Операция "Жълтурка", или как Великобритания се готви за Брекзит без сделка

Премиерът Тереза Мей

© Reuters

Премиерът Тереза МейЛидерите на ЕС миналата седмица се съгласиха да отложат излизането на Великобритания от блока поне до 12 април. Премиерът Тереза Мей заяви, че все още иска страната да напусне ЕС със сделка, но ако не успее да събере достатъчна подкрепа в парламента за споразумението, което постигна с блока, остава рискът от Брекзит без сделка. Би Би Си представя подготовката на правителството за този сценарий.


Операция "Жълтурка"


Кодовото име за правителствения план за "твърд" Брекзит е операция "Жълтурка" (Yellowhammer), по името на малката птичка жълта овесарка, или жълтурка. Името е избрано напълно произволно.


Планът включва 12 области, сред които транспорт, здравеопазване, енергетика, хранителна промишленост и воден сектор. Той се базира на прогнози за най-лошия сценарий – забавяния по границата в продължение на шест месеца, засилени имиграционни проверки по граничните пунктове на ЕС, ограничен избор и достъп до храни и евентуално увеличение на цените на комуналните услуги, храните и горивата. Това не е единственият план на правителството за извъредна ситуация.
Като част от подготовката Министерството на отбраната постави 3500 военнослужещи в режим на готовност да бъдат разположени, ако стане необходимо. Ведомството освен това ще координира операциите в случай на Брекзит без сделка от специален бункер в сградата, където се помещава. Министерството не коментира каква точно роля биха могли да имат военните, а единствено каза, че те ще подкрепят планирането на правителството.


По-рано този месец британската одиторска служба предупреди, че част от подготовката за Брекзит без сделка може да не бъде завършена навреме. В доклад на службата за операция "Жълтурка" се отбелязва, че правителството не е имало достатъчно време, за да подготви инфраструктурата, системите и хората, които ще са необходими за изцяло ефективни операции по границата от първия ден.


Разходите за план "Жълтурка" са част от общо 1.5 милиарда паунда, които финансовото министерство отпусна на правителствените служби за подготовка за напускането на ЕС.


Би БИ Си представя и част от по-широките планове на правителството за "твърд" Брекзит:


Здравеопазване


Министерството на здравеопазването анализира хиляди лекарства, за да установи кои от тях могат да бъдат засегнати от нарушение на доставките от ЕС. Доставчиците складират доппълнителни запаси за шест седмици от тези медикаменти отвъд обичайния им буфер.


Същото се прилага за ваксините, кръвните продукти и продуктите, необходими за трансплантации. Министерството се е споразумяло за допълнително пространство за складирането им. Нает е самолет за транспортиране на лекарствата, които имат кратък срок за съхранение и не могат да бъдат държани на склад.


Транспорт


Правителството по-рано предупреди, че може да има нарушения на трафика в Кент в случай на Брекзит без сделка, защото тогава за камионите, пътуващи между Великобритания и ЕС, ще трябва да се попълват данъчни декларации. Освен това някои стоки от Обединеното кралство, като храни и растителни продукти, пристигащи на пристанища в ЕС, може също да трябва да преминават физически проверки според правилата на европейския единен пазар.


Пристанището Дувър обслужва приблизително 10 500 камиона на ден и има опасения, че допълнителни проверки могат да доведат до огромни задръствания. Две минути допълнителна обработка за всеки камион ще доведат до опашка с дължина приблизително 27 км.


За да се избегнат значителни нарушения, се подготвя операция "Брок", в рамките на която част от магистрала М20 в Кент ще бъде предназначена само за около 2 хил. камиони, пътуващи за континентална Европа. Друга опция е приблизително 6 хил. камиона да бъдат отклонявани към бившето летище в Манстън, което би могло да се използва като място за престой на камионите, за да се избегнат задръствания. Ако е необходим допълнителен капацитет, краен вариант би бил магистрала M26 да бъде превърната във временен паркинг за около 2 хил. камиона.


Храни


Някои стоки от държави извън ЕС, за които в момента има вносни мита, могат да се окажат по-евтини, но други, внасяни от ЕС, за които сега няма мита, като говеждото месо и млечните продукти, ще бъдат обмитявани и ще поскъпнат. Британският консорциум за търговия на дребно предупреди, че нарушения по границата могат да доведат до липса на някои продукти в супермаркетите.


Ирландската граница


На 13 март правителството публикува план за избягване на "твърда граница" в Ирландия при Брекзит без сделка. Според него Великобритания няма да налага проверки и няма да изисква митнически декларации за стоки, движещи се между Ирландия и Северна Ирландия. Това обаче ще е само временна мярка, докато се водят преговори за намиране на дългосрочни решения.


За да се защити здравето на хората, някои растителни и животински продукти, внасяни в Северна Ирландия от страни извън ЕС през Ирландия, все пак ще бъдат проверявани. Правителството каза, че тези проверки няма да стават на границата, но не уточни къде ще се осъществяват.


Все още не е ясно какво ще се случи със стоките, пътуващи от Северна Ирландия към Република Ирландия. Според правилата на ЕС проверките би трябвало да се осъществяват на мястото, където продуктите влизат в единния пазар на ЕС. Ирландското правителство обаче заяви, че няма планове за пунктове за проверки на границата със Северна Ирландия.


Хаос


В секретен документ на правителството, видян от "Гардиън", се посочва, че ще има критична тримесечна фаза след излизането от ЕС, по време на която цялата операция по планирането може да се обърка. "Структурата бързо ще се срути, ако твърде много решения бъдат ненужно отправени към по-високите нива на управление, преди с тях да са опитали да се справят на по-ниските нива", се казва в документа.


В него е описан график на един рутинен ден в Уайтхол при Брекзит без сделка. Той ще започва в седем часа сутринта с доклади за ситуацията в Обединеното кралство, които ще се изпращат на министри и високопоставени служители, и ще продължава с постоянни оценки и срещи до 5:30 часа на сутринта на следващия ден.


Според документа британските агенции и служби ще трябва да работят при изключително високо темпо месеци наред. Сред 12, определени като високорискови сектори, са посочени транспортът, здравните услуги, доставките на храна и вода. Има опасения, че централното правителство не казва на местните власти какво да приоритизират при подготовката си.


Според източник на "Гардиън", запознат с операция "Жълтурка", макар планирането да е засилено, цялостната картина е хаотична.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Въборажението на правителството на Мей не стига дори5 за това - да си представи реалистично какво би последвало при излизане от ЕС без сделка. Представите им са чисто театрални, като на учение, а не на бойното поле. ТКози вариант ще ги изненада дълбоко.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  Хайде да се разкарат вече. Омръзнаха на всички с маймунджилъците си.

 3. 3 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 515 Весело

  Съвременните автомобили разполагат с изключително развити средства за предотвратяване на щетите за пътниците по време на удар, но те трудно помагат при челен удар с на 100 км/ч. Твърд Брекзит означава челен удар за пътниците на британската лимузина с около 130-140 км/ч. По-добре да учат псалми ... :-)

 4. 4 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Днес и от ЕС заявиха че приготовленията за "без сделка" са приключили.
  Накрая може би точно това ще се случи.И в дългосрочен план може и да е за добро.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3500 Неутрално

  Никога не съм крил, че не обичам ВБ.
  Надявам се все повече хора да разбират защо.

  Започвам да мисля, че за тях при "Изхода" не е важно какво точно ще се случи, но трябва да е впечатляващо.

  Еретик
 7. 7 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Бе то да излезеш от ЕС било по страшно от война бе , тея ще се побъркат от страх ,излиза ,че империята е била зависима силно от ЕС и вноса и износа за тях , да не говорим колко банки и фирми избягаха от Лондон до сега .

 8. 8 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Всеки трябва да знае какво иска и на каква цена ще го получи!

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2366 Весело

  "В него е описан график на един рутинен ден в Уайтхол при Брекзит без сделка. Той ще започва в седем часа сутринта с доклади за ситуацията в Обединеното кралство, които ще се изпращат на министри и високопоставени служители, и ще продължава с постоянни оценки и срещи до 5:30 часа на сутринта на следващия ден."

  Ха-ха. Това е по-зле от от бомбардировките на Луфтвафе.

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  Мисля, че апокалиптичните картини рисувани около предстоящият Брекзит са, доста преувеличени. Да, ще има неприятни моменти и загуби, за двете страни. Но, няма да е чак толкова страшно. Но, крайно време е, да се сложи на протакането и загубата на време, около Брекзит. Да се приключва и да не се допуска повече размотаване. ЕС да се съсредоточи върху неговите проблеми, британците върху техните.

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  https://www.pscp.tv/w/1MnxnNDNaXexO

  Мей говори за Брекзит на живо.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1015 Весело

  Малееее, то без ЕС няма да съмне утре бе!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Е и,какво му е тайнственото на тоя план?! Гардиън пак търси нек.ви жълтини. Всяко правителство има планове за всякакви ситуации. Мей си е приготвила план за Брекзит без сделка. И естествено че няма да го разтръби наляво и надясно. Включително и пред Гардиън.

 14. 14 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#11] от "Jalis Ironhammer":

  Интересна реч.Изглежда че вече Мей все пак разглежда възможността за втори референдум.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2366 Весело

  "Мей си е приготвила план за Брекзит без сделка. И естествено че няма да го разтръби наляво и надясно. Включително и пред Гардиън.4

  Неин личен план като физическо лице, може би.

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  "Жълтурка" е другото име на "пачия крак".Неподходящо име за операцията. Най ще подхожда "Борис-фаражна мухоморка".

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Каквото и да направят британците, е ясно следното:
  1. Налице е дълбока криза в държавността на о.к.
  2. Британските политици все още си въобразяват, че ЕС може да “клекне“ и след ЕС избори ще дойде някой мекушав ЕС политик, когото те да водят за носа и да издействат за о.к. чрез политически манипулации, неясни формулировки, “гласува на гласуване на гласуване на...“ само максимални ползи с поемане на нула насрещни задължения
  3. Британските политици умишлено излъгаха британските избиратели, че :
  А. о.к. може да излезе от ЕС с много по-добри условия от тези, които има като член на ЕС
  Б. няма да има никакъв проблем във функционирането на британската икономика и британското битие при брекзит без сделка.
  4. Британците са регресирали в посока мисловна дейност и трудови умения и категорично не желаят да си спомнят нито как и защо се мисли, нито как и защо се работи.
  В следствие на всичко това считам, че о.к. е една държава със затихващи функции и брекзит извади наяве точно този аспект. Бих предпочела брекзит без сделка, за да може най- накрая британците да понесат последиците от собствените си действия/бездействия и да се научат да живеят с тях ежеминутно- така, както правят всички нормални зрели и отговорни хора по света.

 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1912 Весело

  "...постави 3500 военнослужещи в режим на готовност да бъдат разположени, ако стане необходимо. Ведомството освен това ще координира операциите в случай на Брекзит без сделка от специален бункер"

  Явно страх ги е от народа. Много.
  И не чакат изобщо нищо добро от екзита.

 19. 19 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#10] от "tww09306483": “... Но, няма да е чак толкова страшно....“ Напротив- има! Според Вас, какво се случва при разкъсването на над 12 000 ЕС закона, действали до сега на територията на о.к., които уреждат над 95% от битието на британците- от елементарното пазаруване на хранителни стоки, до полагането им в ковчега при ексизтус леталис?

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3765 Весело

  До коментар [#7] от "edin drug":

  Бе то да излезеш от ЕС било по страшно от война
  ========
  А ти как мислиш....
  На Гърция и разгониха фамилията, само от първия и опит да излезе....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Те отдавна трябваше да са подготвени за всякакви случи. Излизат само след 2 седмици, а нищо не е готово.

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  "Мей си е приготвила план за Брекзит без сделка. И естествено че няма да го разтръби наляво и надясно. Включително и пред Гардиън.4Неин личен план като физическо лице, може би.
  —цитат от коментар 15 на palav_nik  До коментар [#15] от "palav_nik":

  Да,НЕИН план. Как според теб работи британското правителство? Например,Русия изстрелва ядрена ракета срещу Британия. И Мей събира кабинета и предлага:"Да гласуваме дали да нанасем ответен удар на Русия. Аз съм "За"." Но мнозинството от министрите гласува "Не". И тя казва:"Е ми добре. Щом така сте решили." И отива да си напудри носа в тоалетната.

 23. 23 Профил на antons73
  antons73
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Малееее, то без ЕС няма да съмне утре бе!
  —цитат от коментар 12 на Веселин Дечев


  Ще съмне, ще съмне - и с ЕС и без нея, и без Гечев и без други медйини герои...

 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2366 Весело

  "Да,НЕИН план. Как според теб работи британското правителство?"

  И като е неин план за Твърд брекзит защо изобщо ходи да преговаря в Брюксел две години и настоява парламента да гласува сделката с Европа, ъм.

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4042 Неутрално

  До коментар [#1] от "авторът":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Пълни идиоти са днешните британски политици!

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4042 Неутрално

  Просто нямам думи,за да опиша колко жалки са тези планове и абсурдни на моменти!

 27. 27 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  Какво чудно има.С някой бивш богаташ не си ли говорил , той все в минало свършено я кара ,понякога и на бъдеще време в миналото (щях да...).

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  До коментар [#19] от "cmy12603507":

  Ами, много просто. Законите на ЕС си действат, докато или ако си приемат нови. Проблемът им е, че много добре знаят, че няма как да се измъкнат от законовия капан, защото хем не искат правото на ЕС, хем нямат друго. Но, това си е техен проблем, не е проблем на ЕС и трябваше да го обявят предварително на избирателите си. Не, после да им обясняват, колко сложно било.

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  В първата минута на Брекзит ще настъпи хаос по границите. Пристанища, летища, сухопътни.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 30. 30 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#28] от "tww09306483": “.... Законите на ЕС си действат, докато или ако си приемат нови....“ :) Не може- защото брекзит означава де юре точно това- преустановяване на действието на ЕС закони+ ЕС договори на територията на о.к.
  Също така-
  Консолидиран текст на Договора за Европейския Съюз
  чл. 50
  3. Договорите престават да се прилагат спрямо засегнатата държава /1.- номерацията и обясненията в наклонените скоби са мои
  - ако има подписано споразумение за брекзит/ от датата на влизане в сила на споразумението за оттегляне, или /2. - брекзит без сделка/ при липса на такова, две години след нотификацията, посочена в параграф 2, освен ако /3. - забава на датата на настъпване на брекзит/ Европейският съвет в съгласие със засегнатата държава-членка не реши с единодушие да продължи този срок.
  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX :12012M/TXT
  Четвъртата правна възможност е едностранното оттегляне на нотификацията на о.к., депозирана в ЕС, на основание извънредното решение на СЕС, че о.к. може едностранно да оттегли нотификацията си за оттегляне от ЕС и тогава тя си остава член на ЕС.
  Както се вижда, става ясно, че в о.к. не съществуват юристи, които познават правото на ЕС дори на елементарно ниво...

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 725 Весело

  "..."Структурата бързо ще се срути, ако твърде много решения бъдат ненужно отправени към по-високите нива на управление, преди с тях да са опитали да се справят на по-ниските нива...."

  Ужаас!
  При тази апокалиптична картина, аз се чувствам длъжен да припомня на "Жълтурковците", че трябва да предвидят в кои градове ще има режим на тока 1:3 и в кои градове- 1:2 и как ще стане снабдяването им с газЕНи ламБи и свещи от БГ......

 33. 33 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3500 Неутрално

  До коментар [#12] от "Веселин Дечев":

  "Малееее, то без ЕС няма да съмне утре бе!"
  ===========
  Дечев, откакто сме в ЕС, просто живеем по-добре.
  Никой не те кара да пътуваш из него.

  Еретик
 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3500 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  "А ти как мислиш....
  На Гърция и разгониха фамилията, само от първия и опит да излезе.... "
  ===========
  Гърците се оказаха по-умни от британците.
  Като не стана с ОХИ, мирясаха.

  Еретик
 35. 35 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Каквото и да направят британците, е ясно следното:1. Налице е дълбока криза в държавността на о.к.2. Британските политици все още си въобразяват, че ЕС може да “клекне“ и след ЕС избори ще дойде някой мекушав ЕС политик, когото те да водят за носа и да издействат за о.к. чрез политически манипулации, неясни формулировки, “гласува на гласуване на гласуване на...“ само максимални ползи с поемане на нула насрещни задължения3. Британските политици умишлено излъгаха британските избиратели, че :А. о.к. може да излезе от ЕС с много по-добри условия от тези, които има като член на ЕСБ. няма да има никакъв проблем във функционирането на британската икономика и британското битие при брекзит без сделка.4. Британците са регресирали в посока мисловна дейност и трудови умения и категорично не желаят да си спомнят нито как и защо се мисли, нито как и защо се работи.В следствие на всичко това считам, че о.к. е една държава със затихващи функции и брекзит извади наяве точно този аспект. Бих предпочела брекзит без сделка, за да може най- накрая британците да понесат последиците от собствените си действия/бездействия и да се научат да живеят с тях ежеминутно- така, както правят всички нормални зрели и отговорни хора по света.
  —цитат от коментар 17 на cmy12603507


  Ще ти отговоря само на точка 2. ЕС вече клекна и то няколко пъти.
  ЕС оперира точно така - клякане - първо на Гърция, после на Меркел заради договорите й с Русия, и сега ще клекне отново (вече клекна няколко пъти ако следиш разитието за Брекзит).
  Мога да ти отговоря и на другите точки, ама тази беше най-фрапиращата.......

 36. 36 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Каквото и да направят британците, е ясно следното:1. Налице е дълбока криза в държавността на о.к.2. Британските политици все още си въобразяват, че ЕС може да “клекне“ и след ЕС избори ще дойде някой мекушав ЕС политик, когото те да водят за носа
  —цитат от коментар 17 на cmy12603507


  Безкритичността ти към ЕС не е от полза за ЕС. Просто мое мнение - всякаква безкритичност е като бумеранг и работи за враговете на ЕС.

 37. 37 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 980 Любопитно

  До коментар [#12] от "Веселин Дечев":

  Къде го пише това?

 38. 38 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#35] от "Ради":
  “....Ще ти отговоря само на точка 2. ЕС вече клекна и то няколко пъти....“ Ако твърдението Ви е вярно, защо о.к. не излиза без сделка- какво се туткат още- нали “Брекзит значи брекзит“ и “Не значи не“- е, защо поискаха удължаване на срока на брекзит, след като имаха 2 години на разположение, за да се подготвят за брекзит без сделка- понеже не одобряват съдържанието на пакетното споразумение с ЕС за брекзит?:) Забелязвате ли, че ЕС диктува сроковете на о.к., а не обратното? Това не Ви ли говори нещо за истинското положение?:)

 39. 39 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 448 Любопитно

  До коментар [#36] от "GreenEyes": По какво точно съдите за моята “безкритичност“ към ЕС и къде в коментарът ми тя е описана? Засягам само един определен аспект от ЕС- преговорите за брекзит и нищо друго. Да припомня ли истинската причина за брекзит- според фараж и камерън?
  “...Найджъл Фараж обяви българи и румънци за „престъпни банди”
  Свят 11:32, 21.09.2013г  111 „ Не бива да приемаме престъпните банди!”, обяви лидерът на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж, визирайки българите и румънците, за които от 1 януари догодина падат ограниченията на трудовия пазар във Великобритания

  В реч пред делегатите на партийна конференция той за пореден път демонстрира крайно агресивен тон по отношение на потенциална вълна от български и румънски емигранти и постави ултиматум на премиера Камерън и оглавяваното от него правитество.

  По думите му, управляващите са длъжни да спрат имигрантите от България и Румъния до края на тази година. В противен случай "Уестминстър го чака земетресение”, заплаши Фарадж.

  Слаб контрол по границите е довел до "румънска престъпна вълна" в Лондон, коментира отявленият противник на преселници от Балканите. „По-лошо ще стане след 1 януари, когато румънците и българите получат автоматично правото да идват в Обединеното кралство.”, заяви още Фараж и отправи призив към лидерите на основните политически сили в страната: „Не бива да приемаме престъпните банди, а трябва да депортираме извършителите на престъпления!“
  https://www.manager.bg/свят/найджъл-фараж-обяви-българи-и-румънци-за- „престъпни-банди”
  Значи- твърдите, че това не е пропагандиране на език на омраза към българите, ксенофобия и дискриминация по гражданство, а е нормална реч, така ли?

 40. 40 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#36] от "GreenEyes":
  Брекзит отвътре: Сър Крейг Оливър разказва за началото на британския трилър Медийният съветник на премиера Камерън е категоричен, че втори референдум ще раздели още повече британците..... Тези, които искаха да напуснем ЕС, имаха чувството, че Великобритания не управлява сама своята съдба. Ние не бяхме съгласни с това твърдение. Освен това, че имиграцията е извън контрол и много хора, подкрепящи брекзит, не харесваха членството в Европейския съюз, РАЗРЕШАВАЩ НЕОГРАНИЧЕНАТА МИГРАЦИЯ независимо от обстоятелствата. ...“
  https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/brekzit-otvatre-sar-krejg-olivar-razkazva-za-nachaloto-na-britanskija-trilar.html
  Под “миграция“ в ЕС законите се разбира ЕС гражданин на една ЕС държава да пребивава/ живее/ работи в друга ЕС държава. С този термин НЕ СЕ обозначава нелегалната икономическа имиграция от 3 ти държави- т.е. държави извън ЕС....

 41. 41 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Значи- твърдите, че това не е пропагандиране на език на омраза към българите, ксенофобия и дискриминация по гражданство, а е нормална реч, така ли?
  —цитат от коментар 39 на cmy12603507


  Такова нещо не съм твърдял. Моля не ми слагайте думи в устата!
  Това не е почтен начин да спорите.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Не знам за жълтурка, но къв кактус ги чака....,
  на който ще седнат скоро.

 44. 44 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  после операцията ще се прекръсти на нещо с червено-кафяв цвят...

 45. 45 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 453 Неутрално

  За да се оттърве от ЕС, Англия поставя военните под повишена готовност за отбрана! Нека това да влезе в празните кратуни на тия които си мислят че ЕС не е окупатор!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 46. 46 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Харчовете продължават. Къде е Борис Джонсън, да каже колко се печели от брекзит?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Тия ги тресе яка паника. Що им трабваше?!

 50. 50 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Каквото и да направят британците, е ясно следното:1. Налице е дълбока криза в държавността на о.к.2. Британските политици все още си въобразяват, че ЕС може да “клекне“ и след ЕС избори ще дойде някой мекушав ЕС политик, когото те да водят за носа и да издействат за о.к. чрез политически манипулации, неясни формулировки, “гласува на гласуване на гласуване на...“ само максимални ползи с поемане на нула насрещни задължения3. Британските политици умишлено излъгаха британските избиратели, че :А. о.к. може да излезе от ЕС с много по-добри условия от тези, които има като член на ЕСБ. няма да има никакъв проблем във функционирането на британската икономика и британското битие при брекзит без сделка.4. Британците са регресирали в посока мисловна дейност и трудови умения и категорично не желаят да си спомнят нито как и защо се мисли, нито как и защо се работи.В следствие на всичко това считам, че о.к. е една държава със затихващи функции и брекзит извади наяве точно този аспект. Бих предпочела брекзит без сделка, за да може най- накрая британците да понесат последиците от собствените си действия/бездействия и да се научат да живеят с тях ежеминутно- така, както правят всички нормални зрели и отговорни хора по света.
  —цитат от коментар 17 на cmy12603507


  давате ли си сметка колко сте тъп?

 51. 51 Профил на soundform
  soundform
  Рейтинг: 333 Неутрално

  това е хибридна операция. Брекзит е дело на рубладжиите в Англия, на което рубладжиите на континента не пречат и главната причина да се проточва толкова дълго е защото едно джудже си мести брекзита от единия крачол в другия😎 когато спре ще има/няма брекзит според зависи от позата на гимнастичката.

  lost & profound
 52. 52 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#36] от "GreenEyes":

  Критичен другар се изкиха! И защо, другарю? А-а-а-а-а, щото не ти е ясна мърлявата игра на Мей-овците....

  Малинчо
 53. 53 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 820 Весело

  До коментар [#50] от "Октавиан":

  Ама е и физкултурник - клякане, ставане, усукване... Ами нали това е БрекПред - БрекЗад, нещо средно между Цвъковата физическа педагогика и Мей-Овцевата оврътливост около торбата с лъжите.Панаири-и-и-и-и, а тая държава е държала половината свят. Мога само да си представя доста повърхностно колко “тъпа“ е била тая половина...

  Малинчо
 54. 54 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Англичаните ще се справят.
  На тях даже ако им бяха възложили да построят комунизма, вместо на тъпите руснаци, резултата щеше да е в пъти по-добър.

 55. 55 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Не знам. Не съм сигурен. На тях един референдум им дадоха да гласуват и се уср@х@. А рашките да - без коментар. Там всичко е сгрешено и обречено в зародиш.

  Англичаните ще се справят. На тях даже ако им бяха възложили да построят комунизма, вместо на тъпите руснаци, резултата щеше да е в пъти по-добър.
  —цитат от коментар 54 на jmf29537805


 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Възможно е граденето на подобни планове да бъде в графата :"Залудо работи, залудо не стой", защото ми се струва, че ще има отлагане за утихване на страстите и с или без нов референдум да следва отказ от Брекзит.
  Иначе няма лошо, поне за което успеят да предвидят, но самата подготвка подсказва пределно ясно, че със или без сделка от Нрекзит-а файда няма и каквото сами си направят, друг и да иска не може.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK