След хаоса - още хаос: ЕС опипва почвата за отлагане на Брекзит

След хаоса - още хаос: ЕС опипва почвата за отлагане на Брекзит

© ReutersЛидерите на ЕС ще обсъдят днес ситуацията около излизането на Великобритания от ЕС след молбата на премиера Тереза Мей Брекзит да бъде отложен до 30 юни. Вчера Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с това искане.


Тя подчерта, че иска излизане от ЕС със сделка и че възнамерява да внесе за гласуване в парламента вече отхвърлената два пъти сделка, която постигна с блока, без обаче да посочи кога това може да се случи. Мей е против по-продължително отлагане на Брекзит, защото според нея е време страната да спре да се занимава с този въпрос и националният дебат да продължи с други проблеми.


Какво предстои


Малко след това Туск заяви, че лидерите няма да решат дали да одобрят, или отхвърлят поисканото вчера от британския премиер удължаване на срока. Туск каза, че след като е получил официалното писмо от Мей днес, е разговарял с нея по телефона и смята, че положително решение от останалите 27 държави е възможно. Но то зависи от положителен вот в Камарата на общините в Лондон следващата седмица.
Доналд Туск обясни, че ако депутатите одобрят сделката, удължаването на срока няма да изисква извънредно събиране на лидерите на ЕС, а може да стане с процедура за писмено одобрение. Но, ако се наложи, съм готов за поканя лидерите в Брюксел, добави той.


По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че не очаква европейските лидери да вземат решение за отлагане на Брекзит на срещата тази седмица. По думите му преговорите вероятно ще трябва да продължат идната седмица. Той предупреди Мей, че ако Великобритания не напусне ЕС до 23 май, ще трябва да свика избори за евродепутати.


Според документ, видян от "Ройтерс", Европейската комисия е против удължаването на британското членство в ЕС до 30 юни, както Мей предлага. В него се посочва, че лидерите, които ще се срещнат с Мей в четвъртък, са изправени пред "двоен" избор - за кратко отлагане на Брекзит от 29 март до преди 23 май или за дълго отлагане поне до края на тази година. Във втория случай Великобритания ще бъде задължена да проведе избори за Европейски парламент на 23 май.


До заплетeната ситуация се стигна, след като в няколко поредни гласувания миналата седмица британските депутати отхвърлиха (за втори път) сделката за Брекзит, която премиерът Тереза Мей договори с ЕС, блокираха варианта Обединеното кралство да излезе от съюза без споразумение и подкрепиха отлагане на Брекзит. Те освен това решиха тази седмица да гласуват за трети път сделката на Мей. Това обаче се оказа невъзможно, защото председателят на парламента Джон Бъркоу каза, че споразумението за Брекзит не може да бъде подложено ново гласуване, ако в него не бъдат внесени съществени промени.


Условията


Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние в понеделник очерта условията, при които Европейският съвет би утвърдил молба за удължаване на срока за напускането на британската страна. Ако британският премиер Тереза Мей поиска отсрочка преди четвъртък, Европейският съвет ще оцени причините и полезността от подобна стъпка. Британската страна ще трябва да представи ясен план, за да може да бъде взето информирано решение, посочи той.


По неговите думи този план следва да дава отговори дали отсрочката ще допринесе за утвърждаване на постигнатото споразумение с Лондон; дали Великобритания иска да се допълни договорената рамка за бъдещите отношения; какви други цели се преследват и как ЕС би бил сигурен, че след изтичането на допълнителния срок обстановката няма да бъде същата, каквато е днес.


Какво казват държавите членки


Решение за отлагане на Брекзит може да се вземе само единодушно от държавите - членки на ЕС. Международната мрежа от репортери на EurActiv събра позиции от отделните страни.


Париж


Само за Франция се появи информация, че може да прибегне до вето, за да блокира удължаването на процедурата по чл. 50, ако то би навредило на интересите на ЕС. Сътрудник на президента Еманюел Макрон заяви във вторник, че британската молба за удължаване след срока 29 март няма да бъде "безрезервно приета". "На първо място: има ли план, стратегия, която да обоснове удължаването. На второ място: трябва да разгледаме последиците за ЕС", допълни той, като подчерта, че отлагането би означавало Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент през май и в процедурите по взимане на решения в ЕС. "Ако хипотезата е да се проведе нов референдум, можем да обмислим отлагане с няколко месеца."


За Франция ще има два критерия за евентуална подкрепа за молбата на Лондон: вероятността британският парламент да ратифицира споразумението и последиците от това удължаване за ЕС. Френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо коментира, че "кратко удължаване за ратификация на британското споразумение ще бъде дадено, разбира се". За обкръжението на Макрон решението ще бъде в гаранции от страна на Великобритания, например за нейното неучастие в определени решения.


Външният министър Жан-Ив льо Дриан каза, че британската молба ще бъде отхвърлена от ЕС, ако Мей не успее да даде остатъчни гаранции, че британският парламент ще одобри договорената сделка.


Берлин


Германският външен министър Хайко Маас каза на 18 март, че подкрепя удължаване на Брекзит, като добави, че излизане без сделка ще има много негативни последици и за двете страни. Той все пак отбеляза, че "колкото по-дълго бъде отлаган Брекзит, толкова по-трудно ще става". Вчера Маас подчерта, че отлагането може да бъде оправдано, ако има истински шанс да се гарантира един добре организиран Брекзит. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че "с всички сили" ще опита да избегне хаотичен Брекзит.


Бенелюкс


Холандският премиер Марк Рюте каза, че ако Великобритания поиска отлагане, той иска да знае колко дълго би било то и какво иска да постигне Лондон.


Белгийският външен министър Дидие Рейндерс заяви, че страната му не е против отлагане, ако Лондон разясни следващите си стъпки. Той не изключва лидерите на ЕС да проведат още една среща до края на март, ако в четвъртък и петък не се стигне до резултат.


Позицията на Люксембург е, че не трябва да има удължаване след изборите за Европейски парламент през май.


Вишеградската четворка


Според дипломатически източници "Унгария споделя мнението на Берлин по въпроса".


В Чехия и премиерът Андрей Бабиш каза, че неговата страна ще подкрепи искането на Великобритания за отсрочване на датата за излизане от ЕС. Пред депутати в парламента Бабиш заяви, че Брекзит без сделка ще бъде най-лошият възможен изход и че най-доброто решение би било организирането на втори референдум във Великобритания, резултатът от който да остави страната в ЕС. Бабиш заяви още, че гласоподавателите на референдума за Брекзит преди три години са били повлияни от "дезинформация".


В Словакия Лукаш Паризек, държавен секретар на Министерството на външните и европейските въпроси, изрази опасения от новините от Лондон за евентуално забавяне, като добави, че това би донесло трудности и несигурност за Европа. Той подчерта, че за Словакия, освен ако Великобритания не реши да остане в ЕС, Брекзит със сделка остава предпочитаният вариант.


Полша изглежда готова да приеме отлагане. Външният министър Яцек Чапутович каза: "Може би Великобритания се нуждае от повече време, за да помисли върху цялата ситуация, може би ще бъде необходимо да се удължи това време за размисъл."


Средиземноморският клуб


Дипломат коментира пред EurActiv, че двете управляващи партии в Италия все още обмислят позицията на страната. Външният министър Енцо Моаверо няколко пъти каза, че "твърд Брекзит" не е желана опция. Общият подход на Италия е да подкрепи отлагане, макар да не е ясно за колко дълго време.


Испанският външен министър Жозеп Борел каза, че "идеалният" сценарий би бил британските депутати да подкрепят сделка и да има техническо удължаване за ратифицирането й. Той отбеляза, че Испания все още няма позиция за дълго отлагане, но предупреди, че в такъв случай Великобритания ще трябва да участва в евроизборите. Министърът смята, че дълго отлагане би значело, че Великобритания иска да предоговори споразумението за излизането, но ако това е така, предупреди Борел, "те ще трябва да променят някои от червените си линии".


Балканите


В изявление за "Дневник" на пресцентъра на българското Министерство на външните работи се казва: "България смята, че най-добрият вариант за Брекзит е със споразумение. Следва да се има предвид, че британската страна все още не е отправила искане за продължение на преговорите. Имаме положителна нагласа за приемане на такова искане. Важно е то да отчита вижданията на ЕС относно целите, за които продължението следва да бъде използвано."


Хърватският премиер Андрей Пленкович каза, че Загреб би бил отворен за отлагане на Брекзит. "Бихме искали то да е кратко, но сме готови и за по-дълго, въпреки че то носи серия от въпроси като членове на новия Европейски парламент."


В Гърция източници казват, че няма ясна позиция за дълго отлагане, но "няма начин да се блокира общо прието решение за дълго отлагане".


Миналата седмица румънският президент Клаус Йоханис се противопостави на хаотичен Брекзит. "Президентът Клаус Йоханис ще повтори необходимостта от поддържане на единството на ЕС-27 по време на този процес", се казва в изявление на президентството. Министърът по европейските въпроси заяви, че "има неща, които не можем да направим, като предоговарянето на споразумението за оттеглянето".


България ще бъде представена на съвета от премиера Бойко Борисов.


Другите теми


Тази вечер Европейският съвет ще обсъди отношенията с Китай, включително въпросите около сигурността при развитието на далекосъобщителните мрежи от пето поколение. Утре разговорите ще обхванат сигурността на изборите за евродепутати, противодействието на дезинформацията, отношенията с Украйна. Предвижда се да бъдат обсъдени също промените в околната среда и стъпките за изпълнение на решенията за опазването на природата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  ЕС опипва почвата? Великите британски дупетати я опипват, но докато я опипват хванаха дедовия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5254 Неутрално

  Мей е пътник. ВБ също.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нито Мей, нито ВБ са пътници.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  Преди време се измайтапих, че британците ще направят последното гласуване по Брекзит на 28 март вечерта. Майтапът излезе много по-близо до истината, отколкото ми се струваше възможно.
  ЕС няма какво да "опипва", докато мистър Б. не каже "ейс ту дъ лефт, нейс ту дъ райт". Или обратното беше, не съм сигурна.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Франция да се задейства.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5254 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Брой ѝ 40 дни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на stamata
  stamata
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Голяма драма тоз Брекзит

 8. 8 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  Има дълбоко неразбиране в този форум ЗАЩО стигна до Брекзит, КОЙ го предизвика и КАК се решава проблемът !

  Да напомням ли, че Брекзит ще има , когато Британия реши, че е готова за него и колкото време е нужно за това !

 9. 9 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Няма да ги пуснат. Много пари и голям пазар е това. Салто мортале ще направи ЕС за да спре Брекзит. Евала на Мей за твърдата й дума, няма значение за какво се бори, просто си стой яко за вота на хората.

 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Аааа НЕ. Искат да се отцепят, да си се цепят. Ако им уврът главите по-нататъка, може да кандидатстват.

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ще ти го напомня, позитанче.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Няма да ги пуснат. Много пари и голям пазар е това.
  —цитат от коментар 9 на b0b069


  Аха. Ама пазара в ЕС е много по-голям. Следователно... :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3726 Весело

  До коментар [#8] от "faeton.":

  почти готови са

  www.segabg.com/hot/putin-kum-britanski-biznesmeni-kremul-pazarut-e-dostatuchno-golyam

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  Ами всъщност не е голям. И тези поканени бизнесмени много добре го знаят. Хотели как лучше, получилос как всегда....

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Имаме да си връщаме за Берлинския Конгрес.
  Да се махат без сделка и да се разпадат.

 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Става все по-красиво и необратимо. Ще послужат за назидание гордите албионци...

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#16] от "Велков":

  Taka e....

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3726 Весело

  До коментар [#14] от "EU defender":

  преди коментарите макар и далече от реалността бяха донякъде забавни (ако изключим характерния речник), след видима промяна в политиката (отнеха ти правата безнаказано да обиждаш, насаждаш омраза и триеш коментари) "прогнозите" ти станаха комични. и Брекзит няма да има

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Нещо интелигентно ще е...

 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Брекзит няма да има
  —цитат от коментар 18 на дерибеев


  Вероятно си прав.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  Стига вече!
  Достатъчно дълго британците ни правиха на "канарчета"!
  Време е да си платят за високомерието и ината!

 22. 22 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 362 Неутрално

  This UK Government petition to revoke Article 50 might just be gaining signatures faster than any before it. Once you've signed, refresh to see the numbers soar.

  https://petition.parliament.uk/petitions/241584

  яж бахур
 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  Сатиричен театър “Брекзит”.®️

  Мърфи е оптимист!
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":Ами всъщност не е голям. И тези поканени бизнесмени много добре го знаят. Хотели как лучше, получилос как всегда....
  —цитат от коментар 14 на EU defender


  И като си тръгват да гледат за снегорини....

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  А не може ли да си излязат по план?
  И къде спаха всички 2 години и половина, че се сетиха два месеца преди края да тръгнат да се подготвят и да започнат да преговарят??

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Да опипва, играта свърши. Чао ишиас.

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  А не може ли да си излязат по план?И къде спаха всички 2 години и половина, че се сетиха два месеца преди края да тръгнат да се подготвят и да започнат да преговарят??
  —цитат от коментар 25 на Веселин Дечев


  Отлагаха поемането на отговорност. Но то така по-лошо става :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 362 Неутрално

  бтв, тоа си е играл да прави диаграмки, ма нещо нимой насмогне

  Brexit – where now? The flow diagrams
  https://jonworth.eu/brexit-where-now-the-flow-diagrams/

  яж бахур
 29. 29 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Вечното правило "Англия няма приятели, има само интереси" скоро ще се видоизмени така " Англия няма приятели, има само неприятности"

  Дедо Крум
 30. 30 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Да опипва, играта свърши. Чао ишиас.
  —цитат от коментар 26 на О, ко ма напрай!


  ех, комундело-гербурунгелски мераци...

  яж бахур
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10682 Неутрално

  Колкото повече Британия занимава ЕС със себе си, толкова по-зле става и за двете страни.
  Излизане сега, по възможност със сделка, но не задължително.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":
  И на какво е голямпазарът? На новичок ли?
  Нали точно Великобритания тръгна със санкциите срещу Путландия? А и не съм чувал Кралството да е говорило за излизане от НАТО, Европол или други специфични организации, които в свободното си време се занимават с чукане на руски манерки...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 33. 33 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Има дълбоко неразбиране в този форум ЗАЩО стигна до Брекзит, КОЙ го предизвика и КАК се решава проблемът !Да напомням ли, че Брекзит ще има , когато Британия реши, че е готова за него и колкото време е нужно за това !
  —цитат от коментар 8 на faeton.


  Всъщност датата за Брекзит е определена, а отлагането е възможно само ако и двете страни са съгласни. Позицията на ЕС в момента изглежда че ще е "гласувайте за споразумението и ще ви дадем малко време да си оправите техническите подробности". Според мен това би било справедливо решение, макар че след като 2 години вървят преговори великите британци би трябвало да имат вече подготвена организация за излизане поне по два възможни сценария.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 957 Неутрално

  И двете страни губят, но Британия повече !!!

 36. 36 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Всъщност брекзитът в Обединеното кралство приключи още през януари. Със сделка или без сделка - бизнесите се изнесоха, обществото е раздрано от противоречия, а доверието на външните партньори се изпари. Само Тереза и депутатите продължават да симулират някаква битка на джуджетата, за да не поемат отговорност кой докара острова до тази криза.
  С това обобщение спирам да коментирам изпражненията на Британския парламент.

  BREXIT
  2016 - 2019
  Rest in peace!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  До коментар [#32] от "Депутат 241":

  те си знаят(сигурно от учтивост са отишли) , аз съм само "вестоносецът" . с настроение весело. и телевизорите отдавна не са черно-бели.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 290 Весело

  В тази статия няма нищо ново.
  Обобщава вече известни неща.
  А иначе "хаос" има само в главите на непосветените.
  Brexit няма да има. Това вече и кучетата в Съдърланд го разбраха.
  Това което наблюдаваме е доиграване на пиесата.
  След последното действие, на Фараж, Джонсън, Мог, Банкс и компания ще им се види тесен острова.
  Между другото на Джонсън песента му отдавна е изпята: https://youtu.be/4Hx_BxzAjxg

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Марк Рюте, с най-разумно предложение.

 40. 40 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 661 Неутрално

  ЕС обсъжда само вариант, при който парламентът на Великобритания би одобрил сделката. Такъв вариант обаче няма, защото парламентът отказва изобщо да я гласува за трети път. Какво правим, ако Великобритания не приеме сделката преди 29. март? И защо никой не говори за този вариант?
  Моето предположение, пак ще се съгласят на отлагане.

 41. 41 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 290 Весело

  До коментар [#8] от "faeton.":
  Всъщност, има дълбоко разбиране s**tshow-то наречено Brexit и за всички тези въпроси. Ето тука обяснено с хумор, та дано да разбереш и ти: https://youtu.be/gDxBN1y5C8o

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 42. 42 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Какво правим, ако Великобритания не приеме сделката преди 29. март? И защо никой не говори за този вариант?
  —цитат от коментар 40 на kazushi


  Следва изритване на Великобритания от ЕС и въвеждане на мита по целия им внос в ЕС. Макрон защо мислиш е за изритване още на 29.3? Защото френските митничари ще разкажат играта на Великобритания.

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 43 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  До коментар [#42] от "EU defender":

  "Следва изритване на Великобритания от ЕС"

  И кандидатстването и за асоцииран член на ЕС.

 44. 44 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#15] от "blondofil":

  Прочети за Райхщадските споразумения, които имат таен характер. За да оцениш театъра и прецениш посоката на упреците.

 45. 45 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1248 Весело

  Когато се разпадаше съветската империя, избухна поредица от войни!
  Когато се разпадаше югославската империя, пак стана същото.
  Сега тоталния хаос в ЕС все още изглежда смешен и досаден.
  Нито британците, нито останалите са готови за предстоящия шок.
  Пълен хаос по всички взаимоотношения се наблюдава и то по-малко от десет дена преди датата за напускането!
  Като се сетя преди 2-3 години как болшинството форумци си мечтаеха за "Европейски съединени щати", със основен говорим език -английски,
  още по-голям смях ме напира!
  Струва ми се, че в момента се прави всичко възможно "брекзит" да не се осъществи, но все пак е възможно и да се случи!
  Но случи ли се смешното ще си отиде и работата е стане сериозна!

 46. 46 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#37] от "дерибеев":

  Веселият, нали знаеш какво е казал мъдрия български народ? Който се смее последен, най-добре се смее. А бащицата ти вече се засмя....

  The best way to predict the future is to invent it.
 47. 47 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Сагата "Брекзит" ме кара все повече да вярвам на Тери Пратчет, че "Хаосът е по добър организатор от Реда". Великобритания винаги гордо е развявала знамето на демокрацията, традициите, уважението към порядък, морал и каквото се сетите даващо им основание за превъзходство над "тъмните балкански субекти", примерно. И каква стана тя? Две години не могат да се организират, оставят всичко за последния момент, правят походи в поддръжка на Брекзит или за втори референдум... абе пълен хаос. Губя вярата си в способността на дори подредените държави да взимат решения и да ги изпълняват.
  Единствената "котва на Реда" в тоя луд, луд Брекзит е твърдата позиция на ЕС, засега се държат по-достойно от "гордите англичани". Ще подкрепят отлагането до 30.06. и какво от това? Нима не свършеното за 2 години ще се направи за 2 месеца?
  Ако някой вижда стратегия за постигане на по-добри условия с тактиката на отлагане, нека ми обясни , защото аз не виждам такава.

 48. 48 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 362 Неутрално

  to see the numbers soar
  —цитат от коментар 22 на Моа Преател Тайпи  "Revoke Article 50 and remain in the EU."

  "The government repeatedly claims exiting the EU is 'the will of the people'. We need to put a stop to this claim by proving the strength of public support now, for remaining in the EU. A People's Vote may not happen - so vote now."

  ко некой му са гледа в реално време, у повершеля, на десет минути

  while ($true) {Get-Date; (Invoke-RestMethod https://petition.parliament.uk/petitions/241584.json ).data.attributes.signature_count; Start-Sleep -Seconds 600}

  Питайти Ивлампий за башуви-машуви

  яж бахур
 49. 49 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Работя с различни транспортни фирми и в последните дни получих от DHL, TNT, Schenker и други техните оперативни планове за Брекзит. В ЕС сме подготвени за Брекзит, но на Острова май не са....

  The best way to predict the future is to invent it.
 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  "По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че не очаква европейските лидери да вземат решение за отлагане на Брекзит на срещата тази седмица."

  Ми то по часовника остава всичко на всичко една седмица. Театралниченето вече не хваща дикиш. Брюксел е склонен да направи всичко каквото Британия поиска, даже и ако тя не знае какво да иска. Ще даде значи и това което Британия не се решава да поиска. Брюксел Британията много я иска. Страх го е да не остане самотен и нещастен.

 51. 51 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Брюксел е склонен да направи всичко каквото Британия поиска, даже и ако тя не знае какво да иска.
  —цитат от коментар 50 на Judjuk


  Това в коя паралелна вселена е?

  The best way to predict the future is to invent it.
 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2766 Весело

  До коментар [#8] от "faeton.":

  Виж съгласен съм, в конкретният случай със теб.
  То не само във този форум има неразбиране по тези въпроси, в целия свят има същото неразбиране, а най-интересно е, че и във Великобритания има същото неразбиране:)

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2766 Весело

  До коментар [#22] от "Моа Преател Тайпи":

  Е, те при 100 000 необходими за дебат вече са почти 600 000...

  Това първият ден ли е?

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Това първият ден ли е?
  —цитат от коментар 53 на Ivan_


  ма май вчера/снощи набира популярност

  PowerShell 6.1.2
  Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.

  https://aka.ms/pscore6-docs
  Type 'help' to get help.

  PS C:\Users\joshua> (Invoke-RestMethod https://petition.parliament.uk/petitions/241584.json ).data.attributes.created_at

  Thursday, February 14, 2019 12:14:59 PM


  PS C:\Users\joshua>

  яж бахур
 55. 55 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 362 Весело

  До коментар [#53] от "Ivan_":

  Petitions
  UK Government and Parliament  Petitions is down for maintenance
  We know about it and we're working on it.
  Please try again later.

  яж бахур
 56. 56 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2766 Весело

  До коментар [#55] от "Моа Преател Тайпи":

  :)

  Модератора е неадекватен!
 57. 57 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2766 Любопитно

  До коментар [#55] от "Моа Преател Тайпи":

  Малко встрани от темата, ти преди време защо така бомбандираше форума с едни леко странни постове?

  Модератора е неадекватен!
 58. 58 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#57] от "Ivan_":

  по ено време са закачахме с преоважааемиа мудиратур, ма немам спомен да съм правил преголеми простотии. в какъв кмисъл странни? то имаше и некви други шемети

  яж бахур
 59. 59 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  До коментар [#58] от "Моа Преател Тайпи":

  Не си спомням точно, но бяха някакви "разтегнени" ако не греша:)

  Модератора е неадекватен!
 60. 60 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  "разтеглени"

  Модератора е неадекватен!
 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  Мей е пътник.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Мей май не е пътник, но дори така да е , както казваш, човекът е човек тогава , когато е на път.

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  Голяма драма тоз Брекзит
  —цитат от коментар 7 на stamata


  Медийна драма. В Европа най-стабилната и бързо развиваща икономика е тази на Великобритания , напук на всякакви апокалиптични картини , които рисуват ляволибералните медии.

 63. 63 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  Не се знае кой кого напуска. Дали Великобритания напуска ЕС или ЕС напуска Британската общност.

 64. 64 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 290 Весело

  До коментар [#62] от "tacheaux":
  Преди да се изказваш "компетентно" е добре да се осведомиш, за да избегнеш говоренето на глупости:
  https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00115&plugin=0

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 65. 65 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Ако Франция наложи вето ще е първата и смела постъпка от Наполеон насам.Няма голям шанс но не знаем сметките на Макрон.

  Във всеки случай англичаните ще останат като гръмнати.

 66. 66 Профил на owm32552406
  owm32552406
  Рейтинг: 178 Весело

  ЕС опипва почвата? Великите британски дупетати я опипват, но докато я опипват хванаха дедовия.
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  И го хванаха и го хапнаха...

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 67. 67 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 661 Неутрално

  [quote#42:"EU defender"][/quote]

  Дано да си прав. Знаем, че и ако Великобритания излезе без сделка, ще държат границата с Ирландия отворена, така че мита за европейските стоки няма да има. Т.е. варианта без сделка реално не е притеснителен за ЕС. А и след това винаги може да се договори нещо.
  Друг вариант е всички тези изказвания на европолитиците да са за вътрешна консуманция, като преговорите с Ердоган, той не иска в ЕС, ЕС не го иска, но всеки иска да изкара другия виновен.

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3884 Весело

  Позицията на Люксембург е, че не трябва да има удължаване след изборите за Европейски парламент през май.
  =========
  Сега чакам люксембургския народ да се вдигне и почне масови протести по улици и площади......
  ГА га га....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK