Няколко очаквани и една неочаквана причина много хора да не взимат шофьорския изпит в Германия

Няколко очаквани и една неочаквана причина много хора да не взимат шофьорския изпит в Германия

© ReutersВсе повече млади хора, които за първи път карат шофьорски курсове в Германия, се провалят на изпитите. Защо? Сред причините има и една неочаквана, макар и много логична, пише Олга Мякотникова в статия за "Дойче веле".


Който е карал шофьорски курсове и вече има свидетелство за управление на МПС, вероятно си спомня колко труден е бил изпитът. А който още няма шофьорска книжка, вероятно му предстои да тръгне по този път. Статистиката обаче сочи, че младите хора в Германия все по-трудно се сдобиват с шофьорска книжка. Или пък се провалят и не изкарват книжка.


По данни на Федералната служба за автомобилен транспорт през 2017 година 39 процента от записалите шофьорски курс са били скъсани още на теоретичната част от изпита. А други 32 процента са се провалили на кормуването, съобщава агенция ДПА. Година по-рано (през 2016) скъсаните на изпити за получаване на право за управление на МПС са били съответно 37 и 31 процента от всички курсисти.


Не е само в Германия
Каква е причината за високия дял на хората, които не издържат изпитите? Автомобилните инструктори твърдят, че изпитът не е станал по-сложен. Без да звучи като някакво успокоение, тенденцията не се забелязва само в Германия. Експертите допускат, че една от причините за това е, че движението по пътищата днес е станало много по-интензивно. Затова кандидатите за шофьорска книжка имат нужда от повече време за подготовка, а инструкторите се нуждаят от повишаване на своята квалификация, включително и от придобиване на познания в други области, като например психологията.


Психологът Клаудия Хапе изтъква една неочаквана причина за това защо младите днес са по-неподготвени: когато са вътре в колата, все по-малко деца се интересуват какво се случва зад стъклото на автомобила - или си играят със смартфона, или гледат анимационни филми. Случващото се на пътя изобщо не стига до тяхното внимание - изобщо не забелязват поведението на другите участници в движението, нито пък светофарите или пътните знаци представляват за тях някакъв интерес.


Вече има по-важни неща


Председателят на Сдружението на автомобилните инструктори Дитер Квентин казва, че по-рано получаването на шофьорска книжка е било едно от най-важните събития в живота на учениците от горните класове в Германия. Днес ситуацията е съвършено различна: децата имат толкова други важни задачи и са подложени на такъв стрес, че изкарването на шофьорска книжка се превръща във второстепенна или дори третостепенна задача. А пък подготовката за изпита минава "между другото". Оттук и лошите резултати.


В същото време кандидатите за шофьори имат силен материален интерес да вземат изпита още при първото си явяване. Защото това е и най-евтиният вариант за изкарване на книжка - обикновено курсът излиза така между 1800 и 2200 евро. Ако обаче ви скъсат, задължително трябва да вземете още часове за кормуване, които се заплащат допълнително. Има и такса за поправителния изпит.


И един съвет към начинаещите любители шофьори: да подбират внимателно шофьорските курсове. Едва ли най-евтините предложения са същевременно и най-добрите. А най-лоши се оказват експресните шофьорски курсове през ваканцията. Защото учениците имат нужда от време за усвояване на материята, а това не е възможно за седмица и половина или две, колкото обикновено трае един ускорен курс.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK