Буря се задава за италианското антисистемно Движение "Пет звезди"

Луиджи Ди Майо

© Reuters

Луиджи Ди МайоКрай на залаганията" за италианското антисистемно Движение "Пет звезди", част от правителството в Рим от 1 юни миналата година, след поредица изборни загуби, ареста на висш негов представител за корупция, още един заподозрян в същото и растящо недоволство сред парламентаристите.


Резултатът от регионалните избори в Базиликате (Южна Италия) в неделя се вписва в тази тенденция със спечелени едва 20.4 процента от гласовете, при положение че на парламентарните избори през март 2018 г. движението получи над 44 процента.


Слизането в ада започна през февруари с регионалните избори в Абруцо (Централна Италия) и Сардиния. През март миналата година "Пет звезди" спечели около 40 процента от гласовете в двете области, а година по-късно получи едва 19 процента в едната и 11 на сто в другата.
"Изненадва ме не сривът, а че той настъпи толкова късно. Техният възход беше неочакван, падението им - неизбежно. Движението размахваше като знаме пълната утопия за борбата срещу всички форми на елит, но после стана елит и смени кожата си, а това отблъсква част от избирателите му", обясни пред АФП проф. Пиерджорджо Корбета от Университета в Болоня (Северна Италия).


След като тръгна с изключителен резултат на парламентарните избори през март 2018 г. - над 32 процента от гласовете - "Пет звезди" постепенно се оказа обхванато от вихър, с намаляващ електорат и все по-силно брожение сред парламентаристите му, разочаровани от равняването по позициите на партньора в правителството - крайнодясната партия "Лига" на Матео Салвини. Някои сенатори от движението вече без колебание гласуват против указанията на председателя Луиджи Ди Майо, който е във все по-слаби позиции.


И то до такава степен, че Ди Майо отказва да разчисти редиците си, както каза неотдавна отцепилия се от движението сенатор, Елена Фатори. "Може би защото движението вече е в състояние на свободно падане. Ако започнат да гонят хората, които подкрепят оригиналните тези, те са заплашени от катастрофа на европейските избори", отбеляза тя.


"Пет звезди" се "салвинизира"


Нейната колежка Паола Нуниес смята, че след осеммесечно управление "има опасност вече да не се прави разлика между Движението и "Лигата". Движението на практика се "салвинизира", преминавайки от идеологическа гледна точка по-вдясно", каза тя.


Според проф. Корбета "Пет звезди" преживява криза в ръководството след оттеглянето от авансцената на обаятелния му основател, комика Бепе Грило. "Движението е творение на Бепе Грило, без него то нямаше да съществува. Грило е чудесен комуникатор, но не е политик и затова се оттегли", отбеляза той.


"Без създателя си движението осиротя и преживява остра криза в лидерството. Очертава се тази динамика да се запази. Все по-слабото представяне на различните избори беше предвидимо и може да се очаква, че то ще продължи", допълни експертът. "Поредицата от избори, на които движението непрекъснато бележи спад, има мултиплициращ ефект, а това само ще подчертае отлива на избиратели", уверява Корбета.


Матео Салвини

© Reuters

Матео Салвини


Проблемите на "Пет звезди" обаче не свършват с изборите. След като години наред гради изборния си успех върху обещания за почтеност на фона на корупцията, в която обвиняваше останалите политически партии, мнозина негови видни членове в кметството на Рим сега са обект на съдебни следствия.


Миналата седмица например по подозрения в корупция беше арестуван председателят на общинския съвет в италианската столица Марчело Де Вито. Разследване се води и срещу колегата му от "Пет звезди" Даниеле Фронджа, смятан за най-близкия съветник на кмета на Рим Вирджиния Раджи.


Двете водещи фигури в правителството - Салвини и Ди Майо - обаче твърдят в един глас, че то остава стабилно въпреки трудностите на "Пет звезди". "Правителството върви напред и ще продължи да го прави още дълго", заяви в понеделник Матео Салвини, докато Луиджи Ди Майо се кълнеше, че падане на правителството "няма да има". /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK