ЕС отпусна на Лондон още малко време, но рискът от Брекзит "без сделка" остава

Тереза Мей

© Reuters

Тереза МейИзтощени от трите години нерешителност в Лондон, лидерите от Европейския съюз неохотно предложиха вчера на Обединеното кралство още време, за да излезе от блока. Така те отложиха - но не премахнаха - заплахата от хаотично британско напускане.


След среща, проточила се през следобеда и отвъд вечерята, блокът заяви, че Великобритания може да отложи напускането си от 29 март за 22 май, в случай че парламентът на кралството одобри следващата седмица сделката на премиера Тереза Мей за "развода" с блока. Ако отхвърляната вече два пъти сделка бъде отхвърлена отново, предупреди блокът, до 12 април Великобритания трябва да "покаже пътя си напред".


"Сега най-накрая от британската политическа система зависи да даде ясен отговор", каза френският президент Еманюел Макрон, добавяйки, че всяко окончателно решение трябва да дойде преди изборите за Европейски парламент в дните от 23 до 26 май.
Тереза Мей, която близо три години казваше на британците, че ще напуснат ЕС на 29 март 2019 г., даде положителна оценка на отлагането. Тя каза, че решението на ЕС подчертава "колко е важно Камарата на общините да одобри сделката за Брекзит, така че да можем да сложим край на несигурността и да напуснем плавно и при порядък".


Домакинът на срещата на върха Доналд Туск изрази удовлетворение, че датата на скъсване е била отложена. "Аз съм истински доволен, особено от това, че все още имаме толкова много варианти", каза Туск и добави, че "това е добър знак".


Среднощното предложение, разсеяло донякъде дълбоката несигурност сред лидерите на срещата на върха на ЕС в Брюксел, бе направено само заради огромното безпокойство, което е обзело политиците, бизнесмените и гражданите във Великобритания. Британските военни даже са създали команден пост в бункер под министерството на отбраната в Лондон, който да помага за планирането в режим "без сделка".


Камарата на общините е разделена както между партиите, така и вътре в тях, по въпроса дали и как да бъде напуснат ЕС. Тя на два пъти отхвърли споразумението с лидерите на блока, издействано от Мей в края на миналата година.


Тази седмица Мей най-после призна, че Брекзит е блокиран, и помоли ЕС да отложи излизането на Великобритания до 30 юни, за да може да има време да спечели парламентарна подкрепа за своята сделка при третия опит, а после да приеме законодателство, необходимо за плавното излизане. Но съпротивата сред британските политици срещу споразумението на Мей сякаш се втвърди, вместо да намалее, след като тя обвини парламента, че е вкарал Брекзит в задънена улица. В телевизионно обръщение в сряда вечерта Мей обвини депутатите в "боричкания", "политически игри" и "подмолни процедурни свади", но


не призна лична вина за създалата се безизходица


Депутат от Консервативната партия на Мей назова нейната реч отровна. Ана Субри от отцепилата се Независима група я описа като "най-безчестното и разделящо изявление, правено някога от премиер".


На пресконференцията в Брюксел снощи Мей зае помирителен тон, като каза: "Аз знам, че членове на парламента от всички страни на дебатите имат страстни възгледи, и аз уважавам тези различни позиции." "Вчера аз изразих своя гняв. Знам, че членовете на парламента също са гневни. Те трябва да свършат трудна работа", добави тя.


Обаче Мей отказа да промени курса и прикани депутатите да подкрепят нейното споразумение, а също така отказа да изключи излизане без сделка, ако те не го подкрепят. Тя каза, че ако сделката не мине до 12 април, "ще трябва или да напуснем без сделка или да задействаме алтернативен план", който включва участие в изборите за Европейски парламент. "Твърдо вярвам, че би било погрешно да караме хората в Обединеното кралство да участват в тези избори, след като преди три години са гласували за напускането на ЕС", каза тя.


Компании и икономисти казват, че Брекзит без сделка ще доведе до големи разрушения и милиарди щети за икономиката както на Великобритания, така и в ЕС. Подчертавайки ужаса, обзел държавата, едно от най-големите британски бизнес лобита и една голяма профсъюзна федерация заявиха в необичаен съвместен призив, че страната се изправя пред


национална извънредна ситуация


Конфедерацията на британската индустрия и Конгресът на трейдюнионите предупредиха Мей, че ако Великобритания излезе с трясък от ЕС, "шокът върху нашата икономика ще бъде усещан от следващите поколения".


Британските военни съобщиха, че под министерството на отбраната е създаден команден пост като част от операция "Редфолд" - план за минимизиране на щетите в случай на Брекзит без сделка. В изявление на министерството се казва, че 3500 войници са в готовност да помогнат, ако правителството поиска съдействие.


Притеснението от евентуално хаотично излизане нараства и сред европейските лидери, които се опасяват, че Мей вече няма влияние в парламента, за да поеме той по нейния път. "Тук никой не иска Брекзит без сделка", каза пред репортери ирландският премиер Лио Варадкар. Германският канцлер Ангела Меркeл са зарече "до последния час" да се опитва да предотврати излизането на Великобритания без сделка, въпреки че нейното правителство е задействало спешни мерки за справяне с такъв сценарий.


Тереза Мей възнамерява следващата седмица да предприеме трети опит да прокара сделката си в парламента. Но мнозина законодатели привърженици на Брекзита все още са против, като казват, че сделката не осигурява ясната раздяла, за каквато копнеят те. А депутатите - привърженици на ЕС, ще се опитат да саботират Мей, да променят курса на процеса на Брекзит и Великобритания да се насочи към близки отношения с блока.


Това е борба, която продължава близо три години и е довела Обединеното кралство до точка, от която осем дни го делят от хаотичен Брекзит. Макрон казва, че този риск остава. "Европейският съюз не държи всички карти, защото всичко зависи от британския вот", каза той. "Европейският съюз се изправя пред британска политическа криза. Британските политици са неспособни да приложат това, което техният народ поиска от тях", добави той.


Някои лидери от ЕС съчувстват на затрудненията на Мей. "Изпитвам дълбоко уважение към нея", каза холандският премиер Марк Рюте. "Нейната настойчивост е огромна. Но тя работи в изключително тежки условия. Не е нейна грешката, че стигнахме там, където сме - това е, защото досега прекалено много хора играеха на партийна политика по този въпрос", добави той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хм- прочетете тази статия в гардиън- естествено, не зная дали е фалшива новина или не- нямам издаден на мое име сертификат “НАТО клирънс“, но все пак- прелюбопитно четиво е и е интересно, че едва сега се появява. Ако е истина- тъй като принципно аз НЕ ВЯРВАМ на социалните мрежи и информацията, чиято автентичност лично аз не мога да проверя, то това означава, че брекзит е операция, чиито истински последици умишлено са скрити от британските избиратели с точно определена цел...
  https://www.theguardian.com/politics/2019/mar/22/secret-cabinet-office-document-reveals-chaotic-planning-for-no-deal-brexit
  От друга страна, в Официален вестник на ЕС в раздел Незаконодателни решения, е публикувано следното:
  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ :L:2019:080I:FULL&from=EN …

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Междувремнно подписалите петцията за оттегляне на уведомлението по член 59 достигна 3 500 000 подписа. И не спира.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Какво е това безумие, да дават на Великобритания опция за "дълго отлагане" в пакет с участие в Евроизборите?

  Та нали британските депутати ще работят за интересите на Великобритания в ущърб на ЕС и ще се коалират вероятно с популистите в новия парламент?

  И понеже в мътна вода риба се лови най лесно, те ще правят всичко възможно да създадат разделение и конфликти в ЕС, та накрая да се стигне до предоговаряне на сделката????

  Кралицата да не си е продала брошките да подкупи Туск???

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 4. 4 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  1. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=OJ :L:2019:080I:TOC
  2. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=uriserv :OJ.LI.2019.080.01.0001.01.BUL&toc=OJ:L:2019:080I:TOC

  22.3.2019

  BG

  Официален вестник на Европейския съюз

  LI 80/1

  РЕШЕНИЕ (EС) 2019/476 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ,

  взето в съгласие с Обединеното кралство,

  от 22 март 2019 година

  за продължаване на срока по член 50, параграф 3 от ДЕС

  ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪВЕТ,

  като взе предвид Договора за Европейския съюз, и по-специално член 50, параграф 3 от него,

  като има предвид, че:

  (1)

  На 29 март 2017 г. Обединеното кралство нотифицира Европейския съвет за намерението си да се оттегли от Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия (Евратом) в съответствие с член 50 от Договора за Европейския съюз, който се прилага по отношение на Евратом по силата на член 106а от Договора за създаване на Европейската общност за атомна енергия.

  (2)

  На 22 май 2017 г. Съветът упълномощи Комисията да започне преговори с Обединеното кралство за споразумение, с което да се определят редът и условията за неговото оттегляне, като се вземат предвид рамките на бъдещите му отношения със Съюза.

  (3)

  Преговорите бяха проведени в съответствие с насоките от 29 април и 15 декември 2017 г. и от 23 март 2018 г., предоставени от Европейския съвет, с общата цел да се осигури организирано оттегляне на Обединеното кралство от Съюза и Евратом.

  (4)

  На 14 ноември 2018 г. председателят на Европейската комисия изпрати на председателя на Европейския съвет проекта за споразумение за оттегляне на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия („Споразумението за оттегляне“), който правителството на Обединеното кралство беше заявило, че одобрява. На 22 ноември 2018 г. председателят на Европейската комисия представи на председателя на Европейския съвет проекта за политическа декларация, очертаваща рамката на бъдещите отношения между Европейския съюз и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия („Политическата декларация“), която беше договорена на равнище преговарящи и по която беше постигнато принципно съгласие на политическо равнище, при условие че бъде одобрена от лидерите.

  (5)

  На 25 ноември 2018 г. Европейският съвет одобри Споразумението за оттегляне и Политическата декларация.

  (6)

  На 11 март 2019 г. председателят на Европейската комисия изпрати на председателя на Европейския съвет документа във връзка със Споразумението за оттегляне и съвместното изявление, допълващо Политическата декларация, договорени между министър-председателя Мей и председателя на Европейската комисия Юнкер и одобрени от Европейската комисия същия ден. На 21 март 2019 г. Европейският съвет одобри двата документа.

  (7)

  Съгласно член 50, параграф 3 от ДЕС Договорите престават да се прилагат спрямо оттеглящата се държава от датата на влизане в сила на Споразумението за оттегляне, или при липса на такова, две години след нотификацията, освен ако Европейският съвет в съгласие със засегнатата държава членка не реши с единодушие да продължи този срок.

  (8)

  С писмо от 20 март 2019 г. Обединеното кралство представи искане за продължаване на срока, предвиден в член 50, параграф 3 от ДЕС, до 30 юни 2019 г. с оглед на финализирането на ратификацията на Споразумението за оттегляне.

  (9)

  На 21 март 2019 г. Европейският съвет се съгласи да бъде продължен срокът до 22 май 2019 г., при условие че Споразумението за оттегляне бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица. Ако това не се случи, Европейският съвет се съгласи срокът да бъде продължен до 12 април 2019 г. и заяви, че очаква Обединеното кралство, преди 12 април 2019 г., да предложи следващи действия, които той да разгледа.

  (10)

  Вследствие на това продължаване на срока Обединеното кралство ще продължи да е държава членка с всички права и задължения, установени в Договорите и правото на ЕС. В случай че на 23—26 май 2019 г. Обединеното кралство продължава да бъде държава членка, то ще има задължението да проведе избори за Европейски парламент в съответствие с правото на Съюза. Следва да се отбележи, че Обединеното кралство ще трябва да обяви провеждането на изборите до 12 април 2019 г., така че те да бъдат проведени.

  (11)

  Продължаването на срока изключва ново отваряне на Споразумението за оттегляне. Всеки едностранен ангажимент, изявление или друго действие от страна на Обединеното кралство следва да съответстват на буквата и духа на Споразумението за оттегляне.

  (12)

  Както е предвидено в член 50, параграф 4 от ДЕС, Обединеното кралство не участва нито в обсъжданията на Европейския съвет относно настоящото решение, нито в приемането му. Въпреки това, както е указано в писмото на постоянния представител на Обединеното кралство към Европейския съюз сър Тим Бароу от 22 март 2019 г., то е съгласно, в съответствие с член 50, параграф 3 от ДЕС, с продължаването на срока, посочен в същия член, и с настоящото решение,

  ПРИЕ НАСТОЯЩОТО РЕШЕНИЕ:

  Член 1

  В случай че Споразумението за оттегляне бъде одобрено от Камарата на общините най-късно до 29 март 2019 г., срокът, предвиден в член 50, параграф 3 от ДЕС се продължава до 22 май 2019 г.

  В случай че Споразумението за оттегляне не бъде одобрено от Камарата на общините най-късно до 29 март 2019 г., срокът, предвиден в член 50, параграф 3 от ДЕС се продължава до 12 април 2019 г. В този случай Обединеното кралство ще предложи, преди 12 април 2019 г., следващи действия, които Европейският съвет да разгледа.

  Член 2

  Настоящото решение влиза в сила в деня на приемането му.

  Съставено в Брюксел на 22 март 2019 година.

  За Европейския съвет

  Председател

  D. TUSK

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#1] от "cmy12603507":

  paper says ‘critical phase’ could last months as fears rise over disruption to transport and food supplies

  Занимавам се с логистика и знам, че точно това ще се случи. През юни 2015 имаше триденвна стачка на служителите на Eurotunnel. Опашката от камиони беше достигнала Белгия и беше над 150 километра. Великобриния е член на ЕС от 1 януари 1973. Оттогава няма мита в търговията с ЕС. Истината е, че никой не може да оцени до какви мащаби може да доведе въвеждането на митническа проверка на всички товари. И никой няма готовност за това. Великобритания внася 60% от храната, а камионите с храната ще стоят по опашките заедно с всички останали.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 354 Неутрално

  От самото начало на британския каприз госпожа Мей
  играе ва банк - или най-горе в националния пантеон
  редом с Чърчил и Тачър, или на бунището на историята...

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#1] от "cmy12603507":

  Премълчаването е най-опасната лъжа. В това отношения социалните мрежи най-малко премълчават. Само посочвам...

 8. 8 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU defender": Над 90% от Вашите аргументи са ми известни- все пак, аз съм юрист и познавам правото на ЕС. Невъзможно е да се преустанови действието на над 12 000 ЕС закони в о.к. , регулиращи около 95% от бита на всеки британски гражданин, без драстични негативни правни последици. Проблемът е, че дори юристите в о.к. категорично не желаят да направят да направят правен анализ на правна ситуация, в която брекзит вече е настъпил. Това ми говори твърде много...

 9. 9 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 287 Весело

  ЕС (27 държавни) им начука канчетата и отсега нататък ще определя какво и кога ше става. Включителн, че Мей ще си заминава след 12.04 и че Brexit няма да има. Да напомня че опцията No Deal беше вече отхвърлен в парламента на ОК, тоест ще се ходи на избори и референдум. :-Р
  Ето какво реално става, обяснено за по-малко от 1 минута.
  https://youtu.be/FHd69KJBT9E

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU defender":

  Аз смятам, че особено отначало, точно поради страх от опашки, във Великобритания ще може да се внася, каквото ти дойде на акъла, обявено като... Пак каквото ти дойде на акъла.
  Не говорим за оръжие и наркотици, обаче да се внася бяла техника вместо домати, примерно, едва ли ще е трудно.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 764 Весело

  поредният напън да съживят този труп ама дедовият :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#8] от "cmy12603507":

  Как се прави правен анализ на ВСИЧКО?

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU defender":Аз смятам, че особено отначало, точно поради страх от опашки, във Великобритания ще може да се внася, каквото ти дойде на акъла, обявено като... Пак каквото ти дойде на акъла. Не говорим за оръжие и наркотици, обаче да се внася бяла техника вместо домати, примерно, едва ли ще е трудно.
  —цитат от коментар 10 на АзКлавдия


  Това означава държавна контрабанда. Дори в бановите републики го няма това. Все пак това е Великобритания.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":
  Като “всичкото“ се раздроби на части / анализ/ въз основа на вече позната класификация- гражданскоправни отношения, правен статут на чужденците, вещно, наследствено, облигационно право, търговско ,банково право и т.н. Има вариант и начин, но в крайна сметка- коя съм аз, че да си позволявам да иззема чужди правомощия или задължения.... Който е оправомощен от избирателите си, е длъжен да мисли и да действа съобразно правомощията си.

 15. 15 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#6] от "Practic":

  Тежко е да си водач на островните говеда.

 16. 16 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "cmy12603507":

  Нищо проблемно няма.
  Всяко правителство при подобни ситуации има разработен екшън план с готовност за всякакви потенциални развития.
  Гърция имаше подобно планиране покрай скорошните и политически и финансови проблеми.

  Съвсем стандарни неща са подобни планове.

  Модератора е неадекватен!
 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  Никакво безумие няма.
  Ако Парламента приеме сделката за напускане им дават време да оформят всичко.
  Това не е проста работа, трябва да си променят законодателството и т.н. всичко това иска време.

  Модератора е неадекватен!
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Що пък държавна?
  Просто няма да смогнат.
  Така мисля.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#14] от "cmy12603507":

  Този анализ щеше да е ценен преди референдума.
  Сега... Не виждам смисъл.
  Каквото са надробили, това.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#9] от "Сиромахомил":

  Точно!:)
  Топката е полето на британците:)

  Модератора е неадекватен!
 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#14] от "cmy12603507":

  Много трудно за Великобритания.
  Там имат закони приети преди 300+ години, които не са отменени и са действащи и към момента.

  Доста им е сложна ситуацията.

  Много поучителна е също така. Да не забравяме, че Великобритания е реално функционираща държава, която просто трябва да напусна ЕС.
  Като се сетя някой ентусиасти какви ги пишеха тук за Каталуния, която искаше да прави държава от нищото и така не успяваха да разберат като им пишех, че тая работа е доста по сложна отколкот те си го мислят:)

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Неутрално

  В знак на добра воля...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#19] от "АзКлавдия":
  Съгласна съм с мнението Ви.

 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#21] от "Ivan_":

  Хайде хайде!
  Бившите югославски и съветски републики се справиха без никакви особени драми!

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#24] от "Веселин Дечев":

  Е, какво е то една война и малко престъпления срещу човечеството...
  Няма драма в подобно нещо, каква драма?

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#24] от "Веселин Дечев":

  Как можеш да сравняваш Югославия с Великобритания. Имаш ли си на идея за какъв обем търговия става въпрос https://dairy.ahdb.org.uk/market-information/processing-trade/imports-exports/uk-dairy-imports/ #.XJUxPSIzaUk

  Великобритания внася 38 000 тона сирена НА МЕСЕЦ.
  60% от храната се внася.

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#10] от "АзКлавдия":

  Няма да е лесно.Правиха някакви упражнения- опашката стигна 25 км за ден..Да не говорим, че нямат необходимата инфраструктура и човешки ресурс да обмитяват толкова камиони.Имаше един клип, в който компания, обработваща документи в Дувър , показа тесте папки около 60 см дебело за единичен камион, който подлежи на проверка и обмитяване и бяха абсолютно категорични, че няма как да се оправят ако дори 50% се налага да минат по тази процедура.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 28. 28 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU defender":

  Тук трябва да се съглася на 100% с теб.Великобритания изобщо не е готова за излизане без сделка.Ще е катастрофа.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#14] от "cmy12603507":Този анализ щеше да е ценен преди референдума. Сега... Не виждам смисъл. Каквото са надробили, това.
  —цитат от коментар 19 на АзКлавдия  До коментар [#19] от "АзКлавдия":


  До коментар [#23] от "cmy12603507":

  "Всеки анализ съдържа грешка." - Ницше.

  Вие ако разчитате само на анализите,няма никога да успеете в живота. Приятелски го казвам.

 30. 30 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ivan_":

  Вярвай ми, опитвам се да следя процеса от доста близо в последните 2 години и ти гарантирам, че за нищо не да готови.Ако ЕС се смили да продължи сегашният режим поне година след евентуалното излизане без сделка, може и да се подготвят.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#28] от "Noise":

  На мен ми прави впечатление огромния скок във вноса на храни за една година. Едва ли потреблението се е увеличило. Изводът е един. Хората се презапасяват в очакване на нещо.

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Весело

  Най-смешното е, че те още законодателството, което изисква Брекзит не са прекарали.Последният път като погледнах, имаха още шест закона да приемат.Демек, 2 месеца още...Абе пълна трагедия..Евала на ЕС.Начукаха здраво празните британски кратуни.Между другото Петицията цепи мрака.До утре може да удари 4-5 млн подписали.А в 12 започва демонстрацията с искане за "Final say" .Дано времето е добро и да видим колко хора ще се съберат.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  В лондонското метро бели хора почти не се виждат.
  Кмет на Лондон е некакъв пакистанец.
  Във Велика Британия вече са затворени 500 църкви, а са разкрити 400 нови джамии.
  Ясно е накъде отиват нещата...

 34. 34 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1532 Весело

  До коментар [#24] от "Веселин Дечев":

  ,,Хайде хайде!
  Бившите югославски и съветски републики се справиха без никакви особени драми!”


  Е, викаш войните на са особена драма :)

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 35. 35 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#31] от "EU defender":

  Има скок, има и презапасяване.И най вече производителите , зависещи от веригите за снабдяване, както и всички големи търговски вериги.Имаше преди месец изявление на Теско и обясняваха , че ще напълнят складовият си капацитет на макс.Щура работа!Развита дъру, член на Г7 , а все едно сме Сомалия..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 36. 36 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#33] от "palav_nik":

  Еее, Садик е готин.Недей така.Много разумен човек.Нищо общо с представата за брадясали следовници на Аллах.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Не го знам колко е готин този Садик, но Лондон е препълнен с тумби от брадати тарамбуки, които никога през живота си нищо не са работили и нямат намерение да го правят.

 38. 38 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#37] от "palav_nik":

  Със сигурност, не по негова вина.Корените са далеч назад в 60те и 70 те

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Те нещата след 60-70 години ще са много по-зле.

 40. 40 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#30] от "Noise":

  Те, че не са готови не са.
  Но си имат задействани извънредни планове.
  И Гърция беше така, познавам хора от гръцките служби, трябваше да се видим за почивка, всичките ги бяха събрали да са на разположение...
  Това заради глсуването им на референдума...

  За Великобритания не ми се мисли какво са задействали.

  Модератора е неадекватен!
 41. 41 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 287 Весело

  Гледам Channel 4 New в момента. Някакъв с име Надхим Захави, който е Министър на децата и семейството (WTF) на Великобритания се пени относно Brexit means Brexit. Малейййй до къде я докараха във Великата Британия...да плюят по нас, източноевропейците и да тачат азиатците. Ей затова се кефя, че ЕС в момента им набива гламавите канчета.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 42. 42 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#31] от "EU defender":

  Имаше една фирма британска пусна на пазара комплекти за оцеляване след Брекзит.
  Вътре имаше армейска суха храна, устройство за пречистване на вода...

  Май ги продаваха 500 паунда комплекта и имаха поръчки.
  Комплекта трябваше да може да покрие нуждите на един човек за 2 месеца ако не бъркам или за 1 месец ли беше ...

  Модератора е неадекватен!
 43. 43 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Весело

  До коментар [#41] от "Сиромахомил":

  Мани го тоя.Психопат.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 44. 44 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#31] от "EU defender":

  Сега сериозно.
  Представи си изход без сделка "Твърд Брекзит".
  На следващият работен ден, след датата паунда според теб на колко ще надоло?
  След референдума колко падна 15% ли беше?

  На това което внасят едни 15% ралика в цената само от курса на валутата си е цифра.
  Ти няма ли да се запасиш ако можеш, за бизнеса говоря не за гражданите.

  Модератора е неадекватен!
 45. 45 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#37] от "palav_nik":
  Така е. И повечето от тия тарамбуки гласуваха Leave. Затова нека ЕС фа им набива канчетата сега.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 46. 46 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Весело

  До коментар [#40] от "Ivan_":

  Може да са ги забравили.Така де, в калабалъка, и с нивото на компетентност на това правителство...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 47. 47 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Разстроено

  До коментар [#45] от "Сиромахомил":

  Над 75% гласуваха да напуснат.В очакване да дойде родата..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 48. 48 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#47] от "Noise":
  Обаче Макарона не ги пуска на Калето. 😂

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#46] от "Noise":

  Е, не ми се вярва, но пък знае ли човек.

  При мен има един пенсиониран британец от флота, млад човек е 50тина годишен.
  Веднъж седим и чета във вестника, че британска ядрена подводница на посещение във Гибралтар като отплава, се блуска с друг британски кораб.
  Показвам му материала и ми казвам, "колко голяма издънка е подобно нещо?"

  Той напраВи една физиономия и вика: "Непростимо голяма, но не съм учуден"
  И не поиска повече да коментира и Аз не го насилих, човека.

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf": “....Вие ако разчитате само на анализите,няма никога да успеете в живота....“ Не сте прав- в някои професии анализите са част от основното упражняване на дадената професия. И обичайно, за тяхното изготвяне се дължи насрещен хонорар.

 51. 51 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ivan_":

  Има нещо отвъд Брекзит, което плахо се коментира, но което ще е съдбоносно за Великобритания в следващите години.Като косвена жертва.Говоря за политическата система и модел, просъществувал столетия и буквално превърнал се на прах последните 3 години.Нещата , които бяха норма, вече нищо не значат.И като следствие ще има кардио промени, които няма да донесат по-добро бъдеще.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#50] от "cmy12603507":

  А,да се изкарат пари за насъщният - да. Но аз имах предвид друго - УСПЕХЪТ. Успех в средните и висшите слоеве на обществото...

 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Разстроено

  До коментар [#51] от "Noise":

  То това е ясно.
  Брекзит е по-лошо от война в политико-обществен аспект.
  При война една нация се обединява и колкото и да е тежко дейста заедно.
  Може да ги попиташ по-възрастните британци около теб колко обединени и сплотени са били през воените и следвоените години, независмо от лишенията.

  При сегашната ситуация нацията е разединени и сега се отдаличават двете части допълнително.
  Още тогава си го писахме с теб че това не само, че не може да е хубаво, но е пагубно.

  Сега след като минаха три години, процесът показа, че освен че се разедениха, не може да разчитат на политическата класа...

  Британия отиде разход, някой ако се заблуждава, че това ще е държава с някакво развитие е много в грешка.

  Колкото и странно да прозвучи, за мен едно допълнително увеличение на независимостта на другите от Англия ще бъде единственото спасение за тях.
  Англия лично аз съм я отписал.

  Ти си там на място, прдполагам знаеш за какъв "геноцид" над хората става дума.
  Как например целенасочено не се финансира образованието и ако другите не го дофинансират ще са като англичаните, пропадащи и без бъдеще...

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#52] от "deaf":

  ?!?

  Пак те захапа коня...

  Модератора е неадекватен!
 55. 55 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ivan_":

  Именно.Всъщност има място за голям дебат и се надявам някой ден да се случи във форума.Ще е интересно да чуя мнението на колегите тук.Дебат за т.нар англосаксонски модел и какво се случва във Великобритания и САЩ.Виждал съм мнения, че системите в двете държави са достатъчно силни , за да преживеят Брекзит и Тръмп, но от това , което виждам, дълбоко се съмнявам.В САЩ е налице едно силно олевяване сред демократите, което е пълен нонсенс.Във Великобритания направо сме свидетели на разпад на системата .В световен мащаб предстоят кардинални промени и , страхувам се, in our lifetime...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 56. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#51] от "Noise":

  Само в главите на интелектуалците държавата (британската) е "система".

 57. 57 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Весело

  До коментар [#56] от "deaf":

  Нямам претенции за такъв.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 58. 58 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#55] от "Noise":

  Значи за теб Тръмп и демократите са от един дол дренки?!

  Най-успешният народ е този,който живее на ръба да загуби свободата си,но все някак успява да я спаси. Великобритания и САЩ досега са успявали да не прескочат ръба...

 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  До коментар [#55] от "Noise":

  напечатаната хипер мега капитализация стана тежест и мантрата с "портфейла ми за пенсия" издиша.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 60 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#58] от "deaf":

  Не съм твърдял подобно нещо.Каьвам , че и Брекзит, и Тръмп да шок за системата и че Брекзит вече взе за жертва тази във Великобритания.Дали американците имат по-устойчив модел или ще бъдат отнесени, предстои да видим.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 61. 61 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#59] от "дерибеев":

  И това, като че ли...Но и развитието през последните 20 тина години , в това число убийството на средната класа.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#55] от "Noise":

  За Великобритания и Англия (според мен има разлика между Англия и другите във Великобритания) нещата са започнали по-отдавна, Брекзит само подейства като катализатор на тези процеси.

  За САЩ не зная, не мога да коментирам, понеже нямам достатъчно информация.

  Според мен това не са самостоятелни процеси. Те получават влияние от цялостнот развитие на света, т.н. глобализация. Просто света стана прекалено малък в наши дни, а едрите капитали станаха прекалено обхващащи този малък свят.

  Развивал съм се по стълбата нагоре и когато стъпих на горното стъпало и видях от близо от вътре за какво става, просто се изнесох.
  Сега живея на село в испанската провинция и това е като да съм взел машина на времето. За съжалени виждам как и тук хората се променят, не зная какво да ти кажа.
  Не е само Великобритания и САЩ, целия свят ства все по "глобален", Хората престават да бъдат хора, кофти работа. Единствен се надявам да протича достаъчно бавно всичко, но за децата ни не зная, дано да са щастливи в този нов свят...

  Модератора е неадекватен!
 63. 63 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#56] от "deaf":

  Е, какво е хаос ли?

  Модератора е неадекватен!
 64. 64 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#58] от "deaf":

  Вярно ли?

  Вярваш ли го това?

  Модератора е неадекватен!
 65. 65 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3434 Весело

  До коментар [#60] от "Noise":

  Животът е низ от промени. Да,не се знае със сигурност дали промяната ще бъде добра или лоша,но да се стои на едно място е абсолютно невъзможно. Спомням си в една серия от "Приятели" на Дженифър Анистън и предложиха нова наглед по-добра работа. Начи тя отрови живота на приятелите си с въпроса дали да напусне старата и приеме новата работа.

 66. 66 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 949 Неутрално
 67. 67 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ivan_":Хайде хайде!Бившите югославски и съветски републики се справиха без никакви особени драми!
  —цитат от коментар 24 на Веселин Дечев


  Че те какво производство и търговия имат, че да не се справят?! ВБ е нещо съвсем друго!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 68. 68 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ivan_":

  Че откъде накъде??
  Британците да се оправят както намерят за добре.
  ЕС не трябва да им оставя вратички за маневриране, защото тези цигани със сигурност ще се възползват, за да направят някаква мизерия на ЕС.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 69. 69 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 30 Неутрално
 70. 70 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#68] от "Боян Таксиров":

  Никаква вратичка не е оставена.
  Дадени са им опциите, те трябва да си изберат.
  Ако изберат сделката им се дава време да могат реално да я приложат.

  Нищо повече!

  ПП Ясно е че си го заслужават британците, но нека не забравяме, че са хора. Няма нужда да ритаме падналия, това на него му е безразично, но за нас ще е много лошо.
  Ще загубим себе си, ако го правим.

  Модератора е неадекватен!
 71. 71 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#70] от "Ivan_":

  Не трябва да ритаме падналия, но трябва да му попречим в отчаянието си да ни направи подсечка и така да ни събори при себе си.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK