ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

ЕС ще върне граничните проверки за британците при Брекзит без сделка

ЕС ще върне граничните проверки за британците при Брекзит без сделка

© ReutersПътуващите британци ще получават печат на паспортите си всеки път, когато влизат и излизат от Европейския съюз в случай на Брекзит без сделка, заяви Европейската комисия. Новината идва на фона на продължаващите дебати във Великобритания около споразумението на премиера Тереза Мей.


По думите на източник от ЕС, цитиран от "Гардиън", Брекзит без сделка става все по-вероятен сценарий. Той отбелязва, че плановете на ЕС за "твърд" Брекзит "не могат да са точно копие на ползите от еврочленството" и не са "минисделка или договорена липса на сделки", а едностранни мерки, за да се избегнат проблеми за ЕС.


Еврокомисията потвърди, че в случай на Брекзит без споразумение британските граждани ще имат право на безвизово пътуване за кратък престой в ЕС (90 дена в рамките на 180-дневен период), ако Великобритания се съгласи на същото за гражданите на всички държави - членки на ЕС. "Ще получавате печат на паспорта си при влизане в ЕС и при напускането му, така че този период от 90 дена, който е безвизов, да може да бъде пресметнат", се посочва в съобщение на Европейската комисия.
Британските пътници освен това ще загубят достъп до лентите, предназначени за граждани на ЕС, на гранично-пропускателните пунктове, което ще означава по-дълги опашки. Не се изключва да бъдат молени от граничните служители да предоставят информация за целта на посещението си и за средствата, с които ще разполагат по време на престоя си. Багажът им ще подлежи на митнически проверки.


Брекзит без сделка ще значи и връщане на безмитните магазини и на правото на британците да искат възстановяване на ДДС, платен за стоки по време на престоя им в ЕС, при условие че разполагат с необходимите документи.


Еврокомисията потвърди, че британските пътници ще загубят правото си на достъп до здравеопазване чрез европейската здравноосигурителна карта, а компаниите за телефонни услуги вече няма да бъдат задължени да премахват таксите за роуминг за британските посетители в ЕС.


Съюзът все повече вярва, че на 12 април ще настъпи Брекзит без сделка. Британското правителство ще получи по-дълга отсрочка само ако се съгласи да участва в изборите за Европейски парламент през май. Ако парламентът все пак одобри сделката на Мей, Великобритания ще излезе от ЕС организирано на 22 май.


Служители на Европейската комисия са посетили всички останали 27 държави членки, за да проверят плановете им за "твърд" Брекзит. Държавите, които активно търгуват с Великобритания, наемат стотици митнически служители и изграждат гранични пунктове за инспекция, за да подновят проверките на редица продукти.


Ако Великобритания напусне без сделка на 12 април, правителството ще има шест дена, за да реши дали да плати вноската си в бюджета на ЕС за 2019 г., което би позволило на британските фермери, учени и други бенефициенти да получават еврофондове.


Страната няма да участва в програмата "Еразъм+", а организации като Британския филмов институт и Британския съвет вече няма да могат да кандидатстват за еврофинансиране. Правителството би могло да осигури краткосрочно участие в подобни програми, като се съгласи да плати вноската си в бюджета на ЕС.


Повече за решенията за студентите, които в момента участват в програмата "Еразъм", четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK