В Южна и Източна Европа мнозина искат контрол над емиграцията

В Испания 60% от анкетираните са се обявили за мерки, които да възпрепятстват продължителното емигриране от страната.

© Reuters

В Испания 60% от анкетираните са се обявили за мерки, които да възпрепятстват продължителното емигриране от страната.Страни в Южна и Източна Европа вече са по-загрижени за трайното емигриране на гражданите им на Запад, отколкото влизането на имигранти. В някои от тях опасенията от обезлюдяването са толкова големи, че хората призовават правителствата си под някаква форма да попречат сънародниците им да напускат за продължителен период от време.


В три от тях - Испания, Гърция и Италия този дял надхвърля 50%, в Полша и Унгария е на прага на мнозинството и дори в Румъния - една от най-бедните държави в ЕС, наближава една трета.


Това показва мащабно социологическо проучване на YouGov по поръчка на Европейския съвет за външна политика (ECFR) в 14 страни от Европейския съюз, пубикувано днес едновременно в пет авторитетни издания: "Гардиън", "Монд", "Зюддойче цайтунг", "Стампа", "Ла Вангуардия" и "Газета Виборча".
Основната цел на интервютата с повече от 50 000 души е да се установи кои са най-важните проблеми за европейците в навечерието на изборите за Европейски парламент на 23-26 май. Представителите на 14-те държави от проучването ще излъчат 80% от евродепутатите в новия парламент.


В Северна Европа тревогата от имигрантите остава по-голяма от тази за напускащите страната, но дори в Германия 25% се обявяват за контрол над емигрирането в чужбина.


Далеч не само миграцията е проблем


Проучването на ECFR установява още, че макар темата за миграцията да доминира (20% се тревожат за емиграцията, а 32% - за имиграцията) политиката и дебатите по време на приключващия мандат на Европарламента, хората са загрижени за по-широк кръг проблеми като корупцията, национализма, тероризма и промените в климата.


"Евроизборите ни се представят като битка за сърцето на Европа", коментира Марк Леонард, директор на ECFR. Той допълва, че националисти се опитват да превърнат вота в референдум по темата за миграцията, но проучването разкрива, че кандидатите могат да спечелят гласове и като обърнат внимание на климатичните промени, здравеопазването, достъпът до жилища и жизнения стандарт. "Те ще допуснат стратегическа грешка, ако приемат вкарването от антиевропейските партии на тези избори в рамката на победа или загуба единствено по въпроса за миграцията."


Унгарският премиер Виктор Орбан и неговата партия "Фидес", както и италианският вътрешен министър Матео Салвини постъпиха точно така и поставиха темата за мигрантите в центъра на кампаниите си. Агресивни плакатни послания в Унгария, нападащи евроинституции в Брюксел с подвеждащи твърдения, станаха причина за безсрочно замразяване членството на "Фидес" в Европейската народна партия.


В същото време броят на влизащите в Европа драстично намаля през последните две години. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците през миналата година Средиземно море е било прекосено от малко над 116 000 мигранти - спад от почти 90% спрямо вълната от 2015 г.


Кои са другите основни теми


Почти 20% от европейците продължават да се опасяват от ислямски радикализъм. Тук също изпъква разделение между Източна и Западна Европа, тъй като тревогата е отчетливо по-голяма в страни като Белгия, Франция и Холандия.


Почти във всичките 14 държави от анкетата мнозинството участници казват, че екологичните каузи трябва да бъдат приоритет, независимо че реализирането им може да се отрази на икономическия растеж.


Борбата с корупцията се оказва голям проблем в 7 държави: Унгария, Италия, Полша, Румъния, Испания, Гърция и Словакия.


Състоянието на икономикта е най-голямата тревога в Италия, Румъния и Гърция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Така е, защото тези държави се превърнаха в донори на работна ръка за Западна Европа като огромното мнозинство от тази работна ръка е високо квалифицирана. Сега навсякъде се отчита недостиг на работа ръка и най-вече на квалифицирана.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Ами само един е начинът - управляващите да направят всичко възможно, така че стандартът на хората да се повиши за съвсем кратко време, вкл. неприятни, но даващи резултати реформи.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  "...хората призовават правителствата си под някаква форма да попречат сънародниците им да напускат за продължителен период от време..."

  Комплексът от човешки права и свободи е така устроен, че отнемеш ли едно, скоро започват едно след друго да гаснат останалите граждански достояния. Отнемете на хората правото на придвижване, и скоро ще бъдат ударени в гръб и частната собствененост, и правото на свободно информиране, и т.н., и т. н.
  Насила хубост не става!

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3155 Весело

  Дигат стандарта, запазват разходите за живот и почва да приижда германска работна ръка (вече се е случвало в миналото) !

  Щото с трици маймуни не се ловят ...

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4623 Любопитно

  До коментар [#1] от "Voiko":

  Така е, защото тези държави се превърнаха в донори на работна ръка за Западна Европа
  =======
  А, сериозно?
  И кой ви е виновен тогава?

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#1] от "Voiko":Така е, защото тези държави се превърнаха в донори на работна ръка за Западна Европа=======А, сериозно?И кой ви е виновен тогава?
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Нека да разрешат на турските граждани да работят в държавите от ЕС,пък да видим каква ще е емиграцията.Поне 10 милиона на момента ще си бият шута от ердогановият рай.

 7. 7 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#1] от "Voiko":Така е, защото тези държави се превърнаха в донори на работна ръка за Западна Европа=======А, сериозно?И кой ви е виновен тогава?
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Средна работна заплата в Турция- 363 евро,при 373 евро в Косово и 393 в Албания.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4623 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":

  За нас, единицата човек е важна инстанция.....
  Не можем да си позволим такова разхищение.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Не сме "мнозина", а сме "Мнозинство"!!!

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Не съм чъл досега български политик да предлага забрани или ограничения на емиграцията. Просто няма как крадливата разбойническа прослойка у нас да задължава когото и да било да остане в едно корунпирано общество, където европейското бедеще е само за управляващата клика и нейните приближени фирми и олигарси......

 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2287 Весело

  При една справедлива общоевропейска политика на инвестициите и доходите това нямаше да се случи. Там е и решението, а не във вътрешноевропейски телени мрежи.
  Инак- обезлюдяване, ислямизация, гета, изпедерастяване, унищожаване на брака, ... срещу некое евро "помощи" от Брюксел.

 12. 12 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Това не е само в Южна и Източна Европа. В САЩ Тръмп има намерение да построи стена по границата с Мексико, Япония също има строг контрол върху имигрантите, Австралия - още по-голям. Всяка развита държава има и трябва да има строг контрол върху масите от хора, които влизат в нея. Всички знаем какво се случи в Кьолн по Нова година, защото лявата Меркел направи Германия разграден двор.

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":За нас, единицата човек е важна инстанция..... Не можем да си позволим такова разхищение.....
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Остави ги тия приказки за партийните събрания.Единственото, което спасява Турция от емиграция са визите за ЕС и това,че нямат право турците да работят в държавите от ЕС.Не случайно турците , които са в държавите от ЕС не се връщат в Турция.

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":За нас, единицата човек е важна инстанция..... Не можем да си позволим такова разхищение.....
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Аааа! Значи затова натикахте стотици хиляди умни "единици" из затворите, да не избягат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Продължаващият ислямски тероризъм, както и 90 процентната мигрантска престъпност не могат да бъдат спрени, защото това е начин на живот за новодошлите варвари. Следователно с всяка изминала година съотношението ще се променя в полза на крайнодесните партии. И това ще продължи, докато не се стигне до гражданска война и трайно решение, като изселването на мюсюлманите извън Европа.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4396 Любопитно

  "Страни в Южна и Източна Европа вече са по-загрижени за трайното емигриране на гражданите им на Запад, отколкото влизането на имигранти. В някои от тях опасенията от обезлюдяването са толкова големи, че хората призовават правителствата си под някаква форма да попречат сънародниците им да напускат за продължителен период от време."

  Тази тема (емиграцията) би трябвало да ни тревожи и нас българите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13313 Весело

  Естествено :)
  Никой не напира да влиза в Европа от Северния полюс

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Иди сега разбери дали народите са прости или папата -- дефектна.

 19. 19 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 333 Неутрално

  не мнозина а всички. миграция да, ама не да ми отваряш границата за всякви талибани. тва е като да искам да поканя някой на гости сравнено с това ти да казваш от утре кой ще живее у нас. поздравления нощник, отне ви само към две години да признаете реалността, толкова сте спрели

 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  "Проучването на ECFR установява още, че макар темата за миграцията да доминира (20% се тревожат за емиграцията, а 32% - за имиграцията) политиката и дебатите по време на приключващия мандат на Европарламента, хората са загрижени за по-широк кръг проблеми като корупцията, национализма, тероризма и промените в климата."
  *
  Да де, ама повечето са загрижени за имиграцията, защото тя е свързана с престъпността и тероризма, колкото и да се мъчат либералите да отричат очевидното.
  *
  Цитат:
  "Почти във всичките 14 държави от анкетата мнозинството участници казват, че екологичните каузи трябва да бъдат приоритет, независимо че реализирането им може да се отрази на икономическия растеж."
  *
  А-ха! Обаче ако се окаже, че това е свързано с нови данъци и поскъпване на горивата и електроенергията европейците няма да са толкова сигурни, че го искат. Справка - Франция.

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Това искане е съвсем нормално, всъщност контрол трябва да има за спазване на законовия ред въобще, не само в тази област.
  Но в последната част на текста ми стана смешно - грешка ли е, че в изброените страни с проблем с корупцията, нас ни няма?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Мнозина? По-идиотска формулировка трудно може да се измисли...

 24. 24 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Тотално безсмилена и манипулирана статия сте ни поднесли. Нищо систематизирано, само увъртания и уклони към левундерските теми. Поредната голяма боза!!!

 25. 25 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 2108 Весело

  И как точно ще спрат населението, на което не му изнася? Бодлива тел и картечници?

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  "Борбата с корупцията се оказва голям проблем в 7 държави: Унгария, Италия, Полша, Румъния, Испания, Гърция и Словакия."

  За нас не е ли проблем или ние направо изпадаме от класацията.

 27. 27 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 1130 Весело

  "Страни в Южна и Източна Европа вече са по-загрижени за трайното емигриране на гражданите им на Запад, отколкото влизането на имигранти. В някои от тях опасенията от обезлюдяването са толкова големи, че хората призовават правителствата си под някаква форма да попречат сънародниците им да напускат за продължителен период от време."Тази тема (емиграцията) би трябвало да ни тревожи и нас българите.
  —цитат от коментар 16 на Иво


  да, но половината коментиращи не са схванали изобщо за какво е статията и пак за мигрантите от Близкия изток дуднат. Това потвърждава статистиките за функционална неграмотност.

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  "...Борбата с корупцията се оказва голям проблем в 7 държави: Унгария, Италия, Полша, Румъния, Испания, Гърция и Словакия...."

  В България се вълнуват от апартаментите.... Баси тъпнята!

 29. 29 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Това не е само в Южна и Източна Европа. В САЩ Тръмп има намерение да построи стена по границата с Мексико, Япония също има строг контрол върху имигрантите, Австралия - още по-голям. Всяка развита държава има и трябва да има строг контрол върху масите от хора, които влизат в нея. Всички знаем какво се случи в Кьолн по Нова година, защото лявата Меркел направи Германия разграден двор.
  —цитат от коментар 12 на Burn


  Ти нещо не си разбрал/а. тук не става въпрос за Имигрантите, а за Емигрантите - има известна разлика.

 30. 30 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Като чета по надолу не си само ти а повечето не правят разлика.

 31. 31 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  "Проучването на ECFR установява още, че макар темата за миграцията да доминира (20% се тревожат за емиграцията, а 32% - за имиграцията)..."

  Да, онези, които обвиняват във функционална неграмотност, също са функционално неграмотни, каквото и да означава това.

 32. 32 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 1130 Весело

  "Проучването на ECFR установява още, че макар темата за миграцията да доминира (20% се тревожат за емиграцията, а 32% - за имиграцията)..."Да, онези, които обвиняват във функционална неграмотност, също са функционално неграмотни, каквото и да означава това.
  —цитат от коментар 31 на Burn


  първото изречение, колега. Първото:
  "Страни в Южна и Източна Европа вече са по-загрижени за трайното емигриране на гражданите им на Запад, отколкото влизането на имигранти".

 33. 33 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3284 Весело

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  "А, сериозно?
  И кой ви е виновен тогава?"
  ==============
  Ти си най-неподходящият да питаш.
  Всяко лято покрай Хасково минават два милиона немски работници с черни мустаци.

  Еретик
 34. 34 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  Нормално, новодошлите серат на улицата

 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  Ми да си я контролират!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK