да накажат подобна наглост. Иначе ще е много лош знак!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 14. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Тереза Мей и британците бъркат ЕС с някакъв цирк!!!
  Няма да мине - този път аванти няма да има и ще си платят и високомерието и глупостта и ината!!!

 15. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело
 16. 17 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  До коментар [#7] от "Черен хумор на кило":

  Именно ,,брекзит” е това, което ще направи ЕС много по- сплотен! За всички ще бъде по- добре, ако няма привилегирован, надменен и претенциозен член на ЕС! ,,Гордите” британци само всяват смут и раздор! Ако ,,Брекзит” е заплануват от Путин, което е силно съмнително, то тогава , както и с всяко друго негово действие, вместо да ни избоде очите, ще ни испише веждите!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 18 Профил на pjc10590831
  pjc10590831
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хитрите Англичани , и на 30 Юни ще излязат без сделка. Просто си "купуват още малко време."

 18. 19 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#14] от "Manol Nedyalkov":

  Да, странно писмо. Минах по диагонала. Не за друго, а за да разбера по какъв начин успяха да предизвикат такава съпричастност от "скъпия Доналд", който напоследък лобира за дълго отлагане. Явно с други лостове са го местили. Щото в писмото е същата тъпня. Не ми дават да го внеса трети път за гласуване, но аз не съм се отказала. Наистина е малоумно.

 19. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Весело

  "Брекзит" надмина турските сапунки.

 20. 21 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Нема да има Брекзит, отдавна е решено, некой верва ли още в тоя цирк? Тия официално погребаха демокрацията ...

 21. 22 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vili Jambov":

  Общо взето това е смисъла на писмото. Няма аргументи или гаранции, какво точно предвижда. Ще го внесе пак ... Но в интерес на истината, няма и как да има такива. Ако отлагането беше по-дълго, би имало възможност за някаква по-сериозна аргументация.

 22. 23 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1142 Весело

  До коментар [#15] от "selqnin":

  ,,Тереза Мей и британците бъркат ЕС с някакъв цирк!!!”

  Трябва да им се признае, че не са съвсем лишени от основание. В определени моменти европейските лидери наистина се държат като клоуни, незнаещи какво да направят!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 23. 24 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#21] от "izt21595181":

  Напоследък си мисля че ще ги изритат за някакъв кратък срок и по бързата процедура ще ги приемат обратно. За някакъв назидателен ефект, бия самара да се сеща коня.А ефектът срещу ВБ е по-голям без сделка.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 24. 25 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Най-смешното е , че още не са прокарали всички закони, касаещи Брекзит.Ако ЕС им откаже удължаване/напълно основателно/ какво правят?!Мей е абсолютен провал.Държи се като неадекватен шизофреник...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 25. 26 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 274 Неутрално

  В британския парламент се оформя една независима група от депутати, които са готови да образуват нова партия от отцепили се от ЛП и
  от торите. Всъщност там са центристите (умерените) от двете главни партии. Партията на Корбин няма вече нищо общо с тази от времето на Тони Блеър. Сегашните лидери са на практика социалисти, които са доста по-близо до сталинизма, отколкото то скандинавските социалдемократи. Тази партия се е превърнала в антисемитска, крайно лява антикапиталистическа партия. От друга страна торите се идентифицират единствено с брекзита и антиимигрантска идеология.
  Новата партия вероятно ще настоява за референдум, в който да се реши дали парламентът да ратифицира сделката на Мей с ЕС или не. Което на практика ще е нов референдум за оставане или не в ЕС.

 26. 27 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#22] от "Manol Nedyalkov":

  Ако отлагането е дълго, ще има маса последици. Много неприятни. За ЕС. Вчера писах по въпроса. Искат да провесят вътрешнополитическите си проблеми на врата на ЕС. Това не може да не ясно и на Туск. До скоро уважаван от мен човек. Как го спечелиха за каузата? Има се предвид анти-ЕС каузата. Почвам да подозирим, че този човек е изнуден. Т.е. има нещо неприятно в миналото, което го прави зависим. Разочарован съм.

 27. 28 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#11] от "cmy12603507":

  Мей е биг тайм лузър. Изгоря като соцбушон. Проблемът, обаче не е толкова в нея, колкото в тоталната малоумност на политическата класа на острова.
  Нещастникът Камерън беше абсолютно убеден, че британците ще гласуват за оставане в ЕС и предизвика референдум - ненужен, вреден и съсипал имиджа на бившата империя за десетилетия напред.
  След това, на няколко пъти най-големите подръжници на Брекзит блокираха или саботираха преговорите или решенията за него. Междувременно Мей предизвика извънредни парламентарни избори с увереността, че торите ще получат абсолютно мнозинство. Резултатът - консерваторите загубиха над 30 места в парламента.
  Малоумие, некомпетентност и арогантност с непредвидими последици.

 28. 29 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Любопитно

  Четох внимателно. Не разбрах, какво се очаква да се случи от 29.03 до 30.06?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 29. 30 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vili Jambov":

  Няма спор, че проблеми ще има. Идеалното решение беше 29.03 - със сделка. Оттам нататък всеки си работи по своите проблеми. Не стана (но да не бързам с такива изказвания). До 30-ти юни ще се "стискат зъби". След като няма да правят избори за ЕП, опцията за последващо удължаване (подозирам, че може и това да поискат) трябва да изчезне. Т.е. последно на последното - 30-ти със или без сделка. Да видим ... Лично аз симпатизирам на Туск. Една идея по-твърд трябва да е, според мен.

 30. 31 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#29] от "PisnaMi":

  Нищо.Просто бяга от провеждането на евроизбори.И правилно.Като се знае какви олигофрени ще изберат, по-добре да не са в ЕП.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 31. 32 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ради":

  И лидер ще е Чука .Един от любимците ми в британската политика.Той и Сара Уоластън за мен да стойностните хора , плюс Ана Сюбри и го доказаха, като се махнаха от идиотските им в момента партии..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 32. 33 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#30] от "Manol Nedyalkov":

  Съгласен. Че трябва да е една идея по-твърд. Оттам и подозренията ми. А инак, да, неприятна ще е раздялата, но станалото е станало. Всеки да си поема пътя. Със собствен дневен ред. Това е основното. Не да прехвърля собствените си неудачни решения на друг. По принцип не съм враг на никакви нации и смятам крайните обобщения за признак на простотия. Но обобщение за ПОЛИТИЦИТЕ в ОК вече направих. Най-некадърните, които са се раждали по земите им от столетия.

 33. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Жъ стани! Чувека каза шъ видим!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 34. 35 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Весело

  До коментар [#30] от "Manol Nedyalkov":

  И друго. Да си призная греха. Малоумето на политиците в ОК ме изпълва със злорадство. Знам. До някъде комплексарщина. Компенсирам. Тукашната действителност... :)

 35. 36 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  До коментар [#7] от "Черен хумор на кило":

  "Мечтата на неонацистите и пребоядисаните комунисти за разпадане на ЕС се отлага. Ще."
  ============
  Щедро ръсиш дивотии.
  Напускането на ЕС бе поискано от 50+% британски граждани. Те ли са неонацисти и пребоядисани комунисти?
  Ако пък са манипулирани, както твърдят някои, значи са идиоти. Имаха дори привилегии в ЕС.
  В Британия плюха нас и румънците. Е, майната им. Вие обаче сте на принципа "Бий ме, обичам те!"
  Излизането на Британия няма да скапе ЕС. Хората ще осъзнаят ползата от него и ще спрат с експериментите. Политиците пък ще бъдат принудени да отстранят някои грешки, заради които Британия се маха.

  Еретик
 36. 37 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 328 Весело

  А ЕС показа на другарката Мей комбинация от три пръста с преобладаващ среден!

 37. 38 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Резултатът от едно продължително отлагане ще бъдат безкрайни часове и дни, в които тази камара ще продължи да се занимава изключително с Европа и няма да се заеме с темите, които имат значение за нашите избирателни райони."

  Бахти наглите хораа! Амаа мекотело такова какво те кара да мислиш че на Европа и се занимава с Британия ???
  Ти искаш да му помогнеш да не се спъне по пътя то седи и те псува що го държиш и че то няма желание да му помагаш.
  Никво отлагане след 9 дена пътя . Така ще имате още повече време да се занимавате с въпросите дето ви вълнуват . Бахти наглите хораа

 38. 40 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#35] от "Vili Jambov":

  :) Нашите са много по-страхливи. Да не забравяме, че в историята на Великобритания има доста кръв. Ние сме като "читалищно мероприятие", спрямо тях. Но в ситуацията, в която е ОК в момента и техните се държат като *****. Г-жа Мей изгуби шанса, който имаше. За две години трябваше да седне на масата и положи усилията към единение на дълбоко разединената страна, вместо да чертае "червени линии", диктувани от партийни интереси. Вчерашната редакционна статия на "Гардиън" е много добра: "Върнете си отново контрола, като се откажете от него".

 39. 41 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Четох внимателно. Не разбрах, какво се очаква да се случи от 29.03 до 30.06?
  —цитат от коментар 29 на PisnaMi


  Ще и цъфнат на Мей налъмите.

 40. 42 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Искат да преговарят с новоизбраните органи на ЕС,като се надяват на отстъпки.Иначе няма смисъл да е 30.06,вместо 23.05.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 41. 43 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1015 Весело

  До коментар [#40] от "Manol Nedyalkov":

  трябваше да седне на масата и положи усилията към единение на дълбоко разединената страна, вместо да чертае "червени линии", диктувани от партийни интереси
  ----------------
  Абсолютно правилна диагноза, колега. Тряскат ми минуси, когато посоча, че всичките им политици в момента са гнусни опортюнисти, желаещи дори от провал на страната си, да докарат нещо за себе си. А ма Мей не била виновна. Камерън бил. Хубаво, Камерън се осра с референдума. Но поне го осъзна и напусна. Мей в момента от нищо друго не се интересува, освен от проблемите в собствената си партия. Където нещата също са мазало. Тази амбициозна, но посредствена и с харизма на сап на мотика женица , ги дозагроби след осирането на Камерън. Трагедията е пълна. Предвид това, че алтернативата е Корбин. Не става дума само за ляво-дясно. õвеèцът е пълна скръб. Просто винаги може да стане и по-зле, както мъдро е отбелязал оптимистът във вица.

 42. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#42] от "Майндърбайндър":

  Не, просто не могат да вземат решение...
  искат отговорността да не е тяхна...кокошкари - заслужават брекзит без сделка

 43. 45 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#42] от "Майндърбайндър":

  Хитро... Но трябва да искат по дълъг срок. До 30.06 няма да има много функциониращи органи

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 44. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Въпросът е, дали Великобритания ще иска да провежда избори, за Европейски парламент. Ако не желаят предполагам, че на 29-ти март, любезно ще им покажат вратата. Няма как, хем да се членове на ЕС, хем да нямат представители в ЕП и постоянно да искат отлагания и безпредметни преговори, които не касаят ЕС...!

  Бивш tww09306483.
 45. 47 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 267 Весело

  ЕС отхвърля късия срок и предлага дълъг. Мей подава оставка защото "всичко е опитала, но не е станало и не е съгласна с ЕС". Следва временно правителство, което се сългасява на дълго отлагане заради нови избори, нов парламент, ново правителство и нов референдум, на който Brexit се погребва окончателно, а подлогите на Масква и оранжевия Клоун от Вашингтон - Фараж, Мог, Джонсън, Банкс и компания, биват разследвани за изборни измами и нелегално финансиране на референдума. Купете си още пуканки.

  P.S. чакаме сега phaeton. -а "само да вметне..."

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 46. 48 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#39] от "EU defender":
  Това е още по-добро: https://youtu.be/gDxBN1y5C8o

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 47. 49 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  Дори и да се отложи толкова дълго срока, който иска Мей, това не решава нищо, да не говорим за множеството допълнителни проблеми, които се наслагват за самия ЕС. По - добре всеки да си поема по пътя, веднъж стигнали дотука......

 48. 50 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Великобритания иска удължаване на периода по чл. 50 до 30 юни 2019 г.".

  Следващото искане на Великобритание към ЕС е за асоциирано членство и няма да е отправено от Тереза Мей.
  Мъка, мъка Брекзитърска.

 49. 51 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Любопитно

  После "йебанье" да нема каенье

 50. 52 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Британците много обичат да говорят за "ДОСТОЙНСТВО", но в това кално политическо свлачище, което активираха достойнството е първото, което изгубиха безусловно!!!!

 51. 53 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  Май от ЕС не са особено въодушевени и говорят за отлагане поне до края на годината...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 52. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#42] от "Майндърбайндър":

  Точно. Надяват се в новоизбраните органи на ЕС, да си намерят някоя подводница, която да им прокара интересите. Очевидно е, че сега удариха на камък. Наистина, на 29-ти март, трябва да ги извадят от ЕС, съгласно процедурата. Иначе после, може да стане по-лошо за ЕС!

  Бивш tww09306483.
 53. 55 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Ъ-ъ! Тезата ти, че не искат да излязат със сделка и не искат да излязат без сделка полека лека оттича в канала. Сега вече е, че ще излязат дори без сделка, а сделката няма как да се случи, защото парламентът не се състои разни Барни ръбъли дето гласуват всяко нещо по пет различни начина.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 56 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  "Дневник", във втория часовник се мъдри неправилното "Все още не е определено в кой от тези дни ще се гласува в България. Часовникът отброява времето до първата дата."

  Нали вчера Радев определи 26 май като дата за провеждане на евроизборите в България и вие подробно писахте за това?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 55. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Развод ни дай! Развод ни дай!
  И повече не ни търси.
  Вземи си вълната, овцете.
  Но Ситито ни остави.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 58 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Сега е време някой да се задейства и да наложи вето!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 57. 59 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#42] от "Майндърбайндър":
  Само, че, надеждите им вече са попарени-
  "....And this Le Point report has more on Emmanuel Macron’s stance on an article 50 extension.

  This is how the article starts.

  Pour Macron, c’est décidé : il faut ... refuser aux Britanniques tout report du Brexit, prévu à la date du 29 mars. C’est en tout cas la position qu’il exprimera jeudi lors du Conseil européen.

  And this is how that gets translated by DeepL, with some tidying up from me.

  For Macron, it is decided: we must ... refuse to allow the British to postpone the Brexit, scheduled for 29 March. In any case, this is the position he will express on Thursday at the European council....
  Paris says UK will only get article 50 extension if May can guarantee her deal will be passed
  The French government is taking a tough stance on the possibility of extending article 50. Reuters snapped these two lines a few minutes ago.

  FRENCH FOREIGN MINISTER: OUR MESSAGE ON BREXIT IS CLEAR: RATIFY THE DEAL OR LEAVE WITHOUT AN AGREEMENT

  FRENCH FOREIGN MINISTER: IF MAY CANNOT OFFER GUARANTEES HER BREXIT DEAL WILL BE PASSED IN BRITISH PARLIAMENT THE EUROPEAN COUNCIL WILL TURN DOWN HER EXTENSION REQUEST

  And earlier the French government spokesman, Benjamin Griveaux, said:

  France’s position is simple: the British prime minister must explain to us for how long and what for, and offer us guarantees.

  A delay is therefore not automatic nor certain.“
  https://www.theguardian.com/politics/live/2019/mar/20/brexit-latest-news-letter-article-50-extension-pmqs-theresa-may-bends-to-pressure-from-tory-brexiters-and-rules-out-asking-for-long-article-extension-politics-live
  Т.е. Макрон е твърдо против предоставяне на забава на о.к. и се твърди, че Париж ще гласува с “Не“ на британското искане, а това води юридически директно до настъпването на брекзит без споразумение- освен ако:
  1. О.к. не оттегли едностранно нотификацията си за оттегляне на о.к. от ЕС- съгласно извънредното решение на СЕС/ Съда на ЕС/
  2. О.к. не ратифицира сделката за брекзит до 21 .03.2019г.- видно е , че този вариант отпада поради липса на време.

 58. 60 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Париж. Франция предупреди, че може да гласува против искането на Великобритания за отлагане на планираната дата за излизане от ЕС, ако премиерът Тереза Мей не представи надеждна стратегия за излизане на европейските лидери, съобщава AFP.
  „Ситуация, при която г-жа Мей не е в състояние да предостави достатъчни гаранции за надеждността на стратегията си на заседанието на Европейския съвет, ще доведе до отхвърляне на искането“, заяви пред парламента външният министър Жан-Ив Льо Дриан.

  Мдааа...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 59. 61 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  от какво ли си представят, че е светлината в тунела?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 62 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Весело

  по-скоро Мей ще роди от колкото Брекзит със сделка:)))

 61. 63 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ради":

  айде още глупости - новата група е 25 човека от парламент 400, какви референдуми какви 5 лева

 62. 64 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Айде да става 29-ти, резето да пада и повече да не се занимаваме с тоя остров.

 63. 65 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Съюза на Дебелите Котки - вън от Великобритания! Най-после ще има една независима Великобритания свободна от гейропейски диктат

  Марс е изконна Американска територия!
 64. 66 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#57] от "tribiri":

  Хахаха 🙂. Те да продължават с идиотиите, то ситито само ще си дойде. Лойдс вече е в Брюксел, АИГ в Люксембург, по-малките бягат в Ирландия...За Франкфурт и Амстердам да не говорим

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 65. 67 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 951 Любопитно

  Не ме интересува колко ще отлагат.
  По ми е интересно - до колко години ще подадат документи пак да бъдат приети.
  Аз казвам - максимум 10-15 г., но може и доста по-малко.

  "Да, България"
 66. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Ми то ясно. Британия ще напуска до края на Европейския съюз.

 67. 69 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Абсолютно безотговорни политици на Острова! Аз не разбирам как техните избиратели ще ги накажат, но ще има наказание.. Изходът е ясен, Брекзит без сделка и увеличаване на безработицата в първите две години. После ще се оправят, но накрая ще имат статут като на Норвегия и Швейцария. Тоест ще се нагодят към ЕС.

 68. 70 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#61] от "дерибеев":
  Светлината в тунела идва от товарния влак, както казват в една песен Металика

 69. 71 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2224 Неутрално  Забелязахте ли колко бързо и неусетно минаха две години?

 70. 72 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Любопитно

  Този ход на Мей показа колко са жалки англичаните с техния Брекзит!

 71. 73 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#2] от "gl_avatar":


  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Пак ще "клякат" на Брюксел под една или друга форма

 72. 74 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#47] от "Сиромахомил":

  "... и оранжевия Клоун от Вашингтон..""

  След срещата Мей - Тръмб се заговори от брекзитърите, как Тръмб щял да кърми Великобритания след Брекзит и всичко ще е супер. Само някоя друга година кофти и след това невиждан икономически растеж в ОК благодарение на Тръмбовата кърма. Дето се казва, удавници и за сламка се ловят.
  Впрочем, още от сега брекзитърите предизвикват у Тръмб обилна лактация.
  🍼🍼🍼

 73. 75 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Любопитно

  "...............Мей подчерта, че иска излизане от ЕС със сделка и че възнамерява да внесе за гласуване в парламента вече отхвърлената два пъти сделка, която постигна с блока, без обаче да посочи кога това може да се случи..............."

  Ама нали Бъркоу /председателя на Камарата на Общините/ каза НЕ..........................?!

 74. 76 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Мисля, че им схванах идеята на англичаните.
  Ще чакат ЕС сам да се разпадне, пък до тогава ще отлагат.
  Е, нека чакат, само да не досаждат с глупости.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 75. 77 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни
  —цитат от коментар 0 на Заглавието


  КОЯ ГОДИНА?

 76. 78 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#68] от "Judjuk":

  Няма да го доживееш.

  The best way to predict the future is to invent it.
 77. 79 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Разнасят се слухове че Мей може да предизвика парламентарни избори.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 78. 80 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Браво на ЕС! Туск току-що в изявление съобщи, че ЕС ще даде на о.к. кратка забава на брекзит, само в един случай- ако британските депутати приемат споразумението за брекзит:) Той каза, че ако бъде постигнато положително гласуване в Общината следващата седмица, удължаването може да бъде финализирано чрез писмена процедура.:)

 79. 81 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 ю

  Вечната албионске дилема - Да бъда или да не бъда ?. Моделнизирана от днешните джонбуловци - Ужасен край или ужас без край . А решението е едно - - или погазване на демократичните принципи , или скок в дълбокото . С риск за политически крах .

 80. 82 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Мей подчерта, че иска излизане от ЕС със сделка и че възнамерява да внесе за гласуване в парламента вече отхвърлената два пъти сделка, която постигна с блока, без обаче да посочи кога това може да се случи.

  Едва ли ще успее . Освен ако не вмъкне в предложението за сделката няколко нови предложения . Шкипера на парламента подсказа - не може втори път да се гласува БЕЗ ПРОМЯНА едно и също предложение . Видоизменено , макар по същество еднакво с пърмото - може . Като юридически термин - шканиране на проциса , на български - шикалкавене . Оше по - просто - иди ми , дойди ми ...

 81. 83 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  Няма кой да даде на британците толкова дълъг срок. За да имат 30 юни, те трябва да са участвали в евроизборите. Просто отвсякъде си мирише на хард брекзит...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 82. 84 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "Noise":Мей очевидно не иска евроизбори, но може ли да каже какво иска?!

  Мей е заявила какво иска - да се приеме сделката , която тя е подготвила и да се осъществи раздялата . Самите англичани искат различни неща , и затова я БЛОКИРАТ . Излизането е лесно . Но е лесно и Великобритания да остане само Англия и Уелс . А трепането между ирландците да се възстанови - .

 83. 85 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Новата партия вероятно ще настоява за референдум, в който да се реши дали парламентът да ратифицира сделката на Мей с ЕС или не. Което на практика ще е нов референдум за оставане или не в ЕС.
  —цитат от коментар 26 на Ради


  Не е така. Референдум за сделката не е референдум за оставане, това всъщност е референдум как да излязат, със или без сделка. Всякакви други тълкувания са извъртане и цирк в сила на ставащото досега.

  ЕС съвсем не са длъжни да им се хващат на номерата, какво го интересува него как точно ще решават за сделката. И защо трябва да се съобразява с референдуми за нея? Има си процедура, или до 29 март са подписали сделка или излизат без нея.

  Къде е гаранцията, че парламента ще се съобрази с резултатите от референдума? По закон не е длъжен. Така че всяко отлагане само поощрява англичаните да продължават същият цирк с надеждата нещо да изкопчат.

  Трябва да се постъпи принципно за да знаят всички мераклии за напускане, че така ще се постъпва и с тях. Иначе се стимулира разпада на ЕС.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 84. 86 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#85] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Напълно съм съгласен, но познавайки много добре историята на ЕС, съм сигурен, че удължаване ще има, а най-вероятно и удовлетворяване на поне част от бртанските искания. А това не говори добре за ЕС, да не говорим за лошия пример, който дава с преговорите с ОК.
  Тъжно, но факт.

 85. 87 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#71] от "Нинов":

  " Забелязахте ли колко бързо и неусетно минаха две години?"

  Така минава и целия живот.......

 86. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#68] от "Judjuk":Няма да го доживееш.
  —цитат от коментар 78 на EU defender


  Не се меси в божиите работи. Тебе Господ те наблюдава изкъсо.

 87. 89 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Единственото ясно основание за отлагането е до последния възможен ден за да не участват в Европарламента :)
  Други основания не виждам. На мястото на евролидерите ще откажа докато не видя план с дати и поети задължения

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 88. 90 Профил на toshkata
  toshkata
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз нещо не мога да разбера... искаха си да излязат... гласуваха си.. айде мащяйте се най-накрая

  Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде..
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK