"Не, не, не": Криволичещият път на Великобритания в ЕС

Тереза Мей по време на дебат в британския парламент за отлагането на Брекзит

© Reuters

Тереза Мей по време на дебат в британския парламент за отлагането на БрекзитПрез 2016 г. Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, но все още не е ясно кога това ще се случи. "Ройтерс" представя хронология на криволичещия път на Обединеното кралство във и извън европейския проект.


Защо Великобритания избягваше първия съюз?


Лондон отказа да се присъедини към предшественика на ЕС, Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС), когато тя бе създадена през 1952 г. Премиерът лейбърист Клемент Атли каза пред парламента през 1950 г., че неговата партия не е "подготвена да приеме принципа, че най-жизненоважните икономически сили на тази страна трябва да бъдат прехвърлени на власт, която е напълно недемократична и не носи отговорност пред никого".


Имаше и опасения, че това може да навреди на тесните връзки със САЩ и Общността на нациите, съставена от бивши британски територии. Великобритания също така остана извън Европейската икономическа общност (ЕИО), когато тя бе създадена през 1957 г.
Премиерът консерватор Харолд Макмилан промени тази позиция през 1961 г. и поиска членство в ЕИО. На фона на разделението в Европа по време на Студената война, той заяви, че насърчаването на единството и стабилността в Европа чрез блока е ключов фактор в борбата за свобода и напредък в света.


Френският президент Шарл дьо Гол обаче блокира присъединяването на Великобритания през 1961 и 1967 г., обвинявайки британците в "дълбоко вкоренена враждебност" към европейския проект.


Кога Великобритания се присъедини?


Великобритания се присъедини към ЕИО през 1973 г., когато Франция оттегли възраженията си след оставката на Дьо Гол през 1969 г.


След като подписа договора, включващ Великобритания в общия пазар, премиерът консерватор Тед Хийт заяви, че "ще е необходимо въображение", за да бъдат развити неговите институции, зачитайки в същото време индивидуалността на държавите.


1975 г. - първи европейски референдум


През 1975 г. новият премиер лейбърист Харолд Уилсън, изправен пред разделения сред министрите си във връзка с Европа, реши да проведе референдум за членството. Той подкрепи оставането, след като каза, че предоговарянето на условията за членството "значително, макар и не напълно" е довело до постигане на целите.


Британците гласуваха с 67% срещу 33% за оставане в ЕС през 1975 г.


Защо референдумът от 1975 г. не реши проблема?


Въпреки че новият консервативен лидер Маргарет Тачър подкрепи кампанията за оставане в блока през 1975 г., в нейната партия започнаха да се засилват разделенията по въпроса и на моменти отношенията й с европейските лидери бяха напрегнати.


Едуард Хийт и Маргарет Тачън

© Reuters

Едуард Хийт и Маргарет Тачън


Тя атакува идеята за единна валута и за това твърде много власт да бъде централизирана в евроинституциите и каза на тогавашния председател на Европейската комисия Жак Делор "не, не, не" на неговите планове за повече европейска интеграция през 1990 г.


Нейният наследник Джон Мейджър бе принуден да изтегли лирата от европейския механизъм на обменните курсове (ЕRМ) на 16 септември 1992 г. - т.нар. черна сряда. Мейджър също срещна трудности заради разделенията за Европа, описвайки трима евроскептични министри като "негодници" през 1993 г., след като на косъм оцеля във вот на доверие заради Маастрихсткия договор.


След като лейбъристът Тони Блеър спечели изборите през 1997 г., неговият финансов министър Гордън Браун на практика изключи влизането в еврозоната като определи пет икономически теста за готовността на Великобритания да приеме единната европейска валута.


Действията на Камерън се обръщат срещу него


Мандатът на следващия премиер консерватор Дейвид Камерън също бе в крайна сметка определен от Европа. Консерваторите се върнаха на власт през 2010 г. след 13 години лейбъристко управление.


Дейвид Камерън

© Reuters

Дейвид Камерън


В опит да събере подкрепа на фона на разцеплението в партията и малката, но устойчива евроскептична Партия за независимостта на Обединеното кралство, Камерън обеща референдум за еврочленството по предоговорена сделка.


Въпреки че големите британски партии подкрепиха кампанията за оставане, хората гласуваха за напускане с 52 срещу 48 процента на 23 юни 2016 г. Камерън подаде оставка на сутринта след вота и бе заменен от Тереза Мей.


Дните на Мей


Мей задейства чл. 50 през март 2017 г., определяйки като дата за излизане от ЕС 29 март 2019 г. със или без сделка.


В опит да спечели подкрепа за плана си за Брекзит тя свика извънредни избори през юни 2017 г., но в крайна сметка загуби парламентарното си мнозинство и сформира правителство на малцинството, подкрепяно от евроскептичната северноирландска Демократична юнионистка партия.


На 13 ноември тя постигна споразумение за условията на британското напускане с лидерите на ЕС. Британските депутати отхвърлиха тази сделка с 432 срещу 202 гласа на 15 януари в най-голямото парламентарно поражение, което правителство е претърпявало в съвременната британска история.


Последното отброяване?


Мей пристигна в Страсбург на 11 март и на среднощна пресконференция обяви, че е подсигурила правно обвързващи гаранции за предпазния механизъм за ирландската граница, който цели да се избегне "твърда" граница между Великобритания и Ирландия след Брекзит.


Много привърженици на Брекзит и северноирландските юнионисти се опасяват, че предпазният механизъм може да приклещи Великобритания в орбитата на ЕС и искат гаранции, че това няма да се случи.


Новите документи не бяха достатъчни и сделката отново бе отхвърлена на 12 март. В следващите дни депутатите гласуваха за блокиране на варианта за Брекзит без сделка и за отлагане на излизането от ЕС. В понеделник обаче председателят на парламента Джон Бъркоу каза, че правителството не може да внесе отново за гласуване в парламента сделката за Брекзит без тя да бъде променена.


В сряда Мей поиска от ЕС отлагане до 30 юни. Лидерите на ЕС в крайна сметка се споразумяха Брекзит да бъде отложен до 22 май при условие, че британският парламент одобри до края на март споразумението за излизане, или до 12 април, ако споразумението не бъде одобрено.


Следващата седмица се очаква британският парламент да обсъди и гласува за трети път сделката на Мей. Какво още предстои да се случи тогава четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изпълнението на Референдума няма задължителен характер по английското законодателство . Тереза може да изтегли молбата за напускане без никакав проблем

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3764 Неутрално

  Тези са явно настроени срещу съюза, постоянно изискващи някакви отделни за тях принципи и е напълно логично и правилно следващата събота да бъдат извън него. Никакви остстъпки за тях!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен пред УК остават две възможности . Да изтеглят молбата за излизане или да излезнат без сделка

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Тази на снимката, долу в средата, просто няма място на подобен отговорен политически пост, особено в подобен, исторически момент.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Ах, британското чувство за ексклузивност.
  Няма как да са част от ЕС на равни начала с други някакви. А иначе са демократи , ама само вътре в Англия, само за себе си.

 6. 6 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тереза ще излезе пред английския народ и ще каже . Изтеглям молбата за излизане . И подавам оставка . Следват нови избори

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  НАС не ни питат, но "Не, не, не"Е САМО ПАЗАРЛЪК!

  [email protected]
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Весело

  До коментар [#6] от "fjp58603113":

  Глупости тролиш ....:)

  [email protected]
 10. 10 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  За щастие възможностите в една демокрация никога не се изчерпват. Не знам какво ще измислят, но категорично ще има някаква промяна в отношенията на Британия с ЕС. Иначе британците биха се почувствали бити.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Любопитно

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Въпреки че големите британски партии подкрепиха кампанията за оставане, хората гласуваха за напускане с 52 срещу 48 процента на 23 юни 2016 г. Камерън подаде оставка на сутринта след вота и бе заменен от Тереза Мей.
  =======
  Прочете ли, дедо?
  Ако и под тази статия не си разбрал.... защо брекзит..... нищо друго не е в състояние....
  Британския парламент едва ли би рискувал с втори референдум.....
  Предния път изгърмя само Камерон.....
  Ако се издънят още веднъж, курбаните ще са много повече..... а резила, на световно ниво....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Англичаните винаги са смятали Европа за припадък към островчето си. Но сега сме 21 век, а не 19ти. Империята е в миналото, ала апетитите са останали. До сега, получаваха всички привилегии, като запазваха по-голяма самостоятелност в сравнение с другите членове на ЕС. Нека напуснат - ще им подейства отразяваща. А най-добре е без отлагане.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Весело

  До коментар [#10] от "half truth":

  За щастие възможностите в една демокрация никога не се изчерпват
  =======
  :)..... даже и златната рибка казва "само три пъти".....
  Остави ги тия неизчерпаеми надежди....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Референдума има пожелателен характер . Няма законово основание да бъде приложен задължително

 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  На 100% съм сигурна, че британците ще излязът. Понеже вече са казали, няма да се отметнат. Но ще измислят нещо за отношенията с ЕС.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#15] от "half truth":

  Що не прочетеш статията още веднъж.....
  Британците са станали член на ЕС, само на хартия, но не и духом....
  Още от самото начало са се дърпали да не влизат....

  Bukalemun
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 19. 19 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най добре е ЕУ да изхвърли УК на 12 април без сделка . Да разберат тези островни мизерници от къде изгрява слънцето

 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Знам че британците никога не са се чувствали част от ЕС. Как да се почувстват част от общност, която не управляват самите те!

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#20] от "half truth":

  Yani....!

  Bukalemun
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Весело

  До коментар [#14] от "fjp58603113":

  Ако референдумът не устройва управляващите - ''Референдума има пожелателен характер . Няма законово основание да бъде приложен задължително'' - ИНАчЕ ИМА!!! :)

  [email protected]
 23. 23 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "half truth":

  Хайде не бъди на 100% сигурна . И като излезнат без сделка какво ще стане . ще падне стандарта на живот на британците . И те ще са доволни нали !!!

 24. 24 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "Моа Преател Тайпи":

  Дай последни новини за преателството с Таепи.
  Някакво замразяване се долавя. Верно ли е ?

 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Весело

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Другата неделя с децата сме в Анталия - и избори мубарек :)Британците са станали член на ЕС, само на хартия, но не и духом....
  -----ФАКТ !!! :)

  [email protected]
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#14] от "fjp58603113":

  морал, чест, принципи на демокрация..... също са с пожелателен характер

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3764 Неутрално

  До коментар [#15] от "half truth":Що не прочетеш статията още веднъж..... Британците са станали член на ЕС, само на хартия, но не и духом.... Още от самото начало са се дърпали да не влизат....
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Ети, здравей. Призоваваш и мен, и половината истина да прочетем статията още веднъж. Мисля, че е ненужно. Самият ти посочваш, че британците са станали европейци само на хартия, но не и духом. Именно това е причината да мисля, че мястото им не е в съюза и че би било редно следващата събота да вървят по шейтаните.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 28. 28 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никоя държава в историята не е прокопсала от протекционизам . Ако УК излезе без сделка на 12 април е чакат много тежки години

 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Нов реферандум, би бил подигравка с демокрацията. Това би наранило британската гордост. Никой британски политик не би го допуснал. Отделно, че британците и без друго не се чувстват европейци, а единствено и единствено британци.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Любопитно

  До коментар [#25] от "karabastun":

  В кой хотел..... ако може...?

  Bukalemun
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#27] от "дедо Андро":

  Здр. дедо.......
  Аз го научих преди две години...... че...... само на хартия.....
  Тук въпроса е..... защо брекзит се представя като нещо случайно и спонтанно?
  Като са подписвали, тия хора най вероятно са се договарли и за излизане с бъдеща дата.....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "half truth":

  Ти да не си взела британско поданство . Нещо в много заблуден свят живееш .УК е една малка държава , която ще загуби всяка икономическа война с големите

 33. 33 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стандарта на живот на британците ще падне осезателно ако излезнат без сделка . Паунда ще се срине до 1.90 минимум . Имотния пазар в лондон ще е пред колапс .

 34. 34 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези британци които са купили имоти на надути цени с ипотеки ще загубят много .

 35. 35 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#29] от "half truth":

  "Нов реферандум, би бил подигравка с демокрацията.""

  Щото сега не е подигравка с демокрацията и няма никакви проевропейски нагласи в Обединеното кралство. 68/32 за оставане в ЕС как ти изглежда? Това сочат резултатите в Шотландия.

 36. 36 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  Френският президент Шарл дьо Гол обаче блокира присъединяването на Великобритания през 1961 и 1967 г., обвинявайки британците в "дълбоко вкоренена враждебност" към европейския проект.
  ------------------------------------------------------------------------------------

  Някой би ли се наел да оспори позицията на дьо Гол към днешна дата? И ако Британия даде безспорни доказателства в полза на тази теза - какво е разумното действие за преодоляване на проблема:
  1. Брекзит.
  2. Оставане на Британия в ЕС.
  Та?

  Мараба, С-ДС доносници!
 37. 37 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Манчо":

  Правилното решение за УК и ЕУ е УК да остане в ЕУ . Защото враговете на Европа са много силни . УСА и световното еврейство . Като добавим и Китай И Русия

 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Дъщеря ми е на 12 и е на същия етап, не не не. На всичко.

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "EU defender":

  От една страна искам ЕУ да изхвърли ез сделка УК на 12 април . За да разберат от къде изгрява слънцето . От друга страна в УК има много умни хора за ostavaneto

 40. 40 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Весело

  Днес Нойе Цюрхер Цейтунг (NZZ) съобщи, че е получил имформация за 11 министри в правителството на Мей, които ще оттеглят подкрепата си за нея. Две имена на потенциалните й наследници витаят в пространството и сценария е временно правителство, дълго отлагане и през есента ново постоянно правителство. Това разбира се може да стане само ако има и втори референдум. Ееееех, откога разправям на някои кухи лейки във форума че това е сценария...”ама не се гаси това (тъпотията) което не гасне.”

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 41. 41 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#36] от "Манчо":Правилното решение за УК и ЕУ е УК да остане в ЕУ . Защото враговете на Европа са много силни . УСА и световното еврейство . Като добавим и Китай И Русия
  —цитат от коментар 37 на fjp58603113


  Британия е враг на Европа, друже. Цялостното й поведение в периода на нейното членство е доказателство за това. Казал го е дьо Гол, фактите го потвърждават.

  Мараба, С-ДС доносници!
 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Lemon Hotel Arapsuyu Mah. 5. Cadde No:18 Konyaaltı, Анталия, 07070, Турция - Имам мерак да ходим на водопада вморето,
  +------и по темата
  Криволичещият път на Великобритания...
  не е криволичещ .!!

  [email protected]
 43. 43 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Във въздуха вече витае съдбовното :-)

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Не виждам никакъв път, пък било то и криволичещ, а само една постоянна безпътица, агония и вървене към нищото. Великобритания преди никога не е имала толкова бездарни и жалки политици !

 45. 45 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#38] от "EU defender":

  "Дъщеря ми е на 12 и е на същия етап, не не не. На всичко.""

  Пак добре като не е жена ти.

 46. 46 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "Манчо":

  Джон Маидйер , Тони Блеър , Гордън Браун водеха проевропейска политика . Аз живях в Лондон 10 години . Повечето млади англичани обичат Европа и са про ЕУ

 47. 47 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#36] от "Манчо":
  Отговор 2. И това ще е придружено с постепенното отпадане на всички привилегии на Великобритания в ЕС и превръщането й в нормален член. Бъдещото поколение британски политици ще трябва да измият позора на сегашното.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 48. 48 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "Сиромахомил":

  Войната за оставане на УК в ЕУ още не е спечелена . Дори напротив шансовете за излизане без сделка са по големи в момента . За мен по важното е ЕУ .

 49. 49 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  "Френският президент Шарл дьо Гол обаче блокира присъединяването на Великобритания през 1961 и 1967 г., обвинявайки британците в "дълбоко вкоренена враждебност" към европейския проект."
  Един народ надъхван с имперски амбиции трябва постои в пустинята поне два пъти по 40 години. Същото важи за Сърбия и Русия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 50. 50 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#48] от "fjp58603113":
  Война няма. Играе се процедурно по сценарий. ЕС, кралицата и лордовете управляват процеса. Brexit беше Dead on arrival. Кралицата и лордовете, които са най-големите собственици на имоти в ОК, никога няма да допуснат да им паднат цените заради мокрите мечти на мързеливи плебеи, кресливи популисти и приятелите им в Масква и Вашингтон.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 51. 51 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 378 Неутрално

  След като народа виждаики дебелия краи се раздвижи , защо не вземат да питат правителството - и то да отговори- готови ли са за излизане без сделка, какво ги чака и т.н.
  Нещо не виждам правителството да е много активно с такива отговори. Дотук само мъдрят Брекзита..

 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#15] от "half truth":

  За британците, не е никакъв проблем, да се отметнат от всяко едно нещо, което са казали. Ама, никакъв проблем. Стига да разберат, че имат някакъв интерес.
  Проблемът за Великобритания е, че преговорите не протекоха по начина, който предполагаха. Мислеха, че прегоорите ще се изразяват в налагане на британските интереси и обиране на каймака от членството, без допълнителни ангажименти. После, бавно започнаха да стоплят, че няма да се случи точно така и след, като напуснат, няма да липсват на никого. Освен това започнаха и да усещат, че много от търговията и бизнеса ще се изнесат към Европа. Сега просто се чудят, как да минимизират щетите, но не им удава много...
  В крайна сметка, да излизат. Но не знам, какво повече ще измислят за отношенията си с ЕС.

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Има голяма вероятност да стане сиг....а работа - на 12 ще излезат без сделка и след една седмица да почнат да реват- що не приехме сделката...
  Обаче тогава Тереза дето я всички я плюят ще може да им се усмихне и да им покаже как се мият ръце..

 54. 54 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  А османците напротив, само духом, а дефакто няма...:)

 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#33] от "fjp58603113":

  Стандарта на живот на гордите британци, не вълнува никого, освен тях...! Имотният пазар в Лондон, също. Руските и арабските милиардери, да се оправят...

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сиромахомил":

  Все ми се струва че УК ще излезе без сделка от ЕУ и то много скоро . Преди 23.05.2019 . Другия вариант е правителството да изтегли чл.50

 57. 57 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Весело

  Отговор 2. И това ще е придружено с постепенното отпадане на всички привилегии на Великобритания в ЕС и превръщането й в нормален член.
  —цитат от коментар 47 на Сиромахомил


  Симпатична наивност. Дьо Гол никак не е страдал от това заболяване, уви - и е казал нещата в прав текст....

  Мараба, С-ДС доносници!
 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Никой не може да попречи на една нация да се самоунищожи

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#56] от "fjp58603113":
  Тука няма “струва ми се” и “аз пък мисля”. Прочети ми коментарите. Процеса по загробване на идиотизма наречен Brexit и оставане на ОК в ЕД е контролиран. Само на оовърхността изглежда че има хаос, за да се подгрява електората в съответна посока. ЕС, кралицата и лордовете вършат в момента брилянтна работа. Политичвската кариера на гнусните популисти като предтъпника Фураж и дрогирания Джонсън приключи.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 60. 60 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "Манчо":

  Мен ако ме питаш ще се изкефя тотално ако Макрон изрита УК от ЕУ на 12 април без сделка и гледаме опашки от тирове по 150 км от и за UK

 61. 61 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#57] от "Манчо":
  Наивника си ти, ако си мислиш че на някой в 2019 му пука от това което е мислил Де Гол. Тука става въпрос за много мангизи мой човек. Те никога няма да допуснат да загубят стойност заради идиотизма на популисти, мурзеливци и външните им спонсори.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 62. 62 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Това, че стандарта на живот щял да падне аки излязат без сделка, го разправят разни хора, които са икономически свързани с ЕС и ще претърпят загуби. Затова всяват паника. Какво толкова лошо ще стане, освен че марулите ще поскъпнат с 10%? Ще има и лек спад на цените на имотите, но те и без това са толкова надути, че това дори ще е оздравително. Евробюрократите си мислят, че без тях слънцето няма да изгрее и ОК ще потине във вечен мрак, ако не приемат сделката им, затова са в паника като виждат, че ОК не се огъва.

 63. 63 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сиромахомил":

  Кралицата е безгласна буква в процеса Брекзит

 64. 64 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#62] от "Dimitar Mogilarov":
  Още една поразяваща уста, дето плещи пропагандни порили без да има и най-малко понятие как функционира икономиката и международните търговски спогодби. Ти колко търговски спогодби си договорил, че се изплюваш компетентно? Обади се на WTO в Женева да ти разяснят къде се намират Британците на тяхната карта и за колко време фермерите във Великобритания ще бъдат СМАЧКАНИ, ако има Brexit без сделка. Аман от пишман разбирачи.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  За мнозина британското лутане изглежда необяснимо и зловредно. То обаче показва колко труден, неравен и опасен е пътят на една страна към благоденствието и прогреса. И ако за една голяма и мощна държава е толкова трудно и несигурно, то колко е за малка България? Тук некои другаре не щат да разберат, че предаността, кроткостта, безусловното съгласие и каканиженето на дитирамби за съюзи и ценности само ни вкарват лесно и безпроблемно в лапите на разни хищници. Или го разбират, но тъй им отърва от лични съображение. Или просто ги мързи да мислят и да мърдат.

 66. 66 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#64] от "Сиромахомил":

  Точно обратното ще стане, ще се стимулира местното производство, като намалее конкуренцията от ЕС. Отделни ще отпаднат и много ограничения, които ЕС налага.

 67. 67 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#63] от "fjp58603113":
  Само защото мълчи не означава че няма глас. Да не бъдем наивни. ;-)

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 68. 68 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#66] от "Dimitar Mogilarov":
  Отговори ми на въпроса колкомеждународни търговски спогодби со договорил? Не ми пиши лозунги.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 69. 69 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "Dimitar Mogilarov":

  А ти ако си мислиш че няма да има срив на паунда след брексит без сделка жестоко се лъжеш . УК остава изолирана в търговията с Европа

 70. 70 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#65] от "Judjuk":
  Скрий се бе Московски трол.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 71. 71 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  _________________________________
  Мястото на една част от британския народ изобщо не е в ЕС, а по дивите ловни полЕта... Вчера , по повод на Марша на стотици хиляди в Лондон против Брекзит, един се изцепи за протестиращите :" Тия не са британци! Тия са европейци!" . Като че ли Британия се числи към Луната, а не към Европа.

 72. 72 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При брексит без сделка ще стане страшно за УК и то още от първия ден . Опашки на митниците . Обезценяване на паунда и имотите в лондон поне с 20 % .

 73. 73 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#69] от "fjp58603113":

  Вероятно ще има срив на паунда, но пазарите ще намерят баланса. А и не е задължително да е лошо за УК, че паунда е нисък. Дори и да излязат без сделка, в последсвие ще се сключи някакво споразумение защото и ЕС ще загуби, ако няма сделка.

 74. 74 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Весело

  Наивника си ти, ако си мислиш че на някой в 2019 му пука от това което е мислил Де Гол.
  —цитат от коментар 61 на Сиромахомил


  Прав сте - на орисаните да бъдат идиоти никога не им пука какво се е случвало исторически. Поради което категорично са убедени, че вълците могат да се трансформират в плюшени мечета от щанда за детски играчки. Ниво "детска градина". "Ще го погалим и ще стане мноооого добричък!"/ песът, който нахапа крачето на другарчето/.
  Така се попада в ситуация на перманентно откриване на топлата вода, накратко казано ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 75. 75 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Хубаво беше да се публикува тази статия, за да стане ясно на обикновения човек, колко години тия високомерни лешпери спъват обединението на Европа! Европа в дългосрочен план ще е много по-добре без тази егоистично настроена нация, която "мисли" само за собствения си гъз. ("мисли", нарочно е в кавички, понеже недалновидността на англичаните едва ли може да се характеризира с нещо присъщо на интелигентния човек, а именно мисленето)

 76. 76 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Ако на британците им беше толкоз хубаво извън съюза - нямаше да драпат 12 години за влизане в ЕС. Излязат ли , ще бъдат натирени от целия свят в 9-та глуха. Изобщо не са в час какво ще им докара техния горд национализъм. Сега тепърва почнаха да се чуват гласове сред брекзитърите, че решението им за излизане не било добра идея, а трябвало да останат и да се борят за промени в политиките на ЕС. Циркът е пълен.

 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  До коментар [#62] от "Dimitar Mogilarov":А ти ако си мислиш че няма да има срив на паунда след брексит без сделка жестоко се лъжеш . УК остава изолирана в търговията с Европа
  —цитат от коментар 69 на fjp58603113


  Ми той в момента паундън расте. И доларът набъбва. Твърде възможно е британската икономика да захлеби яко. Оня ден Путин събра английските биснесмени и им показа практически безкрайни възможности. И Тръмпи даде обещания. Е другарят Си вече чака покана. А вие що се косите, да не са ви изяли десерта?

 78. 78 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#72] от "fjp58603113":
  Според мен, 20% е малко. Прогнозите ми са за минимум 35% още в същата милисекунда, в която излезе официалното съобщение за брекзит без сделка. До къде ще потъне паундът в следващата секунда- не се наемам да прогнозирам....

 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  До коментар [#65] от "Judjuk":Скрий се бе Московски трол.
  —цитат от коментар 70 на Сиромахомил


  Я кажи къде те настъпих, че сам не мога да се сетя?

 80. 80 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Весело

  ........... Тони Блеър ......... водеха проевропейска политика .
  —цитат от коментар 46 на fjp58603113


  Само за протокола - Блеър вкара ЕС в една от най-тежките и опасни военни авантюри през последните 30 години - инвазията в Ирак. Пуделът на Вашингтон най-безсрамно излъга съюзниците си за стопроцентовите доказателства относно наличието на БОВ и.....кошмарът започна!
  Петно, което ще се чисти векове!
  Това ли наричате "проевропейска политика"? Интересна представа за нея имате ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 81. 81 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 14 Неутрално
  До коментар [#42] от "karabastun":
  ____________________
  "Криволичещият път на Великобритания...
  не е криволичещ .!!"
  ---------------
  Така е - свободното падане е винаги под права линия и - надолу, с нарастващо ускорение!

 82. 82 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "Европа в дългосрочен план ще е много по-добре без тази егоистично настроена нация, която "мисли" само за собствения си гъз."
  До коментар [#75] от "Иво Мирчев":

  Мисля си дали си прав!? Май че не си. То ако беше така, Европата нямаше да ги моли да останат.

 83. 83 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Според мен пред УК остават две възможности . Да изтеглят молбата за излизане или да излезнат без сделка
  —цитат от коментар 3 на fjp58603113


  Тепърва сега ще се навият да участват в евроизборите, за да имат правото да останат до лятото, и покрай това "ще се обърне общественото мнение" и или няква сделка по-Норвежски или ще си гласуват повторно.
  Очевидно имаха нужда от профилактична психодрама, за да си решат някои собствени вътрешни проблеми, или поне да ги изкарат наяве; същото влияние имаше това и за останалия ЕС--изкара скрити проблеми на повърхостта.
  Полезни за всички, в крайна сметка, макар и много нерви се скапаха.

 84. 84 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сиромахомил":

  "...кралицата и лордовете управляват процеса. Brexit беше Dead on arrival. Кралицата и лордовете, които са най-големите собственици на имоти в ОК, никога няма да допуснат да им паднат цените заради мокрите мечти на мързеливи плебеи, кресливи популисти и приятелите им в Масква и Вашингтон. ""

  Расъжденията в тази посока леко издишат, меко казано. Поевтиняване имотите на Короната и благородниците и само хипотеза.
  Виж действията на Мей и двете камари непосредствено след допитването. Короната не се нуждае от дълъг и зрелищен процес за елиминиране на Брекзит при наличие на други варианти.
  Забравяш за Китай. Китай изпитва силна необходимост от втори Хонг Конг в близост или в Европа. Великобритания е най подходящото място за Китайските цели. Руските интереси от Брекзит частично съвпадат с тези на Китай и в известа степен работят в тандем. Нищо чудно да са влети огромни средства в ОК и от двете страни с оглед постигане на целите им.

 85. 85 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#77] от "Judjuk":

  Путин, не трябва ли да събира руските бизнесмени...? Британските бизнесмени ли, ще въртят бизнеса на Русия?

  Бивш tww09306483.
 86. 86 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#57] от "Манчо":
  "Симпатична наивност. Дьо Гол никак не е страдал от това заболяване"

  За съжаление е страдал от други заболявания като неблагодарност, продажност ,колаборационизъм....

 87. 87 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  От сегашните нагласи в UK по отношение на Брекзит, става ясно че парламент и правителство се тръшкат да напуснат ЕС против волята на народа. Тяхното разбиране за демокрация , която така хищно бранят, се свежда до авторитарно налагане на несъстоятелно решение. Това решение обслужва една авантюристична кампания, основана на лъжи,заблуди и измислици, наречена Брекзит. След като истината започна да излиза наяве и се изясни реалната картина на последствията след Брекзит, обществените нагласи се промениха драстично, голяма част от хората се информираха, осъзнаха негативите и зявяват несъгласие със сляпото решение на властта. При такава драматична промяна в обшественото мнение правителството би трябвало да преразгледа решението си и да насрочи втори референдум. Проучванията сочат че процентът на противниците на Брекзит има значително превъзходство . При тези резултати Брекзит би бил пример за тотално потъпкване на демократичните принципи. Втори референдум би решил окончателно въпроса - какъвто и да е резултатът.

 88. 88 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#80] от "Манчо":
  "Само за протокола - Блеър вкара ЕС в една от най-тежките и опасни военни авантюри през последните 30 години - инвазията в Ирак. "

  За протокола - в инвазията в Ирак ,участваха близо 100 държави , в това число и България. Всички ръководители на тези държави ли са били "пудели" на САЩ?

 89. 89 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Всички ръководители на тези държави ли са били "пудели" на САЩ?
  —цитат от коментар 88 на tacheaux


  Да. И тези пудели имаха един архипудел : Британия. Троянският кон на САЩ в ЕС.

  Мараба, С-ДС доносници!
 90. 90 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Весело

  Хубава работа, ама британска.

  Еретик
 91. 91 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#79] от "Judjuk":
  Настъпил си си празното пространство между ушите. Да припомня само великата ти простотия, която написа снощи - британската конституция казвала, че референдума е задължителен.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 92. 92 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бях 10 години в Лондон . Паунда беше 2.90 . При паунд 1.85 след брексит без сделка се обезмисля да стоиш в УК

 93. 93 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Британия винаги е била пртив силна континентална Европа. Погледнете назад в историята! Силно Франция - веднага съюз срещу нея дирижиран от тях. Силна Русия - спретнаха им Кримската война. Силна Германия - два пъти я спират. Винаги има английска ръчица.

 94. 94 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#82] от "Judjuk":

  Европейците (не британците) са мислещи, състрадателни и лоялни хора. А като такива не могат да допуснат една " братска" нация да се самоубива така лекомислено. Затова са загрижени да облекчат доколкото могат британскито харакири.

 95. 95 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#84] от "gmbh":
  С написаното доказваш, че твърденията ми не издишат, защото ги подкрепяш с твърденията си за външната намеса от Масква, а може и Китай. ;-)

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 96. 96 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#84] от "gmbh":

  В далечна перспектива руските интереси са по скоро към главния двигател на Европа - Германия.
  Не случайно англо-соксонците ги е страх от такъв съюз.

 97. 97 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "Европейците (не британците) са мислещи, състрадателни и лоялни хора."
  До коментар [#94] от "pwj18583757":

  Страхотна мисъл! Да се добави в цитатника с дитирамби и да се упражнява ежедневно.

 98. 98 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  До коментар [#77] от "Judjuk":Путин, не трябва ли да събира руските бизнесмени...? Британските бизнесмени ли, ще въртят бизнеса на Русия?
  —цитат от коментар 85 на tww09306483


  Срещата беше тематична. Специално с британски бизнесмени работещи и имащи отношения с Русия.

 99. 99 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "Настъпил си си празното пространство между ушите."
  До коментар [#91] от "Сиромахомил":

  Ми спри да ревеш.

 100. 100 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "Проучванията сочат че процентът на противниците на Брекзит има значително превъзходство ."
  До коментар [#87] от "pwj18583757":

  Тцъ! Проучванията сочат леко превъзходство, каквото имаше и преди референдума.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK