"Параграф 22": Новите проблеми на българите в Лондон

"Параграф 22": Новите проблеми на българите в Лондон

© Reuters"Става все по-трудно да наемеш квартира или да намериш работа", казва един от българите в Лондон. Техните трудности са породени от Брекзит. В такава ситуация помага само едно - взаимопомощ. Репортаж на Мария Милкова за "Дойче веле".


Малката кафе-книжарничка се забелязва отдалечe. Не само защото ярко се отличава със снежнобелия си цвят на фона на мрачния североизточен лондонски квартал Уолтъмстоу. Надпис на български език веднага привлича погледа - "Имало едно време". И, ако сте български имигрант и преминете през червената врата, няма как да не се почувствате както "едно време" – книгите са на български, както и разговорите на кафе.


Но точно в този неделен следобед тук се случва нещо нетипично. Вместо да разгръщат книги, посетителите - основно български имигранти - са заболи поглед в смартфоните си, а на всяка от малките масички в тясното и уютно пространство са разпилени паспорти и документи. Новите англичани попълват документи за новия си статут на Острова.
Те са се събрали, за да си помагат в процедурата за придобиване на уседнал статут. Процедура, през която трябва да премине всеки чужденец на Острова. Първият етап е да изпрати биометричния си паспорт и останалите документи до Министерството на вътрешните работи през специално приложение на телефона. И точно тук са първите сблъсъци с недружелюбната система, казва организаторката на срещата Мария Спирова.


"Походна взаимоучителна школа"


"Проблемът е в това, че приложението не работи на всеки телефон. Щастливци са онези, на които то тръгне. Повечето хора, които идват, са объркани. Имат нужда някой да ги подкрепи и окуражи, че ще се справят", казва Мария, която заедно с двама свои приятели разучила в детайли как се кандидатства. Тримата решили, че трябва да помагат на другите българи. А срещите си с тях на шега наричат "походна взаимоучителна школа" за придобиване на уседнал статут. Помощ получили от "Лондонската българска асоциация и кметството на Лондон.


"На всяка среща успяваме да помогнем на около 12-15 души. Това е много индивидуална услуга, защото всеки от идващите има въпроси, на които се опитваме да отговорим, а сме само двама или трима доброволци. Ако всичко е наред, процедурата отнема около 30 минути. Но приключението започва, ако изскочи "дупка", тогава отнема още повече време, обяснява Мария. "Дупката" е период, за който няма никакво доказателство, че си живял на Острова. А това се случва, ако работодателят е бил некоректен и няма данни за данъци и осигуровки. Затова, ако българи са били в такава ситуация, трябва да търсят други документи, за да докажат всеки ден на престой в държавата. Например договор за наем, банкови извлечения, фактури за платени общински данъци. Ако не са работили, а живели от спестявания, и не са получавали помощи, също трябва да представят "доказателства" за това. Проблеми има и за самонаетите лица. Те могат да докажат, че са работили във Великобритания, с помощта на годишната си данъчна декларация. Но тя се издава през април, което автоматично означава, че последната година на пребиваване не може да бъде доказана.


"Организираме се и си помагаме"


"Това са само малка част от проблемите, които могат да възникнат", казва Мария. "Дойдоха дори бездомни, дойдоха хора над 75-годишна възраст - хора, които са имали технически затруднения да се справят с процедурата по кандидатстването. Затова Мария твърди, че тези срещи са психотерапевтични в някакъв смисъл: "Ние се организираме и помагаме, за да не се окажат българите нелегални имигранти."


Досега са се провели две такива срещи в българската книжарница в Лондон и една в Оксфорд. Там срещата се провела в една школа за български народни танци. Наемът поел един от българите. "В един наистина тесен кръг успяхме да си помогнем взаимно. Имаше солидарност, чувствах се добре от това, че мога и аз да помогна", обяснява Мартин - 32 годишен ИТ специалист. Отишъл в книжарницата с баща си, за да събере информацията накуп, и се превърнал в доброволец, помагащ на други хора. Казва, че вече се усеща страх у работодатели и хазяи: "Става все по-трудно да наемеш квартира или да започнеш работа. Те не знаят дали техен служител или наемател няма да се окаже нелегален имигрант и се презастраховат. За да си откриеш банкова сметка например, се иска трудов договор. Но, за да имаш трудов договор, ти трябва банкова сметка – "Параграф 22". Мартин признава, че и той имал проблем с наемането на жилище.


Емилия Илиева, медицинска сестра в Англия от 2004, отишла на срещата в Оксфорд, за да получи повече информация и заради дъщеря си. Притеснена е, че тя може да има проблем с намирането на първата си работа, защото след референдума за Брекзит се усеща негативно настроение срещу чужденците. "Например аз на външен вид не се различавам от местните англичани и в асансьора ме заговаря възрастна англичанка. Щом отговоря любезно на сравнително добър английски, но все пак с акцент, разговорът приключва с хладна усмивка. Едно нещо искам да се случи сега – Европа да защити гражданите си, за да се чувстваме достойно тук, независимо от коя европейска националност сме", казва Емилия.


"Моят работодател много се зарадва, че имам вече регистрация. Призна, че му било неудобно да ме попита", допълва Христо, градинар, който живее със съпругата и малката си дъщеря на Острова. По думите му имигрантите вече плащат цената на Брекзит още преди той да е настъпил. Той самият дори не вярва, че Великобритания ще излезе от ЕС: "С Мария сме се обзаложили на кутия бонбони "Черноморец" - аз казвам, че Брекзит изобщо няма да има, а тя е на обратното мнение", смее се Христо. И той, като всички останали българи, изпитва обаче чувство на тъга и тревога, че това се случва. "На всички ни е ясно, че това е началото на един тъжен и ненужен процес, в който ние винаги ще сме различните", казва Мария Спирова.


"Някъде трябва да останеш и да се бориш за правата си"


А дали Брекзит ги е накарал да мислят за връщане в България? Само ИТ специалистът Мартин има намерение да го направи, но причината е съвсем различна - мечтата му е да опита късмета си в родината. Другите са категорични, че не искат да напускат втората си родина. Като Мария, която се е убедила в едно: "Ние вече знаем - с бягане не става. Някъде трябва да останеш и да се бориш за правата си. Тук има хора със сериозни инвестиции – доказали са се в работата си. И ми казват "не съм на 20, че да си тръгна пак". За мнозина това е болезнена криза, защото се чувстват предадени от държава, която са приели за свой втори дом", казва Мария.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 523 Неутрално


  Расизма спрямо българите във Великобритания е на ниво и заради брекзит ескалира.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2866 Любопитно

  Някой "английски" съфорумец, може ли да изкоментира написаното в материала. Ще бъде интересна гледна точка от "първа ръка"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 533 Неутрално

  "За да си откриеш банкова сметка например, се иска трудов договор. "

  Това просто не е вярно.Изобщо тази статия е леко в типичен ДВ стил.Малко истини, доста съмнителни и субективни твърдения и част откровени лъжи.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 4. 4 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Опитах в коментар 3 😀

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 5. 5 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Щом така са решили тази българи- добре. Но после да не се каят, че не ги считат за хомо сапиенс в о.к. заради брекзит без сделка, въпреки ,че имат уседнал статут... Време е българите да си спомним значението на думите “чест и достойнство“ и че един от принципите на доброто възпитание ечовек да не ходи/ пребивава там, където не се одобрява присъствието му. Но- разни хора- разни идеали.....

 6. 6 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 838 Любопитно

  ми интелигентните и мобилни хора вече се изнесоха от тая потъваща гемия ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Дори и да останат в ЕС представете си различните групи от хора като кажеш от къде си и ония те погледнат лошо че си от лошият ЕС който е поробил великата империя :D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 8. 8 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 533 Весело

  "Проблеми има и за самонаетите лица. Те могат да докажат, че са работили във Великобритания, с помощта на годишната си данъчна декларация. Но тя се издава през април, което автоматично означава, че последната година на пребиваване не може да бъде доказана."

  Не се издава, а се подава.След 6 ти април..И никаква година не се губи, ако си попълниш документите примерно на 25 април...😁😁😁 Както упоменах и в коментар 3 , твътрдението за откриване на банкова сметка е невярно.Нито пък съм чул някой да има проблем с квартира.Нито съм усетил различно отношение, но това е субективно.В смисъл, имам определен кръг познати , с които сме от години и не виждам промяна в отношението.Даже трябва да ги успокоявам, че не са станали съвсем за смях в очите на останалият свят.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 9. 9 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Другите ЕС граждани се изнасят или протестират срещу Brexit, но българите не се вълнуват от такива неща - те гледат само да се "уредят" ако може. Не народ, а мърша.

 10. 10 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Англичаните ВИНАГИ са били чешити специално към българите. И не разбирам онези сънародници, които въпреки всичко им се тикат.
  Един друг съфорумец го беше казал идеално - Идва времето на английския водопроводчик.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 11. 11 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Питай китариста, ако не в някой подлез.

  Точно така си е, както е написано в статията. Но има една малка подробност. При излизане от ЕС без сделка. Всички без гражданство могат да изхвърчат, независимо какъв статут имат. Зависи от законите които ще бъдат приети в хаоса.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  "Става все по-трудно да наемеш квартира или да намериш работа",
  __________

  Расизма спрямо българите във Великобритания е на ниво и заради брекзит ескалира.
  —цитат от коментар 1 на praseta_mezeta


  Миячите на чинии могат винаги да спят под мивката! Иначе наемите на легло в Лондон са колкото къща на два етажа и с два гаража в Бояна!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  За хора като Спирова е напълно спорно да се каже, че са българи. Тя е български гражданин, който мрази България и българите. Има много свестни хора там, но има невероятни българомразци и те не заслужават никаква помощ.

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2866 Любопитно

  "Проблеми има и за самонаетите лица. Те могат да докажат, че са работили във Великобритания, с помощта на годишната си данъчна декларация. Но тя се издава през април, което автоматично означава, че последната година на пребиваване не може да бъде доказана."Не се издава, а се подава.След 6 ти април..И никаква година не се губи, ако си попълниш документите примерно на 25 април...😁😁😁 Както упоменах и в коментар 3 , твътрдението за откриване на банкова сметка е невярно.Нито пък съм чул някой да има проблем с квартира.Нито съм усетил различно отношение, но това е субективно.В смисъл, имам определен кръг познати , с които сме от години и не виждам промяна в отношението.Даже трябва да ги успокоявам, че не са станали съвсем за смях в очите на останалият свят.
  —цитат от коментар 8 на Noise


  Това с отношението е ясно - един няма да си го промени, друг ще изперка и т.н.
  На мене ми е интересно чисто от техническа гледна точка - като изключим тези с гражданство, трябва ли и тези с перманент резиденс или ккато му викат в ингилизко да доказват нещо? Въобще описаното в материала за каква категория от гледна точка на британските имиграционни власти се отнася? Интересен ми е коментара на човек, комуто се налага сега да попълва документи и нещо да доказва за да остане без проблеми.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2866 Любопитно

  До коментар [#2] от "DDR":Питай китариста, ако не в някой подлез.
  —цитат от коментар 11 на The sphere

  Кой е китариста?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Един кремълски трол, който свири в подлезите на Лондон, за една кора с яйца. Скоро ще изникне. Забравих му ника.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 17. 17 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#11] от "The sphere":

  Кое е точно така?!Това за банковата сметка е откровена лъжа.Това за данъчната декларация минава пак към графата лъжа.Това с квартирите за сефте го чувам , а имам достатъчно познати българи.Това за работата също...Отношението било друго , щото попаднала на някаква баба в асансьор?!Моля ти се, това е нелепо..По принцип, англичаните да любезни до момента, в който ги обремениш с нещо..Ама това си е манталитета, не специално отношение..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 18. 18 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 533 Неутрално
 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2673 Весело

  Brexit......brexit, но не се връщат !
  Точно както българите в закъсала Гърция !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Аз ще се опитам!не смея да твърдя ,че се забелязва точно такова нещо, но аз живея в едно градче/на юг от Бристъл/ в което има хиляди чужденци/поляци,словаци,литовци,румънци,унгарци,португалци и не на последно място българи/!При нас е неписано правило, че се предпочита да се наемат чужденци/стига да говорят сносно/, защото местните са големи мързели!Става дума за работа с агенции, а който има късмет и постоянство получава след време постоянен договор!Но в другите населени места със сигурност е различно!

 21. 21 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 969 Весело

  "Щом отговоря любезно на сравнително добър английски, но все пак с акцент, разговорът приключва с хладна усмивка.."
  ного се тревожа за етея лели де не им се радват бабите у асанцьоро... как така нема се радваш ма бабо британцка... ти найш ли, че таа леля иде оттам де цивилизацията е почнала, и че требе ѝ се кланяш щот на учинайка ѝ вуйчоте е от селото на оня де изобретил компютура... ама-ха със ама-ха, некстайм у асаньоро че и се извиниш и че ѝ изпееш за облачеле бело на два гласа, чуеш ли...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 22. 22 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Кви са тея абсолютни глупости надраскани от няква туристка от Германия за парцала "Дойче Веле"???

  "Не работело приложението", "било много трудно", "всички мразели българите" - точно днес го направих за има-няма 15 минути, учудващо добре си работи апликацията (имайки предвид, че е по държавна поръчка!), всичко е написано за малоумници (даже и въпросната Мария Милкова би се справила добре). Да, ако бъкел не разбираш английски МОЖЕ и да ти е трудно, АКО КАРТИНКИТЕ С ОБЯСНЕНИЯ ЗА ДЕЦА 2РИ КЛАС СА ТИ ТРУДНИ ЗА РАЗБИРАНЕ.

  "Имало негативно отношение към чужденците след Брекзит"...

  Малоумни, тъпи, поръчкови статии на мозъчно увредени либерасти от континента.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 23. 23 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "А дали Брекзит ги е накарал да мислят за връщане в България? Само ИТ специалистът Мартин има намерение да го направи, но.." - цитат от статията

  Всичко написано след "но"-то е безпредметно, а отговорът е след "само"-то. Има защо да съжаляват много от българите на Острова, след като са отишли там заради перспективата за по-добър живот ако и да не са ИТ-специалисти. Надявам се след Брекзит (твърд, мек, пембян, какъвто стане) все пак да могат да продължат с това, в което са инвестирали времето и усилията си.

  panem et circenses
 24. 24 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Другите ЕС граждани се изнасят или протестират срещу Brexit, но българите не се вълнуват от такива неща - те гледат само да се "уредят" ако може. Не народ, а мърша.
  —цитат от коментар 9 на olga_kokoshkina


  И кво, да идем да се взривяваме пред парламента, щото на твоята особа не им харесва как гласуват хората тук? Ти кой/коя си по-точно?

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  "Проблеми има и за самонаетите лица. Те могат да докажат, че са работили във Великобритания, с помощта на годишната си данъчна декларация. Но тя се издава през април, което автоматично означава, че последната година на пребиваване не може да бъде доказана."Не се издава, а се подава.След 6 ти април..И никаква година не се губи, ако си попълниш документите примерно на 25 април...😁😁😁 Както упоменах и в коментар 3 , твътрдението за откриване на банкова сметка е невярно.Нито пък съм чул някой да има проблем с квартира.Нито съм усетил различно отношение, но това е субективно.В смисъл, имам определен кръг познати , с които сме от години и не виждам промяна в отношението.Даже трябва да ги успокоявам, че не са станали съвсем за смях в очите на останалият свят.
  —цитат от коментар 8 на Noise


  А защо ги лъжеш?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Това с медицинската сестра не го вярвам. В момента в УК има криза за медицински персонал и се притесняват, че брекзита може да влоши нещата. Дори имаше идея здравната каса да плати за визите на медицинските работници от ЕС, ако се стигне до визи.

 27. 27 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Моите два цента.

  Аз съм в ЮК от много време (над 10г). Към себе си никога не съм усещал негативно отношение.

  Заради Брекзит минах през процедура за натурализация. Не, че ми се налага, но има някои детайли - приятелката ми не е гражданин на ЕС, имаме дете та един вид ми изглеждаше по-стабилен вариант заради сина ми.

  Около месец ми трябваше да събера документи за permanent residence (което е предпоставка). После още около 2 седмици ми отне кандидатстването за паспорт. В това число включвам седмицата в която се готвих да взема изпита ("Животът във Великобритания"). Изпитът не беше труден - четеш една брошурка от около 100-тина страници с картинки. Даже беше интересно щото имаше много неща от историята, а тя по принцип ми е хоби.

  И двете апликации минаха бързо. За първата (permanent residence) чаках около 3 месеца. За гражданството чаках около месец.

  Та процедурата ми излезе общо 6 седмици прекарани основно в бумащина, 4 месеца чакане и струваше общо около 1500 паунда.

  Дали е имало смисъл - не знам. Това си е един вид застраховка. Надявам се да не потрябва.

  Другото е, че ако синът ми реши след време да следва в ЮК ще плаща по-ниска такса за университет. А в случай на Брекзит разликата би била от порядъка на поне 7-8 хиляди паунда на година. В този случай разходите ще се изплатят многократно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 28. 28 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#24] от "puhpuhan4o":

  Не Ганьо, няма нужда, други вече се борят за твоите права. Ти само гледай хладилника и търбуха да са пълни. Наведената глава сабя не я сече, нали?

 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Brexit......brexit, но не се връщат ! Точно както българите в закъсала Гърция !!!
  —цитат от коментар 19 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Може да не се връщатв БГ, но и в Гърция май не остават.

  В местното Costa кафене в Лондон работи българка. Била до преди 10-тина години в Гърция - сега е в Лондон.

  А в съседство до него има гръцко кафене. Почти всеки ден закусвам там - правят вкусни банички и други закуски. Вътре винаги е пълно с гърци. Повечето са съвсем млади (20-30г) и явно не са израсали в Лондон. Киснат с часове на по едно фрапе и моабет.

  Явно дори и те не искат да останат в славната Елада.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 30. 30 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Кви са тея абсолютни глупости надраскани от няква туристка от Германия за парцала "Дойче Веле"???"Не работело приложението", "било много трудно", "всички мразели българите" - точно днес го направих за има-няма 15 минути, учудващо добре си работи апликацията...
  —цитат от коментар 22 на puhpuhan4o


  Тя не казва, че изобщо не работи, а че не работи на всеки телефон. Не знам дали са го обновили, но само преди месец-два масово се оплакваха, че е написано само за Андроид и че изисква NFC.
  Другите трудности, които цитира са съвсем нормални и нямат общо с приложението - липса на документи по обективни причини, възрастни, които не могат да се справят с техниката и т.н.
  За банковата сметка не лъже, а спестява малко информация. В последните години някои банки разхлабиха изискванията, но за някои хора е трудно да си открият сметка, дори ако вече имат работа. А Брекзит утежни положението.
  https://www.theguardian.com/money/2015/sep/11/bank-account-refused-application-work-pay

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  До коментар [#8] от "Noise":

  Като цяло съм съгласен с това мнение!

 32. 32 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Само лъжи , нито едно вярно нещо няма в тази статия.

 33. 33 Профил на vlado67
  vlado67
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#1] от "praseta_mezeta":

  Вярно е, но зависи и от човека срещу теб...

 34. 34 Профил на vlado67
  vlado67
  Рейтинг: 14 Разстроено

  До коментар [#3] от "Noise":
  Нищо не твърдите, а основно изразявате съмнение. М. Спирова не е седнала да лъже, а е пресъздала доста точно атмосферата. И да, за новопристигналите съграждани отварянето на банкова сметка е доста затруднено. Да, винаги е било, но от миналата година, нещата са затегнати доста.

 35. 35 Профил на vlado67
  vlado67
  Рейтинг: 14 Разстроено

  До коментар [#30] от "tamada":

  Съгласен!

 36. 36 Профил на vlado67
  vlado67
  Рейтинг: 14 Разстроено

  До коментар [#32] от "Иван К.":

  Господине вие откъде коментирате, та сте така краен!?

 37. 37 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#20] от "bat_plamen":

  Стига и ти плямпа глупости , при него нямало промяна , ама другаде може да имало и не са наемал да говори , няма никъде промяна , поне където живеят 99.9 процента от българите , авторката лъже и си измисля случки и драматизира . Не се наемам да прогнозирам какво ще стане в близкото бъдеще , но в момента статията е абсолютен фейк нюз.

 38. 38 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#36] от "vlado67":

  От Лондон ти го гарантирам, че това са лъжи …

 39. 39 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#19] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Не просто не се връщат , ами се увеличава миграцията за да хванат Брекзита на място тук и да са при заварено положение .

 40. 40 Профил на vlado67
  vlado67
  Рейтинг: 14 Разстроено

  До коментар [#13] от "grayeagle":

  Явно имате лична омраза ..!? Тъпо е някак си!

 41. 41 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#36] от "vlado67":

  Ако на мен не вярваш , предполагам имаш приятели и познати в Англия обади им се и ги питай.... Вероятно отговора ще е абе нищо не се е променило, но ги е страх от бъдещето, но това няма нищо общо с лъжите в статията , която твърди за неща , които уж се случват тук и сега ...

 42. 42 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 473 Неутрално

  В Англия и на безплатна екскурзия не бих отишъл. То всъщност какво има за гледане в тоя остров?

 43. 43 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Браво на тези хора. Респект за това, което правят.

  The best way to predict the future is to invent it.
 44. 44 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":Питай китариста, ако не в някой подлез. .
  —цитат от коментар 11 на The sphere


  Китаристът хвърчи с първа космическа към Нови Пазар.

  The best way to predict the future is to invent it.
 45. 45 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#42] от "happystory":

  За всеки влак си има пътници , ако човек има пари е готино и е добре , дори бих казал задължително да бъде посетен Албиона поне веднъж в живота , ако няма по добрият вариант е да си изкара седмица алинклузив в Турция за 500 лева и да не го мисли много много.

 46. 46 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#42] от "happystory":

  За всеки влак си има пътници , ако човек има пари е готино и е добре , дори бих казал задължително да бъде посетен Албиона поне веднъж в живота , ако няма по добрият вариант е да си изкара седмица алинклузив в Турция за 500 лева и да не го мисли много много.

 47. 47 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Нещо преюдициално по съдържанието на статията-
  Брекзит отвътре: Сър Крейг Оливър разказва за началото на британския трилър Медийният съветник на премиера Камерън е категоричен, че втори референдум ще раздели още повече британците. 18:37 ч. 24.03.2019 г. бтв новините.... Тези, които искаха да напуснем ЕС, имаха чувството, че Великобритания не управлява сама своята съдба. Ние не бяхме съгласни с това твърдение. Освен това, че имиграцията е извън контрол и много хора, подкрепящи брекзит, не харесваха членството в Европейския съюз, РАЗРЕШАВАЩ НЕОГРАНИЧЕНАТА МИГРАЦИЯ независимо от обстоятелствата. ...“
  https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/brekzit-otvatre-sar-krejg-olivar-razkazva-za-nachaloto-na-britanskija-trilar.html
  Под “миграция“ в ЕС законите се разбира ЕС гражданин на една ЕС държава да пребивава/ живее/ работи в друга ЕС държава. С този термин НЕ СЕ обозначава нелегалната икономическа имиграция от 3 ти държави- т.е. държави извън ЕС....

 48. 48 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#34] от "vlado67":

  Твърдя в постовете по-долу Това за банковата сметка и трудовият договор е пълна лъжа.Ама ПЪЛНА.Ще каже човек , че самонаетите лица са осъдени да изкарат живота си без банкова сметка.Това за декларацията е пак лъжа .Първо се подава, не се получава и втори като я подадеш сега , а попълниш формуляра след 20 дни как я губиш тази година?Това за квартирите е измислица, същото е и за работата.А останалото да субективни усещания на някой си.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 49. 49 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2673 Весело

  До коментар [#29] от "Николай Николов":

  В Лондон само кипърците са около 100000.
  Студентите също са хиляди.
  Явно и ти киснеш !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 50. 50 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 456 Неутрално

  dw ги интересуват как да намерят статии за генериране на трафик, половината българи в ОК са halfwits,
  голем страх ги гони, че ще им бият шута ако не разцъкат приложението.

  "новина" създадена от невежество и търсене на сензация, зебележете как почва "книжарница с име имало едно време " What a bunch of greasy bullshit? плача от умиление като чуя името на тази дупка пълна със объркани българи в лондон
  нашето външно и боко тиквата да не му дреме за статуса на бг-тата?

  дневника препечатва без грам критика. жалки журналя сте станали да си пълните празните колони по сайтовете.

  искаме качествен текст. много ли е? а, да модерно било д асе набляга сега на личната малка история свързана с човека.

  нивото е общи приказки национално умиление.

 51. 51 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2866 Любопитно

  Аз пак да си попитам —някой от английските съфорумци минава ли по описаната в статията процедура?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 52. 52 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  "Някъде трябва да останеш и да се бориш за правата си"
  --
  А защо не се бориш в родината си и защо си избягал?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 53. 53 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#19] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  "Brexit......brexit, но не се връщат !
  Точно както българите в закъсала Гърция !!!"
  ==============
  Гурбетчиите са определена порода хора. Преди ходеха в Коми и Алжир.
  Италианците бягаха към Америка.....
  Други ходим само на екскурзии и се връщаме.

  Еретик
 54. 54 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  "Става все по-трудно да наемеш квартира или да намериш работа", __________
  —цитат от коментар 12 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  та затова са по 4-5 семейства в квартира, живеят като мишки. Нема такава мизерия. Пък после и плюят по България. Хайде холан, няма нужда от такива хора.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 55. 55 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#40] от "vlado67"

  Нямам омраза. Аз към някаква ловко уредила се суетна жена няма как да имам омраза. Имам омраза към силни и реални личности. Тая дама е тежък нарцис. Виждаш и снимките в профила- сто снимки ................ само на нея самата. Снима си сама главата. Има се за нещо неземно. Пародия. Мрази България, българите в България , но.................. иска да е български евродепутат. Просто иска да ни мрази с висока заплата. Себичните жени са неприятни и недолюбвани.

 56. 56 Профил на Terminator
  Terminator
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "не съм на 20, че да си тръгна пак"

  Ако искаш си тръгваш. Ако не, оставаш. Лошо, ако се ръководиш от мнението на хората покрай теб.

  всеки ден, когато си с мен обикаляме витрини на какво да се спрем нищо не е наред а мерцедес чувам пак някой хвали се купил си днес а ний се потим, на крак стоим с теб приятелю мой и се чудим кой е враг, кой е свой?
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Ако нещи се обърка най-добре да ги насначим за консули в Янглия. Да разплакват майките на англичаните идващи за визи.

 59. 59 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#29] от "Николай Николов":В Лондон само кипърците са около 100000.Студентите също са хиляди.Явно и ти киснеш !!!
  —цитат от коментар 49 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Кипърците са ясни. Повечето са от доста отдавна в ЮК (от 70-те), а децата им не може да ги различиш от местните.

  Гръцки студенти наистина има доста в ЮК, ама тях в тази част на Лондон ги няма.

  Тези гърци за които говоря са си обикновени хора. Не знам от коя част на Гърция са, но по манталитет не ми изглеждат кой знае колко по-различни от българите в който и да е провинциален град. С часове киснат в кафенето на кафе и моабет. Аз минавам за по 10-15 минути колкото да закуся.

  Мен не ми пречат - даже се радвам, че ги има. Напомнят за България. Всеки ден за 10-15 минути се пренасям в БГ. А и закуските и сладкишите дето правят са добри. Аз съм на кяр.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 60. 60 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Рано е за подаване на документи за сетъл статус . А и лондон вече не е онзи лондон от 2007 . Брексит е една истинска трагедия

 61. 61 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 155 Неутрално

  До коментар [#3] от "Noise":

  Верно е - без трудов договор или адресна регистрация не можеш да откриеш сметка в банка.

 62. 62 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#51] от "DDR":

  Нали по горе ти беше написано… Засега е това процедурата , просто една декларация и регистрация.


  Кви са тея абсолютни глупости надраскани от няква туристка от Германия за парцала "Дойче Веле"???"Не работело приложението", "било много трудно", "всички мразели българите" - точно днес го направих за има-няма 15 минути, учудващо добре си работи апликацията (имайки предвид, че е по държавна поръчка!), всичко е написано за малоумници (даже и въпросната Мария Милкова би се справила добре). Да, ако бъкел не разбираш английски МОЖЕ и да ти е трудно, АКО КАРТИНКИТЕ С ОБЯСНЕНИЯ ЗА ДЕЦА 2РИ КЛАС СА ТИ ТРУДНИ ЗА РАЗБИРАНЕ."Имало негативно отношение към чужденците след Брекзит"...Малоумни, тъпи, поръчкови статии на мозъчно увредени либерасти от континента.
  —цитат от коментар 22 на puhpuhan4o


 63. 63 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1296 Весело

  Щом приятелката на Русия организира срещата, така ще им подготви документите че могат и да ги екстрадират от Великобритания.

 64. 64 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Търси българин да ти се оплаче.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 65. 65 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#16] от "The sphere":

  Силно се надявам да нямате мен предвид. Аз съм уличен музикант в Лондон, но досега само кремълски трол не ме бяха наричали и не знам за какви яйца говорите.

 66. 66 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 155 Неутрално

  До коментар [#26] от "Dimitar Mogilarov":

  ----------------------------------------
  От една страна се притесняват, а от друга създават пречки и стежняват живота на чужденците по всевъзможни начини. Британците са лицемери - любезнчат, а в същото време те презират.

 67. 67 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 155 Неутрално

  До коментар [#48] от "Noise":

  "Самонаетите лица" ... са били достатъчно хитри за да преметнат системата. Има много начини за това, но трябва някой да те светне. Може би точно това правят във въпросната книжарница.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4923 Неутрално

  Тъжно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 71. 71 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Цялата идея на този пасквил е да ви се каже колко лош е Брекзит.
  С любезното съдействие на комунистите от Дневник разбира се.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 72. 72 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "За да си откриеш банкова сметка например, се иска трудов договор. "Това просто не е вярно.Изобщо тази статия е леко в типичен ДВ стил.Малко истини, доста съмнителни и субективни твърдения и част откровени лъжи.
  —цитат от коментар 3 на Noise


  Личи ти , че неотдавна си напуснал свинарника в селото си но руската ти свинщина , придружена с отчайващата ти селяндурщина никога няма да те напусне , завинаги си закопан в нея !!!

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 73. 73 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 176 Неутрално

  До коментар [#61] от "pwj18583757":

  В УК няма адресна регистрация . И това им е най голямата грешка . Искат доказателства за адрес . Сметки за ток , вода и тн . Което е корено различно

 74. 74 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 176 Неутрално

  УК не е за хора 55+ . Влага , отвратителна здравна система . 386 паунда на мецес социална пенсия . Само тока и отоплението ти е 120 . И вода 30 . За всеки месец

 75. 75 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 176 Неутрално

  You can not live with 60 paund a week .

 76. 76 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 422 Неутрално

  "За да си откриеш банкова сметка например, се иска трудов договор. "Това просто не е вярно.Изобщо тази статия е леко в типичен ДВ стил.Малко истини, доста съмнителни и субективни твърдения и част откровени лъжи.
  —цитат от коментар 3 на Noise


  Абсолютно вярно е колега, точно параграф 22.Сигурно има някакви измислени банки в които можеш да ди откриеш сметка ,но в по качествените банки не става.Аз например съм в банка лойдс преди 20 дена сменях карта поради изтичане на срока и ми искаха трудов договор въпреки ,че съм им клиент от 15 години,въпреки че ми превеждат заплатата всяка седмица в тяхната банка.Ако за личен лекар се регистрираш ,на мене ми искаха банково извлечение да видят дали си ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН въпреки че ми се струва незаконно,и договор за наем за жилище ми искаха.И най-лошото в местоработата ,намалихме обема и произваждаме това което правихме за 2 дена вместо за седмица.Уж са няколко месеца ,ама неминуемо ще разбутат персонала,много хора пък няма работа.А и вчера прибирайки се от работа гледам залепили съобщения от 14/04 нови цени на превоза.

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 77. 77 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#61] от "pwj18583757":В УК няма адресна регистрация . И това им е най голямата грешка . Искат доказателства за адрес . Сметки за ток , вода и тн . Което е корено различно
  —цитат от коментар 73 на fjp58603113


  Има бе ,човек. АКО СИ ПОД НАЕМ като мене трябва да имаш договор за наем и там всичко е описано и адреса естествено, и в здравната им система и в работодателя и в данъчните ти имат този адрес . ,Естествено няма да те карат в полицията с някаква домова книга като в бг.

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 78. 78 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#24] от "puhpuhan4o":Не Ганьо, няма нужда, други вече се борят за твоите права. Ти
  —цитат от коментар 28 на olga_kokoshkina


  Ako може всичките дето "се борите за моуте права" дружно да се самозастреляте, светът ще е много по хубав.

  Мерси.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 79. 79 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 488 Весело

  Тя не казва, че изобщо не работи, а че не работи на всеки телефон.
  —цитат от коментар 30 на tamada


  Отдавна се знае, че Айфонът не е телефон. Така че да, работи на всеки телефон.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 80. 80 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#13] от "grayeagle":

  Съвсем същото може да се каже за Ивайло Дичев!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK