Най-червената линия: Шанс или спънка ще е за Великобритания митнически съюз след Брекзит

Най-червената линия: Шанс или спънка ще е за Великобритания митнически съюз след Брекзит

© ReutersЗаедно с прекратяването на свободното движение на хора това бе най-червената от червените линии на Тереза Мей - Великобритания след Брекзит трябва да може да сключва свои собствени търговски сделки, пише "Гардиън".


Британският парламент обаче ще гласува малко по-късно днес различни алтернативи за излизането на страната от ЕС и митническият съюз може да се окаже едно от предпочитаните решения за депутатите, които вече три пъти отхвърлиха сделката на премиера Тереза Мей, пише "Ройтерс".


Митническият съюз означава, че страните от ЕС прилагат еднакви мита за внасяните стоки от останалата част на света. Търговските сделки се договарят от Брюксел от името на държавите членки, макар правителствата да договарят мандата и да одобряват крайната сделка. ЕС има споразумения за свободна търговия, включващи 69 държави, сред които Канада и Южна Корея.
Евентуален митнически съюз ще позволи по-лесно преминаване на стоките, но няма сам по себе си да гарантира безпрепятствена търговия и ще ограничи, макар и без да възпрепятства, възможностите на Обединеното кралство да сключва сделки за свободна търговия.


Колко независима?


ЕС е митнически съюз, но освен това е част от три други митнически съюза с Андора, Сан Марино и Турция.


В случая с Турция споразумението не включва селскостопанските стоки или продуктите от въглища и стомана. Другите стоки могат да циркулират, без да се плащат мита, и цялата зона прилага еднакви вносни мита за продукти от трети държави – например 10-процентното мито за вносни коли.


За разлика от сделката за свободна търговия митническият съюз премахва нуждата от сложни правила, за да се определи дали дадена стока наистина е от определен партньор, като машините с многобройни вносни компоненти. Подобни "правила за произхода" могат да се окажат скъпи и времеемки за износителите.


Членството в митническия съюз ограничава, но не премахва възможността отделните участници да сключват собствени споразумения за свободна търговия с други държави.


Турция, по-малкият партньор в митническия съюз с ЕС, обаче е изправена пред предизвикателство. Скорошното споразумение за свободна търговия на ЕС с Япония отваря Турция за вносни японски коли, без да дава реципрочен достъп за турски продукти на японския пазар.


По-малкият партньор в митническия съюз, какъвто може да бъде Великобритания, може да се окаже в позиция да трябва да догонва, но с ограничена възможност за договорки, предвид че собственият му пазар е вече отворен. Турция обаче е свободна в областите, които не се включват в митническия съюз.


Според характера на евентуален британско-европейски митнически съюз Обединеното кралство ще може да преговаря с други страни за търговски достъп, покриващ големия му пазар за финансови услуги, инвестициите, обществените поръчки, потока на данни и евентуални селскостопански квоти.


Безпрепятствена търговия


Забавянията на границата между Турция и ЕС, които мигат да продължат над 24 часа, показват, че митническият съюз сам по себе си не гарантира безпрепятствена търговия. Турските камиони, натоварени със стоки за ЕС, все още трябва да показват документи, включително фактури и разрешителни за транспорт, за всяка държава членка, през която планират да преминат.


Проверките съществуват, въпреки че Турция приведе законодателството си в съответствие с определени правила на европейския вътрешен пазар, например за стандартите на продуктите, правото на интелектуална собственост и контрола върху конкуренцията. Стоките освен това могат да бъдат подложени на проверки на границата, за да се потвърди, че са спазени европейските регулации.


"Твърда" ирландска граница


Евентуален митнически съюз ще облекчи преминаването на стоки на границата между Ирландия и Северна Ирландия, но сам по себе си е малко вероятно да предотврати появата на "твърда" граница.


Той трябва да стигне по-далеч от съюза между ЕС и Турция и да покрива селскостопанските продукти, особено млечните продукти и говеждото месо. Така на практика Великобритания ще се окаже задължена да се придържа към мерките на ЕС за превенция срещу болести, вредители и замърсители сред растенията и животните.


ЕС и Нова Зеландия вече имат такова споразумение за санитарните мерки, без да имат сключена сделка за свободна търговия, което позволява на Нова Зеландия да изнася за ЕС над 200 хил. тона агнешко месо.


Митнически съюз заедно с изисквания за спазване на правилата на европейския единен пазар за продуктите, който подлежи на контрол от Съда на ЕС - подобен подсилен митнически съюз не толкова ще замени, а по-скоро ще наподобява предпазния механизъм, договорен между Лондон и Брюксел, но отхвърлен от британските депутати, в рамките на който Великобритания ще влезе в "единна митническа територия" с ЕС и Северна Ирландия ще бъде подложена на допълнителни правила за европейския митнически съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Никакъв митнически съюз с британците! Да се омитат. Отдавна не са империя, но не могат да го осъзнаят.

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Островните "гении" под една или друга форма ще си платят за колосалната дивотия Брекзит!

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Весело

  Британия толкова се "оплете" в червени линии, че всички те заедно може да я оставят в ЕС или да форсират излизането без никаква сделка :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Всичко, което ще им се случи , си го заслужиха напълно.

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Не вярваме ,че Великобритания ще постигне освободена граница в случай ,че тя иска да контролира граничния контрол ,тоест аз да ходя за виза ,а те не , е ,комунизма свърши .....

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Продулжават да водят напоителни дебати какво точно ще направят на Европа, като им се удаде сгода.
  Както ние в казармата едно време обсъждахме с подробности какво точно ще правим с Роси Кирилова като дойде в Димитровската стая.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#6] от "blondofil":

  +++!

 8. 8 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Великобритания нямат полезен ход . При всеки вариант са преебани

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":


  До коментар [#4] от "Роси":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Т.н. "горди албионци" станаха за посмешище по света със своето неадекватно поведение !

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Весело

  До коментар [#6] от "blondofil":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Поздравления за страхотното сравнение!

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Весело

  До коментар [#8] от "fjp58603113":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Сами си го докараха това "клатене"!Остава да се разбере как точно ще бъдат "изклатени"!

 12. 12 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Митнически съюз не трябва ли да бъде договорен с ЕС? А те ясно казаха, че преговорите приключиха, а и няма много време....

 13. 13 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 68 Весело

  Тия са басимО и шизофрениците. Не сакаха емигранти, ми сами да си берат ягодите... Сега щели да участват у митнически съюз. 'Ми емигрантите, бе алоооо?

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  +++++++++

 15. 15 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Великобритания нямат полезен ход . При всеки вариант са преебани

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  До коментар [#9] от "bat_plamen":
  До коментар [#14] от "pet_fire":

  Един от депутатите цитира, че са гласували 1167 пъти "Против" предложението на Мей/ЕС :)
  Но не каза кое предложение е събрало най-много пъти "За" и да е било приемливо за всички :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Любопитно

  Никакъв митнически съюз с британците! Да се омитат. Отдавна не са империя, но не могат да го осъзнаят.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


  И това как помага на страните-членки на ЕС? Или просто искаме на Вуте да му е зле?

 18. 18 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Любопитно

  Сега щели да участват у митнически съюз. 'Ми емигрантите, бе алоооо?
  —цитат от коментар 13 на Пешо


  Митническият съюз няма връзка с имиграционната политика. Турците все още имат нужда от виза дори само за да посетят страните от Шенгенската зона, както и България (с някои изключения), макар че Турция има договор за митнически съюз с ЕС вече повече от 20 години. За свободно предвижване на хора (включително правото да се работи в страна от ЕС без работна виза) дори не може да става въпрос. Наистина се обсъжда възможност за безвизови кратки пътувания до страни от Шенгенската зона, но това не е свързано с членството в митническия съюз.

  По същия начин, Турция има право да въведе ограничения за европейците при пътуване до Турция. Тя го прави в по-малка степен за кратки посещения (понеже това е в интерес на турската туристическа индустрия), но гражданин на ЕС не може да отиде да работи или да се учи в Турция без работна или студентска виза.

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Митнически съюз не трябва ли да бъде договорен с ЕС? А те ясно казаха, че преговорите приключиха, а и няма много време....
  —цитат от коментар 12 на Dimitar Mogilarov


  Трябва, разбира се. Но ЕС по принцип няма да е против такъв митнически съюз с ОК, който може да избегне митнически проверки с Ирландия. Преди 12 април ще се договорим да отложим Брекзит за още една година, през която всички формалности ще се уточнят.

  Митническият съюз по-скоро не отговаря на очакванията на привържениците на твърд Брекзит във Великобритания. Първо, ако влязат в митнически съюз, те до голяма степен губят възможността да сключват свои търговски споразумения с трети страни. Каквото договори ЕС, това трябва и те да спазват - при това без да имат възможност да участват в подобни преговори (за разлика от страните-членки на ЕС). Вижте примера от статията за Турция, която трябва да спазва споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония. Второ, отлагането на Брекзит означава, че британците още веднъж ще трябва да гласуват за европейски парламент през май (въпреки че минаха 3 години откакто гласуваха да излязат от ЕС). Ще трябва и по-дълго да си плащат вноските за членство в ЕС.

 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Не вярваме ,че Великобритания ще постигне освободена граница в случай ,че тя иска да контролира граничния контрол ,тоест аз да ходя за виза ,а те не , е ,комунизма свърши .....
  —цитат от коментар 5 на edin drug


  Въвеждане на визи за кратки пътувания за граждани на ЕС няма как да стане, ако няма проверки по границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Ако толкова искате, може да летите първо до Ирландия - и от там нататък вече няма гранични проверки чак до Лондон. На тях по-скоро не им се иска да пускат емигранти - с право на работа (без необходимост от работна виза), медицинско обслужване, субсидирано жилище, други помощи при нужда.

 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Любопитно

  До коментар [#20] от "plamen_b":

  Интересно, че освен варианта "Митнически съюз" парламентът в Лондон днес ще гласува и друг вариант - "Общ пазар 2.0" (който по-рано го наричаха "Норвежки плюс"). Според този вариант, Великобритания трябва да влезе в Европейската икономическа зона (където са Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) и Европейската асоциация за свободна търговия (където освен тези 3 страни членува и Швейцария). Този вариант най-вероятно ще запази свободното движение на хора (понеже единственото изключение за това се прави в случая на Лихтенщайн- който е държава колкото половин стадион и би му било трудно да осигури свобода за всички желаещи граждани на ЕС да живеят и работят там.

 22. 22 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#19] от "plamen_b":

  Ясно, че твърдите привържаници на брекзит са против, но не се вижда друг вариант. За отмяна на брекзита или нов референдум никой не иска да чуе, а и едва ли ще реши проблема. Има голямо мнозинство противи злизане без сделка, а и не искат сделката. Едва ли ще оставят на 12 и да излязат поради липса на никакво решение. Единствено варианта за митнически съюз има потенциал да бъде приет.

 23. 23 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#19] от "plamen_b":

  Ясно, че твърдите привържаници на брекзит са против, но не се вижда друг вариант. За отмяна на брекзита или нов референдум никой не иска да чуе, а и едва ли ще реши проблема. Има голямо мнозинство противи злизане без сделка, а и не искат сделката. Едва ли ще оставят на 12 и да излязат поради липса на никакво решение. Единствено варианта за митнически съюз има потенциал да бъде приет.

 24. 24 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#19] от "plamen_b":

  Ясно, че твърдите привържаници на брекзит са против, но не се вижда друг вариант. За отмяна на брекзита или нов референдум никой не иска да чуе, а и едва ли ще реши проблема. Има голямо мнозинство противи злизане без сделка, а и не искат сделката. Едва ли ще оставят на 12 и да излязат поради липса на никакво решение. Единствено варианта за митнически съюз има потенциал да бъде приет.

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#19] от "plamen_b":Ясно, че твърдите привържаници на брекзит са против, но не се вижда друг вариант. ... Единствено варианта за митнически съюз има потенциал да бъде приет.
  —цитат от коментар 24 на Dimitar Mogilarov


  Вярно, че този вариант почти събра болшинство при гласуването този път: 276 гласа против и 273 за. Можеше дори да събере болшинство ако Шотландската национална партия (ШНП) и Либералните демократи не бяха се възпротивили на "Митническия съюз" (ШНП се въздържаха, Либералдемократите имаха 5 против, 1 за), за да подкрепят по-близки отношения с ЕС под формата на "Общ пазар 2.0", известен още като вариант "Норвежки плюс" (31 депутати от ШНП и 11 либералдемократи за, никой против). Същото стана и с депутата на Зелените (против Митнически съюз, за "Общ пазар 2.0"):

  https://www.bbc.com/news/uk-politics-47781009

 26. 26 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По добре излизане без сделка от колкото митническия ЕУ с УК . Наглите британци трябва да бъдат изритани без сделка или да останат в ЕЕА

 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Но ЕС по принцип няма да е против такъв митнически съюз с ОК, който може да избегне митнически проверки с Ирландия. Преди 12 април ще се договорим да отложим Брекзит за още една година, през която всички формалности ще се уточнят.
  —цитат от коментар 19 на plamen_b


  Като няма да е против защо този вариант не е обсъден и приет на преговорите? Много им се иска на брекзитаджиите да удължават и отлагат до безкрай защото добре разбират какво безумие сътвориха. Само че има ли интерес ЕС ТЯХНАТА агония да стане НАША?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Много им се иска на брекзитаджиите да удължават и отлагат до безкрай защото добре разбират какво безумие сътвориха. Само че има ли интерес ЕС ТЯХНАТА агония да стане НАША?
  —цитат от коментар 27 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Преди 12 април ще се договорим да отложим Брекзит за още една година, през която всички формалности ще се уточнят.
  —цитат от коментар 19 на plamen_b


  И къде е гаранцията че след 1 година ще има споразумение и че този шантав парламент отново няма да се възпротиви? Това отново е форма на изнудване, поставят ЕС в положението на отстъпки за да се отърве най-после от тях.

  Решението е на 12 април довиждане, и ако искат после да си преговарят дори 10 години за митнически съюз. Какво искат британците и какъв им е интересът не ни интересува, има сделка ако не ви харесва чао.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK