ЕС се съгласи да отложи Брекзит до 22 май, ако има сделка, или до 12 април, ако няма

Доналд Туск

© Reuters

Доналд ТускВсички 27 държавни и правителствени лидери на оставащите в ЕС страни единодушно решиха да дадат отсрочка на датата за излизане на Великобритания от ЕС на основата на два възможни сценария", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след приключването на първия ден от срещата на върха в Брюксел.


"Брекзит ще бъде отложен до 22 май, при условие че британският парламент одобри до края на март споразумението за излизане, или до 12 април, ако споразумението не бъде одобрено", посочи Туск.


"Така че до 12 април всички опции остават отворени и настъпването на съдбоносната дата ще бъде забавено. Правителството на Обединеното кралство все още ще има избор между (напускане) със споразумение, без споразумение, дълго удължаване или отказ от член 50 (от Брекзит)", каза Туск на среднощната пресконференция.
Това решение означава, че 29 март вече не е възможна дата за излизането на Великобритания, но все още има риск от "твърд" Брекзит, ако сделката на Мей не бъде одобрена.


На пресконференцията нито Туск, нито председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер можаха да отговорят на въпроса колко дълго може да продължи "дългото отлагане". "До самия край", каза Юнкер след дълга пауза, което предизвика смях в залата.


До 12 април Лондон трябва да вземе решение дали ще проведе в страната изборите за Европейски парламент, които са насрочени за края на май. Ако решението е да не се провеждат тези избори, тогава опцията за дълго отлагане автоматично става невъзможна, подчерта Туск, цитиран от БТА. Пак до тази дата Лондон трябва да информира Европейския съвет "как вижда по-нататъшното движение напред".


Великобритания прие сценариите на ЕС, според които датата на изхода на кралството от съюза се пренася на 12 април или на 22 май в зависимост от одобрението от парламента на споразумението за Брекзит, каза Туск на пресконференцията. "Тази вечер се срещнах няколко пъти с премиера Мей, за да се убедя, че Великобритания приема нашите сценарии за отлагане. И съм радостен да ви съобщя, че се споразумяхме, тя ги прие", добави той.


Журналистите напомниха на Туск неговия пост в "Туитър", предизвикал остра полемика, че "в ада е приготвено специално място за онези, които тласнаха Великобритания към Брекзит без "план", и го попитаха дали тази "покана" не трябва да се разпространи и на онези британски депутати, които отказват да подкрепят споразумението. Туск отговори: "Според думите на римския папа адът все още е празен, така че там има още много място."


Според заключителния документ от срещата на лидерите снощи те призовават да продължи подготовката на извънредни мерки в случай на излизане на Великобритания от ЕС без споразумение. Нова извънредна среща на върха "може да бъде свикана всеки момент" за приемане на по-нататъшни решения за Брекзит.


Жан-Клод Юнкер и Тереза Мей

© Reuters

Жан-Клод Юнкер и Тереза Мей


До заплетeната ситуация се стигна, след като в няколко поредни гласувания миналата седмица британските депутати отхвърлиха (за втори път) сделката за Брекзит, която премиерът Тереза Мей договори с ЕС, блокираха варианта Обединеното кралство да излезе от съюза без споразумение и подкрепиха отлагане на Брекзит. Те освен това решиха тази седмица да гласуват за трети път сделката на Мей. Това обаче се оказа невъзможно, защото председателят на парламента Джон Бъркоу каза, че споразумението за Брекзит не може да бъде подложено на ново гласуване, ако в него не бъдат внесени съществени промени.


В сряда Мей поиска от ЕС отлагане до 30 юни. Според нея участие на страната в избори за Европейски парламент би подействало разочароващо и разделящо британците в момент, когато страната се нуждае от единство.


Следващата седмица се очаква британският парламент да обсъди и гласува за трети път сделката на Мей. Какво още предстои да се случи тогава четете тук.


Мей е против участие в евроизборите


"Аз съм твърдо убедена, че би било неправилно да молим хората във Великобритания да участват в тези избори три години след като те гласуваха за напускане на ЕС", каза Мей на пресконференция след приключването на срещата на върха на лидерите на ЕС.


Тя се изказа и срещу идеята за отмяна на Брекзит, която набира популярност във Великобритания. "Не мисля, че трябва да анулираме процедурата по чл. 50", посочи Мей, като отново се позова на решението, взето от народа на референдума.


Премиерът обаче обеща да положи всички усилия, за да гарантира един отложен Брекзит със споразумение. Мей отново се обърна към британските депутати и посочи, че сега от тях зависи да бъде прекратен периодът на неопределеност, обхванал страната заради неяснотата около Брекзит. "Днешното решение (на евролидерите) подчертава колко важно е Камарата на общините да одобри сделката за Брекзит следващата седмица, за да можем да сложим край на тази неопределеност и да напуснем ЕС по организиран и плавен начин", каза тя.


Тереза Мей

© Reuters

Тереза Мей


Мей отбеляза, че ЕС е дал юридически гаранции, че прилагането на т.нар. предпазен механизъм за границата с Ирландия ще има временен характер, и добави, че е съгласувала тези гаранции с председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер миналата седмица. "Това трябва да даде допълнителна увереност на парламента, че в този малко вероятен случай, когато предпазният механизъм бъде използван, това ще бъде само временно и че Великобритания и ЕС незабавно ще започнат работа по замяната на механизма с алтернативни споразумения до края на декември 2020 г.", посочи премиерът.


Тя изрази благодарност на онези депутати, които подкрепят споразумението, и призова онези, които не го подкрепят, да погледнат "истината в очите" преди третия решителен вот, очакван другата седмица. Именно предпазният механизъм за ирландската граница буди тревога сред депутатите, които се страхуват, че Великобритания може да остане приклещена в митнически съюз с ЕС за неопределено време.


Гняв


"Политико" отбелязва, че ожесточените разногласия между 27-те лидери по въпроса как да отговорят на молбата за удължаване на Мей са ги принудили да променят дневния ред на срещата на върха и да отложат планираната дискусия за Китай и мястото на ЕС в света.


Високопоставен служител каза, че първоначалното предложение на Туск да се фокусират върху отлагане до 22 май в случай на позитивен вот в Лондон е било сметнато за твърде оптимистично от останалите лидери. В продължение на 90 минути те задавали въпроси на Мей. Решението дошло след часове на моменти гневни дебати. Колегите на Мей били разочаровани от нейната липса на яснота и неспособността й да насочва процеса на Брекзит, отбелязва "Политико".


Според друг източник по време на срещата френският президент Еманюел Макрон казал, че е мислел, че Мей има 10% шанс да прокара сделката си през парламента, но след като я изслушал, процентът е паднал до 5. Туск коментирал, че Макрон е "голям оптимист".


Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел Макрон


Макрон освен това искал предложената отсрочка да е до 7, а не до 22 май, и намекнал, че ЕС може да трябва просто да изхвърли Великобритания без сделка. Туск обаче настоял за датата 22 май с цел Великобритания да бъде притисната или да ратифицира съществуващата сделка, или да поиска дълго отлагане с до една година или повече. Мей обаче нямала интерес в дълго отлагане и дори намекнала, че може да предпочете сценария без сделка.


Според дипломати и официални лица германският канцлер Ангела Меркел се намесила, за да се противопостави на Макрон за варианта без сделка, който според нея би бил безотговорен и трябва да се избягва.


Източник, цитиран от "Гардиън", коментира за Мей: "Тя не бе убедителна. Не беше ясно дали има план Б, Не беше ясно дали изобщо има план."


Новите дати за Брекзит


12 април – Ако депутатите отхвърлят сделката на Мей следващата седмица, това е новият ден, в който Великобритания ще трябва да напусне ЕС. До 12 април Лондон ще трябва да каже на ЕС какво възнамерява да прави по-нататък, например може да поиска повече време с още едно удължаване. По-дълго отлагане обаче ще е възможно само ако Великобритания се съгласи да участва в изборите за Европейски парламент (23-26 май). 11 април е последната дата, на която Обединеното кралство може да предприеме стъпки за провеждане на евроизбори.


22 май – Ако депутатите одобрят сделката на Мей следващата седмица, това ще е денят на излизането на Великобритания от ЕС. Тази дата оставя достатъчно време за ратификация на сделката и е денят преди да започне гласуването за Европейски парламент, в което правителството каза, че не планира да участва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Малко стана иди ми, дойди ми...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Както много пъти писах, това, което иска Британия няма да стане. ЕС няма да поеме отговорността касаеща тях.

 3. 3 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 282 Весело

  RIP Brexit, най-голямото shitshow в британската политика. Масква и оранжевия Клоун във Вашингтон се провалиха. Lock-up Фараж, Джонсън, Мог, Банкс и компания.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1179 Весело

  Шах с пешката.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 465 Весело

  "Според думите на Римския папа, адът все още е празен, така че там има още много място".
  -------------------

  Ц-ц-ц, някои хора са били навсякъде...

 6. 6 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  ,,До заплетeната ситуация се стигна..."

  След като британският елит реши да поеме съдбата в свои ръце понеже така им се е полагало винаги.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 7. 7 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Оня ден зяпах едно японско тракторче и се учудих колко много задни скорости има.Явно ще е по някакъв английски дизайн.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 8. 8 Профил на toshkata
  toshkata
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Вече забравих каква е сделката 🙂

  Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде..
 9. 9 Профил на toshkata
  toshkata
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Вече забравих каква е сделката 🙂

  Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде..
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Пак няма да мине през Парламента, Англия е разкъсана от политическа криза.

 11. 11 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Разумно, логично, прагматично. Никой на може да каже, че ЕС действа в ущърб на ОК.

 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  "Правителството на ОК все още ще има избор....... или отказ от член 50 (от Брекзит)"

  Нема ли останали достатъчно благоразумни люде в добрата стара Англия ?!
  Почерпете европейските лидери, дет ви търпят цирка вече 3 години, по едно уиски и се връщайте в ЕС- ще ви приемат обратно, кат блудния син ;-))

 13. 13 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 333 Неутрално

  А междувременно петицията за изтегляне на член 50 и оставане в ЕС е събрала близо 2.3 МЛН подписа! https://petition.parliament.uk/petitions/241584

  Това е официална петиция на сайта на парламента на Великобритания и има задължаваща фунцкия - парламентаристите са длъжни поне да обсъдят темата.

  Цялата теза, че напускането на ЕС вижте било "желанието на хората" вече почва да издиша много яко.

 14. 14 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3362 Разстроено

  Абе, със или без сделка, вчерашната статия за кой колко губи от тази глупост беше много показателна.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 15. 15 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Контролът е поет от ЕС. Три пъти я попитаха какво ще направи, ако подписаната сделка все пак не се гласува. И трита пъти не отговори, а просто каза, че ще следва плана си. Тогава стана ясно, че плановете ще ги предлага вече ЕС.

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Междувременно петицията на сайта на англиския парламент за отказ от чл. 50 е събрала повече от 1,3 млн. подписа, като на моменти е имало повече от 2000 подписа на минута. Комитетът по петициите към парламента е обявил, че е направил промени в уебсайта си за да може да поеме наплива. Петиции се вземат под внимание за обсъждане ако съберат 100 хил. подписа.

  https://www.bbc.com/news/uk-politics-47652071

 17. 17 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Чакахме ги търпеливо месеци на ред! По темета се изписаха безброй безсмислени изречения! Време беше на тази британска комедия да се сложи край!
  И понеже британците наистина не знаят какво правят и какво искат, Европейският съюз тропна по масата и буквално каза: "Стига! Край! Махайте се!"

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1779 Весело

  Значи всякакви варианти за напускане са възможни,
  та дори и вариант за не напускане!

 19. 19 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 552 Неутрално

  "Правителството на ОК все още ще има избор....... или отказ от член 50 (от Брекзит)"Нема ли останали достатъчно благоразумни люде в добрата стара Англия ?!Почерпете европейските лидери, дет ви търпят цирка вече 3 години, по едно уиски и се връщайте в ЕС- ще ви приемат обратно, кат блудния син ;-))
  —цитат от коментар 12 на balgariez


  да не им е изпила чавка акъла, че да се връщат в социалистическа Европа - след Брекзит за 5 години англичаните ще отъснат Европа по развитие с минимум още 5, докато европейците се състезават с венецуелци и кубинци

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 20. 20 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#13] от "shisharko":
  Така е. Простотиите на Фараж, компания и феновете им във форума, че “народа бил искал” и “това е демокрацията” останаха като единствения им аргумент. Всеки който може малко да мисли знае, че да накараш хората да вземат решение въз основа на емоции, без никаква представа за реалните последици и при това в кампания финансирана отвън, се нарича гнусна манипулация, а не демокрация. Но вече се свърши с тях. Пиесата само се доиграва колегиално, за да не се разпаднат торите като партия.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1000 Весело

  Ужасът продължава!

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 961 Весело

  До коментар [#19] от "hhhuuunnnn":

  Бравос! Само така! Продължавайте да развенчавате митовете за либерална, консервативна, капиталистическа и всякаква друга различна от социалистическо-камунистическа Европа.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Културно и джентълменски. Великодушно.
  И някак си ехидно :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 24. 24 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Доколкото виждам, дават ѝ последен шанс да навие депутатите да подкрепят сделката. Но после ще прекратят тоя процес и ще се примирят с Брекзит без сделка. Нямат никакво намерение да удължават с 2 години за нови преговори за нова сделка. И на Макрон, и на Туск, а вероятно и на всички останали, щом са викали по Мей, вече им е писнало тотално. И с право. Половината британци са кретени, депутатите им са кретени, премиерката им е кретен, а една четвърт от европейските граждани като хуууууууууууун по-горе са кретени, излъгани от хора като Салвини и Орбан да мислят, че ЕС е дяволско изчадие, виновно за всичко.

 25. 25 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#19] от "hhhuuunnnn":

  Чудя се, вярваш ли ги тея щуротии, които ги пишеш или ти идват свише?!

 26. 26 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Збогом ишияс!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1868 Весело

  Както се казва:
  "Може безкрайно да гледаш 3 неща:
  -Как гори огън
  -Как тече вода
  -Как Британия излиза от ЕС..."

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#13] от "shisharko":
  До коментар [#16] от "Един препатил":

  Моите извинения, колега "shisharko", не съм видял Вашия коментар докато съм писал моя. Предимството е Ваше.

 29. 29 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#19] от "hhhuuunnnn":
  И за техния акъл и за твоя, е сигурно това с чавката !

  VD
 30. 30 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Тия вече направо се гаврят с Британия. Великодушно им поставят отсрочка, че да се погърчат още. "Окей, пичове, от нас да мине, понеже сме ларж - айде, още малко отсрочка, ама си помислете добре. И да излезете от ЕС, и да останете тук, все ви чака голяма кофа с жабета. Вие си преценете, в коя кофа жабетата са по-малко."

 31. 31 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#17] от "Рим":

  "И понеже британците наистина не знаят какво правят и какво искат,""

  Знаят, знаят. Поне чаплоподобната женица и голяма част от хубостниците в Уестминстър знаят.
  Знаят как се потъпква демокрация. Ей в това е заровено кучето, в разбирането за демокрация. Има голяма ирония в това, че се случва точно в ОК. Тези познания отвориха голям разлом в британското общество за дълги години.

 32. 32 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Разстроено

  До коментар [#19] от "hhhuuunnnn":Чудя се, вярваш ли ги тея щуротии, които ги пишеш или ти идват свише?!
  —цитат от коментар 25 на deymus


  МЪДЪР

 33. 33 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Збогом ишияс!
  —цитат от коментар 26 на О, ко ма напрай!


  Герберунгел, научи се да пишеш грамотно на български език!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 34. 34 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 333 Неутрално

  А междувременно петицията за изтегляне на член 50 и оставане в ЕС е събрала близо 2.3 МЛН подписа! https://petition.parliament.uk/petitions/241584
  —цитат от коментар 13 на shisharko


  Опа, вече са 2.45 млн. Съдейки по времето на последния ми коментар, това прави по 150,000 за половин час или по 300,000 на час!!

  Дали ще минат 10млн днес?

 35. 35 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#19] от "hhhuuunnnn":

  Ти не беше ли герберунгел бре?
  Не е за вярване, до къде са паднали милиционерските зомбита...
  (умишлено не ти копирам тъпия коментар)

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 36. 36 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Брюкселските либерасти дотегнаха на всички! Име решение на Англия за Брексит, има си и ясно регламентиран срок за това, как да се случи. Какво отлагане, какви пет лева?

 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6014 Любопитно

  До коментар [#10] от "НеКой":

  А Шотландия?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#19] от "hhhuuunnnn":Чудя се, вярваш ли ги тея щуротии, които ги пишеш или ти идват свише?!
  —цитат от коментар 25 на deymus


  Верва, верва, вервай ми!
  Има много герберунгели във форума, по-тъпи дори от сидеровите комунета...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 39. 39 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#31] от "gmbh":
  За роматичните популисти демократи като теб съм написал коментар Nr.20.
  Чети и демократствай.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 40. 40 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#31] от "gmbh":
  За роматичните популисти демократи като теб съм написал коментар Nr 20.
  Чети и демократствай.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 41. 41 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#31] от "gmbh":
  За роматичните популисти демократи като теб съм написал коментар Nr 20.
  Чети и демократствай.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4780 Любопитно

  "ЕС се съгласи да отложи Брекзит до 22 май, ако има сделка, или до 12 април, ако няма"

  Надявам се това да е последната отсрочка, която ЕС дава на Великобритания. Сега всичко зависи от техния парламент. Те избират как да излезнат от ЕС... със споразумение или без (тоест така наречения твърд Брекзит).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsyrvulan":

  Това е втората основна задача, на всеки истински ГЕРБ-ер...! :)))
  Първата е, да се вика: Слава на Путин и слава на Бойко...! :)))

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на aa1830
  aa1830
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Единственият принцип в политиката е безпринципността!

 45. 45 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Половината британци са кретени, депутатите им са кретени, премиерката им е кретен, а една четвърт от европейските граждани като хуууууууууууун по-горе са кретени, излъгани от хора като Салвини и Орбан да мислят, че ЕС е дяволско изчадие, виновно за всичко.
  —цитат от коментар 24 на Адекватно мислещ


  Редовно ти набивам минуси, но за този коментар дори нямам достатъчно плюсове !

 46. 46 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  На сайта на английското правителство има онлайн секция за петиции. Една такава за спиране на Брекзит е събрала 1 млн. подписа и има изказвания сред депутатите, че ако стигнат 17.4млн. (колкото за напускане), ще трябва да се организира нов референдум. Това е малко вероятно, разбира се. С посочените дати ЕС помага на Влбр. да вземе решение, свеждайки вариантите до по-ясни. Личното ми мнение е, че се върви към твърд Брекзит.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 47. 47 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  петицията на сайта на англиския парламент за отказ от чл. 50 е събрала повече от 1,3 млн. подписа
  —цитат от коментар 16 на Един препатил


  PowerShell 6.1.2
  Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.

  https://aka.ms/pscore6-docs
  Type 'help' to get help.

  PS C:\Users\joshua> while ($true) {Get-Date; (Invoke-RestMethod https://petition.parliament.uk/petitions/241584.json ).data.attributes.signature_count; Start-Sleep -Seconds 600}

  Friday, March 22, 2019 9:47:17 AM
  2451828

  яж бахур
 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#34] от "shisharko":

  И, какво ако минат? Нищо. Имат си референдум и подадено заявление за напускане. Това, не променя и не отменя започнатата процедура.

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "Един препатил":

  обаче нещо не е наред, цяла нощ не мърдаха от 2281326 сега малко скокнаха и пак замряха

  Friday, March 22, 2019 9:15:32 AM
  2281326
  Friday, March 22, 2019 9:25:33 AM
  2451828

  вчера цел ден сайтчето беше в получупено състояние

  яж бахур
 50. 50 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#39] от "Сиромахомил":

  Къде виждаш романтика?
  В коментар 20 си писал за времето преди - Брекзит означава Брекзит, а това е съвсем друга тема.
  Простата форма на висшегласие не изчерпва цялостното разбиране за демокрация. Прилагането и не означава, че всичко останало е романтика.

 51. 51 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  В Британия се случи класическия парадокс на нашето съвремие: гласоподавателят данъкоплатец внезапно получи първия реален шанс да повлия на нешо от 30 години, и вложи всичко насъбрало се там.
  Така се стигна до тази ирационална ситуация.
  От тук насетне, както и с Тръмп, впрочем, изборите на елита са два:
  1) Променят системата така че гражданинът пак да почуства че той е работодателя и шефа на държавата, а не просто пионка в нечии грандомански проекти и овца за бръснене
  или
  2) Променят системата така че гражданинът повече никога да не може (поне не и подемократичен и мирен начин) да покаже какво наистина чуства и иска.

  Едният избор ще доведе до ревитализиране на западната демокрация, а другият избор до преминаване към мениджърски корпо-фашизъм.
  В този смисъл именно "крайно-десните фашисти" из ЕС бутащи за "пряка демокрация" в смисъл редовни референдуми по всичко, са функционално АНТИ-фашисти. Защото ако тяхната програма се приеме в адекватна форма, именно това ще спаси запада от това да стане общество на безличен държавно-корпоративен фашизъм, където за неправилно мнение отиваш в затвора, а ако искаш да покажеш реално недоволство то единственият изход е залагане на бомби.

 52. 52 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "hhhuuunnnn":

  удава ти са, удаа...

  — Кой, кхе-кхе, клати Вожда?
  — Кметът на Симитли.

  — Кого, кхе-кхе, клати Вождът?
  — Никого.

  яж бахур
 53. 53 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Збогом ишияс!
  —цитат от коментар 26 на О, ко ма напрай!


  и ти също беше от гербурунгелскити трол-лелки, нъл тъй?

  яж бахур
 54. 54 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Най-желаният от британците вариант е да стоят на вратата на ЕС и вечно да искат по изгодна сделка за напускане.

 55. 55 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Най-желаният от британците вариант е да стоят на вратата на ЕС и вечно да искат по изгодна сделка за напускане.

 56. 56 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Най-желаният от британците вариант е да стоят на вратата на ЕС и вечно да искат по изгодна сделка за напускане.

 57. 57 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#32] от "Nikolay Savov":

  Написал си ДЪМЪР грешно.

 58. 58 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#19] от "hhhuuunnnn":

  Ти не беше ли герберунгел бре? Не е за вярване, до къде са паднали милиционерските зомбита...(умишлено не ти копирам тъпия коментар)
  —цитат от коментар 35 на Рим


  теа дни баа дрогаре си изпържиха легендите :D

  яж бахур
 59. 59 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  депутатите
  —цитат от коментар 46 на Николай Колев


  :D

  A deputy speaker of the House of Commons has advised MPs they should take a black cab or travel home together to avoid the risk of intimidation or abuse, as public tensions rise over the Brexit process.

  Lindsay Hoyle, a long-serving Labour MP, emailed all colleagues on Thursday afternoon to say the Metropolitan police had been “left in no doubt” it had to ensure that “members of parliament can vote in parliament without fear”.

  “Personally, I have never felt this level of tension during my time in the house and I am aware that other colleagues feel the same,” Hoyle wrote. “Many colleagues have already been subject to widely publicised abuse and intimidation.”

  He advised MPs to take “simple steps” such as travelling home by taxi or with colleagues, and he said most had already taken security measures at home such as installing panic buttons.

  On Thursday parliament’s human rights committee published a letter from Max Hill, the director of public prosecutions, listing a string of prosecutions against people who had abused or threatened an MP.

  ---

  The letter to which the report refers, giving details of complaints received from MPs about harassment and intimidation, is downloadable here. https://www.parliament.uk/documents/joint-committees/human-rights/correspondence/2017-19/Letter (and Annexes) from Max Hill QC, Director of Public Prosecutions, Crown Prosecution Service, regarding the inquiry on Democracy, Free Speech and Freedom of Association.pdf

  яж бахур
 60. 60 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Гарантирам следният сценарии…
  Понеделник в Лондон отново отхвърлят споразумението, до края на Март Англия ще реши да участва в евроизборите и ще бъде удълйен срока с други 2години.. И през това време всеки ще забрави че преди 3г, а тогава ще са 5, че някога някой е искал да излиза от ЕС... И ни Брексит ще има ни нищо. Това е целта от самото начало на ЕЦ и Либерастите, да минава времето и всеки да забрави

 61. 61 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 489 Весело

  значи на 12 ти април ще е датата. Ония кресливите в британският парламент вече отхвърлиха сделката, дори не искат да я гласуват няколко пъти, така било през 1683 г. и трябва да се спазва прецедентот :)

 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Тия 40 дена дето им ги дават допълнително в случай на одобрение на договора ми навяват мисли за помен!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#60] от "b0b069":

  Дани Кирилов ли сте! Май сте се объркАли. Господ не ги е ощастливил с такива персони в техния парламент.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#46] от "Николай Колев":

  Вчера четох в Ивнинг Стандард, че неофициално депутатите, които са против твърд Брекзит и сделката на Тереза са вече мнозинство в долната камара - поне 5 гласа повече, отколкото са нужни, за да поемат контрол.

  Това ще направят на дебата в понеделник, когато ще внесат конкретни предложения парламентът да поеме контрол над процеса и да се стигне до меко излизане и отношения с в стил Норвегия. Тереза вече е пътник. В собствената й партия са й посочили вратата, в случай, че третото гласуване не мине. А то просто няма да се състои. Ако подаде оставка обаче, това ще е сигурно най-позорното абдикиране от отговорност в цялата модерна история, ако не и въобще. Затова ще трябва да остане и да слуша нарежданията на депутатите. Поне в момента разумът бавно започва да взема връх

 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#60] от "b0b069":

  Рационалност не съзирам,
  в мислите отвлечени...
  лутащи се срамежливо,
  кат британки разсъблечени...

 66. 66 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 596 Весело

  Що ли ми се върти в кратуната, че английскитте депутати (защото те всъщност не са британски) няма да изберат твърд brexit защото ще изберат корав enxit.

  73! Go Go
 67. 67 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 282 Весело

  The Brexiteers във форума не могат да се поберат в кожата си, че Brexit се утече в канала и цвъкат минуси като бесни. Така е мойте момчета и момичета, вашите идоли като Фараж и Тромпета може да имат поразяващи усти, но хората с ум във Великобритания и ЕС имат железни позиции. Bye, bye Brexit. RIP

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 68. 68 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2267 Неутрално  Парламентът няма как да приеме сделката, защото преди дни един обад взе, че извади закон от преди 400 години, в който се казва, че едно и също нещо не може да бъде вкарвано отноново и отново за гласуване.


 69. 69 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Клекнаха. При определено развитие на нещата това може да се окаже най-скъпото и болезнено приклякане в историята. За всички ни...

  Мараба, С-ДС доносници!
 70. 70 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#64] от "Анонимен7":

  Малко закъсняха да поемат контрола. Вече няма много избор.

 71. 71 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Так петиция с какво са я подписали с химикалка по тъчскрийна ли. Кореняците искат излизане, емигрантите не.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 72. 72 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ГБ не ще да плаща кат швабария, иска привилегии не ще Брюксел да им диктува. Хем тай хем тай. ЕС ако имат акъл да им бият шута само им мътят масонски те планове.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 73. 73 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ЕС се съгласи да отложи Брекзит до 22 май, ако има сделка, или до 12 април, ако няма

  ЕС драпа със зъби и нокти да попречи по всички възможни и невъзможни начини да попречи на Великобритания да се изсули от Съюза . Бед да му пука , че една от ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ ЩЕ БЪДЕ ОМЪРЛЯНА така ,че никакви политически перилни препарати няма да могат да заличат петната по Демокрацията . Правото на самоопределяне и на свободна воля . Право - криво , ,има проведен референдум и изявена законно воля за излизане от обществото на ЕС . Всичко друго са манипулации и шиканиране и от двете страни- как да се прецакат избирателите . Остава напълно в духа на демократичните ценности НАТО да вкара сини каски в Англия и да подкрепи ...привържениците на ОСТАВАНЕТО в ЕС . Просто да повтори операция Косово . И да сложи кръст на илюзията за някакви си Европейски ценности , с които бе проглущен света .

 74. 74 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Любопитно

  Брекзит ще бъде отложен до 22 май, при условие че британският парламент одобри до края на март споразумението за излизане, или до 12 април, ако споразумението не бъде одобрено", посочи Туск.
  "Така че до 12 април всички опции остават отворени и настъпването на съдбоносната дата ще бъде забавено. Правителството на Обединеното кралство все още ще има избор между (напускане) със споразумение, без споразумение, дълго удължаване или отказ от член 50 (от Брекзит)", каза Туск на среднощната пресконференция.
  Това решение означава, че 29 март вече не е възможна дата за излизането на Великобритания, но все още има риск от "твърд" Брекзит, ако сделката на Мей не бъде одобрена."

  ЕС както винаги отново показа форма и не се съгласи да бъде въвличан в това да плаща сметката вместо британците за собствените им решения ! От друга страна отново прояви гъвкавост и влизане в положение дори след като англичаните са го докарали вече дотука ! ЕС е най - балансираната и ангажирана с проблемите на обществото и отделния човек общност, която съществува към днешна дата в световен аспект ! Поздравления за решението и нека след излизането на британците да стане още по - единен и балансиран в този си подход !

 75. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#67] от "Сиромахомил":

  Не ти е читава прогнозата...хич...

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Нагли, та нема стигане: "Brexit: EU wins itself some breathing space"
  https://www.bbc.com/news/world-europe-47663212

 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#12] от "balgariez":Почерпете европейските лидери, дет ви търпят цирка вече 3 години, по едно уиски и се връщайте в ЕС- ще ви приемат обратно, кат блудния син ;-))

  Въпроса стои по друг начин . Могат , ако искат , да се махнат от съюза , ама да останат вноските им в общия кюп . Парата е..ва фукарата , , затова драпа ЕС .

 79. 79 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#75] от "Велков":
  Явно още не си разбрал, че това което се случва са процедурни стъпки (хватки) по сценарий още от миналата година и че Brexiteers отдавна бяха наритани извън позиции с някакво влияние върху това което се случва. Ей ти тук да се осведомиш малко.
  https://youtu.be/7qQPrHuldEY

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 80. 80 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#79] от "Сиромахомил":

  Промиват ти мозъка...пак ще говорим по темата... или тогава ще изчезнеш с този акаунт...

 81. 81 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#80] от "Велков":
  Хе-хе, на мен ми промиват мозъка, а ти явно вярваш в Дядо Коледа. Не се тревожи, под статията, която един ден ще обяви крайния резултат от Brexit, ще съм със същия акаунт.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 82. 82 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#38:"Рим"][/quote]

  *бахти спама, брат!
  Не може човек спокойно да прочете смислените коментари, щото все ще се пръкнеш отнякъде с твоя ГЕРБ по теми от топене на ледници до кацането на Марс.
  Толкова си фиксиран, че започвам да се чудя дали не са ти отказали членство...

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 83. 83 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 350 Весело

  Вече забравих каква е сделката 🙂
  —цитат от коментар 8 на toshkata


  Смяна на кутиите ;)

 84. 84 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#68] от "Нинов":

  Бъркоу си остави вратичка.Не изключи гласуването на 100%.Но всъщност важното за мен е как екипа на ЕС буквално смаза Великобритания в преговорите.Изключително добре смазана машина, която е огромно предимство за Европа.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  Не знам, как Мей издържа на всичко това. Унижение вътре в държавата, унижение и отвън. Как ли би постъпила Тачър в такъв момент.

 86. 86 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ОК излиза без сделка. След 10 години ЕС , ще разглежда молбите за членство на Шотландия, Уелс и Англия като независими държави. Северна Ирландия, ще се обедени с Ирландия.

  Russia delenda est
 87. 87 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#71] от "qwerty 500":

  "Так петиция с какво са я подписали с химикалка по тъчскрийна ли. Кореняците искат излизане, емигрантите не."

  С кръв и семеен герб. В кой век живееш бе?

 88. 88 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Не подценявайте Британците !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 89. 89 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#11] от "lpi31580057":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е , но политическите идиоти в Лондон са на друго мнение!Тяхната мантра е :"За всичко е виновен Брюксел"!

 90. 90 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4159 Любопитно

  Мей/ Великобритания / продължава да се "готви в собствен сос"!

 91. 91 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#12] от "balgariez":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  За съжаление няма!

 92. 92 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4159 Любопитно

  До коментар [#13] от "shisharko":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Вече са почти 3 милиона и 400 хил. души!Тези малоумници в Парламента да му мислят!!!!!

 93. 93 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#20] от "Сиромахомил":

  "кампания финансирана отвън"

  Има ли доказателства, че е била кампания финансирана отвън?

  Щото според мен си беше проява на необмислено мнение, с една дума обикновен идиотизъм. Британците просто постъпиха прибързано и никой отвън не им е виновен. Нали знаеш, кой каквото сам си направи и господ не може да му направи.

 94. 94 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1704 Любопитно

  Поне чаплоподобната женица и голяма част от хубостниците в Уестминстър знаят.
  —цитат от коментар 31 на gmbh


  Бе и аз имам некои подозрения, че умишлено саботира излизането.

  - докарва го на нос:
  https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/wp-content/uploads/2017/10/96176169-900x601.jpg

  - майка й се казвала Зайде, което всъщност било Сара
  https://www.timesofisrael.com/theresa-may-jews-and-israel-6-connections/

 95. 95 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#46] от "Николай Колев":/.../ Тереза вече е пътник. В собствената й партия са й посочили вратата, в случай, че третото гласуване не мине. А то просто няма да се състои. Ако подаде оставка обаче, това ще е сигурно най-позорното абдикиране от отговорност в цялата модерна история, ако не и въобще. /.../
  —цитат от коментар 64 на Анонимен7

  Ами, каквото и да направя тя не може да бие Камерън който се изниза като сопол 30 секунди след като изгуби референдума който нямаше нужда да свиква.

 96. 96 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#93] от "areta":
  https://youtu.be/ijZdKck0s7U
  https://youtu.be/4URo908Z9oU
  Ако не ти стигнат има и още.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 97. 97 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#96] от "Сиромахомил":

  Колега ненавиждам монголоидите и североизточната сатрапия, която е причинила на България невероятни бели! Ама в случая, британците сами са си виновни.
  И не забравяй какво писах преди 3 седмици. Отлагане, отлагане, отлагане.....

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на k_man
  k_man
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Само на мен ли ми се струва, че британците се чувстват гузни и се чудят как да замажат положението и да кажат в крив текст, че не искат да излизат от ЕС?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK