Решаваща седмица за Брекзит: Мей може да получи последен шанс да спаси сделката си

Тереза Мей

© Reuters

Тереза МейСамо няколко дена преди Великобритания да трябва да напусне ЕС, срокът до 29 март бе удължен с две седмици до 12 април, но все още не е ясно как, кога или дали изобщо Брекзит ще се състои. На среща на върха миналата седмица лидерите на ЕС заявиха, че Брекзит ще бъде отложен до 22 май, при условие че британският парламент одобри до края на март споразумението за излизане, или до 12 април, ако споразумението не бъде одобрено. При втория случай до 12 април Великобритания трябва да каже как планира да действа. Повече за решението им четете тук.


В края на седмицата обаче премиерът Тереза Мей каза, че може и да няма трети вот за сделката й, която вече два пъти беше отхвърлена от парламента, ако няма достатъчна подкрепа. В писмо до депутатите в петък вечер тя изложи четири варианта - да одобрят сделката й тази седмица (което зависи от това председателят на парламента да й позволи отново да я внесе за гласуване), да бъде поискано ново отлагане преди 12 април, което би значело Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент, да няма Брекзит, Великобритания да напусне без сделка.


Задават ли се извънредни избори?


През уикенда политическият наблюдател на "Сънди таймс" Тим Шипмън заяви, цитирайки неназован министър, че краят на премиера е близо и 11 министри от кабинета й искат тя да се оттегли. Дейвид Лидингтън, фактическият заместник на Мей, който бе споменат като един от претендентите да бъде временен премиер, обаче каза, че няма никакво желание да поеме работата й.
Финансовият министър Филип Хамънд подчерта, че Великобритания трябва да намери начин да напусне ЕС организирано, вместо да се опитва да свали министър-председателя. Ясно е, че ако през следващите дни Камарата на общините не одобри сделката на премиера, ще трябва да направи опит да осигури мнозинство зад друго предложение, което да се придвижи, допълни той.


Британският министър за Брекзит Стивън Баркли коментира, че Камарата на общините може да предизвика парламентарни избори във Великобритания, ако парламентът завземе контрола над процеса на Брекзит тази седмица. По думите на министъра извънредните избори ще бъдат, макар и не единственият, но вероятният изход, ако депутатите, например, поискат от правителството на Мей да осъществи т.нар. "мек" Брекзит - със запазване на членството на Обединеното кралство в митническия съюз на ЕС или в единния европейски пазар. При това Беркли подчерта, че за правителството няма да бъдат задължителни резултатите от т.нар. ориентировъчни (индикативни) гласувания по алтернативите за Брекзит, които се планира да бъдат проведени в парламента следващата седмица. Целта на гласуванията е да се намери изход от задънената улица, в която е навлязъл процесът на Брекзит, като се определи кои варианти са приемливи за Камарата на общините.


Очаква се, че на депутатите ще бъде предложен избор от седем възможности, включително втори референдум, отмяна на Брекзит, напускане на ЕС без сделка или "меки" варианти на Брекзит. При това правителството продължава да смята, че за предпочитане е вариантът, при който парламентът да одобри споразуменията за условията на Брекзит, съгласувано с ЕС от премиера. Според Би Би Си депутатите ще могат да гласуват, освен споразумението на Мей, още няколко опции, за да се види коя е най-одобряваната:


- отмяна на Брекзит
- нов референдум
- сделката на Мей плюс митнически съюз
- сделката на Мей плюс митнически съюз и достъп до единния пазар
- споразумение за свободна търговия от канадски тип
- излизане от ЕС без сделка.


"Ройтерс" представя основните сценарии от тук нататък.


Излизане без сделка


Хаосът в Лондон е толкова голям, че парламентът отхвърля за трети път сделката на Мей тази седмица и Великобритания излиза без споразумение малко след 12 април. Това е най-кошмарният сценарий за много фирми. Той би изплашил финансовите пазари и би довел до нарушения във веригите за доставки в Европа и извън нея. Политическите и социалните последици не са ясни.


Лидерите на ЕС се споразумяха в четвъртък да дадат на Мей две седмици, до 12 април. Само ако депутатите одобрят постигнатата от нея сделка с ЕС, излизането ще бъде отложено до 22 май. "Британското правителство все още ще има избор между сделка, без сделка, дълго отлагане или отмяна на процедурата по чл. 50", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск, имайки предвид клаузата в Лисабонския договор, която урежда Брекзит. "12 април е ключова дата за решението на Великобритания дали да проведе избори за Европейски парламент. Ако решението е да не се провеждат тези избори, тогава опцията за дълго отлагане автоматично става невъзможна", подчерта Туск.


Под дълго отлагане се има предвид една година, през която Великобритания да има време да проведе избори, нов референдум или и двете. На практика ЕС сега прехвърли топката в полето на Лондон. Ако сделката на Мей отново се провали, рискът от "твърд" Брекзит рязко ще се засили, освен ако парламентът не успее да намери друга опция, изземвайки правомощията на премиера и нейното правителство.


Все още не е ясно кога парламентът ще гласува сделката, но вторник се сочи като най-вероятният ден. За да победи, Мей трябва да спечели на своя страна най-малко 75 депутати. Миналата седмица изглеждаше малко вероятно споразумението да мине, но перспективата за Брекзит без сделка може да тласне повече депутати на нейна страна.


В същото време на срещата си в четвъртък миналата седмица според официални лица, цитирани от "Ройтерс", европейските лидери още повече са загубили вяра, че Мей ще спечели. По думите на един от източниците по време на срещата френският президент Еманюел Макрон е казал, че е мислел, че Мей има 10% шанс да прокара сделката си през парламента, но след като я е изслушал, процентът е паднал до 5, а Туск е коментирал, че Макрон е "голям оптимист".


Мей заяви, че няма да забави Брекзит след 30 юни, а ЕС подчерта, че Обединеното кралство трябва да бъде извън блока, към който се присъедини през 1973 г., до провеждането на евроизборите (23-26 май).


Ако вотът се провали за трети път, нейният авторитет ще е сринат, но механизмът за евентуалното й отстраняване все още не е ясен.


Без сделка означава, че няма да има и преходен период. Великобритания е член на Световната търговска организация, така че митата и други условия за търговията с ЕС ще се определят по правилата на СТО. Лондон заяви, че ще премахне вносните мита за редица стоки и ще остави границата между Ирландия и Северна Ирландия свободна от митнически проверки, ако напусне без споразумение, но ЕС ще прилага нормалните мита на СТО.


Брекзит със сделка


Мей успява от третия път да прокара сделката си през парламента и Великобритания напуска по уреден начин на 22 май. Или пък Мей губи и парламентът й отнеме контрола в последната минута и решава нещо различно.


Споразумението на Мей бе отхвърлено с 230 гласа на 15 януари и със 149 гласа на 12 март. Ако и тази седмица това се случи или ако вотът не се състои, парламентът може да поеме контрол върху Брекзит преди 12 април, опитвайки да договори по-тесни отношения с ЕС чрез оставане в митническия съюз.


Днес депутатите трябва да обсъдят предложение на правителството, в което се казва, че парламентът е разгледал декларация на премиера Тереза Мей от 15 март, формулираща следващите стъпки на кабинета по Брекзит, включително плана за търсене на отсрочка.


Протестиращи по време на срещата на върха на ЕС миналата седмица.

© Reuters

Протестиращи по време на срещата на върха на ЕС миналата седмица.


Те вероятно ще предложат промени, известни като поправки, в това предложение, представяйки алтернативни пътища за Брекзит. Сред тях се очаква да бъде предложение сделката, която Мей постигна с ЕС, да да бъде одобрена само ако бъде подложена на обществен вот.


Макар поправките да не са юридически обвързващи, а по-скоро да служат за упражняване на политически натиск върху Мей, за да промени курса си, депутатите могат да ги използват, за да направят промени в правилата на парламента и да отнемат контрола върху процеса на Брекзит от правителството. Те дори могат да използват поправка, за да поискат вот за отменяне на Брекзит.


Някои депутати предложиха серия от индикативни гласувания, които да определят следващите действия. Ако във вторник сделката на Мей претърпи поражение, тези гласувания може да се състоят в сряда.


Спиране на Брекзит


Сделката на Мей се проваля отново и парламентът решава да отмени съобщението за "развода" по чл. 50 или да поиска нов референдум. Или пък Мей се проваля и се свикват извънредни избори. Европейските лидери многократно повдигнаха въпроса за тази възможност, макар Мей също така многократно да се обяви против нея.


Друг вариант е да се проведе референдум. На този през 2016 г. 51.9% подкрепиха напускането на ЕС, а 48.1% се обявиха за оставане. Много проучвания преди вота неправилно прогнозираха, че Великобритания ще гласува за оставане в клуба. Сега анкетите сочат, че няма особено желание за втори референдум и че много избиратели, уморени от политическите кавги, биха подкрепили излизане без сделка.


В правителството има опасения, че евентуален втори референдум ще изостри дълбоките разделения, която излязоха наяве през 2016 г., ще отчужди милиони поддръжници на Брекзит и ще засили подкрепата за крайнодесни сили. А ако има референдум и мнозинството гласува за оставане, искащите излизане от ЕС, може да настояват за трети решаващ референдум.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Мей ще изпълни задачата си.
  Честит Брекзит!

 2. 2 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Стискаме палци за Великобритания

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2479 Любопитно

  Защо ли имам усещането че Тереза ще си ходи?

 4. 4 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Брекзит може и да има , но сделката е невъзможна!

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Толкова много гъсти и сплъстени кълчища и само едно пиле - Обединеното кралство. Ще успее ли да се освободи от кълчищата? Май е много трудно и ще си кажем Збогом (по министеро на колтурата Ст. Данаилов).

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nikolay Savov":

  Напълно възможно, напълно...

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Весело

  Заради някакви вътрешнопартийни битки на този остров, целият континент е разиграван вече трета година и цирковете не спират до последния час. Всичко ще се реши в последната секунда, като в измислените историйки с великия британски агент 007. Дори си имаме и кръшна бонд-гърла, леко презряла, попрегърбена и посивяла...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Неутрално

  СТИГА ЦИРКОВЕ!!!!
  Мей и британците са неспасяеми- да плащат и да си тръгват!

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Сделката е най-добрия изход за Великобритания. Две години преходен период и ще придобият статут като Швейцария и Норвегия. Но понеже им е много акъла, те ще отхвърлят сделката отново. Тогава остават два варианта - оттегляне на уведомлението по член 50 и Brexit този петък. Онова на 12 Април не е Brexit, а Brikick out.
  На следващия ден след Брекзит започва пълномащабна търговска война с ЕС. Само че ние от ЕС сме готови за нея, а Великобритания - не. Тази война няма да е с танкове, а с камиони. Ще капитулира този, който пусне първи вноса необмитен, т.е. узакокни контрабандата. Това ще бъде Великобритания. Защото внасят 60% от храната си и то предимно от ЕС.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "Велков":

  Ще изпълни каквото тя иска....

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1423 Весело

  Кралица Виктория, ако гледа от накъде, сигурно се върти като карданен вал на ГАЗка в гроба.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#11] от "БМЗ":

  Друга е кралицата сега.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Исторически проблемите на Великобритания започват от момента, в който вместо на кораби, започват да разчитат на камиони. И точно това ще променят сега.

  "Войната" не е за тарифите, а за достъпа до пазара на Великобритания. Ще спечели този, който се настани на него (и това вероятно ще са САЩ, Канада, Австралия и прочие бивши колинии...) Вероятността пазарът да бъде доминиран отново от ЕС е съвсем нереалистична...

 14. 14 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не знам, дали ще получи шанс. Шут отзад, ѝ е сигурен. Рядко неадекватен човек. Тази, с действията си, колко щети нанесе на бизнеса... Дано не ѝ направят нещо...

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":Исторически проблемите на Великобритания започват от момента, в който вместо на кораби, започват да разчитат на камиони.
  —цитат от коментар 13 на naskotop


  Тъй тъй. Само през Януари са внесли 37 775 тона сирена, предимно от Франция, Холандия, Германия. Внесли са 5 766 тона краве масло https://dairy.ahdb.org.uk/market-information/processing-trade/imports-exports/uk-dairy-imports/ #.XJh4DiIzbIV
  Викаш сега ще почнат да ги внасят с кораби от Аржентина?

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Войната" не е за тарифите, а за достъпа до пазара на Великобритания.
  —цитат от коментар 13 на naskotop


  Хехе, войната е за безмитен достъп до пазара на ЕС. Без да си плащаш за това право. Е няма да стане.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  ,,...ако през следващите дни Камарата на общините не одобри сделката на премиера, ще трябва да направи опит да осигури мнозинство зад друго предложение, което да се придвижи"

  Идеологическите поклоници наречени "народни" представители си стоят заклещени във въображаемия окоп и не мърдат, ли не мърдат. Пък Мей им била виновна, че предлага да излязат и да имат достъп най-големият пазар на прага на ОК, който да им осигури достоен живот. Трагедия!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Старите филми за Джеймс Бонд са на високо художествено ниво. Но пък на Пиърс Броснан най-много му "тича" да бъде Бонд.

  Брекзит ще има. Как ще го осъществят (и защо) си знаят най-добре самите британци,в края на краищата. Затова са напразни напъните на някои да се подиграват с Британия.

 19. 19 Профил на picko
  picko
  Рейтинг: 532 Весело

  Заглавието трябва да е: Поредна решаваща седмица за Брекзит.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#13] от "naskotop":

  Какво пречеше досега, на бившите британски колонии, да са настанени на пазара им? Е Австралия и Нова Зеландия идват малко далеко. Но, какъв им беше проблема с Канада?

  Бивш tww09306483.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Британците го докараха дотам, че вече никой нищо със сигурност не може да твърди. Не помня да са преживяли подобно нещо в историята си досега.Вероятно няма и да преживеят скоро, щото ще им държи влага за поне 100 години напред....

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Не се забелязва, някой да се подиграва на Великобритания. Просто, ЕС предложи справедливо отношение и сделка. Накрая се оказа, че Великобритания няма никаква тактика и предложения, но предлагат постоянни извъртания и промени в последната секунда. Британският парламент внася също, допълнителен хаос и разнопосочни сигнали.
  Да видим, докога ще ги чакат. И най-вече, защо...

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Ти кажи ливадо, брекзит ще има ли? Нали разправяше, че няма?

 25. 25 Профил на Plamen Petrov
  Plamen Petrov
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Каква ирония само- Великобритания напуска ЕС по време на румънското председателство.

  petrov.plamen
 26. 26 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Мей да спасява кожата, защото вече е политически труп !!!

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5526 Неутрално

  Оставете Британия да излезе, това е решението. Как - това са подробности. Аз бих заложил на изход без сделка. Това искат хората гласували за Брексит, другите имат варианти и са по-малко.
  Мей също е тих привърженик на твърдия Брексит.
  Иначе сделката е естественото решение.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Британците се държат като сменен директор на фабрика. Хем не е вече никой, хем се смята още за директор!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#27] от "penetrating":

  Никой не е спирал Великобритания да излиза. Но, нещо се размотават, защото някак си не им изнасял начинът, по който напускането се случва.
  В крайна сметка, трябва любезно да им посочат вратата, преди изборите за Европейски Парламент. После, във Великобритания да си играят на предсрочни избори, колкото си искат.

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":
  много опростенчески гледате . не е само икономика

  Тиква под наем.
 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Стискаме палци за Великобритания
  —цитат от коментар 2 на ebf52574941


  Палци за какво...? Да останат или да напуснат?
  Мисля, че ЕС ще се управлява много по-лесно без британците! Водещите политици в Германия и Франция също не ги желаят, но просто не се изразяват така пряко, а по-скоро дипломатично им отварят вратата връчвайки им еднопосочен билет на вън!
  Моето мнение е, че втори референдум не трябва да има, защото може да решат да се върнат...а Съюзът с британци вътре става прекалено тромав, муден и консервативен...
  Може и да бъркам нещо, ама май не.
  За това, най-добре е по тиквения метод проба-грешка, ЕС да остане няколко години без островитяните, пък така ще бъде и по лесна ликвидацията на националистическите отпадъци, защото британските консерви ще пречат както обикновено...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#24] от "Велков":

  Нещо само ливади са ти в главата. И аз...

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#30] от "TzZar":

  Всичко е икономика.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално
 35. 35 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#20] от "tww09306483":

  Прост пример - ако желаят да вкарат чай (да речем) от Индия, то според правилата на ЕС той задължително се обмитява (оскъпява). Всякаква електроника (от Щатите или Азия) - също. Животът отдавна не се крепи само на кроасани ат Франция и на морално остарели автомобили от Германия....

 36. 36 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#20] от "tww09306483":

  Прост пример - ако желаят да вкарат чай (да речем) от Индия, то според правилата на ЕС той задължително се обмитява (оскъпява). Всякаква електроника (от Щатите или Азия) - също. Животът отдавна не се крепи само на кроасани ат Франция и на морално остарели автомобили от Германия....

 37. 37 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 629 Весело

  До коментар [#13] от "naskotop":
  Оооо. пордения разбирач-аматьор с дълбоки познания за това как се транспортират вносните стоки до острова. Ей ти тука да четеш преди да се изплюваш компетентно: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/787488/tsgb-2018-report-summaries.pdf
  Страница 12. Увеличение на международния транспорт по море (през пристанищата) с 2% за 2017 спрямо 2016. Общо 387 МИЛИОНА ТОНА.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5526 Весело

  До коментар [#29] от "tww09306483":

  Съгласен :) Точно като с котката на френската министърка :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 629 Весело

  Защо ли имам усещането че Тереза ще си ходи?
  —цитат от коментар 3 на uhl23528019


  Вече си е отишла. Сега се договарят кой ще поеме временното правителство до предсрочните избори => дълго отлагане на идиотизма Brexit, нов референдум и оставане в ЕС. Затова и феновете на олигофрените Фураж, Боджо, Путя и оранжевия клоун във Вашингтон, започнаха да вият на умряло. Не им проработи плана за отслабване на ЕС.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 40. 40 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 629 Весело

  До коментар [#36] от "naskotop":
  А така, сега пък цвъкаш за митата. Обади се на WTO в Женева да ги питаш какво ще стане ако тарифите (на ЕС) за внос на селскостопански стоки във Велилобритания паднат и още по-точно за колко време Британските фермери ще бъдат СМАЗАНИ от ефтиния внос. За 18 месеца или за 24 месеца. Съвсем конкретно ги питай. А после яж електроника и пий чай.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 41. 41 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Кой какво ще "яде" ще го коментираме след 3 години.

 42. 42 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#36] от "naskotop":А така, сега пък цвъкаш за митата. Обади се на WTO в Женева да ги питаш какво ще стане ако тарифите (на ЕС) за внос на селскостопански стоки във Велилобритания паднат и още по-точно за колко време Британските фермери ще бъдат СМАЗАНИ от ефтиния внос. За 18 месеца или за 24 месеца. Съвсем конкретно ги питай. А после яж електроника и пий чай.
  —цитат от коментар 40 на Сиромахомил


  И да няма евросубсидии....

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 43 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 629 Весело

  До коментар [#41] от "naskotop":
  Добре. Белким до три години се научиш, че една тема първо се проучва чрез събиране на информация от официални и общопризнати експертни източници (не от гламави политици) и след това се пишат коментари. Ако не си учил в университет ти e простено, но ако си учил, си върни дипломата. :-)))

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 44. 44 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Дневник, нещо да споменете за Мълър и доклада му? Или не ви допада съдържанието и заключенията, особено след като няколко пишман експерта предрекоха импийчмънт и тотален крах?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1855 Гневно

  Тези така и не разбраха, че ако щат да си предложат и гласуват 100 варианта от тях вече нищо не зависи. Просто защото за сделка трябват ДВАМА!

  ЕС са казали какви са приемливите за тях условия на сделката, ако тъпите британци не са съгласни и искат нещо друго значи сделка просто няма да има. Откъде накъде трябва ЕС да се съобразява с Англия? Трябваше въобще да няма удължаване без сделка и така да ги притиснат до стената да решат до 29 март. . Защото тези могат да се мотат и размотават ЕС до безкрайност, всяко удължаване им дава нови възможности за глупости.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на sep23603233
  sep23603233
  Рейтинг: 8 Весело

  She may or may not...К`во прика`аш !

  <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
 47. 47 Профил на sep23603233
  sep23603233
  Рейтинг: 8 Весело

  She may or may not...К`во прика`аш !

  <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Британците го докараха дотам, че вече никой нищо със сигурност не може да твърди. Не помня да са преживяли подобно нещо в историята си досега.Вероятно няма и да преживеят скоро, щото ще им държи влага за поне 100 години напред....
  —цитат от коментар 22 на samoedin


  Няма да им държи, ако ги оставят да останат. Уроците се учат чрез страданието, докато не се опариш не вярваш че не трябва да пипаш.

  Затова твърдо напускане, да си минат през чистилището, да поумнеят пък ако искат след 10 години отново. Ако им се позволи да останат ще продължат да си бъдат същите боклуци каквито вече видяхме че са. И ще пречат и разиграват ЕС по същият начин по който го правят сега.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1855 Весело

  "Войната" не е за тарифите, а за достъпа до пазара на Великобритания.
  —цитат от коментар 13 на naskotop

  Ако почнат да си мерят пи.... хм, пазарите, май че е ясно чия ще излезе по-голяма :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Всичко, написано в последният абаз след СПИРАНЕ НА БРЕКЗИТ е единствения изход за британците, които плащат и ще платят докрай авантюрата на Фараж, Джонсън и пр. Това, че Мей е пътник няма вече никакво значение !

 51. 51 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 458 Гневно

  Страната направи свободен избор да напусне и трябва да я оставят да го направи!

 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1855 Весело

  Сега се договарят кой ще поеме временното правителство до предсрочните избори => дълго отлагане на идиотизма Brexit, нов референдум и оставане в ЕС.
  —цитат от коментар 39 на Сиромахомил

  Много подценяваш британското чувство за хумор. Още от сега правят уговорката, че ако вторият референдум е за оставане трябва да има трети решителен :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Излиза, че боричкането не било толкова за брекзита и за доброто на нацията, а за мястото на Тереза и между партиите.
  То вярно, че политиците не са стока, но британските ще излезнат най-големите боклуци. Какъвто народа, такива и управляващите го.

 54. 54 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Всеки народ заслужава управляващите си.
  Както ние, така и Англия.

 55. 55 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2219 Весело

  До коментар [#52] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":
  По-скоро въпросите за референдума не трябва да включват нито да, нито не...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 56. 56 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2219 Весело

  До коментар [#36] от "naskotop":

  Случайно да знаеш, че цялата търговия на Алиекспрес се върти през Лондон? И не само на Алиекспрес....
  И какво става, като започне преместването?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 57. 57 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 955 Весело

  Британците се държат като сменен директор на фабрика. Хем не е вече никой, хем се смята още за директор!
  —цитат от коментар 28 на lz2


  ++++++++++++++++++++++++++

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Ще и разрешат ли трети път да внася едно и също за гласуване?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#36] от "naskotop":Случайно да знаеш, че цялата търговия на Алиекспрес се върти през Лондон? И не само на Алиекспрес....И какво става, като започне преместването?
  —цитат от коментар 56 на mitko11


  Разни като sportsdirect ще изреват на умряло.

  The best way to predict the future is to invent it.
 61. 61 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Вече най-доброто решение за Евросъюза стана Брекзит без сделка! Вчера 1 млн протестираха в Лондон срещу ОПГ Мей-Фараж-Джонсън. Вече над 5 милиона подписа за нов референдум. Великобритания ври и кипи - нека британците сами си ги сварят като усетят какво означава да им бъдат отрязани най-близките и добри пазари и всичко отново да се договаря от игла до конец! Даже Хитлер не е мечтал така да изолира Британия, както го сториха тримата идиоти. Нека печенето продължи! Британия има вътрешни сили да се опомни и разтури най-пропадналото правителство от времето на Невил Чембърлейн - глупакът с чадъра, както Хитлер го е наричал след като е предал Чехословакия на Райха.

 62. 62 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Даже Хитлер не е мечтал така да изолира Британия, както го сториха тримата идиоти.
  —цитат от коментар 61 на Nikolai Tsekov


  Тия дни гледах The darkest hour за Чърчил. Представям си през 1940 Великобритания да беше управлявана от сегашните дупетати.

  The best way to predict the future is to invent it.
 63. 63 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Накрая ще се окаже, че целият цирк Брекзит е бил за остане на власт една гарга и нейната партия! Само извънредни избори могат да променят тази чудовищна схема. Но гаргата не ги ще - след тях ще бъде госпожа Никоя. А с нея Британия става страна-Никоя, прислужница на Тръмп и кандидат за Путинска Евразия.

 64. 64 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5323 Неутрално

  Мей да си подаде оставка и да се спре Брекзита и наказателни точки за цирка на Великобритания.

 65. 65 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5323 Неутрално

  Мей да си подаде оставка и да се спре Брекзита и наказателни точки за цирка на Великобритания.

 66. 66 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Според Блиц, а те винаги са добре осведомени :-) , Мей вече била казала пред съпарнийците си че напуска утре.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 67. 67 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Весело

  Но Брекзит не е важен, важно е кой ще вземе титлата във Висшата лига тази година.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 68. 68 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Дневник, нещо да споменете за Мълър и доклада му? Или не ви допада съдържанието и заключенията, особено след като няколко пишман експерта предрекоха импийчмънт и тотален крах?
  —цитат от коментар 44 на dgd


  Аз пък не мога ва разбера, защо вие руските мекерета толкова сте се загрижили за президента на американския империализъм и върл враг на прогресивните сили?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Британците се колебаят между свободата и комфорта. И това е просто и логично. Европата обаче какво иска? Британия е твърде едра, за да я вържат със сиджимка.

 70. 70 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Че лондонските гении са решили да напуснат ЕС е ясно и това не виждам как ще се спре!Но основният въпрос е как точно ще стане?!

 71. 71 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Този абсурден британски политически цирк трябва да приключи

 72. 72 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Истината е ,че Лондон е "превзет" шайка тотални политически идиоти!Няма как Великобритания да спечели тази "война"!

 73. 73 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#16] от "EU defender":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++=

 74. 74 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  "Сега анкетите сочат, че няма особено желание за втори референдум и че много избиратели, уморени от политическите кавги, биха подкрепили излизане без сделка."

  Гуд бай. Нека излизат без сделка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK