Брекзит без сделка ще струва 111 млн. евро годишно на България

Брекзит без сделка ще струва 111 млн. евро годишно на България

© ReutersПри Брекзит без споразумение България ще губи 111 милиона евро на година (16 евро на глава от населението), а при излизане на Великобритания от ЕС със сделка годишните загуби ще възлизат на 61 милиона евро (9 евро на глава от населението). Това сочат данните от проучване на германската фондация "Бертелсман". Можете да видите цялото проучване в прикачения файл.


Според него Великобритания ще губи по 57.3 милиарда евро годишно от националното си богатство, или близо 900 евро на човек от населението, при "твърд" Брекзит. Загубите на ЕС в този случай ще бъдат 40.4 милиарда евро на година. Другите най-засегнати от Брекзит без споразумение страни са Германия, която ще губи по 9.5 милиарда евро годишно, и Франция (7.73 милиарда евро).


Най-малко ще губят Малта (31 милиона евро годишно), а Кипър (по 42 милиона евро). Италия също ще бъде сериозно засегната и ще губи по 4 милиарда евро.
За проучването са анализирани данни за световните търговски потоци, чрез които са прогнозирани последиците от Брекзит. Представени са и резултатите за около 300 европейски региона. Загубите са изразени в брутен вътрешен продукт на година и на глава от населението и се обясняват с митата и намалената конкурентоспособност в ЕС с отрицателни последици за цените и заплатите.


Брекзит със споразумение значително ще смекчи негативните последици, като в Германия загубите ще са наполовина – 5 милиарда евро годишно. Във Великобритания загубите ще са около 32 милиарда евро, а в целия ЕС – приблизително 22 милиарда евро годишно.


Кой печели


Според проучването някои страни извън Европа могат да извлекат ползи от Брекзит. Брутният вътрешен продукт на САЩ ще нарасне с около 13 милиарда евро на година, а на Китай – с около 5 милиарда евро. В Русия се очаква леко увеличение – с 260 милиона евро годишно.


Икономистът Доминик Понату от Bertelsmann Stiftung, който провежда проучването заедно с Джордано Мион от Университета в Съсекс, отбелязва, че Брекзит ще направи търговията в Европа по-скъпа и така търговията с останалата част от света ще стане по-атрактивна.


Загубите за регионите


Според анализа регионите в Южна Англия особено силно ще пострадат от последиците при "твърд" Брекзит заради географската близост и тесните търговски връзки с континента. Лондон ще бъде най-сериозно засегнат от Брекзит без сделка – повече от 5 млрд. евро годишно. В Германия районите около Дюселдорф (650 млн. евро) и Кьолн (560 млн. евро) ще бъдат най-тежко засегнати.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK